Sirija vol. 2

Locked
salik79

#125626 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

Kikibombona wrote:
insomnia78 wrote:...
Pogledajte kako učitelj u Iraku podstiče učenike da psuju i proklinju ashabe Omera, Ebu Bekra i Aišu r.a. /VIDEO

http://saff.ba/pogledajte-kako-ucitelj- ... r-a-video/

Salikovi puleni :mrgreen:
Ovamo bljujes vatru na vehabije, a dusa ti citirati vehabitske izvore...Hajde, kada bude nesto o sjeveru Sirije na saffu, postavi da vidimo sta pise. Interesuje me njihov stav po pitanju Kurda, bekekea i tako to. :oops:

Ovo su moji "puleni" :

Mislim, naravno, na sejha NasrAllaha, a ne na ove britanske tekfir "sije".
sarajevoxxxx

#125627 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Challenger_ wrote:Eto, sad će narod progledati, pa će protekfiriti elitu iz Damaska i pridružiti se Edinu-Rumanu u borbi za slobodu.
Svi ti ljudi koji su sada progledali jučer su šutili na najstrašnije masakre i ubijanja žena i djece velikim barel bombama.

Njihova šutnja vjerovatno nikada neće biti zaboravljena, tako da i ovo njihovo proklinjanje režima, revoluciji niti treba niti šta znači.
Kikibombona

#125628 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

salik79 wrote:Ovamo bljujes vatru na vehabije, a dusa ti citirati vehabitske izvore...Hajde, kada bude nesto o sjeveru Sirije na saffu, postavi da vidimo sta pise. Interesuje me njihov stav po pitanju Kurda, bekekea i tako to. :oops:

Ovo su moji "puleni" :

Nije bitno ko je izvor, imas video kao dokaz.

A kako mogu znati da li Naserlah tako misli ili je u pitanju tukja?
So-called ‘Islamic State’ (terrorists) in 2014
So-called ‘Islamic’ Republic of Iran in 1979 (killing Kurdish political prisoners).
Image

Image
salik79

#125629 Re: Sirija vol. 2

Post by salik79 »

Kikibombona wrote:
salik79 wrote:Ovamo bljujes vatru na vehabije, a dusa ti citirati vehabitske izvore...Hajde, kada bude nesto o sjeveru Sirije na saffu, postavi da vidimo sta pise. Interesuje me njihov stav po pitanju Kurda, bekekea i tako to. :oops:

Ovo su moji "puleni" :

Nije bitno ko je izvor, imas video kao dokaz.

A kako mogu znati da li Naserlah tako misli ili je u pitanju tukja?
Da, uvijek je nekakav video, slike i sl. sa vehabijskih stranica tebi dokaz necega, ako se uklapa u tvoje seme. Da su postavili nekakav video u kojem je rijec o Kurdima, bilo bi "vehabijska podvala". Velim ti, postavi nam kakvu "vijest" o Kurdima sa ove stranice!

Nasrallah sto misli to i govori, a ti bi konacno trebao nauciti sta je "tukja" i kada ju je dozvoljeno koristiti. Nije da ti vec nisam postavljao slikovito objasnjenje svega vezanog za to, ali nije mi mrsko ponoviti po ko zna koji put:

Ili je tebi draza vehabitska verzija "tukje". Inace, nece saff podmetati i lagati, posebno ako su u pitanju sije, gdje bi to oni :oops:

Kikibombona

#125630 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

salik79 wrote:Da, uvijek je nekakav video, slike i sl. sa vehabijskih stranica tebi dokaz necega, ako se uklapa u tvoje seme. Da su postavili nekakav video u kojem je rijec o Kurdima, bilo bi "vehabijska podvala". Velim ti, postavi nam kakvu "vijest" o Kurdima sa ove stranice!

Nasrallah sto misli to i govori, a ti bi konacno trebao nauciti sta je "tukja" i kada ju je dozvoljeno koristiti. Nije da ti vec nisam postavljao slikovito objasnjenje svega vezanog za to, ali nije mi mrsko ponoviti po ko zna koji put:

Ili je tebi draza vehabitska verzija "tukje". Inace, nece saff podmetati i lagati, posebno ako su u pitanju sije, gdje bi to oni :oops:

Sejh je ovdje pohvalio IZ BiH zato sto zatvara vrata sijama. Objasnio je tukju kod sija. Objasnio je ulogu Irana u sirenju siizma.

https://m.youtube.com/watch?v=7g03seIj7E8

Imas desetine zapisa u kojima nasi ljudi govore o sijama i tukji. Ako je 5% istina, mnogo lazu brate. A tesko da je 100% laz, priznat ces.

