Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
So What!

#12526 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Krokodajl

#12527 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Krokodajl »

So What! wrote:
Mala ispravka, proizašla iz lokalpatriotskog naboja. :D

Autoput ne ide oko Maglaja, već oko Tešnja. :evil:

A nakon ispravke pitanje, je li imaš kakve veze sa tim Dobojskim krajem, vidim da si dobro upoznat s nazivima.
Imam veze sa širom Dobojskom regijom, da.

A izvini za Tešanj :-D :-D , ja i dalje u glavi imam M-17.

Biće zanimljivo vidjet tunel Crni Vrh, ako doživim hehe.
doktor78

#12528 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by doktor78 »

drug_profi wrote:
Krokodajl wrote:Imalo bi itekako, jer bi se Sarajevo povezalo sa državnom granicom autocestom.

Isto tako mislim da će i unatoč izgradnji autoceste A1 u punom profilu, opet biti jeftinije iz Sarajeva prema zapadu ići autocestom Doboj - Bos. Gradiška, jer cestarina je jeftinija, a opet novac ostaje kod nas, što bi platio Hrvatskim Autocestama jelte :-D
Da svakako, ta dionica ce biti cca. 9 maraka ako poredimo duzine sa ovim sto se sad placa, dok je Brod Zapad - Okučani 31 kuna.
Otprilike je to isto, s tim da i ja preferiram da novac ostane u BiH.
Vec kad bude Svilaj gotov, bice dosta jeftinije ici preko BL i Gradiske, ako zelimo voziti autoputem, jer ce tu trebati racunati i 3-4 marke od Doboja do Svilaja, i onda jos cca. 50 kuna za HAC.
Sta je sa gr.prelazom u Gradiski, citavo ljeto su se tu spominjale velike guzve?
Hocu reci, dzaba nam i autoput ako imamo usko grlo na granici.
Krokodajl

#12529 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Krokodajl »

doktor78 wrote: Sta je sa gr.prelazom u Gradiski, citavo ljeto su se tu spominjale velike guzve?
Zato se ide na granični prelaz Gradina - Jasenovac, nakon izlaza sa autoputa ne ide se u pravcu B. Gradiške nego lijevo, u HR se onda na autoput uključuješ u Novskoj a ne na Okučanima, a Novska - Lučko je nekih 100 kilometara.

Mada i na ovom znaju biti gužve ali obično su dosta manje od gužvi u Gradišci.

Razlike u kilometraži nema, udaljenost sa izlaza autoceste pa do ulaza na HR autocestu kod Novske je ista i ako se ide preko B. Gradiške i preko Jasenovca, s tim što ako ideš preko B. Gradiške voziš 20-ak kilometara magistralnim putem do ulaza u Okučanima, a preko Jasenovca voziš 40-ak do ulaza u Novskoj.

Vremenski ti je razlika u idealnim uslovima (ako nema čekanja ni na jednom prelazu) ta što ćeš 20-ak kilometara voziti autoputem pa ćeš hajmo reć 15-ak minuta brže doći do Novske ako ideš na Okučane.

Međutim, obično su gužve u Gradišci dosta veće nego one u Gradina/Jasenovac.

Sve u svemu, planiraj, probaj.

Ima ljudi i dan danas koji kada idu na more ne znaju za drugi prelaz osim Doljana... :-D
doktor78

#12530 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by doktor78 »

Hvala za info.
studeni76

#12531 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by studeni76 »

Krokodajl wrote:
Ima ljudi i dan danas koji kada idu na more ne znaju za drugi prelaz osim Doljana... :-D
E ovo je meni fascinantno. Samo kilometar desno je Gabela polje al kako to, nek je čekati po 2h na Doljanima. A ima i onaj mali GP na koji se dolazi sa Bijače. Jbt ljudi ne znaju i ne pitaju, samo kukaju kako se peku na zvjezdanu
Krokodajl

#12532 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Krokodajl »

studeni76 wrote:
Krokodajl wrote:
E ovo je meni fascinantno. Samo kilometar desno je Gabela polje al kako to, nek je čekati po 2h na Doljanima. A ima i onaj mali GP na koji se dolazi sa Bijače. Jbt ljudi ne znaju i ne pitaju, samo kukaju kako se peku na zvjezdanu
Ja na Orah idem, uvijek prvi dođem :lol:
Jest da je malo grbavija cesta, ali je u odličnom stanju, još svratim u LIDL :D
So What!

#12533 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

doktor78 wrote:Sta je sa gr.prelazom u Gradiski, citavo ljeto su se tu spominjale velike guzve?
Na Gradišci imamo paradoks da se završava granični prijelaz predviđen za most na autoputu E661 i kada se završi, a trebao je do izbora, no izgleda da neće, koristit će se i saobraćajnicom pored Save, ljudi će nastaviti do postojećeg mosta dok se budući ne izgradi, a stari granični prijelaz će se vjerovatno transformisati u pogranični, tj. samo za lokalce.

