Ili je stranački stav bio donesen prije pregovora o koaliciji, a ti svojim stavom pokušao malo iznivelisati stvari kad je već bilo očito da ulazite u taj "aranžman"?Pedja Kojovic wrote:pemanapemani
Eh da zaboravih.
Nasa stranka se jasno izjasnila - negativno - o sporazumu Lagumdzija-Dodik.
Vi ste mozda zbunjeni jer sam ja moje misljenje, koje se djelimicno razlikovalo od zvanicnog stava Nase stranke, iznio na svom blogu, a mislim da je sadrzaj tog bloga postavljen i na ovaj forum.
Dakle, tu ne bi trebalo biti nejasnoca. Zvanican stav stranke je jasan i izrazen je u saopstenju, moj licni u blogu.
p.k.
Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
- ultima_palabra
#12601 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
-
lakiramnokte
#12602 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pitanje za Gospodina Kojovića,Molim konkretan odgovor i iskren,dakle kakve vam je uslove postavila WB i MMF,papir kojeg ste dobili na jednom od zadnjih sastanaka u parlamentu a tiče se reformi PIO MIO i RVI,dakle koliko se trebaju smanjit primanja ovih ljudi,takođe me interesuje šta mislite o izjavi ministra Heleza Citiram:
Ima li neko od vas koji predstavljate ovu zemlju MUDA da se suprostavi bandi iz MMF i WB,ili ste vi koji predstavljate ovaj narod tu samo radi lične koristi tj da napunite što brže svoje džepove,dakle MMF naređuje šta,ko,kad i gdje ćete radit ili ne radit.SRAMOTA"Predstavnici Svjetske banke i MMF-a pitali su na nedavno održanom sastanku zašto ne podnesemo krivične prijave protiv onih koji su na bilo koji način omogućili da neko ostvari status ratnog vojnog invalida, a na to nema pravo. Ministarstvo će podnijeti krivične prijave i protiv nekoliko naših zaposlenika", rekao je Helez za Dnevni avaz.
Na sastanku je potencirano i pitanje zašto Ministarstvo ne podnosi krivične prijave protiv korisnika koji su godinama, bez osnova, primali novčane naknade iz proračuna.
"Naša dužnost je da počnemo ispočetka, a to znači da je onaj koji je izdao liječnički nalaz inicijator. No, u sudskom procesu će odgovarati i ti korisnici koji su ostvarili naknadu na osnovu tih nalaza", kaže Helez.
On podsjeća i na nedavni slučaj zaposlenika Službe za financije općtine Novi Grad u Sarajevu Salema Zeće u vezi sa navodnom pronevjerom boračkih invalidnina u iznosu od 52.670 KM od kolovoza 2006. do lipnja 2012. godine.
"Inspektorat je otkrio da Zećo nije sam u ovom slučaju. Podnesene su krivične prijave protiv četiri osobe, a mislim da će ih biti još", rekao je Helez.
-
Pedja Kojovic
#12603 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
ultima palabra
Nije bilo preferirane strane na pocetku pregovora.
Jos jednom ponavljam da dogovor o kojem govori SDP-ovo saosptenje nije zavrsen.
Pitanja koja su ostala nerjesena nisu "detalji", nego su od sustinskog znacaja za postizanja dogovora.
U utorak navece cemo znati.
p.k.
Nije bilo preferirane strane na pocetku pregovora.
Jos jednom ponavljam da dogovor o kojem govori SDP-ovo saosptenje nije zavrsen.
Pitanja koja su ostala nerjesena nisu "detalji", nego su od sustinskog znacaja za postizanja dogovora.
U utorak navece cemo znati.
p.k.
-
Pedja Kojovic
#12604 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
lakiramnokte
Vi vjerovatno govorite o pismu namjere koje pratilo stand by aranzman koji je potpisan izmedju nase zemlje i MMF-a.
Naravno da znam sadrzaj tog pisma.(Da nisam insistirao nikad ne bi bio umnozen i podjeljen delegatima).
Na mom blogu mozete pronaci i neke od najvaznijih strukturalnih reformi i mjere koje je nasa zemlja obecala u procesu dobivanja tog kredita.
Mislim da ministar Helez ima jedan od najtezih i, nazalost, najopasnijih, resora.
Za mene licno bi lazno sticanja prava vezanih za status ratnog veterana bila teska krivicna djela.(To naravno ukljucuje i one koji su to omogucili tim ljudima).
Ljude koje su nezakonito stekli taj status, a njih je ocigledno jako mnogo, treba skinuti sa spiska, traziti nadoknadu stete drzavi i suditi za nezakonitost koju su pocinili.
Invalidnina je drzavna pomoc bazirana na cinjenici da je osobi umanjena radna sposobnost.
Mi ne vidimo potrebu da se tu pravi razlika izmedju ratnih i neratnih, bas kao sto i socijalnu pomoc ne smatramo titularnim pravom koje se dodjeljuju po zaslugama, nego kao privremenu pomoc koja se dodjeljuje po potrebi.
Mi smo bili protiv ponovnog zaduzivanja, smatrajuci da je prvo trebalo iscrpiti sve druge, interne, mogucnosti ustede, ali
vas gnjev prema MMF-u je, po meni, neopravdan.
Mi(BiH) smo ih vec nekoliko puta "izradili" za novac koji su nam dali.
Sada smo od njih, ocajnicki manje-vise, trazili pare, a oni su postavili svoje uobicajene uslove posudbe i osigurali automatski povrat sredstava iz PDV-a.
(Veci dio njihovih zahtjeva se odnosi na ekonomicnije trosenje javnih para i ti su zahtjevi manje-vise ono sto nasi lideri i sami znaju da treba, ali nemaju politicke hrabrosti, da urade).
I ovo sto smo posudili ce biti ubrzo potroseno, a ponasanje koje je dovelo do toga da moramo posudjivati se, nazalost, nije promjenilo, niti ima naznaka da ce se promjeniti.
Eh da, na kraju, sto se tice imanja "m..a"
Ja nisam, u parlamentarnim/skupstinskim klupama, primjetio ljudske ili profeionalne kvalitete zbog kojih su ih glasaci izabrali.
Da li su to "m..a" ili nesto trece, zaista ne znam.
Pamet i postenje sigurno nisu.
p.k.
p.k.
Vi vjerovatno govorite o pismu namjere koje pratilo stand by aranzman koji je potpisan izmedju nase zemlje i MMF-a.
Naravno da znam sadrzaj tog pisma.(Da nisam insistirao nikad ne bi bio umnozen i podjeljen delegatima).
Na mom blogu mozete pronaci i neke od najvaznijih strukturalnih reformi i mjere koje je nasa zemlja obecala u procesu dobivanja tog kredita.
Mislim da ministar Helez ima jedan od najtezih i, nazalost, najopasnijih, resora.
Za mene licno bi lazno sticanja prava vezanih za status ratnog veterana bila teska krivicna djela.(To naravno ukljucuje i one koji su to omogucili tim ljudima).
Ljude koje su nezakonito stekli taj status, a njih je ocigledno jako mnogo, treba skinuti sa spiska, traziti nadoknadu stete drzavi i suditi za nezakonitost koju su pocinili.
