Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
-
Pedja Kojovic
#12576 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
pemanapemani
Dok sam pisao odgovor na vas prethodni posto vi ste postavili novi. Nadam se da je u mom naknadnom postu
odgovor na vecinu vasih pitanja iz posljednjeg.
Potpuno ste u pravu kada navodite iskustvo sa SDP-om iz 2008. kada su nas zbog protivljenja njihovoj kriminalnoj namjeri, nakon sto smo im omogucili da postave gradonacelnika, izbacili sa pozicija.
I ne postoji razlog da to ne urade i ovaj put.
(Za SDP krsenje ustava, zakona ili pravilnika - ukoliko im se "zuri" - ocigledno nije problem.
Dakle, svega toga smo svjesni.
To je politicko okruzenje u kojem pokusavamo raditi i mjenjati stvari.
Nadam se da ce nam lekcije koje smo naucili tada pomoci ovaj put.
Ako ne bude tako onda smo sve sto ce nam se dogoditi i zasluzili.
p.k.
Dok sam pisao odgovor na vas prethodni posto vi ste postavili novi. Nadam se da je u mom naknadnom postu
Potpuno ste u pravu kada navodite iskustvo sa SDP-om iz 2008. kada su nas zbog protivljenja njihovoj kriminalnoj namjeri, nakon sto smo im omogucili da postave gradonacelnika, izbacili sa pozicija.
(Za SDP krsenje ustava, zakona ili pravilnika - ukoliko im se "zuri" - ocigledno nije problem.
p.k.
-
pemanapemani
#12577 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Hvala.Pedja Kojovic wrote:pemanapemani
p.k.
Jebi ga Peđa, ako je tako, onda ste se trebali laktati da uđete u kantonalnu Vladu sa SDP-om. Mjestom dogradonačelnice i predsjedavajuće OV Centar ne možete skoro ništa promijeniti. I to što urade neće moći prezentirati od hijena koje su okupirale medijski prostor.
@vivaldi
Kako bi ti prezentirao to što urade Sabina i Lejla? Putem kojih medija? Kako biračima 2014. opravdati ulazak u koaliciju? Nadležnosti dogradonačelnice i predsjedavajuće OV su toliko minorne da će i ono što urade izgledati smješno u predizbornoj kampanji. A tek kada "patrioti", "zaštitnici vitalnih nacionalnih interesa" i "socijaldemokrati" počnu arlaukati, ludilo.
- vivaldi
#12578 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Znas kako bi ja? isto ko i pedja sada, samo bi ja to jos prije uradio, zato sam na ovoj temi napisao pedji da su trebali prihvatiti ponudu sda kada su je imali jer je bila vjerovatno i bolja od ove i ranije.pemanapemani wrote:@vivaldi
Kako bi ti prezentirao to što urade Sabina i Lejla? Putem kojih medija? Kako biračima 2014. opravdati ulazak u koaliciju? Nadležnosti dogradonačelnice i predsjedavajuće OV su toliko minorne da će i ono što urade izgledati smješno u predizbornoj kampanji. A tek kada "patrioti", "zaštitnici vitalnih nacionalnih interesa" i "socijaldemokrati" počnu arlaukati, ludilo.
Kako prezentirati rad Sabine i lejle ne zavisi od pedjine principjelnosti jer oni jednostavno nemaju "svojih" medija, i upravo zato im trebaju i stvarne funkcije, i one medijske funkcije a upravo takva je npr zamjenik gradonaceknika.
Sta rade i sta imaju da kazu Lejla i Sabina nikoga ne zanima, niko to ne prati i niko ne objavljuje, ali Lejlu, zamjenicu gradonacelnika, ce morati pratiti (bar djelimicno) po defaultu, odnosno zbog funkcije.
Onda ce lejla, zamjenica gradonacelnika, otvarati zimsku sezonu na igmanu, pa na blejasnici, supkjirati po raznim seminarima, otvarati sajam zdrave hrane, otvarati djecija igralista, tjerati zene da idu na mamograf itd., a to su stvari koje se meidjski prate.
-
julisiz es grant
#12579 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Možda je OT, ali zar tvsabina nije Sabina Čudić? Činilo mi se da sam nekada vidio na nekoj temi da je poistovjećena sa njom.
-
pemanapemani
#12580 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Onda Peđa nije trebao pisati, ispostavilo se, bezvezne parole po forumu i konstantno ih ponavljati i tako ložiti ljude. Druga stvar, ne možeš mijenjati stav u nekoliko sati, pa to ni SDA nije uspjela. Danas saopćenje NS kako je sporazum Lagumdžija - Dodik katastrofa, a sutra ga kao načelno podržavaju.vivaldi wrote:Znas kako bi ja? isto ko i pedja sada, samo bi ja to jos prije uradio, zato sam na ovoj temi napisao pedji da su trebali prihvatiti ponudu sda kada su je imali jer je bila vjerovatno i bolja od ove i ranije.pemanapemani wrote:@vivaldi
Kako prezentirati rad Sabine i lejle ne zavisi od pedjine principjelnosti jer oni jednostavno nemaju "svojih" medija, i upravo zato im trebaju i stvarne funkcije, i one medijske funkcije a upravo takva je npr zamjenik gradonaceknika.
