Srednjovjekovna Bosna
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
Pripovjedac
#1251 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?
...
Last edited by Pripovjedac on 10/07/2021 16:45, edited 1 time in total.
- Challenger__
#1252 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?
U pomenutom slučaju ni pod razno.Pripovjedac wrote:Svaka ikavština nije nužno čakavština.
-
zović
#1253 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?
Profesore imate u navedenom tekstu nekoliko čakavskih idioma!Challenger__ wrote:U pomenutom slučaju ni pod razno.Pripovjedac wrote:Svaka ikavština nije nužno čakavština.
Koji su to?
- Challenger__
#1254 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?
Bogovu ti majku... Ne zna elementarnu razliku između osnovnih pojmova, a on bi da se bavi idiomima u jednom štokavskom tekstu...zović wrote: Profesore imate u navedenom tekstu nekoliko čakavskih idioma!
Koji su to?
Igraj se povjesti Zoviću, odoh da gledam furdbal.
- Challenger__
#1255 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?
p.s.
Prepisao si sa krivog foruma. Navadeni stećak je iz Radimlje, Stolac.
Laku noć.
Laku noć.
-
zović
#1256 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?
Humsko kod Foče!Challenger__ wrote:p.s.
Laku noć.
Sutra dojdi opet!
- Tkd
#1257 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?
Dobro, Hrvati smo. Moram da nabavim kockastu košulju, ali umjesto crveno-bijele kombinacije obući ću zeleno-bijelu
A sada možemo da nastavimo o temi
A sada možemo da nastavimo o temi
-
dinobjelave
#1258 Re: Srednjovjekovna Bosna
Dragi susjedi malo ste mi se pogubili u ovom vaktu.dize se frka oko spomenika kralja tvrtka i dijela povelje koji je izostavljen.ja licno osudzujem tu umjetnicku slobodu i izostavljanje dijela teksta jer pravi se spomenik kralju tvrtku i u taj spomenik je trebalo unijeti kompletan tekst povelje.sad mi nije jasno kao vas to smeta jer kako nama spocitavate izdaju vlastite vjere vi isti ste izdali svoju naciju .ne izjasnjavate se bosancima nego hrvatima( vas licni izbor nesmeta mi uopste) do dolaska austrougarske vi ste bili bosnjaci tj mi smo bili bosnjaci ove ili one vjere ,od tad se odricete svoga i nazivate se hrvatima dakle nevidim problem sto vam to smeta.spomenik podizu bosanci ,bosanskom kralju na bosanskoj zemlji.samo da dodam da sam ponosan na kralja tvrtka ( bogumila,katolika) covjek je imao dvije krune i vjere,ponosan sam na franjevce bosne srebrne koji Su mnogo dobar sacuvali i ucinili u bosni,ponosan Sam na huseina kapetana zmaja od bosne koji se borio za nezavisnost bosne i tu je borbu glavom platio u izgnanstvu,ponosan Sam i na blaza kraljevica generala hos-a i arbih.dakle na sve bosance koji Su se borili za nasu domovinu i za kraj nemam im namjeru prebrojavati krvna zrnca i vjeroispovijest.turci Su nam donijeli islam ,svoju arhitekturu,postojala je sloboda religije,dio je prihvatio islam ko nije zelio nije bio prisiljivan.na kraju Su se ispalili ostavili bosnu na milost i nemilost novim agresorima a mogli Su mnogo vise uraditi( autonomija) koju je imala srbija pod turskom itd
- Pickoo
#1259 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?
slabo ti to sve kontašPripovjedac wrote:
Ma Crkva bosanska nije bila bogumilska. Oni su se jednostavno zvali krstjanima, što je arhaični naziv za kršćane. Moja je neka procjena da su od "mainstream" kršćanstva bili udaljeni koliko u islamu sunitska od šiitske škole.
