Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post Reply
ravno

#1251 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ravno »

Gojeni H wrote:
Woody wrote: Uh, izvini @Gojeni H, dok sam pisao repliku, vidim da si se i ti javnuo. Pozdrav Domovini! Eto, morao sam editovati, i to samo zbog tebe. Vidiš, bolan, da ja tebe volim :kiss:
Sidje "woody"
Istrazi li se sta?

Eto da ne kazes da te ignorisem.
Eeeeee, moj @GojeniH,
Lako je vama s njima naprdivati. Njihova je “Herceg-Bosna” za vas inostranstvo, a nama koji smo u njoj valja s ovim svaki dan i noć deverat’. To je neumorno – k’o roboti. Napali ih, nezahvalni, jeftini, a oni pravedni, ma božiji janjci – a kamen na kamenu nisu ostavljali, ne samo od džamija, nego ni od ivičnjaka. O zvjerstvima nad ljudima i ne moram. Ne bi Kongresna biblioteka zaprimila sve zlo i mržnju koje su izrigali, a i danas rigaju. I onda ”pravednik” dođe arogantno sa ”crnim tefterom” i ”svjedočenjima” ideologa zločina nad HERCEGOVCIMA-BOŠNJACIMA (to kao eto neprikosnovena istina) i prdi sve u 16, a masa se primi. Kao, fratri nisu obični ljudi, tu treba posebnu pažnju posvetiti njihovim iskazima (a la fra Anđelko), a Bošnjo navikao na respekt, pa ublaži. MA LAŽU K’O PAŠČAD, pogotovo hercegovački! I to treba ponoviti svaki dan da bi ”stručnjak” malo trepnuo!
Blago njima pa im u Sarajevu sjede Alijići i ostali talići, koji bi i majčin mezar prodali da mogu – sasvim bi se drugačija priča pričala da nije tako. Al’ fildžanj je fildžan, jeb’o ti to........
Gojeni H

#1252 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Gojeni H »

ravno wrote:
Gojeni H wrote:
Woody wrote: Uh, izvini @Gojeni H, dok sam pisao repliku, vidim da si se i ti javnuo. Pozdrav Domovini! Eto, morao sam editovati, i to samo zbog tebe. Vidiš, bolan, da ja tebe volim :kiss:
Sidje "woody"
Istrazi li se sta?

Eto da ne kazes da te ignorisem.
Eeeeee, moj @GojeniH,
Lako je vama s njima naprdivati. Njihova je “Herceg-Bosna” za vas inostranstvo, a nama koji smo u njoj valja s ovim svaki dan i noć deverat’. To je neumorno – k’o roboti. Napali ih, nezahvalni, jeftini, a oni pravedni, ma božiji janjci – a kamen na kamenu nisu ostavljali, ne samo od džamija, nego ni od ivičnjaka. O zvjerstvima nad ljudima i ne moram. Ne bi Kongresna biblioteka zaprimila sve zlo i mržnju koje su izrigali, a i danas rigaju. I onda ”pravednik” dođe arogantno sa ”crnim tefterom” i ”svjedočenjima” ideologa zločina nad HERCEGOVCIMA-BOŠNJACIMA (to kao eto neprikosnovena istina) i prdi sve u 16, a masa se primi. Kao, fratri nisu obični ljudi, tu treba posebnu pažnju posvetiti njihovim iskazima (a la fra Anđelko), a Bošnjo navikao na respekt, pa ublaži. MA LAŽU K’O PAŠČAD, pogotovo hercegovački! I to treba ponoviti svaki dan da bi ”stručnjak” malo trepnuo!
Blago njima pa im u Sarajevu sjede Alijići i ostali talići, koji bi i majčin mezar prodali da mogu – sasvim bi se drugačija priča pričala da nije tako. Al’ fildžanj je fildžan, jeb’o ti to........
Ne damo mi Hercegovine kad bi oni Rim pokrenuli na vas. ;-)
Tigar1

#1253 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tigar1 »

@Gojeni pogresan sam post quotao, nisam precesto zalazio ovdje i "ubola" me u oci ona laz o Bugojnu.

No frks
ravno

#1254 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ravno »

Gojeni H wrote:

Ne damo mi Hercegovine kad bi oni Rim pokrenuli na vas. ;-)
Ma nema zime za nas, mi smo već dati, čuvajte se vi - ovaj ne staje dok god mu pustiš................
ngusha

#1255 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by ngusha »

Gojeni H wrote:
murathans wrote:Taj čuveni i zlosretni konvoj je bio sve samo ne bošnjački. Bošnjaci su bili vozači i to je bilo sve. Novac, roba i veći dio vozila su bila pomoć koju je dobri austrijski Karitas namijenio Hrvatima Vareša, Živinica, Tuzle, Gradačca i slobodnoh teritorija Brčkog.

Code: Select all

TUZLA: oteta 22 kamiona sa robom, dva sanitetska kombija sa opremom i lijekovima, oko milion DM gotovine, velika količina robe široke potrošnje koja je zajedno sa vozilima procjenjena na oko 7 miliona maraka.

LUKAVAC: ukradeno 31 teretno vozilo, dva kombija, oko 100.000 DM gotovog novca i značajna količina roba široke potrošnje u vrijednosti od 800.000 DM.

ŽIVINICE: ukradeno 30 teretnih vozila, 2 putnička automobila, 25.000 DM gotovog novca, robe široke potrošnje u vrijednosti od 200.000 DM i oko 200 tona druge robe čija vrijednost nije utvrđena.

KLADANJ: ukradena 3 putnička vozila

KALESIJA: ukradeno 11 teretnih vozila, 4 putnička, 2 kombija, 70.000 DM gotovine, robe za široku            potrošnju u vrijednosti od 15.000 DM i 80 tona druge robe čija vrijednost nije utvrđena.

GRADAČAC: ukradeno 1 teretno, 1 putničko vozilo, 1.500 DM gotovine i robe za široku potrošnju u vrijednosti od 30.000 DM.

GRAČANICA: ukradeno 15 kamiona, 4 automobila. Ukupna vrijednost otete robe i prevoznih sredstava oko 2 miliona DM.

SREBRENIK: ukradeno 12 kamiona, 2 automobila, 2 kombija, oko 100.000 DM gotovine i oko 150 tona raznih vrsta robe čija vrijednost nije procjenjena.

BANOVIĆI: ukradena 2 kamiona i oko 20 tona razne robe.

ZVORNIK: ukradena 2 kamiona, 2 autombila. Ukupna vrijednost opljačkanih prevoznih sredstava i robe oko 5 miliona DM.

BRČKO: ukradena 4 kamiona, 1 kombi, roba široke potrošnje u vrijednosti od 200.000 DM i oko 40 tona druge vrste robe čija vrijednost nije procjenjena.

ČELIĆ: ukradeno 6 kamiona sa robom, 2 automobila, 1 kombi. Vrijednost ukradenog oko 1, 5 milion KM.

Rezime: Napadom HVO na tuzlanski „Konvoj spasa“ oteto je 142 teretna vozila, 20 putničkih, dvet kombija, otuđeno oko 1, 3 miliona DM gotovine, robe široke potrošnje u vrijednosti oko 17 miliona KM i oko 500 tona drugih vrsta roba čije vrijednost nije iskazana.
HVO glavešine iz Viteza su sasvim sigurno jedine znale koliko zapravo ima para i robe u konvoju.

Čudi me samo zašto Crkva punih 20 godna šuti zbog ovoga?
Nisu cak ni svi vozaci bili Bosnjaci. Mislim da je u ovom konvoju ubijen frajer koji je bio Hrvat iz jednog sela izmedju Lukavca i Tuzle.
Već par dana čitam ove postove i pravo me je obradovalo što se raspravlja o temi o kojoj me interesiraju mnoge stvari.Evo ovako da počnem 04.06.1993.god. u selu rankovici,opstina Nova bila moj otac Hasan Gusic brutalno je ubijen i opljačkan,pregazen i ostavljen ispred autobusa koji je vozio.Ukupno 4 autobusa koja su vozila humanitarnu pomoć za Tuzlu su zaustavljena u spomenutom selu rankovici potom su opljačkani i bog zna šta su još s njima radili,pošto su mnogi upoznati sa ovim zločinom neću da dužim pisanje.Molim sve učesnike foruma koji imaju bilo kakve informacije o mogućim pociniocima ovog ratnog zločina da mi se jave ili u inbox ili na ovaj način.20 punih godina slučaj se zataskava po sudovima u BiH i čuva se u ladicama evidentan ratni zločin.Ja i moja porodica smo podnijeli tužbu protiv federacije BiH i sudjenje je u toku ali nemislimo na tome stati,vrijeme je da neko odgovara,neko ko je uzeo ogromne pare.Imamo neka saznanja o mogućim pociniocima koji sada slobodno hodaju srednjom Bosnom tacnije Vitezom i Travnikom.Još jednom vas molim za bilo kakve informacije ili dokaze vezane za ovaj dogadjaj jer uskoro nakon presude vezano za tužbu protiv Federacije slučaj šaljemo u Hag i Strazbur.Unaprijed zahvalan Gusic Nedzad
Last edited by ngusha on 14/01/2014 21:50, edited 1 time in total.
Tutnjavac

#1256 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tutnjavac »

Nakon što je tešanjska HVO brigada predala pozicije Vojsci RS-a, područje Maglaja je iznenada postao nova opkoljena enklava.
Ovo je potpuno netačno. Nije postojala nikakva "tešanjska HVO brigada". Postojala je 110 brigada HVO, Usora, koja je bila i ostala na strani Republike BiH i igrali su važnu ulogu u odbrani Tešnja!

