Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
W0rM
Grijem se na: sunčevu energiju
Vozim: se po mahali

#12526 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by W0rM »

Melbourne_Australia wrote: 14/12/2023 09:43
Karikaturist wrote: 14/12/2023 09:23 Zar ovaj ne rece prije par dana da se iz Austraije ljudi vracaju bogati ko Gates u Sarajevo. :-)
Ti ocigledno slabije citas.Ja sam rekao da se ne vracaju za kapitalom (velikim) uglavnom..Sanse nema da zaradis veliki kapital na zapadu ako kupis kucu i skolujes dvoje djece..A sve je to na kredit i plus auta da kupis.Velika vecina ljudi zivi tako da ima pojesti i popiti..A socijalno se puno losije zivi nego u Sarajevu...Pricam o prosjecnom nasem covjeku..Ne pricam o Doktorima i advokatima i naravno ne pricam o ljudima koji imaju svoje firme..Evo sad da nazovem 10 ljudi u Australiji mojih prijatelja i da ih pitam da mi posude 10 milja,mozda 2 covjeka to mogu uraditi..Prije cu to moci u Sarajevu uraditi od raje..Kila tresanja u Aus kosta $45 a neki da je kila smokvi bila $99..Plata veca 3 do 4 puta nego u BIH ali je sve ostalo 3-4 puta skuplje.A obicna supa od kuce i to 50km od grada je milion dolara.Da dvoje ljudi ode u kino treba 60- i 80 dolara.Kebab je 22-25 dolara..U Becu sam neki dan platio dva burgera sa pomfritom u novom nekom burger restoranu 45 eura.
Eto @EFD22 pa ti vidi, NZ je komsijska zemlja, nije ni kod njih sigurno vele bolje :D :lol:
izvrsni direktor
Vozim: Premium

#12527 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by izvrsni direktor »

Melbourne_Australia wrote: 14/12/2023 09:08 A znas li ti da velika vecina ljudi u Australiji a pogotovu nasih po 10 godina ne odu na odmor negdje.??Znas li ti da je misaona imenica za penzionera u Australiji da jede meso 3 puta mjesecno.Znas li ti da nasi ljudi kad trebaju doci u BIH dolaze na kredit ili od usta odvajaju da dodju..Kredit je svugdje i sve je na kredit.
Dajte kakve donacije da se skupe za nas narod u australiji. Moze li preko pomozi.ba
dr_Evil

#12528 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

U Australiji nisam bio, ali znam da na sjeveru europe tresnja kosta 400 NOK( sto je izmedju 70-100KM ovisno o kursu, trenutno 70), a smokva kosta obicno 4KM po komadu. Kad je kraj sezone padne i cijena tresanja, pa se moze kupiti po fantasticnoj cijeni od 250nok po kg.

Jebaji je, moras kupit, ali zao ti bude jer nije ni priblizno ko nasa. 250grama borovnice 80NOK, ili ti ga 15-20KM ovisno o kursu, trenutno 15.

Zdrava hrana postaje luksuz svugdje, pa tako i u Bosni, mogu nabrojati dosta artikala koji su sada skuplji u Bosni nego na mrskom zapadu. Zapad dolazi u Bosnu, htjeli mi to ili ne :D
Melbourne_Australia

#12529 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Melbourne_Australia »

Nece da mi uploduje sliku ..Prije 3 dana slikana,Smokve $99 dolara..A nisam jednom tresnje placao $45 van sezone.Bosnjo nasje na netu i misli da je tako.A ne konta da zavisi je li sezona ili nije i zavisi u kojem gradu zivis i u kojem dijelu grada zivis..Fizika je to za vecinu nasih ljudi "nazalost"
dr_Evil

#12530 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

izvrsni direktor wrote: 14/12/2023 10:30
Melbourne_Australia wrote: 14/12/2023 09:08 A znas li ti da velika vecina ljudi u Australiji a pogotovu nasih po 10 godina ne odu na odmor negdje.??Znas li ti da je misaona imenica za penzionera u Australiji da jede meso 3 puta mjesecno.Znas li ti da nasi ljudi kad trebaju doci u BIH dolaze na kredit ili od usta odvajaju da dodju..Kredit je svugdje i sve je na kredit.
Dajte kakve donacije da se skupe za nas narod u australiji. Moze li preko pomozi.ba
Bas je to za sprdancije i podjebavanja. Ne znam sta je tebi tu cudno. Sto se kaze kod nas sit gladnog ne razumije. Samim time sto je neko vani ne znaci da zivi dobro. Ja ih znam dosta vani koriste tabanice, i zive u garsonjeri, dok u Bosni kuca i auto se renta da vidi komsiluk.

