Sarajevo Construction
- drug_profi
#12676 Re: Sarajevo Construction
A evo pogleda sa brda Pofalici otprilike, prije tacno 100 godina...

-
neki
#12677 Re: Sarajevo Construction
Grbavica I nije uopšte urbanistički planirana...zgrade su građene uz tada postojeći put prema vracama bez ikakvog plana za unutrašnji saobraćaj. Ostale ulice su naknadno probijane kuda i kako je moglo. Nije bilo ni ideje da će se grad dalje širiti pa nisu ostavili ni prostor da se postojeća saobraćajnica produži dalje prema današnjoj Grbavici II.
S druge strane za GII je napravljen relativno kvalitetan urbanistički plan prije nego je započeta bilo kakva gradnja..
S druge strane za GII je napravljen relativno kvalitetan urbanistički plan prije nego je započeta bilo kakva gradnja..
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#12678 Re: Sarajevo Construction
Ok mi je Grbavica, ali su Socijalno-Dolac Malta za nju Real Madrid.
- drug_profi
#12679 Re: Sarajevo Construction
Pa u međuvremeno se pribavilo kakvih urbanista...
- Cossack
#12680 Re: Sarajevo Construction
Ja sam u Hrasnom blizu OŠ Hrasno. Primjer "kako treba" gradnje. Sve je na ruku (škola, obdanište, prodavnice, kafići, parkovi, Vils, tramvaj, trola...) a parkinga još uvijek ima dovoljno.
-
BadBoy
#12681 Re: Sarajevo Construction
Al'paš'noNaslovnica wrote: ↑13/07/2020 11:55 Postoji li u Sarajevu PRIJERATNO naselje koje se može uzeti kao primjer lošeg urbanizma, prostornog planiranja ili kriminala?!
![]()
(morao sam
-
Naslovnica
#12682 Re: Sarajevo Construction
BadBoy wrote: ↑13/07/2020 15:10Al'paš'noNaslovnica wrote: ↑13/07/2020 11:55 Postoji li u Sarajevu PRIJERATNO naselje koje se može uzeti kao primjer lošeg urbanizma, prostornog planiranja ili kriminala?!
![]()
![]()
(morao sam)

-
NediM17
#12683 Re: Sarajevo Construction
Ja se sjecam jedne od tih pavelicevih kucica na Grbavici, bila u jednom od onih parkova unutar 4 zgrade (bila je puna Grbavica tih park igralista izmedju 4 zgrade, rizlom bili posuti, kad padnes sav se poderes) , park najblizi stadionu. Cini mi se sluzila k'o nekakav kiparski atelje, bilo je par skulptura ispred nje.drug_profi wrote: ↑13/07/2020 13:38
Konture terena na stadionu Grbavica sa pogledom na dio naselja Hrasno i Grbavica 1951
- P.Starck
#12684 Re: Sarajevo Construction
Šta je sa ovim starim slikama, nigdje drveta nema jbt. kakvu god sliku Sarajeva nađeš iz tog perioda sve je golo okolo?drug_profi wrote: ↑13/07/2020 13:48 A evo pogleda sa brda Pofalici otprilike, prije tacno 100 godina...
![]()
- Haris.ba
- Dosadno mii
#12686 Re: Sarajevo Construction
Pa trebalo 100 god da poraste
- Mate_Miso_Kovac
#12687 Re: Sarajevo Construction
Ne nazvaše ga džaba stari Sarajevsko <polje>, a ne Sarajevska šuma
ha ja

- P.Starck
#12688 Re: Sarajevo Construction
To mi je misterij stvarno. Pogledaj brda iznad. Nema grmića a kamoli kakvog zelenila.
Skoro svaka slika iz tog perioda +-1900 je ovakva.
Skoro svaka slika iz tog perioda +-1900 je ovakva.
