Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Seyfo

#12626 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Seyfo »

shake69 wrote:Ima malo i do dostojanstva i ponosa. Mene Laktashenkova autostrada nece vidjeti cim se otvori most kod Svilaja. Pa neka je sporije i skuplje.
Da ja gledam one zastavetine na svakom koraku. No way!
Ako često budeš tuda prolazio, možda odustaneš od toga;
evo zašto:
kada pogledaš kartu, vidjećeš da je Svilaj sjeveroistočno od Doboja, što znači skretanje istočno (desno)da bi se uključio u Hr na autoput pa išao zapadno. Laktašenkova autostrada je ipak skretanje zapadno odmah kod Doboja. Čak i ako je gužva na gr.prelazu Gradiška, imaš opciju skrenuti opet zapadno, tj.lijevo i ići magistralnom cestom paralelno uz Savu do prelaza Gradina.

Tako da zaključujem, objektivno, da će nakon izgradnje Vc optimalna ruta zapadno (prema ZG) opet biti Do-BL-Gradiška, a istočno (prema BG) na Svilaj. Uzimajući u obzir da geografski, put od Doboja sjeverno izgleda kao slovo Y, gdje je lijevi krak tog slova Bosanski Brod a desno buduća AC prema Svilaju,ne razumijem zašto su prvobitno Vc zamislili da se sa HR spaja u Svilaju a ne u Bosanskom BRodu, koji je zapadnije a narod je ionako navikao na gr.prelaz u B.Brodu.Ovako je Svilaj optimalan ako ćemo za BG ili eventualno za Mađarsku,kuda se išlo preko B.Šamca.
Takođe, s tim u vezi, mnogi se pitaju zašto južni dio Vc nije završavao u Neumu a ne na Bijači. Neum je u BiH i to bi mu svakako pomoglo.
archi_a

#12627 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by archi_a »

:mrgreen: Zato što je Vc upravo to, dio mreže koridora za Mađarsku i dalje, odnosno spaja istočnu evropu sa jadranskim lukama.
drug_profi

#12628 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Izvorno je to koridor Budimpešta-Ploče. Znači nije moglo na Neum, nije moglo zapadnije na sjeveru.
Mi imamo u planu i Jadransko-jonsku AC koja bi trebala donijeti benefite Neumu, ali i privući tranzit za (i iz) JZ, zapadnu i sjevernu Evropu preko nasih autocesta iz (za) Albanije, CG, Kosova... kada se uradi do granice sa CG. Mislim da bi i hrvatska Dalmatina poduplala promet tada, jer sav tranzit prema italiji, i jugozapadu sa jugoistoka bi isao tuda (i preko nas). Crna Gora također ima u planu taj koridor graditi dalje do Albanije i to bi na kraju bila vrlo popularna veza jer je kraća, brža, prohodnija od sjevernog koridora.
Tako da mislim da je podcjenjena važnost i isplativost tog dijela koji se i ne pominje u planovima gradnje u dogledno vrijeme.
Seyfo

#12629 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Seyfo »

To sve ok,kada bi sve te ceste bile gotove. A kad ce biti gotove. Ako je realan rok 2050.g,sta ova generacija ima od toga. Prioriteti pojedinih dijelova itekako imaju veze. Do Medjugorja se stize autoputem iz Hr. Do Odzaka takodje uskoro. Od Sarajeva do Mostara za 10g najranije.
Thorgerson

#12630 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

Pa lako je Dodiku pravit autoput, kad je tamo bog i batina. On odlucuje. Da ne govorim da za "RS bitne odluke" i opozicija prestaje biti opozicija. Jer ih Dodik navuce i onda ne mogu nista drugo nego se poklopiti i dici ruku, ako ne dignu onda su protiv RS-a. Dakle, fakticki Dodik sta hoce to ce i sprovesti.

U FBiH je katastrofa. Na stranu to sto imamo tj. nemamo funkcionalnu vlast, koalicija sklepana, ne funkcionise izmedju hrvata i bosnjaka. Imamo problem i kod samih bosnjaka koji se medjusobno ne mogu, a koaliraju SDA-SBB. Direktora su birali godinu dana.
Thorgerson

#12631 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

Seyfo wrote:To sve ok,kada bi sve te ceste bile gotove. A kad ce biti gotove. Ako je realan rok 2050.g,sta ova generacija ima od toga. Prioriteti pojedinih dijelova itekako imaju veze. Do Medjugorja se stize autoputem iz Hr. Do Odzaka takodje uskoro. Od Sarajeva do Mostara za 10g najranije.
Pa sta briga ove begove u sarajevskom pasaluku bolan za ovu generaciju. Sebija je jednom morala vozilom ici, pa joj dao predsjednicko auto i pratnju. Kaze Bake strah ga. Pa naravno da ga je strah jbt, koga nije kada mora da izadje na ove nase harakiri ceste. Ja ga potpuno razumijem.

