Rekonstrukcija tramvajske pruge

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#12601 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by PreWiBa »

mistek wrote: 23/07/2023 00:57
pritchard wrote: 21/07/2023 18:39
Metro je prekrupan zalogaj i za one koji imaju cijelu državu iza sebe. Mi imamo dosta dobrih stvari i samo ih trebamo podići na viši nivo:

1. Prigradska željeznica - Nedavno uspostavljena. :thumbup: Oko pruge živi 550k stanovnika užeg i šireg Sarajeva koji rade, školuju se i na sve načine gravitiraju Sarajevu. Valjalo bi dodati još jedan kolosijek i spojiti prsten oko Huma na potezu Bosnalijek - centar naselja Vogošća. Dakle iz cijele šire gradske regije si za X minuta na Glavnoj željezničkoj stanici i 5-10min pjehe od SCCa.

Moj jaran radi na X fakultetu i nedavno je kupio stan u Novoj VG. Zašto ne bi vozom za 3 min bio u centru grada umjesto da drnda blatnjavom stazom preko Kobilje?

2. Poboljšanje i proširenje tramvajske i trolejbuske mreže. To se već dešava

3. Gradski autoput / Probijanje transverzala i longitudinala - Obustavljeno već godinama

4. Administrativno ujedinjenje Sarajeva. Tretirati sve na potezu Ilijaš - Hadžići - Kozija kao jednu cjelinu u infrastrukturnom i svakom drugom smislu jer de facto je sve to Sarajevo sa svojim predgrađima i satelitskim naseljima.
U suštini, prvo je potrebno u red dovesti postojeće stanje. Redovni i sređeni tramvaji, uređene stanice, zatvoren sistem, klimatizirani busevi i trolejbusi, red vožnje, plus ta pigradska da funkcioniše besprijekorno. Nakon toga, u nekom dužem roku, treba planirati širenje linija, mreže. Ići će evo Hrasnica. Ići će Šip ako se ikad probije I transverzala. Trolejbusi za Vogošću bi bili napredak. Kad tad će se mreža morati širiti i zapadno od Stupa. Kad bi napravili sjevernu longitudinalu, onda bi se i tu imalo smisla nešto raditi. Ali, prije svega, da se sredi postojeće, bilo bi ok.

I Balkan je fakat crna rupa što se tiče javnog prijevoza. Nisam bio, ali pretpostavljam da je u Prištini bezveze. Skoplje nije ništa iznad nas. Tirana je bezveze. Crna Gora hajd sva mala, nemaš šta ni organizovati realno. U Srbiji isto tanušno, hajd Beograd neloše, ali jedan od lošijih segmenata Beograda. Kod nas rasulo. Sofija je razvila metro, nisam vala ni siguran koliko potrebno, ali eto. Atina i Istanbul su ok, al to nekako ni ne računam. Ali, sistem u, uslovno rečeno, manjim gradovima je uglavnom najprimitivniji. Pa nevažno, od Banja Luke, Novog Sada, Niša, Plovdiva ili eto Osijeka ili Splita. Bezveze sve.
U Albaniji su de facto ukinuli voz.
Tirana uopšte nema više željezničku stanicu, prva je u nekom selu 20 kilometara od grada
pritchard

#12602 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by pritchard »

mistek wrote: 23/07/2023 00:57
I Balkan je fakat crna rupa što se tiče javnog prijevoza. Nisam bio, ali pretpostavljam da je u Prištini bezveze. Skoplje nije ništa iznad nas. Tirana je bezveze. Crna Gora hajd sva mala, nemaš šta ni organizovati realno. U Srbiji isto tanušno, hajd Beograd neloše, ali jedan od lošijih segmenata Beograda. Kod nas rasulo. Sofija je razvila metro, nisam vala ni siguran koliko potrebno, ali eto. Atina i Istanbul su ok, al to nekako ni ne računam. Ali, sistem u, uslovno rečeno, manjim gradovima je uglavnom najprimitivniji. Pa nevažno, od Banja Luke, Novog Sada, Niša, Plovdiva ili eto Osijeka ili Splita. Bezveze sve.