Invalidnina je drzavna pomoc bazirana na cinjenici da je osobi umanjena radna sposobnost.
Mi ne vidimo potrebu da se tu pravi razlika izmedju ratnih i neratnih, bas kao sto i socijalnu pomoc ne smatramo titularnim pravom koje se dodjeljuju po zaslugama, nego kao privremenu pomoc koja se dodjeljuje po potrebi.
Mi smo bili protiv ponovnog zaduzivanja, smatrajuci da je prvo trebalo iscrpiti sve druge, interne, mogucnosti ustede, ali
vas gnjev prema MMF-u je, po meni, neopravdan.
Mi(BiH) smo ih vec nekoliko puta "izradili" za novac koji su nam dali.
Sada smo od njih, ocajnicki manje-vise, trazili pare, a oni su postavili svoje uobicajene uslove posudbe i osigurali automatski povrat sredstava iz PDV-a.
(Veci dio njihovih zahtjeva se odnosi na ekonomicnije trosenje javnih para i ti su zahtjevi manje-vise ono sto nasi lideri i sami znaju da treba, ali nemaju politicke hrabrosti, da urade).
I ovo sto smo posudili ce biti ubrzo potroseno, a ponasanje koje je dovelo do toga da moramo posudjivati se, nazalost, nije promjenilo, niti ima naznaka da ce se promjeniti.
Eh da, na kraju, sto se tice imanja "m..a"
Ja nisam, u parlamentarnim/skupstinskim klupama, primjetio ljudske ili profeionalne kvalitete zbog kojih su ih glasaci izabrali.
Da li su to "m..a" ili nesto trece, zaista ne znam.
Pamet i postenje sigurno nisu.
p.k.
p.k.
Last edited by Pedja Kojovic on 11/11/2012 17:28, edited 1 time in total.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#12605 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
ima li istine u ovom "curenju"?
Nova koalicija SDP-a BiH, Saveza za bolju budućnost i "Naše stranke" koja je dogovorila zajedničko djelovanje u opštinskim vijećima i Gradskom vijeću Sarajeva ima dobre izglede da izabere novog gradonačelnika ovog grada koji će, prema postignutom dogovoru, biti iz reda srpskog naroda, otkrio je izvor blizak SDP-u.
Dobro upućeni izvor naveo je za "Dnevni list" da SDP BiH pregovora sa osobom kojoj je ponuđena ova pozicija. Iako se ime osobe sa kojom se pregovara čuva kao velika tajna, iz SDP-ovih krugova ipak su procurila dva imena - Tatjana Ljujić Mijatović i Jovan Divjak, piše list.
-
Pedja Kojovic
#12606 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
plain vannila
Principijelno ima.
Konkretna imena jos uvijek nisu zvanicno predlozena.
Ova imena su se spominjala(ukljucujuci i B.Bogicevica)
p.k.
Principijelno ima.
p.k.
- plain vanilla
- Location: Jer ti si jedini način da pokrijem golotinju ove detinje duše...
#12607 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
znam da je glupo pitanje, ali je li se spominjao Bakir H?Pedja Kojovic wrote:plain vannila
Principijelno ima.
p.k.
ili je to samo trolanje Senada Avdica?
-
Pedja Kojovic
#12608 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
plain vannila
Nije.
p.k.
Nije.
p.k.
-
lakiramnokte
#12609 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
G.Kojoviću dajte molim vas kakav MMF ko su oni i šta hoće i što me vode iz slobode. jel to su stihovi električnog orgazma,dakle ovo je moja zemlja a ne prćija izetbegović,tihića,lagumdžije i ostale bande,ovo je moja zemlja a ne MMF_a,otkud im pravo da u mojoj zemlji naređuju šta će ko da radi,koliko će ko da troši,kolika će penzioneri i invalidi da imaju primanja,mislim da i vi dobro znate da je ovo minderaška,popuzanska politika kukavica kao što su izetbegović,tihić,lagumdžija i kompanija uz podršku G.Dodika kojeg da nema trebalo bi ga izmislit jer samo prebacuju loptice iz republike srpske u federaciju i obratno a narod gladuje.Dakle još jednom konkretno jel istina da je potpisano rezanje Fondova PIO MIO i smanjenje primanja penzionera i invalida,jer vidim ovde navijači raznih stranaka postavljaju debilna pitanja tipa ko će s kime u koaliciju,dok ih uopšte ne interesuje kako će da žive dostojno ljudskim bićima a ne ko živine,mislim mene nije briga imam i švedske papire materijalno i stambeno sam situirana,ali me boli kad vidim svoje prijatelje koji nemaju za kafe i ne samo za toga gladni su nemaju posla beznađe tuga i jad,nisam vidjela još nijednu stranku ili pojedinca koji je osudio ovo beznađe,kriminal i sve što se događa u ovoj banana državi.
-
Pedja Kojovic
#12610 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
lakiramnokte
Smanjice se penzije(ne "obicne" nego "povoljne"), pomoc poljoprivredi se mora smanjiti za 10 miliona km,...
Zapravo procitajte blog u nastavku.
Ostalim forumasima se izvinjavam na ovoj "ponjavi"...
p.k.
Oh darling, darling, stand by me,...(MMF "Stand - by" aranzman)
Autor: Pedja Kojovic dana Uto, 04/09/2012 - 18:26
Dom naroda je danas ubjedljivom vecinom glasova usvojio rebalans budzeta FBiH i prateci akt, kao i par izmjena u Zakonu o agenciji o bankarstvu. Mi smo glasali protiv.
Odluku da glasam protiv nismo(Nasa stranka) donijeli lako.
Jasno nam je da je ekonomska situacija koju je premijer Niksic zatekao po dolasku na funkciju jako losa, da ne upotrijebim tezu rijec. Rashodi entitetskog budzeta znacajno premasuju prihode. Da je entitet kompanija bio bi na rubu stecaja/bankrota. Mogucnost posudbe novca po nekomercijalnim uslovima se ubrzano i drasticno smanjuje. (Kreditni rejting pada - cijena posudjenog novca raste. Vec se pojavljuje spekulacije da su obveznice koje izdaje Vlada FBiH, u stvari, "piramida"). Dakle, pokusali smo sagledati situaciju iz "cipela prmeijera Niksica".Ali.
Smatrali smo da je neposteno sto Vlada FBiH nije u svim medijima objavila tzv. "pismo namjere". To je zvanicno obecanje upuceno MMF-u u kome se Vlada obavezuje da ce sprovesti odredjene strukutralne reforme sistema koji ju je doveo u situaciju da trosi vise nego sto ima. Sadrzaj tog dokumenta je do samog pocetka danasnje sjednice bio nepoznat i poslanicima. Cak i nakon jednog citanja jasno je da su data obecanja nepravedna, nerealna i neostvariva. Zao mi je sto dokument nemam u elektronskoj formi tako da cu ovdje spomenuti samo "najvece hitove".
-BDP rast u 2013.g. ce biti 1%(Tvrdi Vlada koja ne raspolaze skoro nikakvim ekonomskim indikatorima i ne zna da li smo sada u recesiji ili nismo). Analiticari MMF-a i nekoliko drugih ekonomskih insituta su njihovu procjenu o BDP rastu u 2013.g. nazvali "preoptimisticnom".