Sta rade i sta imaju da kazu Lejla i Sabina nikoga ne zanima, niko to ne prati i niko ne objavljuje, ali Lejlu, zamjenicu gradonacelnika, ce morati pratiti (bar djelimicno) po defaultu, odnosno zbog funkcije.
Onda ce lejla, zamjenica gradonacelnika, otvarati zimsku sezonu na igmanu, pa na blejasnici, supkjirati po raznim seminarima, otvarati sajam zdrave hrane, otvarati djecija igralista, tjerati zene da idu na mamograf itd., a to su stvari koje se meidjski prate.
Ko će se sjećati Sabine, zamjenice gradonačelnika, kako tjera žene na mamograf kada počne predizborna rapsodija o referndumima, ratnim zločinima, majorizaciji, islamofobiji, itd.?
Ovako su imali bar petnaestak hiljada skoro sigurnih glasača i veliki broj potencijalnih. Koalicijom sa Utemeljiteljem i SDP-om kojim upravlja Vođa i odani kadrovi, NS gubi kredibilitet kod glasača koji su dosad glasali za njih. Volio bih da griješim i da me stvarnost demantuje, ali nisam nimalo optimističan.
- suncica24
#12581 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Izvinjavam se, ali ovakav odgovor ne pije vode.Pedja Kojovic wrote:Projekti su dio dogovora koji jos nije zavrsen i kada i ako budu onda ce ih nas kandidat obznaniti.
p.k.
Makar ne kod nekoga ko imalo razmislja.
a) Predstavljanje projekata NS prije no sto finalizirate dogovore daje vam za pravo da te ideje oznacite kao svoje.
Nepredstavljanjem istih dajete za mogucnost drugim igracima u utakmici da ih svojataju.
b) Obznanjivanje projekata je idealna prilika da "uzburkaloj javnosti" "opravdate" potez koji pravite.
c) Predstavljanje onoga sto NS zeli uraditi na nivou grada, gdje se jako malo toga moze uraditi, a NS je ipak odlucila da je bas to mjesto gdje ima prostora za djelovanje, bi opet NS izdvajalo od ostalih ucesnika u pregovorima.
Ukoliko tome se jos doda tacno definisanje sta, kako i kada na opcinskim nivoima (ali tacno definisanje ne znaci "mi zelimo da nema kladionica u blizini skola" vec mi zelimo, mi trazimo da se to uradi ovako i ovako, ali smo svjesni da su mogucnosti te i te, a rizici ovi i ovi, te stoga u roku tom i tom trazimo da se poduzme tacno ovo)... imate savrsenu priliku da od manje stranke sa malo ruku postanete bitan faktor u cijeloj prici.
(ono... kako sam pocela, mogla bih i kampanju odraditi
Ali ne, odgovor je... "ne mozemo to sad objaviti jer je cijela prica oko nasih projekata jos uvijek stvar dogovora."
I, znaci, sta sad ja da procitam iz toga?
Da ste usli u pricu i matematicko zbrajanje bez da tacno znate zbog cega ste usli u pricu, tj. da zapravo nemate tacno definisane projekte na kojima se bazira vas ulazak u strukture vlasti na nivou grada?
Da projekti NS nisu drugaciji od onoga za sto se zalazu ostale stranke koalicije, te stoga ih i ne mozete izdvojiti kao svoje?
Ili pak da ste svjesni toga da u istim strukturama imate tako malo ruku, tj. moci, pa da se radi o tome da ste svjesno igrate na kartu da zapravo vecina vasih ideja nece imati dovoljan par ruku, te da se tako dobivate prostor za samoamnestiju i zapravo samo koristite funkcije koje dobijate kako bi, kako ono rece, dobili nesto novca za otvaranje kancelarija u drugim opcinama, uz hvatanje malo medijskog prostora za politicke govore.
(ps: ovim ode meni prilika za kampanisanje
Eto... zato ne pije vode.
I zato bih ponovo molila ako moze da se vratimo na odgovor na pitanje
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#12582 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
sigurno jeste bolja ali je fino čovjek rekao da SDA smatraju kriminalnom organizacijom (mislim da će većina NS-ovaca isto ovo reći i za SDp)+ potpuni ideološki raskorak dok je na ovoj strani ipak "šuplja" ista.vivaldi wrote: Znas kako bi ja? isto ko i pedja sada, samo bi ja to jos prije uradio, zato sam na ovoj temi napisao pedji da su trebali prihvatiti ponudu sda kada su je imali jer je bila vjerovatno i bolja od ove i ranije.