Pa vidimo koliko su puta samo za Manbidz slagali. Do sada su ga zauzeli 20 puta. Bolest, svega mi, ta tukja.
rajv0sa

#125631 Re: Sirija vol. 2

Post by rajv0sa »

kad kiki pocne pocne o vjerskim pitanjima :lol: :lol:
ti fakat ko da živiš u vinskonsinu a ne u Bosni, potpuno operirisan od razumijevanja vjere.
A ti zaboravio da su i kurdi jednim dobrim dijelom sije :mrgreen:
insomnia78

#125632 Re: Sirija vol. 2

Post by insomnia78 »

Pa ja. Onim djelom sto ih je zajebo :lol:
славянин

#125633 Re: Sirija vol. 2

Post by славянин »

Challenger_ wrote:
Challenger_ wrote:- Sredstva za obnovu Sirije bi trebala da budu nepovratna i kreditna. Nepovratna iz zemalja Zaliva te dijela prihoda zemalja OPEC + (Rusija). Tu se sada postavlja pitanje Katara jer je prema sopstvenom priznanju (ex-premijer Hamad bin Džasim) uložio daleko najveća sredtsva (137 milijardi USD) u rušenje Sirije, a zbog loših odnosa sa KSA i UAE je napustio zalivske institucije i OPEC.

- U slučaju zalivsko-OPEC investicija u Siriju a Dohinog izostanka, Katar (i familija al-Thani) bi mogli biti meta vrlo gadnih političkih i sudskih pritisaka.

Jedini izlaz je - gigantski keš Siriji, veći od uloženog u propali državni prevrat.
EDIT: Projekat obnove porušenog bi išao iz nepovratnih sredstava a razvojni projekti iz kreditnih izvora, primarno krugova vojnih i političkih saveznika, kako država (Iran, Rusija, KIna), tako i pojedinaca iz regije i svijeta.
Ima da sve djaba dadnu pare da se napravi jos ljepsa i bolja Sirija i to za dvije godine, svi trce i pitaju treba li jos para :lol:
muhafuca

#125634 Re: Sirija vol. 2

Post by muhafuca »

Brko htjeo roknut jednu-dvje na Iran - onako reda radi :-) :D
John Bolton's National Security Council sought military options to strike Iran

Code: Select all

https://www.washingtonexaminer.com/news/john-boltons-national-security-council-sought-military-options-to-strike-iran-report
The National Security Council sought options for a military strike against Iran last year following a mortar attack near the U.S. Embassy in Baghdad by a Shiite militia group aligned with Tehran, according to a report published early Sunday morning.

Three mortars landed in an abandoned lot in the Iraqi capital's Green Zone in September. They resulted in no casualties, but it was enough to prompt national security adviser John Bolton to request from the Pentagon a plan to take action against Iran, as well as Syria and Iraq, sources told the Wall Street Journal.

The request related to Iran alarmed officials in both the State Department and the Pentagon. “It definitely rattled people,” a former senior U.S. administration official told the outlet. “People were shocked. It was mind-boggling how cavalier they were about hitting Iran.”
Kikibombona

#125635 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

rajv0sa wrote:A ti zaboravio da su i kurdi jednim dobrim dijelom sije :mrgreen:
Najvece kurdistanske patriote su shia Kurdi. Oko 30% Kurda su shia muslimani. Shia Kurdi su tvorci kurdskog nacionalizma i predvodnici oslobodilackih ratova.

Turski, arapski i perzijski okupatori su ulagali i ulazu ogroman napor da kod Kurda posiju vjersku mrznju. I nije im uspjelo.

Kurdistanski referendum u Iraku je najvecu podrsku imao u predjelima gdje zive shia Kurdi. Najveca izlaznost i najveca podrska za nezavisnost je bila u siitskom Hanakinu gdje je shia arapska vlast u Bagdadu najomrzenija. Shia Arapi ne mogu smisliti shia Fejli Kurde koji su za vrijeme Sadama bili zrtva genocida i etnicko ciscenja. Iako sije po vjeri, Fejli Kurdi su velike kurdistanske patriote. Kurdi u Iraku, bilo da su suni ili shia, su apsolutno jedinstveni. A vidimo kako je s druge strane kod Arapa.

