Slazem se u potpunosti, kako se moze doci do Senada?harera wrote:Meni jos nista nije doslo da bih mogao pisati medijima, ali mislim da bi jedino Senad mogao profesionalno odraditi temu
Kupio bih nesto sa eBay-a
Moderator: anex
-
jahac96
#12501 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
- bersK
#12502 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
I šta nam ostaje narode? Da li ćemo i dalje poštovati vlast i strahovati od narudžbi 26-30 dolara da nam ne pređu u 50 ili ćemo se popeti na kurac vlasti i pratiti slovo zakona? Ova odluka je sramotna, a najgore što ovo nije zakon. Isti slučaj kao i ono par-nepar. Klasično zastrašivanje naroda. Mislim da bi trebali postati malo bezobrazni i ići slovom zakona i odbijati tražiti špeditera za pojedinačne narudžbe do milju maraka, a kada shvate da narod ne sluša, pa krenu da dižu na proceduru da se zakon promijeni vjerujem da će ovaj bunt dobiti na masovnosti.
Ova država apsolutno zaslužuje da je narod njen pokrade gdje god postoji mogućnost i nama ne preostaje ništa drugo vraćat istom mjerom i raditi klasičnu utaju i tjerati kontru drskoj vlasti.
Lično sam htio naručiti kameru EKEN H9SE koja košta 39 dolara i već sam fino sve isplanirao - do juče, kada je ova drskost, majmunluk, prevara i udar na razum i slobodnu trgovinu došla nama.
Ova država apsolutno zaslužuje da je narod njen pokrade gdje god postoji mogućnost i nama ne preostaje ništa drugo vraćat istom mjerom i raditi klasičnu utaju i tjerati kontru drskoj vlasti.
Lično sam htio naručiti kameru EKEN H9SE koja košta 39 dolara i već sam fino sve isplanirao - do juče, kada je ova drskost, majmunluk, prevara i udar na razum i slobodnu trgovinu došla nama.
-
harera
#12503 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Nemam pojma, ali ima nekih mailova
http://www.facetv.ba/stranica/kontakt
Poslano sa mog Nexus 7 koristeći Tapatalk
http://www.facetv.ba/stranica/kontakt
- victom
#12504 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Prilog je očajan bio. Kao da je novinarka htjela da se izjada, umjesto da ga je pritisla sa konkretnim pitanjima, tipa:
1) Zašto se sada mjenja procedura, a zakon ostao isti.
2) ako je sve po zakonu, kako zadnjih 9 godina nije bilo ?
3) kakve veze ima broj pošiljki, sa načinom kako se zakon primjenjuje
4) zašto laže Ratko da su problem paketi sa različitim predmetima, kada je takvih paketa bilo i prije, a trenutno pakete čak i sa jednom pošiljkom upućuje na špeditera
5) zašto lažu da je problem u nadogradnji softvera, ako je već ranije već donesena odluka da se ubace špediteri
6) da li smatraju ispravnim da se na pošiljku plati 150% dadžbina
7) da li je ovo po zakonu. ( ali ne po Brankovićevom zakon, stan za 500 KM)
8 ) kako komentarišu da je ovo indirektna zabrana online kupovine
9) da li se neki lobi stoji iza svega ovoga ?
4) zašto laže Ratko da su problem paketi sa različitim predmetima, kada je takvih paketa bilo i prije, a trenutno pakete čak i sa jednom pošiljkom upućuje na špeditera
5) zašto lažu da je problem u nadogradnji softvera, ako je već ranije već donesena odluka da se ubace špediteri
Last edited by victom on 01/03/2021 05:39, edited 3 times in total.
- bersK
#12505 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
jahac96 wrote:Slazem se u potpunosti, kako se moze doci do Senada?harera wrote:Meni jos nista nije doslo da bih mogao pisati medijima, ali mislim da bi jedino Senad mogao profesionalno odraditi temu

- victom
#12506 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
ne odustajemo. ovo se neće preko noći riješiti. ja šaljem i dalje mailove na sve adrese. Ratko u svaki CC , samo da mu zatrpam inbox.bersK wrote:I šta nam ostaje narode? Da li ćemo i dalje poštovati vlast i strahovati od narudžbi 26-30 dolara da nam ne pređu u 50 ili ćemo se popeti na kurac vlasti i pratiti slovo zakona? Ova odluka je sramotna, a najgore što ovo nije zakon. Isti slučaj kao i ono par-nepar. Klasično zastrašivanje naroda. Mislim da bi trebali postati malo bezobrazni i ići slovom zakona i odbijati tražiti špeditera za pojedinačne narudžbe do milju maraka, a kada shvate da narod ne sluša, pa krenu da dižu na proceduru da se zakon promijeni vjerujem da će ovaj bunt dobiti na masovnosti.