- Poduzecemo korake ka unapredjenu poreske discipline (Obecavaju da ce se obracunati sa sivom ekonomijom koja ne placa poreze - od ulicnih prodavaca do velikih firmi).
- Povisicemo akcize na duhanske proizvode (Poskupice cigare i duhan).
To je dobar potez, nesto za sta se mi kao stranka zalazemo (nasa politika ukljucuje povecanje akciza na svu luksuznu robu)
- Uklonicemo odredbe koje dopustaje prijevremeno penzionisanje vojnom osoblju, ujednaciti povoljne i obicne penzije, do kraja godine u proceduru uputiti sveobuhvatnu reformu penzionog sistema….
-Ubrzat cemo reviziju borackih prava…
- Smanjiti administrativno opterecenje prilikom poslovanja, pojednostaviti uvoz-izvoz, omoguciti rast izvoza, stvoriti bolji ambijent za strane investitore, necemo zaposliti nikoga u javnom sektoru…
I tako dalje, i tako dalje, spisak se nastavlja, stranica za stranicom, obecava se da ce vecina toga biti uradjena do kraja godine…
Naravno, mi u Nasoj stranci se slazemo da je sve nabrojano potrebno uraditi i o tome smo mnogo puta ne samo govorili u KS nego i predlagali prve korake na ovom putu reformi ali su nasi prijedlozi na sjednicama odbijani iz raznoraznih a u hodnicima nakon sjednica razlozima tipa "nismo ludi da to radimo sad, pred izbore" - a izbori su svake dvije godine tako da i ne postoji vrijeme u kojem se to moze sprovesti - bez izbornih posljedica.
Nasa neslaganja sa odlukom Vlade FBiH da ove i buduce gradjane zemlje jos vise zaduzi kod MMF-a se baziraju na sljedecim razlozima.
- Neposteno je da mi koji smo dug stvorili neracionalnim trosenjem njegovu otplatu prebacimo na buduce generacije (Otplata dosadasnjih dugova MMF-u traje do 2027 i dinamiku po godinama mozete vidjeti na web stranici MMF-a)
- Uslove pod kojima je sklopljen stand by aranzman ova Vlada nece moci ispuniti.
Nedostaje joj potrebna parlamentarna vecina i nema snaznu politicku volju u svojim redovima*.
O tome da oni koji su pili i jeli treba da plate ceh ja se nadam ne treba ni govoriti.
Da su smanjene plate poslanicima, da je raspusten vozni park, ukinute reprezentacije, da su iscrpljene sve mjere racionalizacije pa da se onda posegnulo za novim zaduzenjima - onda bi smo i mi drugacije gledali na ovaj potez).
Drugi razlog se bazira na sljedecim faktima. Nova parlamentarna vecina ima problema da sebe uspostavi kao vlast, a kamoli da sinhronizovano na vise nivoa vlasti sprovodi nepopularne i kompleksne promjene velikih socio-finansijskih sistema kao sto su penzijski i socijalni fondovi, boracki fondovi, otkazivanje kolektivnih ugovora, smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, itd..
Stranke koje su na vlasti nisu u stanju sprovoditi zacrtane politike ni medju svojim clanovima.
(Na primjer:Premijer Niksic je po dolasku na funkciju donio odluku da se clanovima parlamenta FBiH smanje naknade za odvojeni zivot (Bile su 1200km - spustene na 600km). Administrativne komisije koje su zaduzene za takva pitanja u oba doma Parlamenta, i u kojima se reflektuje parlamentarna vecina, donijele su potrebne odluke - mediji su ih propratili na sva zvona. Ali samo par mjeseci kasnije meni kolege iz admninistrativne komisije ciji sam clan kazu, ovi iz predstavnickog doma su nasli neke zaobilazne nacine da te naknade vrate na prethodni, visi nivo, i sada se clanovi Dom naroda osjecaju neravnopravni i traze da se i njima poveca ta naknada.Sve te odluke kojima se derogira premijerova politika se naravno odvijaju bez znanja medja i daleko od ociju javnosti).
Postoji jos mnogo razloga zbog kojih smo glasali protiv, ali o njima mozda u nekom naknadnom blogu.
Odmah po usvajanju rebalansa budzeta presli smo na glasanje o prvom uslovu koji je MMF postavio. Deregulacija bankarskog sektora. Direktora Agencije za bankarstvo Parlament FBiH od sada necemo moci smijeniti ni onda kada to zahtijeva zakon, recimo, zbog neusvajanja finansijskog izvjestaja agencije. Bankarska agencija i bankarstvo postaje nedodirljivo cak i za demokratski izabrane predstavnike gradjana.
Svi koji detaljno prate globalnu ekonomsku krizu, bez obzira na ideoloske "naocale" se slazu da je Reaganova potpuna deregulacija finansijskog sektora bila jedan od njenih osnovnih generatora. Ono sto se pokazalo kao stetno i destruktivno i od cega se cak i Americki neoliberali danas ogradjuju je danas izmjenama Zakona o Bankarstvu postalo zakon u nasoj zemlji.
Po mom misljenju, Jos jednom su politicari ove zemlje odbili da se suoce sa rezultatima svog neznanja, nesposobnosti i moralnosti. Jos jednom su sebi kupili komfor, materijalne privilegije, socijalni mir, pobjede na izborima, jednom rijecju kupili su vrijeme, a hvatanje u kostac sa problemima u kojima se zemlja nalazi odgodili za neka buduca vremena. Teret tog kukavicluka ce platiti klinceze i klinci koji danas sjede u skolskim klupama.
p.k.
p.s.
Izvinjavam se na brojnim tipografskim i drugim jezickim greskama....
Smanjice se penzije(ne "obicne" nego "povoljne"), pomoc poljoprivredi se mora smanjiti za 10 miliona km,...
Zapravo procitajte blog u nastavku.
Ostalim forumasima se izvinjavam na ovoj "ponjavi"...
p.k.
Oh darling, darling, stand by me,...(MMF "Stand - by" aranzman)
Autor: Pedja Kojovic dana Uto, 04/09/2012 - 18:26
Dom naroda je danas ubjedljivom vecinom glasova usvojio rebalans budzeta FBiH i prateci akt, kao i par izmjena u Zakonu o agenciji o bankarstvu. Mi smo glasali protiv.
Odluku da glasam protiv nismo(Nasa stranka) donijeli lako.
Jasno nam je da je ekonomska situacija koju je premijer Niksic zatekao po dolasku na funkciju jako losa, da ne upotrijebim tezu rijec. Rashodi entitetskog budzeta znacajno premasuju prihode. Da je entitet kompanija bio bi na rubu stecaja/bankrota. Mogucnost posudbe novca po nekomercijalnim uslovima se ubrzano i drasticno smanjuje. (Kreditni rejting pada - cijena posudjenog novca raste. Vec se pojavljuje spekulacije da su obveznice koje izdaje Vlada FBiH, u stvari, "piramida"). Dakle, pokusali smo sagledati situaciju iz "cipela prmeijera Niksica".Ali.