čuj arhaičan naziv ?? šta želiš reći
odnosno odgovori na ključno pitanje da li su maniheji/dualisti=krščani
bosanski krstjani su bili samo sveštenstvo CB, njih nekoliko stotina, čiji se broj 1466. sveo tek na 50-60 za koliko je did Radin tražio od Venecijanaca da pređe n njihovu teritoriju ALI DA ZADRŽE SVOJU VJERU, ukoliko padne pod osmanlije i "hercegova" zemlja, što i biv te iste godine
- Pickoo
#1260 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?
samo što ti ne kontaš suštinu !!penkalaa wrote: pa po tim genima su Hrvati u dalm zagori i hercegovini najautohtonije stanovništvo, a ne Bosanci iz Bosne
a i to najautohtonije stanovništvo ima jedva 20-30% tih gena, neznam točno
a kao nisu se miješali a i oni smiksani kao bloody mary lol
PRAVI hrvati u zagorju i zagrebačkoj županiji imaju slavensku R1a koju su i donijeli iz Bijele Hrvatske kada su došli na balkan oko 640te
dok dalmatinci, hercegovci i Bošnjaci imaju starosjedilačku I2a
čitaj jadan Dežulovića, napisao je odlična tekst dostupan i onima koji se ne razumiju u tematiku
NAJDRAŽIJI MI JE ovaj dio
Ostalo je, što bi se reklo, povijest: kolibe naših djedova osvanule su doskora išarane natpisima “Hrvat, zauzeto”, “Klukas, zauzeto”, “Kosjenc, zauzeto”, “Tuga i Buga, zauzeto”, iz ove posljednje duge su zimske noći parali krici i šaputanja, i uslijedilo je tisuću i pol godina okrutne okupacije naše stare slave djedovine, za koje smo od tih divljaka sa sjevera, Hrvata, Srba, kako su se sve zvali, silom primili i jezik i običaje i vjeru, sačuvavši tek u Y-kromosomu duboko zakopan davni zapis naše genske haplogrupe I2a2, da ga jednog dana, u dalekoj budućnosti, netko otkrije i otme od historijskog zaborava.
Kako bi rekli naši stari: tko na tvrdom genu svoju povist piše, tom ne može nitko prošlost da izbriše
* Tekst preuzet iz Slobodne Dalmacije
- Pickoo
#1261 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?
de jadan pogledaj još jednom kartuzović wrote:
Kajkavci su Slovenci a ,,pravi Hrvati su samo čakavci i ikavci tj. stari Bosanci i Hercegovci!
- Pickoo
#1262 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?
nisi ti ni n nivou srednjoškolca, ja tematiku držim u malom prstu i mogu ti s pravom reći da pojma nemašktlzi wrote: Ne trebaš ti mene obrazovati, i ne samo zbog toga što je odnos između mene i tebe otprilike na razini doktor znanosti – pučkoškolac. Ti samo izvoli citatom iz relevantnog istraživanja potvrditi ono što si decidirano izrekao – kako je genetika dokazala da su Dalmatinci potomci Delmata i Rimljana.
nije ni čudo što pojma nemaš kad se "obrazuješ"s wikipediektlzi wrote: Iako se smijem, ovo više i nije smiješno već žalosno. Tragično.
U DAI se opisuju događaja za vrijeme cara Heraklija koji je živio … evo ti pa vidi.
http://hr.wikipedia.org/wiki/Heraklije
sa PRVOKLASNOM glupošću tumačenja i neznanja kda se opis DAI Hrvatske sa 11 županija odnosi DISKVALIFIKOVO sam te kao notornu neznalicu iz dalje diskusije SA MNOM, ako neko drugi želi nek se SPUSTI na tvoj nivo neznalice, ja ne želim da više diskutujem sa nekim koji TOLIKO POJMA NEMA
- Pickoo
#1263 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?
sada nešto što će te ubit u pojampenkalaa wrote:znaći po tome su se u Bosni pomješali čakavci ikavci i štokavci ijekavciChallenger__ wrote:Dijalekti su: štokavica, čakavica, kajkavica, a izgovori unutar dijalekata su: ijekavski, ekavski i ikavski.penkalaa wrote:kakva je razlika između dijalekta i izgovora?
eto ja priznajem da pojma nemam
Gigant, jadan, ne zna da i sama čakavica ima ikavski, ekavski i ijekavski izgovor, a ikavica u Bosni i Hercegovini je izgovor štokavskog dijalekta.
A to su sve tzv. refleksije staroslovenskog vokala "jat".
pa smo dobili štokavce ikavce u Bosni?
a gdje se govori ta čakavica ekavica?
u trebinju?
savremeni hrvatski a i bosanski, kao i srpski (onaj što ga je "formatirao" upravo sam Vuk, kradući bosanski jezik) SAVREMENU ŠTOKAVICU su DONIJELI slavenizirani VLASI !!!!!!!!!
u tekstu obratiti pažnju na stranu 138. i dio, žuto boldiran
"Taj njihov način govora bio je jednako tuđ i ostalim jezicima. Stari Hrvati kojima se ovaj inače jedri i zvonki govor nije sviđao, nisu mogli slutiti da će taj "VLAŠKI" JEZIK, kako su ga oni nazivali, jednom postati književni jezik i za njhove potomke. !!!