Ovo je paradoks s obzirom da na Svilaju imamo 60% urađenog mosta i nemamo još tender za granični prijelaz, a između Bratunca i Ljubovije imamo u potpunosti završen most, a tek se počinje pričati o raspisivanju tendera za granični prijelaz.
studeni76 wrote:Ima ljudi i dan danas koji kada idu na more ne znaju za drugi prelaz osim Doljana... :-D
E ovo je meni fascinantno. Samo kilometar desno je Gabela polje al kako to, nek je čekati po 2h na Doljanima. A ima i onaj mali GP na koji se dolazi sa Bijače. Jbt ljudi ne znaju i ne pitaju, samo kukaju kako se peku na zvjezdanu[/quote]

Bosanci su izuzetno programirani ljudi, to mi reče jedan trgovac ovako i baš sam se na prvu onako iznenadio njegovoj teoriji, mlađi bio šta li, jer sam vjerovao da smo mi upravo veliki improvizatori i spontani ljudi.

Kaže čovjek Bosanac se nauči na jednu vrstu kafe i stalno je kupuje, jednu vrstu cigara 20 godina puši, ako je naučio kupovati brašno Majić, nema sile ga uvjeriti da kupuje brašno Nezić, piva i mlijeko manje više, ali i tu se uglavnom postavi neka konstanta.

S vremenom sam se uvjerio da smo u svemu takvi, maltene, a pogotovo u saobraćajnim procedurama. Znam po familiji svojoj, a i nekim poznanicima i prijateljima, jednostavno ljudi nauče jednu rutu i ne žele da razmatraju druge opcije jer to automatski uključuje paljenje mozga i razmišljanje, a po tome nešto i nismo poznati.

Kada ovako stvari postaviš, ljudi krenu odmah od sebe i kažu, pa nisam ja takav, jer na forumu se ne okupljaju baš prosječni ljudi, ali vjeruj mi velika većina je takva. Postoje ljudi koji i danas dan u Sarajevo idu Rajlovcem, jer nema kad razmišljat kuda Sarajevska obilaznica vodi. Za granični prijelaz na Bijači ogorman broj ljudi nije ni čuo, a kamoli da zna kako se dolazi do tamo.

Vjerujem kada se napravi ovaj put od Stolca do Neuma da će biti dosta padobranaca koji će nastaviti vozikati preko Svitave. Novije generacije kao i svagdje unose neka osvježenja u društvene navike, ali da smo društvo nekih kolotečina, pa moglo bi se reći i da jesmo.
BAK-eV

#12534 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by BAK-eV »

Krokodajl wrote:Imalo bi itekako, jer bi se Sarajevo povezalo sa državnom granicom autocestom.

Isto tako mislim da će i unatoč izgradnji autoceste A1 u punom profilu, opet biti jeftinije iz Sarajeva prema zapadu ići autocestom Doboj - Bos. Gradiška, jer cestarina je jeftinija, a opet novac ostaje kod nas, što bi platio Hrvatskim Autocestama jelte :-D
Kak0 to taj novac ostaje kod nas?
I ako ostaje, zar mislis, da se nece koristiti recimo za lobiranje u USA protiv drzave a za entitete, podjelu, razlaz, ....
drug_profi

#12535 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Nece. Akcize i PDV idu u jednu kasu, a lova od putarine ide na racun javnog preduzeca.
drug_profi

#12536 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

A eto izgleda da će konačno da se spoje obale...

https://avaz.ba/vijesti/bih/410811/poce ... aj-na-savi
So What!

#12537 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Počelo betoniranje temeljne ploče na mostu Svilaj na Savi
Image

Prekogranični most Svilaj kod Odžaka gradi se punom parom, a prije nekoliko dana započela je i najvažnija faza ovog projekta - betoniranje temeljne ploče riječnog stupa u koritu rijeke Save.

Povezivanje s EU

To su glavni preduvjeti za spajanje ovog međudržavnog mosta, čija je ukupna vrijednost 53,8 miliona maraka. Dug je 660, a širok 29 metara. Most Svilaj jedan je od najvažnijih infrastrukturnih projekata na autoputu Koridora 5C, koji će povezati Bosnu i Hercegovinu s Hrvatskom i ostatkom Evropske unije (EU).

Image

Što se tiče betoniranja temeljne ploče riječnog stupa u koritu rijeke Save, riječ je o armiranobetonskoj temeljnoj ploči, koja se nalazi na dubini od 3,5 metara ispod dna rijeke

- Betoniranje temeljne ploče izvodi se u tri faze. Betonira se uz pomoć dvije betonske pumpe, betonom iz betonare, koja se nalazi u neposrednoj blizini gradilišta - rečeno nam je iz Ministarstva prometa i komunikacija BiH.

Nizak nivo

Kako nam je pojašnjeno, ovi radovi mogu se obaviti samo u vrijeme relativno niskog nivoa rijeke Save, kakav je u ovom razdoblju.
- Napravljene su i sve pripreme za gradnju stupa iznad ovog temelja. Ovi radovi omogućit će nastavak montaže središnjih raspona čelične konstrukcije mosta preko glavnog korita rijeke Save. Ukoliko vremenski uvjeti dozvole, prije svega nivo rijeke Save, uskoro će biti spojena čelična konstrukcija mosta u jednu cjelinu u dužini mosta od 640 metara - potvrđeno nam je.

