Ukrajina
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#12651 Re: Ukrajina
baš me zanima jel bilo forumanja o našem ratu 92-95
bilo bi to zanimljivo iskopati u bespućima internet zbilje... samo tekst i pokoja slika...
bilo bi to zanimljivo iskopati u bespućima internet zbilje... samo tekst i pokoja slika...
-
jastuk1
#12652 Re: Odg: Ukrajina
Ah konačno, konačno si priznao da smatraš da je u konačnici ubijanje civila opravdano.Renta wrote:
Nemaš ti pojma. Miješaš kruške i jabuke. Ne možeš jednu običnu Ukrajinsku regiju Donbas uspoređivati s Republikama u bivšoj SFRJ. Republike su imale elemente državnosti, povijesne su države (Hrvatska, Bosna, CG, Srbija), republike su se zvale po njihovim temeljnim narodima (osim BiH). Te republike i narodi su imali legitimno pravo na samoopredjeljenje i neovisnost jer ne postoji druga država tog naroda.
To Donbas nije i nema takvo pravo. Rusi već imaju nacionalnu državu u Rusiji. Jest da je presedan napravljen sa Kosovom, ali to je samo to - presedan, dakle jedan jedini.
Ovu tzv. narodnu republiku Donbas možeš najbolje usporediti sa tzv. SAO Krajinom i tzv. Republikom srpskom. Dakle, na djelu je klasični i školski separatizam uz potporu matične države - u ovom slučaju Rusije.
A za civile sam već napisao. Stradavanje civila u ovakvim polugrađanskim ratovima je nažalost uobičajeno na obje strane ali to ne opravdava separatizam Rusa niti ocrnjuje opravdanu akciju Ukrajinske države za zaštitom svojeg teritorija i eliminaciju terorističkih grupa.
Uzgred, SAO i RS nisu nikada proglasile nezavisnost, tako da poređenje DNR i LNR nema osnova. To što su Donjeck i Lugansk bile oblasti, a ne republike ili autonomne republike - ne mijenja činjenicu da se Ukrajina prva odvojila od njih kada je popišala volju tog naroda i svrgnula izabranog predsjednika.
Da nije bilo Majdana, stanovnici Ukrajine danas ne bi plaćali 50 posto skuplji plin, 30 posto skuplju struju, a penzije ne bi pale sa nekih 150 na 70 dolara. Plate sa one finansirane sa budžeta ne bi bile skresane 70 posto.
Također ne bi bili slati u DNR i LNR na ubijaju dojučerašnje sugrađane i civile. Jel to fakat kao i svi fašisti misle da će ih granatama i masakrima civila provoliti da se ne odsjepe od njih.
Rusija nije mogla da vojno interveniše jer se čekalo potpisivanje energetskog ugovora sa Kinom (da Kina ne bi nametnula manju cijenu) i čeka se još podizanje sankcija Iranu nekad ljetos radi drugih velikih ugovora. Rusija neće vojno intervenisati, čak i kad bi Ukr. hunta pregazila Donjeck i Lugansk, ali tek tada im slijedi hit and run tehnika ubijanja vojnika.
Rusija sada samo sjedi po strani, čeka da potpise ugovore sa Iranom, i čeka treći Majdan kad stanovništvu centralne i zapadne Ukrajine neimaština konačno dođe do grla.
-
Avetinho
#12653 Re: Odg: Ukrajina
Nemoj bas izmisljati. Gdje si nasao u prethodnom postu da je "ubijanje civila opravdano"? Mislis na "civile" iz "Teritorijale odbrane" do zuba naoruzane protivavionskim raketama?jastuk1 wrote:Ah konačno, konačno si priznao da smatraš da je u konačnici ubijanje civila opravdano.Renta wrote:
Nemaš ti pojma. Miješaš kruške i jabuke. Ne možeš jednu običnu Ukrajinsku regiju Donbas uspoređivati s Republikama u bivšoj SFRJ. Republike su imale elemente državnosti, povijesne su države (Hrvatska, Bosna, CG, Srbija), republike su se zvale po njihovim temeljnim narodima (osim BiH). Te republike i narodi su imali legitimno pravo na samoopredjeljenje i neovisnost jer ne postoji druga država tog naroda.
To Donbas nije i nema takvo pravo. Rusi već imaju nacionalnu državu u Rusiji. Jest da je presedan napravljen sa Kosovom, ali to je samo to - presedan, dakle jedan jedini.
