Pa šta mu je to "očajno" u izgledu?zubi wrote: ↑13/07/2020 09:58Ocajno izgleda. Dovoljno govori da su cekali da arhitekta umre, pa da pocnu graditi.. nikad im ne bi dao dozvolu da mu uniste Holiday Inn.high_volume wrote: ↑13/07/2020 09:51Šta znači "nagrdili", kako? Koje su norme da bi jedan objekat bio dopadljiv ili "nagrđen"?
Meni se dopada ovaj dograđeni dio Holiday hotela, usklađen je sa ahritektonskim rješenjem njegovog postojećeg izgleda, skladno ukomponovan sa fasadom bivšeg restorana, nije gabaritan i ne dominira okolinom, nije arhitekstonski agresivan i vizuelno je usklađen sa fasadom susjedne Alte. Ne znam da li će mu ostati bijela boja fasade, ja bih je ožutio, ali generalno, meni se dopada izgled. I sam hotel Holiday je prelijepog izgleda i arhitektonskog rješenja u ambijentu.
Sarajevo Construction
-
high_volume
#12651 Re: Sarajevo Construction
- Cossack
#12652 Re: Sarajevo Construction
Ne kaže se džaba da se o ukusima ne raspravlja. Zato se treba u startu složiti da se oko izgleda novog kina nećemo složiti. Inače ovo ode u nedogled... 
Last edited by Cossack on 13/07/2020 10:05, edited 2 times in total.
- zubi
- Logovan
#12654 Re: Sarajevo Construction
Pa sigurno da ne znači rušenje.Haris.ba wrote: ↑13/07/2020 09:16A šta znači renovirati? Gledao sam po Beču šta rade. Ugradnja lifta, iznalaženje rješenja da do svakog stana može invalid u kolicima doći, postavljanje čeličnih ili betonskih (ili zamjena nekih drvenih) stubova horizontalnih i vertikalnih radi osiguranja od zemljotresa, zamjena krova (i grede), nova električna, vodovodna, grijna, protupožarna instalacija....
Fasada dođe najmanji trošak.
- Cossack
#12655 Re: Sarajevo Construction
Na kraju dana, najznačajnije je da Cinemacity dobija kvalitetnu konkurenciju 
-
high_volume
#12656 Re: Sarajevo Construction
Arhitektura, urbanizam...nije gastronomija, da se raspravlja o ukusima. O arhitektonskom skladu, bliskom umjetnosti, već nekoliko stotina godina postoje škole. O arhitekturi ne može i ne treba raspravljati neuka osoba.
- Logovan
#12657 Re: Sarajevo Construction
Ljepota je u oku posmatrača.high_volume wrote: ↑13/07/2020 10:07Arhitektura, urbanizam...nije gastronomija, da se raspravlja o ukusima. O arhitektonskom skladu, bliskom umjetnosti, već nekoliko stotina godina postoje škole. O arhitekturi ne može i ne treba raspravljati neuka osoba.
- Cossack
#12658 Re: Sarajevo Construction
E hajmo onda, meni je ovo sa stajališta arhitekture i urbanizma odlično. Zgrada se poziciono izuzetno dobro uklopila i u izgled Holiday-a i u izgled Alte. Dakle prostorno se uklapa sa zgradama sa kojim graniči.high_volume wrote: ↑13/07/2020 10:07Arhitektura, urbanizam...nije gastronomija, da se raspravlja o ukusima. O arhitektonskom skladu, bliskom umjetnosti, već nekoliko stotina godina postoje škole. O arhitekturi ne može i ne treba raspravljati neuka osoba.

- zubi
#12659 Re: Sarajevo Construction
Ozbiljno?? Arhitektura je sama sebi cilj? Eksponat u muzeju? Ne sluzi "neukim ljudima", koji stoga ne smiju imati misljenje??high_volume wrote: ↑13/07/2020 10:07Arhitektura, urbanizam...nije gastronomija, da se raspravlja o ukusima. O arhitektonskom skladu, bliskom umjetnosti, već nekoliko stotina godina postoje škole. O arhitekturi ne može i ne treba raspravljati neuka osoba.
