Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
SaraFina

#12676 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

512MB wrote:
SaraFina wrote:
512MB wrote:@Havana

Jarane ti ne stvaras nikakvu vrijednost sa izdavanjem prostora i preprodaji auta, za te stvari ne trebas imati ni skole ni pameti, malo kesha i udri na srecu... Tvoji savjeti ne piju vode za momke koji su se petnaest godina skolovali i usavrsavali da bi im lokalni kabadahija ispred nosa zaposljava svalerke i rodbinu... postigo si to sto si postigo i nogu u dupe, al nije ok pricati djeci bajke..

A ti kao stvaraš neke nove vrijednosti kroz svoj posao? I koje? Ostaćeš upamćen po nekom arhitektonskom čudu, a ne besplanoj aplikaciji koju je skinulo 30 miliona ljudi ili čemu? Daj navedi neko svoje naučno/humano ili intelektualno dostignuće?
Zašto podcjenjuješ čovjeka? Za trgovinu itekako moraš biti vješt, investicije u nekretnine, a da ne govorim o iskorištavanju kredita i olakšica u BiH kojima je čovjek vičan. Pa uredi kupljen stan, izdaji ga, poslovni prostor prilagodi jednoj, drugoj pa trećoj djelatnosti uz minimalne troškove... šta pričaš ti i čemu omalovažavanje čovjeka i njegovog života? Truda i rada? Ko si ti? Imaš nešto čime možeš licicitirati? Doprinos nauci i čovječanstvu? Malograđanština na kub.
Kroz sve i jedan produkt na kojem sam zadnjih 15 godina radio sam stvarao nove vrijednosti, neke si mozda koristila ili jos koristis (George). Havani osobno nisam ni rjec rekao, nego o djelatnosti izdavanja objekata i preprodaji auta, a to sigurno nisu nove vrijednosti niti trebas biti posebno nadaren za to.

I da, na fakultetu informacionih nauka svaki diplomski rad mora biti doprinos nauci, pa i moj je takav bio.

Znaš ti šta znači stvoriti novu vrijednost uopće? To što si radio (ako si radio) na George, pa ga prodao banki, ili za banku po narudžbi, (koja ga je otkupila) nije stvaranje nikakvih novih vrijednosti...Banki je cilj bio da bi svojim zaposlenicima i klijentima pruži bolju uslugu/olakša posao...To nije nikakvo stvaranje novih vrijednosti. Ti si to momački naplatio njima i svi koji su radili, a oni momački kroz razno razne druge bankovne usluge vrše povrat uloženog novca naplačujući ih klijentima. Kužiš razliku?
Sad da si napravio besplatnu aplikaciju kao onaj Tata, da dijete ne može ignorirati poziv roditelja, i da mu tel se zaključava ako tri puta propusti poziv, te ostaje zaključan sve dok se ne javi... E to bi bilo stvaranje novih društvenih vrijednosti i dobrobiti.
Ovako to što si naplatio modernoj lihvarskoj instituciji Georga, a ona svojim klijentima opet.... je običan posao.
Možeš ga zvučno isticati i sebe deklasirati, ali to ne mijenja na stvari.
Isti slučaj je sa svim što si pošteno odradio i naplatio. Ništa revolucionarno, što bi promijenilo drastično tokove u IT ili donijelo dobrobit ljudima bez novčane nadoknade.
Tako je i sa diplomskim radom. Uzgred....Nikad nisam čula za fakultet "informacionih nauka" taj mi izraz više vuče na novinarstvo, medije i sl.
Ali možda se u Salzburgu tako zove :(

Da ne presipamo iz šupljeg u prazno. Opća dobrobit i stvaranje novih vrijednosti je nešto deseto od definicije, koju ti svom poslu pridodaješ.
Dakle, ti si čovjek sa određenim vještinama koji se školovao i svoj posao naplaćuje shodno urađenom. NE pomičeš granice i nisi tvorac nikakvih novih vrijednosti i usluga čovječanstvu.
SaraFina

#12677 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

512MB wrote:
skafiskafsnjak wrote:Zbog puknuća šine ne rade tramvaji u Sarajevu
http://www.klix.ba/clanak/190502002

Sabahajrola :D
Jel ovo neki turisticki fazon il ova grdosija zaista prevozi putnike po gradu :?

