Kako misliš OSTANE 200 KM - zar se ne carini sve preko 50 KM? Jel ovo znači da se zalažu za dizanje granice sa 50 na 200 ili sam nešto propustio?vrbas1979 wrote:http://www.radiosarajevo.ba/vijesti/bos ... -km/252372
HP Mostar, zajedno s druga dva javna poštanska operatora (BH Pošta i Pošte Srpske), ostaje pri stavu da vrijednosti robe nekomercijalnog karaktera koja ne podliježe carinskom postupku ostane 200 maraka.
Kupio bih nesto sa eBay-a
Moderator: anex
-
The BEN10
#12526 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
- south
#12527 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
ma HP se zalaze da se digne ta granica na 200 KMThe BEN10 wrote:Kako misliš OSTANE 200 KM - zar se ne carini sve preko 50 KM? Jel ovo znači da se zalažu za dizanje granice sa 50 na 200 ili sam nešto propustio?vrbas1979 wrote:http://www.radiosarajevo.ba/vijesti/bos ... -km/252372
HP Mostar, zajedno s druga dva javna poštanska operatora (BH Pošta i Pošte Srpske), ostaje pri stavu da vrijednosti robe nekomercijalnog karaktera koja ne podliježe carinskom postupku ostane 200 maraka.
dop se sa njima na fb i rekli mi da ce provjeriti
- bersK
#12528 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
triconja wrote:Ne razumijem kako to ide oko poste, moze li neko objasniti? Sta znaci ako je roba skuplja od 50 maraka? Jel se placa pdv i carina i spedicija ako je skuplja ili sta? Sta ako je jeftinija sta se onda placa?
Ja ću ti objasniti. Uzmeš recimo preko internet prodavnica (Gearbest, Banggood, Alliexpress, Everbuying, Chinabuye, Ebay i ostali kurci palci) jednu pločicu RAM-a od Kingstona koji je recimo 40 dolara (76KM). Na tu cijenu ćeš platiti carinu i pdv ukupno max 32% cijene. U redu je, to te sleduje. Poštuješ sve, nema problema, toliko državu sljeduje i tačka. Međutim, vlast je shvatila da je kupovina preko neta postala tolika normala, nakon onih informacija o paketima teškim 11 tona, te da tu moraju naći sebe. Da dižu poreze, ne isplati im se jer bi im dugo trebalo da to sprovedu preko procedura. Da PDV mijenjaju, morali bi mijenjati na kompletnom sistemu, a Europa to ne da - tako da su našli instant riješenje da uvedu špediterski tal koji ti oni lupe cifru toliko ćeš platiti, a minimum je 50KM. Trenutno se vade na taj neki sistem, koji je totalna besmislica. Dakle, shvatili su da moraju da izvuku još para od naroda, jer ovo što su dobijali od onlinea je sitnica, a toliko ga naroda koristi. Popularna taktika "Imal mene tu đe?". Sadašnji zakon koji još važi i koji se koristi kaže da je granica za upotrebu špeditera 1000 maraka, pa sada ti je jasno koliko poriv vlast ima da otmu pare narodu koji je se snalazi i štedi pare kupujući preko neta.
Suma sumarum - Tvoja RAM pločica ne košta 78 maraka, nego 161+ KM (naplaćuju i otvaranje paketa 3,5 marke i neke izmišljene troškove, al narod im oprašta jer je ta cifra minorna - max 2 marke.)
Last edited by bersK on 31/01/2017 20:43, edited 1 time in total.
- triconja
#12529 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Hvala na odgovoru. Ima i druga polovica pitanja. Sta se placa ako je roba jeftinija od 50 maraka?bersK wrote:triconja wrote:Ne razumijem kako to ide oko poste, moze li neko objasniti? Sta znaci ako je roba skuplja od 50 maraka? Jel se placa pdv i carina i spedicija ako je skuplja ili sta? Sta ako je jeftinija sta se onda placa?