Smatrali smo da je neposteno sto Vlada FBiH nije u svim medijima objavila tzv. "pismo namjere". To je zvanicno obecanje upuceno MMF-u u kome se Vlada obavezuje da ce sprovesti odredjene strukutralne reforme sistema koji ju je doveo u situaciju da trosi vise nego sto ima. Sadrzaj tog dokumenta je do samog pocetka danasnje sjednice bio nepoznat i poslanicima. Cak i nakon jednog citanja jasno je da su data obecanja nepravedna, nerealna i neostvariva. Zao mi je sto dokument nemam u elektronskoj formi tako da cu ovdje spomenuti samo "najvece hitove".
-BDP rast u 2013.g. ce biti 1%(Tvrdi Vlada koja ne raspolaze skoro nikakvim ekonomskim indikatorima i ne zna da li smo sada u recesiji ili nismo). Analiticari MMF-a i nekoliko drugih ekonomskih insituta su njihovu procjenu o BDP rastu u 2013.g. nazvali "preoptimisticnom".
- Poduzecemo korake ka unapredjenu poreske discipline (Obecavaju da ce se obracunati sa sivom ekonomijom koja ne placa poreze - od ulicnih prodavaca do velikih firmi).
- Povisicemo akcize na duhanske proizvode (Poskupice cigare i duhan).
To je dobar potez, nesto za sta se mi kao stranka zalazemo (nasa politika ukljucuje povecanje akciza na svu luksuznu robu)
- Uklonicemo odredbe koje dopustaje prijevremeno penzionisanje vojnom osoblju, ujednaciti povoljne i obicne penzije, do kraja godine u proceduru uputiti sveobuhvatnu reformu penzionog sistema….
-Ubrzat cemo reviziju borackih prava…
- Smanjiti administrativno opterecenje prilikom poslovanja, pojednostaviti uvoz-izvoz, omoguciti rast izvoza, stvoriti bolji ambijent za strane investitore, necemo zaposliti nikoga u javnom sektoru…
I tako dalje, i tako dalje, spisak se nastavlja, stranica za stranicom, obecava se da ce vecina toga biti uradjena do kraja godine…
Naravno, mi u Nasoj stranci se slazemo da je sve nabrojano potrebno uraditi i o tome smo mnogo puta ne samo govorili u KS nego i predlagali prve korake na ovom putu reformi ali su nasi prijedlozi na sjednicama odbijani iz raznoraznih a u hodnicima nakon sjednica razlozima tipa "nismo ludi da to radimo sad, pred izbore" - a izbori su svake dvije godine tako da i ne postoji vrijeme u kojem se to moze sprovesti - bez izbornih posljedica.
Nasa neslaganja sa odlukom Vlade FBiH da ove i buduce gradjane zemlje jos vise zaduzi kod MMF-a se baziraju na sljedecim razlozima.
- Neposteno je da mi koji smo dug stvorili neracionalnim trosenjem njegovu otplatu prebacimo na buduce generacije (Otplata dosadasnjih dugova MMF-u traje do 2027 i dinamiku po godinama mozete vidjeti na web stranici MMF-a)
- Uslove pod kojima je sklopljen stand by aranzman ova Vlada nece moci ispuniti.
Nedostaje joj potrebna parlamentarna vecina i nema snaznu politicku volju u svojim redovima*.
O tome da oni koji su pili i jeli treba da plate ceh ja se nadam ne treba ni govoriti.
Da su smanjene plate poslanicima, da je raspusten vozni park, ukinute reprezentacije, da su iscrpljene sve mjere racionalizacije pa da se onda posegnulo za novim zaduzenjima - onda bi smo i mi drugacije gledali na ovaj potez).
Drugi razlog se bazira na sljedecim faktima. Nova parlamentarna vecina ima problema da sebe uspostavi kao vlast, a kamoli da sinhronizovano na vise nivoa vlasti sprovodi nepopularne i kompleksne promjene velikih socio-finansijskih sistema kao sto su penzijski i socijalni fondovi, boracki fondovi, otkazivanje kolektivnih ugovora, smanjenje broja zaposlenih u javnom sektoru, itd..
Stranke koje su na vlasti nisu u stanju sprovoditi zacrtane politike ni medju svojim clanovima.
(Na primjer:Premijer Niksic je po dolasku na funkciju donio odluku da se clanovima parlamenta FBiH smanje naknade za odvojeni zivot (Bile su 1200km - spustene na 600km). Administrativne komisije koje su zaduzene za takva pitanja u oba doma Parlamenta, i u kojima se reflektuje parlamentarna vecina, donijele su potrebne odluke - mediji su ih propratili na sva zvona. Ali samo par mjeseci kasnije meni kolege iz admninistrativne komisije ciji sam clan kazu, ovi iz predstavnickog doma su nasli neke zaobilazne nacine da te naknade vrate na prethodni, visi nivo, i sada se clanovi Dom naroda osjecaju neravnopravni i traze da se i njima poveca ta naknada.Sve te odluke kojima se derogira premijerova politika se naravno odvijaju bez znanja medja i daleko od ociju javnosti).
Postoji jos mnogo razloga zbog kojih smo glasali protiv, ali o njima mozda u nekom naknadnom blogu.
Odmah po usvajanju rebalansa budzeta presli smo na glasanje o prvom uslovu koji je MMF postavio. Deregulacija bankarskog sektora. Direktora Agencije za bankarstvo Parlament FBiH od sada necemo moci smijeniti ni onda kada to zahtijeva zakon, recimo, zbog neusvajanja finansijskog izvjestaja agencije. Bankarska agencija i bankarstvo postaje nedodirljivo cak i za demokratski izabrane predstavnike gradjana.
Svi koji detaljno prate globalnu ekonomsku krizu, bez obzira na ideoloske "naocale" se slazu da je Reaganova potpuna deregulacija finansijskog sektora bila jedan od njenih osnovnih generatora. Ono sto se pokazalo kao stetno i destruktivno i od cega se cak i Americki neoliberali danas ogradjuju je danas izmjenama Zakona o Bankarstvu postalo zakon u nasoj zemlji.
Po mom misljenju, Jos jednom su politicari ove zemlje odbili da se suoce sa rezultatima svog neznanja, nesposobnosti i moralnosti. Jos jednom su sebi kupili komfor, materijalne privilegije, socijalni mir, pobjede na izborima, jednom rijecju kupili su vrijeme, a hvatanje u kostac sa problemima u kojima se zemlja nalazi odgodili za neka buduca vremena. Teret tog kukavicluka ce platiti klinceze i klinci koji danas sjede u skolskim klupama.
p.k.
p.s.
Izvinjavam se na brojnim tipografskim i drugim jezickim greskama....
- jalijas74
#12611 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pedja mogu li dobiti odgovor !?
jalijas74 wrote:Zeleni slazem se sa tobom u potpunosti. Ja i moja ljepsa polovina vec dva ciklusa glasamo za NS. Ako NS u bilo kojem obliku upadne u koaliciju sa SBB-om od nas ima veliki X preko cijele liste za vijek vijekova.mrgreen wrote:Matematički dogovor, ok.
Inače, ako SDP i nekako svarim, bilo kakva saradnja koja se može povezati sa SBB-om, u meni izaziva animozitet i gađenje, naročito od stranke koja je najavljivala odmak od takvih "partnera", pa i po cijenu fotelja. Da su sutra izbori, jedna pomisao na ekonoooomiju i vjerujem da bi X isao preko citavog lista a ne NS. Mislim da i većina NS glasača tako doživljava stvari i da će šteta biti puno veća od koristi.
