Nijedan jer su nasjeli na Arapsku prevaru o miru misleci da ce kao sa Egiptom to biti i ispunjeno kada su vratili sinaj, trebali su ostati.salik79 wrote:Koji to dio Libana drzi Izrael?normala brate wrote:I ti se varaš isto to je isto kao da kažeš da smo mi porazili vojsku srpske, a imaju 50 posto teritorije.
Da ne pricam o poređenju žrtava, rijec koju tražiš je moralna pobjeda jer su arapi navikli na smrt.
A zrtava je bilo daleko vise i na antinacistickoj strani, a ko je pobijedio?
Sirija vol. 2
- славянин
#126576 Re: Sirija vol. 2
- salik79
#126577 Re: Sirija vol. 2
Jeste, zato su bili u Libanu od 1982, a Hizbullah, nakon osnivanja, je ratovao s njima od 1985 do 2000., kada su se konacno povukli iz Libana, zato sto im nije bio cilj okupacija juznog Libana. 15 godina u Libanu zbog "ulijetanja i dar mara".normala brate wrote:Da li im je uopšte bio cilj da drže nešto?salik79 wrote:Koji to dio Libana drzi Izrael?normala brate wrote:I ti se varaš isto to je isto kao da kažeš da smo mi porazili vojsku srpske, a imaju 50 posto teritorije.
Da ne pricam o poređenju žrtava, rijec koju tražiš je moralna pobjeda jer su arapi navikli na smrt.
A zrtava je bilo daleko vise i na antinacistickoj strani, a ko je pobijedio?
Nikad to nije bio cilj koliko se sjecam uletili da naprave dar mar zbog nekih provokacija.
Nacisti su pobjedili, i da nisu htjeli cijeli svijet danas bi držali cijelu evropu.
Ljudi, da li vi fakat mislite da znate bolje od Roberta Baera kako je bilo, ili da je on pristrasan Hizbullahu?
I velis "nacisti pobijedili"?
- salik79
#126578 Re: Sirija vol. 2
Ko je tebi kriv sto si totalni laik za historiju sukoba u Libanu:славянин wrote:Prvo postavljas slikice sa neke cudne wiki: ali nema veze -
Date 12 July – 14 August 2006
(Israeli blockade of Lebanon ended on 8 September 2006)
Lebanon, Northern Israel and the Golan Heights
Result
Stalemate, both sides claim victory
Ceasefire through UNSC Resolution 1701
The Lebanese Army is introduced into South Lebanon and UNIFIL deployments reinforced
Ovo je sa wiki a mos i sada provjeriti.Dalje Broj poginulih koji je najmanje duplo veci kod Hezba nego kod IDFa samo udopunjuje velicanstvenu pobjedu hezbolaha, Izrael je angazovao 10 000 vojnika , 30 000 je angazovano kada su se povlacili u Izrael kako bi to proteklo sigurno.
Ako ti mislis da Izrael ima 26 k vojnika to je ... cudno jer onda tuku sve tamo sa 26 k ?? medjutim tu pricas o profesionalnim uposlenim vojnicima.. Izrael kada ide u rat angazuje izmedju 400-500 000
Military age 17
Conscription 18
Available for
military service 1,554,186 males, age 17–49 (2016 est.),
1,514,063 females, age 17–49 (2016 est.)
Fit for
military service 1,499,998 males, age 17–49 (2016 est.),
1,392,319 females, age 17–49 (2016 est.)
Reaching military
age annually 60,000 males (2016 est.),
60,000 females (2016 est.)
Active personnel 26,000 active combat soldiers, 176,500 total active (ranked 34th)
Reserve personnel 445,000
![]()
Uskoro ulazi hezbolah u jeruzalem ..![]()
https://en.wikipedia.org/wiki/South_Leb ... 1985-2000)
A, evo ti i za 2006.
https://en.wikipedia.org/wiki/2006_Lebanon_War
Last edited by salik79 on 04/02/2019 21:43, edited 1 time in total.
-
normala brate
#126579 Re: Sirija vol. 2
Normalno da su pobjedili, da Hitler nije bio idiot koji je htio sve i odma dobro se zapitaj kako bi izgledala evropa danas.