Ja ću ti objasniti. Uzmeš recimo preko internet prodavnica (Gearbest, Banggood, Alliexpress, Everbuying, Chinabuye, Ebay i ostali kurci palci) jednu pločicu RAM-a od Kingstona koji je recimo 40 dolara (76KM). Na tu cijenu ćeš platiti carinu i pdv ukupno max 32% cijene. U redu je, to te sleduje. Poštuješ sve, nema problema, toliko državu sljeduje i tačka. Međutim, vlast je shvatila da je kupovina preko neta postala tolika normala, nakon onih informacija o paketima teškim 11 tona, te da tu moraju naći sebe. Da dižu poreze, ne isplati im se jer bi im dugo trebalo da to sprovedu preko procedura. Da PDV mijenjaju, morali bi mijenjati na kompletnom sistemu, a Europa to ne da - tako da su našli instant riješenje da uvedu špediterski tal koji ti oni lupe cifru toliko ćeš platiti, a minimum je 50KM. Trenutno se vade na taj neki sistem, koji je totalna besmislica. Dakle, shvatili su da moraju da izvuku još para od naroda, jer ovo što su dobijali od onlinea je sitnica, a toliko ga naroda koristi. Popularna taktika "Imal mene tu đe?". Sadašnji zakon koji još važi i koji se koristi kaže da je granica za upotrebu špeditera 1000 maraka, pa sada ti je jasno koliko poriv vlast ima da otmu pare narodu koji je se snalazi i štedi pare kupujući preko neta.
-
vade_mecum
#12530 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
koji zakon odredjuje koliki je limit prije nego sto treba placati harac??
vecina ljudi koje ja znam kupuju uglavnom po jednu stvar od jednog prodavca sa ebaya. rijetko ko od normalne raje kupuje neke velike kolicine.
vecina ljudi koje ja znam kupuju uglavnom po jednu stvar od jednog prodavca sa ebaya. rijetko ko od normalne raje kupuje neke velike kolicine.
- bersK
#12531 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Plaća se eventualni shipping i redovni troškovi paketa. Sve zavisi od raspoloženja onih na granici. Ako vide da je neki paket šabanski, nešto sitno, cijepaju to dalje. Ako je neka malo teža stvar, ubace tu 2-3 markice i to je to što platiš.
Naručivao sam sve živo - rubikove kocke, satove, parking senzore za auto, naočale, slušalice, maske za telefon - sve je dolazilo iz Hong Konga i Singapura. Slagaću te možda, al vjeruj da sam možda, al možda platio maksimum dva puta djevojci na pošti te troškove.
Naručivao sam sve živo - rubikove kocke, satove, parking senzore za auto, naočale, slušalice, maske za telefon - sve je dolazilo iz Hong Konga i Singapura. Slagaću te možda, al vjeruj da sam možda, al možda platio maksimum dva puta djevojci na pošti te troškove.
-
avdicamrudin3
#12532 Re: RE: Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Ne placas nistatriconja wrote:Hvala na odgovoru. Ima i druga polovica pitanja. Sta se placa ako je roba jeftinija od 50 maraka?bersK wrote:triconja wrote:Ne razumijem kako to ide oko poste, moze li neko objasniti? Sta znaci ako je roba skuplja od 50 maraka? Jel se placa pdv i carina i spedicija ako je skuplja ili sta? Sta ako je jeftinija sta se onda placa?
Postar donese na vrata i to je to
-
vade_mecum
#12533 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
cek sad - da li je limit 50 km ili 200 km?? 
- bersK
#12534 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
vade_mecum wrote:cek sad - da li je limit 50 km ili 200 km??
Upravo je ovo ono oko čega su zabrljali ovim. Sad spominju poreze na 50 maraka, a carine se pucaju na 200+ maraka. Dakle, pokušavaju klasičnu prevaru. Osim carine na 50 maraka, spominju i špediterstvo (zbog kojeg je i ovaj slučaj ovako besmislen) koje se naplaćuje na robu od 1000+.
-
avdicamrudin3
#12535 Re: RE: Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Ja do sad za ove do 50KM nisam nista platio kod nas a bilo je svegabersK wrote:Plaća se eventualni shipping i redovni troškovi paketa. Sve zavisi od raspoloženja onih na granici. Ako vide da je neki paket šabanski, nešto sitno, cijepaju to dalje. Ako je neka malo teža stvar, ubace tu 2-3 markice i to je to što platiš.
-
vade_mecum
#12536 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
po kojem zakonu oni to odredjuju?? ja sam do sada jednom ili dva puta morao ici u postu da platim 2-3 marke i to mislim iz razloga sto nikoga nije bilo kuci,a knjizurina od 500+ stranica (skuplja od 200 km) nije mogla stati u postanski sanducicbersK wrote:vade_mecum wrote:cek sad - da li je limit 50 km ili 200 km??
Upravo je ovo ono oko čega su zabrljali ovim. Sad spominju poreze na 50 maraka, a carine se pucaju na 200+ maraka. Dakle, pokušavaju klasičnu prevaru. Osim carine na 50 maraka, spominju i špediterstvo (zbog kojeg je i ovaj slučaj ovako besmislen) koje se naplaćuje na robu od 1000+.
