Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
condy

#12501 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

Sipaj na max i stace tu. To je zbog toga sto si ga mijanjao pa dok ne dodje u pravu mjeru u sistemu. Nakon nekih 50-100 kilometara ce se ustaliti.
LikeLike

#12502 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by LikeLike »

Leon16v wrote:Clio 2, mislim da je plasticna
Ja sam na Pezou 207 mijenjao tu racvu, ima i tema o tome na forumu. Kupio u Motorexu plasticnu majstor i postavljao 3 puta i svaki put je curila tecnost na njoj. Na kraju mi majstor iz ovlastenog servisa rekao da bacim tu plasticnu jer ne valjaju i na otpadu da kupim polovnu aluminijsku. Tako sam i rijesio problem. Valjda se deformise ta plasticna zbog velikih temperatura jer ide direktno na glavu motora i pusta tecnost. :)
Leon16v
Vozim: Staro željezo

#12503 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Leon16v »

LikeLike wrote:
Ja sam na Pezou 207 mijenjao tu racvu, ima i tema o tome na forumu. Kupio u Motorexu plasticnu majstor i postavljao 3 puta i svaki put je curila tecnost na njoj. Na kraju mi majstor iz ovlastenog servisa rekao da bacim tu plasticnu jer ne valjaju i na otpadu da kupim polovnu aluminijsku. Tako sam i rijesio problem. Valjda se deformise ta plasticna zbog velikih temperatura jer ide direktno na glavu motora i pusta tecnost. :)
Fabrička je bila plastična, uzeo drugu po istoj "šifri" koja piše na fabrickoj, pa cemo vidjeti dalje.

@condy Ma vjerovatno ce doci na svoje, particu još redovno, nije problem, uglavnom hvala obojici
LikeLike

#12504 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by LikeLike »

Leon16v wrote:
LikeLike wrote:
Fabrička je bila plastična, uzeo drugu po istoj "šifri" koja piše na fabrickoj, pa cemo vidjeti dalje.

@condy Ma vjerovatno ce doci na svoje, particu još redovno, nije problem, uglavnom hvala obojici
Valjda ce biti OK, meni se vidjelo bas kako voda kaplje na racvi.
duminjo

#12505 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by duminjo »

Treperi mi kazaljka na Kilometar Satu.
Tri Dana bude normalna, cetvrti drhti pa opet tako.
To sam bas primijetio jednom poslije sipanja Benzina. Bilo uredu, naspem i podje drhtati. Sutradan i naredna 3-4 Dana uredu. Peti dan opet pocela trhtati.

Sta mi fali? :mrgreen:

Nesto sam siguran da gorivo nije lose
Mlad i Nevin

#12506 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Mlad i Nevin »

Imam Opel Omegu 2.5 tds i rikno mi motor. Da kupim drugi motor plus ruke ulje i ostalo izašlo bi oko 800 KM. Auto je 97 god, na oko nije loš, osim rubova ali to meni nije bitno. Sve ostalo je poprilično u dobrom stanju, ima klimu tempomat itd. Mnogi me ubjeđuju da je prodam za džabe na otpad i kupim Golfa 2 a meni se opet ne uzima to govno od auta, pa već danima razmišljam šta da uradim, matematički ovo ulaganje je na granici isplativosti, ali opet porediti golfa i omegu je nebo i zemlja. Nije da nemam para, mogu priuštiti vozanje i održavanje malo rastrošnijeg auta poput omege, jer volim udobnost i kakvu takvu sigurnost.

Matematika je sljedeća: Omega je registrovana do oktobra, sve ostalo je ispravno na njoj, zamjena motora 800 KM. Golf 2 dizel solidan održavan od jarana (pretpostavimo da nema ulaganja neko vrijeme), 1000 KM, u februaru registracija oko 400 KM, a omegu da dajem u otpad i da vratim policu izvukao bih oko 1000 najviše, znači taman da kupim golfa, ali brzo mu ide i registracija...činjenica je da taj krš bez registracije realno vrijedi max 500 KM a Omega registrovana u ispravnom stanju bar 2000 KM, potrošnja Omege 7-8 l a golfa 5-6. Održavanje i potrošnja je skuplje poprilično ali i komfor i sigurnost je veća. Šta bi bilo pametno uraditi, meni je žao Omegu iskreno baciti u otpad, sa Golfom bi prošao jeftinije ali ne baš puno jeftinije ako uzmemo na duže staze...no opet me strah da nešto drugo rikne na opelu.
the_hooligan_ec

#12507 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by the_hooligan_ec »