Image

Pa i u Beču i Salzburgu imaš slične grdosije godinu ili dvije mlađe. Ili?
espn

#12678 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by espn »

U Sarajevu se voze tramvajima starim 40 godina. Pa kako je u Zagrebu tramvajski saobraćaj riješen. A neke ovdje nije sramota porediti naš tramvajski saobraćaj sa bečkim.

Tramvaj u Beču

Image
Last edited by espn on 02/05/2019 08:56, edited 1 time in total.
skafiskafsnjak

#12679 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by skafiskafsnjak »

espn wrote:U Sarajevu se voze tramvajima starim 40 godina. Pa kako je u Zagrebu tramvajski saobraćaj riješen. A neke ovdje nije sramota porediti naš tramvajski saobraćaj sa bečkim.
Pa kad porede standard i kvalitet zivota...zasto ne bi i tramvaje hahaha
skafiskafsnjak

#12680 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by skafiskafsnjak »

SaraFina wrote:
512MB wrote:

Jel ovo neki turisticki fazon il ova grdosija zaista prevozi putnike po gradu :?

Image

Pa i u Beču i Salzburgu imaš slične grdosije godinu ili dvije mlađe. Ili?
Ja u Minken odem...nema grdosija.
U Bahn im je poneki star ko Grcka...ali je sredjen , ispravan ... cist.A cisto sumnjam to za ove traJvane sarajevske
SaraFina

#12681 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

espn wrote:U Sarajevu se voze tramvajima starim 40 godina. Pa kako je u Zagrebu tramvajski saobraćaj riješen. A neke ovdje nije sramota porediti naš tramvajski saobraćaj sa bečkim.

Tramvaj u Beču

Image

Nisam poredila tramvajski saobracaj sa bečkim, nego mi bilo komično isčudjacanje nad izgledom tramvaja. I u Beču slični još saobraćaju. Kužiš razliku?

Sa stepenicama i uzdignuti, te invalidima i ženama s kolicima i malom djecom su nedostpni kao prijevoz.
skafiskafsnjak

#12682 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by skafiskafsnjak »

Ko se u Sarajevu vozi javnim prevozom...zna da ni u kom slucaju ne mogu u isti recenicu sa drugima.
Cekas ga 30min...kad dodje, pun...cekas drugi, da mozes uci. Razvaljene stolice unutra...isvrljano sve, poderano... o tehnickoj ispravnosti ne mogu nista tvrditi ali sumnjam da je i to na nekom nivou.
SaraFina

#12683 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

skafiskafsnjak wrote:
U Bahn im je poneki star ko Grcka...ali je sredjen , ispravan ... cist.A cisto sumnjam to za ove traJvane sarajevske

https://diepresse.com/home/panorama/wie ... os-in-Wien

Evo slika i novog i starog.. u funkciji oba.

Ubahni su također lapo/lapo. Sivi stari gdje se vrata otvaraju povlačenjem dvije ručke (kod starih) kao u filmovima iz osamdesetih... A kod novih pritisak na dugme.
SaraFina

#12684 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

skafiskafsnjak wrote:Ko se u Sarajevu vozi javnim prevozom...zna da ni u kom slucaju ne mogu u isti recenicu sa drugima.
Cekas ga 30min...kad dodje, pun...cekas drugi, da mozes uci. Razvaljene stolice unutra...isvrljano sve, poderano... o tehnickoj ispravnosti ne mogu nista tvrditi ali sumnjam da je i to na nekom nivou.

Ja bila na Siciliji pa na Malti. Europska država. Autobusne linije regulirane tako, da vozač ima pravo ako smatra da je pun propustiti 10 stanica pokupiti ljude usput. I nikakva garancija da ce ti i naredni bus stati. A autom se kretati po gradu i obilaziti je poprilično komplikovano.
skafiskafsnjak

#12685 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by skafiskafsnjak »

SaraFina wrote:
skafiskafsnjak wrote:

https://diepresse.com/home/panorama/wie ... os-in-Wien

Evo slika i novog i starog.. u funkciji oba.