Ako već ulaziš u vlast, pokušavajući sačuvati neke principe, ulazak u GV jeste najbezbolniji....pažljivije pročitajte ovih zadnjih par Peđinih postova i vidjećete kakve praktične probleme ima NS da uopće participira i u zakonodavnoj vlasti u ovakvom okruženju...problem je participirati u klubovima a kamoli dogovoriti suradnju sa nekom strankom..... a da ostvariš ciljeve (da NS postane 2014 parlamentarna stranka na svim nivoima) moraš graditi inrastrukturu....da bi gradio infrastrukturu trebaš lovu...da imaš lovu moraš negdje na poziciju itd itd i negdje moraš prelomiti i krenuti naprijed iz šlajdranja u mjestu....neće se svakome svidjeti to što rade ali ovo je jedini put da se maknu iz vanity fairy FGR, odnosno 2014 budu sposobni izaći van kruga linije br. 5 (ovi što ih poistovjećuju sa trojkom su preoptimistični
i to je jedno racionalno i realno projeciranje rasta i planska izgradnja dugoročne stabilnosti stranke....sve izgleda kao "porođajne muke" ali vidite po tome da ova ekipa nije daleko i od nas samih......probajte sebe zamisliti u ovoj situaciji i etičkim dilemama koje bi imali, pa ako imate rješenje napišite ga...samo da nije vječna opozicija
- poznanik
#12583 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pedja Kojovic wrote:.... Kako se GV bira po "konstitutivnoj" formuli 7+7+7 i najmanje 2 Ostalih oni nisu u prilici da svoje izborne rezultate po opstinama preslikaju u GV.
p.k.
Obzirom na upućene Amandmane na Ustav KS, ukoliko budu usvojeni na jednoj od narednih Skupština, da li će kod formiranja GV biti promijenjena formula 7+7+7+2?
Dodatno pitanje:
Kada zastupnik Skupštine KS postavi zastupničko pitanje, i kada ne dobije odgovor od nadležne službe ili Ministarstva, postoji li odgovornost, i ako postoji - kakva i ko je obavezan da je sprovede, i kada? Jednostavnije - smije li zastupnik SKS ostati bez odgovora na svoje javno pitanje?
-
pemanapemani
#12584 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Peđa je nekoliko puta napisao da se NS većinom finansira od izdvajanja ljudi koji su dobili mandate u OV i skupštinama. Ne vidim kako će se to promijeniti prihvatanjem pozicija predsjedavajuće OV i zamjenice gradonačelnika, odnosno, kako će to finansijski pomoći stranci.JoseMujica wrote:sigurno jeste bolja ali je fino čovjek rekao da SDA smatraju kriminalnom organizacijom (mislim da će većina NS-ovaca isto ovo reći i za SDp)+ potpuni ideološki raskorak dok je na ovoj strani ipak "šuplja" ista.vivaldi wrote: Znas kako bi ja? isto ko i pedja sada, samo bi ja to jos prije uradio, zato sam na ovoj temi napisao pedji da su trebali prihvatiti ponudu sda kada su je imali jer je bila vjerovatno i bolja od ove i ranije.
Ako već ulaziš u vlast, pokušavajući sačuvati neke principe, ulazak u GV jeste najbezbolniji....pažljivije pročitajte ovih zadnjih par Peđinih postova i vidjećete kakve praktične probleme ima NS da uopće participira i u zakonodavnoj vlasti u ovakvom okruženju...problem je participirati u klubovima a kamoli dogovoriti suradnju sa nekom strankom..... a da ostvariš ciljeve (da NS postane 2014 parlamentarna stranka na svim nivoima) moraš graditi inrastrukturu....da bi gradio infrastrukturu trebaš lovu...da imaš lovu moraš negdje na poziciju itd itd i negdje moraš prelomiti i krenuti naprijed iz šlajdranja u mjestu....neće se svakome svidjeti to što rade ali ovo je jedini put da se maknu iz vanity fairy FGR, odnosno 2014 budu sposobni izaći van kruga linije br. 5 (ovi što ih poistovjećuju sa trojkom su preoptimistični)
i to je jedno racionalno i realno projeciranje rasta i planska izgradnja dugoročne stabilnosti stranke....sve izgleda kao "porođajne muke" ali vidite po tome da ova ekipa nije daleko i od nas samih......probajte sebe zamisliti u ovoj situaciji i etičkim dilemama koje bi imali, pa ako imate rješenje napišite ga...samo da nije vječna opozicija
Mogli su nastaviti „novim putem“ koji je toliko puta spominjan da se više izlizao.
Vršiti pregovore sa strankama, organizacijama i pojedincima o stvaranju šireg fronta za izbore 2014.
