Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
- harač
#12551 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
jesus metal
ovako ja to zamišljam
[zanemariti miješanje žanrova]
- Bloo
- Globalna šefica
#12552 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Faith +1 iz South Parka
There is no instrument god isn't worthy of. Let's use all types of music and instruments to praise him!
On the more serious side, npr ima Christian Metalcore band (metalcore je meni najmanje drag zanr), sa uplifting lyrics
We're Filled with emptiness (failure)
Re-living our mistakes (why)
Why are you so afraid? (alone)
We never were alone
There is no instrument god isn't worthy of. Let's use all types of music and instruments to praise him!
On the more serious side, npr ima Christian Metalcore band (metalcore je meni najmanje drag zanr), sa uplifting lyrics
We never were alone
- JVC
#12553 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Bloo wrote:Ako ima christian rock i metal, da li to znaci da su ostali ateistički?
- Bloo
- Globalna šefica
#12554 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Mislim da je bolje bilo postaviti 
Kako ja volim ovu pjesmu
Kako ja volim ovu pjesmu
- arzuhal
#12555 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Veli jedna
:
"I ja sam naopaka šišmišica: u postojanje Boga me najviše uvjerio teški ateist Stephen Hawking "Kratkom historijom vremena", knjigom kojom je, između ostalog, nastojao dokazati da Ga nema."
I haj ti narodu ugodi...
"I ja sam naopaka šišmišica: u postojanje Boga me najviše uvjerio teški ateist Stephen Hawking "Kratkom historijom vremena", knjigom kojom je, između ostalog, nastojao dokazati da Ga nema."
I haj ti narodu ugodi...
- Bloo
- Globalna šefica
#12556 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Onaj ko je sumnjao u ateizmu, te izašao iz njega, taj nikada nije ni bio iskreni ateistaarzuhal wrote:Veli jedna:
I haj ti narodu ugodi...
Poslanica Zeke Korinćanima i sinovima Kuraiševim
- ExNihilo
#12557 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Niti je on to nastojao niti je ona skontala 5% napisanog.arzuhal wrote:Veli jedna:
I haj ti narodu ugodi...
-
Hakiz
#12558 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
My man!Zaitsev wrote:Sirotinja je izmislila ljubav, kako bi mogla džaba jebavati!
- arzuhal
#12559 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Bloo bi rekla da je takva stvar i sa bivšim vjernicima kada pričaju o, recimo, Kur'anuExNihilo wrote:Niti je on to nastojao niti je ona skontala 5% napisanog.arzuhal wrote:Veli jedna:
I haj ti narodu ugodi...
- ExNihilo
#12560 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Ne valja generalizirati.arzuhal wrote:Bloo bi rekla da je takva stvar i sa bivšim vjernicima kada pričaju o, recimo, Kur'anuExNihilo wrote:Niti je on to nastojao niti je ona skontala 5% napisanog.arzuhal wrote:Veli jedna:
I haj ti narodu ugodi...
-
Edouard
#12561 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Kod čovjeka ljubav je prvenstveno duboki i temeljni ljudski odnos, a ne emocija.arzuhal wrote:Strah je najjača emocija, jača i od ljubavi. Strah od odvajanja od voljenih, recimo...Hakiz wrote:Mislim da se nakon sve priče može zaključiti jedno. Najveća sila nije ljubav. Nego strah.
Naravno, zahvaća čitavu osobu, razum, volju, uključivo i emocije, pa je i s tog aspekta možemo promatrati, ali nije bitno emocija.
Najjača i najljepša sila u Kozmosu, neuništiva, razumu nikada do kraja shvatljiva...: jača je i od smrti, a kamoli ne od straha.
Bitno je obilježje duha i božanskog je porijekla.
-
Hakiz
#12562 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Zbog toga se sav odnos sa bogom kada su religije u pitanju zasniva na strahu a ne ljubavi.Edouard wrote:Kod čovjeka ljubav je prvenstveno duboki i temeljni ljudski odnos, a ne emocija.arzuhal wrote:Strah je najjača emocija, jača i od ljubavi. Strah od odvajanja od voljenih, recimo...Hakiz wrote:Mislim da se nakon sve priče može zaključiti jedno. Najveća sila nije ljubav. Nego strah.
Naravno, zahvaća čitavu osobu, razum, volju, uključivo i emocije, pa je i s tog aspekta možemo promatrati, ali nije bitno emocija.
Najjača i najljepša sila u Kozmosu, neuništiva, razumu nikada do kraja shvatljiva...: jača je i od smrti, a kamoli ne od straha.
Strahu od božije kazne ili strahu od gubitka ili nedobijanja božije naklonosti.
Slijedeća dilema je:
Ako roditelji bezuslovno vole svoju djecu, a svi smo mi po religijama božija djeca, otkud i đavo i pakao i ostale ljepote božije milosti? Valjda bi trebala postojati samo ono šta se kolokvijalno zove ljubav. Barem njgova prema ljudima, ako ne već naša međusobno.