Ali evo da sve nije tako crno, nas doktor mostarac je ostvario sesti najveci prihod od svih doktora opste prakse na mrskom sjeveru. :thumbup:
Melbourne_Australia

#12531 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

dr_Evil wrote: 14/12/2023 10:32 U Australiji nisam bio, ali znam da na sjeveru europe tresnja kosta 400 NOK( sto je izmedju 70-100KM ovisno o kursu, trenutno 70), a smokva kosta obicno 4KM po komadu. Kad je kraj sezone padne i cijena tresanja, pa se moze kupiti po fantasticnoj cijeni od 250nok po kg.

Jebaji je, moras kupit, ali zao ti bude jer nije ni priblizno ko nasa. 250grama borovnice 80NOK, ili ti ga 15-20KM ovisno o kursu, trenutno 15.

Zdrava hrana postaje luksuz svugdje, pa tako i u Bosni, mogu nabrojati dosta artikala koji su sada skuplji u Bosni nego na mrskom zapadu. Zapad dolazi u Bosnu, htjeli mi to ili ne :D
Ma beze pises ovdje. 250 grama borovnice kosta po $15 dolara..Razlog zasto je voce skupo bas u Aus je zato sto nema uvoza.Samo domace i stite svoje.A moraju biti skupe kad su troskovi branja i transport skupi."Satnice velike radnika koji beru"..u Sezoni budu tresnje izmedju 15 i 25.Ostatak godine nikad manje od $40..Cudi me da nije nasao da kebab u centru Melbourne nije $22 :lol:
Last edited by Melbourne_Australia on 14/12/2023 10:42, edited 1 time in total.
moimoi

#12532 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Mislim da nasi ne idu na odmore jer nemaju nesto pretjerano potrebe da hodaju i obilaze druge drzave. Pogotovo starije generacije, kojima je sve gadljivo od hrane do nacina zivota a ima tu i straha… pa onda kazu -koji klinac cu na Fidziju evo mi more pred nosom, nego sto objektivno nemaju love da obidju taj dio svijeta. Jednostavno ih ne interesuje.
Melbourne_Australia

#12533 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

moimoi wrote: 14/12/2023 10:42 Mislim da nasi ne idu na odmore jer nemaju nesto pretjerano potrebe da hodaju i obilaze druge drzave. Pogotovo starije generacije, kojima je sve gadljivo od hrane do nacina zivota a ima tu i straha… pa onda kazu -koji klinac cu na Fidziju evo mi more pred nosom, nego sto objektivno nemaju love da obidju taj dio svijeta. Jednostavno ih ne interesuje.
Ima i toga ali su uglavnom financija razlog.Pa ja znam bruku nasih ljudi koji dolaze u BIH iz Australije svakih 3 do 5 godina i to na smjene.Jednom muz a drugi put zena.A velika vecina nasih ljudi penzionera ne moze doci u BIH..Ne mogu od penzije da se sastave.I onda djeca ulete kad mogu i posalju ih vamo..Ljudi ne kontaju da nije isti mentalitet naseg covjeka u Aus i u Njemackoj.Ovaj u Njemackoj uglavnom nista ne kupuje gore i samo stedi i ceka kad ce u Bosnu.A ovi u Aus su uglavnom do guse u kreditima i on bi rado da dodje ali ne moze.Na kraju krajeva mali milion nasih ljudi iz Njemacke i Austrije busom dolaze da bi ustedili i na prevozu..Mislim prije bi se ubio kad bi zivio u Njemackoj a dolazio busom u BIH,nego sto bi tako zivio ..
Karikaturist

#12534 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Karikaturist »

dr_Evil wrote: 14/12/2023 10:32 U Australiji nisam bio, ali znam da na sjeveru europe tresnja kosta 400 NOK( sto je izmedju 70-100KM ovisno o kursu, trenutno 70), a smokva kosta obicno 4KM po komadu. Kad je kraj sezone padne i cijena tresanja, pa se moze kupiti po fantasticnoj cijeni od 250nok po kg.