- bersK
#12537 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Izgleda da ćemo morat pravit kompromis sa ovim internet prodavnicama. Kad pošalju paket, nek ga naprave da se može samo dinamitom otvarat i da pucaju cifre na njemu do 25 dolara. Nek to samo prođe granicu, za dinamit ćemo se nekako snać. Puna Bosna oružja 
-
avdicamrudin3
#12538 Re: RE: Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Hahaha bas [emoji23]bersK wrote:Izgleda da ćemo morat pravit kompromis sa ovim internet prodavnicama. Kad pošalju paket, nek ga naprave da se može samo dinamitom otvarat i da pucaju cifre na njemu do 25 dolara. Nek to samo prođe granicu, za dinamit ćemo se nekako snać. Puna Bosna oružja
- triconja
#12539 Re: RE: Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Bogami za manje od 50 maraka se tesko sta moze kvalitetno kupiti, sve je skuplje od 50. Ovaj koji je izmislio ovo za spediciju za vise od 50 maraka moze biti ucitelj gebelsu.avdicamrudin3 wrote: Ne placas nista
- bersK
#12540 Re: RE: Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Do sada sam većinom ganjao stvari do 40 dolara. Jedino ljetos sam htio kupiti ovu istu kameru EKEN H9, koja je 57 dolara ali stvarno mi se nije dalo razmišljati hoće li šta govna uzimati dodatno, kakve će sve stope obračunavati i ko će uzimat dio tala po proizvodu. Inače sam po prirodi živčana osoba, ne mogu trpiti konstantne provokacije, kao što to radi ova vlast, zato kada sam čuo za ovu odluku jučer, zamalo na tabletama nisam završio od nervoze i huje.triconja wrote:Bogami za manje od 50 maraka se tesko sta moze kvalitetno kupiti, sve je skuplje od 50. Ovaj koji je izmislio ovo za spediciju za vise od 50 maraka moze biti ucitelj gebelsu.avdicamrudin3 wrote: Ne placas nista
Po GB, BG, EB i Ebayu skoro svaki dan imaju oni dealsovi, pa na njima ganjam stvari. Naravno tu su i svake godine Black Friday, Christmas Wholesale, Halloween Deals i New Year Deals, kuponi raznorazni, tako da uvijek neku stvari koja košta recimo 30 dolara pokupim za 21 i sačuvam se brige. A vidio sam dosta puta da petljaju sa cijenama za vrijeme tih akcija. Banalan primjer - onaj Xiaomijev wireles usisivač šta li je već, prekrižena cijena piše 400 dolara, a discount cijena 200 dolara. Kad pogledaš van zone discounta, njegova cijena bez ičega je 230. Spuste nešto sitno, a raja se loži.
-
jahac96
#12541 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Ljudi moji samo zamislite kako sada spediteri trljaju ruke, zamisli da sebi kuci kopas septicku jamu i od jednom udaris krampom od nesto metalno, kad ono rudnik zlata sve samo zlato eh tako je i kod njih sada...
Zamislite ljudi da je barem 1% svih narudzbi online preko 50KM i to samo 1% to je od onih 10 tona ostane 100KG tezina jednog paketa u prosjeku neka bude pola kilograma to je 200 paketa kojima je potrebna usluga speditiranja to vam je dakle 10 000KM MINIMALNO samo na 1% pristiglih posiljki iz kine i te pare direkt spediterima u dzep... Ima li neko ovdje da je zainteresovan da otvori speditersku firmu da se utalimo? dat cemo popust forumasima sa klixa
Zamislite ljudi da je barem 1% svih narudzbi online preko 50KM i to samo 1% to je od onih 10 tona ostane 100KG tezina jednog paketa u prosjeku neka bude pola kilograma to je 200 paketa kojima je potrebna usluga speditiranja to vam je dakle 10 000KM MINIMALNO samo na 1% pristiglih posiljki iz kine i te pare direkt spediterima u dzep... Ima li neko ovdje da je zainteresovan da otvori speditersku firmu da se utalimo? dat cemo popust forumasima sa klixa
-
hava123
#12542 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
vade_mecum wrote:po kojem zakonu oni to odredjuju?? ja sam do sada jednom ili dva puta morao ici u postu da platim 2-3 marke i to mislim iz razloga sto nikoga nije bilo kuci,a knjizurina od 500+ stranica (skuplja od 200 km) nije mogla stati u postanski sanducicbersK wrote:vade_mecum wrote:cek sad - da li je limit 50 km ili 200 km??
