Ukrajina

Seawolf

#126276 Re: Ukrajina

Post by Seawolf »

toska wrote: 16/10/2022 02:38
Seawolf wrote: 16/10/2022 02:11 Ne mogu da vjerujem da neko ko je odrastao osamdesetih može da napiše da nam je SSSR tada bio draži od zapada.

Taj ili laže samoga sebe, ili je rođen tek krajem sedamdesetih / početkom osamdesetih, pa se ne sjeća kako je stvarno bilo.

Regan nam je bio zvijezda, da ne kažem Tačerica, a Brežnjev i Andropov su bile stare budale.

Leh Valensa nam je bio heroj.
iz matematike treba izbaciti godina pada komunizma svugdje, znači od 86, 87e, počeli su drugi vjetrovi puhati.

a generacije o kojima pričamo su današnji 50+, stariji nisu sad u fokusu.
Pišeš krive stvari.

Leh Valensa nam je bio heroj znatno prije tih godina koje si ti spomenuo.

U vrijeme kad je umro Tito, pripremali smo se da nas napadne SSSR sa tadašnjim saveznicima.

O vojnoj sili zapadnog saveza, tada niko nije razmišljao kao o nekoj prijetnji.
toska

#126277 Re: Ukrajina

Post by toska »

Pretjerasmo sa ovim, odosmo svi u off, a i dojam je da kao i da nismo živjeli u istoj državi.
Seawolf

#126278 Re: Ukrajina

Post by Seawolf »

toska wrote: 16/10/2022 02:50
drug_profi wrote: 16/10/2022 02:41

Hoes reci da je nasa vlast bila proruska?
Sa americkom nuklearnom elektranom?
Lupaju vas zablude bgmi.
ne znam za nuklearku, ali znam da je u Jna sve bilo sovjetsko.
vlasti YU nisu bile proruske, ali jesu u duhu zajednice socijalističkih-komunističkih država.
Zapad je predstavljan kao loš i u zabludi, a mi pod sretnom zvijezdom, to je svaki osnovac učio kao aksiom.
U JNA je bilo puno sovjetskih stvari, ali ne zbog ideologije, nego zato što se za isto para moglo kupiti više sovjetskog, nego zapadnog.

Nije postojao duh zajednice socijalističko-komunističkih država. To je neka tvoja na brzinu sklepana fraza.

Pošto sam bio osnovac od '73 do '81, mogu ti reći da je ovo što si napisao u zadnjem paragrafu, povelika budalaština. Od kada do kada si ti bio osnovac?
toska

#126279 Re: Ukrajina

Post by toska »

Uživajte u viziji prozapadne Jugoslavije u kojoj vlada jedna partija, verbalni delikt, ne postoji privatno vlasništvo izuzev osnovnog, đaci imaju redovni predmet marksizam itd.
Blue heat

#126280 Re: Ukrajina

Post by Blue heat »

Korisničkoime wrote: 15/10/2022 22:53
Blue heat wrote: 15/10/2022 22:42
Ukrajina više ne postoji, čim su dozvolili da Ameri i Rusi kroče u nju.
Cuj dozvolili, pa Ruse nisu mogli sprijeciti, nisu Rusi pitali Ukre mozemo li doci, ako nisi primjetio invazija bila, nije bas da je neko trazio dozvolu Ukrajine ni ove godine ni 2014 ni 2008. Drugo a kome ce se obratit za pomoc nego Amerima, mozda Bosni il Iranu, kome Burkina Faso mozda, ako ti valja u rat i ako ikako mozes zovi Amere. Mozda bi ti i drugi pomogli ali jedno je htjeti i zeljeti a drugo je moci, eto balticke zemlje sasvim sigurno su uz Ukrajinu ali njihove mogucnosti su ogranicene. Kod Amera imas saveznika koji i hoce i moze pomoci znaci ako zeli moze biti prevaga u ratu i sad trebas izjegavati igraca koji ti rat moze rjesit u tvoju korist. Svasta. Ameri su manje zlo, dosta, dosta manje zlo od Rusa.
:lol:
SAD ratuje sa Rusijom preko ledja Ukrajine, a pošto su ulozi previsoki na obe strane, dok je ne pretvore u prah, neće niko stati.
zilog