Priština, Tirana, Skoplje i Podgorica ne da "nisu ništa iznad nas" nego su neuporedivi sa Sarajevom. Gradski prevoz se sastoji od autobusa i minibusa. Tako je i u Ljubljani, samo što Slovenci furaju ekofrendli vozila EURO 4/5/6 što je svakako veliki +.

Beograd se slomi pod sopstvenom težinom. Kao kad obučeš košulju iz prvog srednje, e tako i BG u koji se doseljava cijela Srbija, a infrastruktura to jako sporo prati. Na x mjesta ćeš vidjeti prugu u jako lošem stanju, nesnosne gužve itd.

Zagreb ima problem u urbanizmu jer je previše razuđen što smanjuje gustinu naseljenosti koja je neophodna za metro.

Osijek ima tramvajsku mrežu koju širi po drugi put od agresije na Hrvatsku tako da je i on viša kategorija. :thumbup:

Mala Lausanne u Švici ima metro i to bez vozača/automatik. Sjedneš naprijed i kao da ti voziš. :D
sarayewo

#12603 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by sarayewo »

Mishelinke wrote: 19/07/2023 10:23
agent_zero wrote: 19/07/2023 09:50

40+ je lično mislim pretjerivanje za grad ove veličine, nego hajmo sakriti nerad, puš i mobitel pauze.

Čuj treba im 40+ tramvaja da bi mogli održavati red vožnje :lol:
Prije rata je u remizi bilo 98 ispravnih zglobnih tramvaja, od toga je na liniji uvijek bilo 60+ vozila (i nije bilo Hrasnice).

Kada se Hrasnica napravi, ispod 90 tramvaja ne treba ni razmišljati, ako želimo imati normalan RV sa svih 9 linija koje tada budu.
Ne znam statistike ali pojednostavljena matematika pod pretpostavkom da se sve krece, nema guzvi i da samo trojka vozi:

60 tramvaja na 12 km = 1 tramvaj na svakih 200 m - ako vozi prosjecnom brzinom od 20 km/h prolazi 200m za 40 sekundi sto znaci da bi tramvaj bio na stanici svakih 40 sekundi. Dodaj na ovo stajanje na stanicama, semaforima itd mislim da nema logike da ih je bilo toliko.

Cak i da uzmes ostale linije u obzir i da dodamo 30% prostora jer nema nijedne tacke koju prelaze sve linije (npr 4,6,7 nisu isli do bascarsije, 1 nije isao dalje od skretanja kod masinske itd), to je opet tramvaj svaku minutu... Ja se sjecam da ih je bilo cesto, ali ne znam da ih je bilo toliko cesto.
neki

#12604 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by neki »

sarayewo wrote: 23/07/2023 04:55
Mishelinke wrote: 19/07/2023 10:23

Prije rata je u remizi bilo 98 ispravnih zglobnih tramvaja, od toga je na liniji uvijek bilo 60+ vozila (i nije bilo Hrasnice).

Kada se Hrasnica napravi, ispod 90 tramvaja ne treba ni razmišljati, ako želimo imati normalan RV sa svih 9 linija koje tada budu.
Ne znam statistike ali pojednostavljena matematika pod pretpostavkom da se sve krece, nema guzvi i da samo trojka vozi:

60 tramvaja na 12 km = 1 tramvaj na svakih 200 m - ako vozi prosjecnom brzinom od 20 km/h prolazi 200m za 40 sekundi sto znaci da bi tramvaj bio na stanici svakih 40 sekundi. Dodaj na ovo stajanje na stanicama, semaforima itd mislim da nema logike da ih je bilo toliko.

Cak i da uzmes ostale linije u obzir i da dodamo 30% prostora jer nema nijedne tacke koju prelaze sve linije (npr 4,6,7 nisu isli do bascarsije, 1 nije isao dalje od skretanja kod masinske itd), to je opet tramvaj svaku minutu... Ja se sjecam da ih je bilo cesto, ali ne znam da ih je bilo toliko cesto.
Nije 12 km nego 24
bitangeIprinceze

#12605 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by bitangeIprinceze »

