Ukrajina

sumirprimus

#126326 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Ono skladiste sto je gorilo od neki dan bubovi
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#126327 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

sumirprimus wrote: 16/10/2022 10:16
JoseMujica wrote: 16/10/2022 08:44 Glede rusofilstva u nas krećete od pogrešnih premisa. Rusofilstvo ovdje nije ideološkog već psihološkog karaktera.

Živjeli smo nekada u politički bitnoj zemlji, državi koja je imala suverenitet u pravom smislu,a danas živimo u 7 banana država koje nemaju ni s od suvereniteta.

Rusofilija ovdje dolazi iz opčinjenosti moći, a Rusija je uložila milione u propagiranje svoje moći, odnosno u dezinformacije, širenje lažnih vijesti i raznih teorija zavjere kroz koje su sebe pozicionirali kao jedini stub odbrane "tradicionalnih vrijednosti". Ova propaganda je većinom bila usmjerena na karinaške države poput našihgdje je najlakše i najjeftinije kupiti glasnogovornike u politici da šilje za tebe.

I to je priča koju mnogi polupismenjaci puše....zato se većina diskusija o tome i svede na kraju na zajednički sadržaj: nećemo pedere.

Barem se sada jasno vidi da je sve rusko laž i obmana od oružja s kojim raspolažu do vrijednosti koje "brane".
Ma ja to više i ne gledam i ne slusam kako na forumu tako i u rl. Jel krenu u prvoj recenici pogresno foe ba, samo u rl okrenem se i odem bez objasnjavanja, jel to u 2022oj podrzava ruje i putina posle svega nema se tu sta pricat, takvi energetski vampiri mi ne trebaju u zivotu, ajm tu old for det šajt.
egzekli :thumbup:

vazda se u rl sjetim one priče o Nasrudin hodži....dođe mu lik i tambura o nečem, a viče Nusrudin boga mi sve si u pravu....dođe kasnije drugi isto tanbura al u kontru, viče Nusrudin boga mi sve si u pravu.

sluša sve to žena hodžina i kaže pa bolan Nusrudine ona ti viče jedno ti njemu da je u pravu...onaj drugi u kontru a ti njemu da je u pravu...kako to?

šuti Nasrudin pa kaže...bome ženo i ti si u pravu :lol:

elem, množenje s nulom je najzdravija matematička operacija u međuljudskim odnosima
Gandalf

#126328 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

sumirprimus

#126329 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Mobilisani bub
sumirprimus

#126330 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

I tu se slazem samo s nulom, jer to je to isti je rezultat na krjau :lol: :thumbup:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#126331 Re: Ukrajina

Post by pici »

Rusija očajnički traži 25 artikala
Od 25 artikala koje Rusija očajnički traži, gotovo svi su mikročipovi koje proizvode američke tvrtke Marvell, Intel, Holt, ISSI, Microchip, Micron, Broadcom i Texas Instruments. Popis zaokružuju čipovi japanske tvrtke Renesas, koja je kupila IDT sa sjedištem u SAD-u; Njemački Infineon, koji je kupio Cypress sa sjedištem u SAD-u; mikročipovi američke tvrtke Vicor te konektori američke tvrtke AirBorn. Neki od artikala mogu se lako pronaći u online trgovinama elektronike, dok drugih već mjesecima nema na zalihama zbog globalne nestašice mikročipova.

Najjeftinija stavka na popisu prioriteta, gigabitni ethernet primopredajnik 88E1322-AO-BAM2I000 koji proizvodi Marvell, može se navodno nabaviti u Moskvi za 430,83 rublja po komadu ili oko 7 eura. Najskuplja stavka, Intelov 10M04DCF256I7G programabilni integrirani krug, može se nabaviti po napuhanoj cijeni od 66.815,77 rubalja ili 1107 eura po komadu. Prije nestašice čipova koštao bi manje od 20 eura.
imam starih kompova, cijena, sitnica.
statixx

#126332 Re: Ukrajina

Post by statixx »

[media]
Spoiler
Show
[/media]
statixx

#126333 Re: Ukrajina

Post by statixx »

JoseMujica

#126334 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

fotke sa lica mjesta rokačine mobilizanata u belgogradu
statixx

#126335 Re: Ukrajina

Post by statixx »

SanskiBiser

#126336 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

pizdjec, pizdjec, pizdjec u Belgorodu :-)
jednonogi_Jack

#126337 Re: Ukrajina

Post by jednonogi_Jack »

Analiza šema napada ukrajinske i ruske vojske.

apsidejzi

#126338 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

Hersonsko ratiste je pravo zanimljivo. Ukri su uspjeli osigurati zauzetu teritoriju i vec su poceli dovlaciti tezu opremu tu. TO znaci samo jedno: priprema se novi napad sjeverno od Hersona. Tenkovi i teska artiljerija su jos jucer poceli djelovati iz Davidovog Brida a ukrajinci non stop dronovima prate i mapiraju odbrambene linije rusa. Zatim ih bombarduju.