-
high_volume
#12689 Re: Sarajevo Construction
KlixSo What! wrote: ↑12/07/2020 13:53 U centru Sarajeva gradit će se zgrada od sedam spratova i podzemnom garažom
U centru Sarajeva bi se uskoro trebala graditi zgrada od sedam spratova i podzemnom garažom na četiri etaže. Novi objekat bit će izgrađen na mjestu starog hotela Pošta, preko puta Narodnog pozorišta.
Prema pisanju Biznisinfo.ba, novi objekat će imati prizemlje i šest spratova i bit će širi i viši od postojećeg, kao i od okolnih zgrada. U objektu će biti kancelarijski prostori.
Kada riječ o podzemnoj garaži, ona će se nalaziti ispod objekta i Trga kulture Jaroslav Korenić. Garaža će imati 140 parking mjesta, a u nju će se ulaziti iz Ulice Kulovića.
Objekt bi se trebao zvati "Malcom", po istoimenoj kompaniji iz Sarajeva koja je investitor i vlasnik parcela. Vlasnik kompanije je Enver Malagić.
Kompanija "Malcom" osnovana je prije godine, a njene osnovne djelatnosti su veleprodaja elektroenergetske opreme i materijala, te projektovanje i izvođenje radova.
[/quote]

“Gospodine Mustafić, u mandatu ovog načelnika izgrađene su na desetine igrališta i parkova, uređeni trgovi i pješačke zone, a da se malo manje bavite populizmom i političkim kampanjama, znali biste koji sve i gdje. Primjera radi, uređeni su trgovi Susan Sontag, Jurislav Korenić, Trg Prvog korpusa, Merhemića trg, parkovi Safeta Isovića i Kemala Montena, park Svjetlosti, a u toku je realizacija projekta zaštite stoljetnih platana u parku Mirze Delibašića i Davorina Popovića. Umjesto Vaše neistinite tvrdnje kako Ajnadžić betonira životni prostor, nudim Vam fotografije i zajednički obilazak lokacija na kojima je zasađeno na hiljade novih stabala i to je naša zelena priča umjesto Vašeg betona.
Dakle, administracija u ovom mandatu posvećuje veliku pažnju oslobađanju prostora od vozila i objekata i obezbjeđivanju površina za pješake i rekreaciju. Želim samo da Vas napomenem da je ovaj načelnik potrošio dvije godine mandata u nastojanjima da park prof.dr. Nijaz Duraković u Hasatahani oslobodi od projekta koji je predviđao izgradnju objekta u centralnoj zoni parka na površini od 3,5 hiljada kvadratnih metara u osnovi plus pristupne puteve čime bi se ugasila priča o parku i zelenoj površini. I to objekta čiji ste upravo Vi bili žestoki zagovornik. Uzimajući u obzir ovu činjenicu, jako je licemjerna Vaša zaštita interesa i građana i pješaka.
Naprotiv, Vaša namjera je itekako vidljiva, ali nju ću ostaviti za kraj ovog pisma koje temeljim na argumentima, a ne paušalnim i površnim konstatacijama.
Naglašavam da je ideja o spajanju trgova Susan Sontag i Jurislav Korenić bila delegirana sa najboljom namjerom kako bi se centralna gradska zona “očistila“ i bila u svrsi pješaka. Tim povodom Općina se u nekoliko navrata obraćala Zavodu za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa KS gdje smo tražili stav Zavoda u vezi navedene inicijative. U odgovoru Zavoda koji objavljujem zajedno sa ovim pismom jasno je zašto Općina nije mogla realizovati ideju spajanja trgova.
Dakle, mišljenje Zavoda je bilo negativno jer je hotel „Pošta“ upisan na Listu evidentiranih, prethodno zaštićenih i zaštićenih nepokretnih spomenika kulture i prirodne baštine.