Nije bas da se mora kupiti tresnja ili smokva. Ali slazem se da kvalitetni voce i povrce nekima postaje luksuz,
Melbourne_Australia

#12535 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

dr_Evil wrote: 14/12/2023 10:35
izvrsni direktor wrote: 14/12/2023 10:30
Bas je to za sprdancije i podjebavanja. Ne znam sta je tebi tu cudno. Sto se kaze kod nas sit gladnog ne razumije. Samim time sto je neko vani ne znaci da zivi dobro. Ja ih znam dosta vani koriste tabanice, i zive u garsonjeri, dok u Bosni kuca i auto se renta da vidi komsiluk.

Ali evo da sve nije tako crno, nas doktor mostarac je ostvario sesti najveci prihod od svih doktora opste prakse na mrskom sjeveru. :thumbup:
Jedino na cemu zavidim vama u Norveskoj su penzije.U mojoj zgradi u Sa ima bracni par iz Hercegovine ali su 30 godina radili u Norveskoj.E kad mi je rekao koliko njih dvoje imaju penzije,bio sam ljubomoran.Ali kad sam vidio gdje je zivio i kad mi pricao kako je zivio i kako nije imao skim izaci haman na pivu,onda me je popustilo :lol: Zima,mrak,nema covjeka u tom malom gradicu 8 mjeseci godisnje poslije 5 popodne .
sale07

#12536 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sale07 »

konoplja wrote: 14/12/2023 10:15
Melbourne_Australia wrote: 14/12/2023 09:43
Karikaturist wrote: 14/12/2023 09:23 Zar ovaj ne rece prije par dana da se iz Austraije ljudi vracaju bogati ko Gates u Sarajevo. :-)
Ti ocigledno slabije citas.Ja sam rekao da se ne vracaju za kapitalom (velikim) uglavnom..Sanse nema da zaradis veliki kapital na zapadu ako kupis kucu i skolujes dvoje djece..A sve je to na kredit i plus auta da kupis.Velika vecina ljudi zivi tako da ima pojesti i popiti..A socijalno se puno losije zivi nego u Sarajevu...Pricam o prosjecnom nasem covjeku..Ne pricam o Doktorima i advokatima i naravno ne pricam o ljudima koji imaju svoje firme..Evo sad da nazovem 10 ljudi u Australiji mojih prijatelja i da ih pitam da mi posude 10 milja,mozda 2 covjeka to mogu uraditi..Prije cu to moci u Sarajevu uraditi od raje..Kila tresanja u Aus kosta $45 a neki da je kila smokvi bila $99..Plata veca 3 do 4 puta nego u BIH ali je sve ostalo 3-4 puta skuplje.A obicna supa od kuce i to 50km od grada je milion dolara.Da dvoje ljudi ode u kino treba 60- i 80 dolara.Kebab je 22-25 dolara..U Becu sam neki dan platio dva burgera sa pomfritom u novom nekom burger restoranu 45 eura.
Uhvati korak s vremenom. :mrgreen:
Dobar ovaj Internet. Ne mogu ljudi više ofirno lagati i podmetati.
Image
Image
Ako nema jerbasme, kanade ili pozegace kupiti djaba im sve, da je djabe ta smokva :lol:
Ozimician

#12537 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

moimoi wrote: 14/12/2023 10:42 Mislim da nasi ne idu na odmore jer nemaju nesto pretjerano potrebe da hodaju i obilaze druge drzave. Pogotovo starije generacije, kojima je sve gadljivo od hrane do nacina zivota a ima tu i straha… pa onda kazu -koji klinac cu na Fidziju evo mi more pred nosom, nego sto objektivno nemaju love da obidju taj dio svijeta. Jednostavno ih ne interesuje.
Objektivno oboje je slucaj. Nije da nemaju love, nego trose na druge stvari - djecu, kucu, itd.
Njihova djeca svakako putuju, ali ne trose novac na te stvari.