Ja znam da ovdje na forumu svi ocekuju rambo fazone gdje ukrajinci napreduju i zauzimaju teritoriju samo tako ali rambo se vidja samo u filmovima. U stvarnosti, akcija se organizuje, treba dosta obavjestajnih podataka i treba dosta analize istih. Za razliku od rusa koji dovedu tesku artiljeriju i ravnaju sve dva kilometra ispred te onda posalju pjesadiju, ukrajinci prvo snimaju teren, traze slabe tacke, mapiraju odbrambene polozaje, i salju artiljeriju ciljano. Tek kada ostete odbrambene polozaje toliko da vise nema velikog otpora, onda krecu u akciju. TO zahtjeva vise vremena ali cuva ljude i tehniku. RUsi su u 6 mjeseci istrosili sve svoje rezerve. Jesu i zauzeli veliku teritoriju u kratkom vremenu, ali su izbili tehniku i ljudstvo.

Jos jedna stvar koja je veoma bitna za hersonsko ratiste: svako zauzeto mjesto smanjuje duzinu fronta a to znaci vise vojnika po kilometru ratista. Prije ove zadnje akcije zauzimanja sjevernog djela hersonskog ratista, ukri su imali 200 vojnika na kilometar fronta. Sad imaju 300 sa istim brojem vojnika. Plus sto su dovukli novu vojsku. Trenutno je angazovano 60.000 vojnika na hersonskom ratistu, dok su rusi povukli sve rukovodece funkcionere iz Hersona.

To mi govori da cemo do kraja oktobra vjerovatno gledati oslobadjanje Berislava a do kraja godine bitku za Herson.

JoseMujica

#126339 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

Bucha....isto mjesto drugo vrijeme :D
Bernardinac

#126340 Re: Ukrajina

Post by Bernardinac »

JoseMujica wrote: 16/10/2022 08:44 Glede rusofilstva u nas krećete od pogrešnih premisa. Rusofilstvo ovdje nije ideološkog već psihološkog karaktera.

Živjeli smo nekada u politički bitnoj zemlji, državi koja je imala suverenitet u pravom smislu,a danas živimo u 7 banana država koje nemaju ni s od suvereniteta.

Rusofilija ovdje dolazi iz opčinjenosti moći, a Rusija je uložila milione u propagiranje svoje moći, odnosno u dezinformacije, širenje lažnih vijesti i raznih teorija zavjere kroz koje su sebe pozicionirali kao jedini stub odbrane "tradicionalnih vrijednosti". Ova propaganda je većinom bila usmjerena na karinaške države poput našihgdje je najlakše i najjeftinije kupiti glasnogovornike u politici da šilje za tebe.

I to je priča koju mnogi polupismenjaci puše....zato se većina diskusija o tome i svede na kraju na zajednički sadržaj: nećemo pedere.

Barem se sada jasno vidi da je sve rusko laž i obmana od oružja s kojim raspolažu do vrijednosti koje "brane".
:thumbup:
To je to.
plavi_E

#126341 Re: Ukrajina

Post by plavi_E »

Rusofilstvo objasnjeno u jednoj recenici.

:D

P.S. Izvinjavam se svima kojima nisam uspio odgovoriti na citirane poruke jer sam bio banovan 14 dana.
Seawolf

#126342 Re: Ukrajina

Post by Seawolf »

jeza u ledja wrote: 16/10/2022 05:30
Seawolf wrote: 16/10/2022 02:42
Fula. Trebaš ići još sedam, osam godina unazad.
Mislis, ti si tad rodjen pa mora da je bilo tako?

Imas ovdje ljude iste generacije koji se ne slazu s tobom. Kome vjerovati? :oops:
Vjerovat ćeš meni, jer oni koji pišu da je Jugoslavija u drugoj polovini sedamdesetih i u prvoj polovini osamdesetih bila prosovjetsko društvo, ili nisu tada još bili pri svijesti, ili nisu odrastali u Jugoslaviji, ili oboje.

