Slike starog Sarajeva
- addem
#12501 Re: Slike starog Sarajeva
Svaki vakat je najgori vakat
- black
#12502 Re: Slike starog Sarajeva
dalmatinska

sedam suma u pozadini

sedam suma u pozadini

- Porodice Foht
#12503 Re: Slike starog Sarajeva
Mislim da je u islamu bas zabranjeno prekopavanje mezara i otud razlika izmedju krscanskih zemalja koje spominjes s BiH gdje IZ ima autonomiju u odlucivanju o tim stvarima.Vjerovatno prekopani i napravljen parkMožda su ovi mezari imali i neku istorijsku vrijednost, pa ih je trebalo ostaviti, ali kod nas generalno ljudi imaju neka poremećena očekivanja da groblja trebaju trajati vječno. Pa u jednoj Švicarskoj prekopaju grobove nakon 20 godina, samo kod nas groblja u centru grada zauzeli umrli iz 1850., a svježe umrle čije grobove neko i obiđe kopaju na periferiji grada.
Meni je cudno da je IZ BiH harem Alipasine dzamije pretvorila u mezarje umrlim koji to nicim posebno ne zasluzuju, poput onog dzudiste, covjek je uzgred bio konvertit.
Pa Nijaz Durakovic, koji je dugo bio osudjivan i proganjan i od same IZ BiH kao ateista i svakakav dobi mjesto u haremu Alipasine dzamije recimo pored jednog generala Mustafe Hajrulahovica Talijana.
- thekupus
#12504 Re: Slike starog Sarajeva
hajd idi osamari se necim tvrdimPorodice Foht wrote:poput onog dzudiste, covjek je uzgred bio konvertit.
- Hajvan
#12505 Re: Slike starog Sarajeva
Foht, FOE 
- Porodice Foht
#12506 Re: Slike starog Sarajeva
Idi ti se rokni ako ti je u istoj ravni r.Talijan i Dukmenic!thekupus wrote:hajd idi osamari se necim tvrdimPorodice Foht wrote:poput onog dzudiste, covjek je uzgred bio konvertit.
- thekupus
#12507 Re: Slike starog Sarajeva
Kakve veze ima sto je bio konvertit? Kako tvoj mozak funkcionira pa si skontao da je to bitno da napises? Kao, otkud da je neko ko se vratio islamu ukopan u haremu dzamije? Zato kazem, udari se necim da se malo dozoves.Porodice Foht wrote:Idi ti se rokni ako ti je u istoj ravni r.Talijan i Dukmenic!thekupus wrote:hajd idi osamari se necim tvrdimPorodice Foht wrote:poput onog dzudiste, covjek je uzgred bio konvertit.
- Porodice Foht
#12508 Re: Slike starog Sarajeva
Nije tebi dobro, druze. Nikako.
To je bio samo opis lika jer mi nije mogao naumpasti na prvu prezime.
To je bio samo opis lika jer mi nije mogao naumpasti na prvu prezime.
-
PM72
#12509 Re: Slike starog Sarajeva
ja bih se prvo bolje raspitao pa onda pisao...čovjek je bio crni pojas tekvandoa,i svaki koje si pomenuo zaslužio je da bude ukopan na nekom "ZVANIČNOM" mjestu.Kad je mogao Kenan Slinić,komandant vatrogasaca kojeg je roknula švalerka-što ne bi ovi dokazani borci ua Bosnu?Porodice Foht wrote: Meni je cudno da je IZ BiH harem Alipasine dzamije pretvorila u mezarje umrlim koji to nicim posebno ne zasluzuju, poput onog dzudiste, covjek je uzgred bio konvertit.
-
zikamu
#12510 Re: Slike starog Sarajeva
@ Foht-a
Talijan proveo 12 godina u JNA i zavrsio kao kapetan 1992. Znaci clan SKJ pod obavezno. Po tvom rezonu bi se moglo postaviti pitanje sta takav jedan konvertit radi na mezarju Alipasine dzamije, jel'de?
Talijan proveo 12 godina u JNA i zavrsio kao kapetan 1992. Znaci clan SKJ pod obavezno. Po tvom rezonu bi se moglo postaviti pitanje sta takav jedan konvertit radi na mezarju Alipasine dzamije, jel'de?
-
Max Bunker
#12511 Re: Slike starog Sarajeva
Topla preporuka svima koje interesuje to Sarajevo iz nekog romantičnog perioda da kupi knjigu "Sarajevo moj grad".
Ima u knjižari "Svijetlost", košta 20 KM i ima jedno devet-deset dijelova ali se svaka može čitati za sebe, ono nisu povezane.
Ima u knjižari "Svijetlost", košta 20 KM i ima jedno devet-deset dijelova ali se svaka može čitati za sebe, ono nisu povezane.