Iskoristiti fol koji godinama koriste NVO. Provoditi dane na terenu, vrbovati volontere u svim mjestima BiH, pokušati ostavriti kontakt sa manjim firmama (sigurno se mogu naći manje firme koje bi rado sponzorisale letke, upaljače, plakate, majice..), oformiti tim koji će visiti na interenetu i ostvarivati kontakte sa sličnim strankama u inostranstvu, čime se mogu obezbjediti seminari za volontere (mladi ljudi bi to objeručke prihvatili), konstantno prezentirati rješenja aktuelnih pitanja na svim nivoima, itd., itd.
Na kraju krajeva, „spasti“ na taj nivo da ideš penzionerima pomoći složiti drva u zimskoj sezoni. Ključ je u konstantnoj komunikaciji na terenu. Tako se, na neki način, mogu ublažiti rezultati medijske blokade
Jebi ga, nikako ne mogu svariti priču da je ova koalicija ključna za najam kancelarija u Kladnju, Prijedoru ili Odžaku.
Sve se može kada se hoće.
- madner
#12585 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Predlazem da sam probas, nes vjerovat ali lova ne pada sa neba 
-
pemanapemani
#12586 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Čuj to, fakat, nemoj zajebavati.madner wrote:Predlazem da sam probas, nes vjerovat ali lova ne pada sa neba
Svi pokušavaju, bar u BiH znamo da lova ne pada sa neba.
Opravdavnje koalicije na nivou grada Sarajeva pristupom kao nekim finansijskim tokovima je vrijeđanje inteligencije.
- madner
#12587 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Vrijedanje inteligencije je reci da je moglo nekako 100%. Moglo je nekako da ljudi iz NS svoje plate koriste za stranku.
Isto da sve male stranke u BiH nemaju slican problem, pa se 100% zna da se to da rjesiti.
Isto da sve male stranke u BiH nemaju slican problem, pa se 100% zna da se to da rjesiti.
- emanacija
#12588 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
JoseMujica wrote:
sigurno jeste bolja ali je fino čovjek rekao da SDA smatraju kriminalnom organizacijom (mislim da će većina NS-ovaca isto ovo reći i za SDp)+ potpuni ideološki raskorak dok je na ovoj strani ipak "šuplja" ista.
Ako već ulaziš u vlast, pokušavajući sačuvati neke principe, ulazak u GV jeste najbezbolniji....pažljivije pročitajte ovih zadnjih par Peđinih postova i vidjećete kakve praktične probleme ima NS da uopće participira i u zakonodavnoj vlasti u ovakvom okruženju...problem je participirati u klubovima a kamoli dogovoriti suradnju sa nekom strankom..... a da ostvariš ciljeve (da NS postane 2014 parlamentarna stranka na svim nivoima) moraš graditi inrastrukturu....da bi gradio infrastrukturu trebaš lovu...da imaš lovu moraš negdje na poziciju itd itd i negdje moraš prelomiti i krenuti naprijed iz šlajdranja u mjestu....neće se svakome svidjeti to što rade ali ovo je jedini put da se maknu iz vanity fairy FGR, odnosno 2014 budu sposobni izaći van kruga linije br. 5 (ovi što ih poistovjećuju sa trojkom su preoptimistični)
- suncica24
#12589 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Mislim da si ubo' u srz.pemanapemani wrote:Peđa je nekoliko puta napisao da se NS većinom finansira od izdvajanja ljudi koji su dobili mandate u OV i skupštinama. Ne vidim kako će se to promijeniti prihvatanjem pozicija predsjedavajuće OV i zamjenice gradonačelnika, odnosno, kako će to finansijski pomoći stranci.JoseMujica wrote:sigurno jeste bolja ali je fino čovjek rekao da SDA smatraju kriminalnom organizacijom (mislim da će većina NS-ovaca isto ovo reći i za SDp)+ potpuni ideološki raskorak dok je na ovoj strani ipak "šuplja" ista.vivaldi wrote: Znas kako bi ja? isto ko i pedja sada, samo bi ja to jos prije uradio, zato sam na ovoj temi napisao pedji da su trebali prihvatiti ponudu sda kada su je imali jer je bila vjerovatno i bolja od ove i ranije.
Mogli su nastaviti „novim putem“ koji je toliko puta spominjan da se više izlizao.
Vršiti pregovore sa strankama, organizacijama i pojedincima o stvaranju šireg fronta za izbore 2014.
Iskoristiti fol koji godinama koriste NVO. Provoditi dane na terenu, vrbovati volontere u svim mjestima BiH, pokušati ostavriti kontakt sa manjim firmama (sigurno se mogu naći manje firme koje bi rado sponzorisale letke, upaljače, plakate, majice..), oformiti tim koji će visiti na interenetu i ostvarivati kontakte sa sličnim strankama u inostranstvu, čime se mogu obezbjediti seminari za volontere (mladi ljudi bi to objeručke prihvatili), konstantno prezentirati rješenja aktuelnih pitanja na svim nivoima, itd., itd.
