IRAN

Post Reply
salik79

#12551 Re: IRAN

Post by salik79 »

Usput, postavio sam ti one video priloge na temi o izraelskim zlocinima, ne znam da li si upratio, a vis a vis one nase prepiske nacisti=cionisti. Postavit cu i ovdje:

Uz ovo i prilog:

pirpa

#12552 Re: IRAN

Post by pirpa »

sekerbay

#12553 Re: IRAN

Post by sekerbay »

Opetja033 wrote:Khamnei, ni Nasrullah ni kralj Abdullah ne polazu pravo na bilo sta - duhovno ili materijalno - samo na osnovu svog porijekla.
Ja sam zadrti sunija i protiv sam bilo kakve siizacije i to samo zbog toga što bi nam to donijelo ono što gledamo u recimo iraku, al brate dragi red je biti pravedan.
Ja sam tu temu izučavao duži period, čitao sve što mi je došlo pod ruku, a najviše me fascinirala sahih predaja u kojoj se kaže da se poslanikov ehli bejt neće razilaziti sa kur'anom. "Ostavljam vam dvoje... " to nije rečeno njegovim ashabima, nego je poruka ummetu.
Kad slušaš dresove članova ehli-bejta, izgubiš se. Ne govorim samo za šije. Ima i sunija koji su od ehli-bejta.
Opetja033 wrote:ako uzmemo u obzir prakticiranje muta braka kod dzaferija
Dođi na pdf o religijama pa ćemo raspraviti.
Ne postoji ništa vjerodostojno da zabranjuje ovaj propis.
To što su nam punili glave da je to blud i nešto sijsko, nek njima ide na dušu.
O tome sam raspravljao sa jednim selefijskim šejhom. Sve što je iznio ko argument, ispostavilo se ko lažno.
Kažem, dođi na onaj pdf pa mi Dokaži da nije
salik79

#12554 Re: IRAN

Post by salik79 »

Opetja033 wrote:
salik79 wrote:
RepublikanskaGarda wrote:Meni osobno je fascinantno kako se od buhe radi slon. Pa Iran ima 80 mln stanovnika, medju tolikom populacijom naci ce se simpatizeri bakira, cove i dodika a kamoli ne protivnici rezima. Iran ima nezaposlenost od 12% i ljudi prosvjeduju, kad cemo nesto slicno vidjeti u Hrvatskoj, BIH ili Srbiji?? Nama je lakse filozofirat po forumima, sta mislite raspravlja li ekipa iz Teherana o akcizama u BIH i o sluzbenom obiljezavanju dana Republike Srpske?
:thumbup:

Sustina. Samo sto se ovi pecaju na MEK-CIO propagandu.

Drzava koja je od svog nastanka bila pod najrigoroznijim sankcijama, istovremeno izlozena 8-godisnjoj proxy agresiji i svo vrijeme pomagala saveznike (medju kojima smo i mi u BiH, a i Hrvatska uz nas - iako to nicim nismo zasluzili), udomivsi preko milion izbjeglica, mora imati i negativne konotacije uz sve to...Naravno, ako se tome doda korumpiranost pojedinih slojeva vlasti, mora doci i do bunta. Ali, to ni izbliza ne znaci da je narod protiv ustavno-pravnog poretka drzave.
Pa ovdje niko i ne tvrdi da je vecina stanovnika Irana protiv trenutnog ustavno-pravnog poretka. Evo ja sam prvi par puta napisao da vjerujem da vecina Iranaca stoji iza rezima.
Medjutim sam si sebe, bez ikakvog povoda i razloga, stavio u cosak sa nevjerovatnom tvrdnjom da na demonstracijama nema parola o promjeni tog istog ustavno-pravnog poretka, tj da se radi iskljucivo o demonstracijama protiv korupcije. Sto nije tacno, sto nije istina i sto je jednostavno smijesno. Negiras ono sto je ocigledno.

Zelis reci da SVI u Iranu zele ovakav sistem? Pa ne postoji drzava na dunjaluku u kojoj svi stanovnici zele sistem u kojem zive, ma koji sistem to bio.

Da, u svim gradovima u toku ovih demonstracija se uzvikuju parole protiv ustavno-pravnog poretka Irana i protiv vanjske politike. Ali zato je na ulicama par stotina ili par hiljada ljudi a ne par miliona kao 2009. godine.
Ovdje jedino ti od muhe pravis slona, ljudi te podjebaju zbog toga a ti se pecas, i tako sve u krug.
S ovim se slazem. Vece kriticare vlasti od Njemaca i Iranaca (izuzmemo li nas :D ) skoro da ne poznajem, sto je pozitivno.

Ne, ja nisam rekao da nije bilo i takvih parola, samo sam rekao da u masi moze uzvikivati svako sta zeli, to snimati i objavljivati, sve po potrebi interesnih krugova.