Žepačka brigada HVO-a, 111 xp, je napustila položaje, po već uigranom scenariju, na Hatkinim Njivama (granica Teslića i Maglaja), jednostavno pustila, uz raniji dogovor VRS, i time prisilila na progon nekoliko hiljada Bošnjaka iz Kopica, Čoba, Domislice i drugih maglajskih sela, prem bošnjačkom dijelu općine Žepče (Željezno Polje).

Maglaj i Tešanj su pali, naravno u okruženje, a HVO je VRS-u naprosto dao njihovu željenu i sanajnu liniju spajanja sa Ozrenom, preko Crnog Vrha i sela Ošve.

Svaka slava i hvala tešanjskim brigadama (ljuta i garava), 203. i maglajskoj, a bogami i 110 HVO. (Mislim da je forumaš tetak bio na tom ratištu!)

O daljoj saradnji žepačkog HVO-a sa VRS-om sve je već rečeno.

http://www.youtube.com/watch?v=_QiopYrMFqc

PS: Registrovao sam se samo da ne bi ostalo da je "tešanjska HVO brigada" izdala. Usora nije izdala!
muflon1977

#1257 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by muflon1977 »

Nije me dugo bilo....sta uradiste da vas h...em
zivotno djelo mi upropastiste....tja izgleda da su vam Krajisnici svu Bosnu obranili,....
Hvo_Bobovac

#1258 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Hvo_Bobovac »

,
Hvo_Bobovac

#1259 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Hvo_Bobovac »