Na kraju krajeva, „spasti“ na taj nivo da ideš penzionerima pomoći složiti drva u zimskoj sezoni. Ključ je u konstantnoj komunikaciji na terenu. Tako se, na neki način, mogu ublažiti rezultati medijske blokade
Jebi ga, nikako ne mogu svariti priču da je ova koalicija ključna za najam kancelarija u Kladnju, Prijedoru ili Odžaku.![]()
Sve se može kada se hoće.
Fora je u tome sto se s jedne strane prodaje prica "mi smo drugaciji od drugih", "nas pristup je drugaciji", "mi to iz uvjerenja", "mi imamo ideju... projekte", "morali smo", a zapravo, nista drugacije.
I ostale pp se uvaljuju u koalicije iz racunice.
Finansiranje partijskih struktura, uhljebljavanje kadrova, sirenje mreze moci.
Mislim, to je politika. Tj. takva je politika. Makar kod nas.
Fora je u tome sto NS insistira na imageu nevladine organizacije. Umalo pa dobrotvornog drustva.
A zapravo... cista politicka racunica (nista naopako ni lose... zato i jesu pp, a ne kud).
Samo sto izgleda mi nismo, kao drustvo, dosli do tog nivoa svijesti pa nam uporno podmecu vizije, projekte, projektne sporazume, interese gradjana i ostale magle i secerne vate.
Meni jednom prodato... sad tesko kupujem isto.
Zato opet ja: Koji projekti i sta je to drugacije u pristupu koji uporno Pedja pocrtava kao drugaciji?
(a bas sam se okanila piskaranja po forumu)
-
Pedja Kojovic
#12590 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
poznanik
Amandmani na Ustav KS koji su nastali kao rezultat nase inicijative nisu dovoljni da ukinu diskriminaciju prema Ostalima, ali predstavljaju osnovo i pocetak ukidanja te diskriminacije.(Mi smo ih tako i predstavili).
MI smo, takodje, ministarstvu pravde predali spisak svih zakona, pravilnika, poslovnika koji bi se u skladu sa ustavnim amandmanima trebali mjenjati. Ja se nadam da ce u tom procesu i formula za izbor GV o kojoj govorite biti izmjenjena.
Sto se ti poslanickih pitanja...
Na mnoga nije odgovoreno ni u SKS niti u Domu naroda.
U pravilnicima pise da su obavezni, ali,kao sto je uglavnom slucaj, ne pise sta se dogadja ukoliko to ne urade.
(Nasi zakoni, kao sto to pokazuju i dogadjanja na drugim nivoima vlasti, uopste nisu "dovrseni" i imaju mnogo "rupa".
Suoceni sa takvim situacijama poslanici se najcesce odlucuju da ih zaobilaze krsenjem normi, umjesto da ih kao zakonodavci sistemski rjesavaju predlaganjem drugacijih normi)
p.k.
Amandmani na Ustav KS koji su nastali kao rezultat nase inicijative nisu dovoljni da ukinu diskriminaciju prema Ostalima, ali predstavljaju osnovo i pocetak ukidanja te diskriminacije.(Mi smo ih tako i predstavili).
MI smo, takodje, ministarstvu pravde predali spisak svih zakona, pravilnika, poslovnika koji bi se u skladu sa ustavnim amandmanima trebali mjenjati. Ja se nadam da ce u tom procesu i formula za izbor GV o kojoj govorite biti izmjenjena.
Sto se ti poslanickih pitanja...
Na mnoga nije odgovoreno ni u SKS niti u Domu naroda.
U pravilnicima pise da su obavezni, ali,kao sto je uglavnom slucaj, ne pise sta se dogadja ukoliko to ne urade.
(Nasi zakoni, kao sto to pokazuju i dogadjanja na drugim nivoima vlasti, uopste nisu "dovrseni" i imaju mnogo "rupa".
Suoceni sa takvim situacijama poslanici se najcesce odlucuju da ih zaobilaze krsenjem normi, umjesto da ih kao zakonodavci sistemski rjesavaju predlaganjem drugacijih normi)
p.k.
-
Pedja Kojovic
#12591 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Obezbjediti novac za rad politicke stranke u BiH je vrlo tesko.
Donatorske vecere, donacije, su recepti koje propisuju kratki kursevi politickog marketinga i vjerovatno izgledaju privlacno i jednostavno dok to ne probate sprovesti u djelo. Naravno, moguce je da mi to ne umijemo raditi kako treba, ali smo pokusali nekoliko puta i neslavno zavrsili. (Sedmicama sam se na ovom forumu sa jednim od forumasa dopisivao na temu donacija putem interneta/paypala. Nikako nije zelio da prihvati da je to nesto sto smo pokusali mnogo puta - cak ima i "dugme" na stranici - ali pravila to ne dozvoljavaju.)