- Miss RX
#1264 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?
Citam i ne mogu vjerovati da neki misle da smo mi ljudi sa ovih podrucja Hrvati.Moguce je da je neko pleme Hrvata i zalutalo medju nas,moguce je da su i dosli na ova podrucja,ali mi se toliko razlikujemo ,narocito u mentalitetu da tvrdim da smo mi svoji i niciji.Pa tako i crkva je bila bogumilska i svoja i nije bila krscanska.Da je bila krscanska ti ljudi ne bi bili proglaseni hereticima i na kraju unisteni.....Ipak na tim podrucjima plemena Hrvata i Srba uspjeli su da dominiraju i da ubijede katolike i pravoslavce nase drage Bosne kako su oni njihovi .Puno ce vode proteci dok ljudi shvate da nam je BiH zajednicka i da bez obzira na razlike u vjeri trebamo se prihvatiti i medjusobno pomagati jer svi imamo zajednicki jezik,i zajednicku historiju ili povijest.I sudbine su nam povezane.Uhh skrenuh sa teme...
- Pickoo
#1265 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?
NIKAD nikakvi hrvati nisu vidjeli dalje od Zrmanje,Miss RX wrote:Citam i ne mogu vjerovati da neki misle da smo mi ljudi sa ovih podrucja Hrvati.Moguce je da je neko pleme Hrvata i zalutalo medju nas,moguce je da su i dosli na ova podrucja,
kad su došli JEDINO OVDJE oko 640te

tek vremenom jačanjem tog plemena i pobjeđujući susjedna
oni se počinju širiti na susjedne teritorije
da bi u vrijeme kneza Trpimira pokušali na kratko osvojit i Bosnu (TAD PRVI put hrvati su vidjeli Bosnu i Bošnjake i to samo kao vojnici, koji su se brzo i povukli) dakle TEK poslije 200 godina od doseljenja na Balkan
Raukar, Tomislav.: Hrvatska u doba kneza Trpimira (sredina IX. st.)

- Miss RX
#1266 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?
Hvala na odgovoru i vjerujem da su ta plemena Hrvata dolazili kako ratnici.A slicno je bilo i sa plemenima Srba ,Vlaha.To su sve bila ratnicka plemena.Mislim da originalno stanovnistvo ,ti bogumili da su bili dobar i ponosan narod ali ne ratnici.Zato nisu mogli ni opstati.Licno mislim da svi mi koji se osjecamo Bosancima,Bosnjanima i osjecamo tu Bosnu kao nasu ili svoju osjetimo te gene.Hvala jos jednom na mapama i odgovoru.
- Pickoo
#1267 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?
bili su Bošnjaci bogumili ITEKAVI RATNICIMiss RX wrote:Hvala na odgovoru i vjerujem da su ta plemena Hrvata dolazili kako ratnici.A slicno je bilo i sa plemenima Srba ,Vlaha.To su sve bila ratnicka plemena.Mislim da originalno stanovnistvo ,ti bogumili da su bili dobar i ponosan narod ali ne ratnici.Zato nisu mogli ni opstati.Licno mislim da svi mi koji se osjecamo Bosancima,Bosnjanima i osjecamo tu Bosnu kao nasu ili svoju osjetimo te gene.Hvala jos jednom na mapama i odgovoru.
1350. u vrijeme kada je car Dušan silni harao jugoistočnom Evropom i pravio moćno carstvo, napao je i Bosnu, sa ciljem da vrati Zahumlje koje mu je 1322. ćapio Stepan II Kotromanić, i koje Nemanjići nisu mogli nikako prežaliti jer su je smatrali "srpskom zemljom", ali ne samo da nije uspio porazit Bosnu, nego ni vratiti Zahumlje !!! koje je kao dio Bosne ostalo do njenog kraja
tada velika sila Mađarska je pretrpila veliki poraz kod Srebrenika kada je izgubljen carski PEČAT, šti je najveća sramota koja se u to vrijeme mogla desit nekoj vojsci !!!!!
- Miss RX
#1268 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?
