Hodidid wrote:@Maverick: Razlika izmedju krajisnika u BL i Cazina je ogromna, gotovo u svemu.

Nego cisto iz radoznalosti gdje se tacno govori ekavski a gdje ijekavski u Sandzaku i zasto te razlike?
Pa kaze mi ona isto...

Btw. klinci vise vole da koriste krajiski majka nego nena, a i meni je nekako vise simpa

. Mojoj mami da ne govorim, osjeca se kaze opet mladje kad je zovu majka, nego da je zovu nena

. Nazalost nisam u Krajini bio svega par puta, tj. u BL. jer kompletna njena familija ne zivi tamo od 1992.
Ekavice imas u kompletnom srbijanskom dijelu Sandzaka, mada se govori vecinom ijekavica. Ekavice nesto vise ima u NP i Sjenici, dok u Prijepolju, Priboju je vecinom ijekavica. U crnogorskom dijelu Sandzaka se govori samo ijekavicom. U dijelu u kome ja zivim se prakticno govori bosanskim naglaskom, dok pazarci i sjenicaci imaju onaj njihov prepoznatljivi naglasak, nesto sto vuce dijelom na crnogorski ili tako nekako.
Zasto ima tu ekavice medju Bosnjacima? Pa ne znam sta bih ti rekao... moguce da je uticaj skole, jer nam je obrazovni sistem tu uvijek bio na ekavici. Sada napokon djeca mogu da uce bosanski, ali oduvjek je ovdje obrazovni sistem bio na ekavici. Cak i za vrijeme stare Jugoslavije. Sjecam se da su nam svi udzbenici bili na ekavici. Ijekavicu si morao da njegujes kod kuce, uz roditelje i tako... u skoli se uvjek koristila ekavica. Dok recimo u Crnoj Gori se jos i u onoj staroj Jugi koristila ijekavica, tako da se tamo ijekavica odrzala bez problema. Kao sto sam ti vec napisao, dole svi govore ijekavicom bez izuzetka, od Pljevalja do Rozaja.