Desavanja u Hrvatskoj
- Banksy
#12652 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Nisam vjernik, ali komentar je bezze. Danas je u Hrvatskoj neradni dan, znači da je ovaj vjerski blagdan i državni praznik, izabran za proslavu na najvišem nivou, a ne vidim da je Lignja učinio bilo šta u vrijeme svog predsjednikovanja da tu praksu ukine.kakavdanakneiskustvu wrote:http://www.priznajem.hr/politika/josipo ... amahirija/
A Hrvati pretjeruju, to je sigurno. 8 neradnih dana vjerskih/državnih blagdana godišnje je baš previše.
- ultima_palabra
#12653 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Mislim da Nijemci imaju i vise, u maju samo tri nekakva krscanska praznika imaju.
Nek slavi kome se sta slavi.
Nek slavi kome se sta slavi.
- Banksy
#12654 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Čini mi se, na državnom nivou, 6 vjerskih, ostalo, pokrajinski. Možda griješim.
https://de.wikipedia.org/wiki/Gesetzlic ... eutschland
Imam svoje mišljenje o vjerskim praznicima u sekularnim državama, ali nije tema, pa da ne širim...
https://de.wikipedia.org/wiki/Gesetzlic ... eutschland
Imam svoje mišljenje o vjerskim praznicima u sekularnim državama, ali nije tema, pa da ne širim...
- zg1911
#12655 Re: Desavanja u Hrvatskoj
praznici/blagdani i jesu jedina korist od religije
-
LARVA
#12656 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Ko neće domaće neka kupuje strano.pici wrote:ma samo saljte otpatke

-
LARVA
#12657 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Kome smetaju napaćene izbjeglice
.
ZAGREB, TRAŽITELJ AZILA IZ AFGANISTANA NAPAO ŽENU U DUGAVAMA Mladić uz prijetnju skalpelom bludničio nad zaposlenicom jedne gradske službe
http://www.jutarnji.hr/vijesti/crna-kro ... e/6461698/
-
kakavdanakneiskustvu
#12658 Re: Desavanja u Hrvatskoj
zg1911 wrote:praznici/blagdani i jesu jedina korist od religije
- mayab
#12659 Re: Desavanja u Hrvatskoj
http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/581 ... rsala.html
Ovih katoličkih fundamentalista među svećenstvom je stvarno prepuna Hrvatska, da ti život zgade !
Ovih katoličkih fundamentalista među svećenstvom je stvarno prepuna Hrvatska, da ti život zgade !
-
kakavdanakneiskustvu
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#12661 Re: Desavanja u Hrvatskoj
vidim onog tomića smrada s polucilindrom smeta što ljudi idu na hodočašća
čudi se lik
pa šta te boli racku ne idu tvojim nogama, mene boli kurko gdje ti hodaš i šta radiš u slobodno vrijeme i ti i slični tebi
a vidimo na najveći blagdan VG koja je u rangu s Božićem Usrkrsom i Svisveti
smeta što idu izvješća iz svetišta
pa okreni na kanal imaš ih 150
strpi se 5 minuta
čudi se lik
pa šta te boli racku ne idu tvojim nogama, mene boli kurko gdje ti hodaš i šta radiš u slobodno vrijeme i ti i slični tebi
a vidimo na najveći blagdan VG koja je u rangu s Božićem Usrkrsom i Svisveti
smeta što idu izvješća iz svetišta
pa okreni na kanal imaš ih 150
strpi se 5 minuta
- Truba
#12662 Re: Desavanja u Hrvatskoj
da... u makarskoj milijun noćenja 8 dana prije
predviđanja
propast
propast
- seln
#12663 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Boris Dežulović: Čudo vanpansionske potrošnje
Ima negdje na donjim policama YouTubea sačuvan stari, požutjeli filmski dokument iz arhiva Hrvatske televizije, djevojačko Televizije Zagreb, o nježnim godinama dalmatinskog turizma, iz vremena kad je u naš jezik tek ušao neobičan termin „vanpasionska potrošnja“: reportaža s naše male rivijere, iz crno-bijelih Mimica, godine 1967. – ili je to 1968.? – u kojoj se ponosni predsjednik mjesne turističke zajednice hvali kako u selu imaju petsto kreveta, u prosjeku stotinu pedeset dinara noćenje, a od takozvane „vanpasionske potrošnje“ cijelih nula dinara. Ništa. Zero.
Ako vam se učinilo da sam napisao kako se drug iz Mimica ponosan pohvalio nulom u knjigovodstvenoj koloni „vanpansionske potrošnje“, to je zato što sam upravo tako i napisao.
