Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Dope_Man

#12576 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dope_Man »

Pa to znaci mi bi mogli sutra zakopati, a negdje 2050te ga otvoriti :D
Haris.ba

#12577 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Dope_Man wrote:Pa to znaci mi bi mogli sutra zakopati, a negdje 2050te ga otvoriti :D
Pa slijedeće 4 godine će se ganjati dionice Zenica-Žepče, Tarčin-Bradina i Zvirovići Mostar jug. Šanse za pronalazak para za Prenj i pripreme kad bi udarnički krenuli jeste 2022. I kad bi stvarno radili trebalo bi nekih 10ak godina. Znači u najboljem slučaju negdje 2032. Mada nažalost realnije je upravo 2040 - 2050. Kada će većini nas biti oduzete vozačke zbog starosti. :D
Dope_Man

#12578 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dope_Man »

Ajde bogati, iznajmicemo grupno jedan autobus i provozat se :lol:
drug_profi

#12579 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Promijenile su se i tehnologije i iskustva. Kazu da je 5 godina realan rok za probijanej Prenja, Hajd nek bude i 7 jer ce svasta da se desava u toj rupi tokom gradnje.

A sto se tice Bradine, koliko znam bice samo privremeni spoj na M17 nakon tunela Ivan, a autoput dalje nastavlja "po nebu" do ovcara.
Ne bukvalno naravno.
Haris.ba

#12580 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

Dope_Man wrote:Ajde bogati, iznajmicemo grupno jedan autobus i provozat se :lol:
Ma ljudi nemaju više vremena da saburaju. Otiće u Njemačku na gotovo. Još džabane autoput.
neki

#12581 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

drug_profi wrote:Promijenile su se i tehnologije i iskustva. Kazu da je 5 godina realan rok za probijanej Prenja, Hajd nek bude i 7 jer ce svasta da se desava u toj rupi tokom gradnje.

A sto se tice Bradine, koliko znam bice samo privremeni spoj na M17 nakon tunela Ivan, a autoput dalje nastavlja "po nebu" do ovcara.
Ne bukvalno naravno.
Nova austrijska metoda kojom se danas vrši prokop tunela na alpskim terenima je stara cca 50 godina, tako da se malo tu sta imalo promjeniti..
Slažem se da je i pored zastarjele metode 5 godina realan rok samo za probijanje, ali u idealnim uslovima koji su kod nas nažalost nemogući..
Dope_Man

#12582 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dope_Man »

Haris.ba wrote:
Dope_Man wrote:Ajde bogati, iznajmicemo grupno jedan autobus i provozat se :lol:
Ma ljudi nemaju više vremena da saburaju. Otiće u Njemačku na gotovo. Još džabane autoput.
Ma znam, istu sam odluku dionio nedavno.. necu u Njemacku, al gledam druge opcije jer ovdje nema smisla cekati vise. Hebote, pa nedavno na putu do Zagreba sam prvi put prosao u cugu komplet autoputeve sto ih imamo u drzavi (Sa-Ze + Doboj-Gradiska, izuzecu komadic do Tarcina i Bijacu).. smijesno koliko malo je toga nakon svih ovih godina. A kako se stalno vozam magistralama dobro znam kakve su.. i onda kad sam uporedio sa onima vani... Nek nego druci ceka i nada se boljem, hebat it. Doci turisticki nekad i to je to.
drug_profi

#12583 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Dok nemate porodice na vratu, idite i ne osvrcite se. I ja bih volio da moja djeca prelome, ali "nazalost" dobro im ide ovdje za sada pa nemaju takav motiv.
cadburry

#12584 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by cadburry »

