Sirija vol. 2

Locked
славянин

#126276 Re: Sirija vol. 2

Post by славянин »

Challenger_ wrote:Ne razumijem taj poriv da se blebeće kao ideološki papagaj.

Ako vam je do demokratije, problematizujte zalivske bonsek-demokratije sa kojima USA i Izrael nemaju nikakav problem. Naprotiv!
Ko rece rece... :lol: :lol:
Kikibombona

#126277 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Challenger_ wrote:Masa tih stranaka je registrovana prije 2011. Lupaš.
Zasto je njihov rad dopusten 2012. kada su pobunjenici napredovali oko Damaska i dosli na dva kilometra od samog centra grada?
Leverage

#126278 Re: Sirija vol. 2

Post by Leverage »

Challenger_ wrote:Ne razumijem taj poriv da se blebeće kao ideološki papagaj.

Ako vam je do demokratije, problematizujte zalivske bonsek-demokratije sa kojima USA i Izrael nemaju nikakav problem. Naprotiv!
To je pitanje za SAD i Izrael, a ovo je tema o Siriji.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#126279 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

Leverage wrote:To je pitanje za SAD i Izrael, a ovo je tema o Siriji.
To je pitanje baš za ovu temu jer pokazuje da višepartizam i parlamentarizam, dakle elementi demokratije, nisu bili stvarni motiv za antisirijsku kampanju kako su tvrdili i lagali.
Leverage

#126280 Re: Sirija vol. 2

Post by Leverage »

Challenger_ wrote:
To je pitanje baš za ovu temu jer pokazuje da višepartizam i parlamentarizam, dakle elementi demokratije, nisu bili stvarni motiv za antisirijsku kampanju kako su tvrdili i lagali.
To što je američki politički establišment lagao na tu temu nije nešto što možeš spočitavati forumašima. Obrati se njima.
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#126281 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

:skoljka:

:lol: :lol:
Leverage

#126282 Re: Sirija vol. 2

Post by Leverage »

Vrlo produhovljena analiza.
muhafuca

#126283 Re: Sirija vol. 2

Post by muhafuca »

Kikibombona wrote:
muhafuca wrote:pa vise je nerazvijenih zemalja u svjetu nego razvijenih - nije Bliski Istok izuzetak u tom pogledu.

Kad kazes razvijeni svjet tu se prevashodno misli na Evropu (a i tu bi se dalo odsjeci podosta zemalja) i Sjevernu Ameriku (odsjeci ispod Amerike) i po koja drzavica tamo na dalekom istoku - i Kina i Indija su u tom pogledu upitne - Kina manje jer je napravila dobar iskorak u zadnjih par decenija al da sad ne odmicemo od poente.

A jedan od kljucnih razloga sto je nerazvijeni svjet to sto jest - jest upravo djelovanje razvijenog svjeta da ga drzi tu gdje jeste - na raznorazne nacine - ovisno o kojem djelu svjeta pricamo.

Pa dovoljno ti je da jednu zemlju - bilo gdje u svjetu - izbombardujes par godina - i vratio si je par decenija unazad (inteligencija pobjegne na zapad, omladina pobjegne na zapad, mora se zemlja zaduziti jal ovdje jal ondje za kesh, pa valja to vracati ..... )

Ili im izazoves civilni rat ili im instaliras pro-razvijene zemlje diktatora koji nece raditi na razvoju zemlje vec na exploataciji resursa i prodaji za male pare strancima kao zahvalu za poziciju ....

Ti kao da si od jucer.

Hele nejse - poenta je da Sirija nije izuzetak u svjetu kao nerazvijena zemlja - izuzetak su razvijene zemlje - koje cine mozda cetvrtinu ukupupnog broja zemalja na svjetu (a i to je upitno)
Svaki Sirijac ima mobitel i mogucnost pogledati kako zive ljudi u drugim dijelovima svijeta. To sto je Burkina Faso siromasnija ne predstavlja nikome narocitu utjehu.

Glavni uzrok siromastva je neobrazovanost i zaostalost stanovnistva, nacin vladanja obiljezen brutalnom represijom, kriminalom i korupcijom. Arapske drzave imaju veoma brojno i mlado stanovnistvo. Ogromna energija koja zeli promjene i bolji zivot. Elita im to ne moze pruziti i vlast odrzava brutalnoscu. Ne moze tako dovijeka.

Bas rezim je silom dosao na vlast i silom ce otici.

