Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
supercali

#12576 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by supercali »

helpdesk1 wrote:
Optimist wrote:Ako imas negdje u blizini dizalicu ili kanal najbolje pogledati. Ovako mozemo samo nagadjati.
Ma nemam, evo tražim ko sutra radi da to završim.
Je li postoji jos uvijek onaj kanal kod elektroprivrede?
Ako postoji na njega I pogledaj ispod
noviclan

#12577 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by noviclan »

supercali wrote:
helpdesk1 wrote:
Optimist wrote:Ako imas negdje u blizini dizalicu ili kanal najbolje pogledati. Ovako mozemo samo nagadjati.
Ma nemam, evo tražim ko sutra radi da to završim.
Je li postoji jos uvijek onaj kanal kod elektroprivrede?
Ako postoji na njega I pogledaj ispod
imas kanal kod energopetrola prema zeljinom stadionu gdje su prje bili autoanet
united bosnae

#12578 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by united bosnae »

Imam Citroen C1 i nocas primijetih crnu fleku od ulja ispod zadnjeg lijevog tocka. Zna li neko sta bi moglo biti i koliko bi kostao popravak?
Hvala
the_hooligan_ec

#12579 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by the_hooligan_ec »

Da li sam dobro se orijantisao i nasao da je ovo sa slike senzor vanjske temperature ? Opel Astra h je u pitanju,naime danas mi se pocelo desavati da mi vanjsku temp pokazuje 45c i tako drzi ili podize jos vise.. Sad sam izasao u nadi da cu vidjet gdje sta i nadjem ga izmedju branika i hladnjaka ali vezan vezicom.Ako jeste da li se on kopca negdje ili samo stoji ovako..Evo i slika
http://oi66.klix.com/24e6vpj.jpg
http://oi63.klix.com/2j5e2ps.jpg
drug_profi

#12580 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

the_hooligan_ec wrote:Da li sam dobro se orijantisao i nasao da je ovo sa slike senzor vanjske temperature ? Opel Astra h je u pitanju,naime danas mi se pocelo desavati da mi vanjsku temp pokazuje 45c i tako drzi ili podize jos vise.. Sad sam izasao u nadi da cu vidjet gdje sta i nadjem ga izmedju branika i hladnjaka ali vezan vezicom.Ako jeste da li se on kopca negdje ili samo stoji ovako..Evo i slika
Da, izgleda kao senzor i tu negdje treba da stoji, samo ima svoje ležište.
Dešavalo mi se na jednom starom opelu da pokazuje isto lude temperature u sred zime. Kontakti su bili problem.
Senzor treba da ima svoje ležište na karambolci. Rupa u koju se gurne i zakrene za oko 45°. kao sijalicu kad montiraš.
the_hooligan_ec

#12581 Re: Pitamo Mehanicare ?

drugi profil wrote:
the_hooligan_ec wrote:Da li sam dobro se orijantisao i nasao da je ovo sa slike senzor vanjske temperature ? Opel Astra h je u pitanju,naime danas mi se pocelo desavati da mi vanjsku temp pokazuje 45c i tako drzi ili podize jos vise.. Sad sam izasao u nadi da cu vidjet gdje sta i nadjem ga izmedju branika i hladnjaka ali vezan vezicom.Ako jeste da li se on kopca negdje ili samo stoji ovako..Evo i slika
Da, izgleda kao senzor i tu negdje treba da stoji, samo ima svoje ležište.
Dešavalo mi se na jednom starom opelu da pokazuje isto lude temperature u sred zime. Kontakti su bili problem.
Senzor treba da ima svoje ležište na karambolci. Rupa u koju se gurne i zakrene za oko 45°. kao sijalicu kad montiraš.
Hvala lijepo,pokusat cu sutra da ga odspojim da vidim kontakte i da nadjem gdje ulazi jedino ako neko nije nesto radio prije mene pa je sad vezicom ga stegao a nema leziste na braniku..U svakom slucaju hvala trebala mi je potvrda.. Nije mi se dosad eto desilo a kod mene je pola godine...
helpdesk1

#12582 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by helpdesk1 »

helpdesk1 wrote:Pozdrav, problem sa suzuki sx 4 :roll: . Danas sa porodicom prošao ratnim putem preko Igmana, jedva ali prošli . Međutim negdje pri samom vrhu, blizu ratne džamije sam naletio na komad zaleđenog snijega. Nakon toga je počelo strašno lupanje ali samo kada dodajem gas . U leru ništa, kada auto dostigne brzinu ništa, dakle kod ubrzavanja jako lupa. Kod ravnomjernog laganog davanja gasa ništa. Jedva sam se vratio kući. Subota popodne :sad: , niko ne radi. Ima li neko ideju šta može biti, radi li neko pouzdan i sutra? Hvala unaprijed
Kvar otklonio u 'uradi sam' aranžmanu. Naime, lonac ili cijev auspuha je udarala u kardan. Motor se 'kreće' kako se daje gas , nateže i cijev koja jedino tada udara. Nosač auspuha gumeni se okrenuo. Pajserom riješen problem. Hvala na pomoći u svakom slučaju.
Throttle