Haris.ba wrote:
Dope_Man wrote:Pa to znaci mi bi mogli sutra zakopati, a negdje 2050te ga otvoriti :D
Pa slijedeće 4 godine će se ganjati dionice Zenica-Žepče, Tarčin-Bradina i Zvirovići Mostar jug. Šanse za pronalazak para za Prenj i pripreme kad bi udarnički krenuli jeste 2022. I kad bi stvarno radili trebalo bi nekih 10ak godina. Znači u najboljem slučaju negdje 2032. Mada nažalost realnije je upravo 2040 - 2050. Kada će većini nas biti oduzete vozačke zbog starosti. :D
Ja mislim da, ako naredna vlast bude pametna i sposobna, da bi se u narednom mandatu mogle završiti ili početi graditi (ali fakat, sa mašinama na terenu, a ne kao ovo sad) sve dionice koridora 5C u Federaciji osim Konjic - Mostar Sjever dionice. Naravno, to bi uključivalo koncesiju Žepće - Doboj, koja se dugo vrtila kao opcija. Kada vidim koliko je efikasan taj model u RS-u, mislim da bi bilo dobro da se primijeni i na ovoj dionici.

Pored toga, šta je sa Lašva - Nević polje dionicom? Da li su definitivno potrošene pare od klirinškog duga ili bi se i ovoj dionici mogli nadati?
Nivelacija

#12585 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Nivelacija »

drug_profi wrote:Zahvaljujem, ali ja sam samo pokupio upis sa par stranica iza ove.
Ima li još nešto da se je pomaklo osim toga?

BTW, 7 mjeseci je prilično vremena. Jesu li počeli radovi, i ako nisu zašto nisu?
Terzic ne umije da zapocne.

Najnesposobniji covjek u historiji bilo kojeg JP u drzavi.
So What!

#12586 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Seawolf wrote:Je li bi mogao neko (tačno i po redu) navesti sve planirane izlaze sa autoceste A1, od izlaza "Zenica jug" (gdje sada izlazimo sa autoceste) do spoja/presjeka sa autocestom "9. januar" (sjeverno od Doboja).

Kolika je ukupna planirana dužina autoceste A1, između dvije navedene tačke?

Hvala.
Ovako bii će tu sigurno privrmenih spojeva i ulaza, za koje ne mogu da ti garantujem, gdje će tačno biti, ovisno od dinamike, ali evo ti spisak oficijelnih petlji planiranih na tom dijelu:

- Drivuša (Zenica Jug)
- Donja Gračanica (Zenica Sjever)
- Poprikuše (Žepče Jug)
- Ozimice (Žepče Sjever)
- Medakovo (Tešanj)
- Karuše (Doboj Jug)
- Rudanka (Doboj Sjever)
- Johovac (Račvasta petlja - spoj A1 i 0901).
So What!

#12587 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Evo sada malo, inače o nepopularnoj temi, ali veoma bitnoj za sav ovaj proces.

Izbori idu, recimo entitetske vlade su imale obrnuto proporcionalan učinak kada su autoputevi u pitanju.

Vlada RS-a će u četiri godine uspjeti završiti autoput između Doboja i Banja Luke, a započela je i procedura za prvu dionicu koridora Vc koja ide kroz ovaj entitet.

S druge strane Vlada FBiH je imala katastrofalan učinak, završena je jedna mikro-dionica oko Zenice (koja je usput i kasnila), a čiju je izgradnja započela još u vrijeme prethodne vlade i radi se na drugoj dionici Zeničke obilaznice (koja će također kasniti).

Strateški važan most između Hrvatske i BiH je napokon otkočio u ovom mandatu, ali presporo to ide, te sa završenim mostom vjerovatno ćemo se načekati još granični da bude gotov. Dok recimo na Gradišci je granični već gotov i čeka novi most.

Ja se iskreno nadma da će birači biti pametni, te da će ovakvu traljavost u izgradnji ovako važnog projekta, znati nagraditi na sljedećim izborima.