Evo napisaću sutra email i face-u ako do sada niko nije.
Last edited by victom on 01/03/2021 05:39, edited 2 times in total.
-
harera
#12507 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Bilo bi super da napravi F2F a da mu gost bude Ratko, pa da ga priupita samo ovo sto se na forumu nalazi...nista vise
-
jahac96
#12508 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Ako moze neko poslati fin mail senadu i face tvu ali da ga bas fino sastavi ja nisam neki pisac, ali ako treba mogu i ja, i da sve fino objasni u cemu je problem i sta se desava da ne bi doslo do zabune kao kod ovih drugih levata, da pokusa napraviti uzivo emisju sa ratkom i po mogucnosti da se mogu gledaoci ukljuciti pozivima
-
avdicamrudin3
#12509 Re: RE: Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Slazem se i plus ima li gdje da se procita taj zakon koji je "odavno" na snazi a sad dolazi u upotrebu?victom wrote:Prilog je očajan bio. Kao da je novinarka htjela da se izjada, umjesto da ga je pritisla sa konkretnim pitanjima, tipa:
- bersK
#12510 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Poslaću mu i ja mail. Samo nek neko da sažeta pitanja za onog šabana, koje očekujemo od Senada da mu postavi u slučaju da ga ugosti
Idemo konkretno neke stvari raditi. Ovo je čista borba za civilizacijska prava i prava slobodne trgovine i borba protiv lopovskoga aparata.
Usput neka neko pozove ovaj broj od CD-a, kako bi i sam Senad shvatio ozbiljnost ove stvari i što prije to organizovao, jer će shvatiti da nije mala brojka oštećenih i da će emisija biti gledana. Odlično i za njega, odlično i za nas.
Vjerujem u Senada da će se odazvati, jer nikada nije odbijao ovakve stvari i njemu treba ovakvih žalbi naroda. Nikada se nije pokazao kao dupli igrač, držao je svoj stav. Dovoljno vam je shvatiti da mu je lopovska vlast gasila struju u kompletnoj televiziji. Dakle, Senade, ti si naš čovjek.
Idemo konkretno neke stvari raditi. Ovo je čista borba za civilizacijska prava i prava slobodne trgovine i borba protiv lopovskoga aparata.
Usput neka neko pozove ovaj broj od CD-a, kako bi i sam Senad shvatio ozbiljnost ove stvari i što prije to organizovao, jer će shvatiti da nije mala brojka oštećenih i da će emisija biti gledana. Odlično i za njega, odlično i za nas.
Vjerujem u Senada da će se odazvati, jer nikada nije odbijao ovakve stvari i njemu treba ovakvih žalbi naroda. Nikada se nije pokazao kao dupli igrač, držao je svoj stav. Dovoljno vam je shvatiti da mu je lopovska vlast gasila struju u kompletnoj televiziji. Dakle, Senade, ti si naš čovjek.
- Running
#12511 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Sve je tok OK, a da li ce se Ratko odazvati... 
-
jahac96
#12512 Re: RE: Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
I zasto smo mi jedina drzava sa ovakvom primjene speditera za tako male iznose dok ni jedna druga nije a suocavaju se sa istim problemima.avdicamrudin3 wrote:Slazem se i plus ima li gdje da se procita taj zakon koji je "odavno" na snazi a sad dolazi u upotrebu?victom wrote:Prilog je očajan bio. Kao da je novinarka htjela da se izjada, umjesto da ga je pritisla sa konkretnim pitanjima, tipa:
I zasto jedino Ratko smatra da je ovo normalno dok cak i njegovim radnicima nije jasno i smatraju ovo ludim, ukljucujuci speditere i BH postu
-
Mentha_Piperita
#12513 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
@victom, svaka čast na konkretnosti i svemu, kao i ostali.
Šaljem mail-ove, žalbe, i nastavit ću, ne očekujem pošiljku, ali me pogodila sva oba BEZOBRAZNA priča i laži koje iznose. Nekome od GLAVONJA ne odgovara što narod umije i na internetu naručiti a ne plaćati njima previsoke marže.
Šalju već sastavljen odgovor na pitanja i misle da smo majmuni koji ćemo progutati te sve laži i petljavine.
Šaljem mail-ove, žalbe, i nastavit ću, ne očekujem pošiljku, ali me pogodila sva oba BEZOBRAZNA priča i laži koje iznose. Nekome od GLAVONJA ne odgovara što narod umije i na internetu naručiti a ne plaćati njima previsoke marže.
Šalju već sastavljen odgovor na pitanja i misle da smo majmuni koji ćemo progutati te sve laži i petljavine.
