doktor78 wrote:Sta je sa gr.prelazom u Gradiski, citavo ljeto su se tu spominjale velike guzve?
Hocu reci, dzaba nam i autoput ako imamo usko grlo na granici.
Na Gradišci imamo paradoks da se završava granični prijelaz predviđen za most na autoputu E661 i kada se završi, a trebao je do izbora, no izgleda da neće, koristit će se i saobraćajnicom pored Save, ljudi će nastaviti do postojećeg mosta dok se budući ne izgradi, a stari granični prijelaz će se vjerovatno transformisati u pogranični, tj. samo za lokalce.
Ovo je paradoks s obzirom da na Svilaju imamo 60% urađenog mosta i nemamo još tender za granični prijelaz, a između Bratunca i Ljubovije imamo u potpunosti završen most, a tek se počinje pričati o raspisivanju tendera za granični prijelaz.
studeni76 wrote:Ima ljudi i dan danas koji kada idu na more ne znaju za drugi prelaz osim Doljana...

E ovo je meni fascinantno. Samo kilometar desno je Gabela polje al kako to, nek je čekati po 2h na Doljanima. A ima i onaj mali GP na koji se dolazi sa Bijače. Jbt ljudi ne znaju i ne pitaju, samo kukaju kako se peku na zvjezdanu[/quote]
Bosanci su izuzetno programirani ljudi, to mi reče jedan trgovac ovako i baš sam se na prvu onako iznenadio njegovoj teoriji, mlađi bio šta li, jer sam vjerovao da smo mi upravo veliki improvizatori i spontani ljudi.
Kaže čovjek Bosanac se nauči na jednu vrstu kafe i stalno je kupuje, jednu vrstu cigara 20 godina puši, ako je naučio kupovati brašno Majić, nema sile ga uvjeriti da kupuje brašno Nezić, piva i mlijeko manje više, ali i tu se uglavnom postavi neka konstanta.
S vremenom sam se uvjerio da smo u svemu takvi, maltene, a pogotovo u saobraćajnim procedurama. Znam po familiji svojoj, a i nekim poznanicima i prijateljima, jednostavno ljudi nauče jednu rutu i ne žele da razmatraju druge opcije jer to automatski uključuje paljenje mozga i razmišljanje, a po tome nešto i nismo poznati.
Kada ovako stvari postaviš, ljudi krenu odmah od sebe i kažu, pa nisam ja takav, jer na forumu se ne okupljaju baš prosječni ljudi, ali vjeruj mi velika većina je takva. Postoje ljudi koji i danas dan u Sarajevo idu Rajlovcem, jer nema kad razmišljat kuda Sarajevska obilaznica vodi. Za granični prijelaz na Bijači ogorman broj ljudi nije ni čuo, a kamoli da zna kako se dolazi do tamo.
Vjerujem kada se napravi ovaj put od Stolca do Neuma da će biti dosta padobranaca koji će nastaviti vozikati preko Svitave. Novije generacije kao i svagdje unose neka osvježenja u društvene navike, ali da smo društvo nekih kolotečina, pa moglo bi se reći i da jesmo.