Pomalo sam zabrinut što do sada u kampanji niko nije nešto puno spominjao izgradnju cesta, ali eto nadam se sposobnijem sljedećem sazivu federalne vlade, dok koliko god ne volio ovu političku garnituru u RS-u, po pitanju izgradnje cesta, mogu dobiti prolaznu ocjenu.
Haris.ba

#12588 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Haris.ba »

cadburry wrote:a mislim da, ako naredna vlast bude pametna i sposobna, da bi se u narednom mandatu mogle završiti ili početi graditi (ali fakat, sa mašinama na terenu, a ne kao ovo sad) sve dionice koridora 5C u Federaciji osim Konjic - Mostar Sjever dionice. Naravno, to bi uključivalo koncesiju Žepće - Doboj, koja se dugo vrtila kao opcija. Kada vidim koliko je efikasan taj model u RS-u, mislim da bi bilo dobro da se primijeni i na ovoj dionici.

Pored toga, šta je sa Lašva - Nević polje dionicom? Da li su definitivno potrošene pare od klirinškog duga ili bi se i ovoj dionici mogli nadati?
Napisao sam ti šta u najboljem slučaju može krenuti u slijedeće 4 godine. To su dionice koje su mogle biti završene ili pri kraju 2018. A tek trebaju "krenuti".

Šanse da neko uzme Žepče - Doboj pod koncesiju su minimalne, skoro nepostojeće. I ne vidim gdje je taj model efikasan u RS?
So What! wrote:Ja se iskreno nadma da će birači biti pametni, te da će ovakvu traljavost u izgradnji ovako važnog projekta, znati nagraditi na sljedećim izborima.
Na prošlim izborima je dokazano da glasačima autoput nije toliko ni bitan.
Dozer

#12589 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dozer »

Jesam li ja nesto fulio, ili su nedavno rekli da su osigurali pare za kompletan 5C...?
Otkud sad odjednom sinoc da govore da se obezbijedilo 180 miliona iz EBRD-a za jednu dionicu...?
kakaljin

#12590 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by kakaljin »

Dozer wrote:Jesam li ja nesto fulio, ili su nedavno rekli da su osigurali pare za kompletan 5C...?
Otkud sad odjednom sinoc da govore da se obezbijedilo 180 miliona iz EBRD-a za jednu dionicu...?

Koliko je para skupljeno namjenski koje su se izdvajaje za autoput i magistralne ceste, moglo se sve napraviti do sada, ali te pare su nestale i otisle na plate drzavnih sluzbenka, a to su namjenke pare bile.
Thorgerson

#12591 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Thorgerson »

2010-2014 federacija gradila
2014-2018 rs gradio

Sad je opet red na federaciju. :D

Drzava nema novca da gradimo uporedo, narocito jer ovo sto RS gradi, gradi onako kako njima pase. Jer ovo sto su oni uradili, mogao se uraditi koridor od Svilaja do Doboja.
Dozer

#12592 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dozer »

A sta bi s ovim zadnjim otimackim akcizama? Na sta ce se tacno potrositi tih skoro 200 miliona skupljenih do sada?

Kako su se misevi usutili oko toga, a... Bila hampa oko podjele medju entitetima, i cim se podijelilo, nakaradno naravno, odmah nastupila tisina i vise niko ne spominje tu "sicu". A sad se odjednom "obezbijedilo" 180 miliona KREDITA od EBRD-a, pa ce onda, valjda, od onih prikupljenih akciza vracati taj kredit.
Koja je logika placati kamate na kredit, a imas vlastite NAMJENSKE pare u tom iznosu? Moze li mi neko laicki objasniti ovu ekonomsku logiku?
drug_profi

#12593 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

EBRD krediti su skoro besplatni. Da ne cekas da se akumulira novac i dogovori raspodjela, nego da projekat zapocnes odmah.
klixoris

#12594 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by klixoris »

So What! wrote: Ja se iskreno nadma da će birači biti pametni, te da će ovakvu traljavost u izgradnji ovako važnog projekta, znati nagraditi na sljedećim izborima.
Suludo je ocekivati da biraci ovog
https://www.klix.ba/vijesti/bih/reakcij ... /180913036
profila ikako mogu biti pametni, a posebno prepoznati da je vlast bila traljava i kazniti ih za nerad... :roll:
Dope_Man

#12595 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dope_Man »

Dozer wrote:Jesam li ja nesto fulio, ili su nedavno rekli da su osigurali pare za kompletan 5C...?
To je Bake bac'o bombe :D

A sto se tice akciza, one su i uvedene da se pokaze da ima drzava odakle prikupljati novac za vracanje kredita (da, umjesto da od istih gradimo, mi cemo uzimati kredite i vracati).
So What!

#12596 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

drug_profi wrote:EBRD krediti su skoro besplatni. Da ne cekas da se akumulira novac i dogovori raspodjela, nego da projekat zapocnes odmah.
Hvala kolezi :D , nemamo mi akumulirana baš sredstva. Ovo što Evropske institucije i razni fondovi daju je u rangu sadake, guraju nas ljudi.

Novinari znaju da se crna hronika čita, pa tako jedva dočekaju da malo spinuju da mi novac imamo.

Recimo akumulira se fine dobiti od BH Telecoma i Elektroprivrede, ali nije to dovoljno, jer ove stvari koštaju.

Bilo je ono preusmjeravanja namjenskog novca, to je svakom već jasno. Za ovako loš tempo, krivi su isključivo političari, ja lično krivim brak SDA-SBB, a ovi iz HDZ-a aminuju, zbog svojih maloumnih ideja.

Ponovo se vraćamo na priču, da Bosanci ne čitaju i ne prate dovoljno, pa ne znaju šta je strateški važno za ovu zemlju. Obraz nacije se više ne mora braniti, BiH je protektorat koje se neće raspasti još uvijek, ekonomija i infrastruktura je jedino bitna u ovoj priči, da bi ovo društvo krenulo naprijed.
probook

#12597 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by probook »

Dajte Prenj Kinezima i obezbjedite pare zavrsice ga Kikezi za 3 godine :lol:
Dozer

#12598 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Dozer »

So What! wrote:
drug_profi wrote:EBRD krediti su skoro besplatni. Da ne cekas da se akumulira novac i dogovori raspodjela, nego da projekat zapocnes odmah.
Hvala kolezi :D , nemamo mi akumulirana baš sredstva. Ovo što Evropske institucije i razni fondovi daju je u rangu sadake, guraju nas ljudi.

Novinari znaju da se crna hronika čita, pa tako jedva dočekaju da malo spinuju da mi novac imamo.

Recimo akumulira se fine dobiti od BH Telecoma i Elektroprivrede, ali nije to dovoljno, jer ove stvari koštaju.

Bilo je ono preusmjeravanja namjenskog novca, to je svakom već jasno. Za ovako loš tempo, krivi su isključivo političari, ja lično krivim brak SDA-SBB, a ovi iz HDZ-a aminuju, zbog svojih maloumnih ideja.

Ponovo se vraćamo na priču, da Bosanci ne čitaju i ne prate dovoljno, pa ne znaju šta je strateški važno za ovu zemlju. Obraz nacije se više ne mora braniti, BiH je protektorat koje se neće raspasti još uvijek, ekonomija i infrastruktura je jedino bitna u ovoj priči, da bi ovo društvo krenulo naprijed.
A mozemo na sve gledati i ovako - Prosle godine je za razne javne nabavke potroseno nesto manje od milijardu KM, a ove godine je planirano, i dobrim dijelom vec i potroseno oko 70% vise, tj. oko 3 milijarde KM.
Gro ove cifre je otislo ili ce otici na raznorazne nepotrebne gluposti, poput gomile novih vozila, novog kancelarijskog namjestaja i tehnike (koji se, btw, nabavljaju skoro svake 2 godine, a nekad i svake godine, sto je mimo svih mogucih pravila i praksi), sitne popravke ulica i cesta koje kostaju daleko vise od stvarne vrijednosti jer se popravljaju i po 10x duze nego je realno potebno, itd.itd.
Naravno, u ovoj cifri su se svi ugradili po 10-20%.

Dakle, na kraju, od 3 milijarde (brojevima, za one koji vole nule - 3.000.000.000 = 3.000 miliona), gradjani nece dobiti nista konkretno i dugorocno iskoristivo, jer svi znamo kojeg kvaliteta su predizborni radovi na bilo cemu...

Dalje sami racunajte, i slobodno se zapitajte - da li su nam zaista potebni EBRD krediti, i bilo kakvi drugi krediti, pored ovolike, i po pravilu najcesce besmislene javne potrosnje? Ja mislim da nisu, ali o tome ne odlucujem ja, nego oni koji vode ovu drzavu, entitete, kantone, opstine... A oni ocito imaju nekakvu drugaciju "ekonomsku" racunicu od moje. Cinjenica je da ovdje ima novca, kao isto je cinjenica da se on ciljano ne rasporedjuje ni priblizno na najbolji nacin za drzavu i gradjane, nego ide po nekim drugim pricipima, a mislim da nam je svima jasno kojim i kakvim.

Naravno, nemojte ni jedne sekunde zaboraviti ko vodi to kompletno kolo. I ko god je iskren prema sebi samom, krajnje je vrijeme i da se trzne i ove i ovakve stvari, koje traju vec 22 godine, kazni na izborima.
Last edited by Dozer on 13/09/2018 22:45, edited 1 time in total.
So What!

#12599 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Hrvatska pomjerila rok za most na Savi
Image

Iako je prvobitno bilo najavljeno da će nakon dva odgađanja u avgustu i jednog odgađanja u julu Hrvatska sredinom septembra raspisati tender za izgradnju mosta na Savi kod Gradiške, to se nije dogodilo.

Iz te države, ipak, uvjeravaju da je, iako je ponovo došlo do odgađanja, predviđeno da raspisivanje tendera bude obavljeno tokom ovog mjeseca.

Kako je "Nezavisnim" saopšteno iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture Hrvatske, koje je zaduženo da raspiše tender za izbora izvođača radova, zbog potrebe usaglašavanja dokumentacije s bh. stranom došlo je do, kako kažu, manjeg pomjeranja rokova.

"Tender koji prethodi objavi natječaja bit će spreman u ovom mjesecu, a objava samog natječaja predviđena je planom 'Hrvatskih cesta', slijedom kojeg je razvidno i osiguranje financijskih sredstava za realizaciju istoga. Također, držimo bitnim za napomenuti kako su se radne skupine uključene u realizaciju ovoga projekta redovito sastajale i odrađivale sve predviđene aktivnosti", saopšteno nam je iz Službe za odnose s javnošću tog ministarstva.

Istine radi, sredinom ove godine Vlada Hrvatske je prvi put u proteklih desetak godina izgradnju mosta, ukupne vrijednosti oko 30 miliona evra, od čega Hrvatska plaća polovinu, uvrstila u svoj finansijski program, a izvršila je i skoro potpunu eksproprijaciju zemljišta za most i za priključne saobraćajnice. Takođe je obezbijedila i veći dio sredstava od oko 70 miliona evra za izgradnju priključnih saobraćajnica na autoput Zagreb - Beograd. Novac za oba ova projekta najvećim dijelom obezbijedili su iz evropskih saobraćajnih fondova.

Ismir Jusko, ministar transporta i komunikacija BiH, kaže da je s bh. strane sve obavljeno na vrijeme, a da se čeka na Hrvatsku da ispuni svoj dio obaveza.

"Mi na neke stvari ne možemo uticati, ali i dalje nećemo prestati da insistiramo. Ostajemo pri čvrstom opredjeljenju da se sve završi što je neophodno za raspisivanje tendera", rekao je Jusko za "Nezavisne".