A jeste ovaj totalni laik očigledno ne vrijedi ni raspravljat..
-
sarajevoxxxx
#126580 Re: Sirija vol. 2
U Siriji prepolovljena populacija, milion poginulih, 12 miliona raseljenih, 8 godina rata, Sirija uništena, a sve bez i jednog poginulog izraelskog vojnika.славянин wrote:Prvo postavljas slikice sa neke cudne wiki: ali nema veze -
Date 12 July – 14 August 2006
(Israeli blockade of Lebanon ended on 8 September 2006)
Lebanon, Northern Israel and the Golan Heights
Result
Stalemate, both sides claim victory
Ceasefire through UNSC Resolution 1701
The Lebanese Army is introduced into South Lebanon and UNIFIL deployments reinforced
Ovo je sa wiki a mos i sada provjeriti.Dalje Broj poginulih koji je najmanje duplo veci kod Hezba nego kod IDFa samo udopunjuje velicanstvenu pobjedu hezbolaha, Izrael je angazovao 10 000 vojnika , 30 000 je angazovano kada su se povlacili u Izrael kako bi to proteklo sigurno.
Ako ti mislis da Izrael ima 26 k vojnika to je ... cudno jer onda tuku sve tamo sa 26 k ?? medjutim tu pricas o profesionalnim uposlenim vojnicima.. Izrael kada ide u rat angazuje izmedju 400-500 000
Military age 17
Conscription 18
Available for
military service 1,554,186 males, age 17–49 (2016 est.),
1,514,063 females, age 17–49 (2016 est.)
Fit for
military service 1,499,998 males, age 17–49 (2016 est.),
1,392,319 females, age 17–49 (2016 est.)
Reaching military
age annually 60,000 males (2016 est.),
60,000 females (2016 est.)
Active personnel 26,000 active combat soldiers, 176,500 total active (ranked 34th)
Reserve personnel 445,000
![]()
Uskoro ulazi hezbolah u jeruzalem ..![]()
Izrael bi dao još 100 “pobjeda” Hezbu poput onih 2006. za samo deseti dio koliko je dobio sirijskim ratom.
- славянин
#126581 Re: Sirija vol. 2
1985–2000salik79 wrote:
Jeste, zato su bili u Libanu od 1982, a Hizbullah, nakon osnivanja, je ratovao s njima od 1985 do 2000., kada su se konacno povukli iz Libana, zato sto im nije bio cilj okupacija juznog Libana. 15 godina u Libanu zbog "ulijetanja i dar mara".
Ljudi, da li vi fakat mislite da znate bolje od Roberta Baera kako je bilo, ili da je on pristrasan Hizbullahu?
I velis "nacisti pobijedili"?
Main article: South Lebanon conflict (1985–2000)
During the evacuation in the first Lebanon war, the command of the SLA was delivered into the hands of Antoine Lahad, who demanded and received Israeli permission to hold the Jezzine zone north of the strip. In the first years after the IDF withdrawal from the north part of Lebanon, the strip was relatively quiet. Over the years, the Lebanese militant groups, led by Sh'ite Hezbollah, increased on the Israeli side in the security belt. Driving on the roads became dangerous, and IDF forces stayed more in the military camps than on the roads. Hezbollah made many efforts to attack the IDF's military camps. On 16 February 1992, the then-leader of Hezbollah, Abbas Musawi, was assassinated by IDF's helicopter missiles. The IDF assumed that the Hezbollah leadership would curb their activities for fear of their lives and the lives of their families. Hezbollah was headed by Sheikh Nasrallah.
Israeli soldiers serving in Southern Lebanon received no ribbon for wartime military service, because Israel considered the maintaining of the security belt as a low-intensity conflict rather than a war. In early 2000, Chief-of-Staff Shaul Mofaz said that 1999 was "the IDF's most successful year in Lebanon" with 11 soldiers killed by hostiles in Southern Lebanon, the lowest casualty rate during the entire conflict.A total number of 256 Israeli soldiers died in combat in South Lebanon from 1985 to 2000.