- nosara
#12660 Re: Sarajevo Construction
Arhitekte i urbanisti su, cast izuzecima, od Sarajeva napravili smetljarnik propalih projekata.high_volume wrote: ↑13/07/2020 10:07Arhitektura, urbanizam...nije gastronomija, da se raspravlja o ukusima. O arhitektonskom skladu, bliskom umjetnosti, već nekoliko stotina godina postoje škole. O arhitekturi ne može i ne treba raspravljati neuka osoba.
Konceptualna umjetnost, u neku ruku.
-
high_volume
#12661 Re: Sarajevo Construction
Apsolutno se slažem s tvojim mišljenjem. Posebno su urbanisti griješili, godinama prije, još od ranih 50-tih, pogrešnom koncepcijom i nedostatkom vizije i skučenim prostornim planiranjem, u vrijeme kad je sarajevsko područje bilo prazno, kad se moglo isprojektovati i isplanirati višestruko funkcionalinije gradsko urbano područje. Vjerujem da je i politika tada imala jak uticaj, ali svejedno, struka je struka....nosara wrote: ↑13/07/2020 10:34Arhitekte i urbanisti su, cast izuzecima, od Sarajeva napravili smetljarnik propalih projekata.high_volume wrote: ↑13/07/2020 10:07Arhitektura, urbanizam...nije gastronomija, da se raspravlja o ukusima. O arhitektonskom skladu, bliskom umjetnosti, već nekoliko stotina godina postoje škole. O arhitekturi ne može i ne treba raspravljati neuka osoba.
Konceptualna umjetnost, u neku ruku.![]()
-
breuer
#12662 Re: Sarajevo Construction
Zgrada je ogavno jeftini križanac Holideja i Alte.
Bolje da su srušili Holidej nego što su ga ovako nagrdili...
Ovi što pričaju o arhitekturi, baš me zanima gdje su obrazovali...ovo uopšte nije arhitektura, koliko gd se nekima sviđalo
Bolje da su srušili Holidej nego što su ga ovako nagrdili...
Ovi što pričaju o arhitekturi, baš me zanima gdje su obrazovali...ovo uopšte nije arhitektura, koliko gd se nekima sviđalo
Last edited by breuer on 13/07/2020 10:46, edited 1 time in total.
- nosara
#12663 Re: Sarajevo Construction
Dobar fol.high_volume wrote: ↑13/07/2020 10:38Apsolutno se slažem s tvojim mišljenjem. Posebno su urbanisti griješili, godinama prije, još od ranih 50-tih, pogrešnom koncepcijom i nedostatkom vizije i skučenim prostornim planiranjem, u vrijeme kad je sarajevsko područje bilo prazno, kad se moglo isprojektovati i isplanirati višestruko funkcionalinije gradsko urbano područje. Vjerujem da je i politika tada imala jak uticaj, ali svejedno, struka je struka....nosara wrote: ↑13/07/2020 10:34Arhitekte i urbanisti su, cast izuzecima, od Sarajeva napravili smetljarnik propalih projekata.high_volume wrote: ↑13/07/2020 10:07
Arhitektura, urbanizam...nije gastronomija, da se raspravlja o ukusima. O arhitektonskom skladu, bliskom umjetnosti, već nekoliko stotina godina postoje škole. O arhitekturi ne može i ne treba raspravljati neuka osoba.
Konceptualna umjetnost, u neku ruku.![]()
Moja opaska odnosi se na postdejtonski urbicid pod pokroviteljstvom seljober-papkarske politike i uz ucesce arhitektonsko-urbanisticke kvazistruke.
Ekipica s uspjehom od grada napravila nefunkcionalnu kasabu. Cestitam.
