Izrael je opet pocinio zlocin!
- BHCluster
#12501 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Full Video
- Arteta
#12502 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Nije tacno, u sestodnevnom ratu su imali vise od 3x aviona i vise od 3x tenkova.oridjidji wrote: U svim ciniocima bili su slabiji od Izraela, osim u ljudstvu, sto pokazuju i rezultati tih ratova.
Sta cemo sa Otokorovim Altajem? Prvi tenk turske proizvodnje. Isto tako tu je niz napredaka u vojnoj inudstriji od stranih lovaca koje proizvode sami poput F-16, ATAK helikoptera, ANKA bespilotnim letjelicama, MILGEM brodovima, PANCER haubicama i td.
Jeste to stoji da je Izrael tehnoloski napredniji, ali opet to nije razlika kao unazad 30-40 godina. Turska je na putu da svoju industriju naoruzanja dovede do toga da se razvijaju iskljucivo iz svojih resursa, ovise o svojim potencijalima i da to bude smjernica za ubuduce. Niko nema garancije u koji ce podvig naredni Turci krenuti sa svojom vojnom industrijom. Slicna je prica sa Iranom. Mnogo toga danas mogu razviti sami, a prije nisu mogli ni to.
Da napomenem koliko mi je poznato i u Izraelu i Turskoj vojni rok je obavezan, tako da nije jednako racunati na populaciju od 7 miliona Izraelaca i gotovo 80 miliona Turaka.
Relevantniji strucnjaci Izrael bez obzira sto je nuklearna sila, smatraju slabijom vojskom od Turske.
U Jomkipurskom ratu su takodje imali prednost u naoruzanju, mislim da je sam Egipat imao vise aviona, tenkova i brodova od Izraela, ali tada je razlika izmedju Arapa i Izraela bila manja nego u sestodnevnom, danas je Izrael dosta napredovao i mislim da nikad nije bio jaci.
Koliko ima tih Altaja i koliko su provjereni?
Ovo boldano je kljuc, kako mislis da bubam 5 miliona turaka dodje do Izraela da tamo ratuje, misli li im ko cuvati domovinu?
Najveca prednost Izraela je obucenost njihovih ljud, zbog toga su razbijali Arape i razbit ce i Turke ako bude trebalo.
- jao_situacije
#12503 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Arteta wrote:Nije tacno, u sestodnevnom ratu su imali vise od 3x aviona i vise od 3x tenkova.oridjidji wrote: U svim ciniocima bili su slabiji od Izraela, osim u ljudstvu, sto pokazuju i rezultati tih ratova.
Sta cemo sa Otokorovim Altajem? Prvi tenk turske proizvodnje. Isto tako tu je niz napredaka u vojnoj inudstriji od stranih lovaca koje proizvode sami poput F-16, ATAK helikoptera, ANKA bespilotnim letjelicama, MILGEM brodovima, PANCER haubicama i td.
Jeste to stoji da je Izrael tehnoloski napredniji, ali opet to nije razlika kao unazad 30-40 godina. Turska je na putu da svoju industriju naoruzanja dovede do toga da se razvijaju iskljucivo iz svojih resursa, ovise o svojim potencijalima i da to bude smjernica za ubuduce. Niko nema garancije u koji ce podvig naredni Turci krenuti sa svojom vojnom industrijom. Slicna je prica sa Iranom. Mnogo toga danas mogu razviti sami, a prije nisu mogli ni to.
Da napomenem koliko mi je poznato i u Izraelu i Turskoj vojni rok je obavezan, tako da nije jednako racunati na populaciju od 7 miliona Izraelaca i gotovo 80 miliona Turaka.
Relevantniji strucnjaci Izrael bez obzira sto je nuklearna sila, smatraju slabijom vojskom od Turske.
U Jomkipurskom ratu su takodje imali prednost u naoruzanju, mislim da je sam Egipat imao vise aviona, tenkova i brodova od Izraela, ali tada je razlika izmedju Arapa i Izraela bila manja nego u sestodnevnom, danas je Izrael dosta napredovao i mislim da nikad nije bio jaci.