Ubahni su također lapo/lapo. Sivi stari gdje se vrata otvaraju povlačenjem dvije ručke (kod starih) kao u filmovima iz osamdesetih... A kod novih pritisak na dugme.
Ja et nisam vidjeo ...a l dobro velik je, ne mogu sve obici. Ali kao sto rekoh za ubahne...vjerovatno je isto i za tram
SaraFina

#12686 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

Jos je zanimljivo kad u onoj studiji, Beč proglase po deseti put najugonijim gradom za život... I tvrdnja da je javni prijevoz 1 euro dnevno. :D to se ne odnosi sad ni na godišnje karte. Kako su poskupile..

Karta za sat vožnje je 2,40€. Turistički kad dođeš. Dnevna skoro 9.
Ommadawn

#12687 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Ommadawn »

512MB wrote:

Image
Gle´aj Tatrinog tramvaja, farba jos uvijek drzi konstrukciju.
konjislav

#12688 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

Radio Sarajevo wrote:
detroit-mercy wrote: Prosjek u drzavi je 880kmova, koliko ljudi ima 3 milje, govoris o veoma malom broju ljudi realno gledajuci. Da ne ulazim u neku dublju polemiku ali nas rapidan gubitak stanovnistva ti ipak dovoljno govori o svemu. Ako po tvojoj teoriji samo kokuzi odlaze onda ispada da smo kokuzna drzava, sto i nije neka novost ali zbog necega se ljudi ljute kada se ista cinjenica pomene.
Od supruge rodica sa familijom odlazi u Julu, nisu elita ali nisu bas ni kokuzi, kaze licno njima nije lose ali ne vidi buducnost za svoju djecu.
Od prijatelja, kcerka, elektrotehnika, jako dobar posao u RajvuSa, mislim da je ona sama imala preko dvije milje, radila za stranu kompaniju evo vec par mjeseci u Svabiji, pitam sto nije joj bilo lose, kaze sredina.
Neki dan upozano lika iz Zenice, doktor.
U dosta slucajeva koje ja znam novac nije bio bas neki veliki problem ali kod svih je uglavnom prica ista, projekcija buducnosti i vjera u sistem.
I na kraju, moji sestrici, daleko od toga da su kokuzi, rijeseno stambeno, zavrsavaju jace (jedno ovu godinu, drugo za tri) fakultete, hoce vani i bog.
Ja ih pitam zasto, znajuci cjelokupnu njihovu situaciju (od imovine na moru, do stana u RajvuSa, vikendice u planinu), sto su navalili da idu vani. Isti odgovor, sredina i projekcija buducnosti.
Znaci ne mozemo bas sve svesti na onu idu samo kokuzi, zalosno je ali ide i dosta raje koja je daleko od toga da su kokuzi.
Meni nekako te priče o projekciji budućnosti nikako ne piju vode. Posebno me nervira priča kako je sve bilo bolje odmah nakon rata, a ljudi zaborave da je država bila razrušena, ništa nije bilo obnovljeno, radilo se normalno za 100-150 KM mjesečno itd. Cijene jesu bile niže, ali ni blizu nisu bile sedam - osam puta niže, kao što su bile plate.

Problem je taj da je naš rast mnogima prespor, i ja to razumijem. Ljudi nemaju vremena čekati na bolje, ali u tom čekanju baš i leži problem, jer svi samo ČEKAJU. Čekaju posao, čekaju da se otvori dobra kafana, čekaju da neko organizuje dobar festival, čekaju da u kina dođe dobar film, čekaju ovo, čekaju ono... I neće ništa da urade. Štaviše, spremni su popljuvati ljude koji nešto rade. Eno Počko organizuje Beer Fest, i sad ga pljuju jer će dovesti Harisa Džinovića zadnji dan, nema veze što je Haris institucija. Negativne priče o SFF-u sam čuo milion puta, a SFF uradio više na imidžu grada nego svi političari zajedno.

Itakodalje.

Samo se čeka, a posebno se čeka na posao, umjesto da se posao NAĐE ili STVORI. Ja poznajem ljude kojima je na kraju biro našao posao, pa to je zadnje što sam očekivao, a i taj bi posao sjebali jer su jednostavno nesposobni i ne žele da rade na sebi.

