Sirija vol. 2

Locked
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#126301 Re: Sirija vol. 2

Post by japin_mutapi »

karakters wrote:
japin_mutapi wrote: :serbo:
:lol:

Još ti samo šajkača fali. Moreš sa insomnijom na tavan u potragu.

:lol:
insomnia78 wrote:Kojem djedu vjerovati?
Mislim ok kad su tu Ahmed, Jusuf i Kemal al sta kad izrone Obren i Mitar
:thumbup: :bih:
seln

#126302 Re: Sirija vol. 2

Post by seln »

salik79 wrote:Opet, u pokusaju spina, izbjegavas odgovoriti na pitanje kako bi preveo rijec Redakteur (koje obavezno stoji uz ime doticnog i to u avim medijima koji su prenijeli vijest o skandalu)?! Zelis li da uslikam prijevod iz rjecnika (ako ti je google translate nikakva referenca)?! I ne spasavam ja sujetu, ja samo prevodim onako kako pise, a ti pokusavas izvrtati znacenje prijevoda sasvim jasne rijeci.

Do Vordiploma Uni Hohenheim, kasnije Uni Stuttgart. Treba li dokaz?

Posmatraci su potvrdili korektnost izbora. Cak su i ambasade bile preplavljene ljudima koji su izasli na glasanje:

https://www.bbc.com/news/world-middle-east-27599868

A sta mislis zasto ljudima nisu dali glasati u njihovim ambasadama? :oops:
The agency said the United Arab Emirates had banned Syrians there from voting, after similar moves by France, Germany and Belgium.
Evo, da skratim ovaj cirkus: u pravu si!
Tvoj njemacki je bolji od mog, ti si skolovaniji, pametniji, ljepsi, jaci, vjerovatno ti je i kurac veci nego moj.
I naravno, Assad je demokrata jedan po jedan, a Sirija je demokratija kojoj nema ravne.
I Iran je demokratija sa objektivnim medijima.
Jesam li nesto zaboravio?
salik79

#126303 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

seln wrote:
salik79 wrote: A zasto ti insistiras da si objektivan?! Recimo da ja dijelim misljenje sa pokojnim Peter Scholl latourom i Günter Meyerom. I oni su neobjektivni?!
"Sad cu ja navesti Latoura, ovaj papak garant ne zna ko je to, pa ce zacepiti" :wink:
Ako se vec pozivas na Latoura, onda preciziraj na sta mislis. Nije Latour napisao samo jednu knjigu.

I ti fino reci: "Vise volim EU govno nego iransku tortu." i sve ok.
Vise volim EU govno nego iransku tortu.
I vidis, to misljenje dijele milioni drugih muslimana, sunita i siita, alevita, druza... svi oni vise vole EU govno, nego tortu lokalnog diktatora.
O tome mozes svakodnevno citati u svim medijima. Bar ti njemacki nije problem.

Nisam mislio na knjigu, nego na njegovo misljenje po pitanju rata u Siriji. Jasno je iznio problematiku zasto, kako i zbog cega je pokrenut rat u Siriji. Nikakve "demokracije" i ostale medijske ublehe veze nemaju sa ratom.

Lijepo za tebe, mebi to EU govno ne treba i ne zelim ga konzumirati. Mozda sam zato u BiH, a ti tamo!? :D
славянин

#126304 Re: Sirija vol. 2

Post by славянин »

Sve to dok radis za eu firmu.
salik79

#126305 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

seln wrote:
salik79 wrote:Opet, u pokusaju spina, izbjegavas odgovoriti na pitanje kako bi preveo rijec Redakteur (koje obavezno stoji uz ime doticnog i to u avim medijima koji su prenijeli vijest o skandalu)?! Zelis li da uslikam prijevod iz rjecnika (ako ti je google translate nikakva referenca)?! I ne spasavam ja sujetu, ja samo prevodim onako kako pise, a ti pokusavas izvrtati znacenje prijevoda sasvim jasne rijeci.

Do Vordiploma Uni Hohenheim, kasnije Uni Stuttgart. Treba li dokaz?

