Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
jazzer

#12601 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by jazzer »

Averus wrote:
jazzer wrote:Renault Scenic II..kada pritisnem kvacilo, skripi nesto. Kao kada patikom skripim
po parketu, tako neki zvuk.

ne primjecujem bilo kakvu promjenu na funkciji kvacila, sve ok.

Je l' bi trebalo tu nesto podmazati ili nesto tako ili je neki veci kvar u pitanju?

Hvala majstorima.
Jel' se čuje unutra, u kabini?
I da li zvuk čuješ i kad pritišćeš i dok puštaš kvačilo?

Ako je odgovor na ova pitanja "da", onda uzmeš WD40 i malo zamažeš i sve ok :D
Da, cuje se u kabini, i prilikom pritiska na kvacilo a i prilikom pustanja kvacila.

Pokusacu to uraditi, valjda pomogne. hvala ti.
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#12602 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Leon16v »

Ima li neko iskustva sa Ikićem u Lukavici, za Renault, Citroen i Peugeot.

Cuo sam da radi sve, elektronika, veliki, mali servisi...

Čisto me informativno zanima, ako neko nešto više zna ? :-D
the_hooligan_ec

#12603 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by the_hooligan_ec »

drugi profil wrote:OPEL kao marka je nepoznat na područjima gdje se F koristi, odnosno koliko znam samo još USA koristi tu jedinicu.
Doduše GM koncern je američki ali sumnjam da u opel ugrađuju softver koji koristi F.
Mislim da je problem ipak u neispravnoj sondi.
Ja sam za G model kupio novu kod Kareta za čini mi se 15 maraka. Podavno je bilo. Doduše meni je pokazivala samo crtice.
Nakon instalacije nove pokazivala mi je nidje veze temperature (u sred ljeta 6-8 stepeni) dok se nije nekako sama uskladila nakon 5-6 dana.
Vjerovatno treba nešto na CPU da se resetuje.

A npr. Corsa B je na parkingu malo udarena i otada je pokazivala lude cifre u rasponu 40-50 C. U sred zime.
Kad je šteta popravljena, i temperature su počele da se prikazuju kako treba.
Ne znam šta je bio uzrok.
Da ne citiram druge, danas opet spojio senzor i malo ceprkao po settings mjenjao "unit" od Evrope do USA i kada prebacim na USA i dalje pokazuje istu temp. ali potrosnju prebaci na milje.Vratim na Evropu sve normalno,znaci senzor skinuo i posto su mi blizu uzeo u Auto Parts ovde kod novog naselja Miljacka 19km Topran marka.Ugradio sve fino pokazivao malo vecu da bih u toku voznje poslije posla pokazao stvarno stanjeu stepen-dva razlike.. Sve uredu sad ipak je do senzora bilo koji je sad fino uklopljen u karambolku i ako mi i dalje nije jasno ko je pametnjakovic pa ga je vezicom vezao..Hvala svima jos jednom :thumbup:
Throttle

#12604 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

Ajd bar nije skup senzor, za siću riješiš problem :thumbup:
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#12605 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

Leon16v wrote:Ima li neko iskustva sa Ikićem u Lukavici, za Renault, Citroen i Peugeot.

Nedavno su se razdvojili, sad imaš dva Ikića sa servisom. :mrgreen:
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#12606 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Leon16v »

konektovan wrote:
Leon16v wrote:Ima li neko iskustva sa Ikićem u Lukavici, za Renault, Citroen i Peugeot.

Ja znam za onaj poslije aerodroma, sa desne strane.

A interesuje me ono, pouzdanost, odvuc auto kod njih na veliki servis, ili tako nešto
bleee_sa

#12607 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bleee_sa »

imaš sasvim solidnih majstora za ta auta i bez prelaska entiteske granice...
konektovan

#12608 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

Leon16v wrote:
konektovan wrote:

Ja znam za onaj poslije aerodroma, sa desne strane.

A interesuje me ono, pouzdanost, odvuc auto kod njih na veliki servis, ili tako nešto
Pa na istom su mjestu, samo se pregrada stavila. :mrgreen:
bbaass

#12609 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bbaass »

Prosjek, otisao majstor Srbo, sad ne znam.ko radi, ali uglavnom je ko i kod Srbe, nesto mi lupka, ma nista vozi ti to pa kad otpadne cemo pravit
konektovan

#12610 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

Srbo je bio odlican majstor. Ne znam da li je u penziji ili je samo promijenio servis?!
Sodom1

#12611 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Sodom1 »

bbaass wrote:

Prosjek, otisao majstor Srbo, sad ne znam.ko radi, ali uglavnom je ko i kod Srbe, nesto mi lupka, ma nista vozi ti to pa kad otpadne cemo pravit
Tako ti je 99% majstora , zgrazam se na to . Sto visi nek odpada. Mjastore gubi mi nedje servo ulje , ma kae uzmi atf i dosipaj ko ce sad traziti rupu
moa

#12612 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by moa »

moa wrote:Ima li neki majstor koji je voljan zamjeniti zadnje selene na autu. Passat karavan 89 godiste, a mozda je i most otiso. :D
Hvala rjesio bas ste super.
GoodTaste

#12613 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by GoodTaste »

jazzer wrote:Renault Scenic II..kada pritisnem kvacilo, skripi nesto. Kao kada patikom skripim

Je l' bi trebalo tu nesto podmazati ili nesto tako ili je neki veci kvar u pitanju?