Nikolina Trninić, portparol Ministarstva saobraćaja i veza RS, kaže za "Nezavisne" da je usaglašena tenderska dokumentacija, što je bio glavni razlog nekoliko prethodnih odgađanja, ali da se za raspisivanje tendera čeka Hrvatska.

Dobrila Majstorović, portparol "Autoputeva RS", nam je rekla da se svaki dan očekuje da Hrvatska obavijesti našu stranu da su spremni za raspisivanje tendera.

Memorandum o saglasnosti za pripremu i izgradnju autoputa između Banjaluke i Gradiške i priključka na autoput Zagreb - Lipovac, na panevropskom koridoru X u području postojećeg čvora Okučani, potpisan je davnog 21. aprila 2004. godine. Kao ključni zajednički objekat predviđen je novi granični most preko rijeke Save s priključnim dionicama do postojećih cesta na obje strane. Kontaktne tačke za most usaglašene su 15. maja 2007. godine, a "Hrvatske autoceste" su 19. aprila 2010. godine potpisale ugovor za izradu cjelokupne projektne dokumentacije za most i pribavljanje odobrenja za građenje s Građevinskim fakultetom iz Zagreba.

Sporazum o izgradnji međudržavnog mosta preko rijeke Save kod Gradiške i priključnih graničnih dionica međudržavne ceste E-661 Savjet ministara BiH i Vlada Hrvatske potpisali su 3. novembra 2011. godine.

Nakon još nekoliko održanih sastanaka na insistiranje hrvatske strane došlo je do revizije projekta mosta, a poslije toga je došlo do novih višegodišnjih odgađanja zbog traženja sredstava za finansiranje izgradnje od strane EU.
Nezavisne
Matzan

#12600 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Matzan »

Dozer wrote: A mozemo na sve gledati i ovako - Prosle godine je za razne javne nabavke potroseno nesto manje od milijardu KM, a ove godine je planirano, i dobrim dijelom vec i potroseno oko 70% vise, tj. oko 3 milijarde KM.
Gro ove cifre je otislo ili ce otici na raznorazne nepotrebne gluposti, poput gomile novih vozila, novog kancelarijskog namjestaja i tehnike (koji se, btw, nabavljaju skoro svake 2 godine, a nekad i svake godine, sto je mimo svih mogucih pravila i praksi), sitne popravke ulica i cesta koje kostaju daleko vise od stvarne vrijednosti jer se popravljaju i po 10x duze nego je realno potebno, itd.itd.
Naravno, u ovoj cifri su se svi ugradili po 10-20%.

Dakle, na kraju, od 3 milijarde (brojevima, za one koji vole nule - 3.000.000.000 = 3.000 miliona), gradjani nece dobiti nista konkretno i dugorocno iskoristivo, jer svi znamo kojeg kvaliteta su predizborni radovi na bilo cemu...

Dalje sami racunajte, i slobodno se zapitajte - da li su nam zaista potebni EBRD krediti, i bilo kakvi drugi krediti, pored ovolike, i po pravilu najcesce besmislene javne potrosnje? Ja mislim da nisu, ali o tome ne odlucujem ja, nego oni koji vode ovu drzavu, entitete, kantone, opstine... A oni ocito imaju nekakvu drugaciju "ekonomsku" racunicu od moje. Cinjenica je da ovdje ima novca, kao isto je cinjenica da se on ciljano ne rasporedjuje ni priblizno na najbolji nacin za drzavu i gradjane, nego ide po nekim drugim pricipima, a mislim da nam je svima jasno kojim i kakvim.

Naravno, nemojte ni jedne sekunde zaboraviti ko vodi to kompletno kolo. I ko god je iskren prema sebi samom, krajnje je vrijeme i da se trzne i ove i ovakve stvari, koje traju vec 22 godine, kazni na izborima.
Malo nas prosvijetli... koga da kaznimo?
Post Reply