argyle wrote:Vareš

Kada su Hrvati u regionu Varesa, poceli zveckati oruzjem i prijetiti Bosnjacima, ne malo sam se
iznenadio. Nisam se iznenadio, sto bi oni krenuli u rat protiv nas. Sukoba je vec bilo na drugim
podrucjima. Iznenadio sam se njihovoj smjelosti, jer nisu imali sanse protiv nas. Ja sam i danas
ubijedjen, da je to bila koordinirana akcija sa cetnicima. Zajedno su osmislili plan akcije. Sjetih se
odmah vezanja zastava. E, jesmo hajvani. Naravno da smo se zabrinuli. Otvara se jos jedan front.
Nimalo povoljan za nas. Tamam, kad se presaberemo i isplaniramo zadati cetnicima snazan udarac,
nesto nas omete. Tako je bilo i ovaj put, pred kraj 1993. god.
Nastupila je glad. Hrvati su skidali sa kamiona sta su i koliko htjeli. Stavljali bi u svakom selu i
zaseoku, pritku preko puta, i pravili neke svoje carine. Kako su samo bili namrgodjeni i nepristojni
na punktovima. Okretali bi puske u nase vozace i strijeljali ih ocima. Kasnije nisu dali konvojima
hrane ni proci. Ubijali su nase vozace ili odvodili u logore. Prekipilo je. Ne znam sta se vise ceka.
Pocrkacemo od gladi. Treba ih makar opomenuti. Treba im reci da smo jaci od njih.
Poslase i nas na planinu Zvijezdu. Prirodne ljepote prekrasne. Iz sela Zubeta gledam Nisicku
visoravan. Gledam put koji vodi za Sarajevo. Kad li ce se taj put odblokirati? Nismo se tu dugo
zadrzali. Dosla nam je smjena, a mi se vratili u Kladanj. Sta je vrijedno spomenuti, poslije ovoga
lijepog izleta na planinu Zvijezdu. Spomenuo bih neiskustvo lokalnih boraca. Nisu imali ni rovova.
Polugoli su vjezbali gadjanje. Na daljini od sto metara vazdusne linije cetnik kosi travu. Ja mislio
neki nas insan. Kada su mi rekli da je cetnik nisam vjerovao. Pa zar nakon godinu dana,
najkrvavijeg rata u nasoj istoriji, oni gledaju cetnika kako kosi i vjeruju mu. Od toga dana cetnik
vise nije kosio travu. Svercovali su nasi lokalci sa njima. Tu smo nasli i naseg Capeta. Nisam ni
znao da je odatle ozenjen. Sve drugo nije vrijedno spomena osim, gostoljubivosti lokalnog
stanovnistva.
Sta se desilo poslije?
Cetnici napali na Crnu rijeku. Krenuli u veliku ofanzivu. Spalili sela u kojima smo bili, prije
ofanzive. Sela Ravne i Zubeta. Hrvati poslali u Vares Ivicu Rajica da zakuha. I uspio je. Uspjeli su i
jedni i drugi. Cetnici probili i pomakli nase linije. Hrvati "junacki" poklali civile. Djecu, zene i
starce u Stupnom Dolu.
Poslije ovih zlocina, doslo nekome iz guzice u glavu i naredio napad na Hrvate. Kod nas ti je to
tako. Prvo platimo glavom, pa onda se uhvatimo puske. Dugo su nas provocirali i dugo se cekalo.
Ma dosta mi je vise merhameta. "Oko za oko, ........" Krenusmo u napad na jedno Hrvatsko selo.
Naredjeno nam je da otvorimo vatru samo u slucaju da to Hrvati prvi urade. E, pa dokle vise? Kad
nam ubiju nekoliko boraca, onda mi trebamo reci. Izvinite, ali poslije ovoga i mi moramo pucati.
Sabahile smo krenuli u napad. Opkolili smo selo i Hrvati su se predali bez otpora. Lahko je sa ovim
domobranima. Samo im treba pokazati zube i vidjeces kolike su kukavice. Ne mogu a da ne kazem,
da su nas neki mjestani i prijateljski docekali. Po smirivanju sukoba, oruzje im je vraceno. Ponovo
su bili u sastavu A R BiH.
Napadamo dalje. Hrvati vide da ne mogu izaci na kraj sa nama, i jednostavno bjeze. Ne znam dokle
ce i kuda ce. U okruzenju su. Idemo prema Varesu. Zdruzene jedinice nase Armije, razvaljuju sve
njihove linije. U njihovoj vojarni, nejma sta nejma. Ali nejma borcima pristupa. Vojna policija 2.
Korpusa, opkolila kasarnu i ne daju ni prici. U stanju su i pucati. Nejse. Idemo mi dalje. Bice i
bijele tehnike ( ovaca). Ne mogu a da ne spomenem fazon jednog Sarajlije. Vice on:
- Jarane. - Vidi bijele tehnike.
- Ma dje bolan?
- Vidis kako mirno pasu na livadi.
Kako sam se slatko nasmijao. Napreduje 1. Muslimanska brigada. Rusi sve pred sobom. Domobrani
bjeze kao bez glave. Ne znaju kuda bi. Nase jedinice iz drugih korpusa napreduju iz drugih pravaca.
Jedino su domobrani mogli kroz cetnicke linije. Naravno da ce ih ovi pustiti. I oni su njih dosta puta
pustili, da zadju nasim jedinicama iza ledja. Tako je i bilo. Nikad nisu vezali zastave. Rekao bi insan
da su zakleti neprijatelji. Politika!
Dodjosmo i mi do bijele tehnike. Okrecu se raznjevi. I nama svanulo. Natrp`o sam kahve i secera u
dzepove i kruzim od rova do rova. Gdje god dodjem pristavi se voda za kahvu.
Pojavise se iz pravca Varesa i "Strumpfovi." Zaustavili transportere i ne smiju dalje. Nejma dalje.
Nedamo mi dalje. Idite u Srebrenicu. Idite u Cersku. Ma idite u p...u materinu. Niste trebali ni
dolaziti. Jebo vas onaj vas Japanac.
Dobismo novu naredbu. Neki nasi borci nosili ranjenike i upali u minsko polje. Kazu da se cuju
krici ranjenih. Mrak je. Ko ce bolan ici po mraku u minsko polje. Moze li nam to normalan insan
narediti. Ne moze. Ne mogu ni normalni ljudi izvrsiti ovaj zadatak. E, mozemo mi. Prvi put sam
protestvovao, javno protiv naredjenja. Bio sam ljut. Prvi put sam isao zadnji u koloni. Haj, bar cemo
siti izginuti. Najeli smo se pecenja i napili prave kahve. Ovaj put smo mi bili carinici. Samo mi
nismo otimali. Mi smo to junacki osvojili. Ratni plijen. Gdje li je ona plavusa sa punkta, koja me je
strijeljala ocima i uperila cijev od kalasnjikova u mene. Volio bih sad provjeriti njenu hrabrost.
Ja. Bas tako. Da ne skrecem sa teme.
Popesmo se uz nekakvo brdo. Sad trebamo... Kuda? Ne znamo ni mi. Ne petljam se. Vodite nas sad,
kada ste pristali na ovo. Na brdu nadjosmo visokog oficira Komande 2. Korpusa. Izdvojio se oficir,
sa par vojnika i okrecu janje. Sramota ga da ga vojska vidi. Valjda. Zato se i sakrio. A moze se i
cugnuti kad borci ne vide. Mi slucajno neletismo na njega. Nikad insan ne zna, gdje ga moze ko
vidjeti. Ma nije bilo potrebe da se krije. Vole borci kada oficiri sjedu sa njima.
Spustamo se niz nekakvo brdo. Kamenje nam bjezi ispod cizama. Neki silaze i na guzici. Ne vidi se
ni prst pred okom. Nisam vise zadnji.
Sidjosmo u dolinu. Osluskujemo. Sta ako naletimo na zasjedu?
Jeci neko u mraku, nedaleko od nas. Idemo prema njima. Ma kakve mine? Ko jos razmislja o tim
"bezazlenim" minama. Sta ti moze biti? U naboljem slucaju mozes poginuti. Mozes ostati bez
stopala, noge ili dvije noge. Sta te briga. Ne moras se muciti da hodas. Mozda ti mina otkine ruku.
Mozda i obadvije. Hoce li se naci neko da te nahrani. Hoce majka, ako je ziva. Mozda neko ostane i
bez oka. Mozda bez obadva oka. Samo neces nista vise vidjeti. Neces moci citati. Gledati TV. Neces
moci vise nikada djecu gledati. Ako ih nejmas, onda si u plusu. Neces nikada vise gledati tijelo
zene. Mozda budes nastavio zivjeti u invalidskim kolicima. Hoce li se naci neko da te pogura kroz
carsiju. Mozda dobijes ruznu ranu na licu. Ozenjenima je lakse. Mozda se njihovim zenama nece
gaditi. Sta ce momci? Hoce li ih htjeti, koja djevojka sa ruznom ranom. Hoce li ih htjeti, bez nekog
od ekstremiteta. A sta bolan ako ostanes bez muskog ponosa. E, onda je to jebiga. Onda nisi pristao
nigdje. Bolje da si mrtav. Da ima harema u redu. Mogao bi strazariti. U tom slucaju bi bilo teze
ozenjenim. Cisto sumnjam da bi zena ostala sa njim. Mozda! Momci se ne bi morali zeniti. Siti bi se
nagledali zenske ljepote. O sexualnom odnosu bi mogli samo mastati. Neozenjeni ne bi morali
gledati suprugu sa drugim. Helem nejse! Lijepa smrt.
Pridjosmo ranjenim. Napipavamo ih u mraku. Je li to ludost? Je li to hrabrost? Je li to zelja za
pomoci bratu? Haman sve zajedno. Pokupismo ih. Pitamo koliko ih je bilo. Ne zna niko. Mozda je
neki mrtav ili tesko ranjen borac, ostao u mraku. Uzimamo nosila i vracamo se sa ranjenicima istim
putem. Pokusacemo se vratiti istim putem. Nosimo i neke borce iz Turalica. Niko od nas ne aktivira
minu. Mozda su ih ovi sve aktivirali. Samo Uzviseni, Svemoguci Bog zna.
Penjemo se brdom. Korak naprijed, dva nazad. Izmice se kamenje ispod nas. Ne znamo kuda cemo.
Zovemo. Odjekuje nas zov, brdima i dolinama. Da je Tito ziv rekao bi opet: "Ranjenike ne smijemo
ostaviti." Izrece li ko od nas, u ratu, kakvu izreku da se pamti i pise kao Titina. Ima li ko o nama da
pise?
Nosimo ranjenika sa kojim se pobratimih. Ne znam kako se pocesmo zvati brate. Ja njemu brate i
on meni brate. Vojnik do mene za nosilima, ne moze dalje. Iscrpljen je. Uzimam sam nosila i nosim
nepoznatog brata. Naprijed su dvojica. Hrabri me brat kojeg nosimo, da izdrzim. Ne znam ni ko je
ni odakle je. Zanimljivo niti ja pitam niti on govori. Pita brat ima li ko vode? Spustismo nosila.
Dadoh mu vode. Hoce hljeba. Kao nikad do tada u dzepu sam imao dvije kriske hljeba. Valjda sam
se zazelio hljeba pa sam stavio kriske u dzep. Otkidoh komad hljeba i dadoh mu. Napi se brat
ponovo vode.
Veremo se dalje uz brdo.
Opet neko iz kolone poce dozivati. Ne znamo kuda idemo. Javi se neko. Mase sa ogaricom. Jedan
od onih sto su pekli janje na brdu. Sad nam je lakse. Znamo da smo na pravom putu. Ne javlja mi se
moj brat. Ne zovem ga. Necu da znam da je mrtav. Pozurismo. Gonim borce da idu brze. Stigosmo.
U vikendici improvizovana hirurgija. Nejma ni struje. Zasto Komanda nije obezbijedila agregat?
Jebes i njih. Pred njima je pecenje i rakija. Bitno je da njima svijetli. Poslah borce po one velike
crvene svijece sto smo ih nasli. Ostavio sam ih zlu ne trebalo. Doktor konstatova da je moj brat
mrtav. Ostavio sam brata pod strehom. Nejma mjesta za sve u "Bolnici". Nismo predvidjeli
mrtvacnicu. Je li zasluzio, moj brat da noci, sam pod strehom. Osvijetlismo "hirursko odjeljenje".
Jeli to opet 41?
Odlazim. Odoh pristaviti vodu za kahvu. Zastadoh pored brata. Veoma kratko. Haman nisam ni
zastao. Samo je moj pogled zastao na njemu. Nije ni na njemu. Na satorskom krilu kojim je
prekriven. Odoh ja dalje. Brat ostade na nosilima. Prodjoh pored njega. Ne zovnuh ga brate. Ne
pitah. Hoces li vode brate? Hoces li hljeba brate? Kako se zoves brate? Odakle si brate? Jesi li ziv
brate??? Necu da pitam. Jednostavno necu. Ma nije. Ne mogu.
Ustadoh ujutro. Nesto me tjera prema "Bolnici". Odoh tamo. Lezi brat gdje sam ga ostavio.
Prekriven satorskim krilom, od glave do pete. Ne, podigoh satorsko. Okrenuh se i vratih nazad.
Ponovo napadamo. Bjeze domobrani. Nigdje ih. Jedan domobran ubi Janjicara Fehrica. Ubi ga sa
crkvenoga tornja. Janjicarima je to dalo krila. U nezadrzivom napadu su uzeli Pogar.
Dodjosmo i u Stupni Do. Dodjosmo na mjesto zlocina. Stravicnog zlocina. Tragovi krvi po svuda.
Krvave vrece krompira u jednom podrumu.
Oslobodismo Vares. Sastavili se Korpusi u Varesu. Domobrani jednostavno nestali. Pustili ih cetnici
kroz njihovu liniju i zbrinuli, kao naj rodjenije. Politika. Svi su protiv nas.
Uzvrtili se "Strumpfovi." Sta im je? Da ne traze pocinioce stravicnog zlocina. Da nisu Raica
uhvatili. Ma jok. Nejma sanse. Sta se to njih tice. Nisu oni zato dosli u Bosnu. Ukrao neki vojnik
ikonu iz crkve. Prodao je nekom Umproforcu, za 5000 DM. Traze toga vojnika. To je zlocin. Ko to
smije krasti po crkvi? Nije zlocin stravicno ubiti djecu, starce i zene. Ovo je zlocin. Zlocin je ukrasti
ikonu. Oni nase Dzamije popalise, a mi treba da trazimo ikonu. Jos, nasi idioti naredili da se vojska
postroji. Treba taj "Strumpf" da prepozna lopova, koji mu je prodao ukradenu ikonu. Stvarno su ovi
iz UN naivni. Da li su?
I dan danas se pitam. Zasto su Hrvati poceli rat, protiv nas? Je li ih Tudjman nije mogao na drugi
nacin, preseliti u Hrvatsku.
Dobro! Sta su Hrvati, trazili to su i dobili. Nama je vise svejedno sa kim ce mo ratovati. I onako,
ratujemo sa svima. Bitno je da smo se mi dobro naoruzali i nahranili.
Da se u ratu place i smije, govori i ovo: Sjedio doktor, sa nekim pozadincima u nekoj kuci u okolini
Varesa. U neka doba noci neko pokuca na vrata. Doktor priupita:
- Ko je?
Slijedi cudan odgovor.
- Dosli smo da se predamo!
- Dodjite sutra. - Zauzet sam.
Mislio je doktor da se neko Sali sa njim.
Sutradan, ujutro, neko kuca na vrata. Doktor bunovan otvara vrata i ima sta vidjeti. Naoruzani
vojnici HVO.
- Rekli ste nam sinoc, da dodjemo danas da se predamo.
Doktor se hvalio da je zarobio najvise bojovnika.