Da li je neko ugradjivao sebi u auto ovaj satic za pokazivanje temperature rashladne tekucine ili zna ko to radi na kojem principu se ugradjuje i je li bar tacno sta...
https://www.olx.ba/artikal/27596117/uni ... de-u-autu/
Ned071

#12508 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

Mlad i Nevin wrote:Imam Opel Omegu 2.5 tds i rikno mi motor. Da kupim drugi motor plus ruke ulje i ostalo izašlo bi oko 800 KM. Auto je 97 god, na oko nije loš, osim rubova ali to meni nije bitno. Sve ostalo je poprilično u dobrom stanju, ima klimu tempomat itd. Mnogi me ubjeđuju da je prodam za džabe na otpad i kupim Golfa 2 a meni se opet ne uzima to govno od auta, pa već danima razmišljam šta da uradim, matematički ovo ulaganje je na granici isplativosti, ali opet porediti golfa i omegu je nebo i zemlja. Nije da nemam para, mogu priuštiti vozanje i održavanje malo rastrošnijeg auta poput omege, jer volim udobnost i kakvu takvu sigurnost.

Matematika je sljedeća: Omega je registrovana do oktobra, sve ostalo je ispravno na njoj, zamjena motora 800 KM. Golf 2 dizel solidan održavan od jarana (pretpostavimo da nema ulaganja neko vrijeme), 1000 KM, u februaru registracija oko 400 KM, a omegu da dajem u otpad i da vratim policu izvukao bih oko 1000 najviše, znači taman da kupim golfa, ali brzo mu ide i registracija...činjenica je da taj krš bez registracije realno vrijedi max 500 KM a Omega registrovana u ispravnom stanju bar 2000 KM, potrošnja Omege 7-8 l a golfa 5-6. Održavanje i potrošnja je skuplje poprilično ali i komfor i sigurnost je veća. Šta bi bilo pametno uraditi, meni je žao Omegu iskreno baciti u otpad, sa Golfom bi prošao jeftinije ali ne baš puno jeftinije ako uzmemo na duže staze...no opet me strah da nešto drugo rikne na opelu.
A da nadjes kakav dobar jak benzinski motor i stavis plin?
Mlad i Nevin

#12509 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Mlad i Nevin »

To bih i ja, ali gotovo nemoguće je umjesto dizela ubacit benzinca, previše prepravki, a s druge strane teško je naći solidnu Omegu benzinca da ima ove opreme a da nije skupa, i još plin.
Ned071

#12510 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

Ne mora omegin motor... A kakve su prepravke?
530i

#12511 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by 530i »

Ako Omega nije leš onda se isplati srediti. Jer Golfovi 2 su odavno leševi.
Bakir1

#12512 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Bakir1 »

Bio je taj jedan tds motor bas iz omege moram vidjeti ima li jos i po koje pare.
Usput tu ide i onaj stari motor iz bmw-a e34 koji je nikakvih para.
A ono budeš bas lord i u omegu naguras M57 motor :D
Ned071

#12513 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

To ti ja kazem... Napravis presretaca a na plin. Kad vec radis
condy

#12514 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

To nije mal trosak za auto tog godista, i to su s obzirom na vrijednost vozila, velika ulaganja, pa ako imas namjeru vozit ga jos neko vrijeme, par godina, onda je bolja opcija ulozit pare u Omegu. Ako imas namjeru ubrzo kupit mozda nesto novije, onda idi na Golfa kao kratko prelazno rjesenje do tada, da ne ulazes pare u Omegu pa je onda prodavati.
condy

#12515 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by condy »

the_hooligan_ec wrote:Da li je neko ugradjivao sebi u auto ovaj satic za pokazivanje temperature rashladne tekucine ili zna ko to radi na kojem principu se ugradjuje i je li bar tacno sta...
Vecina vozila ima kazaljku za temperaturu rashladne tecnosti. Vise manje sva vozila. Pazo 508 ima i kazaljku temperature ulja u motoru. Dok aktuelni C4 nema ove kazaljke za temperaturu rashladne tecnosti. Za mene je ovo neisplativo, nepouzdano i nepotrebna investicija bacanje para. Pretpostavljam da pitas za neko starije vozilo ili mozda za ovaj C4? I starija vozila koliko se sjecam imaju crvenu lampicu ako se pregrije. Kod C4 elektronika bi na displeju upozorila kad bi doslo do povecanja temperature. Jedino sto elektronika nece upozoriti kad ne moze postici temperaturu predvidjenu kad ode termostat, pa to vidis na kazaljci.
Bakir1

#12516 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Bakir1 »

