Izrael je opet pocinio zlocin!

Locked
salik79

#12626 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by salik79 »

:D

Prilog TV-ARTE (francusko-njemacka tv kuca), koji je, opet, sastavljen iz priloga izraelskih novinara, koji su razgovarali s borcima direktno na povratku sa libanonskog ratista (potrudio sam se i preveo, po sekvencama, za one koji ne razumiju Njemacki):

Iz nekog razloga ovaj prilog na njemackom jeziku je "uklonjen", ali sam pronasao isti, samo na arapskom i engleskim prijevodom:

Za one kojima se ne da gledati, ukratko (sa onog "uklonjenog" videa) prijevod:

5:06 Interviewi sa zapovjednicima izraelske armije. Pazljivo slusajte!
Novinar: Da li si vidio borce Hizbullaha?!
Rezervni vodnik IDF-a: Samo kroz dvogled.
Novinar: Opisi ih.
Rezervni vodnik: Mladi ljudi, izmedju 18 i 25 godina. Ovo je teska borba.
Novinar: Zbog cega teska borba?
Vodnik: Jer je borba...koja se vodi protiv utvare/prividjenja.
Vodnik : Strepis za vlastitu sudbinu i za sudbinu ljudi oko tebe. Bili smo na ulazu u mjesto Metullah . Tamo smo vidjeli veliki broj mladica koje su unosili i iznosili na nosilima...kacuse(vbr-projektili)...Dobri momci, nikakve kukavice...Neprestano pucaju po nama. Tacno znaju gdje se nalazimo, cak i kada se krecemo. Jako su precizni. Mi bez tenkova...ne znam...dosta toga smo primili... prave bitke, osjecas se kao mis, kao u neprestanom grcu. Trcis prema svome stroju i osjecas da si sve agresivniji, onda dolazis do svojih granica i moras izaci. Dakle, pocinjes s operacijom i odjednom vise nisi u napadu nego u akciji spasavanja svojih povrijedjenih...Mala grupa (boraca) moze 2 tenka izbaciti iz stroja i vec je citava regimenta sa akcijama spasavanja i gasenja pozara zabavljena...frustrirajuce (osjecaj) je.

I drugi, sa njemackom sinkronizacijom:

Novinar(i)/Reporter(i):
Najnovije iz Kiryat Shmone, gdje teski projektili padaju, tesko raketiranje koje jos uvijek traje, projektili neprestano padaju...dovoze ranjenike, jedan za drugim se tretira, najmanje dvoje se bore za zivot. Informacije(neprovjerene) i izvjesca o rastucim gubitcima kolaju. Oko nas pozari, uzrokovani stalnim granatiranjem/raketiranjem kacusama (vbr). Prelijepi sjever se pretvorio u pakao. Jos uvijek padaju kacuse, posvuda pozari i plamenovi na svakom cosku. Prizor je nepodnosljiv, ne postoje rijeci koje bi ga opisale. Bezbroj ranjenih i poginulih, ovo mi je najnepodnosljiviji prizor u citavoj karijeri. Devet poginulih i njihovi lesevi leze ovdje zamotani u dekama, preko puta groblja u Kfar Gillady. U neposrednoj blizini gore automobili. Veliki broj ljudi stoji sa strane, posmatra ne vjerujuci svojim ocima.

1:17 Raketna paljba po Kiryat Shmoni. Ljudi, oslobodite put! Ovdje je po svuda krv, strasno je, grozno je. Groblje, zamislite – oko groblja jednostavno leze lesevi.
Da li su ranjeni izvuceni?
Nema ranjenih, ovdje su samo lesevi koji su ovuda, pred nama, polozeni.

1:38
Novinar/reporter: Da li ste do sada imali uspjeha?!
Pukovnik: Sama cinjenica da nismo u stanju da zaustavimo kacuse (vbr-projektile) je frustrirajuca. Puno je teze/kompliciranije nego sto smo mislili. Ne borimo se protiv vojske, nego protiv gerilskih trupa.