Nadalje, svaki Vaš prijedlog može da dođe u redovnu proceduru, a poznato je i kako se planovi rade u nekoliko faza:
-Donošenje odluke o pristupanju izradi plana
-Ugovaranje i obezbjeđenje podloga za izradu plana
-Izrada koncepta plana
-Javna tribina
-Izrada prednacrta plana
-Utvrđivanje nacrta plana
-Javni uvid i rasprava o planu
-Sumiranje rezultata javne rasprave
-Prijedlog plana
-Usvajanje plana
U cijeli proces je uključen stručni tim Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo, a o svemu konačnu odluku donosi Općinsko vijeće. Prema tome, načelnika u ovoj cijeloj priči nema i načelnik nije taj koji donosi i usvaja regulacione planove.
Još jednom želim da napomenem, da se Vi na jedan nekorektan način uključujete u nešto što još nije ni završeno, a kao i svi ostali građani imate priliku da u redovnoj proceduri date svoj doprinos.
Moj stav je dakle poznat još ranije, ali ponavljam ga još jednom. Ukoliko ne postoji mogućnost spajanja trgova, navedeni objekat, hotela “Pošta“ treba obnoviti u skladu sa mišljenjima nadležnih stručnih ustanova i to Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog nasljeđa KS i Zavoda za planiranje razvoja Kantona Sarajevo. Dakle, u cjelosti podržavam stavove i mišljenja nadležnih i odgovornih stručnih institucija Kantona Sarajevo u vezi sa ovim objektom.
Za kraj sam ostavio razmišljanje o stvarnim motivima Vaših izjava u javnosti. Jasno je da Vama nije u interesu da zaštitite prostor, jer ste ustvari dokazali suprotno predlažući i grčevito se boreći da u jednom od najvećih parkova u centru grada „nikne“ objekat koji bi potpuno uništio funkciju parka. Nije Vama motiv ni sprečavanje takozvanog urbicida, jer da jeste mogli biste reći barem dva projekta, konkretno očuvanja okoliša, koja su realizovana u mandatu ovog načelnika.
Dio tih projekata sam Vam naveo na početku ovog pisma. Neumjesno je i degutantno da se Vi kao kulturni radnik uključujete u izbornu kampanju i pozivate da se ne glasa za načelnika koji još nije kandidat, niti je uopće odlučio da li će se kandidirati na narednim izborima.
Kada već radite ovakve stvari onda barem budite iskreni i otvoreni i svrstajte se i zvanično na stranu Vaše (Naše) stranke. I ponudite svoj program za podizanje kvalitete života stanovnika Centra. Nemojte ga graditi na neistinitim tvrdnjama.
U nadi da ćete moj savjet primiti najdobronamjernije i da ćete ovaj put pročitati moj odgovor i, ako ništa, upoznati se sa osnovama prostornog planiranja i subjektima koji donose odluke“.
Nedžad Ajnadžić
***Općinsko vijeće Općine Centar, na 49. redovnoj sjednici održanoj dana 09.01.2020. godine, donijelo je odluku o pristupanju izradi izmjena i dopuna Urbanističkog projekta "Kvadrant Sirano - Pozorište mladih" - za lokalitet Hotel "Pošta".
Kako se navodi u odluci, jedna od osnovnih usmjerenja za izradu plana je da se na mjestu postojećeg hotela Pošta planira poslovni objekat prema datim urbanističko-tehničkim uslovima.
"Preporučena visina osnovnog dijela objekata na kojem se planira intervencija, zamjena građevinskog fonda ili nova izgradnja treba biti približna visini postojećih susjednih objekata. Dio planiranog objekta, može imati veću spratnost u odnosu na maksimalnu spratnost utvrđenu u prethodnoj alineji, uz povlačenje uličnih fasada (prema ulici Kulovića i Branilaca Sarajeva)", navodi se u odluci.
Ne zna Ajnadžić da je Dino Mustafić već četiri godine svrstan na stranu DF stranke, koalicionog mu partnera stranci SDA
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#12690 Re: Sarajevo Construction
Ne mora se spajati do pozorista mladih, to bi svakako bilo asimetricno, dovoljno onaj parking pokraj narodnog stavit pod zemlju, gore bi se opet mogao napraviti bezobrazan trg.