Peacean wrote: 09/07/2023 11:33
bitangeIprinceze wrote: 09/07/2023 11:12 Joj kad sutra proletim raskrsnicom :lol: :lol: i longitudinalno i transferzalno
Ma udari i dijagonalu :D
Kad ce biti gotova Malta? :D taman dok se vratim s mora da imam sta raditi :)
tramvajtrojka

#12606 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by tramvajtrojka »

bitangeIprinceze wrote: 23/07/2023 12:16
Peacean wrote: 09/07/2023 11:33

Ma udari i dijagonalu :D
Kad ce biti gotova Malta? :D taman dok se vratim s mora da imam sta raditi :)
na malti su dns poceli sa postavljanjem šina tako da bi mogla biti gotova do srijede
veliki_ah

#12607 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by veliki_ah »

Jutros vidim da postavljaju zutu traku na skenderiju i bio je tu i neki bager.. Cini mi se da je ova Bosman firma.. Jel to pocinju raditi tu raskrsnicu? Vec jutros je bio haos u saobracaju, a tek su stavili zutu traku, cime su zatvorili 2 saobracajne trake (skretanje desno i tramvaj/autobus). Cudi me da nije bila neka obavijest
velikonja

#12608 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by velikonja »

veliki_ah wrote: 24/07/2023 08:35 Jutros vidim da postavljaju zutu traku na skenderiju i bio je tu i neki bager.. Cini mi se da je ova Bosman firma.. Jel to pocinju raditi tu raskrsnicu? Vec jutros je bio haos u saobracaju, a tek su stavili zutu traku, cime su zatvorili 2 saobracajne trake (skretanje desno i tramvaj/autobus). Cudi me da nije bila neka obavijest
Uredno najavili, ukupno 3 trake ( skretanje desno, tram sine i jedna pravo uz obalu )
Planirano do 2.8.

objave bile 5-7 dana vec
neki

#12609 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by neki »

veliki_ah wrote: 24/07/2023 08:35 Jutros vidim da postavljaju zutu traku na skenderiju i bio je tu i neki bager.. Cini mi se da je ova Bosman firma.. Jel to pocinju raditi tu raskrsnicu? Vec jutros je bio haos u saobracaju, a tek su stavili zutu traku, cime su zatvorili 2 saobracajne trake (skretanje desno i tramvaj/autobus). Cudi me da nije bila neka obavijest
https://www.klix.ba/vijesti/bih/radovi- ... /230722067
tramvajtrojka

#12610 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by tramvajtrojka »

Image

bila je najava i po portalima da pocinju radovi na Skenderiji
veliki_ah

#12611 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by veliki_ah »

Do mene je.. vikendom se ima manje vremena za portale :sad:

Al bar sam sad psihički spreman za torturu ove sedmice :)
scarr

#12612 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by scarr »

Zaobilazit3 ako Boga znate, vozim se pola sata od holiday inna do scc
insaneinthebrain

#12613 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by insaneinthebrain »

kolaps :run:
HelaS

#12614 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by HelaS »

scarr wrote: 24/07/2023 09:38 Zaobilazit3 ako Boga znate, vozim se pola sata od holiday inna do scc
Kako i ne bi bio kolaps, kad je jutros oko pola 10 na gradilištu bilo svega 4 radnika i policajac koji je provjeravao zaštitnu ogradu :-)

Umjesto da su radovi počeli zorom, od 5 sati se vidi, i da su danas podigli sav stari asfalt, oni otvaraju gradilište u jutarnjoj špici, i povrh toga - nemaju dovoljno radnika :(
Dimu1927

#12615 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Dimu1927 »

veliki_ah wrote: 24/07/2023 09:04 Do mene je.. vikendom se ima manje vremena za portale :sad:

Al bar sam sad psihički spreman za torturu ove sedmice :)
Ma bice tortura jos mjesec i po, poslije ovog idu dvije lijeve trake i nece se moci iz pravca alipasine na most... pa onda s krivina i raskrsnica kod americke ambasade isto u 2 faze po 2 trake...
last mohicans

#12616 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by last mohicans »

Sve se tromo i presporo radi. Sa tako malim brojem radnika. U normalnim zemljama ta raskrsnica bi se uradila za vikend.. Najbolji primjer famozni KT u Safeta Zajke, tu su 4 radnika sa jednom ugašenom mašinom. Sjesti i plakati. Nekad sam gledao dokumentarac kad svabe mijenjaju komad piste preko noći, da ujutro avioni mogu slijetati, i naravno, uspijeli su.
thekupus