Onda logicno ,mozemo reci da ti ljudi nisu bili motivisani rimo-katolicima,i da ih ti ljudi nisu tretirali dobro cim je Bosna saptom pala....tako kazu knjige.Osmanlije su bile najmocnija vojska tada,a izgleda su davali i dobre povlastice sa prelaskom na islam.Ti nasi pretci se nikad nisu ni osjecali krscanima,pa su zato lako i prelazili na islam.To je za mene jedino objasnjenje ,ako su bili i dobri ratnici.Ne znam da li grijesim ,ali ponekad osjecam da je ta daleka vjera i razlika od drugih ostavila traga na meni i drugim ljudima.Mi smo sacuvali neke obicaje koji nas zaista razlikuju i od ostatka islamskog i krcanskog svijeta.
-
penkalaa
#1269 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?
mentalitet i ljudi skoro isti, malo deformiran Turskom okupacijomMiss RX wrote:Citam i ne mogu vjerovati da neki misle da smo mi ljudi sa ovih podrucja Hrvati.Moguce je da je neko pleme Hrvata i zalutalo medju nas,moguce je da su i dosli na ova podrucja,ali mi se toliko razlikujemo ,narocito u mentalitetu da tvrdim da smo mi svoji i niciji.
u svim kraljevstvima su ljudi bili u većini vjere kao i kraljevi i plemstvoMiss RX wrote:Pa tako i crkva je bila bogumilska i svoja i nije bila krscanska.Da je bila krscanska ti ljudi ne bi bili proglaseni hereticima i na kraju unisteni.....
eto jedino su u Bosni bili ti bogumili a vladari kršćani
bez obzira što si musliman, porjeklo ti je najvjerovatnije kršćansko
ali nitko ti nebrani da lažeš sam sebe
a eto i vas su uspjeli Turci dugo vremena ubjeđivati da ste njihovi, tako da me zaboli dali je bilo tako i kod Srba i Hrvata kako tvrdišMiss RX wrote:Ipak na tim podrucjima plemena Hrvata i Srba uspjeli su da dominiraju i da ubijede katolike i pravoslavce nase drage Bosne kako su oni
-
CungaLunga
#1270 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?
penkalaa wrote:
mentalitet i ljudi skoro isti, malo deformiran Turskom okupacijom
u svim kraljevstvima su ljudi bili u većini vjere kao i kraljevi i plemstvo
eto jedino su u Bosni bili ti bogumili a vladari kršćani![]()
bez obzira što si musliman, porjeklo ti je najvjerovatnije kršćansko
ali nitko ti nebrani da lažeš sam sebe![]()
a eto i vas su uspjeli Turci dugo vremena ubjeđivati da ste njihovi, tako da me zaboli dali je bilo tako i kod Srba i Hrvata kako tvrdiš
Mentalitet i ljudi skoro isti, malo deformiran Mlecanskom/Austrijskom/Madjarskom okupacijom
U svim kraljestvima su ljudi bili u vecini vjere kao i kraljevi i plemstvo
eto jedino su u Mogulskoj Indiji bili ti hindusi a vladari muslimani
bez obzira sto si krscanin, porijeklo ti je najvjerovatnije pagansko
ali nitko ti ne brani da lazes sam sebe
Ocigledno te nesto boli, cim trolas vazdan po forumu i zelis dokazivati nekakvo "hrvatsvo". Sigurno su ti preci od rodjenja Isusa do danas bili katolici jelde? Licis na trebinjskog historicara koji je tvrdio da su srbi zivjeli u Trebinju za vrijeme rimskog carstva pa nadalje. Ali samo nastavi, dapace. Uvijek je naucno posmatrati ogranicenost i nesigurnost koja se javlja u psihologiji takozvanih "velikih" Hrvata/Srba/Bosnjaka, odnosno PatriJota
-
Hodidid
#1271 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?
Ma on je katolik bio i prije krscanstva
.
-
penkalaa
#1272 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?