Projekcija budućnosti je takva kakvu sami oko sebe stvorimo. Boli me kurac šta Bakir Izmet. kaže, ili ko je izabran za člana Predsjedništva, ne utječe mi to na svakodnevni život. Bitno mi je u kakvu mi školu dijete ide, imam li dovoljno da mogu platiti zubara kad mi je potrebno, kakav mi je društveni život i sl., a to je u Sarajevu više nego dobro uređeno.

Razumijem i da nema svako za platiti zubara, ali to se plaća i na Zapadu, skoro nigdje to ne pokriva osiguranje, osim ako uzmeš neki fensi šmensi paket.

Kad svi mi postanemo promjena, a posebno tu mislim na ljude unutar BiH, pa i nas u dijaspori, tada ćemo moći srati na državu i na sistem. Dotad nam država ništa nije dužna jer svi smo mi država. Kada Vlada Kantona ne bude morala organizovati akciju čišćenja, tada ćemo moći nešto reći, ali ja sam siguran da jednako idu ovi koji bacaju smeće u prirodu, kao i oni koji to ne rade. I jednako seru na državu, a nisu je jednako sjebali.
Kako možeš mrtav hladan nešto tako reći?
Država nam nije ništa dužna? Notorna laž. Pa u Bosni je fiksni porez 40% od bruto plate, među najvećim u Europi, a država nam kurac. Da ti imaš 0% poreza, onda ti država ne bi bila dužna, ovako jeste. Ljudi bi imali 72% veće neto plate i isto toliko veći i standard.

Ne znam kako se raspravljati i argumente izlagati kada ti neko mrtav hladan znajući koje pare država uzima kaže da ti država nije ništa dužna. Kako?
SD7

#12689 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SD7 »

512MB wrote: Kroz sve i jedan produkt na kojem sam zadnjih 15 godina radio sam stvarao nove vrijednosti, neke si mozda koristila ili jos koristis (George). Havani osobno nisam ni rjec rekao, nego o djelatnosti izdavanja objekata i preprodaji auta, a to sigurno nisu nove vrijednosti niti trebas biti posebno nadaren za to.

I da, na fakultetu informacionih nauka svaki diplomski rad mora biti doprinos nauci, pa i moj je takav bio.
Za boldirano trebas biti nadareni prevarant. Preprodavac polovnih vozila je svugdje u svijetu simbol za prevaranta (sa ponekim izuzetkom). Nadam se da je uvazeni Havana izuzetak. Inace to je u kratkon periodu zivota u Sarajevu nakon skoro 20 godina izbivanja moje iskustvi. Sve se svodi na prevaru...samo sto se tamo koristi fraza "uzeo levata", sto valjda prevaru cini legitimnom.
Last edited by SD7 on 02/05/2019 09:32, edited 2 times in total.
stakasa

#12690 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

Da rezimiramo - ljudi iz dijaspore salju rijeci ohrabrenja onima u matici. Da izdrze, nije ni Zapad bajan ni tamo tramvaji nisu ko sto se prica, trznite se, zasucite rukava, nece nista samo...
Ommadawn

#12691 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Ommadawn »

Imas losu infrastrukturu, cak ni u glavnom gradu ne funkcionise normalno snabdijevanje vodom, da ne govorimo o kanalizaciji. Placa se ogroman porez, a ovamo se prave luksuzna naselja.

Sve vise i vise mladih strucnih ljudi odlazi na Zapad, ne zato sto su lose placeni nego sto uopste ne mogu da se zaposle jer je na to mjesto dosao neko ko je manje strucan ali zato je ili u stranci ili neciji rod.

Pa ko je onda lud?

Nije svacije da se bavi privatlukom.
Ommadawn

#12692 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Ommadawn »

stakasa wrote:Da rezimiramo - ljudi iz dijaspore salju rijeci ohrabrenja onima u matici. Da izdrze, nije ni Zapad bajan ni tamo tramvaji nisu ko sto se prica, trznite se, zasucite rukava, nece nista samo...
Ma ja bolan, ih sta ti je...
Pa vidio si one tramvaje po Geteborgu.
Farba cuva karoseriju i spaja je sa sasijom ;)
SaraFina

#12693 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

stakasa wrote:Da rezimiramo - ljudi iz dijaspore salju rijeci ohrabrenja onima u matici. Da izdrze, nije ni Zapad bajan ni tamo tramvaji nisu ko sto se prica, trznite se, zasucite rukava, nece nista samo...

