@van helsingvan helsing wrote:Kolega @Telemach
Zahvaljujem se za info da nece biti za sada promjena programske sheme.
Samo molim jos da nam objasnite kako ja u Kiseljaku na svojoj vikendici,preko vase kablovske, imam HRT2 kada ide sportski program,a na MMDS-u u Kantonu SA mi je zatamnjen?
Ako nema odgovora od nadleznog sektora,smijete li ovo pitanje proslijediti gosp.dir. Zeljki Batisticu ?
Mozda nam on da konkretan odg?
Sent from my iPhone using Tapatalk
Vezano uz problematiku zatamnjivanje, u potpunosti razumijemo kako se u takvim slučajevima kod korisnika ponekad pojavi osjećaj svojevrsne zakinutosti. Međutim, u ovom slučaju se radi se o međunarodnim standardima vezanim uz emitovanje i u tom području kablovski operatori djeluju unutar zadanih kriterija regulatora na koje se zajedno trebamo naviknuti.
Poslovno je opravdano da ni jedna televizija koja plati prava za neku seriju u BiH ne želi dopustiti da se ista serija u isto vrijeme emituje na nekom od kanala iz susjednih zemalja, a koji nema prava emitovanja za BiH. Također, postoje i prava za sportske događaje koja prate sličnu logiku.
S druge strane, postoji europska regulativa, a koju je usvojila i BiH koja definiše uslove reemitiranja prekogranične televizije, te zaštite ljudskih prava na informacije koje predstavljaju iznimno značajnu važnost (kako svojom kvalitetom tako i jezikom) za narod koji živi na određenom području. Određeni dogadjaji koje prenose regionalne televizije, mogu se ponekad tretirati tim dijelom regulative.
Unaprijed se zahvaljujemo na razumijevanju
Srdačan pozdrav,