2:03
Novinar: Sta mislis (tvoje misljenje)?
Narednik: Ako (ponovo) udjemo u Libanon, i u to sam u potpunosti siguran/uvjeren, (za) dva sata - i svi koji su ovdje se vracaju u vrecama natrag. Cornet rakete, protutenkovske rakete i prica je zavrsena. Ne pomazu nam nikakve pametne izreke (pametovanja), svi to znaju, ali niko ne zeli reci. Ja to kazem bezuvjetno/jasno i glasno. To mogu ocijeniti, ja predstavljam vojsku na ratistu. Komadant sam i ne bih smio pricati, ali ako cemo govoriti istinu i ako se istina bude slusala svi ce se probuditi, koji bi se morali probuditi (progledati).

2:45
Novinar: Ahrali! Sta si danas radio?
Rezervni kapetan: Ovo ce ti se svidjeti. Vracam se sa sprovoda rodjaka koji je ubijen u Libanonu.
Novinar: Stvarno?
Rezervni kapetan: Da, zove se kao ja Aharon Yechezkel, 32 godine, zlatan momak. Jednostavno nije imao srece, primio je metak sprijeda, tamo gdje pancirna jakna ne stiti, kroz pazuho. I zato je morao umrijeti. Bio je stariji vodnik.

3:11
Komadant: Njihova disciplina je bila daleko bolja od nase. To ih cini borcima, a ne gerilcima.
Novinar: Dugo nisi spavao?
Komadant: Jako dugo, da.
Novinar: Kako ide sa ratom (kakvi su izgledi)? Sta mislis?
Komadant: Da nas je neko...neko nas je zajebao...neko je vojnike poslao ocito bez blage veze o bilo cemu. Netko se je pokusao profilirati preko ledja vojnika. Ne moze biti da se rat na pola prekida. Imamo toliko puno mrtvih, kroz vbr- napade, a nista nije razjasnjeno i zarobljeni sigurno nece biti pusteni na slobodu. Sta da se radi?! Tako nam je to ovdje...
Novinar: Hvala puno.

4:16
Novinar: I, sta se desava?
Komadant: Primjecujes da uopce ne shvacas sta se pred tobom odvija. Toliko se toga desava u trenu/sekundama. Samo kada cujes da je jos vise tenkovskih posada povrijedjeno, mi sjedimo u pozadini i...sta da radimo, osim da se medjusobno gledamo i molimo. Najbolje je kada si izvan tenka. Ustvari - ti si za akciju, ali ne zivis u utopiji, vani se odvija ratni film. Malo prije nego sam umarsirao u Libanon...ko je gledao „Spasavajuci vojnika Ryana“ rezisera Stevena Spielberga – na pocetku puno brodova pristaje na plazi, vojnike ispustaju, a nacisti ih pometu, od pocetka do kraja plaze, kao mrave. Upravo tako je i bilo. Iz autobusa iskrcavaju vojnike, oni se rastrkavaju na sve strane bjezeci od barazne vatre. To utjeruje strah u kosti. Vbr rakete padaju, minobacacke granate, bjezis od tenkova i skrivas se, bjezis u kraj, svi su rastrkani...tako sam dosao tamo...jedan (borac) je dozivio sok, pocevsi nekontrolirano se znojiti, plakao je, vristao je i rekao mi:“Ti si iz saniteta, pomozi mi!“...Pri tome sam i sam bio u soku. Nisam znao kako da reagiram. Sta da radim kada me tako bespomocno gleda?!

5:45
Oficirski sastanak:
Oficir br.1...:Sada cemo pokusati da ocijenimo, da li smo pobijedili ili izgubili. Ali borci vani imaju osjecaj da nismo pobijedili.
Oficir br.2 : podsjetit cu sta je Aial (ili tako nekako) prilikom zadnjeg brifinga rekao: „kosa nam se digla, kada smo culi da su vojnici tenkovskih jedinica svoje tenkove ostavljali/predavali“.