Danas to, dopuštam mogućnost, izgleda prilično poremećeno, ali drug predsjednik turističke zajednice objasnio je reporteru Televizije Zagreb kako je iznajmljivačima u Mimicama nezamislivo da gostima koji su platili noćenje domaćini naplate još i suhe smokve, pršut, vino ili slane inćune. Ta, kako se zove, vanpansionska potrošnja bila je nešto nepristojno, znak osobite negostoljubivosti – kako, zaboga, čovjeku koji je krevet pošteno platio stotinu pedeset dinara naplatiti još i skuše, koje će se ionako ispeći za večeru i zajedno pojesti? – pa se izgovarala poput psovke: znalo se po malim mistima tko zarađuje od vanpansionske potrošnje, i taj je bio na zlu glasu, kao gulikoža i prevarant što sramoti selo, pa stoga vjerojatno i ne „naš čovik“. U toj reportaži, recimo, kao jedina „ponuda“ i „sadržaj“ iz vanpansionske potrošnje prilično prezirnim riječima označen je i snimljen nekakav nesretnik iz zaleđa, što je turistima na plaži bezuspješno pokušavao uvaliti legendarne drvene čaplje, dugo godina jedini, hm, autentični dalmatinski suvenir.
Da, tako je bilo na početku, prije pola vijeka, u ono davno crno-bijelo vrijeme kad su Dalmatinci, neobično pleme u mornarskim majicama, bili na glasu kao gostoljubivi domaćini široke ruke.
Ove subote, obilježavajući valjda pola vijeka „vanpansionske potrošnje“, hrvatski su mediji objavili – a strani prenijeli – dvije priče pod zajedničkom egidom „Pedeset godina kasnije“. Pedeset godina kasnije, na otoku Visu nepoznati se poduzetnički genij dosjetio turistima naplaćivati hlad, pa na svom improviziranom parkiralištu pola dana parkiranja na suncu naplaćuje trideset kuna, a u hladu – pedeset. A mi na našoj maloj rivijeri malo smo se povrijeđeno štrecnuli, jer već odavno u Krilu kraj Omiša parking na suncu naplaćujemo deset kuna, a u hladu dvostruko više.
Pedeset godina kasnije, na drugom jednom našem srednjodalmatinskom otoku, Braču, u jednoj pizzeriji naplaćuju čak i rezanje pizze, i to tri kune po komadu. Da, rezanje pizze. Da, tri kune. Da, po komadu: želite li da vam njihov glasoviti, vrhunski obučeni rezač ručno isječe pizzu na osam kriški, to ćete platiti dvadeset četiri kune. Kad se doda i ona zloglasna usluga „postavljanja stola“, što košta dvanaest kuna, jedna obična pučka narezana pizza i prije nego je uopće naručite već košta trideset šest kuna.
Pedeset godina kasnije, gostoljubivo pleme Dalmatinaca - kojima je nekad bila sramota gostu naplatiti i večeru, a kamoli parking – turistima posebno naplaćuju i parkiranje u hladu i rezanje večere. Baš sve iza južnog izlaza iz tunela Sveti Rok danas je tako golemi i neiscrpan resurs vanpansionske potrošnje, ima te vanpansionske potrošnje u nas kao nafte u Arapa. Već u Zadru, dolje pod Svetim Rokom – ne treba nam dalje – u kafićima, čitali smo, naplaćuju korištenje WC-a. Na Silbi preko puta Zadra, čitali smo, naplaćuju vodu iz slavine, dvije kune čaša. U Biogradu kraj Zadra, čitali smo, sat vremena korištenja klima-uređaja naplaćuju pet eura. Pet eura. Sat. Klime.
Pedeset godina kasnije, iznajmljuje se, prodaje, plaća i naplaćuje baš sve, neka je vječna slava i hvala onome tko je izmislio vanpansionsku potrošnju, gdje čuo i ne čuo: hlad u kući, hlad na parkiralištu, rezanje pizze, naručivanje pizze, listanje jelovnika, listanje jelovnika u boji, ležaljka na plaži, ulaz na plažu, pogled na plažu, hodanje po plaži, disanje na plaži, smrt na plaži, prirodna smrt na plaži, ubojstvo na plaži, ubojstvo na plaži sjekirom s predumišljajem po želji: iste one subote kad smo čitali kako se naplaćuju i hlad za automobil i rezanje pizze, mediji su zabilježili kako je u Starigradu kraj Zadra – još se nismo makli od Zadra! – pobješnjeli domaćin, dva puta prodavši isti apartman, zajedno s grupom urođenika sjekirom potjerao grupu od četiri mlada Slovenca. Sjekirom!
Pedeset godina kasnije, novac, gramzivost i pohlepa domorocima su potpuno pomutile razum, u samo dvije generacije Dalmatinci, nadaleko poznati gostoljubivi domaćini široke ruke, pokvarili su se kao mljeveno meso na akciji u Konzumu, pa se na našoj maloj rivijeri – gdje je nekad bila sramota naplatiti pršut, sir i vino, pjat brujeta ili ribu s gradela – danas plaća čak i skakanje u more.