PLBiH.ORG
argyle wrote:Vareš

Kada su Hrvati u regionu Varesa, poceli zveckati oruzjem i prijetiti Bosnjacima, ne malo sam se
iznenadio. Nisam se iznenadio, sto bi oni krenuli u rat protiv nas. Sukoba je vec bilo na drugim
podrucjima. Iznenadio sam se njihovoj smjelosti, jer nisu imali sanse protiv nas. Ja sam i danas
ubijedjen, da je to bila koordinirana akcija sa cetnicima. Zajedno su osmislili plan akcije. Sjetih se
odmah vezanja zastava. E, jesmo hajvani. Naravno da smo se zabrinuli. Otvara se jos jedan front.
Nimalo povoljan za nas. Tamam, kad se presaberemo i isplaniramo zadati cetnicima snazan udarac,
nesto nas omete. Tako je bilo i ovaj put, pred kraj 1993. god.
Nastupila je glad. Hrvati su skidali sa kamiona sta su i koliko htjeli. Stavljali bi u svakom selu i
zaseoku, pritku preko puta, i pravili neke svoje carine. Kako su samo bili namrgodjeni i nepristojni
na punktovima. Okretali bi puske u nase vozace i strijeljali ih ocima. Kasnije nisu dali konvojima
hrane ni proci. Ubijali su nase vozace ili odvodili u logore. Prekipilo je. Ne znam sta se vise ceka.
Pocrkacemo od gladi. Treba ih makar opomenuti. Treba im reci da smo jaci od njih.
Poslase i nas na planinu Zvijezdu. Prirodne ljepote prekrasne. Iz sela Zubeta gledam Nisicku
visoravan. Gledam put koji vodi za Sarajevo. Kad li ce se taj put odblokirati? Nismo se tu dugo
zadrzali. Dosla nam je smjena, a mi se vratili u Kladanj. Sta je vrijedno spomenuti, poslije ovoga
lijepog izleta na planinu Zvijezdu. Spomenuo bih neiskustvo lokalnih boraca. Nisu imali ni rovova.
Polugoli su vjezbali gadjanje. Na daljini od sto metara vazdusne linije cetnik kosi travu. Ja mislio
neki nas insan. Kada su mi rekli da je cetnik nisam vjerovao. Pa zar nakon godinu dana,
najkrvavijeg rata u nasoj istoriji, oni gledaju cetnika kako kosi i vjeruju mu. Od toga dana cetnik
vise nije kosio travu. Svercovali su nasi lokalci sa njima. Tu smo nasli i naseg Capeta. Nisam ni
znao da je odatle ozenjen. Sve drugo nije vrijedno spomena osim, gostoljubivosti lokalnog
stanovnistva.
Sta se desilo poslije?
Cetnici napali na Crnu rijeku. Krenuli u veliku ofanzivu. Spalili sela u kojima smo bili, prije
ofanzive. Sela Ravne i Zubeta. Hrvati poslali u Vares Ivicu Rajica da zakuha. I uspio je. Uspjeli su i
jedni i drugi. Cetnici probili i pomakli nase linije. Hrvati "junacki" poklali civile. Djecu, zene i
starce u Stupnom Dolu.
Poslije ovih zlocina, doslo nekome iz guzice u glavu i naredio napad na Hrvate. Kod nas ti je to
tako. Prvo platimo glavom, pa onda se uhvatimo puske. Dugo su nas provocirali i dugo se cekalo.
Ma dosta mi je vise merhameta. "Oko za oko, ........" Krenusmo u napad na jedno Hrvatsko selo.
Naredjeno nam je da otvorimo vatru samo u slucaju da to Hrvati prvi urade. E, pa dokle vise? Kad
nam ubiju nekoliko boraca, onda mi trebamo reci. Izvinite, ali poslije ovoga i mi moramo pucati.
Sabahile smo krenuli u napad. Opkolili smo selo i Hrvati su se predali bez otpora. Lahko je sa ovim
domobranima. Samo im treba pokazati zube i vidjeces kolike su kukavice. Ne mogu a da ne kazem,
da su nas neki mjestani i prijateljski docekali. Po smirivanju sukoba, oruzje im je vraceno. Ponovo
su bili u sastavu A R BiH.
Napadamo dalje. Hrvati vide da ne mogu izaci na kraj sa nama, i jednostavno bjeze. Ne znam dokle
ce i kuda ce. U okruzenju su. Idemo prema Varesu. Zdruzene jedinice nase Armije, razvaljuju sve
njihove linije. U njihovoj vojarni, nejma sta nejma. Ali nejma borcima pristupa. Vojna policija 2.
Korpusa, opkolila kasarnu i ne daju ni prici. U stanju su i pucati. Nejse. Idemo mi dalje. Bice i
bijele tehnike ( ovaca). Ne mogu a da ne spomenem fazon jednog Sarajlije. Vice on:
- Jarane. - Vidi bijele tehnike.
- Ma dje bolan?
- Vidis kako mirno pasu na livadi.
Kako sam se slatko nasmijao. Napreduje 1. Muslimanska brigada. Rusi sve pred sobom. Domobrani
bjeze kao bez glave. Ne znaju kuda bi. Nase jedinice iz drugih korpusa napreduju iz drugih pravaca.
Jedino su domobrani mogli kroz cetnicke linije. Naravno da ce ih ovi pustiti. I oni su njih dosta puta
pustili, da zadju nasim jedinicama iza ledja. Tako je i bilo. Nikad nisu vezali zastave. Rekao bi insan
da su zakleti neprijatelji. Politika!
Dodjosmo i mi do bijele tehnike. Okrecu se raznjevi. I nama svanulo. Natrp`o sam kahve i secera u
dzepove i kruzim od rova do rova. Gdje god dodjem pristavi se voda za kahvu.
Pojavise se iz pravca Varesa i "Strumpfovi." Zaustavili transportere i ne smiju dalje. Nejma dalje.
Nedamo mi dalje. Idite u Srebrenicu. Idite u Cersku. Ma idite u p...u materinu. Niste trebali ni
dolaziti. Jebo vas onaj vas Japanac.
Dobismo novu naredbu. Neki nasi borci nosili ranjenike i upali u minsko polje. Kazu da se cuju
krici ranjenih. Mrak je. Ko ce bolan ici po mraku u minsko polje. Moze li nam to normalan insan
narediti. Ne moze. Ne mogu ni normalni ljudi izvrsiti ovaj zadatak. E, mozemo mi. Prvi put sam
protestvovao, javno protiv naredjenja. Bio sam ljut. Prvi put sam isao zadnji u koloni. Haj, bar cemo
siti izginuti. Najeli smo se pecenja i napili prave kahve. Ovaj put smo mi bili carinici. Samo mi
nismo otimali. Mi smo to junacki osvojili. Ratni plijen. Gdje li je ona plavusa sa punkta, koja me je
strijeljala ocima i uperila cijev od kalasnjikova u mene. Volio bih sad provjeriti njenu hrabrost.
Ja. Bas tako. Da ne skrecem sa teme.
Popesmo se uz nekakvo brdo. Sad trebamo... Kuda? Ne znamo ni mi. Ne petljam se. Vodite nas sad,
kada ste pristali na ovo. Na brdu nadjosmo visokog oficira Komande 2. Korpusa. Izdvojio se oficir,
sa par vojnika i okrecu janje. Sramota ga da ga vojska vidi. Valjda. Zato se i sakrio. A moze se i
cugnuti kad borci ne vide. Mi slucajno neletismo na njega. Nikad insan ne zna, gdje ga moze ko
vidjeti. Ma nije bilo potrebe da se krije. Vole borci kada oficiri sjedu sa njima.
Spustamo se niz nekakvo brdo. Kamenje nam bjezi ispod cizama. Neki silaze i na guzici. Ne vidi se
ni prst pred okom. Nisam vise zadnji.
Sidjosmo u dolinu. Osluskujemo. Sta ako naletimo na zasjedu?