Pokusao sam procitati Pedjina izlaganja ali mi nista nije jasno pa cu ga evo ovdje pitati.
Pedja da li je NS usla u koaliciju sa SBB-om za izbor GV Sarajeva ?
Molim odgovor koji cu razumjeti u potpunosti bez nekih navlacenja i zavlacenja. Ako je odgovor negativan bicu presretan a ako odgovor bude pozitivan znaci da smo bili u totalnoj zabludi sve ove godine kada smo svoje povjerenje pruzili NS.
-
lakiramnokte
#12612 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Zahvaljujem na odgovorima vrlo ste profesionalni
Dakle ići će se u prodaju Telekoma i Elektroprivrede
Ministarstvo financija Federacije BiH upozorilo je da će iznos sredstava za otplatu vanjskog duga u sljedećim godinama premašiti zakonski limit, ukoliko prihodi FBiH ostanu na sadašnjoj razini. Prema podacima ovog ministarstva, 30. lipnja 2011. godine ukupan dug FBiH iznosio je 5,3 milijardi KM, od čega je vanjski dug 3,87 milijardi KM.
Za otplatu kredita koji dospijevaju u ovoj godini iz proračuna FBiH bit će isplaćeno 290 milijuna KM, što je u okviru zakonskog limita, a na kraju iduće godine dug proračuna FBiH iznosit će oko 579 milijuna.
S obzirom na rokove povučenih sredstava od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), već 2013. godine servisiranje duga moglo bi premašiti zakonski limit, ističu u Ministarstvu financija FBiH. Stoga federalne vlasti moraju početi razmišljati o mjerama opreza prilikom odluka o novim kreditima koji utječu na strukturu vanjskog duga čija se otplata vrši iz proračuna FBiH. Mora se planirati veća štednja ili je financijski krah neizbježan.
Prema tvrdnjama ekonomskih stručnjaka, novo zaduživanje bi trebalo zasnivati na koncesijskim uvjetima novih kredita, financiranju prioritetnih investicija, prenošenju zaduženja na nove korisnike pod uvjetom da vraćaju kredite iz vlastitih prihoda.
No, da je financijska kriza u FBiH sve teža, moglo se zaključiti nedavno iz poruke MMF-a kako je došlo vrijeme za prodaju telekom-operatera u FBiH i elektroprivreda.
Kako se dio vanjskog duga FBiH supsidijarno prenosi na krajnje korisnike, bez tog dijela on iznosi 2.740.260.000 KM. Međutim, problem je što županije, općine te javna poduzeća kasne s otplatom. Uz to Europska unija vrši stalne pritiske za racionalizacijom administracije u FBiH, koja predstavlja ogroman teret njezina proračuna, piše današnji Večernji list.
Prema službenim podacima, ukupan broj zaposlenih u javnom sektoru (državna uprava i obrana; obvezno socijalno osiguranje) u Federaciji BiH je 47.000. To je skoro 10.000 više od prosječnog broja radnika u obrazovanju (38.261 zaposlenik), a 17.000 više nego u zdravstvenom sektoru (zdravstveni sektor i socijalni rad 30.000).
Ekonomsko blagostanje ne donosi velik broj zaposlenika u administraciji, nego jačanje gospodarstva u kojoj mnogi građani mogu naći zaposlenje. Upravo je to ključni problem, jer su u posljednje dvije godine investicije u FBiH gotovo minimalne. Stoga su proračuni postali izuzetno preopterećeni i Federacija BiH već plaća cijenu nekontroliranog zapošljavanja u administraciji.
Oko 45 posto BDP-a troši se na javnu potrošnju. Udio javne potrošnje u BDP-u u Europskoj uniji je 35.8 posto, a u zemljama regije, primjerice u Hrvatskoj, iznosi 49 posto, u Srbiji 44 posto itd.
Promatrajući Federaciju BiH kroz statistiku, podaci jasno govore da se preko 60 posto proračuna troši na plaće i druga primanja, što je skoro dva puta više nego u zemljama EU-a, gdje je taj postotak od 35 do 45 posto.
Naime, izvršna vlast sa svojim upravama troši čak 65 posto plaća državne uprave, odnosno oko 50 posto proračuna.
U većini županija Federacije BiH preko 50 posto proračuna ide na plaće i naknade radnika državne uprave. U općinskim administracijama oko 75 posto proračuna ide na plaće i naknade zaposlenih u državnoj upravi. O tome zorno svjedoče podaci prema kojima su ukupno naplaćeni javni prihodi svih razina vlasti u BiH, financiranjem u 2010. godini, iznosili – 11,114 milijardi KM, od toga su: zajedničke institucije BiH - 0,906 milijardi KM, Federacija BiH - 6,622 milijardi KM od toga: proračun FBiH - 1,542 milijardi KM s financiranjem 322,7 milijuna KM.
Dakle ići će se u prodaju Telekoma i Elektroprivrede
Ministarstvo financija Federacije BiH upozorilo je da će iznos sredstava za otplatu vanjskog duga u sljedećim godinama premašiti zakonski limit, ukoliko prihodi FBiH ostanu na sadašnjoj razini. Prema podacima ovog ministarstva, 30. lipnja 2011. godine ukupan dug FBiH iznosio je 5,3 milijardi KM, od čega je vanjski dug 3,87 milijardi KM.
Za otplatu kredita koji dospijevaju u ovoj godini iz proračuna FBiH bit će isplaćeno 290 milijuna KM, što je u okviru zakonskog limita, a na kraju iduće godine dug proračuna FBiH iznosit će oko 579 milijuna.
S obzirom na rokove povučenih sredstava od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), već 2013. godine servisiranje duga moglo bi premašiti zakonski limit, ističu u Ministarstvu financija FBiH. Stoga federalne vlasti moraju početi razmišljati o mjerama opreza prilikom odluka o novim kreditima koji utječu na strukturu vanjskog duga čija se otplata vrši iz proračuna FBiH. Mora se planirati veća štednja ili je financijski krah neizbježan.
Prema tvrdnjama ekonomskih stručnjaka, novo zaduživanje bi trebalo zasnivati na koncesijskim uvjetima novih kredita, financiranju prioritetnih investicija, prenošenju zaduženja na nove korisnike pod uvjetom da vraćaju kredite iz vlastitih prihoda.
No, da je financijska kriza u FBiH sve teža, moglo se zaključiti nedavno iz poruke MMF-a kako je došlo vrijeme za prodaju telekom-operatera u FBiH i elektroprivreda.
Kako se dio vanjskog duga FBiH supsidijarno prenosi na krajnje korisnike, bez tog dijela on iznosi 2.740.260.000 KM. Međutim, problem je što županije, općine te javna poduzeća kasne s otplatom. Uz to Europska unija vrši stalne pritiske za racionalizacijom administracije u FBiH, koja predstavlja ogroman teret njezina proračuna, piše današnji Večernji list.