Hvala majstorima.
Kvacilo ti je pri kraju, a to konkretno sto se cuje je druk lezaj. U narednih godinu dana budi spreman da ga promjenis (set kvacila). :thumbup:
jazzer

#12614 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by jazzer »

GoodTaste wrote:Kvacilo ti je pri kraju, a to konkretno sto se cuje je druk lezaj. U narednih godinu dana budi spreman da ga promjenis (set kvacila). :thumbup:
Hvala ti gdje cuo i ne cuo :) .

I ta igranka je nekih 5,6 stoja?
GoodTaste

#12615 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by GoodTaste »

Od nekih 300-400 pa do preko 1000. Sve zavisi za koje auto i koji brend (kineski ili kakav orginalni).
Kad ti bude kvacilo drhtalo pod nogom, malo da se trese, onda ocekuj da ce otici svakog trena.
530i

#12616 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

GoodTaste wrote:

Hvala majstorima.
Kvacilo ti je pri kraju, a to konkretno sto se cuje je druk lezaj. U narednih godinu dana budi spreman da ga promjenis (set kvacila). :thumbup:
Druk ležaj kad se čuje to je znak da se kvačilo mijenja odmah, jer ako se raspadne slijedi šlepa+veća havarija.
GoodTaste

#12617 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by GoodTaste »

Da, mozes rizikovati da dodje do šlepanja auta do majstora, a takodjer imas i vise "faza" kad to "odlazi"... Ovo njemu kad tek pritisce kvacilo i kad ga pusta, na istom mjestu, je tek pocetni dio kvara, a kad mu malo noga "zadrhti" na kvacilu onda je vec kraj. Tako da moze jos dugo vozati dok ne dodje do toga, a moze mu otici i sutra. Ne moze niko garantovati... :izet:
johntra

#12618 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by johntra »

meni se taj zvuk javlja samo kad je zima, odnosno kad je ispod nule...kad je malo toplije, nema zvuka...nikakav uticaj na kvačilo, niti na promjenu brzina nema...tako mi je već tri zime zaredom, a sve ostalo je normalno... :D
lavic

#12619 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by lavic »

johntra wrote:meni se taj zvuk javlja samo kad je zima, odnosno kad je ispod nule...kad je malo toplije, nema zvuka...nikakav uticaj na kvačilo, niti na promjenu brzina nema...tako mi je već tri zime zaredom, a sve ostalo je normalno... :D
Isto se desavalo i meni na P206, samo kad je hladno cuo se druk lezaj. Promjenio set kompletan i ako nije bilo potrebe, lamela i korpa bile dobre samo lezaj otisao.
johntra

#12620 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by johntra »

Ma to sam i ja kontao raditi, ali znaš kako je majstorima pegla da skidaju kvačilo i da se bave samo nečim...ali probat ću prvo tako, pa ako ne bude neko htio, nek bude u kompletu...
lavic

#12621 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by lavic »

Ja poslusao savjet majstora i djaba kupio korpu i lamelu...jbg
Ne kupuj dok ne skine.
Averus

#12622 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Averus »

Pouzdan majstor za Opele na potezu Lukavica-Dobrinja-Stup-Nedžarići-AP? (a da nije SafetyCar)

Imam svoje standardne, ali su mi svi daleko (Vogošća, Sedrenik isl.), pa reko' da nema neko dobrih iskustava s drugima :)
Ned071

#12623 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

Averus wrote:Pouzdan majstor za Opele na potezu Lukavica-Dobrinja-Stup-Nedžarići-AP? (a da nije SafetyCar)

Imam svoje standardne, ali su mi svi daleko (Vogošća, Sedrenik isl.), pa reko' da nema neko dobrih iskustava s drugima :)
džidži na stupu...
Averus

#12624 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Averus »

Ned071 wrote:
Averus wrote:Pouzdan majstor za Opele na potezu Lukavica-Dobrinja-Stup-Nedžarići-AP? (a da nije SafetyCar)

džidži na stupu...
De kakve uput, gdje se tačno nalazi, kako doći do njega itd. :roll:
Ned071

#12625 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

ako znas gdje je edvin, majstor za renoe, lako ti je, preko puta je njega, uličica sa nizom borova... dakle, kad ides od ilidže nakon semafora skrenes kod petrol pumpe desno i samo ravno nekih 200 metara, sa lijeve je strane radionica... rade od devet do šest
Post Reply