6:03
Novinar: Niti mjesec po zavrsetku rata, vojska proslavlja Novu godinu. Nije jednostavno samozaljubljene i od vojnika, koji su upravo rat izgubili, odvojene oficire promatrati.

6:13
...Bili smo pogadjani sa svih strana...14 ili 15 tenkova su jedan za drugim zavozili, osam od njih je odmah pogodjeno protutenkovskim raketama...pitas se:“sta ovo treba da znaci?!“ kada sat i po, ili dva, primaju samo pogotke (tenkovi), a naposlijetku se samo odvezu natrag (povuku)...
...dosli su do jedne kuce i pronasli sanduk s municijom. Vojnici su usli i pri tome su primjeceni. Odmah su doletjele rakete, na sve strane se pucalo...nasi vojnici nisu vise nizasta (nista ne vrijede)...

:bih: :kiss: :D
Last edited by salik79 on 31/12/2015 11:50, edited 1 time in total.
sumirprimus

#12627 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by sumirprimus »

u slucaju price o hezboli izvadi snimak razgovora sa izraelskim vojnicima sa fronta...
:D
insomnia78

#12628 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by insomnia78 »

Benjamine sta si naumio na Hezbolah kad si udario
PS: Nakon sto je odgled'o ovaj prilog o izraelsko libanskom ratu Pape je za "Avaz" izjavio
Image
Bosanski_kralj

#12629 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Bosanski_kralj »

General War wrote:Nije Izrael neka moralan vertikala...ali podrzavati teroristicki hezbolah...mislim... :-) koji redovno dobija dusu od Izraela a potom stradaju palestinci po ko zna koji put kao kolaterala...sto za promjenu ne probaju opet ovako?

Image
Ko god se suprostavlja Izraelu ima moju podršku.
Mlohavi

#12630 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Mlohavi »

Nisam primjetio drugu temu o Izraelu, pa evo ovdje.

Two Killed, Seven Wounded in Shooting at Tel Aviv Pub

http://www.haaretz.com/israel-news/1.694926

Napadac u bijegu.
Arteta

#12631 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Arteta »

Mlohavi wrote:
Hezbollah leader Nasrallah says attack on Israel decided & "no turning back" after being warned of severe response from Israel - IsraelRadio
Samo ostro s Izraelom, ostat ce nam hezbollah u lijepom sjecanju. :thumbup:
Tako je, dosad se pokazalo uzspjesnim. :thumbup:
Mlohavi

#12632 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Mlohavi »

Between 4-5 rockets were fired from Gaza at Israel. IDF Confirmed 2 landed in Israel.
Izraelska avijacija odgovorila i odgovara na raketni napad...
derion

#12633 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by derion »

insomnia78 wrote:Benjamine sta si naumio na Hezbolah kad si udario
PS: Nakon sto je odgled'o ovaj prilog o izraelsko libanskom ratu Pape je za "Avaz" izjavio
Image
Prvo nam je Izrael iznenadnim zračnim napadom (i nesretnim rasporedom snaga na terenu) donio veliki poraz, ali smo im kasnije uzvratili i nanijeli teške gubitke, nakon strpljive dočekuše. I trenutno status quo. :)
BHCluster

#12634 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by BHCluster »

Stupio na snagu historijski sporazum Vatikana i Palestine
Image
Prvi sporazum Vatikana sa Palestincima stupio je na snagu, saopšteno je danas iz Vatikana.

Ovaj sporazum potpisan je u junu 2015. godine, nešto više od dvije godine nakon nakon što je Rimokatolička crkva priznala Palestinske teritorije kao suverenu državu u februaru 2013. godine.

Sporazum pokriva aktivnosti Crkve na Svetoj zemlji pod palestinskom kontrolom, ali je njegov značaj u tome da je to simbol rastuće međunarodne podrške palestinskoj državi, podsjeća AFP.

