славянин wrote:detroit-mercy wrote:
*jako malo trziste
*slaba kupovna moc
*slaba infrastruktura
*dostupnost kvalifikovane radne snage
mozes nastaviti niz
Jest fabrike u kini proizvode iphone koje prodaju u Kini..
*Govorim o stranim investicijama - zasto nebi velike korporacije ovdje gradile fabrike kad je tako radna snaga jeftina,porezi mali,doprinosi mali,name itd. i izvozila u EU ? Kako je to iz Kine jeftinije proizvesti upaljac i transportovati preko pola planete i plasirati na EU trziste.
*Opet cilj nije lokalno trziste nego izvoz.. ko ne voli da napravi fabriku gdje su porezi mali a radnici 4x jeftiniji nego u maticnoj drzavi , ne samo proizvodnja - mozes poput kipra da navuces strane banke itd..
*Infrastruktura - pa akcize za autoput,krediti za autput, ne znam vise sta - i nigdje nista - evo doduse "struka" kaze los teren. To sto administrativni aparat guli realni sektor i jede pare za place i firme tipa gras sa 300 miliona duga ??
*Za "prljave" poslove proizvodnje ti ne trebaju astrofizicari, a za pozicije gdje je strucno osoblje neophodno siroka evropa da unajmis pa postavis ovdje na poziciju.
- nastavi niz.
Je li ti ovo ozbiljno sa usporedbama Kine i BiH i zasto
Kina je zemlja od 1.3 milijarde stanovnika. Prosle godine u Kini je proizvedeno oko 30 milliona vozila koja su zavrsila na kineskom trzistu. Za VW, Mercedes i mnoge druge Kina je vec nekih 10tak godina glavno/kljucno trziste. Ovo je samo glede auto industrije.
Za lukusuzne marke, Kina je odavno trziste broj jedna u svijetu.
Samo u zadnjih 10 godina u Kini je ugradjeno vise cementa nego u USA u 20tom vijeku
Kina znaci Sredisnje Carstvo i oni sebe vide tako, kao centralnu zemlju svijeta oko koje se sve vrti.
Kina moze da anagazuje 100, 200, 300 hiljada radnika na jednom projektu ko iz picke, mi ako skupimo 2 hiljde na konju smo. Eto kako oni mogu proizvesti milijardu upaljaca a nama bi top bio 20 000 komada

.
Zapitati se kako moze Kina a ne me je na nivou pitanja koje se postavlja u vrticima. Puno ozbiljnije pitanje bi bilo kako moze Kina a ne Indija.
Kina je gigant u svakom pogledu.
Prije 20 godina nisu znali camac napravit a sad su prva brodogradjevna sila u svijetu.
Nastavi niz

.