Withdrawal from the security belt (1999–2000)
Before the Israeli election in May 1999 the prime minister of Israel, Ehud Barak, promised that within a year all Israeli forces would withdraw from Southern Lebanon, effectively dropping the support for the South Lebanon Army. When negotiation efforts between Israel and Syria, the goal of which was to bring a peace agreement between Israel and Lebanon as well, failed due to Syrian control of Lebanon (until 2005), Barak led to the decision of withdrawal of the IDF to the Israeli border. With the amounting pressure on South Lebanon Army and the South Lebanon security belt administration, the system began to fall apart, with many members of the army and administration requesting political asylum in Israel and other countries. With mounting attacks of Hezbollah, the ranks of the South Lebanese Army deteriorated, with reduced conscription and high rates of desertion at lower ranks. In April 2000, when it was clear the Israeli withdrawal was about to happen within weeks or months, some SLA officials began moving their families to northern Israel.
The Israeli complete withdrawal took place on 24 May 2000. No Israeli soldiers were killed or wounded during the redeployment to the internationally recognized border. The South Lebanon Army however shortly collapsed, with most officers and administration officials fleeing to Israel with their families, as Hezbollah amounted pressure on the remaining units. When Israel allowed the pouring refugees in, some 7,000 refugees, including South Lebanon Army soldiers, Security Zone officials and their families arrived in Galilee.
Kazem greska je povlacenje jer se povjerovalo onim za koje se zna da jednu kazu a dvije slazu..
I u tom velikom ratu za 15 godina poginulo 256 Izraelaca
-
sarajevoxxxx
#126582 Re: Sirija vol. 2
Nije laik, čovjek vam pokušava kazati koliko je besmisleno to što ti Salik i Cheli govorite.normala brate wrote:Normalno da su pobjedili, da Hitler nije bio idiot koji je htio sve i odma dobro se zapitaj kako bi izgledala evropa danas.
- salik79
#126583 Re: Sirija vol. 2
Nije pobijedio. Bobijedio bi da... ali nije i izgubio je.normala brate wrote:Normalno da su pobjedili, da Hitler nije bio idiot koji je htio sve i odma dobro se zapitaj kako bi izgledala evropa danas.
Znam da je laik, ali uvijek i iznova pocinje raspravu o necemu o cemu fakat blage veze nema. Ja sam to "uzivo" pratio", a on jos ni rodjen bio nije (ovaj juzno Libanonski rat 1985-2000).
-
normala brate
#126584 Re: Sirija vol. 2
Jeste laik koji je poznaje materiju tog rata.sarajevoxxxx wrote:Nije laik, čovjek vam pokušava kazati koliko je besmisleno to što ti Salik i Cheli govorite.normala brate wrote:Normalno da su pobjedili, da Hitler nije bio idiot koji je htio sve i odma dobro se zapitaj kako bi izgledala evropa danas.
Izraelci su mislili lako cemo, šta se desilo?
Odvaljeno pun kurac tenkova za koje su mislili da su nepobjedivi.
Mislili su uzece bez problema taj dio teritorije i očistiti " teroriste " šta se desilo?
Mislili su borbe ce se voditi samo na tom mjestu šta se desilo?
Rakete padale na Izrael dali im Iranci..
Ja nisam kao salik ja sam svjestan koliko je žrtava bilo na Hezbolah strani i znam da nisu pobjedili, al' nisu ni ovi.
Sve ostalo je bespotrebno pisati i gunđati.
- славянин
#126585 Re: Sirija vol. 2
Jasta sam nego laik. Naprimjer mit o tome da je Hitler zelio napasti Rusiju je .. narodni mit ono losi decki-dobri deci.Jer da hitler nije napao Rusiju,najdalje za 2-3 godine Rusija bi napala Njemacku.Hitler je planirao da faktorom iznenadjenja porazi ih sto je donekle i uspjelo - sovjetska vojska nakon velikog staljinovog ciscenja je bila nesposobna a hitler je vidio u tome sansu - prije nego vrate snagunormala brate wrote:Normalno da su pobjedili, da Hitler nije bio idiot koji je htio sve i odma dobro se zapitaj kako bi izgledala evropa danas.