- beni-bu-man
#12691 Re: Sarajevo Construction
Ljepse je Hrasnogeralt wrote: ↑13/07/2020 13:15 Da malo branim Grbavicu
Zivim na njoj vec 7 godina, i ne bih je mijenjao ni za jedno naselje u Sarajevu. U 5 minuta hoda od svog stana imam ambulantu, pijacu, dvije skole, vrtic, jedno 4-5 igralista za malu djecu, 4 ogradjena sportska igralista za stariju, omladinski centar, prodavnica i kafica koliko hoces, dva odlicna setalista... Sa parkingom nikad nisam imao problema, zelenila koliko hoces. Barem moja mikrolokacija je mirna i nemam velikog saobracaja ispod prozora, zadovoljan sam i sa komsilukom. U 10-15 minuta hoda od sebe imam 3 trzna centra. Do grada mi nije daleko pjeske, kao ni do autobuske/zeljeznicke. Autom mi je lako doci na svaku stranu Sarajeva, iako zna proci i 7 dana da ga ne upalim uopste.
Da li ima stvari koje mi se ne svidjaju? Naravno da ima. Policija bi mogla nekad izaci iz auta da malo sitni klosarluk dovede u red, brojevi zgrada u Grbavickoj su besmisleno poredani, neki od nebodera su "nabacani", a garaze nisu dizajnirane prema modernim automobilima. Poslijeratne nadogradnje su takodjer nekvalitetno uradjene, i stanove u njima treba izbjegavati, a dosta starih stanova je zrelo za renovacije.
Da li bih se mijenjao za stan iste velicine bilo gdje drugo u Sarajevu, bilo kojeg godista? Ni u ludilu.
- beni-bu-man
#12692 Re: Sarajevo Construction
Djes komsija
Mene interesuje sto nisu jednu traku ulice Porodice Ribar pretvorili u parking kao na Grbavici Behdžeta Mutevelića/Kemala Kapetanovića
- Cossack
#12693 Re: Sarajevo Construction
Valjda jer nije bilo prijeke potrebebeni-bu-man wrote: ↑13/07/2020 16:52Djes komsija![]()
Mene interesuje sto nisu jednu traku ulice Porodice Ribar pretvorili u parking kao na Grbavici Behdžeta Mutevelića/Kemala Kapetanovića
- beni-bu-man
#12694 Re: Sarajevo Construction
valjalo bi da se to uradi, ne znam u kojoj si ti zgradi ali ispred moje je vazda pun parking jos oni papci koji parkiraju ispred ulaza i garazeCossack wrote: ↑13/07/2020 16:57Valjda jer nije bilo prijeke potrebebeni-bu-man wrote: ↑13/07/2020 16:52Djes komsija![]()
Mene interesuje sto nisu jednu traku ulice Porodice Ribar pretvorili u parking kao na Grbavici Behdžeta Mutevelića/Kemala Kapetanovića![]()
Milsim da Ulica nije frekventna a dodatni parking bi rasteretio ostale
- Ajatolah_
#12695 Re: Sarajevo Construction
Vezano za ovu priču o nekakvom trgu, Sarajevo bi moglo imati perfektan centralni gradski trg kad bi se samo poravnao i popločao Trg Oslobođenja. Veličinom je između Starogradskog trga u Pragu i Marienplatz u Minhenu, a dovoljne su i slike da se vidi koliko oba izgledaju neuporedivo prostranije i življe od ovog anemičnog "trga" u Sarajevu, gdje se ljudi uglavnom kreću ivicama, izuzev penzionera u sredini. Ali takva akcija bi vjerovatno rezultovala javnim backlashom zbog drveća, a praviti neke trgove "sa strane" koji nisu odmah uz glavnu pješačku zonu i neće imati dobar protok ljudi je bezveze.
- nepass1
#12696 Re: Sarajevo Construction
E jesu sfuserili kod skenderije one ploce za slijepe i slabovidne osobe, ja bi bolje postavio
- Logovan
- BHF_Manijak
- Cossack
#12699 Re: Sarajevo Construction
Zato nisam naveo stadion
- drug_profi