Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Dozer

#12601 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dozer »

One koji vecinski upravljaju svim tim vec 22 godine. Ako ne znas, jbg onda..
Matzan

#12602 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Matzan »

Dozer wrote:One koji vecinski upravljaju svim tim vec 22 godine. Ako ne znas, jbg onda..

Jbg, da sam znao ne bih te pitao.
A, nema ko nije upravljao, trošio nemilice, uzimao kredite, zapošljavao rodbinu .....

Usput rečeno, kasa je trenutno puna, priča se oko 2,5 milijarde KM namjenskih sredstava, tako da očekujem da će se konačno nastaviti sa bržom izgradnjom na Koridoru Vc.
Dozer

#12603 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dozer »

Matzan wrote:
Dozer wrote:One koji vecinski upravljaju svim tim vec 22 godine. Ako ne znas, jbg onda..
A, nema ko nije upravljao, trošio nemilice, uzimao kredite, zapošljavao rodbinu .....
Usput rečeno, kasa je trenutno puna, priča se oko 2,5 milijarde KM namjenskih sredstava, tako da očekujem da će se konačno nastaviti sa bržom izgradnjom na Koridoru Vc.
Vecinski su to radili i rade SDA-SBB/HDZ/SNSD-SDS-PDP.

A nece nista ici brze. Sad slijede blokade, trvenja oko fotelja, prepucavanja i poilticka trgovina kako bi se odlucilo ko ce krcmiti budzete i uzimati procente u naredne 4 godine.
Ja predvidjam bar godinu dana raznoraznih blokada nakon oktobra. Prvenstveno jer ce SDA sigurno poprilicno popusiti na izborima (zasluzeno, naravno), a onda ce nastati tarapana medju "pobjednicima". Naravno, i SDA ce i dalje biti tu, ali ne u obimu kao do sad.

A ako Dodick udje u predsjednistvo, a istovremeno odatle ispadnu SDA i HDZ, tek tad ce bit' picvajz (sto bih ja licno, iskreno, zelio da se desi).
Last edited by Dozer on 13/09/2018 23:34, edited 1 time in total.
Matzan

#12604 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Matzan »

Dozer wrote:
Matzan wrote:
Vecinski su to radili i rade SDA-SBB/HDZ/SNSS-SDS-PDP.

A nece nista ici brze. Sad slijede blokade, trvenja oko fotelja, prepucavanja i poilticka trgovina kako bi se odlucilo ko ce krcmiti budzete i uzimati procente u naredne 4 godine.
Ja predvidjam bar godinu dana raznoraznih blokada nakon oktobra. Prvenstveno jer ce SDA sigurno poprilicno popusiti na izborima (zasluzeno, naravno), a onda ce nastati tarapana medju "pobjednicima". Naravno, i SDA ce i dalje biti tu, ali ne u obimu kao do sad.

A ako Dodick udje u predsjednistvo, a istovremeno odatle ispadnu SDA i HDZ, tek tad ce bit' picvajz (sto bih ja licno, iskreno, zelio da se desi).

Ne razumijem ti se ja plaho u politiku.
Uopšteno gledano, pored očuvanja postojećih talova i nekoliko hiljada odlično plaćenih uhljebljenja (JP, UO, NO ...), ove pare su glavna lovina za naredni mandat. A da bi se malo ćopnulo, moraće pare ići u opticaj.
Ljudi su, dogovoriće se.
So What!

#12605 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Dozer wrote:[
Vecinski su to radili i rade SDA-SBB/HDZ/SNSS-SDS-PDP.

SNSD je u svom begovatu, autoputeve, a i ostale puteve gradio ...