- salik79
#126586 Re: Sirija vol. 2
Evo, slavene, da se ne naprdjujemo dalje - odgovori na jedno jedino pitanje - da li ti fakat smatras sebe kompetentnijim od Roberta Baera? I da li ga smatras pristrasnim Hizbullahu i Iranu?
https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Baer
https://en.wikipedia.org/wiki/Robert_Baer
-
normala brate
#126587 Re: Sirija vol. 2
славянин wrote:Jasta sam nego laik. Naprimjer mit o tome da je Hitler zelio napasti Rusiju je .. narodni mit ono losi decki-dobri deci.Jer da hitler nije napao Rusiju,najdalje za 2-3 godine Rusija bi napala Njemacku.Hitler je planirao da faktorom iznenadjenja porazi ih sto je donekle i uspjelo - sovjetska vojska nakon velikog staljinovog ciscenja je bila nesposobna a hitler je vidio u tome sansu - prije nego vrate snagunormala brate wrote:Normalno da su pobjedili, da Hitler nije bio idiot koji je htio sve i odma dobro se zapitaj kako bi izgledala evropa danas.
Šta kaže napali bi ovi njih, a ovi došli do centra Rusije za mjesec dana.
Nebitno je pricati šta bi bilo kad bi bilo činjenica je da nisu išli u bespotreban sukob držali bi cijelu evropu Rusi ne bi meda mogli NITI BI HTJELI NAPASTI DRŽALI BI SVOJE GRANICE!
- славянин
#126588 Re: Sirija vol. 2
Padali su i SCUD ovi na Izrael,rakete koji god oces vrsta u toku ratova,bombardovani su avijacijom i ? Medjutim ovaj "rat" u juznom libanu je ekskurzija za koju si dobro rekao da je Izrael nastupio arogantno i opusteno "podijelit cemo par samara pa kuci do nedelje" i zato su nogirani mnogi oficiri.Izrael nije angazovao nikakve ozbiljne snage tu. Da je zelio okupirati juzni Libanon usao bi sa 100k vojnika i nebi stao dok nebi dosli do beiruta.normala brate wrote:
Nije laik, čovjek vam pokušava kazati koliko je besmisleno to što ti Salik i Cheli govorite.
Jeste laik koji je poznaje materiju tog rata.
Mislili su uzece bez problema taj dio teritorije i očistiti " teroriste " šta se desilo?
Ja nisam kao salik ja sam svjestan koliko je žrtava bilo na Hezbolah strani i znam da nisu pobjedili, al' nisu ni ovi.
Arogancija kosta - Izraelci je prepoznaju i popravljaju dok suprotna strana je raspiruje i busa se u prsa.
Last edited by славянин on 04/02/2019 21:57, edited 1 time in total.
-
normala brate
#126589 Re: Sirija vol. 2
Ne, ne, ne!
Mislim sve ti je ok napisano jedino griješiš u izboru vojnika!
Angažovane su najbolje specijalne jedinice Izraela tad!
Najbolje!
Arogancija je da su mislili da ce s 20 hiljada najboljih pošamarati, i onda belaj..
Mislim sve ti je ok napisano jedino griješiš u izboru vojnika!
Angažovane su najbolje specijalne jedinice Izraela tad!
Najbolje!
Arogancija je da su mislili da ce s 20 hiljada najboljih pošamarati, i onda belaj..
Last edited by normala brate on 04/02/2019 21:55, edited 1 time in total.
- salik79
#126590 Re: Sirija vol. 2
Da citiram svoje tadasnje upise, do sada su prilozi vec ukinuti, a mrsko mi ponovo traziti. Pa ko zeli neka cita.
salik79 wrote:Pronadjoh:
salik79 wrote:![]()
Prilog TV-ARTE (francusko-njemacka tv kuca), koji je, opet, sastavljen iz priloga izraelskih novinara, koji su razgovarali s borcima direktno na povratku sa libanonskog ratista (potrudio sam se i preveo, po sekvencama, za one koji ne razumiju Njemacki):
Iz nekog razloga ovaj prilog na njemackom jeziku je "uklonjen", ali sam pronasao isti, samo na arapskom i engleskim prijevodom:
Za one kojima se ne da gledati, ukratko (sa onog "uklonjenog" videa) prijevod:
5:06 Interviewi sa zapovjednicima izraelske armije. Pazljivo slusajte!
