O čemu ljudi drobe sunce ti....
Je li vi ozbiljno poredite uređenje i ekomsku situaciju u jednoj Njemačkoj i BIH

Tamo se sa tim famoznim minimalcem može živjeti, hajde neka neko proba ovdje sa 480 KM da plati račune i preživi mjesec! Kenja se o cijenama, pa u toj istoj DE sam kupovao odjeću, obuću, hranu i kozmetiku skoro duplo jeftinije nego u BL. Skupa kafana i restorani? Pa ni Švabo sa boljim primanjima ne jede svaki dan po restoranima i pije po kafanama, jednom eventualno dva puta mjesečno. Radiš za minimalac? Pa bar tamo imaš mogućnosti da se usavršavaš, školuješ, opismenjuješ i napreduješ u životu i karijeri šta ima u Bosni?
Koliko ima radnika koji rade za 600 KM? Na hiljade barem u mom okruženju, i sve više i više ljudi odlazi vani u potrazi za boljim životom, prvi ja! Ovi što prde o nekoj karijeri, nečekanju da te posao nađe i slično, neka dovuku guzice ovamo sa zapada pa neka nam to pokažu u praksi. Ljudi moji pa entitet RS je privatna država nekoliko porodica, po BL se zna ko vedri i oblači. Tamo gdje firma sina Bika Koji Sjedi uzima sve važnije tendere za javne nabavke uz firme kumova i rođaka istog vi govorite o nekom pokretanju posla i izmišljanju tople vode? Pa da malo razmislite zašto nijedna ozbiljnija strana kompanija neće ni da priviri u RS. Napredak u karijeri svojim radom i trudom

uh dobra, dobra

Što reče jedan pametan za posao i karijeru u BL je bitno koga znaš, ko tebe zna, pa tek onda pokaži šta ti znaš. Štela ili preporuka, nazovi kako ti duša hoće, je najbitnija u privatnim firmama jer možeš ti biti najobrazovaniji, najsposobniji, najiskusniji sve to pada u vodu kada glavnom zazvoni telefon i "preporuči" mu se neko ko ima jaka leđa. Već sam spominjao curu koja napreduje u karijeri, iako nije glupa ni neuka, da je ne kreše direktor firme sad bi vjerovatno radila ko hostesa ili konobarica. Čim pređeš 30tu ukoliko se ne uvališ na jaku poziciju debelo si najebo, pošto poslodavci uglavnom hoće radnu snagu do plafon 25te godine po mogućnosti sa 5 godina iskustva u struci i da ćeš da rintaš ko konj po 14 sati da se dokažeš tom istom šefu koji ti priča bajke o napredovanju i uspjehu a on je na to mjesto došao po babu i stričevima. Ja sam prvi radio na radnom mjestu koje je zahtijevalo odlično znanje stranog jezika, iskustvo i informatičku pismenost, a cijela firma osim vlasnika i njegove žene radi bez prijave na crno, ali eto ima jaka leđa pa mu se može...
Za @Havanu jedno pitanje: kad tako šoferi dobro prolaze zašto masovno daju otkaze i odlaze vani? Sviđa im se Kellerbier und Wurst? De živ bio kakve hiljade kakvi bakrači, pos svim brzim poštama i dostavnim firmama traže vozače sa državnim ispitom a plata plafon 800 KM.