Last edited by Hakiz on 11/02/2018 13:41, edited 1 time in total.
- Bloo
- Globalna šefica
#12563 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Generalizacija je osnova svake forumske diskusije. I opcenito diskusija.ExNihilo wrote:Ne valja generalizirati.arzuhal wrote:
Bloo bi rekla da je takva stvar i sa bivšim vjernicima kada pričaju o, recimo, Kur'anu
Generalizacija omogucava lakse ispoljavanje mrznje i neshvatanja.
Iako je per se korisna za nauku i mnogo drugih stvari, generalizovanje kao jedini modus komunikacije je poguban jer vodi samo k mrznji.
- harač
#12564 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
stavljati u istu ravan kur-ana i kratke povijesti vremena, u smislu njihovog potencijalnog doprinosa shvatanju stvarnosti i prirodi postojanja svega i svačega, priziva neku vrstu dijagnoze
- JVC
#12565 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Hm, moras onda vise citati o krscanstvu da ne postavljas pitanja kao ova. Bog je jednostavno mogao izbrisati bilo koga koji je bio neposlusan Njegovom zakonu. Ali Bog ne zeli stvorenja koja mu sluze iz straha. On je Bog ljubavi, i zeli da mu se sluzi iz ljubavi. Zato Bog nije unistio ni Lucifera kada se pobunio. Umjesto toga, Bog je izabrao da se grijeh ocituje, tako da svemir moze vidjeti prirodu i rezultat grijeha, i takoder vidjeti ljubav i Bozji karakter u njegovu postupanju sa grijehom. Cinom na krizu Bog nam je pokazao svoju ljubav kroz Krista.Hakiz wrote: Zbog toga se sav odnos sa bogom kada su religije u pitanju zasniva na strahu a ne ljubavi.
Slijedeća dilema je:
Ako roditelji bezuslovno vole svoju djecu, a svi smo mi po religijama božija djeca, otkud i đavo i pakao i ostale ljepote božije milosti? Valjda bi trebala postojati samo ono šta se kolokvijalno zove ljubav. Barem njgova prema ljudima, ako ne već naša međusobno.
-
Hakiz
#12566 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
A pakao se u tu ljubav uklapa kako?JVC wrote:Hm, moras onda vise citati o krscanstvu da ne postavljas pitanja kao ova. Bog je jednostavno mogao izbrisati bilo koga koji je bio neposlusan Njegovom zakonu. Ali Bog ne zeli stvorenja koja mu sluze iz straha. On je Bog ljubavi, i zeli da mu se sluzi iz ljubavi. Zato Bog nije unistio ni Lucifera kada se pobunio. Umjesto toga, Bog je izabrao da se grijeh ocituje, tako da svemir moze vidjeti prirodu i rezultat grijeha, i takoder vidjeti ljubav i Bozji karakter u njegovu postupanju sa grijehom. Cinom na krizu Bog nam je pokazao svoju ljubav kroz Krista.Hakiz wrote: Zbog toga se sav odnos sa bogom kada su religije u pitanju zasniva na strahu a ne ljubavi.
Slijedeća dilema je:
- arzuhal
#12567 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
doktore što se to događa sa mnomharač wrote:stavljati u istu ravan kur-ana i kratke povijesti vremena, u smislu njihovog potencijalnog doprinosa shvatanju stvarnosti i prirodi postojanja svega i svačega, priziva neku vrstu dijagnoze
osjećam se čudno...
imam 37 godina i vrijednu diplomu
uznemiruju me noćne polucije
boli me glava...
profesor sam na srednjoj školi
tamo predajem neka lijeva prava...
onanija mi je redovna
mjesečna plaća mizerna...
- JVC
#12568 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
U cijelom Starom i Novom zavjetu jednostavno nema nigdje da pise da besmrtna dusa ide u raj ili pakao (ili na neko drugo mjesto) nakon smrti.Hakiz wrote: A pakao se u tu ljubav uklapa kako?
Sve naznake u Starom zavjetu su da je covjek smrtno stvorenje, podlozno propadanju i smrti - Bog je rekao Adamu nakon sto je sagrijesio: "prah si, u prah ces se i vratiti." Moderni koncepti besmrtne duse i reinkarnacija u biti prenosi istu ideju, a to je da je covjek besmrtan.
JVC wrote:Malahija 4:1 "Jer, gle, ide dan, koji gori kao peć, i svi će ponositi i svi koji rade bezbožno biti strnjika, i upaliće ih dan koji ide, veli Gospod nad vojskama, i neće im ostaviti ni korijena ni grane."
Malahija 4:3 "I izgazićete bezbožnike, jer će oni biti pepeo pod vašim nogama u dan kad ja učinim, veli Gospod nad vojskama."