Mislis da ta ekipa njihova uopste koristi put, boli ih qrac, imaju aerodrom.

Ja shvatam da nemamo para, ali isto tako bolje je nista ne raditi, skupljati lovu ganjati kredite, eto ako bas nemamo para, ali daj onda brate naredne 4 ga zadaj da gori sve. Jer ne moze me niko ubjediti da je jeftinije uraditi 20km autoputa, pa onda skloniti sve masine, pa opet okupiti radnike i svu masineriju za narednih 10km autoputa.

Cengiz je imao citavo naselje u Tarcinu jbt. Trebalo se odmah love skupiti i pljunuti ljudima, evo vam zavrsite u komadu 50km i da smo mirni. Ne zelim da pricam o kvaliteti i sta ja znam, cinjenica je da su ljudi odradili 20km za dvije godine sa 7 tunela, 3 vijadukta i sta ja znam.

A ovo cjepkanje, ceprkanje po 4-5km iskreno ne vidim poentu. Da ne govorim o ovih nebuloznih 10km kod Odzaka koje boga pitaj kad ce se moci koristiti.

Eto sad nismo radili nista 4 godine, love se nakupilo, imamo i mogucnosti za dizanje novih kredita. Sad treba napasti i odraditi pofine komadine. Jebo ti 7-8km autoputa, ako ja moram preci 2-3 km da dodjem do njega, i taman sto sam ubacio u šestu, kraj, iskljuci se i vracaj se na stari put. :-) Pa radije mi ga nemoj ni otvarat. Isto da mi se rasiri i kaze, eto samo mi ga prisloni.
Dozer

#12632 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dozer »

Haris.ba wrote:Zna li iko koliko je km koja dionica?

Doboj-Prnjavor-Laktaši-Bosanska Gradiška-Zagreb? 255km?

Doboj-Svilaj-Zagreb? 275km?
Doboj > Prnjavor > Laktasi > Gradiska = 120 km (trenutno)
Gradiska > Zagreb = 136 km (od granice)
Ukupno = 256

Doboj > Svilaj > Zagreb = 316 km

Doboj > S. Brod > Zagreb = 259 km

Medjutim, s ovim autoputem Doboj > Prnjavor, a pogotovo kada bude zavrsen i nedostajuci dio izmedju Prnjavora i Laktasa, skratice se vrijeme putovanja, tj. od Doboja do Gradiske (bice oko 115 km) trebace manje od 1h voznje.
Isto toliko je potrebno da se stigne magistralom od Doboja do S. Broda (69 km), s tim sto preko Gradiske ostaje manje kilometara do Zagreba (125), nego je to slucaj od Broda (192), a pogotovo od Svilaja (221).
Logicno, i jeftinije je, jer od S. Broda do petlje za Okucane/Staru Gradisku ima 68 km autoputa kroz HR, sto je nekih 4 EUR + 7 EUR od Okucana do Zagreba, sto je ukupno oko 11 EUR (20 KM). Naravno, sad sve zavisi i od cijene koju ce Dodo nabaciti za ovaj novi dio, ali mislim da ce opet biti oko duplo jeftinije nego kroz HR.

Na kraju, racunica trenutno ispadne nekako ovako:
Sarajevo > Doboj > Prnjavor > Gradiska > Zagreb = 403 km (iako meni svaki put sat mjeri 392) (10 KM i 7 EUR potrebno za autoputeve)
Sarajevo > Doboj > Dervernta > S. Brod > Zagreb = 406 km (10 KM i 11 EUR potrebno za autoputeve)
Kilometraza je skoro ista, medjutim brzina putovanja je meni ovdje kljucna stavka, a trenutno je to brze preko Gradiske. I jeftinije. Stignem za 4h, uz granice.
Last edited by Dozer on 14/09/2018 14:24, edited 2 times in total.
So What!

#12633 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Seyfo wrote:Ako često budeš tuda prolazio, možda odustaneš od toga;
evo zašto:
kada pogledaš kartu, vidjećeš da je Svilaj sjeveroistočno od Doboja, što znači skretanje istočno (desno)da bi se uključio u Hr na autoput pa išao zapadno. Laktašenkova autostrada je ipak skretanje zapadno odmah kod Doboja. Čak i ako je gužva na gr.prelazu Gradiška, imaš opciju skrenuti opet zapadno, tj.lijevo i ići magistralnom cestom paralelno uz Savu do prelaza Gradina.

