Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post Reply
goran16v

#1251 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

Sami pocetak, vidi Lorisa i nebodera naTrgu, ko novi!
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#1252 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Woody »

@goran 16v:
Sami pocetak, vidi Lorisa i nebodera naTrgu, ko novi!
a, vidi ih sada (18 godina nakon rata), jadna majko:

Image

Fakat, koji je kurac ovim gradskim/kantonalnim vlastima, što se ovo ne sređuje (isto kao i zgrada gdje je slastičarna "PALMA")? Vjerovatno je puno nesređenih i/p odnosa (čitaj: puno "izbjeglica"), pa se ne zna čiji su. OK, PALMA je oficirska, ali neboderi na Trgu nisu. I, šta ćemo sad? :evil:
goran16v

#1253 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

Eno Lorisa, 1/5 zgrade srednjena k'o pista, ostalo k'o djevdjir, a preko puta ona 4 nebodera iz Strojorada, za koje takodjer vazi da su oficirski uredno sredjeni k'o spajz pred tursiju!
goran16v

#1254 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

Kako se zvao onaj grill do ovog drap kioska prekoputa EP (1. slika) sto je imao dnevnu i nocnu tarifu iz 10 navecer?
Woody

#1255 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Woody »

@Nekako s proljeća:

Ja, vidi ovog "specijalca" '33-e godište :-) Kod nas ovakvi nisu bili ni u CZ-u
sinuhe

#1256 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by sinuhe »

Čečari su kako vidim ginuli 92 pa se onda digli i stariji 93. Tragedija na svoj način.
holowey

#1257 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by holowey »

Woody wrote:@Nekako s proljeća:

to ti je ona zadojena generacija koja je tokom i nakon 2.sv.r slusala o zlim komunistima i jos zlijim ustasama i turcima... sada imas vuckovu generaciju koja je ekvivalent tom cici, pokoj mu dusi... kad se zaratilo bili balavi, prihvatali zdravo za gotovo sve sto im se servira, i danas odgajaju svoju djecu koja ce opet nekad ratovati...
goran16v

#1258 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

Kad smo vec kod ovih spomen tabli jest da je offtpic al je dobra provala.
Poslije rata sam radio u organizaciji koja je izmedju ostalih imala kanc. i na Palama u nekoj kuci na koju su nasarafili jednu ovakvu plocu za period juli/august 1991. godine. Jedan dan dolazi sa terena nas vozac, inace demobilisani borac ARBiH, i zavaljuje se od sege. Sta je bilo? Dok je cekao sefa izasao da zapali ispred kanc. kad ide prema kuci delegacija sve sa onim djeneralskim sajkacama i nove vjenac. Kad krenu govorancija, mi smo se skupili da polozimo vijenac i odamo pocast poginulim herojima na dan njihove pogibije, bla, bla, bla, a tu sa nama je i predstavnik medjunarodne zajednice! :lol:
skuterista

#1259 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by skuterista »

goran16v wrote:Kako se zvao onaj grill do ovog drap kioska prekoputa EP (1. slika) sto je imao dnevnu i nocnu tarifu iz 10 navecer?
Erol
Bodkin

#1260 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Bodkin »

goran16v wrote:Kad smo vec kod ovih spomen tabli jest da je offtpic al je dobra provala.
Poslije rata sam radio u organizaciji koja je izmedju ostalih imala kanc. i na Palama u nekoj kuci na koju su nasarafili jednu ovakvu plocu za period juli/august 1991. godine. Jedan dan dolazi sa terena nas vozac, inace demobilisani borac ARBiH, i zavaljuje se od sege. Sta je bilo? Dok je cekao sefa izasao da zapali ispred kanc. kad ide prema kuci delegacija sve sa onim djeneralskim sajkacama i nove vjenac. Kad krenu govorancija, mi smo se skupili da polozimo vijenac i odamo pocast poginulim herojima na dan njihove pogibije, bla, bla, bla, a tu sa nama je i predstavnik medjunarodne zajednice! :lol:
za vozaca?
Creasy

#1261 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Creasy »

OT je, ali da priupitam:

Ima li igdje tema o herojskim podvizima ili pogibijama pojedinaca, tipa - sam krene zauzme rov, unisti neprijateljski bunker i sl. ali samo da je bez preuvelicavanja, nego bas onako kako je bilo...
crysis
Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.

#1262 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by crysis »

Woody wrote:@Nekako s proljeća:

jel mislis da nisu mogli vuc špagu na haubici sa 60 godina.
Nekako s proljeća

#1263 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Nekako s proljeća »

Ploča je spomen obilježje u mjestu Jasik na Trebeviću, poginulim borcima SRK VRS-e, mahom iz Trebevićkog bataljona . S obzirom da je to područje tada bilo sastavni dio prstena opsade grada...vi kako hoćete, ja o mrtvim ili ćutim ili napisem koju umjerenu . Ovu ploču sa imenima bih da odćutim.
Woody

#1264 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Woody »