Ili ti zelis reci da su svi ti demonstranti uzvikivali te parole? Kao sto u drzavi nisu apsolutno svi za dato uredjenje, jos manje su u nekakvoj neartikulisanoj masi svi za iste parole.
salik79

#12555 Re: IRAN

Post by salik79 »

sekerbay wrote:
Opetja033 wrote:Khamnei, ni Nasrullah ni kralj Abdullah ne polazu pravo na bilo sta - duhovno ili materijalno - samo na osnovu svog porijekla.
Ja sam zadrti sunija i protiv sam bilo kakve siizacije i to samo zbog toga što bi nam to donijelo ono što gledamo u recimo iraku, al brate dragi red je biti pravedan.
Ja sam tu temu izučavao duži period, čitao sve što mi je došlo pod ruku, a najviše me fascinirala sahih predaja u kojoj se kaže da se poslanikov ehli bejt neće razilaziti sa kur'anom. "Ostavljam vam dvoje... " to nije rečeno njegovim ashabima, nego je poruka ummetu.
Kad slušaš dresove članova ehli-bejta, izgubiš se. Ne govorim samo za šije. Ima i sunija koji su od ehli-bejta.
O tome sam raspravljao sa jednim selefijskim šejhom. Sve što je iznio ko argument, ispostavilo se ko lažno.
:thumbup: :thumbup: :thumbup: Ejvallah!

Allah razi olsun. :kiss:
Opetja033

#12556 Re: IRAN

Post by Opetja033 »

salik79 wrote:
Opetja033 wrote:
salik79 wrote: :thumbup:

Sustina. Samo sto se ovi pecaju na MEK-CIO propagandu.

Drzava koja je od svog nastanka bila pod najrigoroznijim sankcijama, istovremeno izlozena 8-godisnjoj proxy agresiji i svo vrijeme pomagala saveznike (medju kojima smo i mi u BiH, a i Hrvatska uz nas - iako to nicim nismo zasluzili), udomivsi preko milion izbjeglica, mora imati i negativne konotacije uz sve to...Naravno, ako se tome doda korumpiranost pojedinih slojeva vlasti, mora doci i do bunta. Ali, to ni izbliza ne znaci da je narod protiv ustavno-pravnog poretka drzave.
Pa ovdje niko i ne tvrdi da je vecina stanovnika Irana protiv trenutnog ustavno-pravnog poretka. Evo ja sam prvi par puta napisao da vjerujem da vecina Iranaca stoji iza rezima.
Medjutim sam si sebe, bez ikakvog povoda i razloga, stavio u cosak sa nevjerovatnom tvrdnjom da na demonstracijama nema parola o promjeni tog istog ustavno-pravnog poretka, tj da se radi iskljucivo o demonstracijama protiv korupcije. Sto nije tacno, sto nije istina i sto je jednostavno smijesno. Negiras ono sto je ocigledno.

Zelis reci da SVI u Iranu zele ovakav sistem? Pa ne postoji drzava na dunjaluku u kojoj svi stanovnici zele sistem u kojem zive, ma koji sistem to bio.

Da, u svim gradovima u toku ovih demonstracija se uzvikuju parole protiv ustavno-pravnog poretka Irana i protiv vanjske politike. Ali zato je na ulicama par stotina ili par hiljada ljudi a ne par miliona kao 2009. godine.
Ovdje jedino ti od muhe pravis slona, ljudi te podjebaju zbog toga a ti se pecas, i tako sve u krug.
S ovim se slazem. Vece kriticare vlasti od Njemaca i Iranaca (izuzmemo li nas :D ) skoro da ne poznajem, sto je pozitivno.

Ne, ja nisam rekao da nije bilo i takvih parola, samo sam rekao da u masi moze uzvikivati svako sta zeli, to snimati i objavljivati, sve po potrebi interesnih krugova.

Ili ti zelis reci da su svi ti demonstranti uzvikivali te parole? Kao sto u drzavi nisu apsolutno svi za dato uredjenje, jos manje su u nekakvoj neartikulisanoj masi svi za iste parole.
Boga mi nisu to bili samo pojedinci u masi. Pogledaj video snimke koje sam postavio pa ces vidjeti da je to masa koja uzvikuje te parole. ALI, to ne znaci da su svi ucesnici demonstracija uzvikivali te parole ili da je u svim demonstracijama bilo tih parola. Ali bilo ih je i ne radi se samo o pojedincima vec o velikoj vecini ucesnika demonstracija.