Ovo boldano je kljuc, kako mislis da bubam 5 miliona turaka dodje do Izraela da tamo ratuje, misli li im ko cuvati domovinu?
Najveca prednost Izraela je obucenost njihovih ljud, zbog toga su razbijali Arape i razbit ce i Turke ako bude trebalo.
ko će bolan razbiti, pičke koje se boje palestinskih tinejdžera naoružanih ciglama
mogu oni imati svu tehnologiju svijeta turci bi ih pregazili ko plitak potok, njihovi vojnici osim par specijalnih jedinica nemaju muda i tu je kraj priče i njihovog ratovanja
lako je krhati civile iz aviona i pucati po bolnicama i školama iz brodova četnici i oni mogu zajedno razvijati taktike ratovanja
- Kikibombona
#12504 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Treba jebat cioniste jednom za svagda...

- Arteta
#12505 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Ostat ce zapisano u historiji da je Izrael za 6 dana porazio Egipat, Siriju i Jorda, manjim dijelom Irak za 6 dana i zauzeo teritoriju cak 5x vecu od svog teritorija.jao_situacije wrote:Arteta wrote:Nije tacno, u sestodnevnom ratu su imali vise od 3x aviona i vise od 3x tenkova.oridjidji wrote: U svim ciniocima bili su slabiji od Izraela, osim u ljudstvu, sto pokazuju i rezultati tih ratova.
Najveca prednost Izraela je obucenost njihovih ljud, zbog toga su razbijali Arape i razbit ce i Turke ako bude trebalo.![]()
![]()
![]()
ko će bolan razbiti, pičke koje se boje palestinskih tinejdžera naoružanih ciglama
mogu oni imati svu tehnologiju svijeta turci bi ih pregazili ko plitak potok, njihovi vojnici osim par specijalnih jedinica nemaju muda i tu je kraj priče i njihovog ratovanja
lako je krhati civile iz aviona i pucati po bolnicama i školama iz brodova četnici i oni mogu zajedno razvijati taktike ratovanja

Ne znam sta su ti na hutbi napricali, ali oni su zadnji za kog se moze reci da su picke.
- jao_situacije
#12506 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Mesdžidul Aksa je po hadisu izgrađen 40 godina nakon Mesdžidul Haram(muttefekun alejhi), poznato je da je Ibrahim a.s. došao u Jeruzalem nakon Mekke, Ebu Ubejjde je oslobodio Jeruzalem sa halifom Omerom r.a. nakon čega su pristupili čišćenju obnovi i uređenju Mesdžidul Aksasalik79 wrote:Apsolutno sva priznata/ugledna ulema, i sa jedne i sa druge strane, se stoljecima bezuvjetno slaze oko tog pitanja, ali eto - sada ce neki novi "alimi" tvrditi drugacije. Suvise smijesno da bih se, uopce, u tu "raspravu" upustao.asurbanipal wrote:salik79 wrote: Kakva metafora, dragi Asu?! Nadji mi ijednog sijskog, ili sunijskog alima, koje bi potvrdio ovu tezu, koju mogu plasirati jedino "alimi" i "ulema" koju slijedi jedan @Diwan. A svi znamo koji su ti likovi...
Moj stav je da se ovdje više radi o političkom nego vjerskom pitanju. Zanimljivo je da se i šiitski učenjaci vežu za "mit o Al-Aqsi" koja je sagrađena ni manje ni više nego za vrijeme Emevija. No, iza svega toga se krije politika. Isto važi i za cionističi mit o širenju "Svete Zemlje" i "Eretz Israelu"...
Koliko je meni poznato, Al-Aksa mesdzid je bio jos za vrijeme Omera r.a. izgradjen?!
što se tiče emevija Velid ibn Abdul-Melik je obnovio i proširio Mesdžidul Aksa a ne izgradio, vladao je od 86-96. hidž. tj. 705.-715. g
Mesdžidul Aksa postoji hiljadama godina samo se proširivala i dograđivala i obnavljala nekoliko puta za vrijeme svog postojanja
- jao_situacije
#12507 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Arteta wrote: Ne znam sta su ti na hutbi napricali, ali oni su zadnji za kog se moze reci da su picke.