Suni i shia Kurdi u Iranu su takodje jedinstveni. Karmensah je centar kurdskog nacionalizma a grad ne skoro 100% siitski. Perzijanci pokusavaju zavaditi shia i suni Kurde ali im ne ide najbolje.

U Turskoj su tvorci kurdskog nacionalizma upravo alevi i shia Kurdi. Sejid Riza, alevi Kurd, je poveo ustanak protiv turske drzave u kojem je Turska pocinila masakr koji je za mnoge genocid. Turci su cinili i cine ogroman napor da posvadjaju shia i suni Kurde ali ni njima ne ide najbolje.

Kurdi su jedini narod na BI kojemu je nacionalni identitet vazniji od vjerskog.

Shia Kurdi nisu iranske pudlice kojima je tukja temelj identiteta.
Novosti

#125636 Re: Sirija vol. 2

Post by Novosti »

To što je spomenuo naš veliki učitelj, da iz ajeta i predaja proizlazi zabrana ogovaranja brata mumina, podrazumijeva se da nema bratstva i nepovredivosti između nas i oponenata (ehlu-sunneta).

http://siizamotvoreno.com/merdza-sadik- ... u-sunneta/
Čitalac

#125637 Re: Sirija vol. 2

Post by Čitalac »

Turska policija u Adani je uhapsila 13 lica zbog finansiranja i podrške "terorističke organizacije HTS".

https://www.yenisafak.com/gundem/adanad ... ni-3430785
dragma
Vozim: Pješe

#125638 Re: Sirija vol. 2

Post by dragma »

karakters wrote: ....Savoxi su fabrika propagandnih lazi koja radi u 3 smjene. Eto taj zadnji ne zna ni gdje je ni cija je Tabka. To se onom demagogimagogu iz trece smjene nikad ne bi desilo.
:lol:
Challenger_
Location: 永恆 - bez podrumskih entiteta i taketo-maketo koalicije

#125639 Re: Sirija vol. 2

Post by Challenger_ »

Čitalac wrote:Turska policija u Adani je uhapsila 13 lica zbog finansiranja i podrške "terorističke organizacije HTS".

:arrow: snimak hapšenja
sarajevoxxxx wrote:Salah Mensour: - Ne mislim da će Turska izdati HTŠ...

sarajevoxxxx

#125640 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Challenger_ wrote:
Čitalac wrote:Turska policija u Adani je uhapsila 13 lica zbog finansiranja i podrške "terorističke organizacije HTS".

:arrow: snimak hapšenja
sarajevoxxxx wrote:Salah Mensour: - Ne mislim da će Turska izdati HTŠ...
Predstava za javnost. Ako Rusija želi uzeti Idlib ne treba joj izgovor to su gluposti koje dolaze uglavnom iz režimske kuhinje i iz medija zemalja zaljeva. Napast će tamam da su svi majka Tereza.

Jesi vidio danas novi američki zračni udari na Asada.

Ovaj put stradali režimski vojnici u mjestu Al Bu Lil u Deir EZ-Zouru.

#ديرالزور
غارات جوية من طيران التحالف الدولي تدمر مقر لقوات الاسد في بلده البوليل بريف ديرالزور الشرقي قبل قليل ، وجاءت الغارات رداً على اطلاق قوات الاسد النيران على مقر للقوات الامريكية في قناة ري بلده الصبحة جزيرة فيما يزال الطيران يحلق على علو منخفض في الاجواء الان .
بشير العباد
#SNAu
Krokodajl

#125641 Re: Sirija vol. 2

Post by Krokodajl »

I danas me sjete riječi, Ujgurske stare majke
Sjetiš li se nekad sine, Idliba i Arihee.
Kako neću, star majko, Idliba ja se sjetit.
Kad u njemu ostavismo mladost i što smo stekli.
Nema više ni Idliba, nema više stare majke.
Ostade mi samo rana, što Šebiha mi zadade.
Zato sine moj zapamti, što ti babo danas kaže.
Idlib nama Ujgurima, u amanet Iblis dade.
Kikibombona

#125642 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Doni Tramp zaprijetio da ce unistiti Tursku ekonomski ako napadne Kurde. :D

Upozorio je Kurde da ne provociraju Turke. :D

Turska odobrila porodici da posjeti seroka Odzalana u zatvoru nakon nekoliko godina izolacije.
sarajevoxxxx

#125643 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Potpuni preokret Trampa!!!