Posmatraci su potvrdili korektnost izbora. Cak su i ambasade bile preplavljene ljudima koji su izasli na glasanje:

https://www.bbc.com/news/world-middle-east-27599868

A sta mislis zasto ljudima nisu dali glasati u njihovim ambasadama? :oops:
The agency said the United Arab Emirates had banned Syrians there from voting, after similar moves by France, Germany and Belgium.
Evo, da skratim ovaj cirkus: u pravu si!
Tvoj njemacki je bolji od mog, ti si skolovaniji, pametniji, ljepsi, jaci, vjerovatno ti je i kurac veci nego moj.
I naravno, Assad je demokrata jedan po jedan, a Sirija je demokratija kojoj nema ravne.
I Iran je demokratija sa objektivnim medijima.
Jesam li nesto zaboravio?

Asad nije demokrata, ali u poredjenju sa izraelskim, tj americkim, saveznicima iz okruzenja je pojam demokrate.

A kada se Iran spomene ja ustajem. 8-)
salik79

#126306 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

славянин wrote:Sve to dok radis za eu firmu.
Hvala Bogu na tome.

Sta ces, EU firme su ovdje zastupljenije od iranskih. :oops:
The 51st State

#126307 Re: Sirija vol. 2

Post by The 51st State »

vise je eu islamska republika nego iran.
salik79

#126308 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

seln wrote:...
Seln, da me pogresno ne shvatis, drag si mi (ako sam dobro upratio i moj Tuzlak?!), rado citam tvoje upise, smatram te obrazovanim, nacitanim, elokventnim, rekao bih i realnim i dobronamjernim, ali po pitanju Sirije i BI mislim da ti misljenje dosta oblikuju masmediji, najvjerovatnije sto nisi perokupiran time, pa te ne interesuju alternativni izvori, ne istrazujes dalje, nego ono sto ti serviraju tako i "konzumiras", misleci da je to objektivno. Vjeruj, nije. Svi ti mediji su listom na strani Izraela, a Izrael je, opet, na strani "pobunjenika", sto dovoljno - samo za sebe - govori.

Nema ljutnje, diskutujemo, ti imas svoje misljenje (i ja ga postujem, pogotovo znajuci da nisi maliciozan), ja svoje... I jos nesto, drage su mi i Austrija i Njemacka :thumbup: :mrgreen:
славянин

#126309 Re: Sirija vol. 2

Post by славянин »

Naravno salik i challanger otvaraju oci i pokazuju pravu svjetlost demokratije,pravde i slobode koja bije iz Teherana i Moskve uz pomoc pravih medija uz nadzor ovih sto su ko Mikelandjelove statue izvaljani.
salik79

#126310 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

славянин wrote:Naravno salik i challanger otvaraju oci i pokazuju pravu svjetlost demokratije,pravde i slobode koja bije iz Teherana i Moskve uz pomoc pravih medija uz nadzor ovih sto su ko Mikelandjelove statue izvaljani.
Ti si uz Izrael i s tobom nema diskusije.

A Mikelandjela nisam izmislio ja, nego Oriana Fallaci.

Zanimljivo, nesto slicno tome je izjavio i Peter Scholl Latour, na 30-godisnjicu Islamske revolucije u Iranu:

Od 2:27 do 3:07 , na pitanje novinara, ukratko opisuje Imama Homeinija:

Voditelj TV Arte : Kakav je covjek bio Homeini?! Vi ste ga jednom opisali kao Biblijsku pojavu...

Peter Scholl Latour: Da. I dalje to tako posmatram. Naravno, ne kao srednjovijekovnu figuru, nego sebi na taj nacin – recimo - zamisljam Poslanika, iako se rijec Poslanik danas ne bi trebala spominjati , naime poslije Muhammeda (s.a.v.a.) nema vise poslanika, ali on je imao nesto poslanicko, takoreci figuru pravednika iz Starog Zavjeta, covjek koji je bio apsolutni integritet (moralna vertikala, prim.prev.). Inace, imao je samo jednu zenu i zivio strahovito strogim nacinom zivota, kojim je i zracio, te je posjedovao nevjerovatnu karizmu i kada bi negdje usao u prostoriju sve bi „zamrlo“ (doslovno: smrzlo, paraliziralo) od strahopostovanja.
basar

#126311 Re: Sirija vol. 2

Post by basar »