-
strucnjak_kofol
#12508 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Znaci guslo vam je efendija lazi i gluposti, pa mogu ti i reci vidi se iz tvojih upisa na temi..jao_situacije wrote:Arteta wrote: Ne znam sta su ti na hutbi napricali, ali oni su zadnji za kog se moze reci da su picke.
- vivaldi
#12509 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
jewsima ne moze tamo niko pera odbit, da ih je kojim slucajem vise od par miliona, bili bi svjetsko cudo. a i sad su malo cudoArteta wrote:Ostat ce zapisano u historiji da je Izrael za 6 dana porazio Egipat, Siriju i Jorda, manjim dijelom Irak za 6 dana i zauzeo teritoriju cak 5x vecu od svog teritorija.
- jao_situacije
#12510 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
znači ti si arteta klonstrucnjak_kofol wrote:Znaci guslo vam je efendija lazi i gluposti, pa mogu ti i reci vidi se iz tvojih upisa na temi..jao_situacije wrote:Arteta wrote: Ne znam sta su ti na hutbi napricali, ali oni su zadnji za kog se moze reci da su picke.
nakotilo vas se dosta, treba čmoljo češće navratiti na politiku
-
strucnjak_kofol
#12511 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
nisam ja niciji klon, vec se smijem kolicini gluposti koju pises,nek vala navrati,da malo se ismije tvojim izvalama
-
oridjidji
#12512 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Pa kad su takve mange sto ne pocistise Hezbollah 2006? Vec potpisase sa njim primjerje.Nisu se prosetali Juznim Libanom kako su mislili, vec su dozivjeli fijasko. Mislili su da ce s istom lakocom, sa manjkom vojne angaziranosti poraziti Hezbollah, a ono corak. Moze im se odati pocast samo sto su Liban preorali aviobombama. Ratove nekada i danas nisu jednaki. Osvojiti Sinaj koji je povrsinom veci od nase zemlje, sa par priobalnih gradica, koji danas nema milion i po stanovnika, a koliko je imao te famozne 1967 bog sami zna, barem za armiju poput izraelske u jednom iznenadnom i preventivnom ratu, prvo ravnajuci aerodrume neprijatelja, koji je pratio svojevrsni Blickrik na terenu, tada je bilo krupno vojno postignuce. Samo osvajanjem Sinaja Izrael je osvojio 3 put vecu teritoriju od sebe. To je inace tako gusta sredina, da imas trci godinu pa naleti na grad. U Siriji i Jordanu nisu ni izbliza velika osvajanja, ali gubitci koji su nanjeli istima natjerali su ih na kapitulaciju. I mi pricamo o njima kao o ozbiljnim vojskama.Arteta wrote:Ostat ce zapisano u historiji da je Izrael za 6 dana porazio Egipat, Siriju i Jorda, manjim dijelom Irak za 6 dana i zauzeo teritoriju cak 5x vecu od svog teritorija.jao_situacije wrote:Arteta wrote:
Nije tacno, u sestodnevnom ratu su imali vise od 3x aviona i vise od 3x tenkova.
Najveca prednost Izraela je obucenost njihovih ljud, zbog toga su razbijali Arape i razbit ce i Turke ako bude trebalo.![]()
![]()
![]()
Ne znam sta su ti na hutbi napricali, ali oni su zadnji za kog se moze reci da su picke.
Precjenjujes ih samo zbog proslosti. Svi ozbiljni analiticari po snazi vojsku Izraela svrstavaju iza Turske. Rekoh ti sta je jedina prednost Izraela u odnosu na Tursku, to sto su nuklearna sila. To sto imaju iskustva sa trecerazrednim armijama, ne cini ih doktorima ratovanja. Ipak pricamo o 1967. i 1973. godini.
- Kikibombona
#12513 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Ma Turci imaju kvantitet ali nemaju kvalitet.oridjidji wrote:
Precjenjujes ih samo zbog proslosti. Svi ozbiljni analiticari po snazi vojsku Izraela svrstavaju iza Turske. Rekoh ti sta je jedina prednost Izraela u odnosu na Tursku, to sto su nuklearna sila. To sto imaju iskustva sa trecerazrednim armijama, ne cini ih doktorima ratovanja. Ipak pricamo o 1967. i 1973. godini.