I bas zato mislim da od ovoga nema nista. Za razliku od demonstracija 2009. godine, ovdje se radi o kritici samog poretka. Ne dovodim u pitanje sta je bio prvobitni razlog, govorim o tome sta je sada.
Ali 2009. godine milioni ljudi su izasli na ulice, stavsi na stranu jedne od opcija - a ta opcija nije dovodila u pitanje ustavno-pravni poredak. Pa su medju demonstrantima sehadet i tekbiri bili najpopularnije parole (ako izuzmemo kritiku Ahmedinejadu). A sada imas stotine ili hiljade ljudi na ulicama, zavisno od grada.

I ako cemo vec mak na konac, timing ovih demonstracija je malo cudan. Za razliku od Irana 2009. godine, kada je postojao direktan razlog. Dakle cak ni to ne sporim.
Nisam upratio prvih par dana, moze li mi neko reci gdje je pocelo i sta je konkretan povod bio? Budzet za 2018.?
Opetja033

#12557 Re: IRAN

Post by Opetja033 »

Demonstranti u Khorramabadu skandiraju "Prijestolonasljednice (Reza Pahlevi II, m.o) gdje si, treba nam tvoja pomoc!"
https://twitter.com/BabakTaghvaee/statu ... 2835284993

U Abharu skandiraju "Bog te blagoslovio šahinšah (zvanicna titula šaha, m.o)"

https://twitter.com/BabakTaghvaee/statu ... 5126749184

Nadam se da je brat @salik zadovoljan kako kvalitetom snimka, tako i kvalitetom zvuka te brojem onih koji ucestvuju u parolama. :mrgreen: :)
Opetja033

#12558 Re: IRAN

Post by Opetja033 »

Interesantan podatak na koji sam sada naletio, koji najbolje pokazuje ono sto sam ranije danas pisao:
A 2013 survey of Iranian-Americans conducted by George Mason University's Center for Social Science Research found that 79% of respondents did not support any Iranian opposition groups or figures. Of the 15% that did, only 20% supported him
.

Ovo "him" se odnosi na Rezu Pahlavija II. Cak 79% Iranaca u SAD ne podrzava nijednu opozicionu grupu. Od 15% koji podrzavaju neku od opozicionih grupa, samo 20% podrzava iranskog prijestolonasljednika.
I to u SAD-u, drzavi gdje su vecina izbjeglih Iranaca bili monarhisti. Komunisti i MEK-ovci su uglavnom zavrsili u Europi.
Ako su ovo rezultati za Irance koji su u SAD, mozemo samo onda zamisliti cifru i procente unutar Irana.
asurbanipal

#12559 Re: IRAN

Post by asurbanipal »

salik79 wrote:
sekerbay wrote:
:thumbup: :thumbup: :thumbup: Ejvallah!

Allah razi olsun. :kiss:

To vas dvojica imate nešto sa strane? :mrgreen:
Opetja033

#12560 Re: IRAN

Post by Opetja033 »

salik79 wrote:Usput, postavio sam ti one video priloge na temi o izraelskim zlocinima, ne znam da li si upratio, a vis a vis one nase prepiske nacisti=cionisti. Postavit cu i ovdje:

Uz ovo i prilog:

Nisam bio upratio.

Ne tvrdim ja da nema dodirnih tacaka izmedju Izraela i Treceg Rajha. Najbolje poredjenje je izmedju Izraela i aparthejda u JAR a i aparthejd je imao dodirnih tacaka sa Trecim Rajhom. I poredjenje izmedju Izraeala i aparthejda uopce nije pogresno, skandalozno. Naprotiv, apsolutno je mainstream i dokazivo. Na kraju krajeva historijska je cinjenica da su Izrael i JAR za vrijeme aparthejda bili bliski saveznici i da je Izrael pomagao nuklearni program JAR. Izrael je vrlo vjerovatno bio i najblizi saveznik aparthejdskog rezima.
Ja sam tvrdio (tvrdim) da je nemoguce reci Izrael = Treci Rajh, dakle pogresno je staviti znak jednakosti jer postoje ogromne, sustinske razlike.
insomnia78

#12561 Re: IRAN

Post by insomnia78 »

Francuski tviterasi poprilicno zainteresovani za dogadjaje u Iranu
Image
salik79

#12562 Re: IRAN

Post by salik79 »

Opetja033 wrote:Demonstranti u Khorramabadu skandiraju "Prijestolonasljednice (Reza Pahlevi II, m.o) gdje si, treba nam tvoja pomoc!"
https://twitter.com/BabakTaghvaee/statu ... 2835284993

U Abharu skandiraju "Bog te blagoslovio šahinšah (zvanicna titula šaha, m.o)"

https://twitter.com/BabakTaghvaee/statu ... 5126749184

Nadam se da je brat @salik zadovoljan kako kvalitetom snimka, tako i kvalitetom zvuka te brojem onih koji ucestvuju u parolama. :mrgreen: :)

Nisam bas zadovoljan. Sve dok nije priblizno ovako, tankosava:

http://107.189.40.50/ptv//SiteVideo/201 ... rally1.mp4

A da ne govorim ko ga postavlja. Usput, Sahinsah je i titula za Gavsa, odnosno za prvaka evlija. Tu titulu je nosio i hazreti Husejn, kao i hazreti Mehdija sto je nosi.