Ovu tzv. narodnu republiku Donbas možeš najbolje usporediti sa tzv. SAO Krajinom i tzv. Republikom srpskom. Dakle, na djelu je klasični i školski separatizam uz potporu matične države - u ovom slučaju Rusije.
A za civile sam već napisao. Stradavanje civila u ovakvim polugrađanskim ratovima je nažalost uobičajeno na obje strane ali to ne opravdava separatizam Rusa niti ocrnjuje opravdanu akciju Ukrajinske države za zaštitom svojeg teritorija i eliminaciju terorističkih grupa.
Uzgred, SAO i RS nisu nikada proglasile nezavisnost, tako da poređenje DNR i LNR nema osnova. To što su Donjeck i Lugansk bile oblasti, a ne republike ili autonomne republike - ne mijenja činjenicu da se Ukrajina prva odvojila od njih kada je popišala volju tog naroda i svrgnula izabranog predsjednika.
Da nije bilo Majdana, stanovnici Ukrajine danas ne bi plaćali 50 posto skuplji plin, 30 posto skuplju struju, a penzije ne bi pale sa nekih 150 na 70 dolara. Plate sa one finansirane sa budžeta ne bi bile skresane 70 posto.
Također ne bi bili slati u DNR i LNR na ubijaju dojučerašnje sugrađane i civile. Jel to fakat kao i svi fašisti misle da će ih granatama i masakrima civila provoliti da se ne odsjepe od njih.
Rusija nije mogla da vojno interveniše jer se čekalo potpisivanje energetskog ugovora sa Kinom (da Kina ne bi nametnula manju cijenu) i čeka se još podizanje sankcija Iranu nekad ljetos radi drugih velikih ugovora. Rusija neće vojno intervenisati, čak i kad bi Ukr. hunta pregazila Donjeck i Lugansk, ali tek tada im slijedi hit and run tehnika ubijanja vojnika.
Rusija sada samo sjedi po strani, čeka da potpise ugovore sa Iranom, i čeka treći Majdan kad stanovništvu centralne i zapadne Ukrajine neimaština konačno dođe do grla.
Ovo ostalo ti je totalna besmislica. Rusija nista ne ceka, vec je otela dio Ukrajine, Krim, i slicnu akciju ocigledno priprema u drugim dijelovima Ukrajine.
-
jastuk1
#12654 Re: Odg: Ukrajina
Ma jok ba nije tako. Vidi. Krim nije otela već je samo kulturno uzela poklon nazad, pošto je primalac počeo da gleda poklonu u zube. I ti bi uradio isto zarad svog digniteta.Ja Sam Odavle wrote:[Rusija nista ne ceka, vec je otela dio Ukrajine, Krim, i slicnu akciju ocigledno priprema u drugim dijelovima Ukrajine.
A za aneksaciju drugih dijelova Ukrajine. Niđe veze, šta će kjoj bijeda. Sve resurse koje te oblasti imaju Rusija već ima. Rusija hoće cijelu Ukrajinu u orbiti svoga uticaja, državi sa ubjedljivo najvećom površinom zadnje što treba su oblasti tamo nekakve Ukrajine. Ali poklonu se ne gleda u zube, pa je bez uvrede uzet nazad.
Sjo hebote šta sam doživio, da "branim" postupke Rusije...
- animus
#12655 Re: Ukrajina
Ima li na ovom forumu iko pravih informacija sta se desava u Ukrajini. Sve sto sam procitao su nekakva navijanja I podjela forumasa zavisno kome pripadaju u ovim nasim podjelama. Jasno se vidi ko koga podrzava I nema sanse da neko nekog ubijedi u suprotno tako da se samo gubi vrijeme.
Inace je ova kriza slabo medijski propracena. Nema pravih informacija ko je zauzeo kakve pozicije. Nedavno gledam neku konferenciju u Kijevu gdje neki minister kaze da oni kontrolisu vecinu regije Donbas, prakticno sve osim ovih vecih gradova koje su okruzili. ako je to istina onda separatisti I nemaju neke sanse bez direktnog mijesanja Rusije. Koliko sam mogao istraziti stanovnistvo ove regije je podijeljeno pola Ukrajinaca pola Rusa ali sukobe svakako vecinom vode oni koji nisu odatle.