Obavjestajne sluzbe su im karina. Ratuju sa PKK 40 godina i nista im ne mogu. Ovi govore da ulaze i krecu se kroz Tursku kako zele. Evo i sada, kontrolisu im nekoliko gradova. Na desetine vojnika i policajaca je poginulo u posljednjih par mjeseci. Turci rokaju vlastite gradove tenkovima sa brda, ne mogu uci u gradove i poraziti djecu iz grupe YDG-H koja je naoruzana puskicama.
Izrael bi bez ikakve sumnje razvalio Tursku ako bi napali. Razvalili bi im mornaricu i avijaciju. Kako uopste mislis da bi Turci krocili nogom na tlo Izraela?
-
oridjidji
#12514 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Ti koji o tursko-kurdskim odnosima pricas na levelu SRNE, tesko da ces koju pametnu na ovu temu reci. Kad ono rece da Kurdi sa cvijecem i muzikom cekaju Isilu u gradu Kobane. Ta mi je bila najaca.Kikibombona wrote:Ma Turci imaju kvantitet ali nemaju kvalitet.oridjidji wrote:
Obavjestajne sluzbe su im karina. Ratuju sa PKK 40 godina i nista im ne mogu. Ovi govore da ulaze i krecu se kroz Tursku kako zele. Evo i sada, kontrolisu im nekoliko gradova. Na desetine vojnika i policajaca je poginulo u posljednjih par mjeseci. Turci rokaju vlastite gradove tenkovima sa brda, ne mogu uci u gradove i poraziti djecu iz grupe YDG-H koja je naoruzana puskicama.
Izrael bi bez ikakve sumnje razvalio Tursku ako bi napali. Razvalili bi im mornaricu i avijaciju. Kako uopste mislis da bi Turci krocili nogom na tlo Izraela?
U ovoj eri ratovanja, Izrael nad Turskom samo moze preventivnim napadom steci prednost. To kako bi stigli do izraelske granice, to je vec neki drugi par rukava, jos mnogo toga mora da se promjeni da bi oni zaratovali medju sobom. Recimo kada bi pao Assad, a tamo stigao proturski orijentisan lider, mozda bi takvo sto bilo i moguce. Naravno morali bi imati zahladjenje odnosa izmedju njih, medjutim oni rade na normalizaciji odnosa i svaki dan veze izmedju njih su bolje i bolje.
Ako ti se mrzi citati mene, procitaj sta se ovdje o njima govori:
http://www.mycity-military.com/Vojske-s ... snage.html
- Kikibombona
#12515 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Desetine turskij vojnika gine na istoku Sirije. Nekakva djeca iz grupe YDG-H kontrolisu nekoliko gradova. Turci sa brda tenkovima rokaju. Kazu da ce im trebati 2-3 mjeseca da osvoje vlastite gradove koje su im djeca zauzela protjeravsi sigurnosne snage i ponizivsi obavjestajne sluzbe.oridjidji wrote: Ti koji o tursko-kurdskim odnosima pricas na levelu SRNE, tesko da ces koju pametnu na ovu temu reci. Kad ono rece da Kurdi sa cvijecem i muzikom cekaju Isilu u gradu Kobane. Ta mi je bila najaca.Evo sada Kurdi gospodare sa nekoliko turskih gradova, a kriju se po sahtovima od Turaka u istima, da ih nebi eleminisali. Gerilci bili i ostali. Rupa od vojske. Kada ih ti opisujes oni i samu Ankaru mogu osvojiti.
U ovoj eri ratovanja, Izrael nad Turskom samo moze preventivnim napadom steci prednost. To kako bi stigli do izraelske granice, to je vec neki drugi par rukava, jos mnogo toga mora da se promjeni da bi oni zaratovali medju sobom. Recimo kada bi pao Assad, a tamo stigao proturski orijentisan lider, mozda bi takvo sto bilo i moguce. Naravno morali bi imati zahladjenje odnosa izmedju njih, medjutim oni rade na normalizaciji odnosa i svaki dan veze izmedju njih su bolje i bolje.