A "Crown Prince" bi mogao biti i MBS. :D
insomnia78

#12563 Re: IRAN

Post by insomnia78 »

Da mi njima ipak posaljemo koji sanduk boNbi i protiv oklopnih sredstava. Jbg ako je sudeci po Siriji najbolji bi im bio PVO al mi to ne proizvodimo. Treba Bake kontaktirati TraNpa da se to odradi. Red je vratiti dug Iranskom narodu u borbi protiv taguta
salik79

#12564 Re: IRAN

Post by salik79 »

Opetja033 wrote:
salik79 wrote:Usput, postavio sam ti one video priloge na temi o izraelskim zlocinima, ne znam da li si upratio, a vis a vis one nase prepiske nacisti=cionisti. Postavit cu i ovdje:

Uz ovo i prilog:

Nisam bio upratio.

Ne tvrdim ja da nema dodirnih tacaka izmedju Izraela i Treceg Rajha. Najbolje poredjenje je izmedju Izraela i aparthejda u JAR a i aparthejd je imao dodirnih tacaka sa Trecim Rajhom. I poredjenje izmedju Izraeala i aparthejda uopce nije pogresno, skandalozno. Naprotiv, apsolutno je mainstream i dokazivo. Na kraju krajeva historijska je cinjenica da su Izrael i JAR za vrijeme aparthejda bili bliski saveznici i da je Izrael pomagao nuklearni program JAR. Izrael je vrlo vjerovatno bio i najblizi saveznik aparthejdskog rezima.
Ja sam tvrdio (tvrdim) da je nemoguce reci Izrael = Treci Rajh, dakle pogresno je staviti znak jednakosti jer postoje ogromne, sustinske razlike.
Ti si me kritikovao sto sam uopce stavio naciste i cioniste u istu recenicu, a kada sam ti odgovorio da to nisu moje rijeci, nego rijeci Jevreja koji su prosli kroz konc logore, ti si ih ismijao i uporedio sa Dzevadom Galijasevicem...

Mora da je i ovaj britanski parlamentarac neki Dzevdo....A svaka slicnost belgijskih ovcara koji trgaju civile, dok ih vojnici sutaju, sa nacistickim njemackim ovcarima i vojnicima je sasvim slucajna.
rajv0sa

#12565 Re: IRAN

Post by rajv0sa »

insomnia78 wrote:Da mi njima ipak posaljemo koji sanduk boNbi i protiv oklopnih sredstava. Jbg ako je sudeci po Siriji najbolji bi im bio PVO al mi to ne proizvodimo. Treba Bake kontaktirati TraNpa da se to odradi. Red je vratiti dug Iranskom narodu u borbi protiv taguta
Iskuliran si prvi put, što si uporan, a i nije ti fino da podrzavas sterotip o dijasporlijama zeljnim krvi i ratovanja. 8-)
salik79

#12566 Re: IRAN

Post by salik79 »

Odgovor im hitan dadose - zna se, bolan, na cijoj je narod strani...Danas, godisnjica sjecanja na pokusaj destabilizacije Irana 2009. godine:

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Sto bi rekli - "nice try" MEK zohari i ostale teroristicke stetocine. 8-)
zrakomlat

#12567 Re: IRAN

Post by zrakomlat »

_BataZiv_0809 wrote:Kakva je situacija? Vidim ljubitelji teroristicke opozicije u Siriji navijaju za opoziciju u Iranu :roll:
znaju li da su i to šije. sigurno ih neko naložio da su se braća digla protiv šiitskog zuluma :D
sekerbay

#12568 Re: IRAN

Post by sekerbay »

A ko to kaže da njima smetaju šije ko šije :lol:
Prije islamske revolucije, najposjećenija predavanja u mekanskom haremu držali su šijski šejhovi, a sudijski prinčevi su densali za iranskog šaha.
Da sutra iranci zbace ovaj režim i izglasaju demokratiju po zapadnom stilu, prekosutra bi gledao kako sudijski režimski učenjaci hvale šijske.
insomnia78

#12569 Re: IRAN

Post by insomnia78 »

A inace se treba ravnati po saudijskim ucenjacima

Joj eno poderase poster Kasima Sulejmanija :lol:
salik79

#12570 Re: IRAN

Post by salik79 »

Neka te, ba. Vidis da nista ne kontas.

Nego, naletis li kad'?

Image
insomnia78