Prema službenim podacima, ukupan broj zaposlenih u javnom sektoru (državna uprava i obrana; obvezno socijalno osiguranje) u Federaciji BiH je 47.000. To je skoro 10.000 više od prosječnog broja radnika u obrazovanju (38.261 zaposlenik), a 17.000 više nego u zdravstvenom sektoru (zdravstveni sektor i socijalni rad 30.000).
Ekonomsko blagostanje ne donosi velik broj zaposlenika u administraciji, nego jačanje gospodarstva u kojoj mnogi građani mogu naći zaposlenje. Upravo je to ključni problem, jer su u posljednje dvije godine investicije u FBiH gotovo minimalne. Stoga su proračuni postali izuzetno preopterećeni i Federacija BiH već plaća cijenu nekontroliranog zapošljavanja u administraciji.
Oko 45 posto BDP-a troši se na javnu potrošnju. Udio javne potrošnje u BDP-u u Europskoj uniji je 35.8 posto, a u zemljama regije, primjerice u Hrvatskoj, iznosi 49 posto, u Srbiji 44 posto itd.
Promatrajući Federaciju BiH kroz statistiku, podaci jasno govore da se preko 60 posto proračuna troši na plaće i druga primanja, što je skoro dva puta više nego u zemljama EU-a, gdje je taj postotak od 35 do 45 posto.
Naime, izvršna vlast sa svojim upravama troši čak 65 posto plaća državne uprave, odnosno oko 50 posto proračuna.
U većini županija Federacije BiH preko 50 posto proračuna ide na plaće i naknade radnika državne uprave. U općinskim administracijama oko 75 posto proračuna ide na plaće i naknade zaposlenih u državnoj upravi. O tome zorno svjedoče podaci prema kojima su ukupno naplaćeni javni prihodi svih razina vlasti u BiH, financiranjem u 2010. godini, iznosili – 11,114 milijardi KM, od toga su: zajedničke institucije BiH - 0,906 milijardi KM, Federacija BiH - 6,622 milijardi KM od toga: proračun FBiH - 1,542 milijardi KM s financiranjem 322,7 milijuna KM.
-
Pedja Kojovic
#12613 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
jalijas74
Nakon razgovora koji su vodjeni sa blokom SDA/SDU i SDP/SBB o formiranju opstinskih i gradskih vlasti Predsjednistvo Nase stranke (na sastanku na kojem je prisustvovao i regionalni odbor i politicki savjet) je odlucilo da svoje pozicije u vlasti omoguci u dogovoru sa SDP/SBB blokom, a ne sa SDA/SDU blokom.
Dogovor se odnosi iskljucivo na izbor dogovorenih pozicija i ne ukljucuje programsko i zajednicko djelovanje vjecnika iz ovih stranaka.
p.k.
Nakon razgovora koji su vodjeni sa blokom SDA/SDU i SDP/SBB o formiranju opstinskih i gradskih vlasti Predsjednistvo Nase stranke (na sastanku na kojem je prisustvovao i regionalni odbor i politicki savjet) je odlucilo da svoje pozicije u vlasti omoguci u dogovoru sa SDP/SBB blokom, a ne sa SDA/SDU blokom.
Dogovor se odnosi iskljucivo na izbor dogovorenih pozicija i ne ukljucuje programsko i zajednicko djelovanje vjecnika iz ovih stranaka.
p.k.
-
Pedja Kojovic
#12614 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
lakiramnokte
Clanak koji ste citirali je relativno tacan.
Stvarno stanje je nesto gore.
Plate, socijalni i boracki fondovi, materijalni troskovi su ostavili nesto manje od 8% za kapitalne investicije u budzetu FBiH, broj zaposlenih u administraciji prevazilazi broj zaposlenih u realnom sektoru(koji zapravo stvara vrijednost), administracija sa 12 mora spasti na 6%, odnos zaposlenih i penzionera je 1 - 1.25 (RS1-1.14), itd.
Kada tome dodate i druge indikatore i politicku perspektivu do 2014. covjeku na pamet pada film "Perfect storm".
p.k.
Clanak koji ste citirali je relativno tacan.
Stvarno stanje je nesto gore.
Plate, socijalni i boracki fondovi, materijalni troskovi su ostavili nesto manje od 8% za kapitalne investicije u budzetu FBiH, broj zaposlenih u administraciji prevazilazi broj zaposlenih u realnom sektoru(koji zapravo stvara vrijednost), administracija sa 12 mora spasti na 6%, odnos zaposlenih i penzionera je 1 - 1.25 (RS1-1.14), itd.
Kada tome dodate i druge indikatore i politicku perspektivu do 2014. covjeku na pamet pada film "Perfect storm".
p.k.
- luckylaka
#12615 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Postovani p.k.na osnovu cega si ti zakljucio da je stanje gore.Gore je u Grckoj,Spaniji,Francuskoj...gdje ljudi izlaze na ulice strajkuju i traze svoja prava.U BiH je jos relativno dobro sto se ocito vidi u odnosu narod-vlast.Malo narod kuka,kalo pise po forumima,malo kritikuju stranke ali na ulicama nema nikoga sto je ipak neki znak da i nije toliko lose
-
Pedja Kojovic
#12616 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
luckylaka
U pravu ste, ali to nije indikator stvarnog ekonomskog i politickog stanja stvari.
To je posljedica, ili nesto jos gore - potpuni gubitak nade.
p.k.
U pravu ste, ali to nije indikator stvarnog ekonomskog i politickog stanja stvari.
To je posljedica, ili nesto jos gore - potpuni gubitak nade.
p.k.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#12617 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Radi se o drugacijim mentalnim sklopovima, u drugacijim okruzenjima bez nabildanog straha od "drugih" i nacionalne mrznje, koji su zapravo nacin manipulacije masom. Radi se o podnebljima gdje ljudi drugacije shvataju pojam kada kazu"..Ma dobro je..".luckylaka wrote:Postovani p.k.na osnovu cega si ti zakljucio da je stanje gore.Gore je u Grckoj,Spaniji,Francuskoj...gdje ljudi izlaze na ulice strajkuju i traze svoja prava.U BiH je jos relativno dobro sto se ocito vidi u odnosu narod-vlast.Malo narod kuka,kalo pise po forumima,malo kritikuju stranke ali na ulicama nema nikoga sto je ipak neki znak da i nije toliko lose
Stanje je kod nas neuporedivo kriticnije i losije, nego sto je to u Atini, Madridu, Parisu ili Lisabonu. Nema veze sto oni protestuju, a mi saburamo, sa losim zivotom kod nijih u odnosu na ovo sto mi zivimo.
-
Pedja Kojovic
#12618 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Uloga drzave jeste da svima pruzi sansu, ali gradjani moraju preuzeti odgovornost za svoj zivot.
Svaki drugi glasac nije izasao na izbore.
Ili
Teta u samoposluzi preko puta smatra da nije njena obaveza da mi kupljene stvari stavi u kesu ili ceker.
Jednog dana ce se u mojoj ulici ili komsiluku otvoriti samoposluga u kojoj ce vam zaposleni upakovati robu koju ste kod njh kupili. Ja cu tada umjesto u tetinoj pazariti u drugoj prodavnici.Mozda ce tako postupiti i druge musterije.
Promet ce pasti i teta ce ostati bez posla. Tete ce onda svoja prava traziti pred zgradom parlamenta.