Inace je ova kriza slabo medijski propracena. Nema pravih informacija ko je zauzeo kakve pozicije. Nedavno gledam neku konferenciju u Kijevu gdje neki minister kaze da oni kontrolisu vecinu regije Donbas, prakticno sve osim ovih vecih gradova koje su okruzili. ako je to istina onda separatisti I nemaju neke sanse bez direktnog mijesanja Rusije. Koliko sam mogao istraziti stanovnistvo ove regije je podijeljeno pola Ukrajinaca pola Rusa ali sukobe svakako vecinom vode oni koji nisu odatle.
-
Avetinho
#12656 Re: Odg: Ukrajina
Tacno do koje tacke u istoriji bi trebalo vracati "poklone"? Ili je to onako ofrlje, kad ti se ne svidi ko je na vlasti suverene drzave.jastuk1 wrote:Ma jok ba nije tako. Vidi. Krim nije otela već je samo kulturno uzela poklon nazad, pošto je primalac počeo da gleda poklonu u zube. I ti bi uradio isto zarad svog digniteta.Ja Sam Odavle wrote:[Rusija nista ne ceka, vec je otela dio Ukrajine, Krim, i slicnu akciju ocigledno priprema u drugim dijelovima Ukrajine.
A za aneksaciju drugih dijelova Ukrajine. Niđe veze, šta će kjoj bijeda. Sve resurse koje te oblasti imaju Rusija već ima. Rusija hoće cijelu Ukrajinu u orbiti svoga uticaja, državi sa ubjedljivo najvećom površinom zadnje što treba su oblasti tamo nekakve Ukrajine. Ali poklonu se ne gleda u zube, pa je bez uvrede uzet nazad.
Sjo hebote šta sam doživio, da "branim" postupke Rusije...Moj osjećaj pravde i pravičnosti mi ne da drugačije. Od svih mogućih država da "branim" Rusiju, a nikakav Rusofil nisam, Bože sačuvaj. Kako bih ikada mogao biti kad su njihovi plaćenici ratovali protiv mene.
Krim je otet, bez obzira kome je i kada u proslosti pripadao.
-
jastuk1
#12657 Re: Odg: Ukrajina
Krivi Majdan za "otimanje" Krima. Da su sačekali nove izbore i dalje bi imali svoj precious Krim, al jok, džavo nije dao mira i ostalo je istorija.Ja Sam Odavle wrote:
Krim je otet, bez obzira kome je i kada u proslosti pripadao.
- Renta
#12658 Re: Odg: Ukrajina
jastuk1 wrote:Ah konačno, konačno si priznao da smatraš da je u konačnici ubijanje civila opravdano.Renta wrote:
Pošto izmišljaš i imputiraš mi nešto što nisam napisao a uz to pišeš teške nebuloze o tome da se Ukrajina prva odvojila od Donbasa i cijeli ovaj sukob infantilno svodiš na "ubijanje civila" (koji su samo kolateralna šteta nažalost, što je slučaj u baš svakom ratu) ne preostaje mi drugo nego zaključiti da nema smisla s tobom voditi daljnju polemiku i tebe od sada svrstavam u IGNORE grupu.
Uživaj.
-
Kaligula I
#12659 Re: Ukrajina
http://fakti.org/globotpor/quo-vadis-or ... o-u-zemlji
...kijevski fašisti kriju žrtve, jer se plaše negativne reakcije svojih građana...pokupili 'učenici' znanje od svojih 'učitelja' preko bare...
...kijevski fašisti kriju žrtve, jer se plaše negativne reakcije svojih građana...pokupili 'učenici' znanje od svojih 'učitelja' preko bare...
-
jastuk1
#12660 Re: Odg: Ukrajina
U ignore.Renta wrote:ne preostaje mi drugo nego zaključiti da nema smisla s tobom voditi daljnju polemiku i tebe od sada svrstavam u IGNORE grupu.
Uživaj.
-
Avetinho
#12661 Re: Ukrajina
Gdje vi mladi ruski kurircici sto jos uvijek imate vlazne snove o Karlobagu i Virovitici nadjete ove blogove? Pa to normalan covjek u sirokom luku zaobilazi. Onaj advance za ovo smece je pravi "advance". Joj daj malo advanceta ili bar Ruskaje Pravdaje pa da se prestanem smijat.Kaligula I wrote:http://fakti.org/globotpor/quo-vadis-or ... o-u-zemlji
-
Kaligula I
#12662 Re: Ukrajina
...kijevskoj hunti posao ne ide baš najbolje...da ide ne bi granatirala bolnice...vuče očajničke poteze...sama sebi siječe granu na kojoj sjedi...jeste da je grana trula, ali ipak joj je to glupo...federalisti se, na ovim idiotlucima, mogu fašistima iz Kijeva fino lijepo zahvaliti, jer dugoročno gledano rade za njihovu korist...hoće imperijalisti Ukrajinu na frforac...nešto im se opasno žuri...a to je loš znak...