Tako da zaključujem, objektivno, da će nakon izgradnje Vc optimalna ruta zapadno (prema ZG) opet biti Do-BL-Gradiška, a istočno (prema BG) na Svilaj. Uzimajući u obzir da geografski, put od Doboja sjeverno izgleda kao slovo Y, gdje je lijevi krak tog slova Bosanski Brod a desno buduća AC prema Svilaju,ne razumijem zašto su prvobitno Vc zamislili da se sa HR spaja u Svilaju a ne u Bosanskom BRodu, koji je zapadnije a narod je ionako navikao na gr.prelaz u B.Brodu.Ovako je Svilaj optimalan ako ćemo za BG ili eventualno za Mađarsku,kuda se išlo preko B.Šamca.
Takođe, s tim u vezi, mnogi se pitaju zašto južni dio Vc nije završavao u Neumu a ne na Bijači. Neum je u BiH i to bi mu svakako pomoglo.
Zato što koridor Vc nismo definisali mi već Europljani i on povezuje Budimpeštu i Luku Ploče.

Mi imamo pravo vršiti korekcije, kao što je to bio slučaj sa tunelom Prenj, ali taj pravac mora zadržati funkciju najoptimalnijeg koridora.

Odluka da granični prijelaz bude u Svilaju je vjerovatno malo i politička, jer je Svilaj u FBiH, i sam autoput je iscjepkan između entiteta, prvo ide kratko kroz FBiH, zatim kroz RS, a zatim ponovo kroz FBiH.

Recimo impresivno je da od 10 kantona, ovaj autoput će proći kroz teritoriju od čak njih 6, te će zahvatati teritorije od oko 20 opština.
Seyfo

#12634 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Seyfo »

Uzevši u obzir cifre i pare,zaključujem da samo inat i ogromni patriotizam može objasniti opciju da se za Zagreb ide na Svilaj a ne na BL.
Seyfo

#12635 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Seyfo »

Thorgerson wrote:
Seyfo wrote:To sve ok,kada bi sve te ceste bile gotove. A kad ce biti gotove. Ako je realan rok 2050.g,sta ova generacija ima od toga. Prioriteti pojedinih dijelova itekako imaju veze. Do Medjugorja se stize autoputem iz Hr. Do Odzaka takodje uskoro. Od Sarajeva do Mostara za 10g najranije.
Pa sta briga ove begove u sarajevskom pasaluku bolan za ovu generaciju. Sebija je jednom morala vozilom ici, pa joj dao predsjednicko auto i pratnju. Kaze Bake strah ga. Pa naravno da ga je strah jbt, koga nije kada mora da izadje na ove nase harakiri ceste. Ja ga potpuno razumijem.

Mislis da ta ekipa njihova uopste koristi put, boli ih qrac, imaju aerodrom.

Ja shvatam da nemamo para, ali isto tako bolje je nista ne raditi, skupljati lovu ganjati kredite, eto ako bas nemamo para, ali daj onda brate naredne 4 ga zadaj da gori sve. Jer ne moze me niko ubjediti da je jeftinije uraditi 20km autoputa, pa onda skloniti sve masine, pa opet okupiti radnike i svu masineriju za narednih 10km autoputa.

Cengiz je imao citavo naselje u Tarcinu jbt. Trebalo se odmah love skupiti i pljunuti ljudima, evo vam zavrsite u komadu 50km i da smo mirni. Ne zelim da pricam o kvaliteti i sta ja znam, cinjenica je da su ljudi odradili 20km za dvije godine sa 7 tunela, 3 vijadukta i sta ja znam.

A ovo cjepkanje, ceprkanje po 4-5km iskreno ne vidim poentu. Da ne govorim o ovih nebuloznih 10km kod Odzaka koje boga pitaj kad ce se moci koristiti.

Eto sad nismo radili nista 4 godine, love se nakupilo, imamo i mogucnosti za dizanje novih kredita. Sad treba napasti i odraditi pofine komadine. Jebo ti 7-8km autoputa, ako ja moram preci 2-3 km da dodjem do njega, i taman sto sam ubacio u šestu, kraj, iskljuci se i vracaj se na stari put. :-) Pa radije mi ga nemoj ni otvarat. Isto da mi se rasiri i kaze, eto samo mi ga prisloni.