Novinar: Da li si vidio borce Hizbullaha?!
Rezervni vodnik IDF-a: Samo kroz dvogled.
Novinar: Opisi ih.
Rezervni vodnik: Mladi ljudi, izmedju 18 i 25 godina. Ovo je teska borba.
Novinar: Zbog cega teska borba?
Vodnik: Jer je borba...koja se vodi protiv utvare/prividjenja.
Vodnik : Strepis za vlastitu sudbinu i za sudbinu ljudi oko tebe. Bili smo na ulazu u mjesto Metullah . Tamo smo vidjeli veliki broj mladica koje su unosili i iznosili na nosilima...kacuse(vbr-projektili)...Dobri momci, nikakve kukavice...Neprestano pucaju po nama. Tacno znaju gdje se nalazimo, cak i kada se krecemo. Jako su precizni. Mi bez tenkova...ne znam...dosta toga smo primili... prave bitke, osjecas se kao mis, kao u neprestanom grcu. Trcis prema svome stroju i osjecas da si sve agresivniji, onda dolazis do svojih granica i moras izaci. Dakle, pocinjes s operacijom i odjednom vise nisi u napadu nego u akciji spasavanja svojih povrijedjenih...Mala grupa (boraca) moze 2 tenka izbaciti iz stroja i vec je citava regimenta sa akcijama spasavanja i gasenja pozara zabavljena...frustrirajuce (osjecaj) je.
I drugi, sa njemackom sinkronizacijom:
Novinar(i)/Reporter(i):
Najnovije iz Kiryat Shmone, gdje teski projektili padaju, tesko raketiranje koje jos uvijek traje, projektili neprestano padaju...dovoze ranjenike, jedan za drugim se tretira, najmanje dvoje se bore za zivot. Informacije(neprovjerene) i izvjesca o rastucim gubitcima kolaju. Oko nas pozari, uzrokovani stalnim granatiranjem/raketiranjem kacusama (vbr). Prelijepi sjever se pretvorio u pakao. Jos uvijek padaju kacuse, posvuda pozari i plamenovi na svakom cosku. Prizor je nepodnosljiv, ne postoje rijeci koje bi ga opisale. Bezbroj ranjenih i poginulih, ovo mi je najnepodnosljiviji prizor u citavoj karijeri. Devet poginulih i njihovi lesevi leze ovdje zamotani u dekama, preko puta groblja u Kfar Gillady. U neposrednoj blizini gore automobili. Veliki broj ljudi stoji sa strane, posmatra ne vjerujuci svojim ocima.
1:17 Raketna paljba po Kiryat Shmoni. Ljudi, oslobodite put! Ovdje je po svuda krv, strasno je, grozno je. Groblje, zamislite – oko groblja jednostavno leze lesevi.
Da li su ranjeni izvuceni?
Nema ranjenih, ovdje su samo lesevi koji su ovuda, pred nama, polozeni.
1:38
Novinar/reporter: Da li ste do sada imali uspjeha?!
Pukovnik: Sama cinjenica da nismo u stanju da zaustavimo kacuse (vbr-projektile) je frustrirajuca. Puno je teze/kompliciranije nego sto smo mislili. Ne borimo se protiv vojske, nego protiv gerilskih trupa.
2:03
Novinar: Sta mislis (tvoje misljenje)?
Narednik: Ako (ponovo) udjemo u Libanon, i u to sam u potpunosti siguran/uvjeren, (za) dva sata - i svi koji su ovdje se vracaju u vrecama natrag. Cornet rakete, protutenkovske rakete i prica je zavrsena. Ne pomazu nam nikakve pametne izreke (pametovanja), svi to znaju, ali niko ne zeli reci. Ja to kazem bezuvjetno/jasno i glasno. To mogu ocijeniti, ja predstavljam vojsku na ratistu. Komadant sam i ne bih smio pricati, ali ako cemo govoriti istinu i ako se istina bude slusala svi ce se probuditi, koji bi se morali probuditi (progledati).
