Kupio bih nesto sa eBay-a

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Post Reply
jahac96

#12626 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by jahac96 »

Ovi izgleda poceli zadrzavati i gluposti na carini... nikad mi vise paketa nije zapelo a kinezi poceli vracati pare cak i ako sam im fino rekao da mogu sacekati sedmicu dvije...
zincx

#12627 Re: RE: Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zincx »

Hajlac wrote:
hava123 wrote: I kakav im je to odgovor: ''Moguče da će se proizvod vratiti odkuda je i došao''
Zato sto gamad nije duzna po Zakonu vratiti posiljku jer se vrlo jednostavno mogu ograditi pricom da podaci o posiljatelju nedostaju tj. izblijedili, poderani bla bla i slicno (ima jos stavki u Zakonu o tome kad ne vracaju posiljku).
Oni su pošiljku dužni vratiti poštanskom servisu od kojeg je preuzeta, BH pošti, a ovi vratiti posaljitelju. Zato se pošte i bune, trošak je njihov.

Poslano sa mog U15 Pro koristeći Tapatalk
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#12628 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by un1ted »

Hajlac wrote:
hava123 wrote: I kakav im je to odgovor: ''Moguče da će se proizvod vratiti odkuda je i došao''
Zato sto gamad nije duzna po Zakonu vratiti posiljku jer se vrlo jednostavno mogu ograditi pricom da podaci o posiljatelju nedostaju tj. izblijedili, poderani bla bla i slicno (ima jos stavki u Zakonu o tome kad ne vracaju posiljku).
Ne moze, mora vratiti. Ne moze ostati u drzavi ako nema ko preuzeti. Moraju poslati odakle je doslo, pa makar i do poste odakle je poslano, bez primaoca.
hava123

#12629 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by hava123 »

Hajlac wrote:
Da,očito imaju mogućnost da ''biraju'' dal će da je vrate ili ne.
spree

#12630 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by spree »

malo se ponavljam, ali haj jbg. uglavnom mislim da je dobra ideja nazvati radio otvorenu mrezu tj. emisiju salter i saranu fino izloziti o cemu se radi. nek on nazove i postavi prava pitanja kao novinar. ja sam slao mail, ali jos uvijek nista, zato mislim da je bolja ideja nazvati. brojevi su: 033/861-436 i 033/861-437.
_Reds_

#12631 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by _Reds_ »

Koji je broj carine ::

659-276 u kvaru. Iskljucili su i telefone.
zincx

#12632 Re: RE: Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zincx »

_Reds_ wrote:Koji je broj carine ::

659-276 u kvaru. Iskljucili su i telefone.
Mozak im je u kvaru.

Hajlac

#12633 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Hajlac »

U vezi ovog proizvoljnog odredjivanja vrijednosti od strane UI(N)O.

Zakon ne kaze: carinik MORA/IMA DUZNOST sam procijeniti vrijednost nego

MOZE/IMA PRAVO !!!

Gamad se stopila s Zakonom i primjenjuje ga u najgorem&najstetnijem mogucem obliku po sitne individualne kupce/uvoznike tj. fizicka lica. S druge strane, desetinama godina korumpirani su kad je u pitanju uvoz od strane "pravnih" lica (lokalnih mocnika). :twisted:

Zar nije mjerodavniji izvod iz date banke i Paypal racuna nego papircine koje vozac kamiJona na granici pokaze cariniku?

Zar nije lakse falsifikovati fakturu od tamo nekog kineza ili turcina nego egzaktan podatak iz banke?

Uostalom, zar nije veca potencijalna steta po budzet ove zemlje pogresno deklarisana vrijednost citavog kamiona robe nego jednog paketica od pola kilograma?

Gospodo sadisticka, prestanite se izivljavati na malom covjeku, glumeci da branite drzavu i sprjecavate neplacanje dadzbina rigoroznoscu, kad je svakom jasno da zapravo zloupotrebljavate vazece zakone ove drzave - propustate "velike" a zagorcavate zivot "malima" :evil:

Malo promislite o tome sta radite - ubijate i ono malo povjerenja u sistem i drzavu, time OSLABLJUJUCI citavo drustvo. To je gospodo DUSMANSKI! Iako sigurno ne shvatate dugorocne posljedice ovakvog siledzijstva nad 'sitnom buranijom'.
victom

#12634 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

Ne znam, ne radim u posti/carini, samo znam da sam imao problema sa njima i znam sta su mi sve prikacili :) Imaju kataloske cijene i imaju pravo da ih primijene.

BTW, samo da znate da oni citaju ovu temu odavno :D
Nama je drago da prate temu. Oni su na našoj strani. Nisu oni krivi što im je neko naredio da rade kako rade.
Ali biće bolje.

Također bi apelirao na one kojima pošiljke nisu hitne ili bitne, da ih ne dižu i ne plaćaju špediciju.
Last edited by victom on 01/03/2021 05:38, edited 2 times in total.
zincx

#12635 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zincx »

Poiskljucivala bagra telefone jutros, nikom se ne javljaju.

victom

#12636 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

sve pritužbe neka idu CC također i na.

[email protected]

A kolega koji ih prima, neka se obrati nadređenom u slučaju prekomjernog broja email-ova. hvala.
victom

#12637 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

zincx wrote:Poiskljucivala bagra telefone jutros, nikom se ne javljaju.

to je dobar znak. i ne bi ih trebalo zvati bagrom, oni samo izvršavaju naređenja.
pepeljara

#12638 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by pepeljara »

Bitno je da se istraje, medijski se vec prati, auci ce i u rasprave ako sam dobro upratio.
Ko je kriv nek plati i odgovara, i nek se njegovo ime kroz medije provuce.

Ha ja, za pocetak sramota, a poslije nek dobiju po usima, zatvor, kazne, otkazi.