#12583 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

the_hooligan_ec wrote: Hvala lijepo,pokusat cu sutra da ga odspojim da vidim kontakte i da nadjem gdje ulazi jedino ako neko nije nesto radio prije mene pa je sad vezicom ga stegao a nema leziste na braniku..U svakom slucaju hvala trebala mi je potvrda.. Nije mi se dosad eto desilo a kod mene je pola godine...
Ide u donju mrežicu, ova kockica s rupom u sredini, ne mogu skužit po fotki gdje je tvoj vezicom zavezan
Image
Optimist

#12584 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Optimist »

helpdesk1 wrote:
helpdesk1 wrote:Pozdrav, problem sa suzuki sx 4 :roll: . Danas sa porodicom prošao ratnim putem preko Igmana, jedva ali prošli . Međutim negdje pri samom vrhu, blizu ratne džamije sam naletio na komad zaleđenog snijega. Nakon toga je počelo strašno lupanje ali samo kada dodajem gas . U leru ništa, kada auto dostigne brzinu ništa, dakle kod ubrzavanja jako lupa. Kod ravnomjernog laganog davanja gasa ništa. Jedva sam se vratio kući. Subota popodne :sad: , niko ne radi. Ima li neko ideju šta može biti, radi li neko pouzdan i sutra? Hvala unaprijed
Kvar otklonio u 'uradi sam' aranžmanu. Naime, lonac ili cijev auspuha je udarala u kardan. Motor se 'kreće' kako se daje gas , nateže i cijev koja jedino tada udara. Nosač auspuha gumeni se okrenuo. Pajserom riješen problem. Hvala na pomoći u svakom slučaju.

Odlicno kad se na tome zavrsilo. :thumbup:
the_hooligan_ec

#12585 Re: Pitamo Mehanicare ?

Throttle wrote:
the_hooligan_ec wrote: Hvala lijepo,pokusat cu sutra da ga odspojim da vidim kontakte i da nadjem gdje ulazi jedino ako neko nije nesto radio prije mene pa je sad vezicom ga stegao a nema leziste na braniku..U svakom slucaju hvala trebala mi je potvrda.. Nije mi se dosad eto desilo a kod mene je pola godine...
Ide u donju mrežicu, ova kockica s rupom u sredini, ne mogu skužit po fotki gdje je tvoj vezicom zavezan
Image
Nasao sam,zato mi nije jasno ja ga fino uklopio sve u karambolu sto kazes ima rupa sve fino a neko je vezicom bio svezao... helenejse probao ocistiti kontakte ponovo ga upaliti djaba sad pokazuje 49c vanjsku a kad izvadim pokazuje samo F na bc... Ne gine mi novi u svakom slucaju hvala i tebi :thumbup:
Throttle

#12586 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

Nov bi trebao bit do 30KM, polovan 10-tak mozda
Throttle

#12587 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

Sad kontam, mozda ti je prebacio na farenhajte, 45 stepeni farenhajta je 6-7 celzijusa? Ako ti pokazuje 45 i vise. Sto odgovara temperaturama ovih dana
Imasli veliki displej ili je onaj mali sa dva dugmica ispod
the_hooligan_ec

#12588 Re: Pitamo Mehanicare ?

Throttle wrote:Sad kontam, mozda ti je prebacio na farenhajte, 45 stepeni farenhajta je 6-7 celzijusa? Ako ti pokazuje 45 i vise. Sto odgovara temperaturama ovih dana
Imasli veliki displej ili je onaj mali sa dva dugmica ispod
Image
hmm da sam dirao ista nisam sad kako moze sam prebaciti..ovo je juce slikano
Throttle

#12589 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

Hmm temperatura od grijanja je u stepenima C. Najbolje da odes do otpada i probas drugi ustekat pa vidjet sta se desava
the_hooligan_ec

#12590 Re: Pitamo Mehanicare ?

Throttle wrote:Hmm temperatura od grijanja je u stepenima C. Najbolje da odes do otpada i probas drugi ustekat pa vidjet sta se desava
Hvala svakako ali probat cu sutra da ceprkam sta po onom setting meniju da slučajno nije samo prebacilo na farenhajt vidio sam da imaju opcije "unit" pa cemo prvo to probati al ne da mi se po otpadu hodat a svakako nije valjda senzor skup..
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#12591 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

the_hooligan_ec wrote:
Throttle wrote:Hmm temperatura od grijanja je u stepenima C. Najbolje da odes do otpada i probas drugi ustekat pa vidjet sta se desava
Hvala svakako ali probat cu sutra da ceprkam sta po onom setting meniju da slučajno nije samo prebacilo na farenhajt vidio sam da imaju opcije "unit" pa cemo prvo to probati al ne da mi se po otpadu hodat a svakako nije valjda senzor skup..
Moguce da je u farenheit prebaceno.
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#12592 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by liaar »

Moguće jeste al' ja na ovoj slici na obje ove cifre temperature vidim onaj mali krugić koji inače Celzijuse predstavlja. Franehajt inače ide ili sam ili F pored da ima
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#12593 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by konektovan »

liaar wrote:Moguće jeste al' ja na ovoj slici na obje ove cifre temperature vidim onaj mali krugić koji inače Celzijuse predstavlja. Franehajt inače ide ili sam ili F pored da ima
Mensecini da i fahrenheit ima krugic, hebaji ga...
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#12594 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by liaar »

konektovan wrote:
liaar wrote:Moguće jeste al' ja na ovoj slici na obje ove cifre temperature vidim onaj mali krugić koji inače Celzijuse predstavlja. Franehajt inače ide ili sam ili F pored da ima
More bit bidne doduše
the_hooligan_ec

#12595 Re: Pitamo Mehanicare ?

liaar wrote:
konektovan wrote:
More bit bidne doduše
Hvala obojici jos hhah i ja sad baš gledam oba imaju krugic al što gore thorttle napisa juce mi je baš pokazivalo 50 a kad gledaš farenhajt u celzijusa dobijes 10 stepeni otprilike je toliko i bilo...u svakom slučaju probam sutra sve i javim sta je bilo..
Throttle

#12596 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Throttle »

Krugic je oznaka za stepen a slovna oznaka je za mjernu jedinicu. C, F i K
Samo sto se podrazumijeva ovo slovo jer se Celzijus ili Fahrenheit koriste na cijelom jednom podneblju pa se ne mora naglasavat, zavisno od sistema mjernih jedinica
drug_profi

#12597 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by drug_profi »

OPEL kao marka je nepoznat na područjima gdje se F koristi, odnosno koliko znam samo još USA koristi tu jedinicu.
Doduše GM koncern je američki ali sumnjam da u opel ugrađuju softver koji koristi F.
Mislim da je problem ipak u neispravnoj sondi.
Ja sam za G model kupio novu kod Kareta za čini mi se 15 maraka. Podavno je bilo. Doduše meni je pokazivala samo crtice.
Nakon instalacije nove pokazivala mi je nidje veze temperature (u sred ljeta 6-8 stepeni) dok se nije nekako sama uskladila nakon 5-6 dana.
Vjerovatno treba nešto na CPU da se resetuje.

A npr. Corsa B je na parkingu malo udarena i otada je pokazivala lude cifre u rasponu 40-50 C. U sred zime.
Kad je šteta popravljena, i temperature su počele da se prikazuju kako treba.
Ne znam šta je bio uzrok.
jazzer

#12598 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by jazzer »

Renault Scenic II..kada pritisnem kvacilo, skripi nesto. Kao kada patikom skripim
po parketu, tako neki zvuk.

ne primjecujem bilo kakvu promjenu na funkciji kvacila, sve ok.

Je l' bi trebalo tu nesto podmazati ili nesto tako ili je neki veci kvar u pitanju?

Hvala majstorima.
moa

#12599 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by moa »

Ima li neki majstor koji je voljan zamjeniti zadnje selene na autu. Passat karavan 89 godiste, a mozda je i most otiso. :D
Averus

#12600 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Averus »

jazzer wrote:Renault Scenic II..kada pritisnem kvacilo, skripi nesto. Kao kada patikom skripim
po parketu, tako neki zvuk.

ne primjecujem bilo kakvu promjenu na funkciji kvacila, sve ok.

Je l' bi trebalo tu nesto podmazati ili nesto tako ili je neki veci kvar u pitanju?

Hvala majstorima.
Jel' se čuje unutra, u kabini?
I da li zvuk čuješ i kad pritišćeš i dok puštaš kvačilo?

Ako je odgovor na ova pitanja "da", onda uzmeš WD40 i malo zamažeš i sve ok :D
Post Reply