“Zona zabrane leta od 20 kilometara u dubinu i uništavanje turske ekonomije, u slučaju da Turska napadne Kurde” :-)

الرئيس الأمريكي دونالد ترمب يتحدث في تغريدة له عن الانسحاب الأمريكي من سوريا و يهدد تركيا في حال هاجمت الاكراد و يتحدث عن انشاء منطقة عازلة بعمق 20 ميل.

تقول التغريدة: بدأنا بالانسحاب الموعود من سوريا بينما لازلنا نضرب بقايا دولة الخلافة بقوة و من عدة جهات. سنهاجم مرة أخرى من قاعدة قريبة فيما لو استدعى الأمر. سندمر اقتصاد تركيا فيما لو ضربوا الأكراد. سنخلق منطقة أمنة بعمق 20 ميل.

#INT
sarajevoxxxx

#125644 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Krokodajl wrote:I danas me sjete riječi, Ujgurske stare majke
Sjetiš li se nekad sine, Idliba i Arihee.
Kako neću, star majko, Idliba ja se sjetit.
Kad u njemu ostavismo mladost i što smo stekli.
Nema više ni Idliba, nema više stare majke.
Ostade mi samo rana, što Šebiha mi zadade.
Zato sine moj zapamti, što ti babo danas kaže.
Idlib nama Ujgurima, u amanet Iblis dade.
U Halebu boca plina 34 dolara, to ako je uopšte ima, mlijeko u prahu 22 dolara. Tamo nema Ujgura kao ni u Damasku pa opet narod proklinje režim na svakom koraku.
Kikibombona

#125645 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Mevlut Cavuaoglu u Luksemburgu porucuje Evropljanima: ako toliko volite PKK zasto ih sebi ne dovedete. :lol: :cry:

Savjetnik Erdogana. Turcima je sve teze furati pricu da se bore protiv terorista. Svijet ne prihvata ublehu. Jasno je da se bore protiv kurdskog naroda. A bitku protiv naroda naravno ne mogu dobiti.
Ibrahim Kalin
@ikalin1
·
11 h
Mr
@realDonaldTrump
It is a fatal mistake to equate Syrian Kurds with the PKK, which is on the US terrorists list, and its Syria branch PYD/YPG. Turkey fights against terrorists, not Kurds. We will protect Kurds and other Syrians against all terrorist threats.
Ibrahim Kalin
@ikalin1
·
11 h
Mr
@realDonaldTrump
Terrorists can’t be your partners & allies. Turkey expects the US to honor our strategic partnership and doesn’t want it to be shadowed by terrorist propaganda.
There is no difference between DAESH, PKK, PYD and YPG. We will continue to fight against them all.
Kikibombona

#125646 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

Velika vijest za Tursku. Sve veca podrska za ofanzivu na Kurde. :thumbup:
Turkey and al-Qaeda together hand in hand against #Kurds: Abu Mohammed al-Jolani, leader of al-Qaeda in #Syria (al-Nusra), says that they will support #Turkey for a planned military intervention on eastern of Euphrates against “PKK”
sarajevoxxxx

#125647 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Propao pokušaj kurdskih predstavnika da se dogovore sa režimom

Šef Izvršnog odbora "Sirijskog demokratskog vijeća" (SDC) izjavio je da nedavni kurdski razgovori sa sirijskim režimom "nisu došli do rezultata".

Tokom sastanka između predstavnika SDC-a i arapskih plemena u regionu Al Derbasije u okolini Hasake koji se održao u nedjelju, 13. januara, Ilham Ahmed je izjavila da je neuspjeh pregovora bio posljedica insistiranja sirijskog režima na njegovoj staroj politici i nametanju kontrole nad regionom pod izgovorom ujedinjenja sirijske teritorije.

Ona je objasnila da su kurdske grupe u sjeveroistočnoj Siriji nekoliko puta otvorile vrata dijalogu sa sirijskim režimom, "ali bez uspjeha," ističući da u kurdskom planu koji je stavljen u raspravu "nisu bile podjele sirijske teritorije ili bilo kakav oblik razdvajanja", rekla je ona.