Last edited by Mentha_Piperita on 31/01/2017 20:17, edited 1 time in total.
- bersK
#12514 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Pa i to je super stvar. Senad će ga ionako isprozivati da je kukavica i navest će sigurno neke stvari koje je sam istražio, a koje su Ratkov prljav veš. Kao što je Bakira isprozivao 200 hiljada puta, sam on, bez gostiju. Kao onog puta kad je ridjobradi reko da se s Dodikom može sve dogovoritiRunning wrote:Sve je tok OK, a da li ce se Ratko odazvati...
Samo da mi je skontat iz koje je stranke ovaj.
- victom
#12515 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Ratka su programirali na papagaj modus.
Kad bi mu postavili samo jedno podpitanje, čovjek bi se pogubio.
Kad bi mu postavili samo jedno podpitanje, čovjek bi se pogubio.
- victom
#12516 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Evo Hayat pita da me snime u vezi moje baterije 
Reko ako ćete me samo snimat za show, neću, jedino ako želite da zajedno napravimo kvalitetan prilog.
Da se vidi problematika.
kaže javiće.
Kao prvo treba Ratka pritusniti sa pravim pitanjima.
Reko ako ćete me samo snimat za show, neću, jedino ako želite da zajedno napravimo kvalitetan prilog.
Da se vidi problematika.
kaže javiće.
Kao prvo treba Ratka pritusniti sa pravim pitanjima.
- bersK
#12517 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
victom wrote:Ratka su programirali na papagaj modus.
Kad mi postavili samo jedno podpitanje, čovjek bi se pogubio.
Fakat ovo. 15 portala poslalo više pitanja, on svakom portalu odgovara isto. Il jedni drugi kopiraju.
- victom
#12518 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Ovo treba hladno spinovat i objaviti članak:
UIO 9 godina radila mimo zakona. Ko će odgovarati ?
Last edited by victom on 01/03/2021 05:39, edited 2 times in total.
-
jahac96
#12519 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Hajde da skupimo ta sva pitanja i spojimo ih u jedno da imamo sta postaviti
- zincx
#12520 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Cilj je postignut, ovo je za 2 dana došlo u javnost, poštanski operateri se javno bune protiv ovoga, ne očekujte od Ratka da će reći da je u krivu, njemu je posao da laže. I za to je dooooobro plaćen.Sad samo nastaviti pritisak.
Poslano sa mog U15 Pro koristeći Tapatalk
- zincx
#12521 Re: RE: Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Iz one na vlasti.Ratko je ispratio sve svoje direktore u zatvor.bersK wrote:Pa i to je super stvar. Senad će ga ionako isprozivati da je kukavica i navest će sigurno neke stvari koje je sam istražio, a koje su Ratkov prljav veš. Kao što je Bakira isprozivao 200 hiljada puta, sam on, bez gostiju. Kao onog puta kad je ridjobradi reko da se s Dodikom može sve dogovoritiRunning wrote:Sve je tok OK, a da li ce se Ratko odazvati...
Samo da mi je skontat iz koje je stranke ovaj.
- triconja
#12522 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Ne razumijem kako to ide oko poste, moze li neko objasniti? Sta znaci ako je roba skuplja od 50 maraka? Jel se placa pdv i carina i spedicija ako je skuplja ili sta? Sta ako je jeftinija sta se onda placa?
- spree
#12523 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
jesu li ti ikada odgovorili na ovo drugo pitanje?victom wrote:Moj Email poslan UIO-u na adresu '[email protected]'
Poštovani,
Primio sam preporučeno pismo od CR Pošta Sarajevo, u kojem sam obaviješten da u roku 10 dana trebam za preuzimanje Internet narudžbue angažovati špeditera shodnu članu 22 stav (3).
Pozvao sam telefonski broj 033/659 276 i tražio objaženje zašto je primjenjen stav (3), a ne stav (2) člana 22, kako je rađeno zadnjih 6 godina i kako nalaže trenutni zakon.
Objašnjeno da su dobivene instrukcije „sa više instance“ da se od sada sve pošiljke čija vrijednost prelazi 50 KM upućuju na špediciju, tj da se primjenjuje stav (3) a ne stav (2).
Čak i ako se radi o novom zakonu, promjena zakona nikada nije prošla potrebnu proceduru, niti je objavljena u službenom listu.
Stoga Vas molim da se očitujete putem email-a ili pismeno po činjenici da primjenjujete zakon koji nije na snazi.