Ne šaljem. Trudim se pružiti im realnu sliku. Da bubam o satnicama po više stotina eura, to bi bila čista laž i malograđansko hvalisanje. Bez obzira na akademsko zvanje.
Ja te satnice nemam.
Last edited by SaraFina on 02/05/2019 09:38, edited 1 time in total.
Sydnor

#12694 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Sydnor »

Malo bolje na Zapadu nego u BiH. Ali sve se to izjednači kad odeš kupit paprike i jagode.
espn

#12695 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by espn »

To pričaju ljudi koji nikako da se pomire da im je domovina dno dna. Najgora u svemu. Eto to je.
Last edited by espn on 02/05/2019 09:41, edited 1 time in total.
SaraFina

#12696 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by SaraFina »

Sydnor wrote:
Malo bolje na Zapadu nego u BiH. Ali sve se to izjednači kad odeš kupit paprike i jagode.

Ni to nije tačno. Ali da 500 stoja eura berem po satu kao neki pa i u brutto i to bi bila notorna laž. A cjelokupno školovanje sam završila ovdje.
stakasa

#12697 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by stakasa »

espn wrote:
To pričaju ljudi koji nikako da se pomire da im je domovina dno dna. Najgora u svemu. Eto to je.
Pa evo ti to prica Radio Sarajevo iz Holandije - snadite se, uvjek ima nacina, ako nema posla STVORITE ga, najlakse je kukat itd
Ommadawn

#12698 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Ommadawn »

300 eura po satu je prosjek u Swe
espn

#12699 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by espn »

.
Last edited by espn on 02/05/2019 09:54, edited 1 time in total.
512MB

#12700 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by 512MB »

SaraFina wrote: Znaš ti šta znači stvoriti novu vrijednost uopće? To što si radio (ako si radio) na George, pa ga prodao banki, ili za banku po narudžbi, (koja ga je otkupila) nije stvaranje nikakvih novih vrijednosti...Banki je cilj bio da bi svojim zaposlenicima i klijentima pruži bolju uslugu/olakša posao...To nije nikakvo stvaranje novih vrijednosti. Ti si to momački naplatio njima i svi koji su radili, a oni momački kroz razno razne druge bankovne usluge vrše povrat uloženog novca naplačujući ih klijentima. Kužiš razliku?
Sad da si napravio besplatnu aplikaciju kao onaj Tata, da dijete ne može ignorirati poziv roditelja, i da mu tel se zaključava ako tri puta propusti poziv, te ostaje zaključan sve dok se ne javi... E to bi bilo stvaranje novih društvenih vrijednosti i dobrobiti.
Ovako to što si naplatio modernoj lihvarskoj instituciji Georga, a ona svojim klijentima opet.... je običan posao.
Možeš ga zvučno isticati i sebe deklasirati, ali to ne mijenja na stvari.
Isti slučaj je sa svim što si pošteno odradio i naplatio. Ništa revolucionarno, što bi promijenilo drastično tokove u IT ili donijelo dobrobit ljudima bez novčane nadoknade.
Tako je i sa diplomskim radom. Uzgred....Nikad nisam čula za fakultet "informacionih nauka" taj mi izraz više vuče na novinarstvo, medije i sl.
Ali možda se u Salzburgu tako zove :(

Da ne presipamo iz šupljeg u prazno. Opća dobrobit i stvaranje novih vrijednosti je nešto deseto od definicije, koju ti svom poslu pridodaješ.
Dakle, ti si čovjek sa određenim vještinama koji se školovao i svoj posao naplaćuje shodno urađenom. NE pomičeš granice i nisi tvorac nikakvih novih vrijednosti i usluga čovječanstvu.
Dizajnirati i napraviti jedan produkt, koji korisnicima pa i banci olaksava baratanje sa financijama je naravno "nova vrijednost", ja nisam nista govorio o nekim revolucionarnim pomjeranjima granica. Izdavanje stana priznaces se ne moze porediti sa tim.

Sto se tice informacionih nauka, vjerujem da postoji adekvatniji prevod za "Informationstechnik" i "Informatik" od tog. Nijedan nema dodirnih tacaka sa novinarstvom, znam jer posjedujem MSc. u oba.
Post Reply