Jeci neko u mraku, nedaleko od nas. Idemo prema njima. Ma kakve mine? Ko jos razmislja o tim
"bezazlenim" minama. Sta ti moze biti? U naboljem slucaju mozes poginuti. Mozes ostati bez
stopala, noge ili dvije noge. Sta te briga. Ne moras se muciti da hodas. Mozda ti mina otkine ruku.
Mozda i obadvije. Hoce li se naci neko da te nahrani. Hoce majka, ako je ziva. Mozda neko ostane i
bez oka. Mozda bez obadva oka. Samo neces nista vise vidjeti. Neces moci citati. Gledati TV. Neces
moci vise nikada djecu gledati. Ako ih nejmas, onda si u plusu. Neces nikada vise gledati tijelo
zene. Mozda budes nastavio zivjeti u invalidskim kolicima. Hoce li se naci neko da te pogura kroz
carsiju. Mozda dobijes ruznu ranu na licu. Ozenjenima je lakse. Mozda se njihovim zenama nece
gaditi. Sta ce momci? Hoce li ih htjeti, koja djevojka sa ruznom ranom. Hoce li ih htjeti, bez nekog
od ekstremiteta. A sta bolan ako ostanes bez muskog ponosa. E, onda je to jebiga. Onda nisi pristao
nigdje. Bolje da si mrtav. Da ima harema u redu. Mogao bi strazariti. U tom slucaju bi bilo teze
ozenjenim. Cisto sumnjam da bi zena ostala sa njim. Mozda! Momci se ne bi morali zeniti. Siti bi se
nagledali zenske ljepote. O sexualnom odnosu bi mogli samo mastati. Neozenjeni ne bi morali
gledati suprugu sa drugim. Helem nejse! Lijepa smrt.
Pridjosmo ranjenim. Napipavamo ih u mraku. Je li to ludost? Je li to hrabrost? Je li to zelja za
pomoci bratu? Haman sve zajedno. Pokupismo ih. Pitamo koliko ih je bilo. Ne zna niko. Mozda je
neki mrtav ili tesko ranjen borac, ostao u mraku. Uzimamo nosila i vracamo se sa ranjenicima istim
putem. Pokusacemo se vratiti istim putem. Nosimo i neke borce iz Turalica. Niko od nas ne aktivira
minu. Mozda su ih ovi sve aktivirali. Samo Uzviseni, Svemoguci Bog zna.
Penjemo se brdom. Korak naprijed, dva nazad. Izmice se kamenje ispod nas. Ne znamo kuda cemo.
Zovemo. Odjekuje nas zov, brdima i dolinama. Da je Tito ziv rekao bi opet: "Ranjenike ne smijemo
ostaviti." Izrece li ko od nas, u ratu, kakvu izreku da se pamti i pise kao Titina. Ima li ko o nama da
pise?
Nosimo ranjenika sa kojim se pobratimih. Ne znam kako se pocesmo zvati brate. Ja njemu brate i
on meni brate. Vojnik do mene za nosilima, ne moze dalje. Iscrpljen je. Uzimam sam nosila i nosim
nepoznatog brata. Naprijed su dvojica. Hrabri me brat kojeg nosimo, da izdrzim. Ne znam ni ko je
ni odakle je. Zanimljivo niti ja pitam niti on govori. Pita brat ima li ko vode? Spustismo nosila.
Dadoh mu vode. Hoce hljeba. Kao nikad do tada u dzepu sam imao dvije kriske hljeba. Valjda sam
se zazelio hljeba pa sam stavio kriske u dzep. Otkidoh komad hljeba i dadoh mu. Napi se brat
ponovo vode.
Veremo se dalje uz brdo.
Opet neko iz kolone poce dozivati. Ne znamo kuda idemo. Javi se neko. Mase sa ogaricom. Jedan
od onih sto su pekli janje na brdu. Sad nam je lakse. Znamo da smo na pravom putu. Ne javlja mi se
moj brat. Ne zovem ga. Necu da znam da je mrtav. Pozurismo. Gonim borce da idu brze. Stigosmo.
U vikendici improvizovana hirurgija. Nejma ni struje. Zasto Komanda nije obezbijedila agregat?
Jebes i njih. Pred njima je pecenje i rakija. Bitno je da njima svijetli. Poslah borce po one velike
crvene svijece sto smo ih nasli. Ostavio sam ih zlu ne trebalo. Doktor konstatova da je moj brat
mrtav. Ostavio sam brata pod strehom. Nejma mjesta za sve u "Bolnici". Nismo predvidjeli
mrtvacnicu. Je li zasluzio, moj brat da noci, sam pod strehom. Osvijetlismo "hirursko odjeljenje".
Jeli to opet 41?
Odlazim. Odoh pristaviti vodu za kahvu. Zastadoh pored brata. Veoma kratko. Haman nisam ni
zastao. Samo je moj pogled zastao na njemu. Nije ni na njemu. Na satorskom krilu kojim je
prekriven. Odoh ja dalje. Brat ostade na nosilima. Prodjoh pored njega. Ne zovnuh ga brate. Ne
pitah. Hoces li vode brate? Hoces li hljeba brate? Kako se zoves brate? Odakle si brate? Jesi li ziv
brate??? Necu da pitam. Jednostavno necu. Ma nije. Ne mogu.
Ustadoh ujutro. Nesto me tjera prema "Bolnici". Odoh tamo. Lezi brat gdje sam ga ostavio.
Prekriven satorskim krilom, od glave do pete. Ne, podigoh satorsko. Okrenuh se i vratih nazad.
Ponovo napadamo. Bjeze domobrani. Nigdje ih. Jedan domobran ubi Janjicara Fehrica. Ubi ga sa
crkvenoga tornja. Janjicarima je to dalo krila. U nezadrzivom napadu su uzeli Pogar.
Dodjosmo i u Stupni Do. Dodjosmo na mjesto zlocina. Stravicnog zlocina. Tragovi krvi po svuda.
Krvave vrece krompira u jednom podrumu.
Oslobodismo Vares. Sastavili se Korpusi u Varesu. Domobrani jednostavno nestali. Pustili ih cetnici
kroz njihovu liniju i zbrinuli, kao naj rodjenije. Politika. Svi su protiv nas.
Uzvrtili se "Strumpfovi." Sta im je? Da ne traze pocinioce stravicnog zlocina. Da nisu Raica
uhvatili. Ma jok. Nejma sanse. Sta se to njih tice. Nisu oni zato dosli u Bosnu. Ukrao neki vojnik
ikonu iz crkve. Prodao je nekom Umproforcu, za 5000 DM. Traze toga vojnika. To je zlocin. Ko to
smije krasti po crkvi? Nije zlocin stravicno ubiti djecu, starce i zene. Ovo je zlocin. Zlocin je ukrasti
ikonu. Oni nase Dzamije popalise, a mi treba da trazimo ikonu. Jos, nasi idioti naredili da se vojska
postroji. Treba taj "Strumpf" da prepozna lopova, koji mu je prodao ukradenu ikonu. Stvarno su ovi
iz UN naivni. Da li su?
I dan danas se pitam. Zasto su Hrvati poceli rat, protiv nas? Je li ih Tudjman nije mogao na drugi
nacin, preseliti u Hrvatsku.
Dobro! Sta su Hrvati, trazili to su i dobili. Nama je vise svejedno sa kim ce mo ratovati. I onako,
ratujemo sa svima. Bitno je da smo se mi dobro naoruzali i nahranili.
Da se u ratu place i smije, govori i ovo: Sjedio doktor, sa nekim pozadincima u nekoj kuci u okolini
Varesa. U neka doba noci neko pokuca na vrata. Doktor priupita:
- Ko je?
Slijedi cudan odgovor.
- Dosli smo da se predamo!
- Dodjite sutra. - Zauzet sam.
Mislio je doktor da se neko Sali sa njim.
Sutradan, ujutro, neko kuca na vrata. Doktor bunovan otvara vrata i ima sta vidjeti. Naoruzani
vojnici HVO.
- Rekli ste nam sinoc, da dodjemo danas da se predamo.
Doktor se hvalio da je zarobio najvise bojovnika.