#12617 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by thekupus »

last mohicans wrote: 24/07/2023 11:28 Sve se tromo i presporo radi. Sa tako malim brojem radnika. U normalnim zemljama ta raskrsnica bi se uradila za vikend.. Najbolji primjer famozni KT u Safeta Zajke, tu su 4 radnika sa jednom ugašenom mašinom. Sjesti i plakati. Nekad sam gledao dokumentarac kad svabe mijenjaju komad piste preko noći, da ujutro avioni mogu slijetati, i naravno, uspijeli su.
Šta se bolan tromo radi, jesi gledao kako su radili ove raskrsnice što su završili prošle sedmice? Uopšte nije bilo sporo i tromo. Uostalom, koliko para, toliko muzike, cijeli projekt bio koštao duplo više da se radi tako kako raja zamišlja, 24 sata dnevno
last mohicans

#12618 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by last mohicans »

thekupus wrote: 24/07/2023 11:40
last mohicans wrote: 24/07/2023 11:28 Sve se tromo i presporo radi. Sa tako malim brojem radnika. U normalnim zemljama ta raskrsnica bi se uradila za vikend.. Najbolji primjer famozni KT u Safeta Zajke, tu su 4 radnika sa jednom ugašenom mašinom. Sjesti i plakati. Nekad sam gledao dokumentarac kad svabe mijenjaju komad piste preko noći, da ujutro avioni mogu slijetati, i naravno, uspijeli su.
Šta se bolan tromo radi, jesi gledao kako su radili ove raskrsnice što su završili prošle sedmice? Uopšte nije bilo sporo i tromo. Uostalom, koliko para, toliko muzike, cijeli projekt bio koštao duplo više da se radi tako kako raja zamišlja, 24 sata dnevno
Mislio sam više na dinamiku ovih ostalih radova, koji se ne tiču pruge. Ove u vezi s prugom se dobrom dinamikom rade, ali tu podbace drotovi koji ne preuzmu upravljanje saobraćaja na raskrsnicama koje trpe radi radova. Mislio sam na KT U Buća Potoku, spoj sa autoputem, zatim DZB se užasno dugo radila i loše je urađena. Neki šahtovi su već propali, zatim ovaj cirkus sa zamjenom cijevi, Kranjčevićeva je horor već mjesecima, na Koševskom brdu, također. Ali eto, tu ima više čimbenika koji utiču na dinamiku koja je sve, samo ne zadovoljavajuća.
HelaS

#12619 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by HelaS »

Pa ako je cilj ušteda, neka onda rade 3 godine jednu raskrsnicu, bit će to extra ušteda :-) Mislim, na izrazito glup post, identičan komentar. Interes grada - stanovništva, privrede i ekonomije, je što brži završetak građevinskih infrastrukturnih radova. Dosadašnje dvije raskrsnice, Socijalno i Pofalići, urađene su presporo, i trebale su biti završene u dva vikend dana.
veliki_ah

#12620 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by veliki_ah »

Naravno da je tromo i sporo. Realnost jest da ne mozes izabrati dobar period jer uvijek je guzva i uvijek su neka desavanja, a bolje je raditi sada kada nema skole i studenata. Medjutim, ja sam isao jutros u 8, kolona je od holidej ina, rade samo 2 trake dok su ostale 3 zatvorene i na jednoj stoji ugasen bager i pored na trotoaru stoji jedan radnik. Dakle, radovi nisu zapoceli ni nisu bili ni blizu da zapocnu. U tom momentu su mogle komotno raditi jos 2 trake dok je jutarnja guzva.

A da ne kazem da su zakopali sinoc u 6, do jutros su mogli zavrsiti pola posla. Nek se malo kanton isprsi i plati crvene dnevnice radnicima za prekovremeno i sve ce biti na vrijeme.