Medjutim, ja zaista vjerujem da ne postoji tako los narod koji zasluzuje ovakvu nemoralnu i losu vlast i zivot kakav je bio u posljednjih 20 godina.
p.k.
Ili
Teta u samoposluzi preko puta smatra da nije njena obaveza da mi kupljene stvari stavi u kesu ili ceker.
Jednog dana ce se u mojoj ulici ili komsiluku otvoriti samoposluga u kojoj ce vam zaposleni upakovati robu koju ste kod njh kupili. Ja cu tada umjesto u tetinoj pazariti u drugoj prodavnici.Mozda ce tako postupiti i druge musterije.
Promet ce pasti i teta ce ostati bez posla. Tete ce onda svoja prava traziti pred zgradom parlamenta.
Medjutim, ja zaista vjerujem da ne postoji tako los narod koji zasluzuje ovakvu nemoralnu i losu vlast i zivot kakav je bio u posljednjih 20 godina.
p.k.
-
VjecitiStudent
#12619 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pedja Kojovic wrote:jalijas74
p.k.
"omogucavanje pozicija u vlasti" za stranku koja je osvojila saku jada od glasova ... politicka teorija upravo ispisuje nove stranice ...
Bogat li je ovaj nas jezik, koliko samo pruza varijacija na temu "seksualnih usluga bez penetracije"
-
VjecitiStudent
#12620 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
A ja zaista vjerujem da više nije ni pitanje političke mudrosti već minimuma zdravog razuma da se ova tema ukine. Na stranu prijašnje biserje, samo ovih nekoliko strana postkoalicione diskusije bi bilo dosta. Tu ne samo da smo saznali da u Našoj stranci misle kako im moramo povjerovati da ima razlike između koalicije za mjesto, koalicije za fotelju i koalicije za uzeti pare za ono što je srcu, ličnom ili stranačkom, milo i drago, te da ima koaliranja bez plaćanja računa u mandatu, nego je i u ravno 8 redova postalo jasno;Pedja Kojovic wrote:Uloga drzave jeste da svima pruzi sansu, ali gradjani moraju preuzeti odgovornost za svoj zivot.
Ili
p.k.
- da neko iz Predsjedništva NS pojma nema o izbornim listama i statistikama,
- da neko iz Predsjedništva NS pojma nema o modalitetima i motivaciji političke odgovornosti građana,
- da je nekom iz Predsjedništva SOCIJALNO-LIBERALNE NS i socijalna svijest i poznavanje duha i logike kapitalizma na istom nivou zakržljanja kao i politička mudrost, pa ni socijalnom ni liberalizmu da se ne nadamo.
Sve su prilike da će SDP i SBB imati dostojnog partnera.
Na pravom ste mjestu.
-
udrch
#12621 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
SDA ima 300 hiljada glasova na ovim izborima (bez oko 10 hiljada iz Mostara) u odnosu na 214 hiljada 2010-te..Vecina nas bi, ja vjerujem, intimno, zeljela da Nasa stranka ne mora ucestvovati ni u kakvim razgovorima sa ljudima iz SDA i SBB-a. Nazalost, to uopste nije, de facto, bila opcija jer bi znacilo neiskoristavanje glasova koje smo dobili na izborima.
SDP je sa 290 hiljada pao na 185 hiljada..Potpuno ste u pravu kada navodite iskustvo sa SDP-om iz 2008. kada su nas zbog protivljenja njihovoj kriminalnoj namjeri, nakon sto smo im omogucili da postave gradonacelnika, izbacili sa pozicija.
I ne postoji razlog da to ne urade i ovaj put.
(Za SDP krsenje ustava, zakona ili pravilnika - ukoliko im se "zuri" - ocigledno nije problem.
možda postoje stranke sa kojima ne bi trebali Vi nikako razgovarati, ali šta trebaju misliti njihovi birači o vama nakon toga..korijeni mržnje N(V)aše stranke prema SDA su visoko elitistički..
vi ste kao neko zlopamtilo, koje jedne mrzi jer su to naviukli raditi, a druge vole iako su im skoro zaboli nož u leđa, a da bude gore vi priznajete da jednoj grupi ljudi opraštate sve iako i sami potvrđujete ono čemu i sami svjedočimo mjesecima..
vi podržavate stranku koja krši Ustav i Zakone ove zemlje i nije vas sramota to javno priznati i nastaviti dalje..je li ima veće dno od toga?
- luckylaka
#12622 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Hajde da ne pitam p.k.kad si vec ti tu.Na osnovu cega si zakljucio daje kod nas(vas)kriticnije nego u navedenim gradovima-drzavama.Ne moze neko reci,,dobro je,,ako je malte ne kriticno sto opet govori ono,,ma i nije toliko lose,,Drugo.Kako se recimo nadze ta kriticna masa kada je prije2-3 godine skoro pa trebalo lincovati S.Borovac i S.Silajdzica.Tada su se cini mi se skoro sve nevladine organizacije ukljucile u projekat,,otjerati,protjerati,smjeniti,,Imas li odgovor gdje su sada ti organizatori i mogu li ili misle li nesto pokrenuti ili napraviti ili je sve cool poslije Borovac-Silajdzic.Ovo nema veze sa N.S. ali tek onako pitam.Ovi kojim putem p.p. ponavljaju,,ne kaki iz dijaspore,,samo da porucim BiH nije ni onih dole ni ovih ovdje tj.dijaspore( mozda malo vise vas dole)ali ima i ovdje itekako Bosanaca :bih:Svako dobro BiH-LIBERO- wrote:Radi se o drugacijim mentalnim sklopovima, u drugacijim okruzenjima bez nabildanog straha od "drugih" i nacionalne mrznje, koji su zapravo nacin manipulacije masom. Radi se o podnebljima gdje ljudi drugacije shvataju pojam kada kazu"..Ma dobro je..".luckylaka wrote:Postovani p.k.na osnovu cega si ti zakljucio da je stanje gore.Gore je u Grckoj,Spaniji,Francuskoj...gdje ljudi izlaze na ulice strajkuju i traze svoja prava.U BiH je jos relativno dobro sto se ocito vidi u odnosu narod-vlast.Malo narod kuka,kalo pise po forumima,malo kritikuju stranke ali na ulicama nema nikoga sto je ipak neki znak da i nije toliko lose
Stanje je kod nas neuporedivo kriticnije i losije, nego sto je to u Atini, Madridu, Parisu ili Lisabonu. Nema veze sto oni protestuju, a mi saburamo, sa losim zivotom kod nijih u odnosu na ovo sto mi zivimo.