- Banksy
#12512 Re: Slike starog Sarajeva
bitanga_sa_otesa wrote:
- Porodice Foht
#12513 Re: Slike starog Sarajeva
Jaoo, znao sam, jedino ne i ko ce prvi potegnuti nesretnog Slinica u ovoj prici!PM72 wrote:ja bih se prvo bolje raspitao pa onda pisao...čovjek je bio crni pojas tekvandoa,i svaki koje si pomenuo zaslužio je da bude ukopan na nekom "ZVANIČNOM" mjestu.Kad je mogao Kenan Slinić,komandant vatrogasaca kojeg je roknula švalerka-što ne bi ovi dokazani borci ua Bosnu?Porodice Foht wrote: Meni je cudno da je IZ BiH harem Alipasine dzamije pretvorila u mezarje umrlim koji to nicim posebno ne zasluzuju, poput onog dzudiste, covjek je uzgred bio konvertit.
Ti si veteran ABiH, mes’cini pa pojasni mog li u istu ravan r.Talijan, N.Durakovic i majstor teakwondoa? Samo to?
-
PM72
#12514 Re: Slike starog Sarajeva
Šta ćeš kad Bošnjaci nemaju Mirogojno ili Aleju velikana pa im se livada oko Alipašine džamije učinila dovoljno velika.Porodice Foht wrote:Jaoo, znao sam, jedino ne i ko ce prvi potegnuti nesretnog Slinica u ovoj prici!PM72 wrote:ja bih se prvo bolje raspitao pa onda pisao...čovjek je bio crni pojas tekvandoa,i svaki koje si pomenuo zaslužio je da bude ukopan na nekom "ZVANIČNOM" mjestu.Kad je mogao Kenan Slinić,komandant vatrogasaca kojeg je roknula švalerka-što ne bi ovi dokazani borci ua Bosnu?Porodice Foht wrote: Meni je cudno da je IZ BiH harem Alipasine dzamije pretvorila u mezarje umrlim koji to nicim posebno ne zasluzuju, poput onog dzudiste, covjek je uzgred bio konvertit.
Ti si veteran ABiH, mes’cini pa pojasni mog li u istu ravan r.Talijan, N.Durakovic i majstor teakwondoa? Samo to?
- dječak sa šibicama
#12515 Re: Slike starog Sarajeva
Ista prica Hambina carina, tamo su nisani bili kad smo mi bili djeca, to je sve uklonjeno i grobovi ljudi koji su umrli prije 60 godina vise ne postoje. Ostao je poneki, uglavnom potonuli u zemlju, jos osamdesetij godina proslog vijeka vecina tih nisana su bili skoro pod zemljom.high_volume wrote:I sa mezarima i nišanima sa starog groblja na KovačimaHaris.ba wrote: Šta je bilo sa ovolikim mezarima u današnjem parku i spred Predsjedništva?
Podsjeti me na jednu temu na forumu - otkud pravo Islamskoj zajednici da kopa umrle oko Alipašine džamije.
Nakon rata kopaju ljude nanovo.
Meni je to nepostovanje mrtvih, ali sa druge strane, sta mrtvi znaju.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#12516 Re: Slike starog Sarajeva
Dukmenic je covjek ustati pa spomenuti. Bio je clan Crnih Labudova, nekoliko puta ranjavan, uz Aliju proveo dosta vremena kao jedan od pratilaca. Stotine djece kroz tekvando sklonio s ulice i dao im neku zanimaciju a da to nije klosarenje, drogiranje i sl ulicni sportovi. Možda je mogao biti i negdje drugo ukopan, ali nema veze, neka je i kod Alipasine Dzamije.Porodice Foht wrote:Jaoo, znao sam, jedino ne i ko ce prvi potegnuti nesretnog Slinica u ovoj prici!PM72 wrote:ja bih se prvo bolje raspitao pa onda pisao...čovjek je bio crni pojas tekvandoa,i svaki koje si pomenuo zaslužio je da bude ukopan na nekom "ZVANIČNOM" mjestu.Kad je mogao Kenan Slinić,komandant vatrogasaca kojeg je roknula švalerka-što ne bi ovi dokazani borci ua Bosnu?Porodice Foht wrote: Meni je cudno da je IZ BiH harem Alipasine dzamije pretvorila u mezarje umrlim koji to nicim posebno ne zasluzuju, poput onog dzudiste, covjek je uzgred bio konvertit.
Allah da mu se smiluje.
- Porodice Foht
#12517 Re: Slike starog Sarajeva
Onda Osmicu mozemo ocekivati u haremu Begove dzamije!
- Qler
#12518 Re: Slike starog Sarajeva
black wrote:
sedam suma u pozadini
Sad mi je i jasnije sto se zove 7 suma
- Koshpa
#12519 Re: Slike starog Sarajeva
black wrote:dalmatinska
sedam suma u pozadini
a zar sedam suma nije iznad Vratnika koliko ja znam, a ovo sto je na slici je Grdonj.