Možemo mi njih ne simpatisati, ali ozbiljno su započeli sa projektom povezivanja Banja Luke sa istokom, zapadom, sjeverom i jugom, a sa istokom i sjeverom su već završili.
Dozer

#12606 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dozer »

Kako su zavrsili s istokom...ne kontam... Imaju komad Banja Luka - Gradiska(30 km), komad Doboj - Prnjavor (35km), i nepotpun komad izmedju Prnjavora i Laktasa (10 km).
Cinjenica je da su napravili ovih 80-ak kilometara relativno brzo, ali je i cinjenica da se radi o ubjedljivo najskupljem autoputu po kilometru u Evropi. A sve po ravnom, i sa samo 2 kraca tunela. I senzacionalnom megalomanskom petljom Mahovljani (Laktasi) :D
Nije bas poenta samo u izgradnji, nego i cijeni te izgradnje. Naravno, sve je to odradjeno na kredite.
xoklix

#12607 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by xoklix »

Mislim da je autoput prema Mostaru trebao biti zadnji po prioritetu, ta trasa ionako ima jako dobru magistralu.
Logicnije bilo nastaviti AP od Zenice do entitetske granice odakle će uskoro autoput biti spojen sve do Gradiške.
I imaš glavni grad i najjače i industrijske zone(Tešanj, Gračanica i sl.) spojene sa Zagrebom.
Dok dodje do Mostara autoput hem treba duplo(ako ne i više) love hem izgradnja traje duplo duže.
Pa i kad bi to gotovo bilo opet je veći prioritet spojiti Tuzlu do Doboja ili Šamca/Orašja.
Last edited by xoklix on 14/09/2018 00:14, edited 1 time in total.
drug_profi

#12608 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Neki dan sam cuo jednu jako lijepu analogiju kojom se ljudima pomaze da bolje shvate ove velike brojek sa puno nula. Vrijeme svi znamo ocijeniti.
Pa analogija ide ovako: MILION sekundi je u stvari 11 i po dana. A MILIJARDU sekundi je više od 31 i po GODINE!
Sad skontajte koje se tu paretine bacaju kroz guzice....
So What!

#12609 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Dozer wrote:Kako su zavrsili s istokom...ne kontam... Imaju komad Banja Luka - Gradiska(30 km), komad Doboj - Prnjavor (35km), i nepotpun komad izmedju Prnjavora i Laktasa (10 km).
Cinjenica je da su napravili ovih 80-ak kilometara relativno brzo, ali je i cinjenica da se radi o ubjedljivo najskupljem autoputu po kilometru u Evropi. A sve po ravnom, i sa samo 2 kraca tunela. I senzacionalnom megalomanskom petljom Mahovljani (Laktasi) :D
Nije bas poenta samo u izgradnji, nego i cijeni te izgradnje. Naravno, sve je to odradjeno na kredite.
Na Banja Luka-Gradiška fali samo most i spoj do Okučana da bi to bio 100% funkcionalan autoput, ali i to su Europljani obećali finasirati, a Hrvatska izgraditi. Trenutno je to i dalje veoma funkcionalan autoput, samo usko grlo predstavlja taj granični prijelaz.

Taj dio između Drugovića i Prnjavora, otvaraju sljedeće sedmice i to je završen autoput na tom zamišljenom potezu, dalje na njega ide spoj sa koridorom Vc.

To je sve ukupno preko 100 kilometara, skupih kilometara, ali izgrađenih i funkcionalnih, koji će sa svakim novim kilometrom dobiti više na značenju.
Dozer

#12610 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dozer »

Jedini problem je izostanak saobracaja na tim dionicama. Vozim cesto tuda i vidim koliko vozila se krece tim autoputevima. Ali, za ocekivati je da ce se to povecati nakon otvaranja mosta.
Realno, RS trenutno ima malo vise autoputa od Federacije, a Federacija je bogatija. Kako i zasto - to ce nam valjda objasniti nadlezni i odgovorni. Nekad...
Last edited by Dozer on 14/09/2018 10:11, edited 1 time in total.
Haris.ba

#12611 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Stvar je u odluci ko ce graditi. Nije FBiH napravila los odabir u sustini. Daju se domacim firmama poslovi, nisu samo podizvodjaci, dobijaju reference, stalni posao imas.