-
breuer
#12664 Re: Sarajevo Construction
to je taj termin...
seljober-papak
seljober-papak
- Haris.ba
#12665 Re: Sarajevo Construction
Pa da u Beču. A kod nas kako natjerati vlasnika da renovira? Kod nas se rušenje isplati i čini logičnim jer se ne održava, a ni država, a ni društvo ne želi da se uvede reda.Logovan wrote: ↑13/07/2020 10:05Pa sigurno da ne znači rušenje.Haris.ba wrote: ↑13/07/2020 09:16A šta znači renovirati? Gledao sam po Beču šta rade. Ugradnja lifta, iznalaženje rješenja da do svakog stana može invalid u kolicima doći, postavljanje čeličnih ili betonskih (ili zamjena nekih drvenih) stubova horizontalnih i vertikalnih radi osiguranja od zemljotresa, zamjena krova (i grede), nova električna, vodovodna, grijna, protupožarna instalacija....
Fasada dođe najmanji trošak.![]()
![]()
-
Naslovnica
#12666 Re: Sarajevo Construction
Postoji li u Sarajevu PRIJERATNO naselje koje se može uzeti kao primjer lošeg urbanizma, prostornog planiranja ili kriminala?!

-
high_volume
#12667 Re: Sarajevo Construction
Taksom na neizgrađeno građevinsko zemljište i objekte! Uvesti ovakvu taksu na lokalnom nivou, formirati joj osnov i naplaćivati nemar, bezobrazluk, trgovinu uticajima i manipulaciju građevinskim zemljištima, ruglima od porušenih objekata, u centralnim dijelovima grada i svim sličnim lokacijama.
Za one koji ne mogu da plate, dokazati takvu finansijsku nemoć, i koji ne žele da plate, država da finansira uređenje, i da takve objekte privremeno uzurpira, da im komercijalno isplati ulaganje i investiciju, i poslije namirenja svojih troškova da ih vrati vlasniku.
Na ovaj način, da smo imali ovakav zakon, lokalne uprave mogle su ostvariti ogromne finansijske prilive, u Centru, Novom Sarajevu, Novom gradu, itd. I još nije kasno, jer je jako mnogo ruševnih i ruglo-objekata po gradu. Mnogi vlasnici im mešetare, čekaju bolje cijene...
-
NediM17
#12668 Re: Sarajevo Construction
Navodno se Grbavica izučava kao primjer lošeg urbanizma. E sad, pošto čuo, po to prod'o. 
-
Naslovnica
-
high_volume
#12670 Re: Sarajevo Construction
Sestra mi živi na "Grbavici 2" već predugo, i redovno se žali na buku automobila i građevinskih radova na adaptaciji stanova. Kaže, najprije su nadziđivali spratove, trajalo godinama dok nisu sve zgrade završili, a onda se svake godine u nekoj od susjednih zgrada ili u njenoj, pojavi novi vlasnik stana koji ga želi adaptirati i preurediti po svojoj potrebi, i tada nastaje lupanje, bušenje, rigips-cvilenje, prljavo kroz stubište, itd.
I odavno Grbavica nije poželjno mjesto stanovanja, naselje zelenila, mirnog i čistog ambijenta. Postalo je prenaseljeno, naročito nadgradnjom stanova, jer je Općina Novo Sarajevo odobrila izgradnju novih stanova na postojećem prostoru, i time uvećala broj stanovnika, broj automobila i uopšte, povećala gustinu stanovništva. Uz to, migriranjem stanovništva nastala je i primitivizacija tog prostora, tako da je život na Grbavici sve osim ugođaja.
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#12671 Re: Sarajevo Construction

na grbavici jedino valja ova ulica ,ostalo je odron ,nepristupacne zgrade ,manjak parkinga.npr 90% trafostanica je zatvoreno u haustorima, ne moze im se prici kamionom ni autom u slucaju kvara /zamjene trafoa,el ormari po podrumima ,pola ih blokirano/nepristupacno...
- geralt
#12672 Re: Sarajevo Construction
Da malo branim Grbavicu 
Zivim na njoj vec 7 godina, i ne bih je mijenjao ni za jedno naselje u Sarajevu. U 5 minuta hoda od svog stana imam ambulantu, pijacu, dvije skole, vrtic, jedno 4-5 igralista za malu djecu, 4 ogradjena sportska igralista za stariju, omladinski centar, prodavnica i kafica koliko hoces, dva odlicna setalista... Sa parkingom nikad nisam imao problema, zelenila koliko hoces. Barem moja mikrolokacija je mirna i nemam velikog saobracaja ispod prozora, zadovoljan sam i sa komsilukom. U 10-15 minuta hoda od sebe imam 3 trzna centra. Do grada mi nije daleko pjeske, kao ni do autobuske/zeljeznicke. Autom mi je lako doci na svaku stranu Sarajeva, iako zna proci i 7 dana da ga ne upalim uopste.