#126281 Re: Ukrajina

Post by zilog »

Seawolf wrote: 16/10/2022 02:11 Ne mogu da vjerujem da neko ko je odrastao osamdesetih može da napiše da nam je SSSR tada bio draži od zapada.
Taj ili laže samoga sebe, ili je rođen tek krajem sedamdesetih / početkom osamdesetih, pa se ne sjeća kako je stvarno bilo.
Regan nam je bio zvijezda, da ne kažem Tačerica, a Brežnjev i Andropov su bile stare budale.
Taj prozapadni stih je bio izrazen dok je Tito bio ziv. Kada je umro, poceli su neki istocniji vjetrovi puhati.

Regana se mrzilo od samog pocetka njegovog prvog mandata. Nesto slicno kao Busha mladjeg.
Na Primusu (preteca Nadrealista) se ismijavao atentat na njega 30.03.1981. vec naredne nedelje je isao urnebesan skec:
- Ta Regi, ta Regi...
- Fula, fula, tramfula
- Neka, neka, naci cu ja tebe... :lol:

Jos jedan skec je isao za obaranje juznokorejskog Boeinga 747 iznad Sahalina 1.9.1983. (KAL007)

Ako neko ima snimke, ovih skeceva sa Primusa, castio bih :mrgreen:

Tacerku mrzili, isto tako, a kolektivno se navijalo za Argentinu na Foklandima...

Muzicka scena je pocela da pjeva i recituje:
1981.

1984.

1983. na filmu nam se Misa zaljubio u Natasu (Zikina dinastija / Lude godine 6 / Sta ze zgodi, kad se ljubav rodi), pa se malo romantiziralo putovanje u Moskvu i bratimljenje sa ruskom bracom (votka i rakija)...

Kasnije se samo zahuktavalo, do otvorenog "Hocemo Ruse", na crnogorskom prevratu, krajem osamdesetih...
Gandalf

#126282 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

Što bi rekao Robert Duvall: " Volim miris napalma ujutro".
hatemondays

#126283 Re: Ukrajina

Post by hatemondays »

alijagoro wrote: 16/10/2022 02:15 Na kraju ispade da niko nije bio komunista :D
Ma ja nije se ucio ruski po skolama, obrazovni program u skolama bio zasnovan na ruskim supljim predmetima, odbrana i zastita, marksizam i sociijalizam. Fabrike su uglavnom pratile zapadnjacke filozofije aha . Da se ne lazemo bili smo Rusija u malom samo sto smo se malo kurvali sa zapadom ko fol mi ne jebemo Ruse. Zato smo imali inflaciju ala Zimbabve, danas petobanka sutra pet milja. Da ne pricamo o medijima ispiranje mozga i idolopoklonstvo. Vojne parade i sletovi sve dosli sa Zapada. To sto je Juga malo prodisala poslije Sabanove smrti nije znacilo da se zapad volio i pratio.Na kraju smo platili krvlju to sjedenje na 2 stolice.
I da ja sam rodjenih 60-ih pa recimo da imam malo vise iskustva sa tim bajnim sistemom. Da ne pricam laprdanje protiv sistema i vodje te moglo odvesti samo na neko ruzno mjesto a svi znamo koja sila ima i imala je iste metode. Nas je taj istocni sistem bacio 100 godina unazad I sad nesto pokusavamo ali taj mentalitet je jos duboko u nama i puno ce Bosne proteci dok bilo koja drzava iz ex Juge moze reci e sad smo kapitalisti i zapadnjaci.
Gandalf

#126284 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

Gandalf

#126285 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

Rusko ministarstvo obrane ranije je objavilo da su pokolj u Belgorodu, u kojem je ubijeno 11 ruskih vojnika, izvršili državljani jedne bivše sovjetske republike. Prema i dalje neslužbenim informacijama, radi se o državljanima Tadžikistana. Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, to je otkrio u jednom intervjuu na YouTubeu, a tu informaciju prenosi Al Jazeera.

Navodno su Tadžikistanci zapucali na ruske dobrovoljce nakon religijske svađe. Državljani Tadžikistana u velikoj su većini muslimani

Rusi gađali Sumi

Ruske snage ispalile su 104 projektila na oblast Sumi, priopćio je guverner Dmitro Živicki. Rusi su gađali šest općina u oblasti na sjeveroistoku Ukrajine, a Živicki je izjavio da nema žrtava.
Ne mogu se orci ni sa kim, sami su sebi teret. Vidjećemo kako je prošao Sumi u toku dana.
jeza u ledja

#126286 Re: Ukrajina

Post by jeza u ledja »

Seawolf wrote: 16/10/2022 02:42
jeza u ledja wrote: 16/10/2022 02:38

Do pocetka 70-ih.
Fula. Trebaš ići još sedam, osam godina unazad.
Mislis, ti si tad rodjen pa mora da je bilo tako?

Imas ovdje ljude iste generacije koji se ne slazu s tobom. Kome vjerovati? :oops:
jeza u ledja

#126287 Re: Ukrajina

Post by jeza u ledja »

Blue heat wrote: 16/10/2022 03:11
Cuj dozvolili, pa Ruse nisu mogli sprijeciti, nisu Rusi pitali Ukre mozemo li doci, ako nisi primjetio invazija bila, nije bas da je neko trazio dozvolu Ukrajine ni ove godine ni 2014 ni 2008. Drugo a kome ce se obratit za pomoc nego Amerima, mozda Bosni il Iranu, kome Burkina Faso mozda, ako ti valja u rat i ako ikako mozes zovi Amere. Mozda bi ti i drugi pomogli ali jedno je htjeti i zeljeti a drugo je moci, eto balticke zemlje sasvim sigurno su uz Ukrajinu ali njihove mogucnosti su ogranicene. Kod Amera imas saveznika koji i hoce i moze pomoci znaci ako zeli moze biti prevaga u ratu i sad trebas izjegavati igraca koji ti rat moze rjesit u tvoju korist. Svasta. Ameri su manje zlo, dosta, dosta manje zlo od Rusa.
SAD ratuje sa Rusijom preko ledja Ukrajine, a pošto su ulozi previsoki na obe strane, dok je ne pretvore u prah, neće niko stati.
SAD ratuje sa Rusijom u Ukrajini tako sto su namamili naivnog Putina da je napadne.

I eto sad Ukrajina vise ne postoji. Mogli bi je cak i nazvati “takozvana Ukrajina”.
nota1969

#126288 Re: Ukrajina

Post by nota1969 »

drug_profi wrote: 16/10/2022 01:40
detroit-mercy wrote: 16/10/2022 01:32
Na SSSR se uvijek blagonaklono gledalo i pored ideoloskog razlaza 48e, Zapad se je koristio da popuni financijske rupe. Ne preuvelicavajte sada ribu o tom nekom oficijalnom prozapadnom diskursu. Nasi ljudi inace blagonaklono gledaju na diktatore, jer to donosi stabilnost a i ne mora se puno misliti svojim glavom. Otuda u stalno govore kako nam treba jedan ko Putin ili Vucic ili sta ti ja znam ko.
A to ismijavanju, ismijavali i Cehe koji su realno za nas i tada bili gospoda, al hajde da ne tupimo.
Jesmo li isto godiste pa da mi kontriras svojim iskustvom ili ces dopustiti da posvjedocim diskurs generacije sezdesetih prema USA i CCCP?
Prema Rusima je postojao odnos koji je bio sve ali nije bio "filija".
Rock, hipi pokret, bum rock kulture, zatim punk, džins, američke cigare, pića, baljenje na Harley, Mustang... amrička kultura nas je odgojila jebote...
Kakvi Rusi i kurci. Mozda po srpskopravoslavnim vukojebinama i u zadrtim komunistickim mozgovima.
ma nije nigdje,šuplja,odrasli smo uz američkie filmove i muziku
nota1969

#126289 Re: Ukrajina

Post by nota1969 »

zilog wrote: 16/10/2022 04:56
Taj prozapadni stih je bio izrazen dok je Tito bio ziv. Kada je umro, poceli su neki istocniji vjetrovi puhati.

Regana se mrzilo od samog pocetka njegovog prvog mandata. Nesto slicno kao Busha mladjeg.
Na Primusu (preteca Nadrealista) se ismijavao atentat na njega 30.03.1981. vec naredne nedelje je isao urnebesan skec:
- Ta Regi, ta Regi...
- Fula, fula, tramfula
- Neka, neka, naci cu ja tebe... :lol:

Jos jedan skec je isao za obaranje juznokorejskog Boeinga 747 iznad Sahalina 1.9.1983. (KAL007)

Ako neko ima snimke, ovih skeceva sa Primusa, castio bih :mrgreen:

Tacerku mrzili, isto tako, a kolektivno se navijalo za Argentinu na Foklandima...

Muzicka scena je pocela da pjeva i recituje:
1981.

1984.

1983. na filmu nam se Misa zaljubio u Natasu (Zikina dinastija / Lude godine 6 / Sta ze zgodi, kad se ljubav rodi), pa se malo romantiziralo putovanje u Moskvu i bratimljenje sa ruskom bracom (votka i rakija)...

Kasnije se samo zahuktavalo, do otvorenog "Hocemo Ruse", na crnogorskom prevratu, krajem osamdesetih...
maljčiki su šprdačina ,mislim da su čak napisali "kakane" zore
Gandalf

#126290 Re: Ukrajina

Post by Gandalf »

Kina i Egipat pozivaju svoje državljane da hitno napuste Ukrajinu :-?
geralt

#126291 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Korisničkoime wrote: 15/10/2022 22:39
SanskiBiser wrote: 15/10/2022 19:06

od 24 februara do 8 augusta americki izvjestaj sa procjenom gubitaka ruskih snaga u Ukrajini koji je ukljucivao VSRF, Rosgvardiju, FSB, PMC Wagner, DPR & LPR bio je 70-80 hiljada poginulih i ranjenih Rusa od cega je procjena bila 20000 poginulih u borbi (KIA) ostatak 50-60 hiljada su ranjeni u borbi (WIA) bez procjena koliko je preminulo nakon ranjavanja na putu u bolnicu ili zbog nedostatka adekvatne medicinske pomoci ili naknadno tokom lijecenja a od posljedica ranjavanja (DWA = Died of Wounds Resulting from Action with Enemy) . Poslije toga nije bilo novih procjena iz USA a proslo je vec evo skoro tri mjeseca...pisalo se tome na temi prije...
Sto se tice Ukra ponavljam bili bi blesavi da ne uvelicaju broj. To je sasvim za ocekivati.
Ameri takodjer imaju interes da broj bude veci nego manji stim da je taj broj od 20.000 mozda blizi istini od onoga sto daju Ukri mada svaka procjena poginulih je teska i nezahvalna jer je realno tesko taj broj procjenit/izracunat/odredit. Rusi bi trebali najbolje da znaju koliko gubitaka imaju mada po onome sto su dosada pokazali bojim se da ni to ne znaju tacno a sve i da znaju sasvim sigurno nebi bili iskreni po tom pitanju. Broj poginulih rusa nije mali to sasvim sigurno jer nebi imali ovakvih problema sa pucanjem linija i sa pokrivanjem pozdine ali nije ni tako velik kao sto tvrde Ukri jer bi inace ovaj rat bio skoro pa gotov.
Image
Za svih 1300 ima ime, slika i dokaz o pogibiji, dakle ovo je minimalni moguci broj oficirskih suncokreta.

Hajmo se fokusirati na porucnike, jer su sanse da general ili pukovnik poginu puno manje nego za obicnog vojnika. Porucnik dijeli dobro i zlo sa vojnicima na liniji i teoretski ima jednake sanse da pogine kao oni (u praksi manje, jer i oni cuvaju svoje guzice).

E sad, voditelji ovog Twitter naloga i pored najbolje volje ne mogu upratiti svakog ruskog porucnika koji suncokreti. Stvarni broj je sigurno 2-3 puta veci. Porucnik ispod sebe ima 20-40 vojnika i podoficira, recimo da je prosjek 30. Zaokruzimo da je stvarni broj mrtvih porucnika 1500 (konzervativna procjena).

Na 1500 porucnika proporcijom dobivamo 45 000 vojnika i podoficira.
costacurta

#126292 Re: Ukrajina

Post by costacurta »

Blue heat wrote: 16/10/2022 03:11
Ček' malo,
Bondsteel je u srcu Srbije. Znači li to sad, po tvojoj logici, da ni Srbije nema više?!
Da zanemarimo Arapske investicije i ulaganja, Ruske namjere i investiranje u okolini Niša, fokusirajmo se samo na NATO trupe prisutne na teritoriji Srbije, :lol:
Rothmans

#126293 Re: Ukrajina

Post by Rothmans »

desni wrote: 16/10/2022 00:58 Zanimljivo, Tadžici izgleda napravili pokolj u Belgorodu. Jel im ono i prezidente očitao bukvicu Putinu :oops:
Religijska rasprava pošla po zlu :-)

Djecacki izgled, ko bi reko da su ovako nagli :mrgreen:
apsidejzi

#126294 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

alijagoro wrote: 16/10/2022 02:15 Na kraju ispade da niko nije bio komunista :D
Realno i nije :D.Trebalo je samo 10 godina da se pokaze pravo lice navodnih komunista nakon smrti pravih komunista.
sumirprimus

#126295 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

I ne samo kina i kazahstan.da li oni znaju nesto sto mi ne znamo? U stavro sto ameri ne znaju :skoljka:
Kad ameri upale alarme znqcemo sigurno. Ja odlucujem da i dalje vjerujem amerima najvise. Pokazali su se kao najvjerodostojniji izvori.
pijo_zoljo

#126296 Re: Ukrajina

Post by pijo_zoljo »

sumirprimus wrote: 16/10/2022 07:29
I ne samo kina i kazahstan.da li oni znaju nesto sto mi ne znamo? U stavro sto ameri ne znaju :skoljka:
Kad ameri upale alarme znqcemo sigurno. Ja odlucujem da i dalje vjerujem amerima najvise. Pokazali su se kao najvjerodostojniji izvori.
Jel ti ono
Postavi da se čiste skloništa u moskvi?

Nikako mi se to ne djasvi…

Plus ovo= šlus
sumirprimus

#126297 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Kazu 4 ukr aviona zajedno, sto bi bilo blize zapadnom nego ruskom nacinu .
Sta žuka neverne tome unisten ukrajinski rv :lol:
sumirprimus

#126298 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

pijo_zoljo wrote: 16/10/2022 07:30
sumirprimus wrote: 16/10/2022 07:29
Jel ti ono
Postavi da se čiste skloništa u moskvi?

Nikako mi se to ne djasvi…

Plus ovo= šlus
Da sinoc. I to je objavio neki ruski telegramist pa prenjeli info. Koliko je tacno posto su ruje u oitamju ne znam. Da li blefiraju ili ne znam. Cinjenica je da su nesto rekli ovim svojim od srbije do uzbekistana
sumirprimus

#126299 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Hehe upecatljivo je pismo zene iz ivanova gdje opisuje kako su joj rodjaka mobilisali prisilno i to nakon sto su rekli da je zavrsena mobilizacija u njihovom mjestu lik otiso da radi u moskvu uhapsilo ga u hostelu. I odvelo , ostalo i auto na parkingu :lol:
Pazi ovog guruleva, ako se sjecate onog klipa iz zavoda za remont 62ki tenkova on je bio u obilasku prilikom snimanja. Jedno od lica rezima zaduzenih za propagandu . Nije toliko star a bio jedan od zappvjednika vojnog distrikta. Sta kaze najvise se zale na alkoholicare :lol:
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#126300 Re: Ukrajina

Post by pici »

Kepecu ko staljinu nije bitan kvalitet nego kvantitet.Misli da sa milion novo mobilisanih moze uzeti ukrajinu.Napisah ranije, za zauzimanje ukrajine minimum minimuma mu je potrebno 2 miliona vojnika.Sta moze sa novih trista iljada pijandura.Moze drzati ovo sto je oteo neko vrijeme i moze pokusati vratiti ovo sto je izgubio.Znaci na duze staze gubitak ukrajine totalno i jednu NATO drzavu vise na granici.
Juce su drzave saveznice ocitale kepecu lekciju i sasule mu u brk sta slijedi ako se ovo nastavi.Hoces da ratujes a da ovi se prepadnu i skinu gače e nemre.
Post Reply