2:45
Novinar: Ahrali! Sta si danas radio?
Rezervni kapetan: Ovo ce ti se svidjeti. Vracam se sa sprovoda rodjaka koji je ubijen u Libanonu.
Novinar: Stvarno?
Rezervni kapetan: Da, zove se kao ja Aharon Yechezkel, 32 godine, zlatan momak. Jednostavno nije imao srece, primio je metak sprijeda, tamo gdje pancirna jakna ne stiti, kroz pazuho. I zato je morao umrijeti. Bio je stariji vodnik.
3:11
Komadant: Njihova disciplina je bila daleko bolja od nase. To ih cini borcima, a ne gerilcima.
Novinar: Dugo nisi spavao?
Komadant: Jako dugo, da.
Novinar: Kako ide sa ratom (kakvi su izgledi)? Sta mislis?
Komadant: Da nas je neko...neko nas je zajebao...neko je vojnike poslao ocito bez blage veze o bilo cemu. Netko se je pokusao profilirati preko ledja vojnika. Ne moze biti da se rat na pola prekida. Imamo toliko puno mrtvih, kroz vbr- napade, a nista nije razjasnjeno i zarobljeni sigurno nece biti pusteni na slobodu. Sta da se radi?! Tako nam je to ovdje...
Novinar: Hvala puno.
4:16
Novinar: I, sta se desava?
Komadant: Primjecujes da uopce ne shvacas sta se pred tobom odvija. Toliko se toga desava u trenu/sekundama. Samo kada cujes da je jos vise tenkovskih posada povrijedjeno, mi sjedimo u pozadini i...sta da radimo, osim da se medjusobno gledamo i molimo. Najbolje je kada si izvan tenka. Ustvari - ti si za akciju, ali ne zivis u utopiji, vani se odvija ratni film. Malo prije nego sam umarsirao u Libanon...ko je gledao „Spasavajuci vojnika Ryana“ rezisera Stevena Spielberga – na pocetku puno brodova pristaje na plazi, vojnike ispustaju, a nacisti ih pometu, od pocetka do kraja plaze, kao mrave. Upravo tako je i bilo. Iz autobusa iskrcavaju vojnike, oni se rastrkavaju na sve strane bjezeci od barazne vatre. To utjeruje strah u kosti. Vbr rakete padaju, minobacacke granate, bjezis od tenkova i skrivas se, bjezis u kraj, svi su rastrkani...tako sam dosao tamo...jedan (borac) je dozivio sok, pocevsi nekontrolirano se znojiti, plakao je, vristao je i rekao mi:“Ti si iz saniteta, pomozi mi!“...Pri tome sam i sam bio u soku. Nisam znao kako da reagiram. Sta da radim kada me tako bespomocno gleda?!
5:45
Oficirski sastanak:
Oficir br.1...:Sada cemo pokusati da ocijenimo, da li smo pobijedili ili izgubili. Ali borci vani imaju osjecaj da nismo pobijedili.
Oficir br.2 : podsjetit cu sta je Aial (ili tako nekako) prilikom zadnjeg brifinga rekao: „kosa nam se digla, kada smo culi da su vojnici tenkovskih jedinica svoje tenkove ostavljali/predavali“.
6:03
Novinar: Niti mjesec po zavrsetku rata, vojska proslavlja Novu godinu. Nije jednostavno samozaljubljene i od vojnika, koji su upravo rat izgubili, odvojene oficire promatrati.
6:13
...Bili smo pogadjani sa svih strana...14 ili 15 tenkova su jedan za drugim zavozili, osam od njih je odmah pogodjeno protutenkovskim raketama...pitas se:“sta ovo treba da znaci?!“ kada sat i po, ili dva, primaju samo pogotke (tenkovi), a naposlijetku se samo odvezu natrag (povuku)...
...dosli su do jedne kuce i pronasli sanduk s municijom. Vojnici su usli i pri tome su primjeceni. Odmah su doletjele rakete, na sve strane se pucalo...nasi vojnici nisu vise nizasta (nista ne vrijede)...