Koji dan prije nego se saznalo za povoljne cijene parkiranja u hladu, na Visu - gdje očito imaju najviše mašte u crpljenju vanpansionske potrošnje – čitali smo, eto, kako je jedan turistički neimar zaskočio grupu mladih Šveđana što je skakala s visokih stijena, ljubazno im objasnio da je to park prirode i da je skakanje u more strogo zabranjeno, pa im oduzeo GoPro kameru i povjerio da im zapravo čini uslugu, jer je trebao zvati policiju. A kameru će im, jasno, vratiti u portu, čim mu donesu hiljadu kuna. Pretpostavljam u sitnim i neoznačenim novčanicama.
Ukratko, što da vam kažem: otkako smo otkrili tu, kako ste rekli da se zove, „vanpansionsku potrošnju“, bogami nas je krenulo. Što će pak biti poslijepodne, kad sunce jednom prijeđe na drugu stranu neba i sjenoviti se parking od pedeset kuna nađe na vrelom suncu, o tome ćemo razmišljati kad dođe.
Bit će već neke vanpansionske potrošnje.
- animals
#12664 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Problem Hrvatskog turizma su samo par mjeseci ponude..
iz ti par mjeseci se mora maksimum izvuci..
skupo jeste, vidio sam..
za strance nije skupo..
ali za Hrvate i Bosance mozda jeste..
ali ko je kriv Bosancima sto imaju takav standard..
pa ja kao mali nisam nikad isao na more..
nije se moglo..
nije Hrvatska kriva, sto je standard u nas uvijek bio ispod standarda..
i ne pravi Hrvatska turisticku ponudu za Bosance, vec za strance..
skupo jeste, vidio sam..
za strance nije skupo..
nije se moglo..
-
kakavdanakneiskustvu
- seln
#12666 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Naplacivanje sijecenja pice, postavljanja stola i mjesta u hladu nema veze sa standardom ni sa cijenama, vec su izraz ciste pohlepe i gledanja gosta kao krave muzare. Nije meni belaj dati 100 kuna za dobru picu, ali, hej... naplacivati sijecenje pice?animals wrote:Problem Hrvatskog turizma su samo par mjeseci ponude..
skupo jeste, vidio sam..
za strance nije skupo..
nije se moglo..
- Truba
#12667 Re: Desavanja u Hrvatskoj
kad bosanac govori o lopovluku

-
kakavdanakneiskustvu
#12668 Re: Desavanja u Hrvatskoj
A lopovluk je ekskluzivitet samo bosanaca?
- seln
#12669 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Hajd malo ohani... vise mi sa tom domobranskom lojalnoscu vis-a-vis Hrvatske fakat ides na milokliz.Black swan wrote:kad bosanac govori o lopovluku
Prvo, s kojim pravom Bosancima generalno imputiras lopovluk?
Drugo, postoje li odredjene kategorije stanovnistva koje smiju ukazati na ascare lopovluk?
Trece, Bosanac se pise sa velikim slovom.
- animals
#12670 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Bio sam u Istri prije dvije nedelje..
lijepa priroda, lijepo i cisto more..
poskupo za domace jeste..
za strance i nije..to o sijecenju pice i slicnim glupostima , mozda je u jednom
bezveznom lokalu..ljudi su ljubazni, usluga ok..
odit u Italiju, pa cete vidjeti sto su lopovi..
lijepa priroda, lijepo i cisto more..
poskupo za domace jeste..
za strance i nije..to o sijecenju pice i slicnim glupostima , mozda je u jednom
bezveznom lokalu..ljudi su ljubazni, usluga ok..
odit u Italiju, pa cete vidjeti sto su lopovi..
- zg1911
#12671 Re: Desavanja u Hrvatskoj
I dalje kmečanje o tome kako je hrvatska skupa... Priceless 
- Truba
#12672 Re: Desavanja u Hrvatskoj
meni nije skupo
okupaš se u moru i trči u sobu na namaz mlijeko i makarone
okupaš se u moru i trči u sobu na namaz mlijeko i makarone
- seln
#12673 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Osluhni malo, kmece ti i u Zagrebu. Ali ti si mozes prisustiti ljetovanje na Jadranu, ostale... ko jebe, zar ne?zg1911 wrote:I dalje kmečanje o tome kako je hrvatska skupa... Priceless
- zg1911
#12674 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Jesmo li birali kapitalizam? Jesmo. Imaju li ugostitelji pravo formirati cijene kako im volja? Imaju. Hoće li tržište samo kroz odnos ponude i potražnje korigirati cijene ako su previsoke? Hoće.
Kraj priče. Sve ostalo je patničko kmečanje.
Kraj priče. Sve ostalo je patničko kmečanje.
- pirmin
#12675 Re: Desavanja u Hrvatskoj
Udjem u Plodine u Trogiru kad ono tresti onaj narkoman Bare i njegova "Teske boje" .
Koji mozak dodje na ideju da pusti takvo nesto u trgovackom centru?
Koji mozak dodje na ideju da pusti takvo nesto u trgovackom centru?
Last edited by pirmin on 18/08/2017 11:43, edited 1 time in total.