Krvna osveta jeste raširena i na Kosovu i Albaniji bila je baš emisija NG o tom pitanju ne znam je li ko gledao
I kako bolan apartheid poredimo
Moderators: _BataZiv_0809, anex
To nije stereotip oni su stvarno maheri u tom poslu kojim se bave porodičnoGojeni H wrote:Mozemo i o ljudima koji ne znaju nista drugo do praviti bureke i kolace,
Imaju i dobru mafiju, nema gdje ih nema po EvropiLajavikrelac wrote:To nije stereotip oni su stvarno maheri u tom poslu kojim se bave porodičnoGojeni H wrote:Mozemo i o ljudima koji ne znaju nista drugo do praviti bureke i kolace,otac, mati, ćerka i sin rade u slastičarni i prave i poslužuju i to majstorski
A i jako su dobri zlatari sva Istra ima zlatarske radnje u vlasništvu Albanaca.
Republika e Shqipërisë - Republika Albanija tj Albanac - Shqiptarët i kako sad to je uvrijedljivojunkers wrote:samo se pitam smijete li to reći nekom šipcu(pretpostavljam da ih tako u međusobnoj konverzaciji oslovljavate) to reći u facu?
Mislim da jesu, čak su i svjedočanstva škole bila dvojezična e sad detalje ne bih znao....tako sam čuo.Jesu li Srbi na Kosovu ucili albanski u skoli?
Ne znam da je neko ovdje generalizirao već je rasprava da li su Albanci bili građani drugog ili trećeg reda u ex-YU.junkers wrote:postovi vezani za jedan narod su vam fuj,generalizacija.neda mi se zjbvt ali su postovi za prijavit.
samo se pitam smijete li to reći nekom šipcu(pretpostavljam da ih tako u međusobnoj konverzaciji oslovljavate) to reći u facu?
bio u jna 87-88,moglo se baš dobro primijetiti da su bili građani drugog reda
Azem Vlasi i ostala imena albanske socijalisticke elite bili su polarni medvjedi. Rijetkost i ugrozena vrsta. Evo kako je bilo u JNA, "izrasloj iz narodno-oslobodilacke borbe nasih naroda i narodnosti". Kao i u skoro svemu sto je bilo vezano za budzet dobri ste bili vi Srbi, i Djetici naravno ... nu, vidi im indexa.dragan.s wrote:Ne znam da je neko ovdje generalizirao već je rasprava da li su Albanci bili građani drugog ili trećeg reda u ex-YU.junkers wrote:postovi vezani za jedan narod su vam fuj,generalizacija.neda mi se zjbvt ali su postovi za prijavit.
samo se pitam smijete li to reći nekom šipcu(pretpostavljam da ih tako u međusobnoj konverzaciji oslovljavate) to reći u facu?
Možemo naravno govoriti o predrasudama koje su postojale tada, a postoje i danas. Albanci jesu svijet prilično zatvoren u sebe i veliki problem im je bio jezik. Te predrasude su u Srbiji krajem osamdesetih doživjele vrhunac i pretvorile su se u harangu protiv njih.
Ali do tada oni kao građani su bili po svemu jednaki kao i bilo ko od nas. To niko ovdje nije opovrgao.
Ja sam bio u JNA 82/83 i nisam vidio da su Albanci nešto bili diskrimisani. Jesu se držali skupa i rijetko bi komunicirali sa nekim izvan njihovog kruga. I tada sam prvi put saznao da ne vole da ih se zove Šiptarima.
Na faksu sam imao par kolega Albanaca koji se ni po čemu (sem malo po akcentu, ali i Srbi sa Kosova su imali sličan) nisu razlikovali od ostalih. Bili su i na žurkama, i izlazili u grad i družili se, sve isto.
Ma svakako je Vlasi bio visoko pozicioniran YU funkcioner, ali ja ovdje aludiram na malo siri kontekst price o uzrocima krize u SFRJ 80-tih, sto je i tema ove "emisije", gdje pojedini forumasi pate od selektivnog registriranja politickih desavanja, kolektivne amnezije, nepoznavanja principa kauzaliteta i sl. , pa presucuju cinjenicu kako su Sloba & co srusili komunisticku vlast na celu s Azemom Vlasijem(koji je zavrsio u kazamatu), dakle nikakve iredentiste, baliste i sl.,te tim cinom poceli rusiti Ustav zemlje(kasnije ce uslijediti smjene rukovodstava AP Vojvodine i SR Crne Gore) koju navodno brane i sami izazvali krizu za koju, po obicaju,optuzuju druge.Sto je naravno poslalo jasnu poruku drugima sta ih ceka u tom "braku" s nasilnim supruznikom, za sta smo, uostalom dobili i potvrdu u vidu "zastite ugrozene nejaci" i "odbrani srpskih grobova" par godina kasnije agresijom i genocidom nad komsijama.dragan.s wrote:Ako ćemo pravo Vlasi jeste bio visoki YU funkcioner sve do pred rat. I to sve dok ga Milošević nije poslao u bajbokanu. Ali do tada je godinama bio to što je bio i o čemu jeste priča (Albanci na visokim položajima u SFRJ).LBVIEW wrote:
Otkud u tom nizu Vlasi koji Srbima nije odgovarao,covjeka su na pravdi Boga poslali u bajbukanu kad ono onomad ukinuse status AP Kosovu te tako prvi, nicim izazvani pocese rusiti Ustav zemlje koju toboze brane.Nije,hebiga, odgovarala ni AP ni Vlasi,pa sad imate i drzavu Kosovo i Tacija.
Kad pogledaš kako je prošao Stambolić Vlasi je još dobro i prošao. Jest da ga niko na Kosovu ni za šta ne zarezuje sada, ali ga bar nisu vadili iz grobnice na Fruškoj Gori.
Nije to kolega, vec k'o biva ne vole oruzje i nemaju, onako kolektivno, vojnicki mentalitet.Gojeni H wrote:Azem Vlasi i ostala imena albanske socijalisticke elite bili su polarni medvjedi. Rijetkost i ugrozena vrsta. Evo kako je bilo u JNA, "izrasloj iz narodno-oslobodilacke borbe nasih naroda i narodnosti". Kao i u skoro svemu sto je bilo vezano za budzet dobri ste bili vi Srbi, i Djetici naravno ... nu, vidi im indexa.dragan.s wrote:Ne znam da je neko ovdje generalizirao već je rasprava da li su Albanci bili građani drugog ili trećeg reda u ex-YU.junkers wrote:postovi vezani za jedan narod su vam fuj,generalizacija.neda mi se zjbvt ali su postovi za prijavit.
Možemo naravno govoriti o predrasudama koje su postojale tada, a postoje i danas. Albanci jesu svijet prilično zatvoren u sebe i veliki problem im je bio jezik. Te predrasude su u Srbiji krajem osamdesetih doživjele vrhunac i pretvorile su se u harangu protiv njih.
Ali do tada oni kao građani su bili po svemu jednaki kao i bilo ko od nas. To niko ovdje nije opovrgao.
Ja sam bio u JNA 82/83 i nisam vidio da su Albanci nešto bili diskrimisani. Jesu se držali skupa i rijetko bi komunicirali sa nekim izvan njihovog kruga. I tada sam prvi put saznao da ne vole da ih se zove Šiptarima.
Na faksu sam imao par kolega Albanaca koji se ni po čemu (sem malo po akcentu, ali i Srbi sa Kosova su imali sličan) nisu razlikovali od ostalih. Bili su i na žurkama, i izlazili u grad i družili se, sve isto.
Naravno sada slijedi: Nisu ni Albanci, niti Bosnjaci, ni Hrvati, ni Slovenci, a napose Madjari htjeli u profesionalni kadar.![]()
Nacionalnost Zastupljenost Indeks odstupanja od udjela u stanovništvu
Srbi 63,2 % +51
Jugoslaveni 3,6% +45
Crnogorci 6,2% +148
Makedonci 6,3% +8
Muslimani 2,4% -78
Hrvati 12,6% -53
Slovenci 2,8% -66
Mađari 0,7% -70
Albanci 0,6% -91
Ostali 1,6% -52
85-a ako se ne varam. Mamula je pisao u onoj svojoj knjizi. Jedna od niza gdje ovi lojavi generali sad svi znaju sto i kako se raspala bivsa drzava.madner wrote:Nacionalni sastav koje godine je to?
Pif da su imali muda ne bi se ni raspala. Nego kada je trebalo napraviti drzavni udar hrabro se medjusobno pogledali i poklopili usima.Gojeni H wrote:85-a ako se ne varam. Mamula je pisao u onoj svojoj knjizi. Jedna od niza gdje ovi lojavi generali sad svi znaju sto i kako se raspala bivsa drzava.madner wrote:Nacionalni sastav koje godine je to?
Ako pogledas zastupljenost naroda u jedinicama POJ i NOVJ ovi procenti gube svaki smisao...Gojeni H wrote:Krajem 1945. godine u nacionalnoj strukturi starjesinskog kadra jugoslavenske armije dominirali su Srbi kojih je bilo
50,97 % (udio u ukupnom stanovnistvu 42,27%), slijedili su Hrvati 22,72% (29,69%), Slovenci 9,71% (8,58%), Makedonci 3,58% (5,01%), Crnogorci 9,20% (2%), Muslimani 1,88% (11,45%), i ostali 1,94% (1%).
...Primjerice, 1970. godine generalski kor JNA cinilo je 0,49% djelatnih vojnih osoba. Crnogoraca je bilo 19,3%, Hrvata 21%, Makedonaca 3,9%, Slovenaca 6,5%, Srba 46,4%, i ostalih 2,8%.
JNA - Vaznija obiljezja, Davor Marijan
koristena gradja iz knjige Branka Mamule - Slucaj Jugoslavija
Nisu ni Albanci, niti Bosnjaci, ni Hrvati, ni Slovenci, a napose Madjari htjeli u profesionalni kadar.![]()
Gojeni H wrote:85-a ako se ne varam. Mamula je pisao u onoj svojoj knjizi. Jedna od niza gdje ovi lojavi generali sad svi znaju sto i kako se raspala bivsa drzava.madner wrote:Nacionalni sastav koje godine je to?
Perjanico marksisticko-lenjinisticke misli in Bosnian Teheran,nosara wrote:Ako pogledas zastupljenost naroda u jedinicama POJ i NOVJ ovi procenti gube svaki smisao...Gojeni H wrote:Krajem 1945. godine u nacionalnoj strukturi starjesinskog kadra jugoslavenske armije dominirali su Srbi kojih je bilo
50,97 % (udio u ukupnom stanovnistvu 42,27%), slijedili su Hrvati 22,72% (29,69%), Slovenci 9,71% (8,58%), Makedonci 3,58% (5,01%), Crnogorci 9,20% (2%), Muslimani 1,88% (11,45%), i ostali 1,94% (1%).
...Primjerice, 1970. godine generalski kor JNA cinilo je 0,49% djelatnih vojnih osoba. Crnogoraca je bilo 19,3%, Hrvata 21%, Makedonaca 3,9%, Slovenaca 6,5%, Srba 46,4%, i ostalih 2,8%.
JNA - Vaznija obiljezja, Davor Marijan
koristena gradja iz knjige Branka Mamule - Slucaj Jugoslavija
Uostalom...
Nisu ni Albanci, niti Bosnjaci, ni Hrvati, ni Slovenci, a napose Madjari htjeli u profesionalni kadar.![]()