Vecina stranaka ima aranzmane sa svojim vjecnicima i poslanicima po kojima oni osim plate ili pausala zadrzavaju i odredjeni procenat novca koji partija, kao poltiicki subjekt dobija na osnovu ucesca u nekom zakonodavnom tijelu.
Nasa stranka nema takve aranzmane.Sav novac namjenjen stranci ide u stranku, a vjecnici i poslanici, zavisno, od visine naknade obavezni su stranci dati 10 ili 20% istog.
(Mnoga "ujedinjenja" stranaka su upravo i propala zbog nespremnosti njihovih vjecnika da pristanu na nas sistem)
Naravno, mi se zalazemo da se dotacije strankama iz budzeta smanje.
(Hladnoratovski sindrom trke u naoruzanju je potpuno primjenjiv i na ovu situaciju - dakle, umjesto da se nadmecemo na nivou miliona mozemo se nadmetati na nivou hiljada)
Velike stranke imaju nekoliko stotina ljudi u stalnom radnom odnosu i jos toliko na autorskim ugovorima.
Odakle im novac, zvanicno se ne zna.
Za SDP se, recimo, moze reci da imaju znacajnu imovinu u nekretninama koju su naslijedili od SKBiH i koju izdaju drzavnim organima.(Moje delegatsko pitanje u Domu naroda da mi se dostavi spisak onih od kojih Vlada FBiH renta prostore za svoj rad i iznosi je, recimo, jedno od pitanja na koje nikada nisam dobio odgovor. "Seretski" osmijeh ministra Krajine ne racunam kao odgovor).
Zasto je GV toliko bitno?
Koliko znam, klub vjecnika u GV donosi stranci oko 53 hiljade maraka godisnje.
p.k.
Donatorske vecere, donacije, su recepti koje propisuju kratki kursevi politickog marketinga i vjerovatno izgledaju privlacno i jednostavno dok to ne probate sprovesti u djelo. Naravno, moguce je da mi to ne umijemo raditi kako treba, ali smo pokusali nekoliko puta i neslavno zavrsili. (Sedmicama sam se na ovom forumu sa jednim od forumasa dopisivao na temu donacija putem interneta/paypala. Nikako nije zelio da prihvati da je to nesto sto smo pokusali mnogo puta - cak ima i "dugme" na stranici - ali pravila to ne dozvoljavaju.)
Vecina stranaka ima aranzmane sa svojim vjecnicima i poslanicima po kojima oni osim plate ili pausala zadrzavaju i odredjeni procenat novca koji partija, kao poltiicki subjekt dobija na osnovu ucesca u nekom zakonodavnom tijelu.
Nasa stranka nema takve aranzmane.Sav novac namjenjen stranci ide u stranku, a vjecnici i poslanici, zavisno, od visine naknade obavezni su stranci dati 10 ili 20% istog.
(Mnoga "ujedinjenja" stranaka su upravo i propala zbog nespremnosti njihovih vjecnika da pristanu na nas sistem)
(Hladnoratovski sindrom trke u naoruzanju je potpuno primjenjiv i na ovu situaciju - dakle, umjesto da se nadmecemo na nivou miliona mozemo se nadmetati na nivou hiljada)
Velike stranke imaju nekoliko stotina ljudi u stalnom radnom odnosu i jos toliko na autorskim ugovorima.
Za SDP se, recimo, moze reci da imaju znacajnu imovinu u nekretninama koju su naslijedili od SKBiH i koju izdaju drzavnim organima.(Moje delegatsko pitanje u Domu naroda da mi se dostavi spisak onih od kojih Vlada FBiH renta prostore za svoj rad i iznosi je, recimo, jedno od pitanja na koje nikada nisam dobio odgovor. "Seretski" osmijeh ministra Krajine ne racunam kao odgovor).
p.k.
-
pemanapemani
#12592 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Koliko će biti povećani prihodi NS sa mjestom zamjenice gradonačelnika i predsjedavajuće OV Centar?Pedja Kojovic wrote:Obezbjediti novac za rad politicke stranke u BiH je vrlo tesko.
p.k.
Jebi ga, znam da je teško skupiti novac, ali nije teško osvježavati web stranicu, izdavati saopćenja vezana za aktuelne događaje, organizovati tribine i javne rasprave na otvorenom...
Svaka čast gospodine Kojoviću, ali stranka definitivno kaska za Vama. Za neke stvari nisu potrebne ogromne količine novaca. Zato ova "finansijska" opravdanja izgledaju malo licemjerno.
-
Pedja Kojovic
#12593 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
pemanapemani
Moj prethodni odgovor se odnosio na nekoliko pitanja koja su se ticala finansiranja stranaka, a ne kao objasnjenje naseg motiva da dodjemo u poziciju da imenujemo zamjenika/cu gradonacelnika.