Sucur Allahu pa je uvijek neko kuci
Vala ne dam ni te 2-3 marke
- triconja
#12543 Re: RE: Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Znam kako ide oko snizenja lol to je ono prikazu da je duplo jeftinije. Sta stavljaju ovi na paket ako je nesto bilo npr 30 $ sto prodaju za 20 $, koju cifru?bersK wrote:Do sada sam većinom ganjao stvari do 40 dolara. Jedino ljetos sam htio kupiti ovu istu kameru EKEN H9, koja je 57 dolara ali stvarno mi se nije dalo razmišljati hoće li šta govna uzimati dodatno, kakve će sve stope obračunavati i ko će uzimat dio tala po proizvodu. Inače sam po prirodi živčana osoba, ne mogu trpiti konstantne provokacije, kao što to radi ova vlast, zato kada sam čuo za ovu odluku jučer, zamalo na tabletama nisam završio od nervoze i huje.triconja wrote:Bogami za manje od 50 maraka se tesko sta moze kvalitetno kupiti, sve je skuplje od 50. Ovaj koji je izmislio ovo za spediciju za vise od 50 maraka moze biti ucitelj gebelsu.avdicamrudin3 wrote: Ne placas nista
Po GB, BG, EB i Ebayu skoro svaki dan imaju oni dealsovi, pa na njima ganjam stvari. Naravno tu su i svake godine Black Friday, Christmas Wholesale, Halloween Deals i New Year Deals, kuponi raznorazni, tako da uvijek neku stvari koja košta recimo 30 dolara pokupim za 21 i sačuvam se brige. A vidio sam dosta puta da petljaju sa cijenama za vrijeme tih akcija. Banalan primjer - onaj Xiaomijev wireles usisivač šta li je već, prekrižena cijena piše 400 dolara, a discount cijena 200 dolara. Kad pogledaš van zone discounta, njegova cijena bez ičega je 230. Spuste nešto sitno, a raja se loži.
-
BJB
#12544 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Meni danas dosla obavijest da trebam spediterske usluge..Hocu malo morgen.vade_mecum wrote:po kojem zakonu oni to odredjuju?? ja sam do sada jednom ili dva puta morao ici u postu da platim 2-3 marke i to mislim iz razloga sto nikoga nije bilo kuci,a knjizurina od 500+ stranica (skuplja od 200 km) nije mogla stati u postanski sanducicbersK wrote:vade_mecum wrote:cek sad - da li je limit 50 km ili 200 km??
-
jahac96
#12545 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Nema vam to veze hocete li ici u postu po to ili ne, te 3KM sto su ti naplatili je otvaranje paketa (vjerovatno zbog te velicine i tezine paketa jer je bila knjiga) ja sam nekooliko puta isao u postu i podigao paket bez ikakvog placanja, a nekad sam platio i postaru i posti jer su mi otvorili lihvari paket jer je malo veci nego uobicajni
- bersK
#12546 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
jahac96 wrote:Ljudi moji samo zamislite kako sada spediteri trljaju ruke, zamisli da sebi kuci kopas septicku jamu i od jednom udaris krampom od nesto metalno, kad ono rudnik zlata sve samo zlato eh tako je i kod njih sada...
Fazon je što neće raditi sve usluge jedan špediter. Radit će ih preko 200. Dakle, izgleda da nema ovdje čistog stranačkog interesa, nego im se digo kurac da zajebavaju narod, pa skontali šta bi najbrže moglo dovuć lovu.
-
vade_mecum
#12547 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
3. put pitam moze li neko reci iz kojeg zakona je ovaj clan 22. kojeg se UIO drzi??
- alica.k
#12548 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
iskreno, obzirom da onaj njihov spediter u posti a bgm i tri druga meni su odbili da ovo urade, a kako su vec rekli i drugi da su zvali pa im nisu htjeli spediteri da se peglaju s tim, meni izgleda kao da ovdje nema nekog spediterskog tala il sta vec...
- MOSALJOZE
#12549 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Možda niste pozvali "pravog" špeditera.Valjda je to caka.alica.k wrote:iskreno, obzirom da onaj njihov spediter u posti a bgm i tri druga meni su odbili da ovo urade, a kako su vec rekli i drugi da su zvali pa im nisu htjeli spediteri da se peglaju s tim, meni izgleda kao da ovdje nema nekog spediterskog tala il sta vec...
- zemomak
#12550 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Nije zakon, Uputstvo o carinskom postupku u poštanskom prometu...
Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk
Sent from my Redmi Note 3 using Tapatalk