-
The BEN10
#12623 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pedja, simpatizer sam SDA politike, iako o istoj imam mnogo toga negativnog reći (da ne bude da sam još jedan od mnogobrojnih razoračanih NS fanova). Jesu zaslužni za uspostavljanje mnogih državnih institucija (koje sada vaši koalicioni partneri nemilice ruše i potkopavaju), ali isto tako su krivi za mnogo štošta. Vi lično ste mi bili simpatičan lik, Vaša otvorenost i spremnost da diskutuje sa običnom rajom je jako privlačna, to govori dosta o čovjeku koji je spreman da umjesto da ide na kojekakve "poslovne večere" gdje se ugovaraju kojekakvi poslići i sl, dreždite pred monitorom i odgovarate na pitanje i Kunte i Pante. Zbog toga ste stekli moje simpatije, i vjerujem mnogih drugih: ljudima ste ako ništa probudili nadu da će se još političara ugledati na vas, i umjesto da imaju profil na fb-u, gdje bi kad' bi stavili tačku (.) na status imali desetine lajkova, Vi odgovarate i na neugodna pitanja.udrch wrote:možda postoje stranke sa kojima ne bi trebali Vi nikako razgovarati, ali šta trebaju misliti njihovi birači o vama nakon toga..korijeni mržnje N(V)aše stranke prema SDA su visoko elitistički..
vi ste kao neko zlopamtilo, koje jedne mrzi jer su to naviukli raditi, a druge vole iako su im skoro zaboli nož u leđa, a da bude gore vi priznajete da jednoj grupi ljudi opraštate sve iako i sami potvrđujete ono čemu i sami svjedočimo mjesecima..
vi podržavate stranku koja krši Ustav i Zakone ove zemlje i nije vas sramota to javno priznati i nastaviti dalje..je li ima veće dno od toga?
No, sve to na stranu sada ide, kada ste se doveli u situaciju da lično branite i podržavate stranku čiji kadrovi su proteklih godina pokazali:
-tako otvorenu dozu nepotizma (Nera, Lipovače, Korać, Selimović,...),
-nesposobnosti (Grabovica),
-kriminala i korupcije (reketaši Hadžić-Zlaja, Rudnap, namještanja tendera u BHT-u),
-stavljanja DRŽAVNIH institucija za lični interes (FTV)
-upravljanje nevladinim organizacijama i maltene organizovanje puča, krijući se iza njih
Što reče udrch - građani su pokazali šta misle o takvom i tom SDP-u, a pokazat će aBd i šta misle o vama, za manje od dvije godine.
Svako dobro Vama lično želim.
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#12624 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Dino Mustafić: Godine koje su pojeli sporazumi
Piše: Dino Mustafić
Mirovni sporazum koji je potpisan u Daytonu nije donio pobjedu nad neprijateljem, nije savladao zlo, nije donio nikakvu radost u bosanske domove te decembarske zime 1995. Stavio je tačku na zločine i zaveo mir.
Taj sporazum još i danas nas pritiska kao noćna mora. Status države Bosne i Hercegovine se na razlikuje mnogo od prestanka rata, jer su društvena stagnacija i politička kriza naša deprimirajuća stvarnost koju periodično "obogaćuju" novi "sporazumi" uvijek najavljeni kao reformski, platformski zaokret ka evropskim integracijama. Takav je i ovaj posljednji "Sporazum između SDP-a i SNSD-a", dvije vladajuće socijaldemokratske partije (barem to imaju u svojim nazivima), sa posebnim akcentom na ekonomska pitanja koja treba da pokrenu "ideal" socijaldemokratske države blagostanja, ali i otvori perspektivu za efikasniju borbu protiv korupcije i kriminala, funkcionalnije sudove i tužilaštva, otvorenije izborne procese.
Ovdašnji lideri političkih partija znaju da njihovi narodi imaju "kratko pamćenje", tako da se mogu bez ikakve odgovornosti bacati raznorazni "sporazumi" u javnost, kao svojevrsna međunastranačka igra, uz aplauz i zvižduke konstitutivnih naroda ovisno da li se nešto dobija ili gubi na državnom i entitetskom planu. Ova igra uvijek ima i aktere koji su svojevrsni "eksperti magle" poput ministra pravde u Vladi FBiH Zorana Mikulića koji nam objašnjava da će najnoviji sporazum upravo omogućiti toliko očekivane poteze vlasti da se obračuna sa kriminalom i korupcijom, mada to do sada nije činila ama baš nijedna vlada, ali će nakon ovog "sporazuma" sve krenuti nevjerovatno brzo i efikasno. Nažalost, pomenuti ministar nije jedini stranački ekspert poduprt korzetom stranačke discipline u ovim perverznim međustranačkim igrama koje imaju za cilj očuvanje političke moći i pozicija kao jedinog i osnovnog motiva umrežene političko-oligarhijske klase kojoj odgovara status quo. Dobitnik je u očima u javnosti ona strana koja će svoju ulogu odigrati efektnije, bez obzira na gubitke koje će pretpjeti baš ta javnost.
Tako ta igra "sporazumima" u BiH traje godinama od "prudskog" do ovog najnovijeg, bez mogućnosti da se na nekom racionalnom načelu, uz snagu argumenata, razmotre prijedlozi i prihvate ili odbiju u pokrenutoj javnoj raspravi ili parlamentarnom dijalogu. Za svakog građanina u BiH bilo kakav "sporazum" trebao bi probuditi uspavanu nadu da je moguće uvesti u naš politički prostor jednu sasvim drugu viziju ekonomije rada, potrošnje, nauke, tehnologije, progresa, identiteta, jednu konačno zrelu viziju onoga što jesmo i želimo biti. Međutim, za nas je svaki "sporazum" nova trauma, opravdani strah, jer više nemaju nikakav kredibilitet, niti dignitet potpisnici takvih političkih akata. U najnovijem slučaju Dodik i Lagumdžija, mada smo naviknuti i na brze hokejaške izmjene parlamentarne većine sa novim imenima poput Tihića ili Čovića. Vladajuće stranke nisu u službi progresa, odavno su u političkom ćorsokaku autokratizma i gramzivosti, bahatosti i osionosti koje demonstriraju već godinama ne mareći za prednost pluraliteta koji ohrabruje slobodu svakoga da se misli i sudi.
Zato mislim da svaki sporazum koji će stremiti naprijed i neće više jesti naše godine mora doći iz drugačijeg sistema moralnih vrijednosti i načela. Nas nisu ubijali narodi, već društveni ološ, bagra, koja je uz rat profitirala, etablirala se kao politički i poslovni mainstream. Oni neće postići dogovor koji će nas emancipirati, ograditi od provincijalnog i lopovskog društva začaurenog u sebe. Potrebni su nam hrabri sporazumi koji neće odbacivati osjećaj odgovornosti i kriticizma, onaj koji će postavljati visoke zahtjeve naročito "svojima", jer razumijevanje stava drugih i tuđih nesreća i nepravdi, važno je kao i naše podsjećanje na sopstvene nepravde. Istinski sporazum uvijek ide dalje od trenutnih kalkulacija, vidi budućnost i priprema osnovu za dostojan ljudski život koji smo zaslužili. Moramo biti svjesni da bez kodeksa načela, koja će se primjenjivati u životu, povjerenje i pomirenje, solidarnost u stremljenju ka evropskim principima, narodi u BiH neće moći stvoriti društvenu formaciju, zajednicu koja će osigurati srećan razvoj ovog dijela Balkana. Odustajanje od takvog sporazuma kojeg nema još ni na vidiku vodi nas u dalji izolacionizam i bijedu, crnu rupu u kojoj će jedino opstati političari koji će dan nakon potpisa na neki od inih sporazuma prijetiti referendumom i zveckati oružjem.
-
VjecitiStudent
#12625 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Mogao je Dino koju prozboriti i o njihovom "sporazumu".