Ono sto ja mogu da tvrdim, u godini 2023, Bosanac u BiH putuje jednako cesto kao i Njemac u Njemackoj - istih godina i socijalnog staleza. Razlikuju se samo destinacije, npr. Bosanac ce otici u Istanbul i Crnu Goru, dok ce Njemac radije na Majorku ili sjever Italije.
vernes81

#12538 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by vernes81 »

Bio bi milioner da sam u dijaspori :D

Image
Image
moimoi

#12539 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Ozimician wrote: 14/12/2023 11:21
Objektivno oboje je slucaj. Nije da nemaju love, nego trose na druge stvari - djecu, kucu, itd.
Njihova djeca svakako putuju, ali ne trose novac na te stvari.

Ono sto ja mogu da tvrdim, u godini 2023, Bosanac u BiH putuje jednako cesto kao i Njemac u Njemackoj - istih godina i socijalnog staleza. Razlikuju se samo destinacije, npr. Bosanac ce otici u Istanbul i Crnu Goru, dok ce Njemac radije na Majorku ili sjever Italije.
Pa eto, svede ti se upravo na to da nije spreman da proba ista novi.
Znam masu ljudi koji ne zele da probaju nikakvu drugu kuhinju. Na sve zivo su gadljivi,a pricaju kako su gurmani.. jesu al u ku..u

I kako tako neko da obidje Kinu, Indoneziju, Japan etc ? A pred nosom mu je.
dr_Evil

#12540 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

vernes81 wrote: 14/12/2023 11:33 Bio bi milioner da sam u dijaspori :D

Spoiler
Show
Image
Image
Pa bi, da imas komad zemlje tamo gdje mozes sadit jagode, imaju oni dijelove gdje jagodice bobice odlicno uspijevaju, i dosta nasih radi sezonski tu bere.

Odlicne su jagodice, ja ih kod nas ne jedem ni pod razno. Familija sadila prije par godina, kad sam vidio cime se prehranjuju i kako, pa ono nisu istine. Samo sta neko posadi za sebe, to je druga stvar.
dr_Evil

#12541 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

moimoi wrote: 14/12/2023 11:36
Znam masu ljudi koji ne zele da probaju nikakvu drugu kuhinju. Na sve zivo su gadljivi,a pricaju kako su gurmani.. jesu al u ku..u

U prosjeku mislim da su nasi ljudi vise otvoreni prema probanju novih hrana i okusa od nasih zapadnih sukontinentalaca. Zapadnjaci su "generalno" spremni pojesti govno sve dok se nalazi na americkom filmu, ali ako nije na filmu prije ce se sa solitera bacit nego probat.

Dakle tacno taj dio, veliki plus za nas :)
izvrsni direktor

#12542 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Sto naravno nema veze sa realnoscu, jos jedno neobjektivno lupanje kakvih ima bezbroj na ovoj temi. Evropska nacija koja ima najvisi % stanovnika koji putuju je njemacka, a u svijetu su treci odma poslije usa i kine. I ti svrstavas bosnu u isti rang, dakle u sami svjetski vrh
dr_Evil

#12543 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

izvrsni direktor wrote: 14/12/2023 11:42
Sto naravno nema veze sa realnoscu, jos jedno neobjektivno lupanje kakvih ima bezbroj na ovoj temi. Evropska nacija koja ima najvisi % stanovnika koji putuju je njemacka, a u svijetu su treci odma poslije usa i kine. I ti svrstavas bosnu u isti rang, dakle u sami svjetski vrh
Putuje se kod nas dosta, samo je to vecinom lokalno druze i na krace vremenske periode. Ja ne znam koliko svabo provede na odmoru van drzave, mozda 2 sedmice, ali i kod nas dosta ljudi sebi priusti sedmicu na moru, i jos ode 5-6 puta na dan. A to sto je nama more pljunut do njega pa druga je stvar.
Isner

#12544 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Isner »

Šteta, taman hotio da se iselim u Australiju, vidi ti jada i nevolje tamo, jedva kraj s krajem... sad se moram raspakovati.. :bih:
Last edited by Isner on 14/12/2023 11:47, edited 1 time in total.
moimoi

#12545 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

dr_Evil wrote: 14/12/2023 11:39
moimoi wrote: 14/12/2023 11:36

U prosjeku mislim da su nasi ljudi vise otvoreni prema probanju novih hrana i okusa od nasih zapadnih sukontinentalaca. Zapadnjaci su "generalno" spremni pojesti govno sve dok se nalazi na americkom filmu, ali ako nije na filmu prije ce se sa solitera bacit nego probat.