PLBiH.ORG

Kazžeš da si bio na Pogari. ZAšto nisi rekao da je Pogar koju ste vi "oslobodili" cijeal opljačkana, a pola kuća je spaljeno. Borovica je selo do Pogari vjetovatno si i tu bio.u Borovici je ubijeno 6 civila koji su ostali u kućama i masakriran je jedan vojnik HVO-a . Borovica je prije rata imala 1200 žitelja, danas ih ima oko 60 . Borovica je kompletno spaljena sto se moze vidjet iz ovih slika u linku : http://www.borovica.net/istina.aspx . Znaci nijedna kuca nije ostala čitava, ama baš nijedna. Čak je i groblje devastirano. Kada je kad je ArmijaBih dosla u Borovicu Jozo Pavic (80), zvani Kardelj, ostao je u Borovici i tu je zaklan, elektricar Marko Peric (1932.) izgorio je u svojoj zapaljenoj kuci, Stijepo Markovic, sin Ilijin (1938.), govorio je da nece bjezati iz svoga sela jer ce doci njegovi prijatelji Muslimani, a lijecnicka obdukcija je pokazala da je udaren tupim predmetom u potiljak glave, da je pretucen, da je u njega ispaljen metak i da je uboden nozem u leda, Ilija Zovkic (1945.) zaklan je u svome svinjcu. Zarobljeni vojnik HVO-a Kruno Djakovic, sin Zeljkov, naden je mrtav smrskane glave, zatiljka rasjecena ostrim predmetom, s dva uboda na grudima ostrim predmetom, gornji dio tijela mu je bio nagoren, a lijeva saka je izgorjela. Ivi Vukancicu su presjecene vene na rukama i ostavljen je u kuci da iskrvari i umre. Ubjeno je 5 civila i 1 zarobljenik. Kopijari su napadnuti prije Stupnog Dola, 18. i 19. listopada 1993. godine ubijeno je po 6 Hrvata. OD toga je jedno dijete imalo 13 godina. Kopijari su kompletno spaljeni kao i Borovica. Danas u Kopijarima ne živi nitko. Dvije kuće su se počele da se obnavljaju. Prije rata je u Kopijarima živjelo oko 200 ljudi. Kopijari i Borovica su bili 100% hrvatska sela. Stupni dol je napadnut 23. listopada 1993 i ubijeno je 17 osoba, a ne kako neki mediji prenose izmedu 30 i 40 . Ja to znam jako dobro jer sam iz Vareša. Znači Stupni Dola je napadnut tek 4 dana poslije Kopijara. To govori da bi Armija bih vjerovatno napala i da nije bilo Stupnog Dola. Stupni Dol su napali Rajićevi nijedan vojnik koji je napadao Stupni Dol nije bio iz općine Vareš. a napali su ga zbog osvete sto su njima muslimani uČinili u Kaknju, Brezi itd. ako si bio na Pogari morao si proci Borovicu a Do borovice si dosao kroz Kopijare i Kakanjska sela koja su isto bila jako spaljena i opljackana. sad cu nabrojat sela koja su djelomicno spaljena i 100 % opljackana osim ovih sto sam nabrojao: Donja i Gornja Vijaka, Krčevine, Pogar, Radoševići, ivančevo, Magulica, Stojčići, Pržići,Mir,Duboštica,Tribija, Diknjići, Brezik, Višnjići, Zvijezda,Javornik, Tisovci, Semizova Ponikva...itd . Župnik koji je ostao u Donjoj Vijaci je bio i nerijetko izložen batinama. Nakon rata je u Vijaci ubijen jedan povratnik od muslimana iz susjenog sela Kamensko. I tako je očišćen Vareš od Hrvata, a da nitko za to nije odgovarao.
tnnt

#1260 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by tnnt »

Tutnjavac wrote: PS: Registrovao sam se samo da ne bi ostalo da je "tešanjska HVO brigada" izdala. Usora nije izdala!
a koga je to izdala 111xp brigada?
muslimansku vojsku ili šta?
misliš na ove?
http://www.youtube.com/watch?v=hTJ-DiaG9E8
kosava

#1261 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by kosava »

Tnnt Komusinu ste pustili u ruke cetnicima da spale samostan , a za Borovicu priupitaj Kuzmana kopilana koje prvi pobio Brnjicane u Borovickoj sumi ?
emillio estevez
Location: http://www.klix.ba/vijesti/bih/rasema-h ... /120430110

#1262 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by emillio estevez »

tnnt wrote:
Tutnjavac wrote: PS: Registrovao sam se samo da ne bi ostalo da je "tešanjska HVO brigada" izdala. Usora nije izdala!
misliš na ove?
Kako te nije sram, pa to ABIH.
Gojeni H

#1263 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Gojeni H »

Za tu Borovicu ne znam, ali Pogar i Vijaka (ne znam koja) su ciste k'o suza vojnicke akcije.
Za svu vojsku na strani 2 korpusa je bila naredba da se civili i zarobljenici ne smiju dirati.
Uvijek postoji mogucnost da se neka budala nadje nasamo s nekim civilom, ali je to bilo malo moguce.
Hvo_Bobovac

#1264 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Hvo_Bobovac »

Gojeni H wrote:Za tu Borovicu ne znam, ali Pogar i Vijaka (ne znam koja) su ciste k'o suza vojnicke akcije.
Za svu vojsku na strani 2 korpusa je bila naredba da se civili i zarobljenici ne smiju dirati.
Uvijek postoji mogucnost da se neka budala nadje nasamo s nekim civilom, ali je to bilo malo moguce.
Borovica je gorila 2 dana i 2 noći. To je bilo planirano jer nije mogao pojedinac palit selo dva dana i dvije noći. Eto vidis za Borovicu ne znas, a da je neko muslimansko selo cijeli bi svijet znao i svako malo bi se vrtila na FTV, BH1 i ostalim medijima. Kopijari su spaljeni kao i Borovica, ima po općini Kakanj još sela koja su drastično uništena kao Borovica i Kopijari (više manje).Inače u Općini Kakanj je spaljeno oko 80% hrvatskih objekata. Najgore je sto su poslije Daytona Vareške vlasti radile sve protiv toga da se Hrvati vrate. Da toga nije bilo danas bi sigurno bilo kolko- tolko više Hrvata u općini Vareš. Kažeš da si bio u Vijaci ili Pogari sve si vidio kako se pljačkalo i traktorima odvalačilo( ako ovu činjenicu ne negiraš u sljedećem postu znači da je potvrđuješ ) . 2 Korpus je bio u Vijaci. A za Vijaku znam nekoliko Vijačana koji su se prije rata posvađali s jednim čovjekom koji je iz Careve Ćuprije ( ili iz okolice).Dvojicu od tih su zarobili. Znam da su ih tukli po Vijaci svaki dan on i njegovi .Pojedinac i njegovi ne mogu svkai dan tuci dvojicu ljudi, a da njegovi ne znajui svaki dan mu se dopuštalo da ih posjecuje i tuče u školi koja je u Donjoj Vijaci. Taj čovjek koji je radio te zločine je osuđen. Civile u Vijaci su smjestili u jednu kuću koju si prije toga uništili, a smjestili su ih da bi ih lakše čuvali. A kako su se oni prehranili to samo oni znaju. U Vijaci je spaljena 1 ili 2 kuće. U 2 korpus je bio u Vijaci. A u Pogari je spaljeno 50% kuća, 100% opljačkana. Sad ti prosudi po ovome jesu li Vijaka i Pogar zločin. A čisti kao suza, e to sigurno nisu. Ako je po bosanskim(muslimanskim) medijima tako super velikiii zločin srušit most u Mostaru, kojim onda superlativima opisat patnju sto su dozivjeli Hrvati Vareša?
Tutnjavac

#1265 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tutnjavac »

tnnt wrote:
misliš na ove?
Naravno, nije izdala, nego je penjući se na Vis, Orlac i Prilesu predvečer 23. juna, minirajući teren, i utvrđujući se na puškomet od muslimanskih sela, unaprijed počela odbranu od podivljalih muslimanskih hordi. Potom je sve te nadrogirane Arape, Irance, Turke zatvorila u Silos i osnovnu školu, a njihovu podivljalu djecu i žene u tunel. Kako 111 Xp nije imala snage da se sama bori protiv podivljalih Pakistanaca i Kurda, morala je u pomoć zovnuti braću Srbe iz Teslića, s kojima je Ivo Lozančić još od pada Komušine imao odlične odnose i uvijek im bio spreman predati sanjanu liniju Kamenica, Novi Šeher, Donja Bočinja, Ozren. Spreman je bio Lozančić, uz Bobanov amin, pristati da ima lokalnu samoupravu u Srpskoj Republici, samo da ne mora dijeliti vlast s podviljalim "Alijinim džihadlijama", kako redovno u borbenim izvještajima naziva legalne jedinice Armije Bosne i Hercegovine.