Da li ima stvari koje mi se ne svidjaju? Naravno da ima. Policija bi mogla nekad izaci iz auta da malo sitni klosarluk dovede u red, brojevi zgrada u Grbavickoj su besmisleno poredani, neki od nebodera su "nabacani", a garaze nisu dizajnirane prema modernim automobilima. Poslijeratne nadogradnje su takodjer nekvalitetno uradjene, i stanove u njima treba izbjegavati, a dosta starih stanova je zrelo za renovacije.
Da li bih se mijenjao za stan iste velicine bilo gdje drugo u Sarajevu, bilo kojeg godista? Ni u ludilu.
Zivim na njoj vec 7 godina, i ne bih je mijenjao ni za jedno naselje u Sarajevu. U 5 minuta hoda od svog stana imam ambulantu, pijacu, dvije skole, vrtic, jedno 4-5 igralista za malu djecu, 4 ogradjena sportska igralista za stariju, omladinski centar, prodavnica i kafica koliko hoces, dva odlicna setalista... Sa parkingom nikad nisam imao problema, zelenila koliko hoces. Barem moja mikrolokacija je mirna i nemam velikog saobracaja ispod prozora, zadovoljan sam i sa komsilukom. U 10-15 minuta hoda od sebe imam 3 trzna centra. Do grada mi nije daleko pjeske, kao ni do autobuske/zeljeznicke. Autom mi je lako doci na svaku stranu Sarajeva, iako zna proci i 7 dana da ga ne upalim uopste.
Da li ima stvari koje mi se ne svidjaju? Naravno da ima. Policija bi mogla nekad izaci iz auta da malo sitni klosarluk dovede u red, brojevi zgrada u Grbavickoj su besmisleno poredani, neki od nebodera su "nabacani", a garaze nisu dizajnirane prema modernim automobilima. Poslijeratne nadogradnje su takodjer nekvalitetno uradjene, i stanove u njima treba izbjegavati, a dosta starih stanova je zrelo za renovacije.
Da li bih se mijenjao za stan iste velicine bilo gdje drugo u Sarajevu, bilo kojeg godista? Ni u ludilu.
- drug_profi
#12673 Re: Sarajevo Construction
Grbavica je naselje staro 70 godina. Pravljeno prema tadasnjim normama. Niko nije ocekivao ni planirao da ce auti biti na steroidima za pola vijeka, i da ce se broj stanovnika Sarajeva povecati za 4x.
Izgrađena je na porusenom naselju tipa pejton kojeg su NDH vlasti izgradile za svoje duznosnike. Svojevremeno, parkinzi nisu bili optereceni na ovaj nacin, saobracaja jenaravno bilo daleko manje. Neuporedivo.
Iz te vizure i Marijin Dvor je lose urbanisticki planiran kvart...
Normalno kad je plod jednog sasvim drugacijeg doba.
Izgrađena je na porusenom naselju tipa pejton kojeg su NDH vlasti izgradile za svoje duznosnike. Svojevremeno, parkinzi nisu bili optereceni na ovaj nacin, saobracaja jenaravno bilo daleko manje. Neuporedivo.
Iz te vizure i Marijin Dvor je lose urbanisticki planiran kvart...
Normalno kad je plod jednog sasvim drugacijeg doba.
- drug_profi
#12674 Re: Sarajevo Construction

Konture terena na stadionu Grbavica sa pogledom na dio naselja Hrasno i Grbavica 1951
- nosara
#12675 Re: Sarajevo Construction
Mali Rim...drug_profi wrote: ↑13/07/2020 13:38
Konture terena na stadionu Grbavica sa pogledom na dio naselja Hrasno i Grbavica 1951