21 vijek, oni nama brane kupovinu preko interneta, al bukvalno.
tito dragi, ovo ko sjeverna koreja postaje.
zincx

#12639 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zincx »

Izvinjavam se, izletilo mi. Žao mi tih ljudi, hoće pošteno da rade, a špediterska mafija im ne da.

Last edited by zincx on 01/02/2017 11:34, edited 1 time in total.
victom

#12640 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by victom »

zincx wrote:Izvinjavam se, izletilo mi. Žao mi tih ljudi, hoće pošteno da rade, a špediterima mafija im ne da.

dešava se svima u naletu ljutnje :thumbup:
boshniak

#12641 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by boshniak »

Bio je nekad na forumu aktivan jedan carinik pod nickom "poznanik" i odgovarao je na sve upite u vezi carine, ali šteta već duže ga nema, a većinom nisu krivi radnici, izvršavaju naredbe onih odozgo, vjerujem da je i njima ovo veća komplikacija, naravno uvijek ima neki pakaš ali ne treba generalizovati.
Inače nismo mi tako nepošten narod već ako neko prema tebi postupi uljudno osjecamo potrebu da mu uzvratimo, to je najbolji primjer u online kupovini gdje platimo nešto unaprijed, ukoliko nam paket ne dođe na vrijeme tražimo povrat novca koji uredno dobijemo. I većina nas, ako paket dođe sa zakašnjenjem, tražimo sellera da platimo ponovo iako nismo primorani da to uradimo i ne postoji mogućnost da nas neko sankcioniše ako to ne uradimo, ali eto čovjek osjeća potrebu da to uradi. Naravno uvijek ima zlonamjernih na svakoj strani ali sigurno su velikoj manjini.
_Reds_

#12642 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by _Reds_ »

hava123 wrote:
_Reds_ wrote:Nije druze, uracunat, shiping je bio besplatan.
Drug, šta si kupio za tih 40KM ako nije tajna?
HDMI splitter
toure123

#12643 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by toure123 »

Nije vezano za ovo, ali ne znaju mnogi da je nedavno zabranjeno kladjenje putem interneta. Kao navodno uveden neki zakon da ne mozes vrsiti online uplate u kladionice izvan FBiH, jer ne podlijeze ili kao ne mogu da ocarine i naplate porez na to sto se kladis izvana pa je zabranjeno.

Logicko pitanje: ko jos oporezuje novac koji se uvozi izvana!?!?!?!?! U kojoj normalnoj zemlji to mozes da vidis!?!?!

Kao sto je neko gore vec spominjao, ovim potezima testiraju nase strpljenje da vide da li mogu da nastave sa ovim smetljarskim ponasanjem. Ali evo nadam se da im ovo nece uspjeti.

Isto tako se nadam da ce se usvojiti inicijativa da se ne placa carina i PDV na robu ispod 200 KM!!!

NA OVOME BI SE TREBALO KAO KONTRA UDARAC OVIM SMETLJARSKIM I UHLJEBSKIM STRANKAMA KOJE POKUSAVAJU DA NAM ZIVU KOZU ODERU!

Bukvalno hoce da ti kazu na sta smijes a na sta ne smijes trositi svoj novac putem interneta.

E NE MOZE BAGRO SEOSKA!
Last edited by toure123 on 01/02/2017 11:58, edited 1 time in total.
_Reds_

#12644 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by _Reds_ »

_Reds_ wrote:
hava123 wrote:
_Reds_ wrote:Nije druze, uracunat, shiping je bio besplatan.
Drug, šta si kupio za tih 40KM ako nije tajna?
HDMI splitter
Pokusavam od jutros daih dobijem, ali bezuspjesno, ili je linija u kvaru ili se fax javlja, ili je zauzeto, tj. dignuta slušalica.
zincx

#12645 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zincx »

Meni su se mailom javili oni iz BL, info, kažu nazovi te u Sarajevu, rekoh im, ne javljaju se.

Vitezanin

#12646 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Vitezanin »

Dajte da šaljemo jedan te isti email ovim šupcima, dosta ljudi je popizdilo zbog ovoga.

Vidjeli su priliku za lov, ništa drugo. Narod sve više kupuje online i o tome se radi. Nabijem ih.
r_faruk

#12647 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by r_faruk »

ja sam od UIO dobio isti odgovor kao sto je neko vec postavio ovdje na temu.... nisam dobio odgovor na pitanje sta je sa paketima u kojim aje jedan artikal.... s obzirom da im je glavni razlog ove debilne odluke paket u kojem se nalazi vise artikala....

PS: ko placa vracanje paketa posiljaocu?
Vitezanin

#12648 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by Vitezanin »

r_faruk wrote:ja sam od UIO dobio isti odgovor kao sto je neko vec postavio ovdje na temu.... nisam dobio odgovor na pitanje sta je sa paketima u kojim aje jedan artikal.... s obzirom da im je glavni razlog ove debilne odluke paket u kojem se nalazi vise artikala....

PS: ko placa vracanje paketa posiljaocu?

Nisi dobio odgovor jer se uopće ne radi o tome je li jedan ili više artikala. To je samo izvlakuša. Uvode novi namet jer je online kupovina porasla i hoće da ulove još para za svoju guzicu.
zincx

#12649 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by zincx »

UINO, kao i svaka državna agencija u ovoj zemlji, misli da država i narod postoji radi njih, i sad se se jednostavno isključili od svijeta, nakon što su napravili sranje.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#12650 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a

Post by un1ted »

r_faruk wrote: PS: ko placa vracanje paketa posiljaocu?
Generalno niko (osim poste), ali ce tebi prodavac odbiti troskove slanja posiljke do tebe, tako da ce ti vratiti umanjen iznos za postarinu.
Post Reply