Postrojavanje jedne čete, sastavljene od lokalnih boraca koji su za svoj borbeni moral koristili religiju a ne politiku, godinama hrvatska propaganda pokušava prikazati kao povod sukoba. Povodo sukoba je davno postojao, od sporazuma Boban-Karadžić, preko Kordićevih odluka kojima Armiju BiH proglašava nelegalnom u Bosni i Hercegovini!

Ko se za sukob pripremio bolje, svjedoče sami Lozančićevi dokumenti, kao Zapovijed za obranu broj 2, od 9. juna, gdje je do u detalje razrađen plan posijedanja kota oko Željeznog Polja (jer tamo žive nadrogirani fanatici iz Jemena), posjedanje kota južno od Žepča (prema Begovom Hanu) jer će otuda udariti ljuti Iranci, te - pazi sad - razoružavanja "muslimanskih snaga u unutrašnjosti teritorije (Ozimica, Vitlaci, Vrbica, Lug, Ljubatovići i drugo)".

Svu svoju priču o Žepču temeljite na knjizi onog Schroedera i Lozančićevim borbenim izvještajima. Schroeder je svu knjigu utemeljio samo na izvještajima HVO-a i UNPROFOR-a, odnosno Britanskog bataljona. Da je bilo ko htio zaviriti u dokumente Armije BiH, otkrio bi, recimo sljedeće:

1. dok se HVO ukopava iznad Željeznog Polja u sumrak 23. juna, komandant OG Bosna Refik Lendo je na savjetovanja komandanata u Korpusu i referiše kako je napeto!

2. da 24., 25., i 26. juna u Žepču i oko Žepča niej bilo nikakvih snaga van opštine, nasuprot tome što vi pokušavate prikazati prisustvo milion brigada (314, 303, 309, 305). Tek 27. dolazi bataljon 303., bataljon 314. i četa 305. brigade. Vojnici 309. su bili u Kamenici, prema Vozućkom ratištu.

3. da se debilni Dervišić nije predao za interes vlastite guzice, i da niste VRS dali sve što su zatražili, drukčije bi ti pričao.

Nije Armija s VRS-om imala rezervni pakt, nije Armija zatvorila civile u tunel, nije Armija otvorila koncentracione logore u Žepču, nije Armija zajedno s VRS-om planirala akcije, molila VRS da napada preko Mahnjače da rastereti Tutnjavac i Bukovik, pustila tenkovsku četu VRS-a da dere Zavidoviće, dopustila VRS-u da ima IKM u Novom Šeheru i da HVO pješadija udara na Zavidoviće i Maglaj uz tenkovsku podršku VRS-a.
tnnt

#1266 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by tnnt »

Tutnjavac wrote:
Naravno, nije izdala,
dobro šta ti drobiš gluposti?
jel armija dala ultimatum da se HVO stavi pod komandu armije tj muslimanske vojske
kad su ovi to odbili usljedio je napad na Žepće od strane armije?
sada su Žepaci kao nekog izdali jer su se branili :fazlija:
zivco

#1267 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by zivco »

Tutnjavac, hvala za vrijeme utroseno na pisanju posta. Svaka cast i postovanje.
Tutnjavac

#1268 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tutnjavac »

tnnt wrote:
Tutnjavac wrote:
Naravno, nije izdala,
dobro šta ti drobiš gluposti?
jel armija dala ultimatum da se HVO stavi pod komandu armije tj muslimanske vojske
kad su ovi to odbili usljedio je napad na Žepće od strane armije?
sada su Žepaci kao nekog izdali jer su se branili :fazlija:
Jesi ti glup ili si samo ograničen ideološkim stavom i nacionalnim emocijama?

Napisao sam ti kako je "napad" počeo i gdje su bile silne brigade o kojima maštate. Niko HVO nije pozivao na predaju, ali je zato HVO još od oktobra 92. regularno blokirao konvoje hrane i MTS-a za Zepce, u Srednjoj Bosni, i onda ucjenjivao zepacki TO i 319. Strateski je HVO radio na slabljenju Armije u Zepcu, a to Lozancicu zamjeri, pored saradnje sa Srbima, i vas slavni Mirko Jakovljevic, kada se razilaze negdje u septembru 1993.

Armija nikakav ultimatum nije davala, celni ljudi korpusa na savjetovanju dan uoci pocetka sukoba od Lende traze da pregovara, a svo njegovo referisanje na tom savjetovanju ukazuje na to da, nazalost, pojma nije imao o tome sta se sprema. Takvi ulitamatumi su postojali samo u "provincijama" koje je Herceg-Bosna odredila kao svoje po Vance-Owenovom planu, koji su potpisali samo hrvatski predstavnici. Zepce, uzgred, po tom samovoljno sprovodjenom sporazumu, uopste nije pripadalo Hrvatima - Boban je Zepce davno otpisao i poslao autobuse da se isele. Srbima su Hrvati u Zepcu trebali i zato su ih drzali i naourzavali kao tampon zonu.

Najsmjesnija je prica o moci i slavi 111 xp brigada, kada se laze da ju je napadalo milion brigada Armije BiH. Idemo redom:

319 - razbijena u Zepcu, komandant se predao (Hadzihasanovic i Halilovic to zovu izdajom), probili se uglavnom vojnici i oficiri iz Z. Polja. Jedan bataljon 319 u Z. Polju na Linij Palasnica - Mahnjaca - Veliki Vis - Tutnjavac. (Na toj linij VRS po stalnim molbama Lozancica veze ovaj bataljon)

318 - maksimalno jedan bataljon na uzasnom ratistu Dolina - Globarica, gdje su tenkovi VRS-a isli pred HVO pjesadijom. Ostatak 318 - Vozuca i Ozren.

309 - kao sto i sami izvjestaji HVO govore u Kamenici - prema Vozuci. Maksimalno 1 bataljon

303 - dosla u zonu ratista tek 27/28. I to jedan bataljon.

314 - dosla tek 27/28, jedan bataljon. Jedna ceta ostala u Maglaju

7. muslimanska - nikad nije bila na Zepcu. (Neki su jednu četu zvanu Zelene Beretke iz Z. Polja nekad smatrali dijelom 7., ali to nije tačno)

305 - jedna četa, koja je jednom čak napustila liniju

301 - ovo je najveci cirkus kad se navodi. 301 je na Zepce poslala jedan tenk, i to T-34.

A 111 xp je sama u biti drzala jedan dio linije na tom ratistu, ovaj na potezu Tutnjavac - Bukovik - Varda - lijeva strana Bosne. Sve ostalo je uglavnom pokrivao VRS, uz intervencije posebnih postrojbi 111xp. Zato, odvadi! Pored toga, to je bila jedna brigada s 5 punih bataljona i vise posebnih jedinica, od kojih jedna u rangu bataljona. U oktobru 1993 se pocelo raditi na formiranju 112 brigade, ali se odustalo.

Nisu nikakvi Zepcaci nikog izdali, nego je HVO izdao saveznike, Armiju BiH.

Zasto je HVO vec u aprilu 1993. iseljavao civile iz Donje Golubinje i Postojne, i ostalih malih naselja uz dolinu Bosne? Zasto Bosnjaci nisu iseljavali stanovnistvo iz Zepca, Ozimice, Novog Sehera, Kopica, Coba, Vitlaca? Nisu, zato su zavrsili u logoru, ili su kroz sume preko Matinskog Visa i Vukovih njiva bjezali prema Zeljeznom Polju, izbjegavajuci zasjede i granatiranje HVO-a i VRS-a zajedno.

Praljak-schraderovska sra.nja mozete prodavati na forumu Herceg-Bosna, ovdje mozes samo udarat glavom o cinjenice!

:bih:
tnnt

#1269 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by tnnt »

šta se praviš mangup?
odgovori mi na pitanje dali je armija pokrenula ofenzivu na Žepće ili ne?
i dali su tu gadno spušili?
očekivali su da če dočekati HVO brigadu nespremnu kao i u Bugojnu ali si se prevarili
ispada po tebi da je HVO napao prvi armiju :lol:
kakva je logika HVO Žepća nakon 100 poginulih u borbama sa Srbima iz čista mira zakuhati sa Bošnjacima
i to na području stotinama km udaljenom od prvih Hrvatskih linija? :-)
da bio je ultimatum, to što si neinformiran je druga stvar
armija je popušila jer nije bila uvježbana, oficirski kadar vam je bio za k a i slabo ste bili opremljeni
jednostavno niste bili spremni za bilo kakve ofenzive, pogotovo ne te brigade koje navodiš
i nije nikakvo čudo da se je 111 uspjela obraniti
Tutnjavac

#1270 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tutnjavac »

Ako ti sve ovo nije dovoljno, mores lagano ici tamo gdje ti je mjesto.