http://www.youtube.com/watch?v=udmugvFQed0
http://www.youtube.com/watch?v=IEf-nJGgxfc
- daxon
#12663 Re: Ukrajina
"Ubjeđen sam da će Krim steći slobodu, da će ponovo biti ukrajinski, a Ukrajina zajedno sa Krimom"
Rekao je Porošenko na svečanom uručenju 1. Nagrade solidarnosti vođi krimskih Tatara Mustafi Džemilevu.
Rekao je Porošenko na svečanom uručenju 1. Nagrade solidarnosti vođi krimskih Tatara Mustafi Džemilevu.
-
Kaligula I
#12664 Re: Ukrajina
https://www.youtube.com/watch?v=rGxV...18&app=desktop
...na videu obratite pažnju na zastavu i simbol na njoj...ko ono reče da kijevska vlast nije fašistička?...
...druga stvar koja me iritira kod ovih fašista jesu fantomke...koji će im qurac?...ako se kriju onda su im ideali upitni...ja se nikada ne bih maskirao u borbi za svoj narod i svoju državu...ali bit će da tu nešto ne štima...
...na videu obratite pažnju na zastavu i simbol na njoj...ko ono reče da kijevska vlast nije fašistička?...
...druga stvar koja me iritira kod ovih fašista jesu fantomke...koji će im qurac?...ako se kriju onda su im ideali upitni...ja se nikada ne bih maskirao u borbi za svoj narod i svoju državu...ali bit će da tu nešto ne štima...
- dječak sa šibicama
#12665 Re: Ukrajina
Granatiraju bolnice i gradove jer ne smiju uci u gradske cetvrti, i na prilazima Slavjansku i Krematorsku trpe velike gubitke, sta bi bilo tek da udju u grad.Kaligula I wrote:...kijevskoj hunti posao ne ide baš najbolje...da ide ne bi granatirala bolnice...vuče očajničke poteze...sama sebi siječe granu na kojoj sjedi...jeste da je grana trula, ali ipak joj je to glupo...federalisti se, na ovim idiotlucima, mogu fašistima iz Kijeva fino lijepo zahvaliti, jer dugoročno gledano rade za njihovu korist...hoće imperijalisti Ukrajinu na frforac...nešto im se opasno žuri...a to je loš znak...
A Donbas armija ih navlaci u grad, gdje ih cekaju sa Metisima, samo danas je u okolini Slavjanska roknuto sedam osam oklopnjaka Metisima, Kijev priznaje 5 izgubljenih oklopnjaka. Srusena su im dva MI 24, jedan Suhoj 25 jucer ja mislim.
Broj mrtvih i ranjenih vojnika skrivaju kao zmija noge.
U nervozi sto ne mogu nista Novorusiji, kijevski novopeceni bogatasi i oligarsi, kao recimo Dnjepropetrovski serif Kolomoyski, raspiruju javne potjernice kao na divljem zapadu.

Na meti je Oleg Carov, kandidat za predsjednika Ukrajine, neprijatelj nacista iz Kijeva.
-
Avetinho
#12666 Re: Ukrajina
Ovo i corav vidi da je montaza.
Ruski dobrovoljci, morate prestati izmisljati vijesti.
Ruski dobrovoljci, morate prestati izmisljati vijesti.
-
sarajevoxxxx
#12667 Re: Ukrajina
daxon wrote:"Ubjeđen sam da će Krim steći slobodu, da će ponovo biti ukrajinski, a Ukrajina zajedno sa Krimom"
- dječak sa šibicama
#12668 Re: Ukrajina
premlacivanje Olega Careva u Kijevu 15. aprila od strane nacista iz Desnog sektora... spalili su mu i kucu u Dnjperopetrovsku.
