ne znam bas. desetine ljudi su imali prilike i termine za raditi sto zele, ali jon je bio prvi i jedini koji je radio ono sto je radio. njegov lejt sou ili taj koncept je postojao i prije njega i na drugim programima pa se niko nije bio pomakao dalje od parum-chak drum baza, domacinskog "humora" s gostima, ponekim segmentom/skecom i sve ostalo za ne uvrijediti oglasivace (bill maher se bavio politickim temama ali njegov sou je bio conflict driven a to ljudi vole gledat, svadjanje, pa nije bas ista stvar). tek nakon jonovog uspjeha ih se pojavio sijaset. znaci, moglo se, samo se nije htjelo ni smjelo. razumijem kako televizija funkcionira i jon niti su trebali niti su mogli biti svi. televizijske kuce ce na sve pristati ako je profitabilno. kad su uvidjeli da je profitabilno i da privlaci eyeballs, kako oni vole reci, onda je i on sam postao heroj i njegov format i politicki pristup vise no prihvatljiv. tako i sa serijama. kad su uvidjeli da je profitabilno malo ostrije onda dozvoljavaju te teme, tipa rase, izbori, cosby, na network programima. onda im to generira bajagi outrage, tviter storms, vrte se po medijima, ljudi cuju pa pogledaju iako prvobitno nisu, otpadne jedan oglasivac, svide se drugom bas zbog toga i sve tako. para se vrti, nije problem. i da ne bude da nesto preuvelicavam jona, govorim samo o njegovom mjestu i ulozi u onom vremenu. zadnjih nekoliko godina ih nisam vise ni pratila, ni njega ni colberta, jutub klipic poneki i to je to.dale cooper wrote:
Slažem se, ali je Jon imao i tu sreću i luksuz da većinu karijere radi za kablovskog operatera (Comedy Central)
kod kojeg je imao kreativnu slobodu da radi šta hoće. Sa druge strane Sorkin je tipični filmski i tv pisac/scenarista
koji je svoje priče i projekte većinom plasirao velikim filmskim studijima ili jednoj od 3 velike tv kompanije
(ABC, NBC i CBS). A kada prodaješ projekte takvim igračima neki kompromisi su nužni da bi se prilagodio
širem gledateljstvu. Mislim lijepo je u teoriji biti edgy, inovativan i beskompromisan što se tiče načina
na koji ćeš predstaviti svoju priču, ali veliki dio pisaca i producenata nema taj luksuz niti dobijaju više
šanse ako zaseru. Ranije spomenuti Pizzolatto je živi primjer toga kako se ogroman kredit može spičkati
samo jednom sezonom koja je podbacila u očekivanjima kako publike tako i mreže. Još je HBO u pitanju,
koji ima strpljenja i dosta riskira kod odabira projekata. Kad sve to uzmemo u obzir Sorkin je pravio sasvim
dobro izbalansirane projekte između komercijalne prođe i dobre i kreativne priče.
Vidi se da nisi pogledala Newsroom kada kažeš ovo gore boldano, jer otvorenje ove serije upravo počinje
sa kritikom tih stvari:
I nastavlja sa tokom 3 sezone, kritikujući sve od tea party, Američkog angažmana na bliskom istoku do liberalnih pajdaša.
Eh sad, ima još jedna fundamentalna razlika u našim ukusima. Dok tvoji izbori serija i filmova uglavnom govore
o osobi koja preferira tematiku sive i sumorne političke i društvene realnosti kao i grizuću kritiku iste (i bez sumnje radi
se o zaista sjajnim serijama, koje i ja volim i cijenim), ja takođe volim i nešto malo optimističnije, nešto sa malo više nade,
bez obzira koliko to u današnjem svijetu nije realno očekivati.. Jebiga, nazovi me romantičarem i idealistom, neću se ljutiti.
sto se tice newsroom, te scene se sjecam jer je kruzila nemilice netom kao nesto fenomenalno i duboko. ne vidim. ne vidim odakle mu pravo ispostavljati djeci racun za nesto sto je njegova generacija sjebala. za sve o cemu tu rejdza je odgovorna njegova generacija. pod dva, amerika nikada nije bila ta violinska ciguliga koju glorificira. to je to sto me iritira kod njega o cemu sam gore pisala, ali to je opcenito liberalna boljka. pod tri, dje si ti, majstore, bio kad je gorilo? cime si ti doprinjeo da se ta djeca izbistre i naprave u drcne, hrabre, kriticki orijentirane gradjane i sve to sto od njih ocekujes? serviras im bajke i fantazije i onda ih hraces sto su ispali mutavi i nesposobni nositi se sa stvarnoscu, gaze ih politicari kako stignu i veze nemaju sa zivotom. ne ide, brate.
tacno je da ja gravitiram odredjenoj vrsti serija i da imam "stroziji" ukus nekad, ali gledam sve zivo. e'o, recimo, tu mejk mi hjuman
i cisto namjerno zbog ovog gore sto ljudima koji pisu o serijama i autorima serija na temi o serijama prijeti nekakvim banovima.