Za @crysis:
jel mislis da nisu mogli vuc špagu na haubici sa 60 godina
Ne. Mislim da kod nas nisu špagu htjeli vuć ni oni sa 35, već su izmišljali radne obaveze, umjetničke čete i Izbor za Miss opkoljenog Sarajeva :-) i to sve dok su djecu sastavljali u bolnicama da ih ukopaju k'o insane :evil:
Sarajevo je najtužniji, najsmješniji, najpodliji i najjadniji grad na kugli zemaljskoj. Licemjerje i glupost njegovih stanovnika postaje nešto što ih ontološki određuje. Grad kvazi umjetnika, kvazi političara, kvazi sportista...Grad čiji stanovnici sami sebe ubjeđuju da nešto vrijede i da su nekome bitni a svjesni su da je to laž ali svjesno i gordo žive u toj laži jer drugog izbora i nemaju
Ne znam ko je ovo napisao (negdje sam našao), ali je ubo...
karanana

#1265 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

ne kontam zadnjih nekoliko postova.
Nekako s proljeća

#1266 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by Nekako s proljeća »

@karanana, pošto je i moj post među par zadnjih na ovoj strani, da se dopunim. Postao sam sliku na predhodnoj strani , na kojoj su poginuli VRS sa područja u rejonu Trebevića. Nisam prvobitno napisao i te detalje uz sliku. Eto. A za ostale komentare , valjda će i drugi biti određeniji ...

P.S. Tražio sam malo sliku ''brice -Omarska...'' , stavim je kad' je nađem.
Last edited by Nekako s proljeća on 22/05/2013 14:03, edited 1 time in total.
karanana

#1267 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

Nekako s proljeća wrote:@karanana, pošto je i moj post među par zadnjih na ovoj strani, da se dopunim. Postao sam sliku na predhodnoj strani , na kojoj su poginuli VRS sa područja u rejonu Trebevića. Nisam prvobitno napisao i te detalje uz sliku. Eto. A za ostale komentare , valjda će i drugi biti određeniji ...

kontam taj dio i sliku, ali dijalog nakon toga ne. kako od slike spomen ploce poginulih otadzbinasa iz jasika dodje do onog citata o sarajlijama?
goran16v

#1268 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

Bodkin wrote:
goran16v wrote:Kad smo vec kod ovih spomen tabli jest da je offtpic al je dobra provala.
za vozaca?
Aha, a predstavnik medjunarodne zajednice fakin sa Koseva! :lol:
Last edited by goran16v on 22/05/2013 14:30, edited 1 time in total.
karanana

#1269 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by karanana »

Nekako s proljeća wrote:@karanana, pošto je i moj post među par zadnjih na ovoj strani, da se dopunim. Postao sam sliku na predhodnoj strani , na kojoj su poginuli VRS sa područja u rejonu Trebevića. Nisam prvobitno napisao i te detalje uz sliku. Eto. A za ostale komentare , valjda će i drugi biti određeniji ...

P.S. Tražio sam malo sliku ''brice -Omarska...'' , stavim je kad' je nađem.

aha, znas o kojoj se slici radi? ja sam je trazio ali nisam mogao naci. a upecatljiva slika + upoznao sam bricu. hvala ti.
goran16v

#1270 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by goran16v »

Creasy wrote:OT je, ali da priupitam:

Ima li igdje tema o herojskim podvizima ili pogibijama pojedinaca, tipa - sam krene zauzme rov, unisti neprijateljski bunker i sl. ali samo da je bez preuvelicavanja, nego bas onako kako je bilo...
Ja ne znam da temu, ali po pitanju tih stvari osjecam se duznim da pomenem pok. Igora Pavlovica. O njemu se manje-vise dosta zna, ali se mozda ne zna da u Krizancevo Selo gdje je tesko i ranjen nije moraoi ici, osim sto mu je nepsoredno prije toga otac preminuo na teren u Vitez je otisao sa dva metka od sijaca u ruci koje je fasovao na Zuci.
crysis
Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.

#1271 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by crysis »

Ne. Mislim da kod nas nisu špagu htjeli vuć ni oni sa 35, već su izmišljali radne obaveze, umjetničke čete i Izbor za Miss opkoljenog Sarajeva i to sve dok su djecu sastavljali u bolnicama da ih ukopaju k'o insane
nisam ni mislio kod nas,mislio sam na one s brda, nasi su mogli vuc jedino aliju za onu stvar, da smo bogdo imali haubice.
PM72

#1272 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Još malo pa ćemo početi stavljati slike nadgrobnih spomenika izginulih četnika sa sokolačkog "zejtinlika".Ne znam samo šta će nam takve slike,volio bih da se uklone sa ovih stranica.Šta je poenta postavljanja ovakih slika? Da komentarišemo kako ih je malo ili puno izginulo?Šta me briga koliko Čečara ili Pandurevića fali.Mrtve ne treba dirati pa makar to bili i nekadašnji dušmani.
sinuhe

#1273 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by sinuhe »

Sta fali. Meni je samo zanimljivo kako su ti iz seljackih strazi ginuli ko ludi.
U Banjaluci sam rijetko kad i cuo da je neko poginuo.
PM72

#1274 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by PM72 »

Čuj šta fali? Tebi ako je merak idi na groblja pa "uživaj".Ovi sa slike nisu bili seljačka straža,kako ti imaš predstavu,nego pripadnici vojne formacije koja je držala grad Sarajevo pod opsadom.
sinuhe

#1275 Re: Grbavica, Vraca i Kovačići pod okupacijom...

Post by sinuhe »

Nije groblje vec spomen ploca da se ljudi podsjete na ta vremena.
Post Reply