-
sarajevoxxxx
#12669 Re: Ukrajina
Asad dvije trecine Haleba sravnio sa zemljom, barel bombama pobio hiljade gradjana Haleba, nikad ni jednog slova nisi napisao o njegovom nasilju i njegovim nacistima, naprotiv njegovo sistemsko unistavanje Sirije komentarisao si sa "Ide ide" a na ovoj temi pogdjate premlacivanje ukrajinskog gradjanina.dječak sa šibicama wrote:
premlacivanje Olega Careva u Kijevu 15. aprila od strane nacista iz Desnog sektora... spalili su mu i kucu u Dnjperopetrovsku.
Sirijska djeca su kolateralna steta, i nikako nisu nacisti oni koji ih ubijaju.
-
aldinjo
#12670 Re: Ukrajina
A još su ovakvi "stručnjaci" za nacizam i terorizam. :(Ne treba ništa da čudi.Pogledaš mu postove i vidiš da čovjek iskazuje konstantnu mržnju.sarajevoxxxx wrote:Asad dvije trecine Haleba sravnio sa zemljom, barel bombama pobio hiljade gradjana Haleba, nikad ni jednog slova nisi napisao o njegovom nasilju i njegovim nacistima, naprotiv njegovo sistemsko unistavanje Sirije komentarisao si sa "Ide ide" a na ovoj temi pogdjate premlacivanje ukrajinskog gradjanina.dječak sa šibicama wrote:
Sirijska djeca su kolateralna steta, i nikako nisu nacisti oni koji ih ubijaju.
-
Martinez_
#12671 Re: Odg: Ukrajina
A ko kaže da je presedan i ko je dužan to poštovati? Ti jelda?Renta wrote:To Donbas nije i nema takvo pravo. Rusi već imaju nacionalnu državu u Rusiji. Jest da je presedan napravljen sa Kosovom, ali to je samo to - presedan, dakle jedan jedini.
.
Kosovo je presedan i kao takav je otvorio put svim subjektima da potraže sreću po istom principu - samoopredeljenja. A ostvariće ga onaj ko se može i odbraniti naravno.
U svakom slučaju, međunarodno pravo više ne postoji
- General War
#12672 Re: Odg: Ukrajina
Ama zar je toliko tesko procitati rezoluciju 1244...kosovo je ratovalo, i TEK nakon sedam godina raspisalo referendum shodno rezoluciji...a Krim po kratkom postupku,jebes UN i ratove..prvo cilj pa onda trazi sredstvo.Martinez_ wrote:A ko kaže da je presedan i ko je dužan to poštovati? Ti jelda?Renta wrote:To Donbas nije i nema takvo pravo. Rusi već imaju nacionalnu državu u Rusiji. Jest da je presedan napravljen sa Kosovom, ali to je samo to - presedan, dakle jedan jedini.
.
Kosovo je presedan i kao takav je otvorio put svim subjektima da potraže sreću po istom principu - samoopredeljenja. A ostvariće ga onaj ko se može i odbraniti naravno.
-
Martinez_
#12673 Re: Odg: Ukrajina
General War wrote:Ama zar je toliko tesko procitati rezoluciju 1244...kosovo je ratovalo, i TEK nakon sedam godina raspisalo referendum shodno rezoluciji...a Krim po kratkom postupku,jebes UN i ratove..prvo cilj pa onda trazi sredstvo.Martinez_ wrote:A ko kaže da je presedan i ko je dužan to poštovati? Ti jelda?Renta wrote:To Donbas nije i nema takvo pravo. Rusi već imaju nacionalnu državu u Rusiji. Jest da je presedan napravljen sa Kosovom, ali to je samo to - presedan, dakle jedan jedini.
.
Pa u tome je i problem što je tek 9 (a ne
Ali ne, UN je garantovao Miloševiću na papiru da Kosovo ostaje deo Srbije.
- Renta
#12674 Re: Odg: Ukrajina
Martinez_ wrote:Renta wrote:To Donbas nije i nema takvo pravo. Rusi već imaju nacionalnu državu u Rusiji. Jest da je presedan napravljen sa Kosovom, ali to je samo to - presedan, dakle jedan jedini.
.
Možda u tvom svijetu.
-
Martinez_
#12675 Re: Odg: Ukrajina
Renta wrote:Martinez_ wrote:Renta wrote:To Donbas nije i nema takvo pravo. Rusi već imaju nacionalnu državu u Rusiji. Jest da je presedan napravljen sa Kosovom, ali to je samo to - presedan, dakle jedan jedini.
.
Možda u tvom svijetu.
Ne, već u realnom. Kosovo, Krim, Osetija, Abhazija....sve nelegalno ali boli ih dupe, sigurni su od zavojevača....