Rimljanima 6:23 "Jer plaća je grijeha smrt, a dar Božji jest život vječni u Kristu Isusu, Gospodinu našem."
Nakon Sudnjeg dana i pravedne osude jedina stvar koju milosrdni Bog moze uciniti a da bude milosrdan jeste da konacno "pull the plug" i zavrsi pricu , a ne da one cija imena nisu zapisana u knjizi zivota przi u paklu. Kontradikcija je ocita, kako da sebe zove milosrdnim Bogom ako ce milioni i milioni iznova da se muce u paklu? Drugacijeg objasnjenja nema.
Matej 13: 41-42 "Poslaće sin čovječij anđele svoje, i sabraće iz carstva njegova sve sablazni i koji čine bezakonje. I baciće ih u peć ognjenu: ondje će biti plač i škrgut zuba." Ovdje doista pise o kazni pakla i vatri, ali u Matej 13:40 je vec receno "Kao što se kukolj sabire i ognjem sažiže, tako će biti na svršetku svijeta." Drugim rijecima, prema Isusu " pec ognjena" ce se zapaliti samo na kraju ljudske povijesti.
Psalam 68:2 "Ti ćeš ih razagnati kao dim što se razgoni; kao što se vosak topi od ognja, tako će bezbožnici izginuti od lica Božijega."
Psalam 37:20 "Propast će bezbožnici; i neprijatelji GOSPODOVI, jednaki uresima livadskim, oni su otišli, otišli u dimu."
Citanjem ovih stihova, umjesto da se beskrajno muce u vjecnim plamenovima (kao sto mnogi pogresno poucavaju danas) oni koji su izgubljeni ce jednostavno nestati.
- ExNihilo
#12569 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Interesantno je primijetiti da bi svaki vjernik potpisao tvoju rečenicu.harač wrote:stavljati u istu ravan kur-ana i kratke povijesti vremena, u smislu njihovog potencijalnog doprinosa shvatanju stvarnosti i prirodi postojanja svega i svačega, priziva neku vrstu dijagnoze
- arzuhal
#12570 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Imaš od mene kolač zbog ovogExNihilo wrote:
Interesantno je primijetiti da bi svaki vjernik potpisao tvoju rečenicu.
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#12571 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Nije ništa neobično da se kroz svoju suprotnost potvrdiš, osjetiš svoje postojanje. Ni jedna ideologija niti učenje, ne može
da se osjeti živom, ako nema oponenta u nekoj drugoj ideji, sa kojom onda kroz sukob ostvari trenje, i to trenje joj daje
osjećaj životnosti i postojanja. Zato svaka ideoloija mora imati neprijatelja
da se osjeti živom, ako nema oponenta u nekoj drugoj ideji, sa kojom onda kroz sukob ostvari trenje, i to trenje joj daje
osjećaj životnosti i postojanja. Zato svaka ideoloija mora imati neprijatelja
- Connaisseur Karlin
-
broj dva
#12573 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
---Bloo wrote:Faith +1 iz South Parka
We never were alone
Of course you can play bass guitar Token, you're black.
I wasn't born again yesterday.
Jedna od meni najdražij epizoda.
-
Edouard
#12574 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
Hakiz wrote:Zbog toga se sav odnos sa bogom kada su religije u pitanju zasniva na strahu a ne ljubavi.Edouard wrote: Kod čovjeka ljubav je prvenstveno duboki i temeljni ljudski odnos, a ne emocija.
Slijedeća dilema je:
Nije jasno držiš li ove svoje tvrdnje samo nekim mišljenjem, neupitnom istinom, ili nečim trećim?Zbog toga se sav odnos sa bogom kada su religije u pitanju zasniva na strahu a ne ljubavi.
U svakom slučaju bilo šta da jest od navedenog, ne stoji. Tvrdiš nešto šta ne poznaš, u čem iskustva nemaš, pa već po tome griješiš.
Istina, ima ljudi koji se smatraju i izjašnjavaju religioznim, a ta njihova religioznost može biti prožeta i strahom od kazne, ali onda na osnovu toga generalizirati, nelogično je i smiješno.
A glede navedene dileme, ne znam čija je; ja je kao vjernik nemam, a kao ateist, pretpostavljam da je ne bi trebao imati ni ti, svejedno vjeruješ da je vjernik ne može suvislo razriješiti.
Ako se baš iskreno želiš više informirati o tome, ako ti je važno, u što sumnjam, umjesto na ovoj temi gdje je to off-topic, možeš naći dosta o tome i u katekizmu Katoličke crkve.
- Bloo
- Globalna šefica
#12575 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam
broj dva wrote: ---
Of course you can play bass guitar Token, you're black.
I wasn't born again yesterday.
Jedna od meni najdražij epizoda.
sad bih je mogla opet odgledati