Ali opet je sporo bespotrebno. Gledano koliko je poskupio km puta, za 10 godina km ce bitu 40 miliona.
lotPi

#12612 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by lotPi »

Dozer wrote:Jedini problem je izostanak saobracaja na tim dionicama. Vozim je cesto tuda i vidim koliko vozila se krece tim autoputevima. Ali, za ocekivati je da ce se to povecati nakon otvaranja mosta.
Realno, RS trenutno ima malo vise autoputa od Federacije, a Federacija je bogatija. Kako i zasto - to ce nam valjda objasniti nadlezni i odgovorni. Nekad...
Ovdje ti dajem za pravo.
Pri put sam se vozio autocestama kroz domovinu ali imam par stoja hiljada-tisuca :) km iskustva na evropskim AC.
Na dijelu Prnjavor - Doboj u smjeru Sarajevo me prestiglo jedno vozilo njemackih tablica a u suprotnom smjeru sam vidio jedan kamion Integrala i jedno auto.
Ali je cesta prva liga, uzivancija za voziti.

Na "nasem" :) dijelu pogotovo Kakanj - Sarajevo sam se osjecao kao u bilo kojoj zapadnoevrospkoj drzavi uzimajuci u obzir gustinu prometa.
"RS" ce izgraditi vjerovatno tu vezu Bos. Gradiska - BL - Bijeljina ali ako ce to odrzavati i otplacivati kada je Srbiji, Bugarskoj ili Turskoj lakse preko "AC Bratstva i jedinstva" :) nego da skrece kroz Bosnu.

Sto se tice cijene (radi poredjenja) u javnosti u Austriji se kao okvirna cijena km autoceste spominje 10 - 12 mil €.
Poredeci sa BiH nerealno je da je cijena km AC-a u BiH 40 mil km.
shake69

#12613 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

lotPi wrote:
Dozer wrote:Jedini problem je izostanak saobracaja na tim dionicama. Vozim je cesto tuda i vidim koliko vozila se krece tim autoputevima. Ali, za ocekivati je da ce se to povecati nakon otvaranja mosta.
Ovdje ti dajem za pravo.
Pri put sam se vozio autocestama kroz domovinu ali imam par stoja hiljada-tisuca :) km iskustva na evropskim AC.
Na dijelu Prnjavor - Doboj u smjeru Sarajevo me prestiglo jedno vozilo njemackih tablica a u suprotnom smjeru sam vidio jedan kamion Integrala i jedno auto.
Ali je cesta prva liga, uzivancija za voziti.

Na "nasem" :) dijelu pogotovo Kakanj - Sarajevo sam se osjecao kao u bilo kojoj zapadnoevrospkoj drzavi uzimajuci u obzir gustinu prometa.
"RS" ce izgraditi vjerovatno tu vezu Bos. Gradiska - BL - Bijeljina ali ako ce to odrzavati i otplacivati kada je Srbiji, Bugarskoj ili Turskoj lakse preko "AC Bratstva i jedinstva" :) nego da skrece kroz Bosnu.

Sto se tice cijene (radi poredjenja) u javnosti u Austriji se kao okvirna cijena km autoceste spominje 10 - 12 mil €.
Poredeci sa BiH nerealno je da je cijena km AC-a u BiH 40 mil km.
Mnogi smo to konstatovali ovdje iz iskustva ove i prosle godine i meni nije jasno odakle silne milione KM zarade od putarine u toj Republici Mrskoj, kako je neki dan pisalo u objavljenim izvjestajima. Sve mislim da nije neko predizborno friziranje jer ne kontam gdje to zarade toliko a autocesta prazna. Vozio sam i B.Luka -Bosanska Gradiska, tamo jeste bolje ali nista posebno. :?
Last edited by shake69 on 14/09/2018 10:27, edited 1 time in total.
Dozer

#12614 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dozer »