-
TRANCE
#12520 Re: Slike starog Sarajeva
Zabranjeni su u islamu i nišani i uzimanje love za dženaze i kojekakvi tevhidi, pa hodže kreirele pravila kako njima finansijski odgovaraPorodice Foht wrote:Mislim da je u islamu bas zabranjeno prekopavanje mezara i otud razlika izmedju krscanskih zemalja koje spominjes s BiH gdje IZ ima autonomiju u odlucivanju o tim stvarima.Vjerovatno prekopani i napravljen parkMožda su ovi mezari imali i neku istorijsku vrijednost, pa ih je trebalo ostaviti, ali kod nas generalno ljudi imaju neka poremećena očekivanja da groblja trebaju trajati vječno. Pa u jednoj Švicarskoj prekopaju grobove nakon 20 godina, samo kod nas groblja u centru grada zauzeli umrli iz 1850., a svježe umrle čije grobove neko i obiđe kopaju na periferiji grada.
A mi smo srećom još uvijek sekularna država, pa bi IZ trebala imati autonomiju samo na vlastitom zemljištu da prave šta god hoće dok god se uklapa u regulacioni plan. Da sutra skupština kantona donese odluku da prekopa sva gradska groblja u javnom vlasništvu, IZ može mahati ušima. Ali to se naravno neće nikad desiti zbog jakog uticaja religije u praksi, tako da mirno možeš spavati.
-
TRANCE
#12521 Re: Slike starog Sarajeva
Ima uredba, ali nikad nikog nisu prekopali niti će, već to samo služi za prikupljanje love od naivnih. Pa šta misliš koliko bi se nasilnih ubistava desilo kad dođe u Bosnu nakon pet godina rada na baušteli lola s kajlom oko vrata i istetoviranim "volim te Amina" na podlaktici i skonta da su mu mater prekopali jer nije posthumno plaćala naku taksu JKP Pokopu?vjeshalica wrote:Ma hajde ima uredba grada sarajeva o prekopavanju grobova nakon 10 i vise godina mislim,a da si obilazio ista u skorije vrijeme vidio bi na koliko grobova je polijepljena obavijest o prrkopavanju ako se dug za odrzavanje ne izmiri u odredjenom roku na barama,vlakovu a to nisu groblja na periferiji itd sto odrzava jkp pokop haj zdraoTRANCE wrote: Vjerovatno prekopani i napravljen parkMožda su ovi mezari imali i neku istorijsku vrijednost, pa ih je trebalo ostaviti, ali kod nas generalno ljudi imaju neka poremećena očekivanja da groblja trebaju trajati vječno. Pa u jednoj Švicarskoj prekopaju grobove nakon 20 godina, samo kod nas groblja u centru grada zauzeli umrli iz 1850., a svježe umrle čije grobove neko i obiđe kopaju na periferiji grada.
Zdrao i tebi.
-
high_volume
#12522 Re: Slike starog Sarajeva
Groblje na Kovačima nije bilo "živo" groblje, nije bilo aktivno, niti je bilo pod ingerencijom IZ, kao šro su sada neka muslimanska groblja. Groblje na Kovačima je bio istorijski spomenik. Tu su bili nišani stari i po nekoliko stotina godina. Stotinjak takvih mezara je uklonjeno sa Kovača.dječak sa šibicama wrote:Ista prica Hambina carina, tamo su nisani bili kad smo mi bili djeca, to je sve uklonjeno i grobovi ljudi koji su umrli prije 60 godina vise ne postoje. Ostao je poneki, uglavnom potonuli u zemlju, jos osamdesetij godina proslog vijeka vecina tih nisana su bili skoro pod zemljom.high_volume wrote:I sa mezarima i nišanima sa starog groblja na KovačimaHaris.ba wrote: Šta je bilo sa ovolikim mezarima u današnjem parku i spred Predsjedništva?
Podsjeti me na jednu temu na forumu - otkud pravo Islamskoj zajednici da kopa umrle oko Alipašine džamije.
Nakon rata kopaju ljude nanovo.
Meni je to nepostovanje mrtvih, ali sa druge strane, sta mrtvi znaju.
-
BadBoy
#12523 Re: Slike starog Sarajeva
I meni se na prvu učinilo jasnije, ali onda sam skontao da ovo nije iznad Vratnika, nego negdje Grdonj, ona tamo strana Sedrenika. A koliko znam meni su uvijek govorili da se šuma na Zmajevcu iznad Vratnika prije zvala Sedam šuma...Qler wrote:black wrote:
sedam suma u pozadini
- muha_sa
#12524 Re: Slike starog Sarajeva
BadBoy wrote:I meni se na prvu učinilo jasnije, ali onda sam skontao da ovo nije iznad Vratnika, nego negdje Grdonj, ona tamo strana Sedrenika. A koliko znam meni su uvijek govorili da se šuma na Zmajevcu iznad Vratnika prije zvala Sedam šuma...Qler wrote:black wrote:
sedam suma u pozadini
I sad se valjda tako zove--ako je nisu preimenovali ko mnogo štošta
- dječak sa šibicama
#12525 Re: Slike starog Sarajeva
Sedam suma je na Grdonju, ali te sume vise nema