Kurdi naravno nisu nikakva vojska. U tome i jeste problem. To sto su nikakva vojska pokazuje koliko su Turci zapravo slabi.
-
The 51st State
#12516 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
haj ne lupetaj vise..., ogranicena operacija sa ogranicenim resursima i to prvenstveno policijska uz asistenciju vojske..., da hoce skrsili bi ih za sedam dana u tim gradovima(doduse i gradove uz to), no ipak se radi o odgovornoj drzavi prema svojim gradjanima u srazu sa teroristima...
-
sumirprimus
#12517 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
realno im stvaraju problem godinama, kako ih pobijediti a da se ne okarakretise kao masovni zlocin?
relacija turska .izrael,sumnjam da ce ikad doc do konflikta..
ako zagusti tu je ujko sem...
-
The 51st State
#12518 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
jasno je da se radi o dugogodisnjem konfliktu niskog inteziteta te je smjesno zarad toga o nekakvim vojnim kompetencijama srati...sumirprimus wrote:realno im stvaraju problem godinama, kako ih pobijediti a da se ne okarakretise kao masovni zlocin?
-
oridjidji
#12519 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
De Kiki subjektivan si previse. Mislim da na ovu temu sa tobom nema razgovora.Kikibombona wrote:Desetine turskij vojnika gine na istoku Sirije. Nekakva djeca iz grupe YDG-H kontrolisu nekoliko gradova. Turci sa brda tenkovima rokaju. Kazu da ce im trebati 2-3 mjeseca da osvoje vlastite gradove koje su im djeca zauzela protjeravsi sigurnosne snage i ponizivsi obavjestajne sluzbe.oridjidji wrote: Ti koji o tursko-kurdskim odnosima pricas na levelu SRNE, tesko da ces koju pametnu na ovu temu reci. Kad ono rece da Kurdi sa cvijecem i muzikom cekaju Isilu u gradu Kobane. Ta mi je bila najaca.Evo sada Kurdi gospodare sa nekoliko turskih gradova, a kriju se po sahtovima od Turaka u istima, da ih nebi eleminisali. Gerilci bili i ostali. Rupa od vojske. Kada ih ti opisujes oni i samu Ankaru mogu osvojiti.
Kurdi naravno nisu nikakva vojska. U tome i jeste problem. To sto su nikakva vojska pokazuje koliko su Turci zapravo slabi.
-
sumirprimus
#12520 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
gonjanje gerile po brdima i otvoren vojni sukob dvbije vojne sile, od kojih je jedna nuklearna, a druga drzi atomke trece strane...kikiii odvad... 
- jao_situacije
#12521 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
jesi jesi klon, i to ofiranstrucnjak_kofol wrote:nisam ja niciji klon, vec se smijem kolicini gluposti koju pises,nek vala navrati,da malo se ismije tvojim izvalama
- BHCluster
#12522 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Grčka priznala Palestinu kao nezavisnu državu

Posebna plenarna sjednica grčkog parlamenta održana je u utorak, gdje je izglasano priznavanje Palestine kao nezavisne države.
Prijedlog za priznavanje Palestine iznio je predsjednik parlamenta Bikos Voutsis, čiji je prijedlog jednoglasno usvojen.
U pratnji premijera Grčke sjednici parlamenta prisustvovao je i predsjednik Palestine Mahmoud Abbas. Premijer Aleksis Tsipras izjavio je da će Grčka ubuduće u službenim dokumentima, umjesto termina Palestinska uprava, koristiti naziv država Palestina.
U posljednjih nekoliko godina, sve više državnih parlamenata u Evropi priznalo je nezavisnost Palestine.
מזל טוב

Posebna plenarna sjednica grčkog parlamenta održana je u utorak, gdje je izglasano priznavanje Palestine kao nezavisne države.
Prijedlog za priznavanje Palestine iznio je predsjednik parlamenta Bikos Voutsis, čiji je prijedlog jednoglasno usvojen.