Mislim da friziraju.
Vozio sam X puta na relaciji B. Luka <> Gradiska, u razna vremena tokom dana i noci, i nikad za tih 20-ak minuta nisam vidio vise od 25-30 vozila u oba pravca. Pri tome, pitanje je gdje su se ukljucili na pravcu prema Gradisci, kao i da li se iskljucuju prije naplatnih kucica pred Banja Lukom, sto vjerovatno masovno rade kako ne bi placali 2,5 KM.
Ali, evo, da uzmemo da su svi prosli kroz naplatne kucice i da je promet 30 vozila za 30 minuta. To je 60 za 1h, ili 1440 za 24h (nocu iza 9 taj autoput je totalno prazan i nikad nisam sreo ni 10 auta u oba pravca, pa mislim da je i ova cifra od 1440 prevelika, ali nema veze, cisto radi kalulacije neka bude takva).
To znaci da za mjesec dana tuda prodje 43.200 vozila, sto je u najboljem slucaju 108.000 KM mjesecno, odnosno 1.296.000 godisnje.

Na relaciji Doboj <> Prnjavor situacija je jos losija. Tu nikad, takodjer u bilo koje doba dana, a pogotovo noci, za tih 20-ak minuta nisam vidio vise od 10-15 vozila u oba pravca. Tu moraju svi proci kroz naplatne kucice, a uzmimo da ih je 20 za 30 minuta, odnosno 40 za 1h.
Znaci: 40 x 240 = 960 x 30 = 28.800 x 4 KM = 115.200 x 12 = 1.382.400

Ne znam koliku su cifru ispalili, ali mislim da nema sanse da su naplatili vise od 4 miliona godisnje za sve....
A 4 miliona godisnje je u sustini nista... Pokrio se trosak izgradnje 100m autoputa.
Neka je i 8 miliona, a nije sigurno, to znaci da se godisnje pokrije trosak izgradnje cijelih 200m autoputa...
shake69

#12615 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

Mislim da je ´vako bilo oko 6,5 miliona KM prihoda od cestarine na godisnjoj razini. Meni nemoguce.
Seyfo

#12616 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Seyfo »

Mogu konstatovati da nakon izgradnje dijela AC Doboj-Banja Luka, put autom iz Sarajeva za Zagreb i dalje zapadno je lakši i bolji ako izaberemo rutu Ze-Do-BL-Gradiška.Još da urade granični prelaz kako treba...
lotPi

#12617 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by lotPi »

Seyfo wrote:Mogu konstatovati da nakon izgradnje dijela AC Doboj-Banja Luka, put autom iz Sarajeva za Zagreb i dalje zapadno je lakši i bolji ako izaberemo rutu Ze-Do-BL-Gradiška.Još da urade granični prelaz kako treba...
Sto znaci da ce ta AC zivjeti od industrijskog potencijala trokuta SA-ZE-TZ, ali dok se ne zavrsi VC do Orasja i eventualno brza cesta za TZ.
I naravno ne treba zaboraviti ogromnu dijasporu u razdoblju maj - septembar :)
Moje misljanje je da ce poslije odlaska Dodika i slicnih spodoba ujediniti naplatni sistem ili ce ta AC otici na prodaju.
Jer je finaciranje normalnim putem (i odvojenim od FBiH) jednostavno nemoguce.
Labirint

#12618 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Labirint »

Ovim povezivanjem preostalog neizgradjenog dijela će se i saobraćaj pojačati jer koja je logika da vozila koja idu prema Hrvatskoj nastave prema Bosanskom Brodu kada umnogome krate put odlaskom na Bos.Gradišku i dalje ka Zagrebu (npr.). Slažem se da je otežavajuća okolnost ono prkno od graničnog prelaza i da se tu gubi dosta vremena, medjutim i to je pod većim opterećenjem samo u sezoni ili za pojedine praznike. Kako je krenulo debelo ranije će biti napravljen i taj most na Gradišci nego što bude završen dio od Zenice do Svilaja a samim tim će ga i obesmisliti umnogome...
Haris.ba