Prica da neko sa strane ne dozvoljava razvoj drzavama poput Sirije je velika laz. Tako se govori za nas, da je Amerika razjebala Jugu da moze vladati mini drzavicam. Tako misle teoreticari koji ne poznaju Jugoslaviju. Mi znamo da nije tako.

Jednako tome, Sirijci znaju da ogroman broj ljudi ne zeli Asada i da je ogromn broj nezadovoljan opstom situacijom. Gdje i kako kanalisati negativnu energiju? Da li je u Siriji bila opozicija koja bi ponudila nadu nezadovoljnom narodu? Nisi smio pisnuti. I onda je naravno puklo, a posto opozicije nije bilo, vehabije ihvanije su preuzele narodno nezadovoljstvo.
ti si mnogo puknutiji nego sto sam ja mislio

prema tvojoj logici Kurdi nemaju nikakvih prepreka da budu Japan ili Svicarska na ovom podrucju koje kontrolisu u Iraku.

Vanjski uticaji po tebi ne postoje - znaci do njih je.
sarajevoxxxx

#126284 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Leverage wrote:
Challenger_ wrote:
To što je američki politički establišment lagao na tu temu nije nešto što možeš spočitavati forumašima. Obrati se njima.
12 ruskih veta je međunarodna zajednica prihvatila s ciljem očuvanja režima. Potpuno je pogrešno prihvatiti pro-režimski spin kao oni jadni bili ugroženi i svijet vodio kampanju protiv njih.

Desilo se suprotno, svijet je pogazio sve vrijednosti, međunarodne zakone i konvencije, da bi sačuvao jedan okorjeli režim.

Nakon Sirije nema smisla govoriti o međunarodnom pravu, ratnim zločinima, konvencijama itd. U pravu je onaj kod koga je sila, on kroji zakone i mijenja ih po potrebi.

Ono što je Siriji urađeno sto puta je gore nego što je Izrael uradio Palestincima, ili Amerika Iraku.

Sirija pa deset praznih mjesta pa Palestina pa Irak.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#126285 Re: Sirija vol. 2

Post by japin_mutapi »

karakters wrote:

....
:serbo:
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#126286 Re: Sirija vol. 2

Post by japin_mutapi »

Challenger_ wrote:
Ne razumijem čemu potreba za lupanjem gluposti i neistina? Sirija ima :arrow: parlamentarnu i vanparlamentarnu opoziciju
jesi li ti svjestan da je ovo smijesno
Zorge

#126287 Re: Sirija vol. 2

Post by Zorge »

Pisao sam prije godinu dana da će Ameri pustiti Kurde niz vodu.
Ipak su im bitniji Turci nego Kurdi, možda se promjeni nešto za 50 godina.
Kada Amerii nisu vojno ušli 2013 ili 2014 god neće ni sada.
Rusi su to iskoristili u septembru 2015.
A i nema novih priliva vehabije iz drugih zemalja, dosta ih se vratilo zadnjih godinu dana.
sarajevoxxxx

#126288 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Ruski RT: Hoće li borci Hezbollaha dobrovoljno se uključiti da brane Madura u Venecueli?!

https://arabic.rt.com/prg/telecast/9976 ... %84%D8%A7/
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#126289 Re: Sirija vol. 2

Post by Bobi »

sarajevoxxxx wrote:Ruski RT: Hoće li borci Hezbollaha dobrovoljno se uključiti da brane Madura u Venecueli?!

https://arabic.rt.com/prg/telecast/9976 ... %84%D8%A7/
I šta sad, upalimo i buljimo :shock: , a ma šta kaže :shock: . Brisani ce biti postovi sa ovakvim linkovima !!

Kineska vlada podržala Madura :mrgreen:

:oops:
Kikibombona

#126290 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

muhafuca wrote:
Kikibombona wrote:Svaki Sirijac ima mobitel i mogucnost pogledati kako zive ljudi u drugim dijelovima svijeta. To sto je Burkina Faso siromasnija ne predstavlja nikome narocitu utjehu.

Glavni uzrok siromastva je neobrazovanost i zaostalost stanovnistva, nacin vladanja obiljezen brutalnom represijom, kriminalom i korupcijom. Arapske drzave imaju veoma brojno i mlado stanovnistvo. Ogromna energija koja zeli promjene i bolji zivot. Elita im to ne moze pruziti i vlast odrzava brutalnoscu. Ne moze tako dovijeka.

Bas rezim je silom dosao na vlast i silom ce otici.

Prica da neko sa strane ne dozvoljava razvoj drzavama poput Sirije je velika laz. Tako se govori za nas, da je Amerika razjebala Jugu da moze vladati mini drzavicam. Tako misle teoreticari koji ne poznaju Jugoslaviju. Mi znamo da nije tako.