Iskljucivi motiv za poziciju gradonacelnika je to sto smatramo da nam izborni rezultati daju pravo da od 6 funkcija koje postoje u GV i GU dobijemo ono sto mislimo da nam pripada i nase uvjerenje da ce nas kandidat taj posao raditi tako dobro da ce i oni koji nisu glasali za njega/nju sljedeci put to uraditi.
Ta pozicija, kao ni druge pozicije u izvrsnoj vlasti ne povlaci budzetska sredstva za stranku.
Doduse, postoje nacini da stranka ima koristi od ljudi u izvrsnoj vlasti ali se mi time ne mislimo baviti a gdje i ako mozemo druge sprijeciti da to rade to cemo i uciniti.(Izvrsne pozicije u vlasti su, moze se reci, povlastena mjesta za kontrolu zakonitosti rada drzavnih organa).
p.k.
Moj prethodni odgovor se odnosio na nekoliko pitanja koja su se ticala finansiranja stranaka, a ne kao objasnjenje naseg motiva da dodjemo u poziciju da imenujemo zamjenika/cu gradonacelnika.
Iskljucivi motiv za poziciju gradonacelnika je to sto smatramo da nam izborni rezultati daju pravo da od 6 funkcija koje postoje u GV i GU dobijemo ono sto mislimo da nam pripada i nase uvjerenje da ce nas kandidat taj posao raditi tako dobro da ce i oni koji nisu glasali za njega/nju sljedeci put to uraditi.
Ta pozicija, kao ni druge pozicije u izvrsnoj vlasti ne povlaci budzetska sredstva za stranku.
Doduse, postoje nacini da stranka ima koristi od ljudi u izvrsnoj vlasti ali se mi time ne mislimo baviti a gdje i ako mozemo druge sprijeciti da to rade to cemo i uciniti.(Izvrsne pozicije u vlasti su, moze se reci, povlastena mjesta za kontrolu zakonitosti rada drzavnih organa).
p.k.
-
Pedja Kojovic
#12594 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Za nedjeljno stivo preporucujem biografije novih clanova KS Vlade na stranici KS.
(S lijeve strane je poziv na sjednicu, klik otvara dnevni red, potom otvorite materijal...)
(S lijeve strane je poziv na sjednicu, klik otvara dnevni red, potom otvorite materijal...)
-
pemanapemani
#12595 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Hvala Peđa.
Bojim se da će vas od trenutka sklapanja sporazuma sa SDP-om i SBB-om početi percipirati kao "jednu od stranaka na vlasti koja je kriva za sve i svašta". Ljudi jednostavno nemaju nerve da se zamaraju i istražuju šta je uradila zamjenica gradonačelnika. Od trenutka kada uđete u koaliciju vi ćete za većinu biti ista bagra kao i oni koji nas upropaštavaju 20 godina. Ne mogu vjerovati da toga niste svjesni, a do izbora je ostalo manje od dvije godine.
Nadam se da griješim, i radi sebe i radi vas.
Pozdrav.
Bojim se da će vas od trenutka sklapanja sporazuma sa SDP-om i SBB-om početi percipirati kao "jednu od stranaka na vlasti koja je kriva za sve i svašta". Ljudi jednostavno nemaju nerve da se zamaraju i istražuju šta je uradila zamjenica gradonačelnika. Od trenutka kada uđete u koaliciju vi ćete za većinu biti ista bagra kao i oni koji nas upropaštavaju 20 godina. Ne mogu vjerovati da toga niste svjesni, a do izbora je ostalo manje od dvije godine.
Nadam se da griješim, i radi sebe i radi vas.
Pozdrav.
-
Pedja Kojovic
#12596 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
pemanapemani
Izbori ce, naravno, pokazati da li je ova, ali i mnoge druge koje nas cekaju, odluke bila,..
Htjedoh napisati ispravna, ali ne radi se o tome.
Radi se o tome da li ce glasaci ovu i druge nase odluke shvatiti kao ispravne.
A da bi ovu odluku mogli ocjeniti potrebno je da znaju ne smo sta je njen sadrzaj nego i koje su opcije bile moguce i sta bi one znacile za stranku.
Uobicajeni razgovor koji ovih dana vodim pocinje sa konstatacijom o "izdaji principijelnosti" cesto izrecenom na ovom forumu u posljednjih par strana. Nakon sto sugovornika pitam sta bi on uradio i objasnim mu posljedice izabranih opcija on se slozi da je ovo sto smo uradili najbolje rjesenje.
Ocigledno je da je komunikacija, ili barem ubjedljivost, barem kad sam ja u pitanju, efikasnija uzivo, nego na ovom forumu.
p.k.
Izbori ce, naravno, pokazati da li je ova, ali i mnoge druge koje nas cekaju, odluke bila,..
A da bi ovu odluku mogli ocjeniti potrebno je da znaju ne smo sta je njen sadrzaj nego i koje su opcije bile moguce i sta bi one znacile za stranku.
Uobicajeni razgovor koji ovih dana vodim pocinje sa konstatacijom o "izdaji principijelnosti" cesto izrecenom na ovom forumu u posljednjih par strana. Nakon sto sugovornika pitam sta bi on uradio i objasnim mu posljedice izabranih opcija on se slozi da je ovo sto smo uradili najbolje rjesenje.
Ocigledno je da je komunikacija, ili barem ubjedljivost, barem kad sam ja u pitanju, efikasnija uzivo, nego na ovom forumu.
p.k.
-
Pedja Kojovic
#12597 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
pemanapemani
Eh da zaboravih.
Nasa stranka se jasno izjasnila - negativno - o sporazumu Lagumdzija-Dodik.
Vi ste mozda zbunjeni jer sam ja moje misljenje, koje se djelimicno razlikovalo od zvanicnog stava Nase stranke, iznio na svom blogu, a mislim da je sadrzaj tog bloga postavljen i na ovaj forum.
Dakle, tu ne bi trebalo biti nejasnoca. Zvanican stav stranke je jasan i izrazen je u saopstenju, moj licni u blogu.
p.k.
Eh da zaboravih.
Nasa stranka se jasno izjasnila - negativno - o sporazumu Lagumdzija-Dodik.
Vi ste mozda zbunjeni jer sam ja moje misljenje, koje se djelimicno razlikovalo od zvanicnog stava Nase stranke, iznio na svom blogu, a mislim da je sadrzaj tog bloga postavljen i na ovaj forum.
Dakle, tu ne bi trebalo biti nejasnoca. Zvanican stav stranke je jasan i izrazen je u saopstenju, moj licni u blogu.
p.k.
-
pemanapemani
#12598 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pedja Kojovic wrote:pemanapemani
p.k.
Upravo o tome govorim. Nemate mogućnost, vrijeme i sredstva da svoje poteze natenane rastumačite ljudima, a većina će to shvatiti na dobro poznati način.
P.S. Izvinjavam se zbog toga što sam napisao da NS podržava sporazum Lagumdžija - Dodik. Nisam mislio na Vaš lični osvrt. Na portalu je to objavljeno, a sad tražim i vidim ispravljeno na sporazum NS sa SDP-om i SBB-om. Moja greška, stvarno nije namjerno
- JoseMujica
- Grijem se na: malograDŽane
- Vozim: Tuarega
- Horoskop: Poskok
#12599 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
niste još razvili ideološki instrumentarij jer niste jasno profilirali stranku, pa time ni kadrove
Pogledaj samo kako to funkcioniše u SDA...izađe Princ Neonko nazove selam, spomene babu rahmetli i šta god je SDA radila postane pravedno.
SDP je za tu namjenu imao haman pa čitavo "civilno društvo" (ma šta ovaj ublehaški pojam označavao)
U vašem slučaju trebali ste koristiti malo više Danisa ili Dinu kao neke javne face, kulturnjake i ljude koji imaju sposobnost i hrabrost upakovati i govno u kutiju od bombonjere.
Trenutno si ti Peđa javno najistureniji "kadar" NS-a...a previše si iskren za politike...ljude u suštini ne interesuje kako jeste nego žele da im prodaš friziranu stvarnost.
Pogledaj samo kako to funkcioniše u SDA...izađe Princ Neonko nazove selam, spomene babu rahmetli i šta god je SDA radila postane pravedno.
SDP je za tu namjenu imao haman pa čitavo "civilno društvo" (ma šta ovaj ublehaški pojam označavao)
U vašem slučaju trebali ste koristiti malo više Danisa ili Dinu kao neke javne face, kulturnjake i ljude koji imaju sposobnost i hrabrost upakovati i govno u kutiju od bombonjere.
Trenutno si ti Peđa javno najistureniji "kadar" NS-a...a previše si iskren za politike...ljude u suštini ne interesuje kako jeste nego žele da im prodaš friziranu stvarnost.
- poznanik
#12600 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pedja Kojovic wrote:Obezbjediti novac za rad politicke stranke u BiH je vrlo tesko...
Za SDP se, recimo, moze reci da imaju znacajnu imovinu u nekretninama koju su naslijedili od SKBiH i koju izdaju drzavnim organima...
Možeš li nam reći nešto više o ovom "nasljeđivanju", kako, po kojem zakonu je SDPBiH "nasljedio" od SKBiH nekretnine?
Nisu li te nekretnine trebale biti državno vlasništvo? Zar i prenos vlasništva nekretnina SKBiH ne bi trebalo biti postignuto privatizacijom?