Koliko je ugrađeno betona

Kad je u pitanju betoniranje, u utorak je ugrađeno 730 kubika betona, u četvrtak 400 kubika, dok je planirano da 770 kubika betona bude ugrađeno za vikend. Radovi, kako nam je rečeno, teku planiranom dinamikom.
Avaz
handžar88

#12538 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by handžar88 »

Autoceste FBiH - Blizu 50 miliona eura za nastavak izgradnje Koridora Vc prema sjeveru
https://youtu.be/J0EFFgN3vwE
thekupus

#12539 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by thekupus »

Zašto ovo prema Goraždu zovu brzom cestom? Zar nije definicija brze ceste 2+2 bez zaustavne?
hellhammer

#12540 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by hellhammer »

thekupus wrote:Zašto ovo prema Goraždu zovu brzom cestom? Zar nije definicija brze ceste 2+2 bez zaustavne?
I brzi voz zovu brzi a on tručka 40km/h
drug_profi

#12541 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Nva vremena novi obicaji.
Sada po novom ja zivim u trosobnom stanu, a meni u papirima pise dvosoban. Nekad se prostor gdje je kuhinja/trpezarija nije racunao u sobu, a ni lođa u kvadraturu.
So What!

#12542 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

thekupus wrote:Zašto ovo prema Goraždu zovu brzom cestom? Zar nije definicija brze ceste 2+2 bez zaustavne?
Pa i ne baš, brza cesta je malo neobična i fluidna forma. Recimo dio M17 koji ide oko Zenice se rangira kao brza cesta, zbog denivelisanih ulaza i izlaza, zatvorenih divljih priključaka, paralelnih servisnih saobraćajnica i relativno veće dozvoljene brzine.

Plava tabla koja označava brzu cestu je psotavljena nekih 200-300 metara prije glavne petlje, a tabla koja označava kraj brze ceste je postavljen kod raskrsnice za petlju Drivuša.

U bivšoj Jugoslaviji, autoput je mogao čak ići 1+1, pa je norma kasnije promijenjena. Onda svaka oblja magistrala sa denivelisanim raskrsnicama je nazivana polu-autoputem itd...

Nije svaka 2+2 cesta brza cesta i autoput, ali nije svaka 1+1 cesta magistralni ili neki drugi put. Iako po nekoj zdravoj logici brza cesta je upravo to što si rekao, 2+2 bez zaustavnih traka, sa 100 km/h ograničenjem i većom koncentracijom uključenja i isključenja.

Tako da vjerovanto ova varijanta magistralnog puta M5.1 koja od Hrenovice ispod Hranjena treba da ide prema Goraždu, će imati de predviđene ulaze i izlaze, nekih 80-90 km/h ograničenje i zabranu divljih priključaka, što ćemo vidjeti kada se izgradi.

Uglavnom ovo i dalje treba posmatrati kao magistralnu cestu, sponu Sarajeva i Goražda.
drug_profi

#12543 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by drug_profi »

Ne sumnjam da ce iskoristiti prilike da negdje montiraju znak 60 ili naseljeno mjesto, te svakako i radar.
So What!

#12544 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

shake69

#12545 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by shake69 »

Je li ovo stvarno filmic od 4.septembra na dionici Puraci-Potocani!? Pa kako misle ovo zavrsiti za cetiri hefte? :shock:
Max_Bunker

#12546 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Max_Bunker »

Bio sam prije par dana. Ostalo je sve gotovo, na cijeloj dionici. Montiraju se znakovi i treba se još ocrtati horizontalna signalizacija. Svi su sad na ovom potezu, vri kao u košnici. Mislim da neće biti problema, zato što su su i ovde svi objekti gotovi, radi se na pripremljenoj trasi.
So What!

#12547 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

Novoizgrađeni granični prijelaz Gradiška na autoputu E661 (Banja Luka - Gradiška)

Image

Image

Image
neki

#12548 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by neki »

I sad će da neiskoristiv propada godinama dok se most ne izgradi...
:-)
So What!

#12549 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by So What! »

neki wrote:I sad će da neiskoristiv propada godinama dok se most ne izgradi...
:-)
Koristit će se za teretni saobraćaj.

Uglavnom vraćamo se na paradoks, u Bratuncu most postoji, a tendera za granični prijelaz nema.

Na Svilaju će tender za most biti, tek kada most bude pri kraju.
archi_a

#12550 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by archi_a »

A zašto u Bratuncu tendera nema, šta je traženo a šta dobijeno da se odblokira raspisivanje i početak izgradnje? Zašto su iz Banjaluke tražene drugačije stvari na granici prema srbiji a drugačije na granici prema hrvatskoj. Bilo bi lijepo da se istakne. Mali hint: granica i granični prelaz su i trebaju da budu u vlasništvu države Bosne i Hercegovine. :D
Post Reply