Ned071 wrote:To ti ja kazem... Napravis presretaca a na plin. Kad vec radis
M57 je strasni CR motor od bmw- a, bio je u omegi poslije DTI a od e39 pa dalje sto ce reci da nije skup...
120 kW u omegi derao bi sve redom a jako zahvalan motor...
Moja je zelja e34 x napakovati sa Tim motorom i to touringa ili e30 :D
the_hooligan_ec

#12517 Re: Pitamo Mehanicare ?

condy wrote:
the_hooligan_ec wrote:Da li je neko ugradjivao sebi u auto ovaj satic za pokazivanje temperature rashladne tekucine ili zna ko to radi na kojem principu se ugradjuje i je li bar tacno sta...
Vecina vozila ima kazaljku za temperaturu rashladne tecnosti. Vise manje sva vozila. Pazo 508 ima i kazaljku temperature ulja u motoru. Dok aktuelni C4 nema ove kazaljke za temperaturu rashladne tecnosti. Za mene je ovo neisplativo, nepouzdano i nepotrebna investicija bacanje para. Pretpostavljam da pitas za neko starije vozilo ili mozda za ovaj C4? I starija vozila koliko se sjecam imaju crvenu lampicu ako se pregrije. Kod C4 elektronika bi na displeju upozorila kad bi doslo do povecanja temperature. Jedino sto elektronika nece upozoriti kad ne moze postici temperaturu predvidjenu kad ode termostat, pa to vidis na kazaljci.
Opel Astra h 1.6 twinport 2005 iskreno onako pitam jer vidim na ebay ima isto ovo ali ide na obd konekciju i tacan je al je i dobro poskupo za nas standard.U svakom slucaju hvala neda mi se kasnije peglati pa ovo spajati nesto busiti itd.. na kraju krajeva ima ona android torque aplikacija :P :-D
Ned071

#12518 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

Bakir1 wrote:
Ned071 wrote:To ti ja kazem... Napravis presretaca a na plin. Kad vec radis
M57 je strasni CR motor od bmw- a, bio je u omegi poslije DTI a od e39 pa dalje sto ce reci da nije skup...
120 kW u omegi derao bi sve redom a jako zahvalan motor...
Moja je zelja e34 x napakovati sa Tim motorom i to touringa ili e30 :D
Ma jok... Kakvog sestaka uvalit :)
DylanD

#12519 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by DylanD »

Druze, to za promjenu motora je mene zadesilo na mom G3, i ispalo mr prije 3 godine 800km sve ukupno.Ovo ti pisem ako si u Sarajevu,da odes do Jakog u Reljevu, iako je opasan ko zilet,bilo bi dobrl ako bi istao sa preporukom). A znam zanat.Kod mene je preskocio zupcasti na 161 hiljadi (prvi vlasnik), tj 11000 je motor vrtio poslije velikog servisa i tapija...
basicm

#12520 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by basicm »

Bakir1 wrote:Bio je taj jedan tds motor bas iz omege moram vidjeti ima li jos i po koje pare.
Usput tu ide i onaj stari motor iz bmw-a e34 koji je nikakvih para.
A ono budeš bas lord i u omegu naguras M57 motor :D
:)
Haman na saraf sve.
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#12521 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by liaar »

DylanD wrote:Druze, to za promjenu motora je mene zadesilo na mom G3, i ispalo mr prije 3 godine 800km sve ukupno.Ovo ti pisem ako si u Sarajevu,da odes do Jakog u Reljevu, iako je opasan ko zilet,bilo bi dobrl ako bi istao sa preporukom). A znam zanat.Kod mene je preskocio zupcasti na 161 hiljadi (prvi vlasnik), tj 11000 je motor vrtio poslije velikog servisa i tapija...
Jaki jedini majstor u Kantonu SA koji je staroj Feliciju vratio u vozno stanje.
Težak majstor ko zemlja, al' zna zanat.
_ado_

#12522 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by _ado_ »

the_hooligan_ec wrote:
condy wrote:
Opel Astra h 1.6 twinport 2005 iskreno onako pitam jer vidim na ebay ima isto ovo ali ide na obd konekciju i tacan je al je i dobro poskupo za nas standard.U svakom slucaju hvala neda mi se kasnije peglati pa ovo spajati nesto busiti itd.. na kraju krajeva ima ona android torque aplikacija :P :-D
zasto ce ti dodatni pokazivac kad mozes uci u opcije i na displeju imati temp motora?
the_hooligan_ec

#12523 Re: Pitamo Mehanicare ?

Iskreno mrsko svaki put nesto pritiskati ulaziti u tajni meni iako znam za njeg..al et odustao sam od ovog led satica svakako naći će se neki nacin
mad_max_ba

#12524 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mad_max_ba »

.

objašnjeno iznad
kabal1337

#12525 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by kabal1337 »

obd 2 bluetooth...
Post Reply