Enab Beledi
sarajevoxxxx

#125648 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Generalni komandant HTŠ-a Abu Muhamed Al Džulani: PKK je neprijatelj ove revolucije, mi smo za oslobađanje regiona Istočno od Eufrata
#INT
Kikibombona

#125649 Re: Sirija vol. 2

Post by Kikibombona »

sarajevoxxxx wrote:Propao pokušaj kurdskih predstavnika da se dogovore sa režimom

Šef Izvršnog odbora "Sirijskog demokratskog vijeća" (SDC) izjavio je da nedavni kurdski razgovori sa sirijskim režimom "nisu došli do rezultata".

Tokom sastanka između predstavnika SDC-a i arapskih plemena u regionu Al Derbasije u okolini Hasake koji se održao u nedjelju, 13. januara, Ilham Ahmed je izjavila da je neuspjeh pregovora bio posljedica insistiranja sirijskog režima na njegovoj staroj politici i nametanju kontrole nad regionom pod izgovorom ujedinjenja sirijske teritorije.

Ona je objasnila da su kurdske grupe u sjeveroistočnoj Siriji nekoliko puta otvorile vrata dijalogu sa sirijskim režimom, "ali bez uspjeha," ističući da u kurdskom planu koji je stavljen u raspravu "nisu bile podjele sirijske teritorije ili bilo kakav oblik razdvajanja", rekla je ona.

Enab Beledi
Mislim da je bilo kakav direktan dogovor sa sirijskim rezimom nemoguc. Sve i da se nesto dogovore, bila bi kupovina vremena i ne bi bilo iskreno. Rezim nije promijenio mentalitet niti ce. Ponovo bi Kurde vratili na period kada su bili niko i nista.

Rusima se takodje ne moze vjerovati. Ilham Ahmed je rekla da Rusija nije neprijatelj kurdskog naroda vec drzava koja se vodi svojim interesima koji su suprostavljeni sa kurdskim. Rusija ne moze biti garant nicega. Ako bi se Kurdi razoruzali, taman da dobiju autonomiju, naknadno bi sve bilo silom uguseno. Rusija je radi trgovine sa Turskom odustala od mucki oborenog aviona a da nece od Kurda.

Rusija je vec pustila Afrin Turcima u zamjenu za plinovod. Rusija nema moc da Turskoj uvede sankcije, da ju vojno zaustavi itd. Dakle, sve da imaju volju, Rusi nemaju moc odbraniti Kurde od Turaka. A nemaju ni volju ni moc. Imaju samo interes da odrzavaju dobre odnose sa Turskom.

Jedina nada za Kurde su Amerika i EU. Amerika i EU su mocne tvorevine i njima ne znaci puno ekonomska saradnja sa Turskom. Amerika i EU imaju moc da ekonomski uniste Tursku. Imaju moc da se vojno suprostave. Amerika i EU moraju biti garant bilo kakvog dogovora. Bez toga svaki dogovor je privremen.
sarajevoxxxx

#125650 Re: Sirija vol. 2

Post by sarajevoxxxx »

Kikibombona wrote:Velika vijest za Tursku. Sve veca podrska za ofanzivu na Kurde. :thumbup:
Turkey and al-Qaeda together hand in hand against #Kurds: Abu Mohammed al-Jolani, leader of al-Qaeda in #Syria (al-Nusra), says that they will support #Turkey for a planned military intervention on eastern of Euphrates against “PKK”
Pogledao sam intervju, on je na pitanje je li zadnja ofanziva na druge formacije u Idlibu ima veze sa najavljenom turskom ofanzivnom istočno od Eufrata, odgovorio je da nema, da je PKK protiv revolucije i da podržavaju oslobađanje te teritorije od PKK-a.

Inače, ko pažljivije prati ova dešavanja u Siriji konkretno sjever Sirije, dosta tih nekih likova medijskih ili vojnih, sukob HTŠ-a i drugih formacija tumačilo je kao krajnji cilj HTŠ-a da oslabi FSA ili Nacionalnu vojsku koja uskoro namjerava napasti Minbedž.

Također, do sada su neki vjerski autoriteti HTŠ-a bili protiv te turske akcije i pozivali da se ostane neutralan.

I ovaj intervju je potvrdio da bar što se tiče HTŠ-a Turska je njihov saveznik, što se naravno odavno znalo.
Locked