#12619 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Vidjećemo kuda će saobraćaj ići, ali prije će izgleda biti završena konekcija na Svilaju. Te će narod ići na granični na Svilaj. Mada po slučaju Doljana i jedne kućice na Bijači, narod će godinama nastaviti ići na Bosanski Brod.
Seyfo

#12620 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Seyfo »

Navike ljudi se teško mijenjaju. Ima ih i dan danas znaju samo za Doljane.
Upravo iz tog razloga će vremenski raskorak između Ac Do-BL, koji će biti otvoren (prognoziram) pred izbore, između 1. i 6. oktobra (baš da vidim koliko tačno prognoziram), i Svilaja a pogotovo dio Vc do Svilaja, možda i obesmisliti i naknadno usporiti gradnju tog dijela Vc. Budući da većina saobraćaja ide zapadno, ako narod "provali", naročito redovne autobusne linije, da je bolje ići Sa-Do-BL-Gradiška, i još ako granični prelaz bude brzo i dobro urađen, to će stvoriti naviku da narod tuda ide. Džaba Svilaj, džaba Vc.
Jer "prst u uho" i "mozak na pašu" dok voziš, uz izbjegavanje rizika vozanja po nepoznatim putevima i mostovima, nema cijenu.
Labirint

#12621 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Labirint »

Pa jedina ta "inercija" bi mogla u neku ruku i ostaviti izolovanim ovaj dio pi sijevog autoputa... Kako god zalosno je da je laktašenko uspio bilo šta da napravi dok ova sbb-sda bagra potpomognuta latinlukom nije u stanju ni odrzavati kako treba postojece...
lotPi

#12622 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by lotPi »

Seyfo wrote:Navike ljudi se teško mijenjaju. Ima ih i dan danas znaju samo za Doljane.
Upravo iz tog razloga će vremenski raskorak između Ac Do-BL, koji će biti otvoren (prognoziram) pred izbore, između 1. i 6. oktobra (baš da vidim koliko tačno prognoziram), i Svilaja a pogotovo dio Vc do Svilaja, možda i obesmisliti i naknadno usporiti gradnju tog dijela Vc. Budući da većina saobraćaja ide zapadno, ako narod "provali", naročito redovne autobusne linije, da je bolje ići Sa-Do-BL-Gradiška, i još ako granični prelaz bude brzo i dobro urađen, to će stvoriti naviku da narod tuda ide. Džaba Svilaj, džaba Vc.
Jer "prst u uho" i "mozak na pašu" dok voziš, uz izbjegavanje rizika vozanja po nepoznatim putevima i mostovima, nema cijenu.
Al' kad se za firme/ kamione/ autobuse/ dostavljace .... stave godisnji troskovi cestarine na papir ..... ta cifra ce odrediti gustinu prometa a ne inercija.
Lova i vrijeme su osnova, tu nema simpatije niti inercije.
shake69

#12623 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

Ima malo i do dostojanstva i ponosa. Mene Laktashenkova autostrada nece vidjeti cim se otvori most kod Svilaja. Pa neka je sporije i skuplje.
Da ja gledam one zastavetine na svakom koraku. No way!
Last edited by shake69 on 14/09/2018 11:43, edited 1 time in total.
Seyfo

#12624 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Seyfo »

Plaćati je kud god ideš. Ako prije uđeš u HR preko Svilaja, vozićeš se više autoputevima u HR i platićeš više nego da si se uključio tek nakon Gradiške. Njihovi autoputevi se plaćaju po kilometru, ne vinjetom, tako da više plaćaš ako se više voziš.

A i dio Vc do Svilaja će se svakako plaćati kad bude gotov, tako da to dođe u pet deka sve.
Haris.ba

#12625 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Zna li iko koliko je km koja dionica?

Doboj-Prnjavor-Laktaši-Bosanska Gradiška-Zagreb? 255km?

Doboj-Svilaj-Zagreb? 275km?
Post Reply