O'zone wrote:Ovo vidim nikoga ne uzbunjuje
procent onih koji još ne znaju za koga će se opredijeliti u oktobru je sa 15 porastao na 23 posto.
Imao sam uvid u neke ankete, koje nisu objavljene, i one pokazuju isto: dramatično raste procenat ljudi koji neće da glasaju. Za mene, to je veoma razočaravajuće. Matematika je vrlo jednostavna, SDA ima armiju od 200 hiljada interesno uvezanih korisnika i oni sigurno glasaju. 200 hiljada od 800 hiljada je 25%, a 200 hiljada u odnosu na 2 miliona je samo 10%. Sve dok 50% ljudi (čak i više) ne izlazi na izbore, oni mogu mirno spavati. Njihova strategija jeste stvaranje atmosfere zbunjenosti kod glasača i održavanje postojećeg stanja.
Sinoć sam gledao neku emisiju na TV1 gdje onaj prof. Lasić iz Mostara otvoreno poziva ljude da ne izlaze na izbore i ne glasaju! Čak je to upokavao u neku kvazi-naučnu teoriju koju zastupa.
Nažalost, sve ukazuje na to da će i ovaj put više od polovine glasača apstinirati.
Još ovo da spomenem, u BiH živi 2 miliona Bošnjaka, a Izetbegović Mlađi je 2010. g. postao predsjednik osvojivši 160 hiljada glasova. Dakle, svaki 13. (baš baksuzan broj) Bošnjak je glasao za smetljara, ali to mu nije bila prepreka da uđe u Predsjedništvo.