Štela se ganjala da se prebaci iz odjeljenja koje uči ruski u odjeljenje koje uči engleski, a ne obratno.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#126343 Re: Ukrajina

Post by laserShow »

Gdje ste matori bubici? Evo nesto da se na'ranite u ovu nedjelju :D

Beograd...ovaj belgord bub

SanskiBiser

#126344 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

plavi_E wrote: 16/10/2022 11:15 Rusofilstvo objasnjeno u jednoj recenici.

:D

P.S. Izvinjavam se svima kojima nisam uspio odgovoriti na citirane poruke jer sam bio banovan 14 dana.
auuu pa kako si ovo zaboravio staviti :-D

nota1969

#126345 Re: Ukrajina

Post by nota1969 »

Seawolf wrote: 16/10/2022 11:20

Imas ovdje ljude iste generacije koji se ne slazu s tobom. Kome vjerovati? :oops:
Vjerovat ćeš meni, jer oni koji pišu da je Jugoslavija u drugoj polovini sedamdesetih i u prvoj polovini osamdesetih bila prosovjetsko društvo, ili nisu tada još bili pri svijesti, ili nisu odrastali u Jugoslaviji, ili oboje.

Štela se ganjala da se prebaci iz odjeljenja koje uči ruski u odjeljenje koje uči engleski, a ne obratno.
od riječi do riječi :thumbup:
JoseMujica

#126346 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

tačno...čak je ruski ostao kao strani jezik većinom po seoskim školama, a po gradovima je tek dolazio iza engleskog i njemačkog i francuskog...u mojoj generaciji šalju te da učiš ruski po kazni
SanskiBiser

#126347 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

U vecini zemlje je bilo ruski/njemacki mislim da su samo veci gradovi nudili engleski kao mogucnost izbora tokom 80ih. A ovo je tacno znao si ko je kakvog socijalnog statusa po tome koji je jezik ucio, npr u mojoj skoli odjeljenja koja su ucila njemacki djeca su sva bila bolje obucena, umivena, hranjena, pismenija nego djeca koja su ucila ruski koja su obicno bila sa sela ili djeca proletera da ih tako uslovno nazovemo. Mene prebacili iz ruskog u odjeljenje koje je ucilo njemacki, stela bila, ja odbijem i se vratim u ono sa ruskim, odjeljenje koje je ucilo njemacki 36 ucenika a nas 29 koji smo ucili ruski, bila jedna mala plava sa kikicama sjedio iza nje u klupi nije mi se islo od nje, kakav njemacki kakvi bakraci. :lol:
JoseMujica

#126348 Re: Ukrajina

Post by JoseMujica »

još mučkih napada na mirne berače gljiva :D
zateznistub

#126349 Re: Ukrajina

Post by zateznistub »

JoseMujica wrote: 16/10/2022 11:31

tačno...čak je ruski ostao kao strani jezik većinom po seoskim školama, a po gradovima je tek dolazio iza engleskog i njemačkog i francuskog...u mojoj generaciji šalju te da učiš ruski po kazni
Ako je O. Š. Petar Đokić, danasnja osman Nakaš na cengic vili seoska skola onda si u pravu. U toj skoli se niie nikako ucio engleski nego njemački i cinimi se francuski.
Gkede juge, vlast i politika je i te kako bila okrenuta rusiji. Cemu ruski u skolama i tekhnololgija u firmama koja je mahom bila istocno evropska i otkud rusko naoruzanje ako nije bila proruaka. Raja jeate, bar u saarajevu, vise bila okrenuta zapadu i zapadnoj kulturi. Muzika, filmovi, garderoba....
Energoinvestov TAT je milione ookuoio na izgradnji izmjenjivaca toplote za rusiju... I jos poneke firme su dobro radile u i za rusiju...
Gandalf

#126350 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

JoseMujica wrote: 16/10/2022 11:31

Hvala Ameriki na Cartoon Networku :mrgreen: Naučih ko dijete preko satelitske antene engleski jezik. U školi sam imao engleski ali ga nikada nisam ni pipnuo zahvaljujući odrastanju uz 2Pac-a i Eminema :lol: Poslije malo po kursevima poganjam malo i Njemački, nije da mi nije valjalo. Srećom, te muke starijih forumaša sa ruskim nisam imao, jbt neki su baš najebali u školi.
Post Reply