Neka neko pročita njegova djela i znat će o kakvoj se osobi radi- iz prve ruke.
Na bosasnkom postoje tri knjige koliko znam: 1.gnostička pisma Imama Homeinija 2.Adabi(običaji) namaza(molitve) 3. Tumačenje četrdeset hadisa(poslaničkih predaja)

Ja ga znam po tome, i svaka kritika ovih dijela bi dobro došla. Izuzetna duhovna i intelektualna zaostavština za čitav svijet.
salik79

#126312 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

basar wrote:Neka neko pročita njegova djela i znat će o kakvoj se osobi radi- iz prve ruke.
Na bosasnkom postoje tri knjige koliko znam: 1.gnostička pisma Imama Homeinija 2.Adabi(običaji) namaza(molitve) 3. Tumačenje četrdeset hadisa(poslaničkih predaja)

Ja ga znam po tome, i svaka kritika ovih dijela bi dobro došla. Izuzetna duhovna i intelektualna zaostavština za čitav svijet.
Ejvallah :thumbup:

Prvu kopiju (originala/knjige nije bilo ni za lijeka, zato su kopirali) "Gnostickih pisama" sam dobio u "Bakijama". Kasnije sam kupio i original.
basar

#126313 Re: Sirija vol. 2

Post by basar »

salik79 wrote:
basar wrote:Neka neko pročita njegova djela i znat će o kakvoj se osobi radi- iz prve ruke.

Prvu kopiju (originala/knjige nije bilo ni za lijeka, zato su kopirali) "Gnostickih pisama" sam dobio u "Bakijama". Kasnije sam kupio i original.
Najžešće kritike na njegov račun stižu iz američko-cionističke struje, te struje "islamskih" zatucanika, šiitskih i sunistkih vehabija koji su operisani od duhovnosti i upotrebe razuma u donošenju vjerskih sudova. Postoji i kritika od strane sekularista, ali to je druga priča, on je u par govora ogolio batin(suštinu) sekularnog mišljenja.

Njegovo zaključivanje reže kao hirurški nož- precizno i detaljno ukazuje na greške u razmišljanju i zaključivanju, i donošenju sudova. Naravno, izučavanje filozofije i logike kroz čitav život- ostavilo je traga na njegovu misao. Duhovnu dimenziju ne treba ni spominjati. Silsila duhovnih učitelja, koji su djelom pokazali ono što je naučna fantastika za one koji se ne bave duhovnošću.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#126314 Re: Sirija vol. 2

Post by japin_mutapi »

jeste dosadni
swanfilter

#126315 Re: Sirija vol. 2

Post by swanfilter »

Totalno sam zapostavio citanje teme nakon smirivanja situacije. Moze li se uskoro ocekivati sluzbena objava kraja rata? Da li ce Sirija biti cjelovita kao nekada ili? Hvala
salik79

#126316 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

basar wrote:
salik79 wrote:

Najžešće kritike na njegov račun stižu iz američko-cionističke struje, te struje "islamskih" zatucanika, šiitskih i sunistkih vehabija koji su operisani od duhovnosti i upotrebe razuma u donošenju vjerskih sudova. Postoji i kritika od strane sekularista, ali to je druga priča, on je u par govora ogolio batin(suštinu) sekularnog mišljenja.

Njegovo zaključivanje reže kao hirurški nož- precizno i detaljno ukazuje na greške u razmišljanju i zaključivanju, i donošenju sudova. Naravno, izučavanje filozofije i logike kroz čitav život- ostavilo je traga na njegovu misao. Duhovnu dimenziju ne treba ni spominjati. Silsila duhovnih učitelja, koji su djelom pokazali ono što je naučna fantastika za one koji se ne bave duhovnošću.
:thumbup:

Svaka ti je k'o iz Kitaba.
King Theoden

#126317 Re: Sirija vol. 2

Post by King Theoden »

salik79 wrote:

Ja sam ono što se kaže zadrti sunija koji se protivi šitskom djelovanju na našim prostorima.
Jednostavno, oni su braća muslimani od mnogih priznati kao peti mezheb, al neka njih u iranu i ostalim zemljama u kojima su većina.
Da narod umije ispravno protumačiti ajet u kojem se kaže da u vjeri nema prisile, ne bi mi smetali isto kao što mi ne bi smetale druge grupe ili religije.
Ovako, lakše je suzbiti neku novinu na našim prostorima nego kasnije ispravljati krive drine.
Eto, to je neki mali uvod u kojem sam opisao svoje ubjeđenje.
E, sad da kao takav napišem nešto o šitskim djelima.
Recimo tefsir mizan od sejida muhwmmeda tabatabaija.
Dakle, uzeo sam, čitao, poljubio i ostavio uz komentar da nisam dorastao da čitam takvu veličinu.
Da se Allah subhane smiluje ibn kesiru za uloženi trud i djelo koje nam je ostavio. Ako treba, neka mu da od mojih dobrih dijela, ali!
Uporediti ta dva tefsira je, barem po meni, jednako poređenju nekog od balzakovih djela i vesele sveske uz opasku da je ibn kesirov tefsir vrijedno djelo.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#126318 Re: Sirija vol. 2

Post by Bobi »

Dino34 :shock: , koji si ti kapacitet .
King Theoden

#126319 Re: Sirija vol. 2

Post by King Theoden »

Bobi wrote:Dino34 :shock: , koji si ti kapacitet .
Nemoj me ba prepadat pišući post direkt nakon mog posta :P
Kontam neka opomena za oftopičarenje :mrgreen:
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#126320 Re: Sirija vol. 2

Post by Bobi »

Dino34 wrote:
Bobi wrote:Dino34 :shock: , koji si ti kapacitet .
Nemoj me ba prepadat pišući post direkt nakon mog posta :P
Kontam neka opomena za oftopičarenje :mrgreen:
Ama samo da ti kažem, ovdje su zajebani igrači na temi :mrgreen:
basar

#126321 Re: Sirija vol. 2

Post by basar »

Dino34 wrote:
salik79 wrote:

Ja sam ono što se kaže zadrti sunija koji se protivi šitskom djelovanju na našim prostorima.
Jednostavno, oni su braća muslimani od mnogih priznati kao peti mezheb, al neka njih u iranu i ostalim zemljama u kojima su većina.
Da narod umije ispravno protumačiti ajet u kojem se kaže da u vjeri nema prisile, ne bi mi smetali isto kao što mi ne bi smetale druge grupe ili religije.
Ovako, lakše je suzbiti neku novinu na našim prostorima nego kasnije ispravljati krive drine.
Dakle, uzeo sam, čitao, poljubio i ostavio uz komentar da nisam dorastao da čitam takvu veličinu.
Da se Allah subhane smiluje ibn kesiru za uloženi trud i djelo koje nam je ostavio. Ako treba, neka mu da od mojih dobrih dijela, ali!
Uporediti ta dva tefsira je, barem po meni, jednako poređenju nekog od balzakovih djela i vesele sveske uz opasku da je ibn kesirov tefsir vrijedno djelo.
Treba osigurati savršeno pogodno tlo za manifestaciju pozitivnih ljudskih potencijala. Kreće se od slobode mišljenja i zaključivanja. Kur´an je savršena podloga i uputstvo, gdje je hronološki poredano: -pravo na prezentovanje (mišljenja) -sloboda bez obzira na to odakle dolazi (mišljenje)- slušanje iznesenog- analiza bez pristrasnosti i ostalih faktora koji remete ispravno zaključivanje- donošenje zaključka i rangiranje - djelovanje po ustanovljenom. Zumer 18
salik79

#126322 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

Dino34 wrote:
salik79 wrote:

Iz ovog razloga je sejh Kukavica tefsir ucio kod sejh Eydija.

Kao sto se ti osjecas citajuci Tabatabajiev tefsir, identican pristup sa imao prema Homeinijevim "Adabima namaza". Slomi me jedna, dvije stranice, tako da zaspim. :mrgreen:
Sto bi rekli - nema dalje.

Usput, je li ti tefsir na njemackom ili engleskom?
славянин

#126323 Re: Sirija vol. 2

Post by славянин »

Mali ulet da se nesto i nauci :D - sta je tefsir ?
salik79

#126324 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

славянин wrote:Mali ulet da se nesto i nauci :D - sta je tefsir ?
Ukratko - tumacenje Kur'ana.
славянин

#126325 Re: Sirija vol. 2

Post by славянин »

salik79 wrote:
славянин wrote:Mali ulet da se nesto i nauci :D - sta je tefsir ?
Ukratko - tumacenje Kur'ana.
:thumbup: Hvala
Locked