Al znam ja nas, jebo ti nas.
tramvajtrojka

#12621 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by tramvajtrojka »

HelaS wrote: 24/07/2023 12:06

Pa ako je cilj ušteda, neka onda rade 3 godine jednu raskrsnicu, bit će to extra ušteda :-) Mislim, na izrazito glup post, identičan komentar. Interes grada - stanovništva, privrede i ekonomije, je što brži završetak građevinskih infrastrukturnih radova. Dosadašnje dvije raskrsnice, Socijalno i Pofalići, urađene su presporo, i trebale su biti završene u dva vikend dana.
u dva vikend dana izvršiti dizanje sina, iskop, postaviti odvodnju, navuci tampon, postaviti nivelirajucu betonsku plocu, postaviti nosecu betonsku ploču, postaviti instaalcije, postaviti šine, postaviti beton oko šina, asfaltirati i to sve za jedan vikend pa kako jbt :lol: :lol: :lol:

ev maltu rade pet dana i zavrsiti ce je tek za tri,cetiri ni prosle godine nisu nista brze radili raskrsnice samo su ih radili iz dva puta a ne odjednom kao sada pa se cini kao da je brze islo
drugtito2011

#12622 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by drugtito2011 »

Zašto sad rade? -zato što su ljudi uglavnom na odmorima, škole ne rade, itd..
Što ne rade noću? - zato što bi onda bio problem da se ne može spavati i ko još radi noću
Što je malo radnika? - zato što posao ne vode forumski stručnjaci
Radiće se mjesec dana?! - gdje piše i na osnovu čega to kažete, ako je vrlo jasno napisano vrijeme trajanja radova
Što radnici rade po vrućini? - da ne rade, rekli bi ste sve zagrađeno a radnika nigdje
Zašto tako dugo rade raskrsnice? - pa da bi forumski stručnjaci mogli raspravljati o dinamici i ispravnosti radova
Da li će studenti stići na predavanje? - nema predavanja trenutno
Hoće li dedo stići do KCUS-a da posjeti nanu? - neće, jer je nana ozdravila

Kad idete na more onda vam do granice sve smeta, ali na granici 2 ili 3 sata čekanja je normalno, ne smeta vam vrućina, ne smeta vam što carinici rade po vrućini, itd...Sve što vam ovdje smeta van BiH vam ne smeta jer oni grade svoje države da bi vama na ljetovanju bilo bolje.

Licemjeri.
VladaFBiH

#12623 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by VladaFBiH »

HelaS wrote: 24/07/2023 12:06

pa dovoljno je reći da je to tehnički nemoguće samo jednom sloju betona treba više vremena od toga da se osuši
neki

#12624 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by neki »

neki ovdje zaboravljaju prijašnje rekonstrukcije pružnih prelaza, kad se to radilo 4-5 sedmica..
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#12625 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Truba »

veliki_ah wrote: 24/07/2023 12:09 Naravno da je tromo i sporo. Realnost jest da ne mozes izabrati dobar period jer uvijek je guzva i uvijek su neka desavanja, a bolje je raditi sada kada nema skole i studenata. Medjutim, ja sam isao jutros u 8, kolona je od holidej ina, rade samo 2 trake dok su ostale 3 zatvorene i na jednoj stoji ugasen bager i pored na trotoaru stoji jedan radnik. Dakle, radovi nisu zapoceli ni nisu bili ni blizu da zapocnu. U tom momentu su mogle komotno raditi jos 2 trake dok je jutarnja guzva.

A da ne kazem da su zakopali sinoc u 6, do jutros su mogli zavrsiti pola posla. Nek se malo kanton isprsi i plati crvene dnevnice radnicima za prekovremeno i sve ce biti na vrijeme.

Al znam ja nas, jebo ti nas.
beze ti je post
ocito ne pratis rekonstrukciju

ISTI ovaj post je neko napisao kada su krenule gužve kada je započeo drugi dio rekonstrukcije i isto je ograđeno ali nisu počeli radovi na uklanjanju šina na dvojci... onda je krenulo za dan dva tri...i svi su se ušutili

JEDAN DATUM se mora odrediti da započnu radovi...gradilište nije uštimani orkestar gdje 30 instumenata svira 2 sata ko pišta

niko ne prati dolazak muzičara postavljanje bine uštimavanje insturmenata i probe... već samo na izvedbu
Post Reply