![]()
![]()
- славянин
#126591 Re: Sirija vol. 2
Dosli su za mjesec dana upravo zato sto su iskoristili faktor iznenadjenja i rasulo u sovjetkoj vojsci u kojoj je staljin "pocistio" 80% oficira i stavio zelene poslusnike.Da je dopustio Hitler da se Rusija oporavi o desetkovanja vojske i da izgradi vojne kapacitete to bi mnogo teze islo sve i da Rusija njih ne napadne prije toga.Dvije dijametralno suprotne i agresivne ideologije da koegzistirajunormala brate wrote:
Šta kaže napali bi ovi njih, a ovi došli do centra Rusije za mjesec dana.![]()
Nebitno je pricati šta bi bilo kad bi bilo činjenica je da nisu išli u bespotreban sukob držali bi cijelu evropu Rusi ne bi meda mogli NITI BI HTJELI NAPASTI DRŽALI BI SVOJE GRANICE!
- славянин
#126592 Re: Sirija vol. 2
Iz pobjede u pobjedu,samo takosalik79 wrote:Da citiram svoje tadasnje upise, do sada su prilozi vec ukinuti, a mrsko mi ponovo traziti. Pa ko zeli neka cita.
-
normala brate
#126593 Re: Sirija vol. 2
славянин wrote:Dosli su za mjesec dana upravo zato sto su iskoristili faktor iznenadjenja i rasulo u sovjetkoj vojsci u kojoj je staljin "pocistio" 80% oficira i stavio zelene poslusnike.Da je dopustio Hitler da se Rusija oporavi o desetkovanja vojske i da izgradi vojne kapacitete to bi mnogo teze islo sve i da Rusija njih ne napadne prije toga.Dvije dijametralno suprotne i agresivne ideologije da koegzistirajunormala brate wrote:
Šta kaže napali bi ovi njih, a ovi došli do centra Rusije za mjesec dana.![]()
Nebitno je pricati šta bi bilo kad bi bilo činjenica je da nisu išli u bespotreban sukob držali bi cijelu evropu Rusi ne bi meda mogli NITI BI HTJELI NAPASTI DRŽALI BI SVOJE GRANICE!Mislis da to funkcionise ono Ok totalno smo suprotni , imamo ogromnu vojsku,granicimo i eto.. bit ce sve ok ?
Tu se cekalo ko ce prvi da krene samo.. malo su se lagali malo pravili da ne znaju da znaju sta drugi planiraju itd..
Bili su spremni i jedni i drugi samo što su sovjeti koncetrirali snage na staljingrad.
Baš kao što su pale švabe na ruskom testu tako bi isto ovi pali na ovom.
Dakle pricamo o početnom sukobu ne pricamo nakon par godina rata to više nisu iste švabe bile..
Da ne pricam koliko je više Rusa i ovi opet šamarali..
Ma Hitler budala naložio se da je Napoleon
-
sarajevoxxxx
#126594 Re: Sirija vol. 2
Koga briga šta je bilo 2006. kada je u Siriji samo pet godina nakon toga počeo rat u kojem je milion poginulih, 12 miliona raseljenih, sve bez i jednog izraelskog vojnika.normala brate wrote:Jeste laik koji je poznaje materiju tog rata.sarajevoxxxx wrote:Nije laik, čovjek vam pokušava kazati koliko je besmisleno to što ti Salik i Cheli govorite.normala brate wrote:Normalno da su pobjedili, da Hitler nije bio idiot koji je htio sve i odma dobro se zapitaj kako bi izgledala evropa danas.
Izrael odradio perfektno sve što je zamislio, igra se sa svima kao dijete sa zvečkom. Otresa sve redom kada i koliko hoće.
Hezb su u sirijskom ratu stale na stranu Asada, kome to nije dovoljno da vidi o kakvom šljamu i bolesnicima se radi, onda nema potrebe raspravljati.
Zlikovci iz Hezba cijeli muslimanski svijet ih prezire isto ili mnogo vise nego sto prezire izraelske vojnike koji su učestvovali u masakrima nad Palestincima.