Jesu, jesu… dok se radi o dolmama, piti, janjetini i teletini.

Kolkiko je nasih spremno pojesti sirovi ribu, morske alge, jezine, kamilu, aligatora and co.
izvrsni direktor

#12546 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Pri cemu sve te zapadnjacke drzave imaju na vlastitom tlu mjesavinu svakakih kultura i kuhinja i gdje je uobicaje porodicno jesti i narucivati hranu iz restorana svih moguci kuhinja, znaci djeca od djetinjstva navikavana na sve kuhinje i imaju pojma o raznim svjetskim kuhinjama i hrani. Pri cemu u bosni vecina naroda misli da kinezi samo kerove jedu i da ce se oci iskrivit ako rizu budu jeli, a da ne pricamo fazone i ismijavanja sušija npr
Nasi ljudi uopce nisu otvoreni za novo a pogotovo za novu hranu.
Jos jedno lupanje tipicno za ovu temu.
mali_balon

#12547 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by mali_balon »

_BataZiv_0809 wrote: 14/12/2023 08:50
mali_balon wrote: 14/12/2023 06:39 Opet se na temi izgubio dodir sa realnoscu....ko i na svakoj temi....prosetajte malo po bosanskim gluhim bukovicama.....vama mejrilo zivotnog standarda u bih sarajevo i scc....
Pa koliko ljudi zivi u gluhim bukovicama a koliko u Sarajevu, Banja Luci, Tuzi, Zenici, Mostaru?

Moja je procjena da u gore nabrojanim gradovima zivi vise od 50% stanovnistva, a u gluhim bukovicama vrlo mali procenat.

Sto bi onda bile one mjerilo?

Sto zapadnu Evropu ne mjerimo po hordama onih jadnika sto kampuju ispod mostova?
Ne bih se bas tu slozio s tobom...ipak je vecina stanovnistva u bih iz ruralniih krajeva....a vecina ljudi iz gluhih bukovica je ta tvoja vecina sto zivi u gradovima.....ti dodjes iz tuzle u sarajevo u tuzlu dodje lik iz gracanice u gracanicu dodje lik iz neke pripizidne u okolini gracanice itd itd......
Ali nije to poenta mog prijasnjeg posta. Uporno se na forumu i na ovoj temi procjenjuje stanje na terenu na osnovu naseg misljenja i naseg balona u kojem zivimo...
Tebi i meni se ne isplati u dojcland na platu od 2000ojra a junac iz pendicica ode leteci....a takvih je ogromna vecina u bih
dr_Evil

#12548 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

izvrsni direktor wrote: 14/12/2023 11:48

Pri cemu sve te zapadnjacke drzave imaju na vlastitom tlu mjesavinu svakakih kultura i kuhinja i gdje je uobicaje porodicno jesti i narucivati hranu iz restorana svih moguci kuhinja, znaci djeca od djetinjstva navikavana na sve kuhinje i imaju pojma o raznim svjetskim kuhinjama i hrani. Pri cemu u bosni vecina naroda misli da kinezi samo kerove jedu i da ce se oci iskrivit ako rizu budu jeli, a da ne pricamo fazone i ismijavanja sušija npr
Zapadna europa nije USA ni Australija, po 15-ti put.
dr_Evil

#12549 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

moimoi wrote: 14/12/2023 11:47
Jesu, jesu… dok se radi o dolmama, piti, janjetini i teletini.

Kolkiko je nasih spremno pojesti sirovi ribu, morske alge, jezine, kamilu, aligatora and co.
Koliko je zapadnjaka spremno pojesti pitu, janjetinu i dolmu? Bitch please. Ja iznio buredzike prste polizat, ostalo nedirnuto.

Ja obicno probam sve osim huletine i misa, pa onda kazem jel mi se svidja ili ne, a i vecina ljudi oko mene. Ima dio ljudi i na zapadu i u Bosni koji sa 40 godina jedu kao djeca, to je druga stvar - oni nisu relevantni, ali pricamo o vecini.
izvrsni direktor

#12550 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

dr_Evil wrote: 14/12/2023 11:50
izvrsni direktor wrote: 14/12/2023 11:48

Zapadna europa nije USA ni Australija, po 15-ti put.
Zapadna europa je zapadna europa i o tome pricamo
Post Reply