U pratnji premijera Grčke sjednici parlamenta prisustvovao je i predsjednik Palestine Mahmoud Abbas. Premijer Aleksis Tsipras izjavio je da će Grčka ubuduće u službenim dokumentima, umjesto termina Palestinska uprava, koristiti naziv država Palestina.
U posljednjih nekoliko godina, sve više državnih parlamenata u Evropi priznalo je nezavisnost Palestine.
מזל טוב
- Rampage
#12523 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Svaka čast Grcima na ovom potezu
Trebalo bi da je Grčka 137. država članica UN-a koja je priznala Palestinu:
https://en.wikipedia.org/wiki/Internati ... _Palestine
Trebalo bi da je Grčka 137. država članica UN-a koja je priznala Palestinu:
https://en.wikipedia.org/wiki/Internati ... _Palestine
- Arteta
#12524 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
ti nisi? ostali zastitnici sunita sa foruma nisu?oridjidji wrote:De Kiki subjektivan si previse. Mislim da na ovu temu sa tobom nema razgovora.Kikibombona wrote:Desetine turskij vojnika gine na istoku Sirije. Nekakva djeca iz grupe YDG-H kontrolisu nekoliko gradova. Turci sa brda tenkovima rokaju. Kazu da ce im trebati 2-3 mjeseca da osvoje vlastite gradove koje su im djeca zauzela protjeravsi sigurnosne snage i ponizivsi obavjestajne sluzbe.oridjidji wrote: Ti koji o tursko-kurdskim odnosima pricas na levelu SRNE, tesko da ces koju pametnu na ovu temu reci. Kad ono rece da Kurdi sa cvijecem i muzikom cekaju Isilu u gradu Kobane. Ta mi je bila najaca.Evo sada Kurdi gospodare sa nekoliko turskih gradova, a kriju se po sahtovima od Turaka u istima, da ih nebi eleminisali. Gerilci bili i ostali. Rupa od vojske. Kada ih ti opisujes oni i samu Ankaru mogu osvojiti.
- Arteta
#12525 Re: Izrael je opet pocinio zlocin!
Da da fijasko, a pola Libanona razruseno.oridjidji wrote:
Pa kad su takve mange sto ne pocistise Hezbollah 2006? Vec potpisase sa njim primjerje.Nisu se prosetali Juznim Libanom kako su mislili, vec su dozivjeli fijasko. Mislili su da ce s istom lakocom, sa manjkom vojne angaziranosti poraziti Hezbollah, a ono corak. Moze im se odati pocast samo sto su Liban preorali aviobombama. Ratove nekada i danas nisu jednaki. Osvojiti Sinaj koji je povrsinom veci od nase zemlje, sa par priobalnih gradica, koji danas nema milion i po stanovnika, a koliko je imao te famozne 1967 bog sami zna, barem za armiju poput izraelske u jednom iznenadnom i preventivnom ratu, prvo ravnajuci aerodrume neprijatelja, koji je pratio svojevrsni Blickrik na terenu, tada je bilo krupno vojno postignuce. Samo osvajanjem Sinaja Izrael je osvojio 3 put vecu teritoriju od sebe. To je inace tako gusta sredina, da imas trci godinu pa naleti na grad. U Siriji i Jordanu nisu ni izbliza velika osvajanja, ali gubitci koji su nanjeli istima natjerali su ih na kapitulaciju. I mi pricamo o njima kao o ozbiljnim vojskama.
Hezbollah je jedini koji se protiv Izraela pozitivno pokazao i nema govora da su jaki kada je gerilsak borba u pitanju, ali cijenice su da je Izrael ostvario svoje ciljeve, oni uopste u tom ratu nisu ni planirali zauzimati Libanon, nema nikakve logike.
Ako je tako lako bombardovati aerodrome neprijatelja, zasto ovi se nisu sjetili pa prvi njima bombarovali aerodrome?
Sinaj je rijetko naseljen, niko tu nije n i planirao gerilsko ratovanje, ali na takvom prostoru itekako vojne vjestine dolaze da izrazaja jer nema skrivanja iza civila.