Jednako tome, Sirijci znaju da ogroman broj ljudi ne zeli Asada i da je ogromn broj nezadovoljan opstom situacijom. Gdje i kako kanalisati negativnu energiju? Da li je u Siriji bila opozicija koja bi ponudila nadu nezadovoljnom narodu? Nisi smio pisnuti. I onda je naravno puklo, a posto opozicije nije bilo, vehabije ihvanije su preuzele narodno nezadovoljstvo.
ti si mnogo puknutiji nego sto sam ja mislio

prema tvojoj logici Kurdi nemaju nikakvih prepreka da budu Japan ili Svicarska na ovom podrucju koje kontrolisu u Iraku.

Vanjski uticaji po tebi ne postoje - znaci do njih je.
Kakvi bolan Kurdi, oni nemaju drzavu.

Pogledaj Tursku, Iran ili Izrael. Oni imaju nekakvu demokratiju i zato su ispred arapskih nazadnjaka u svakom pogledu. Demokratija u Turskoj i Iranu je na pola puta izmedju evropske demokratije i arapske diktature, ali je opet iskorak u odnosu na Arape . Mogucnost biranja je ispusni ventil za narod.

Zamisli da Erdogan uvede diktaturu i ukine izbore. Milioni njegovih protivnika bi znali da je sila jedini nacin. Sada smatraju da imaju izbori i cekaju trenutak da na miran nacin preuzmu vlast.

U Siriji nema opcije. Bas diktatura ili rat. Vec su bila dva rata, sigurno ce biti treci posto Bas rezim mirno nece otici.

E sad, da je Bas rezim 1980 ili 1990 uveo demokratiju, vec sada bi imali 30-40 godina demokratskog sazrijevanja.

Uzmi slucaj kod nas. Ja prezirem SDA, ali necu koristiti silu jer znam da imamo izbore i da nasi ljudi glasaju za njih. To je ogroman ispusni ventil. Da SDA uvede diktaturu i ukine izbore druga bi se pjesma pjevala. Onda imas opciju: pati ili se bori.
Nadzornik

#126291 Re: Sirija vol. 2

Post by Nadzornik »

Kikibombona

#126292 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Devla islmija kontrolise jos svega 5 kvadratnih kilometara...

Image

SDF je zarobio hiljade babuna iz raznih drzava - ovo su Sudanci i Tadzici.

Image

Preostali ISIL-ovci zbijeni na mikro prostor pregovaraju o predaji. Imaju veliki broj zarobljenika i to je karta na koju igraju. Ugl, popusili su. Uzalud izginuli sto bi rekao Saxxx. Desetine hiljada ISIL-ovaca je izginulo nizasta. Jos Bagdadija da iskopaju iz neke rupe.
sarajevoxxxx

#126293 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Svaka čast Jasminko Halilović :thumbup: :thumbup:

The New York Times (Reuters) o našoj izložbi o iskustvu djece izbjeglica iz Sirije. Ne propustite je posjetiti ako ste u Sarajevu od 27. januara do 2. februara. Izložba je otvorena svakog dana od 11 do 19 sati, a ulaz je besplatan. Dobro došli.
//
Read about our newest exhibition on the experience of Syrian child refugees in the New York Times. If you are in Sarajevo, come and see it for yourself at the War Childhood Museum from January 27 to February 2. We are open every day from 11:00 to 19:00, and entrance is free.

https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A ... VbF4Rc&s=1

https://www.nytimes.com/reuters/2019/01 ... useum.html

https://www.klix.ba/magazin/kultura/izl ... /190118040
exliberal-ex

#126294 Re: Sirija vol. 2

Post by exliberal-ex »

Kikibombona wrote:
SDF je zarobio hiljade babuna iz raznih drzava - ovo su Sudanci i Tadzici.

Image

Preostali ISIL-ovci zbijeni na mikro prostor pregovaraju o predaji. Imaju veliki broj zarobljenika i to je karta na koju igraju. Ugl, popusili su. Uzalud izginuli sto bi rekao Saxxx. Desetine hiljada ISIL-ovaca je izginulo nizasta. Jos Bagdadija da iskopaju iz neke rupe.

Lazes Kiki

Savo kaze sve je to domaca raja koja je sa pjesmom otisla u isil... :lol:
karakters

#126295 Re: Sirija vol. 2

Post by karakters »

japin_mutapi wrote: :serbo:
:lol:

Još ti samo šajkača fali. Moreš sa insomnijom na tavan u potragu.

:lol:
insomnia78 wrote:Kojem djedu vjerovati?
Mislim ok kad su tu Ahmed, Jusuf i Kemal al sta kad izrone Obren i Mitar
salik79

#126296 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

seln wrote:
salik79 wrote:
Da li si ti otvorio link koji si postavio? Evo, recimo, da ja ne znam njemacki i da je tako kao sto ti velis, kako se, onda, na njemackom kaze urednik? Inace, bujrum, imas google translate, ukucaj Redakteur, pa prevedi na bosanski i engleski, pa uporedjuj.

Nakon sedam godina laganja i visestrukog nagradjivanja za lazi, kada su vec svi popusili foru, patka vec dobila i mlade u eteru, oni "demokratski" otkrivaju laz... Nema sta. Saprali su ljagu :roll: Puj pike ne vazi, od sada cemo im, opet, sve vjerovati?

Evo, ja nisam objektivan. Da li je, po tebi (posto si s njemackog govornog podrucja), bio objektivan pokojni Peter Scholl Latour? Da li je on bio dovoljno kompetentan da govori o BI? Da li je Günter Meyer dovoljno kompetentan i objektivan da govori o sirijskom konfliktu?
Ne moze Bosnjo priznat da je posehvio, pa ce se radije pokrstiti.... :-)
ne znam sta pise u Googe translate (koja referenca, jbt), ali Redakteur nije urednik.
Nije u toj funkciji u kojoj ga zelis predstaviti, npr. kao sto je Vildana Selimbegovic urednik Oslobodjenja.
Redakteur u njemackog govornom podrucju moze imati vise razlicitih funkcija, a Relotius nije imao nikakvu odgovornu funkciju u Spiegelu.
I nikakve jezicke akrobacije nece promijeniti cinjenicu da je Spiegel jos uvijek objetivniji nego cjelokupna balkanska, bliskoistocna i cijela islamska stampa. Vise vrijedi jedna stranica Spiegela, nego citava medijska scena Irana. Sad, sto ti se ta cinjenica ne svidja... nije do Spiegela.

Velis 5% Sirijaca.... Da li je demokratski da zbog tih 5% Sirijaca Sirija mijenja svoje drustveno uredjenje? Pogotovo ako imamo u vidu da je apsolutna vecina za postojece uredjenje (da nije - nema teoretske sanse da bi "rezim" dosada opstao, pogotovo ako imamo u vidu ko je sve bio za smjenu istog).
Citas li ti ovo sto pises?
Kako znas koliko je ljudi za nesto ako nikad nisu imali slobodne izbore?
Kako znas koliko je ljudi za to da nekrofil ostane na vlasti?
Zar rat nije poceo zbog toga?

Cemu autoprojekcija, to sa Bosnjom?! Redakteur je UREDNIK na bosanskom, svidjalo se to tebi, ili ne. Ako tvrdis suprotno, onda nam daj prijevod rijeci Redakteur na bosanski! Vildana Selimbegovic je, za tvoju informaciju, glavni i odgovorni UREDNIK Oslobodjenja, iliti Chefredakteur. Mislim, smijesno mi prepirati se oko ovoga, sto svako, ko zalista rjecnik, moze provjeriti. Studirah u toj Njemackoj, za sta moradoh poloziti DSH Prüfung, stoga smatram da toliko znam.

O objektivnosti Spiegela mi je suvisno i pisati, sedam godina lazi, na racun Sirije, s kojima su jos i lovorike brali, dovoljno govori samo za sebe. Ti slobodno nastavi pusiti tu propagandu, ali mi prije toga odgovori za onu dvojicu - da li su oni objektivni i kompetentni po pitanju BI, tj. Sirije?

Citas li ti sta pises?! Sam navedes cifru od 5% i onda bi o necemu raspravljao. Inace, u Siriji su zadnji izbori odrzani 2012. godine, koje su pratili neovisni posmatraci. Narod je i tada rrkao svoje, kako u Siriji, tako i u inostranstvu (DKP).
salik79

#126297 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

seln wrote:
salik79 wrote:
Da, simpatizeri smo Irana i iranske vlasti. Iste one koja nam je nesebicbo pritekla u pomoc kada nam niko drugi nije htio. I to pored svih sankcija i netom nakon zavrsetka 8-godisnje krvave proxy agresije na njihovu zemlju.
Toliko sam shvatio, ali ne znam zasto insistiras na tome da si objektivan.
Fino kazes "vise volim iransko govno, nego EU tortu" i kapak.
A zasto ti insistiras da si objektivan?! Recimo da ja dijelim misljenje sa pokojnim Peter Scholl latourom i Günter Meyerom. I oni su neobjektivni?!

I ti fino reci: "Vise volim EU govno nego iransku tortu." i sve ok.
seln

#126298 Re: Sirija vol. 2

Post by seln »

salik79 wrote:

Cemu autoprojekcija, to sa Bosnjom?! Redakteur je UREDNIK na bosanskom, svidjalo se to tebi, ili ne. Ako tvrdis suprotno, onda nam daj prijevod rijeci Redakteur na bosanski! Vildana Selimbegovic je, za tvoju informaciju, glavni i odgovorni UREDNIK Oslobodjenja, iliti Chefredakteur. Mislim, smijesno mi prepirati se oko ovoga, sto svako, ko zalista rjecnik, moze provjeriti. Studirah u toj Njemackoj, za sta moradoh poloziti DSH Prüfung, stoga smatram da toliko znam.
:-) :-) :-) :-) :-) :-) :-) :-)
Od kada to vjernici smiju lagati u svrhu spasavanja sujete?
Covjece, pokusao si da proturis kako je Relotius bio neko ko je u Spiegelu vedrio i oblacio, zato si i ubacio to "urednik".
Primjetis li da si totalno off topic, jer te je sujeta odvukla od teme... a tema je da se dva bijesna psa (Rusija i Iran) vec kolju u Siriji.
O objektivnosti Spiegela mi je suvisno i pisati, sedam godina lazi, na racun Sirije, s kojima su jos i lovorike brali, dovoljno govori samo za sebe. Ti slobodno nastavi pusiti tu propagandu, ali mi prije toga odgovori za onu dvojicu - da li su oni objektivni i kompetentni po pitanju BI, tj. Sirije?
Ne znam koliko smajlija koji vrte okicama da stavim ovdje... neko ko gori od ljubavi za jednu diktaturu, u kojoj valjda nikad u istoriji nije bilo objektivnog medija - neko takav kaze da Spiegel nije objektivan!!!!!!!!!!!!!!!
I neko ko je studirao u Njemackoj (gdje? na univerzitetu "Imam Husein"?) koristi argumente tipa "eee, sedam godina lagali.... eeee, mores mislit', sedam godina lagali"
Citas li ti sta pises?! Sam navedes cifru od 5% i onda bi o necemu raspravljao. Inace, u Siriji su zadnji izbori odrzani 2012. godine, koje su pratili neovisni posmatraci. Narod je i tada rrkao svoje, kako u Siriji, tako i u inostranstvu (DKP).
Da, da... nadasve slobodni i fer izbori u Siriji :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
seln

#126299 Re: Sirija vol. 2

Post by seln »

salik79 wrote: A zasto ti insistiras da si objektivan?! Recimo da ja dijelim misljenje sa pokojnim Peter Scholl latourom i Günter Meyerom. I oni su neobjektivni?!
"Sad cu ja navesti Latoura, ovaj papak garant ne zna ko je to, pa ce zacepiti" :wink:
Ako se vec pozivas na Latoura, onda preciziraj na sta mislis. Nije Latour napisao samo jednu knjigu.

I ti fino reci: "Vise volim EU govno nego iransku tortu." i sve ok.
Vise volim EU govno nego iransku tortu.
I vidis, to misljenje dijele milioni drugih muslimana, sunita i siita, alevita, druza... svi oni vise vole EU govno, nego tortu lokalnog diktatora.
O tome mozes svakodnevno citati u svim medijima. Bar ti njemacki nije problem.
salik79

#126300 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

Opet, u pokusaju spina, izbjegavas odgovoriti na pitanje kako bi preveo rijec Redakteur (koje obavezno stoji uz ime doticnog i to u avim medijima koji su prenijeli vijest o skandalu)?! Zelis li da uslikam prijevod iz rjecnika (ako ti je google translate nikakva referenca)?! I ne spasavam ja sujetu, ja samo prevodim onako kako pise, a ti pokusavas izvrtati znacenje prijevoda sasvim jasne rijeci.

Do Vordiploma Uni Hohenheim, kasnije Uni Stuttgart. Treba li dokaz?

Posmatraci su potvrdili korektnost izbora. Cak su i ambasade bile preplavljene ljudima koji su izasli na glasanje:

https://www.bbc.com/news/world-middle-east-27599868

A sta mislis zasto ljudima nisu dali glasati u njihovim ambasadama? :oops:
The agency said the United Arab Emirates had banned Syrians there from voting, after similar moves by France, Germany and Belgium.
Locked