Srdačan pozdrav
Moji lični podaci
Telefon
Odgovor sa '[email protected]'
Poštovani,
Nije došlo ni do kakve promjene zakonskih i podzakonskih akata kada je u pitanju carinjenje robe koja dolazi u BiH putem poštanskih paketa, a naručuje se putem interneta. U ranijem periodu je većina paketa koji su stizali u BiH bila carinjena putem poštansko carinske deklariacije po jedinstvenoj carinskoj stopi od 10 posto i pripadajućim PDV-om od 17 %. Ovo iz razloga što se radilo o puno manjem broju paketa koji su stizali u BiH i zato što je uglavnom u tim paketima bila jedna vrsta roba. Međutim, na osnovu određenih analiza koje su urađene u UIO u toku prošle 2016. godine možemo reći da je došlo do velikog povećanja uvoza robe u BiH na način da to građani naručuju putem interneta i da ta roba stiže u BiH putem poštanskih paketa. Uglavnom, sada se najčešće naručuju različite vrste roba unutar jedne pošiljeke i više se to ne može cariniti putem poštansko carinske deklariacije po jedinstvenoj carinskoj stopi, već se za takve pošiljke mora podnosti jedinstvena cariska isprava (JCI), odnosno carinska deklaracija, gdje se roba u procesu carinjenja mora svrstati prema važećoj Carinskoj tarifi BiH i na osnovu toga odrediti precizne stope carine za svaku pojedinačnu vrstu robe. To može uraditi samo lice ovlašteno za provođenje carinskog postupka – špediteri. Iz tog razloga trenutno je takva situacija prilikom obavljanja carinskog postupka uvoznog carinjenja roba koje se naručuju putem interneta.
Da bi se pojednostavio postupak catrinjenja navedenih poštanskih pošiljki, čija vrijednost prelazi 50 KM, UIO trenutno vrši doradu svoje informatičke carinske aplikacije ASYCUDA WORLD. Po okončanju ovog procesa, stvorili bi se uslovi da nadležne pošte u BiH podnose usmeno prijave za poštanske pošiljke naručene internetom manje vrijednosti. Tačnije, umjesto prijavljivanja tih pošiljki putm carinske deklaracije (JCI) i angažoavnja špediterskih firmi, stvorili bi se uslovi da bi se moglo odobriti usmeno prijavljivanje istih uz izdavanje obračuna indirektnih poreza od strane carinskih organa. U tom smislu bilo bi moguće da se u carinskoj aplikaciji i za poštanske pošiljke podrži ovakav način prijavljivanja uz obračun uvoznih dažbina po redovnoj carinskoj stopi (uz povlačenje elemenata iz važeće Carinske tarife BiH – naimenovanje, tarifna oznaka i stopa carine), te obračuna PDV-a i akcize. Očekujemo da bi se ovi uslovi mogli stvoriti u periodu od narednih mjesec dana, kada bi carinska informatička aplikacija bila spremna za ovakav način carinjenja pošiljki koje građani BiH sve više poručuju putem interneta i stižu putem poštanskih paketa u BiH.
U svakom slučaju želimo napomenuti da građani BiH i dalje mogu primati pošiljke iz inostranstva neznatne vrijednosti kada se radi o poklonima koje dobijaju od strane fizičkih lica iz inostranstva (ne kupovini putem interneta), na način da to bude usmeno prijavljeno za uvozno carinjenje bez potrebe agnažovanja špediterskih kuća, već se to u slučaju da prelazi vrijednost od 50 KM može cariniti putem poštansko carinske deklariacije po jedinstvenoj carinskoj stopi od 10 posto i pripadajućim PDV-om od 17 %. Što se tiče tarifa koje naplaćuju šediteri, to nije nadležnost UIO i ne možemo po ovom pitanju davati bilo kakave komentare.
Lijep pozdrav
Moj drugi email sa novim pitanjem poslan na '[email protected]'
Poštovani,
Hvala na odgovoru.
Zašto je moja pošiljka upućena na špediciju, a sadržaj paketa je samo jedan predmet. Radi so o bateriji vrijednosti 90 KM.
Kako sam razumio iz vašeg maila, problem su paketi koji sadrže više predmeta.
Moj paket sadrži samo jedan premet.
Ako nije bilo promjene zakona, zašto sada to mora ići preko špedicije a do sada nije moralo ?
Hvala unaprijed na odgovoru.
Potpis
- Running
#12524 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Da nije Ratko u kakvom talu sa univerzalcima 
- bersK
#12525 Re: Kupio bih nesto sa eBay-a
Treba malo zvučnije. Recimo "UIO građanima nezakonito oduzimala preko 10 hiljada maraka", jer naš narod kad pročita neki naslov nešto oko nekih poslovanja, čisto ih zaboli kurac. Al' kad prosječnom Bošnji počneš priču da ga kradu i začiniš ga malo da mu uzimaju pare, tek tad će progledat.victom wrote:Ovo treba hladno spinovat i objaviti članak: