Jugoslavija 1980-1992

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1251 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Domaci izdajnik »

Poznajem par Albanaca porijeklom sa Kosova i da jesu poslastičari :D tj imaju više svojih objekata i jedan živi u FBIH. Nisu nikakvi zatucani i prljavi i šta ja znam, ali kako se drže zajedno e to nema nigdje! I jedina stvar kod njih kod mene ima naklon do poda - pošteni su ljudi čudo jedno :) šta kažu tako i urade nema vrdanja ;-)
Krvna osveta jeste raširena i na Kosovu i Albaniji bila je baš emisija NG o tom pitanju ne znam je li ko gledao :?
I kako bolan apartheid poredimo :? pa na KIM NIJE bilo segregacije!!!
Gojeni H

#1252 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Gojeni H »

"Gjakmarrja" ili Kanon ili krvna osveta nije rasirena. Ima pojava ali nije rasirena.
U ALbaniji se Kanon ponovo pojavio ranih 90-ih godina kada je doslo do raspada socijalnih struktura drustva te su se katolici (ali i neki muslimani) na sjeveru Albanije okrenuli Kanonu kao jedinom "zakonu" na cija su se pravila mogli pozivati.

Kanon je samo jedan od stereotipa usadjenih kroz socijalisticki sistem preko "sveznajucih" crnogorskih i hercegovackih ucitelja i nastavnika koji se trebali da izazovu osjecaj superiornosti nad Albancima.

Mozemo i o ljudima koji ne znaju nista drugo do praviti bureke i kolace, Shipcima, Shiptarima, u lojave dzempere obucene ljude cija visina nikada ne prelazi 160 cm. Ugovoreni brakovi izmedju rodjaka su vec spomenuti, pa zasto ne ici dalje i napraviti slijedeci korak ka stereotipima.
Domaci izdajnik

#1253 Re: Jugoslavija 1980-1992

Gojeni H wrote:Mozemo i o ljudima koji ne znaju nista drugo do praviti bureke i kolace,
To nije stereotip oni su stvarno maheri u tom poslu kojim se bave porodično :) otac, mati, ćerka i sin rade u slastičarni i prave i poslužuju i to majstorski :thumbup: A i jako su dobri zlatari sva Istra ima zlatarske radnje u vlasništvu Albanaca.
славянин

#1254 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by славянин »

Lajavikrelac wrote:
Gojeni H wrote:Mozemo i o ljudima koji ne znaju nista drugo do praviti bureke i kolace,
To nije stereotip oni su stvarno maheri u tom poslu kojim se bave porodično :) otac, mati, ćerka i sin rade u slastičarni i prave i poslužuju i to majstorski :thumbup: A i jako su dobri zlatari sva Istra ima zlatarske radnje u vlasništvu Albanaca.
Imaju i dobru mafiju, nema gdje ih nema po Evropi :mrgreen:
Domaci izdajnik

#1255 Re: Jugoslavija 1980-1992

To je već spoljna politika :mrgreen:
junkers

#1256 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by junkers »

postovi vezani za jedan narod su vam fuj,generalizacija.neda mi se zjbvt ali su postovi za prijavit.

samo se pitam smijete li to reći nekom šipcu(pretpostavljam da ih tako u međusobnoj konverzaciji oslovljavate) to reći u facu?

bio u jna 87-88,moglo se baš dobro primijetiti da su bili građani drugog reda
sinuhe

#1257 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by sinuhe »

Jesu li Srbi na Kosovu ucili albanski u skoli?
Domaci izdajnik

#1258 Re: Jugoslavija 1980-1992

junkers wrote:samo se pitam smijete li to reći nekom šipcu(pretpostavljam da ih tako u međusobnoj konverzaciji oslovljavate) to reći u facu?
Republika e Shqipërisë - Republika Albanija tj Albanac - Shqiptarët i kako sad to je uvrijedljivo :?
U djetinjstvu sam se družio sa dva brata Šiptara i nikad se nisu ljutili kad im kažeš da su Šipci ili Šiptari - jer to i jesu :mrgreen:
Jedino im je stari dizao dževu kad mu kažeš da je Šiptar on je govorio da je - Makedonac :mrgreen: pošto je tamo rođen....uvijek je bio pun nekih priča i savjeta, a nama bilo simapatično slušati zbog njegovog naglaska :)
Jesu li Srbi na Kosovu ucili albanski u skoli?
Mislim da jesu, čak su i svjedočanstva škole bila dvojezična e sad detalje ne bih znao....tako sam čuo.
dragan.s

#1259 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by dragan.s »

junkers wrote:postovi vezani za jedan narod su vam fuj,generalizacija.neda mi se zjbvt ali su postovi za prijavit.

samo se pitam smijete li to reći nekom šipcu(pretpostavljam da ih tako u međusobnoj konverzaciji oslovljavate) to reći u facu?

Ne znam da je neko ovdje generalizirao već je rasprava da li su Albanci bili građani drugog ili trećeg reda u ex-YU.
Možemo naravno govoriti o predrasudama koje su postojale tada, a postoje i danas. Albanci jesu svijet prilično zatvoren u sebe i veliki problem im je bio jezik. Te predrasude su u Srbiji krajem osamdesetih doživjele vrhunac i pretvorile su se u harangu protiv njih.
Ali do tada oni kao građani su bili po svemu jednaki kao i bilo ko od nas. To niko ovdje nije opovrgao.
Ja sam bio u JNA 82/83 i nisam vidio da su Albanci nešto bili diskrimisani. Jesu se držali skupa i rijetko bi komunicirali sa nekim izvan njihovog kruga. I tada sam prvi put saznao da ne vole da ih se zove Šiptarima.
Na faksu sam imao par kolega Albanaca koji se ni po čemu (sem malo po akcentu, ali i Srbi sa Kosova su imali sličan) nisu razlikovali od ostalih. Bili su i na žurkama, i izlazili u grad i družili se, sve isto.
Gojeni H

#1260 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Gojeni H »

dragan.s wrote:
junkers wrote:postovi vezani za jedan narod su vam fuj,generalizacija.neda mi se zjbvt ali su postovi za prijavit.

Ne znam da je neko ovdje generalizirao već je rasprava da li su Albanci bili građani drugog ili trećeg reda u ex-YU.
Možemo naravno govoriti o predrasudama koje su postojale tada, a postoje i danas. Albanci jesu svijet prilično zatvoren u sebe i veliki problem im je bio jezik. Te predrasude su u Srbiji krajem osamdesetih doživjele vrhunac i pretvorile su se u harangu protiv njih.
Ali do tada oni kao građani su bili po svemu jednaki kao i bilo ko od nas. To niko ovdje nije opovrgao.
Ja sam bio u JNA 82/83 i nisam vidio da su Albanci nešto bili diskrimisani. Jesu se držali skupa i rijetko bi komunicirali sa nekim izvan njihovog kruga. I tada sam prvi put saznao da ne vole da ih se zove Šiptarima.
Na faksu sam imao par kolega Albanaca koji se ni po čemu (sem malo po akcentu, ali i Srbi sa Kosova su imali sličan) nisu razlikovali od ostalih. Bili su i na žurkama, i izlazili u grad i družili se, sve isto.
Azem Vlasi i ostala imena albanske socijalisticke elite bili su polarni medvjedi. Rijetkost i ugrozena vrsta. Evo kako je bilo u JNA, "izrasloj iz narodno-oslobodilacke borbe nasih naroda i narodnosti". Kao i u skoro svemu sto je bilo vezano za budzet dobri ste bili vi Srbi, i Djetici naravno ... nu, vidi im indexa.
Naravno sada slijedi: Nisu ni Albanci, niti Bosnjaci, ni Hrvati, ni Slovenci, a napose Madjari htjeli u profesionalni kadar. 8-)

Nacionalnost Zastupljenost Indeks odstupanja od udjela u stanovništvu
Srbi 63,2 % +51
Jugoslaveni 3,6% +45
Crnogorci 6,2% +148
Makedonci 6,3% +8
Muslimani 2,4% -78
Hrvati 12,6% -53
Slovenci 2,8% -66
Mađari 0,7% -70
Albanci 0,6% -91
Ostali 1,6% -52
LBVIEW

#1261 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by LBVIEW »

dragan.s wrote:
LBVIEW wrote:
Otkud u tom nizu Vlasi koji Srbima nije odgovarao,covjeka su na pravdi Boga poslali u bajbukanu kad ono onomad ukinuse status AP Kosovu te tako prvi, nicim izazvani pocese rusiti Ustav zemlje koju toboze brane. :-) Nije,hebiga, odgovarala ni AP ni Vlasi,pa sad imate i drzavu Kosovo i Tacija. :D
Ako ćemo pravo Vlasi jeste bio visoki YU funkcioner sve do pred rat. I to sve dok ga Milošević nije poslao u bajbokanu. Ali do tada je godinama bio to što je bio i o čemu jeste priča (Albanci na visokim položajima u SFRJ).
Kad pogledaš kako je prošao Stambolić Vlasi je još dobro i prošao. Jest da ga niko na Kosovu ni za šta ne zarezuje sada, ali ga bar nisu vadili iz grobnice na Fruškoj Gori.
Ma svakako je Vlasi bio visoko pozicioniran YU funkcioner, ali ja ovdje aludiram na malo siri kontekst price o uzrocima krize u SFRJ 80-tih, sto je i tema ove "emisije", gdje pojedini forumasi pate od selektivnog registriranja politickih desavanja, kolektivne amnezije, nepoznavanja principa kauzaliteta i sl. , pa presucuju cinjenicu kako su Sloba & co srusili komunisticku vlast na celu s Azemom Vlasijem(koji je zavrsio u kazamatu), dakle nikakve iredentiste, baliste i sl.,te tim cinom poceli rusiti Ustav zemlje(kasnije ce uslijediti smjene rukovodstava AP Vojvodine i SR Crne Gore) koju navodno brane i sami izazvali krizu za koju, po obicaju,optuzuju druge.Sto je naravno poslalo jasnu poruku drugima sta ih ceka u tom "braku" s nasilnim supruznikom, za sta smo, uostalom dobili i potvrdu u vidu "zastite ugrozene nejaci" i "odbrani srpskih grobova" par godina kasnije agresijom i genocidom nad komsijama.
LBVIEW

#1262 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by LBVIEW »

Gojeni H wrote:
dragan.s wrote:

Azem Vlasi i ostala imena albanske socijalisticke elite bili su polarni medvjedi. Rijetkost i ugrozena vrsta. Evo kako je bilo u JNA, "izrasloj iz narodno-oslobodilacke borbe nasih naroda i narodnosti". Kao i u skoro svemu sto je bilo vezano za budzet dobri ste bili vi Srbi, i Djetici naravno ... nu, vidi im indexa.
Naravno sada slijedi: Nisu ni Albanci, niti Bosnjaci, ni Hrvati, ni Slovenci, a napose Madjari htjeli u profesionalni kadar. 8-)

Nacionalnost Zastupljenost Indeks odstupanja od udjela u stanovništvu
Srbi 63,2 % +51
Jugoslaveni 3,6% +45
Crnogorci 6,2% +148
Makedonci 6,3% +8
Muslimani 2,4% -78
Hrvati 12,6% -53
Slovenci 2,8% -66
Mađari 0,7% -70
Albanci 0,6% -91
Ostali 1,6% -52
Nije to kolega, vec k'o biva ne vole oruzje i nemaju, onako kolektivno, vojnicki mentalitet. :-)
A, uzecu evo nas Bosnjake i susjede Hrvate za primjer, gdje su jedni za din, a drugi za kriz ,krv lili,te stotinama godina bili granicari i vojnici 24-sata, o cemu svjedoci epska poezija i jednih i drugih, za koju, vidi cuda, nije bilo mjesta u obrazovnom programu bratsvojedinstvujuce SR BiH. :-)
madner

#1263 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by madner »

Nacionalni sastav koje godine je to?
Gojeni H

#1264 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Gojeni H »

madner wrote:Nacionalni sastav koje godine je to?
85-a ako se ne varam. Mamula je pisao u onoj svojoj knjizi. Jedna od niza gdje ovi lojavi generali sad svi znaju sto i kako se raspala bivsa drzava.
madner

#1265 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by madner »

Gojeni H wrote:
85-a ako se ne varam. Mamula je pisao u onoj svojoj knjizi. Jedna od niza gdje ovi lojavi generali sad svi znaju sto i kako se raspala bivsa drzava.
Pif da su imali muda ne bi se ni raspala. Nego kada je trebalo napraviti drzavni udar hrabro se medjusobno pogledali i poklopili usima.
Gojeni H

#1266 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Gojeni H »

Krajem 1945. godine u nacionalnoj strukturi starjesinskog kadra jugoslavenske armije dominirali su Srbi kojih je bilo
50,97 % (udio u ukupnom stanovnistvu 42,27%)
, slijedili su Hrvati 22,72% (29,69%), Slovenci 9,71% (8,58%), Makedonci 3,58% (5,01%), Crnogorci 9,20% (2%), Muslimani 1,88% (11,45%), i ostali 1,94% (1%).

...Primjerice, 1970. godine generalski kor JNA cinilo je 0,49% djelatnih vojnih osoba. Crnogoraca je bilo 19,3%, Hrvata 21%, Makedonaca 3,9%, Slovenaca 6,5%, Srba 46,4%, i ostalih 2,8%.

JNA - Vaznija obiljezja, Davor Marijan
koristena gradja iz knjige Branka Mamule - Slucaj Jugoslavija
nosara

#1267 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by nosara »

Gojeni H wrote:Krajem 1945. godine u nacionalnoj strukturi starjesinskog kadra jugoslavenske armije dominirali su Srbi kojih je bilo
, slijedili su Hrvati 22,72% (29,69%), Slovenci 9,71% (8,58%), Makedonci 3,58% (5,01%), Crnogorci 9,20% (2%), Muslimani 1,88% (11,45%), i ostali 1,94% (1%).

...Primjerice, 1970. godine generalski kor JNA cinilo je 0,49% djelatnih vojnih osoba. Crnogoraca je bilo 19,3%, Hrvata 21%, Makedonaca 3,9%, Slovenaca 6,5%, Srba 46,4%, i ostalih 2,8%.

Ako pogledas zastupljenost naroda u jedinicama POJ i NOVJ ovi procenti gube svaki smisao...

Uostalom...
Nisu ni Albanci, niti Bosnjaci, ni Hrvati, ni Slovenci, a napose Madjari htjeli u profesionalni kadar. 8-)
ovo_malo_duse

#1268 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by ovo_malo_duse »

Gojeni H wrote:
:thumbup:
Zivi svjedok . 86/87 skolska godina pitomac prve klase vojnotehnicka skola , remontni zavod zmaj VP 2053 Ilica 153, Zagreb.

Nakon svih polozenih testova i testiranja, ja i moj drug x ( da ga ne imenujem) krenemo u prvi razred srednje vojno tehnicke skole.

Nakon 3 mjeseca skolovanja...Pozvan sam kod bezbednjaka( pukovnik cini mi se ,sjecam se ukakio sam se ko grlica, :lol: nisam znao sto me zove, a samo da ga vidis bilo ti je 30 dana bajbokane) .
Pojavim se tamo, on mi odrzi predavanje da se vojska reorganizuje i da se mora smanjiti neki k...bla bla bla...ja uglavnom idem kuci i da se mogu poslije toga upisati u skolu koju hocu, da zovem starce da mi posalju civilku...
Nekih mjesec, dva dana po dolasku kuci dolazi depesa...(Imam je i sad negdje kod stare i arhivi morat cu je potrazit) i u depesi stoji doslovno:

" Zbog prekobrojnog broj kandidata Muslimanske nacionalnosti koji postizu iste rezultate kao i vi, niste sposobni da nastavite skoloovanje" u potpisu 6 generala --5 Srba i jedan ne odredzenog prezimena....
Da ebe rak raka od 2000 pitomaca u toj klasi bilo nas 5 "Muslimana"....

Nije mogla preziviti Yuga jer Titovi generali koji su obrazovani i skolovani da je cuvaju su jednostavno pali na tom zadatku...prodali se nacionalizmu i fasizmu...Samo su je oni mogli sacuvati nakon Tita, kad su oni zakazali nije vise bilo nikog da drzi pascad na lancu... :run:
Gojeni H

#1269 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Gojeni H »

nosara wrote:
Gojeni H wrote:Krajem 1945. godine u nacionalnoj strukturi starjesinskog kadra jugoslavenske armije dominirali su Srbi kojih je bilo

Ako pogledas zastupljenost naroda u jedinicama POJ i NOVJ ovi procenti gube svaki smisao...

Uostalom...
Nisu ni Albanci, niti Bosnjaci, ni Hrvati, ni Slovenci, a napose Madjari htjeli u profesionalni kadar. 8-)
Perjanico marksisticko-lenjinisticke misli in Bosnian Teheran,

Znam ja da ONI tako misle, ali se ne spustaj TI na te grane. Inace mijenjamo nacin konverzacije.

Naravno da su Bosnjaci nedisciplinovani, bezmudi, vole zene, po citav dan chibuche i premjestaju chunu s lijeve na desnu stranu i obratno.
Nebitno je da su se stotinama godina borili i protiv pape i Bizantije. Dzaba bilo konacenja pod beckim kapijama i ostavljanja kostiju po ruskim poljima. Badava uskakanje u italijanske rovove i prolijevanje krvi za Cara i Kralja bechkoga.
Nista ne znaci i doprinos u NOB-u. A borba protiv HVO, VRS, Vojske APZB, dijelova VJ i HV nije bila to ... bio je to gradjanski rat.
Ratnicke su nacije one sto se 500 godina pripremase za ustanka, traktorski diverzanti, te graditelji starijeg Dubrovnika sto su se tukli protiv sile od 500 ljudi.
Ponovi ovo 100 puta i postaje istina ... u glavama debelih generala.
Banksy

#1270 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Banksy »

Procenti komandnog kadra i oficira uopće možda daju naznake pravca kojim je JNA krenula još šezdesetih, ali i nosara je u pravu. ''Rado ide Srbin u vojnike ...'' Tako je bilo oduvijek i tako je izgleda i dan danas.
madner

#1271 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by madner »

http://www.nsf-journal.hr/issues/zbornik_s1/domazet.htm

Kome nije mrsko citat, nije sve istina ali ima brojki i slova :D
Gojeni H

#1272 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Gojeni H »

Srba u Hrvatskoj 1991.- 12,2%

milicija SRH Hrvatske -67% svih milicajaca

republička uprava (dakle državne službe) - 24%

savez komunista Hrvatske - 24,7%

Ivo Goldstein, Hrvatska Povijest, Europapres holding, Zagreb 2003.

stranica 513.
sinuhe

#1273 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by sinuhe »

Ti kao Domazet su pokorno sluzili do kraja i nisu upucivali na nepravilnosti.
Gojeni H

#1274 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Gojeni H »

Image
Tenk JNA na Kosovu 1981. god.

„Bilo bi nemoguće ovde pobrojati sve nebrojene slučajeve brutalnog i životinjskog silovanja srpskih žena, devojčica, starica i monahinja od obesnih Arbanasa.”
Episkop Atanasije Jevtic
Gojeni H

#1275 Re: Jugoslavija 1980-1992

Post by Gojeni H »

"Godine 1985. izlazi, nova serija novčanica, koja je započeta uvođenjem novčanice od 5000 dinara sa likom bivšeg predsjednika Jugoslavije Josipa Broza Tita. Već 1987. godine, zbog visoke inflacije uvode se 1987. novčanice od 20.000 dinara, a nakon čega novčanice od 50.000 dinara 1988. i 100.000, 500.000, 1 miliona i 2 miliona dinara, 1989. godine. Novčanice od 500.000 i 2 miliona dinara razlikuju se od ostale serije jer nemaju likove ljudi, nego crteže spomenika na Kozari, Tjentištu i Šumaricama."

1988
Image

1989
Image

Pa onda, denominacija 1990 g.
Image

I onda 1991
Image
Ovo samo usput da izvrsimo atentat na mit o ekonomskom blagostanju nikad vise sastavljene Jugoslavije, te o visini inflacije u ovo vrijeme.
Locked