romim wrote: ↑19/11/2020 21:50
@stetoskop
Nisam te sad skontao, ti imas izolaciju sa vanjske strane?
Koliko sam uspio procitati, soba i hodnik su ti 15m2 i dodajes kupatilo pa brojis 20m2 ili?
U pitanju je troetažna kuća (podrum, sprat i potkrovlje) sa izolacijom vanjske strane stiropor 10. U kući je za sada opremljen taj prostor na spratu i iznad njega je položen stiropor na podu potkrovlja. Dakle u tolikoj kući, grijem samo sobu 10 m2, hodnik 5 m2 i kupatilo 5 m2.
Veliki problem su betonski blokovi, jos ako imas toplotnih mostova, tu, ti je odgovor sto se tesko zagrijava
Problem je što uređaj pada u modulaciju, a tri stepena je ispod zadate temperature. I logično je da tom niskom modulacijom ne može brže da zagrije. Zato moram podesiti na 27C°, da bih joj pokrenuo snagu i tad nema problema da zagrije (osim jutros). Također ima i tipka "powerfull", i sama se deaktivira nakon 20 minuta. Zato sam mišljenja da uređaj više potroši nego da nije isključen, jer sam negdje pročitao da pri većoj snazi opada COP.
Ne znam na koliko se preko, zadate kod tebe klima gasi pa imas problem cestog paljenja i, gasenja?
Čini mi se nekako da je to paljenje i gašenje povezano sa vanjskom temperaturom, jer sad trenutno je podešena na 25C°, termostati u sobi pokazuju toliko, ne isključuje se i radi stabilno. Kada je vani toplije, tu nastaje problem. Uređaj se ugasi veoma kratko i već za 3 minute startovala i ispuhuje zrak. Faktički uradi samo restart. Tada je držim u ECO modu i uspijeva održati temperaturu. Kada sa 25C° spustim na 20C°, onda je malo duže ugašena (10-ak minuta), ali nedovoljno da bi obarala temperaturu. Dakle govorim o situaciji kada je vani toplije. Takvim načinom ne može prostor tek tako da se ohladi. Sada kada je hladnije obaranje temperature ide puno bolje. Mislim da je za ovakav režim problem taj mali prostor i da bi se uređaj sasvim drugačije ponašao da je veća kvadratura.
Uređaj nema svoj termometar koji pokazuje temperaturu, ali njen senzor kontrole je tačan. Kada se ustabilizuje, zadato se poklapa sa sobnim termostatom. U hodniku je temperatura 2C° niža od sobe, a kupatilu za još 1C° niže sad u ovim danima.