Slažem se, naravno, upotrebna vrijednost autoputa, naročito postojećih dijelova, raste kad imaš više u komadu.
A šta je na terenu?
Opet bih naglasio, a spominjao sam već više puta,da bi prioritet trebali staviti da povežu kičmu FBIH Ze-Sa-Mo autoputem, pa onda odrađuj krakove prema granicama. Nego ova iscjepkanost je totalno sranje. Činjenica je da je recimo dionica Bradina-Ovčari (Konjic) jedna od najskupljih jer mora po nebu, ali je strateški bitna i besmisleno je ostavljati je zadnju na Vc. Oni će raditi Tarčin-Bradina, koji treba u sklopu čitavog autoputa ali trenutni dio na M17 uopšte nije loš jer ima dvije trake uzbrdo u oba smjera,a kritični dio Bradina-OVčari će biti isti narednih 10g. Ko je tuda prolazio vukući se 10km/h za kamionom, zna o čemu govorim.Ali, ne oni u prioritet stavljaju Počitelj -Zvirići i obilaznicu oko Zenice.

Kako smo maločas zaključili, dio Vc Doboj-Svilaj uopšte ne bi trebao biti prioritet. Čak smatram da bi ga trebalo ostaviti za zadnjeg na Vc.
BAK-eV

#12636 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by BAK-eV »

Seyfo wrote:
shake69 wrote:Ima malo i do dostojanstva i ponosa. Mene Laktashenkova autostrada nece vidjeti cim se otvori most kod Svilaja. Pa neka je sporije i skuplje.
Da ja gledam one zastavetine na svakom koraku. No way!
Ako često budeš tuda prolazio, možda odustaneš od toga;
evo zašto:

Podrzavam bojkot tog AP sve dok se ne uspostavi drzavna agencija. Evo nece ni zajednicki sistem naplate.
A vecina ljudi ne ide cesto i nekih 20 min i 4-5 KM nije nikakav nepodnosljiv gubitak.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#12637 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by un1ted »

Kakve veze ima naplata, osim sa jednostavnošću prolaza? Platio ti tagom, ili kešom, isti iznos ide njima.

Ovo za ACC tag šteti i jednima i drugima. Ako već želiš neki pritisak napraviti, ne bi trebao koristi AP NIKAKO, i ti u pederaciji i onaj u šumskoj.
Haris.ba

#12638 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Prema ovoj kilometraži, i naročito kada se završi ovaj dio 5c u RS (kažu da imaju pare - spoj sa Dobojem), sa gotovim mostom u Bosanskoj Gradišci - izgleda da ćemo ići preko 09.01. :D
drug_profi

#12639 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Pa svakako da će put za zapad ići rutom preko BL. Sve računice govore da je tako brze i jeftinije, narocito sto nakon Doboja prema Brodu imas katastrofalno los put kojeg sigurno nece ni popravljati (kao ni dosad), jer im je interes da ga ne koristis. A autocestu će RS praviti sigurno i na sjever jer im se koridor Vc poklapa sa njihovim planiranim AP prema Brckom i Bijeljini
Kad jednom bude sve do Svilaja gotovo, Svak ce imati opciju, ali vjerovatno ce Svilaj biti put za BG, a Gradiska put za ZG.
archi_a

#12640 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by archi_a »

Koridor Doboj prema Bosanskom Brodu (tačnije na Svilaj) , odnosno do petlje za Brčko distrikt Bosne i Hercegovine će možda biti prije završen nego Zenica Doboj. Razlog je što BLuka hoće što prije dalje preko Bijeljine na Beograd. Tako da ne sumnjam u izgradnju ove dionice koridora Vc
Dozer

#12641 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dozer »

Seyfo wrote:Uzevši u obzir cifre i pare,zaključujem da samo inat i ogromni patriotizam može objasniti opciju da se za Zagreb ide na Svilaj a ne na BL.
Patriotizam prema cemu? Federaciji?
Za mene je i entitet RS samo dio BiH, dakle - dio moje drzave. Nemam nikakav problem voziti kroz taj dio BiH i boraviti u njemu.
Seyfo

#12642 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Seyfo »

Korisnik shake je spominjao dostojanstvo i ponos. To je isto kao kad bi prije izabrao makedonski ajvar nego Vitaminka Banja Luka. I ja nemam problem birati rutu kroz PC
drug_profi

#12643 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Dozer wrote:
Seyfo wrote:Uzevši u obzir cifre i pare,zaključujem da samo inat i ogromni patriotizam može objasniti opciju da se za Zagreb ide na Svilaj a ne na BL.
Patriotizam prema cemu? Federaciji?
Za mene je i entitet RS samo dio BiH, dakle - dio moje drzave. Nemam nikakav problem voziti kroz taj dio BiH i boraviti u njemu.
Dakako. :thumbup:
shake69

#12644 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

Seyfo wrote:Korisnik shake je spominjao dostojanstvo i ponos. To je isto kao kad bi prije izabrao makedonski ajvar nego Vitaminka Banja Luka. I ja nemam problem birati rutu kroz PC
Poredis nesto sto je neuporedivo. Na flasi Vitaminke pise BiH i rado je kupim prije slovenacke i druge mineralne vode iz komsiluka, taman i kad bi bila skuplja to bih uradio, ali da gledam na svakom koraku ´´ruske trobojke´´ (moj malisa kad ih vidi uvijek pita ´´sta ce ovdje ruske zastave? :) ) od Doboja do Bosanske Gradiske- necu. Cim se otvori Svilaj ja necu imati dileme.
Dobro, da putujem svaki dan ili sedmicno dobro bih razmislio, ali 5-6 puta godisnje mi nije frka sto cu dati 4-5 eura vise i mozda pola sata duze voziti.
atmel

#12645 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by atmel »

shake69 wrote:
Seyfo wrote:Korisnik shake je spominjao dostojanstvo i ponos. To je isto kao kad bi prije izabrao makedonski ajvar nego Vitaminka Banja Luka. I ja nemam problem birati rutu kroz PC
Poredis nesto sto je neuporedivo. Na flasi Vitaminke pise BiH i rado je kupim prije slovenacke i druge mineralne vode iz komsiluka, taman i kad bi bila skuplja to bih uradio, ali da gledam na svakom koraku ´´ruske trobojke´´ (moj malisa kad ih vidi uvijek pita ´´sta ce ovdje ruske zastave? :) ) od Doboja do Bosanske Gradiske- necu. Cim se otvori Svilaj ja necu imati dileme.
Dobro, da putujem svaki dan ili sedmicno dobro bih razmislio, ali 5-6 puta godisnje mi nije frka sto cu dati 4-5 eura vise i mozda pola sata duze voziti.
Gledt ces jih i od Doboja do Odžaka, jer put prolazi kroz RS.
shake69

#12646 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

Cekao sam ko ce potegnuti prvi taj argument. Nije isto 130 km i 35 km!
Nedavno vozio iz Doboja po 110 km/h, bogme dobra cesta za Odzak.
Dope_Man

#12647 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dope_Man »

archi_a wrote:Koridor Doboj prema Bosanskom Brodu (tačnije na Svilaj) , odnosno do petlje za Brčko distrikt Bosne i Hercegovine će možda biti prije završen nego Zenica Doboj. Razlog je što BLuka hoće što prije dalje preko Bijeljine na Beograd. Tako da ne sumnjam u izgradnju ove dionice koridora Vc
To za menie nije ''mozda'' vec sigurno. Mislim da ce to uraditi u narednom mandatu tako da tempiraju otvaranje pred naredne izbore za 4 godine (iako bi mogli i brze, al zna se kad se otvaraju dionice). Usput im odgovara, a malo ce i glumiti da suradjuju radeci na VC. A Zenica-Doboj ako bude u narednih 10 godina ja cu se Terzicu sageti nek mi radi sta hoce.
animus

#12648 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by animus »

shake69 wrote:
:thumbup:
Ima nas jos sto tako razmisljamo. Svilaj ce biti i moja ruta a oni kojima 9.01. nije problem nek idu tuda. Nemam nista protiv ali neka shvate i nas. Ako ikada zavrse brzu cestu do Jajca onda necu koristiti niti jedan od tih pravaca.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#12649 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by un1ted »

Pa dobro patriJote, Hajmo onda pokrenuti proceduru i podržati da dobiju nezavisnost. Kada vec ne vidite te dijelove kao BIH, oni se ne vide kao BIH, što da se onda mučimo?
Nivelacija

#12650 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nivelacija »

Dope_Man wrote:
archi_a wrote:Koridor Doboj prema Bosanskom Brodu (tačnije na Svilaj) , odnosno do petlje za Brčko distrikt Bosne i Hercegovine će možda biti prije završen nego Zenica Doboj. Razlog je što BLuka hoće što prije dalje preko Bijeljine na Beograd. Tako da ne sumnjam u izgradnju ove dionice koridora Vc
To za menie nije ''mozda'' vec sigurno. Mislim da ce to uraditi u narednom mandatu tako da tempiraju otvaranje pred naredne izbore za 4 godine (iako bi mogli i brze, al zna se kad se otvaraju dionice). Usput im odgovara, a malo ce i glumiti da suradjuju radeci na VC. A Zenica-Doboj ako bude u narednih 10 godina ja cu se Terzicu sageti nek mi radi sta hoce.
Ukoliko Terzic ostane na celu jos 12 mjeseci a ne 10 godina mi smo u velikom problemu.
Post Reply