"Sporazum se tiče suštinskih aspekata života i aktivnosti Crkve u Palestini, ističući u isto vrijeme podršku za mirno rješenje sukoba u ovom regionu putem pregovora", navodi se u saopćenju iz Vatikana.

Sporazum, također, uključuje odredbe čiji je cilj zaštita prava kršćana i on se vidi kao model za druge arapske i muslimanske zemlje u njihovim odnosima sa kršćanskim manjinama koje se suočavaju sa progonom na Bliskom istoku.

Izrael je osudio ovaj sporazum kao preuranjen i kontraproduktivan u naporima da se Palestinci vrate direktnim pregovorima sa Izraelom.

Katolička crkva ima diplomatske odnose sa Izraelom od 1993. godine, ali tek treba da sklopi sporazum o pravima kršćana u toj zemlji.

מזל טוב
Mlohavi

#12635 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Mlohavi »

Israel Breaking ‏@IsraelBreaking now23 seconds ago

BREAKING: Reports of explosive going of at Israel-Lebanon border. No injuries. Many forces in the area.
IED eksplodirao u blizini granice, uslijedila zestoka IDFova artiljerijska paljba. Prema nekim izvorima ispaljen je protivtenkovski projektil prema IDFovoj patroli, nije bilo u pitanju aktiviranje IED.
Al-Manar TV: #Israel shells "the areas of al-`Abbasiya and al-Majeediya and residential buildings in the town of al-Wazaniya" #Lebanon
Ovo je vjerovatno hezbollahov odgovor na Kuntarovu ubistvo, onoliko koliko mogu u ovom trenutku. Uglavnom, bez zrtava po IDF, mlak odgovor, sad ce libanska vojska i civili da trpe posljedice.
Samo naprijed hezbollah. :thumbup:
Israel Breaking ‏@IsraelBreaking 7m7 minutes ago

Hezbollah releases statement confirming it targeted Israeli patrol vehicle on Lebanon border.

Dok IDF tvrdi da nije bilo ranjenih, hezbollahov izvjestaj kaze da su unistili humvee te ostetili buldozer.
"Martyr Samir Kuntar group from #Hezbollah used IED to target 2 vehicles in Shebaa, 1 Hummer was destroyed & those in it were wounded"
IDF pogodio bazu libanske vojske, ima stradalih u granatiranju.
insomnia78

#12636 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by insomnia78 »

Initial: IED detonated against #IDF vehicles in the area of Mt. Dov. IDF responded w/targeted artillery fire. I'll update as develops.
Ipak jeste
Mlohavi

#12637 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Mlohavi »

Israel News Feed ‏@IsraelHatzolah 3h3 hours ago

BREAKING NEWS: Israeli soldier wounded in stabbing attack in Gush Etzion, Arab terrorist shot dead by IDF.

Mislim da se u Izraelu odavno nisu osjecali ovako nesigurno.
3 MONTHS:
- 274 Terror attacks
- 22 murdered
- 252 wounded, 21 seriously, 16 children wounded.
Arteta

#12638 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Arteta »

Novi val incidenata: Izraelski vojnici napadnuti noževima, dvojica Palestinaca ubijeni

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/novi- ... /160109016
Arteta

#12639 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Arteta »

Grad Abu Ghosh, 10 kilometara od Jeruzalema, velika vecina stanovnistva Arapi.

Najveca Dzamija u Izraelu, napravljena 2014. godine donacijama Cecenske vlade i nosi ime Akhmada Kadyrova.