Nakon Sirije, Izrael vise niko ni ne spominje, svi govore samo o Asadovim masakrima, o šiitskim milicijama, ruskim masakrima itd.
- salik79
#126595 Re: Sirija vol. 2
Savo, kada o tvom Isilu i Nusri budu napravili ovakav dokumentarac, onda se javi:
http://program.almanar.com.lb/episode/4 ... 8_tYm7wkHs
http://program.almanar.com.lb/episode/4 ... 8_tYm7wkHs
- Čitalac
#126596 Re: Sirija vol. 2
Dostava humanitarne pomoći u Idlibu pretvorila se u organizovani kriminal jer su desetine hiljada paketa hrane i roba vredna nekoliko miliona dolara, umesto kod najugroženijih Sirijaca, završili u rukama HTS-a, zaključak je inspekcije USAID-a. Istražitelj Dan Altman kaže da je samo jedna humanitarna organizacija (veruje se da je reč o Catholic Relief Services) HTS-u isporučila čak 400 hiljada paketa hrane, pri čemu tek treba da bude utvrđeno da li je ova hrana kasnije preprodavana ili je služila kao jedan vid plate za pripadnike te terorističke organizacije.
https://www.irinnews.org/interview/2019 ... ror-stance
Prave podatke o razmerama pljačke humanitarne pomoći u kojoj su prednjačili pojedinci i organizacije iz Turske, po svemu sudeći nikada nećemo saznati. Vrednost pomoći koja iz Turske i Jordana ulazila u Siriju iznosila je najmanje 500 miliona dolara godišnje.
https://www.irinnews.org/news/2018/09/1 ... syria-scam
Prave podatke o razmerama pljačke humanitarne pomoći u kojoj su prednjačili pojedinci i organizacije iz Turske, po svemu sudeći nikada nećemo saznati. Vrednost pomoći koja iz Turske i Jordana ulazila u Siriju iznosila je najmanje 500 miliona dolara godišnje.
- salik79
#126597 Re: Sirija vol. 2
Čitalac wrote:Dostava humanitarne pomoći u Idlibu pretvorila se u organizovani kriminal jer su desetine hiljada paketa hrane i roba vredna nekoliko miliona dolara, umesto kod najugroženijih Sirijaca, završili u rukama HTS-a, zaključak je inspekcije USAID-a. Istražitelj Dan Altman kaže da je samo jedna humanitarna organizacija (veruje se da je reč o Catholic Relief Services) HTS-u isporučila čak 400 hiljada paketa hrane, pri čemu tek treba da bude utvrđeno da li je ova hrana kasnije preprodavana ili je služila kao jedan vid plate za pripadnike te terorističke organizacije.

- salik79
#126598 Re: Sirija vol. 2
Btw, prije 22 godine sam radio za USAID 
-
sumirprimus
#126599 Re: Sirija vol. 2
Strasan dokumentarqc na dzaziri.strasno. i tuzno 
- dragma
- Vozim: Pješe
#126600 Re: Sirija vol. 2
Čega milion poginulih!?sarajevoxxxx wrote:
Koga briga šta je bilo 2006. kada je u Siriji samo pet godina nakon toga počeo rat u kojem je milion poginulih, 12 miliona raseljenih, sve bez i jednog izraelskog vojnika.
Izrael odradio perfektno sve što je zamislio, igra se sa svima kao dijete sa zvečkom. Otresa sve redom kada i koliko hoće.
Hezb su u sirijskom ratu stale na stranu Asada, kome to nije dovoljno da vidi o kakvom šljamu i bolesnicima se radi, onda nema potrebe raspravljati.
Zlikovci iz Hezba cijeli muslimanski svijet ih prezire isto ili mnogo vise nego sto prezire izraelske vojnike koji su učestvovali u masakrima nad Palestincima.
Nakon Sirije, Izrael vise niko ni ne spominje, svi govore samo o Asadovim masakrima, o šiitskim milicijama, ruskim masakrima itd.
Gdje? U Ruandi?
Lažu vas po tim vašim sijelima opasno...