istina na njih zaboravihCungaLunga wrote:
Mentalitet i ljudi skoro isti, malo deformiran Mlecanskom/Austrijskom/Madjarskom okupacijom
zaboravio si jednu važnu činjenicu, a ta je da su tamo stranci vladali i uspjeli su islamizirati 20-30% populacijeCungaLunga wrote: U svim kraljestvima su ljudi bili u vecini vjere kao i kraljevi i plemstvo
eto jedino su u Mogulskoj Indiji bili ti hindusi a vladari muslimani![]()
slično kao što su u Bosni stranci Turci došli i islamizirali 50%
govorim o domicilnim vladarima i plemstvu
bilo je tu i kolonija o kojima možemo razgovarati ali to je nešto sasvim drugo
pa šta se imam tu lagati, šta misliš da vjerujem da su Hrvati katolici od 2000g p.n.e?CungaLunga wrote: bez obzira sto si krscanin, porijeklo ti je najvjerovatnije pagansko
ali nitko ti ne brani da lazes sam sebe![]()
ne dokazujem nikakvo Hrvatstvo, nego malo zahebaem Bošnjake koji iskrivljuju činjeniceCungaLunga wrote: Ocigledno te nesto boli, cim trolas vazdan po forumu i zelis dokazivati nekakvo "hrvatsvo". Sigurno su ti preci od rodjenja Isusa do danas bili katolici jelde? Licis na trebinjskog historicara koji je tvrdio da su srbi zivjeli u Trebinju za vrijeme rimskog carstva pa nadalje. Ali samo nastavi, dapace. Uvijek je naucno posmatrati ogranicenost i nesigurnost koja se javlja u psihologiji takozvanih "velikih" Hrvata/Srba/Bosnjaka, odnosno PatriJota
i svim se silama žele ograditi od kršćanstva kao i bilo kakve veze sa Hrvatima i Srbima
kao da je Bosna bili na Marsu a okružje na Balkanu
kako to da nisi njihovo sve bošnjaštvo komentirao?
znaći pristran si, ma koliko se tu praviš
- Tkd
#1273 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?
Hodidid wrote:Ma on je katolik bio i prije krscanstva.
Oplakah
- Miss RX
#1274 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?
Penkala ,ti hoces Bosnjake da zezas...ajde neka te....ne ljutim se....ono sto ja hocu ovdje reci je slijedece.Svi mi iz Bosne i Hercegovine vodimo porijeklo od tih predaka koji su imali specificnu vjeru koju ti i jos neki zele predstaviti kao krscansku,sto nije tacno.Vatikan je pokusao nametnuti katolicanstvo,a ta masa ljudi nije katolicanstvo prihvatila kao svoju.Zato je nisu ni branili dolaskom Osmanlija.Kako god,sve te vjere koje su zivjele i pod Osmanlijama ,odrzale su se ,jer u biti to su isti ljudi samo razlicite vjere.Isti jezik,ista historija.Korjene vodimo zajednicke a samo nam je vjera razlicita.
-
penkalaa
#1275 Re: Ko je unistio srednjevjekovnu Bosnu i Crkvu Bosansku?
praviš u startu grešku, u Bosni znamo po poveljama i natpisima da su kraljevi ili barem većina plemstva bili kršćani,Miss RX wrote:Svi mi iz Bosne i Hercegovine vodimo porijeklo od tih predaka koji su imali specificnu vjeru koju ti i jos neki zele predstaviti kao krscansku,sto nije tacno.
crkve i samostani kojih je bilo dosta po Bosni su znaći samo za to plemstvo napravljeni ?
već sam pisao i ponavljam se, u Europi je u velikoj većini i stanovništvo bilo iste vjere kao i plemstvo
i te kako se je Bosna branila, inače nebi Turcima trebao 30god da je osvojeMiss RX wrote: :Vatikan je pokusao nametnuti katolicanstvo,a ta masa ljudi nije katolicanstvo prihvatila kao svoju.Zato je nisu ni branili dolaskom Osmanlija.
ajde da analiziramo
znači toliko su mrzili katoličku crkvu, da su izdali svoju zemlju i kralja i predali se u ruke osvajaču
koji je imao drugačiju vjeru, pismo, jezik, kulturu,
osvajaču o kojima su izbjeglice pričale jezovite i demonske priče,
i na kraju ne vračaju se na staru vjeru za koju su se toliko borili nego prihvate islam?
to tvoja teza može biti samo neki vic
i kada bi bila ta tvoja fantazija istina
to bi značilo da su današnji muslimani potomci izdajica Bosne
da jesu živjeleMiss RX wrote: Kako god,sve te vjere koje su zivjele i pod Osmanlijama ,odrzale su se ,jer u biti to su isti ljudi samo razlicite vjere.Isti jezik,ista historija.Korjene vodimo zajednicke a samo nam je vjera razlicita.
samo nigdje traga ni bogumilima, ni Bosanskoj crkvi ni ostalima herezama u toj osmanlijskoj Bosni
a bogme ni danas ih nema
svi nestali i ama baš svi postali muslimani
priče za malu djecu