Image

U istom gradu se nalazi i statua Elvisa Presleya. :thumbup:

Image
insomnia78

#12640 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by insomnia78 »

Jesu l' ga potpisali sa "ajatolah rock & rolla"?
:lol: :lol:
Mlohavi

#12641 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Mlohavi »

Arteta

#12642 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Arteta »

insomnia78 wrote:Jesu l' ga potpisali sa "ajatolah rock & rolla"?
:lol: :lol: :lol:
DObar ti je fazon ali nema potrebe za tim s obzirom da je ovo mjesto jedno od najlojalnijih Izraelskoj drzavi, nisu vjerski fanatici.
Imaju mislim i jedan od najboljih muzickih festivala u Izraelu, ali to je malo ozbiljnija vrsta muzike.
Arteta

#12643 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Arteta »

Image

Yuri Foreman, bivsi WBO svjetski prvak u velteru, titulu je izgubio 2010 godine od Miguel Cotta.
Ono sto je zanimljivo u vezi njega je da je on rodjen u Bjelorusiji odakle se preselio u Haifu (grad sa velikim brojem Arapa) i s obzirom da u Izraelu boks nije bio Bog zna popularan on je trenirao u arapskom klubu za kojeg je osvojio tri nacionalne titule. :thumbup:
The first time I walked in, I saw the stares. In their eyes, there was a lot of hatred. But I needed to box; and boy, did they all want to box me. After a while, the wall that was between us melted. We all wanted the same thing. I traveled with them as teammates. It helped that I won almost all the time. And finally, we became friends."
Opetja033

#12644 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Opetja033 »

Anketa medju Palestincima, bazirana na 1000 Palestinaca sa Zapadne Obale, Gaze i Istocnog Jerusalema:

62,3% Palestinaca se protivi povratku mirovnim pregovorima s Izraelom.
68,5% Palestinaca se protivi ruskoj intervencije u Siriji.
43,5% su optimistični o mogućnosti pomirenja između Fataha i Hamasa.
50,4% podržava pojavu treće intifade.
42,1% podržava oružani ustanak, a 29,9% podržava mirni narodni ustanak.
47,8% traži ostavku predsjednika Mahmuda Abasa.

http://www.miftah.org/arabic/Display.cf ... tegoryId=3
BHCluster

#12645 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by BHCluster »

:lol:
Arteta

#12646 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Arteta »

Image

Hapoel Mevaseret zion/Abu Ghosh je prvi fudbalski klub nastao spajanjem kluba iz jevrejskog grada (Mevaseret ziona) i arapskog grada (Abu Ghosha).
Klub je nastao spajanjem u sezoni 2004/2005. :thumbup:
Rampage

#12647 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Rampage »

Glasno, jasno i iskreno:

Izraelski ministar odbrane: Iran je opasniji od Islamske države, biram IDIL

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/izrae ... /160120009
zvizdan

#12648 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by zvizdan »

Arteta wrote:Image

Hapoel Mevaseret zion/Abu Ghosh je prvi fudbalski klub nastao spajanjem kluba iz jevrejskog grada (Mevaseret ziona) i arapskog grada (Abu Ghosha).
Tipicno hebrejsko ime kluba, iskljucivo hebrejski jezik i pismo na amblemu. Bas onako jedan lijep primjer suzivota i tolerancije.
Arteta

#12649 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Arteta »

zvizdan wrote:
Arteta wrote:Image

Tipicno hebrejsko ime kluba, iskljucivo hebrejski jezik i pismo na amblemu. Bas onako jedan lijep primjer suzivota i tolerancije.
Vecina arapskih klubova u Izraelu koristi hebrejsko pismo na amblemu, ne znam koji je razlog, mozda zato sto je vecina arapskih klubova uclanjena u Izraelske i jevrejske sportske organizacije poput Maccabija i Hapoela, jedan arapski klub je cak clan organizacije Beitar sto je bas malo cudno.
Arteta

#12650 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!

Post by Arteta »

Rampage wrote:Glasno, jasno i iskreno:

Izraelski ministar odbrane: Iran je opasniji od Islamske države, biram IDIL

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/izrae ... /160120009
Ovo ti se zove pametna politika.
Locked