Ja postove upucujem ljudima koji imaju razuma.
tnnt

#1271 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by tnnt »

Tutnjavac wrote:Ako ti sve ovo nije dovoljno, mores lagano ici tamo gdje ti je mjesto.

pa dobro
evo ti linkove orginalnih dokumenata HVO-a

http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... 7/8277.pdf
vidi se da spremaju odbranu a ne napad na armiju, što je vrlo mudro
http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... 7/8579.pdf
vidljiv je pritisak ili ultimatum da se stavi pod kontrolu armije
Srbi nude pomoć i samo bi je budala u toj situaciji odbila, okruženi su i daleko od HRV linija

napad na žepče
http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... 7/8891.pdf
http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... 7/8940.pdf
http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... 7/8978.pdf
http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... 7/9075.pdf
http://www.slobodanpraljak.com/MATERIJA ... 7/9132.pdf
valjda laže stožer HVO-a o Bošnjačkim snagama i brigadama :D

naravno ti su dokumenti garant falsifikati iako su korišteni i u Haagu :lol:
tu imaš dokumente, a ti sada postaj svoje ili ti sve moram vjerovati na riječ?
Tutnjavac

#1272 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tutnjavac »

Kako možeš spremati odbranu od nekog ko napad ne priprema? Kako je sve, po svim hrvatskim verzijama, počelo 24. juna, a ne noć prije, na Visu i Prilesi? Zašto su 21. juna vojnici HVO-a pucali na položaje Armije BiH u Dubravici?

Zašto bi Armija napala Žepče i dovela Tešanj i Maglaj u okruženje? Pa čovječe, Armija HVO-u prije sukoba nigdje nije popuštala koliko u Žepču: nakon Ahmića nikom ništa nije falilo. Dođe 40 policajaca MUP-a iz Zenice u Žepče, u svoju džavu, HVO proglasi opštu opasnost po civile, naivna Armija povuče MUP... Da je bolan neko spremao napad, ne bi prve interventne jedinice došle tek 3-4 dana poslije, i imala bi komanda OG-e i Korpusa komunikaciju s komandom brigade. Armija BiH u Žepču ne da nije bila spremna za napad, nego nije bila spremna ni za osnovnu odbranu, u gradu - definitivno.

Što ću ti ja postati dokumente 3. korpusa i OG Bosna kad ti ne znaš ni dokumente HVO-a čitat kako treba: stavljaš mi dokument kao dokaz da Muslimani vrše pritisak na Hrvate a u njemu stoji: a. da se na Usoru vrši pritisak da prizna; pa Usora nije četnike pustila na Jelah i šta su dobili: opštinu i komšije koji će ih uvijek zaštiti, dok je Žepče dobilo klimavu opštinu i komšije koje jedva čekaju da im se osvete, b. da Srbi odavno nude saradnju.

I kako ja da čitam Lozančićev izvještaj u kojem navodi da ga napadaju 301, 303 i 7 muslimanska, 24. juna, ujutro!!!! hej, kad po operativnom dnevniku 3. korpusa (rukom pisan, kurac ćeš falsificirati) stoji da se jedva sabralo po bataljon 303 i 314 koji su ušli u borbu tek 27/28.

Hahaha, evo opet vidim ovo gdje kaže da iz Tešnja napade izvode dvije brigade!!! Hej, majko moja mila, da su dvije brigade iz Tešnja mogle krenuti preko Crnog Vrha, kamo puste sreće. U Tešnju su bile dvije brigade (202, 207) i pitaj braću iz Usore gdje je većina snaga tih brigada bila i morala biti u danima kada je VRS tukao na svakoj mogućoj liniji, od Mahnjače, preko Crnog Vrha, do Pousorja, preko Maglaja, Ozrena i Vozuće...

Što se tiče dokumenta o kojem govoriš kao o dokumentu za odbranu, da išta znaš o Žepču, okolnim brdima, geografiji i demografiji, bilo bi te stid govoriti da se radi o odbrani.

Nije bolan tolika sramota bilo zae.bat poluorganiziranu Armiju i Bošnjake u Žepču, što je tako teško priznat: Jesmo, zajebali smo vas, bili ste glupi i vjerovali nam. :run:

EDIT:

Da ne bude da o dokumentima pričam onako, evo ti, recimo, prva dva izvještaja Korpusa Štabu vrhovne komande, pa vidi gdje su silne brigade koje napadaju Hrvate koji brane većinski bošnjački gradić od Bošnjaka...

http://www.mediafire.com/view/fv1gj6vac ... ,_2406.pdf

http://www.mediafire.com/view/eha8rioi7 ... ,_2406.pdf
Last edited by Tutnjavac on 10/02/2014 22:40, edited 1 time in total.
bach

#1273 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by bach »

Tutnjavac wrote:Ako ti sve ovo nije dovoljno, mores lagano ici tamo gdje ti je mjesto.

Hajde da budemo bar malo pošteni kada je Žepče u pitanju. Veći dio rata proveo sam u Kaknju, znam da se u vrijeme dešavanja u Žepču, u kaknju zemlja tresla od detonacija iz pravca Žepča. Hrabri i iskusni momci iz 309. brigade su se iz Žepča vratili zbunjeni i ljuti. Pazi, rat je, neko gubi i neko dobiva bitku, li oni su govorili o slabom moralu naših jedinica, o tome da je jednom trenutku počeo gubiti tlo pod nogama i da se počeo povlačiti, te dasu naši vojnici napustili linije i dali se u pljačku.

Ono što se tih momaka moglo čuti jeste loša komanda, neuvezane jedinice, loša logistika, a što uglvnom ide na dušu onih koji su vodili Treći korpus. "Lahko ćemo" je naša najgora navika i koja je nažalost mnogo puta tokom rata koštalo i ljudi i teritorije.

Zbog čega jedinice AR BiH, stanicionirane na brdima južno i istočno od grada nisu pomogle jedinice u samom gradu?

Šta je kasnije bilo sa komandatom Galibom Dervišićem? Da li je ikada odgovara zao predaju jedinica u gradu Žepče? Je li ikada izveden pred vojni sud? Gdje danas živi?
Tutnjavac

#1274 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Tutnjavac »

Bach, to da je Armija u Žepču bila loše organizirana prije sukoba, najbolje je znao HVO, a niko ni danas ne spori. To da je poslije - kada su komunikacije pukle, kada je zavidovićki i ovaj željeznopoljski dio fronta presječen - sve bilo haotično, niko ne spori. To je jako komplikovan front bio, sve u cjelini: Tešanj, Maglaj, Zavidovići, Vozuća. U međuvremenu gori Srednja Bosna. Ne pravdam nikog, bilo je užasnih komandanata u cijelom lancu, počev od brigade. I sve to govori o totalnoj nespremnosti za bilo kakav napad.

Pitaš zašto birgade južno i istočno nisu ušle? Pa zato što su dan prije posjednuti svi ti položaji, utvrđeni ili od ranije (četnički položaji oko Ljeskovice) ili barem pripremljeni, kao Bukovik i Suhi Križ. Ne ulazi se u grad s položaja kilometrima dalekih, s putevima po kojima ni konjska kola ne idu. Ovo govorim za južni dio, desna strana Bosne. Lijeva strana Bosne, gore je bio samo jedan jači bataljon u početku, i barem je održao liniju i HVO nikad nije uspio uzeti kote koje su mu trebale. Sa istočne strane, pogledaj malo teren, pa vidi šta tenk može uraditi na onom potezu od Žepča istočno do prve linije na lijevoj obali Bosne kod Zavidovića.

Pored toga, nikakve komunikacije s brigadom u gradu nema već od 25. 6. Jedan dio snaga je mjesecima ostao na desnoj strani Bosne u Prijeku, pokušavalo se to spojiti, ali nikad nije bilo ni pravog angažiranja ozbiljnih, spremih snaga, ni nekog velikog napada.

Dali se vojnici u pljačku, ne znam čega i kuda, kad je okolo Žepča 99% bilo muslimanskih sela ili par srpskih sela naseljenih muslimanskim izbjeglicama iz Teslića. Postoje jako iscrpni izvještaji Vojne policije 3. korpusa, svaka pljačka je evidentirana, od miksera do krave, ali intervencija vojne policije tad oko Žepča nema.

Neke jedinice su napuštale položaje. Naprimjer, četa 305. brigade je napustila položaj jer nije imala municije!

To je, generalno, bio jedan od najgorih perioda rata, kada je cijela slobodna teritorija skroz blokirana, pogotovo za municiju, kada je zenička šira regija jedna velika humanitarna katastrofa... Jedino što je Armiji i Bošnjacima je trebalo jeste eto sukob u Žepču da odsijeku Maglaj i Tešanj i spoje četnike iz Teslića s onima na Ozrenu.

Nije sporno da je Armiaj naveliko izgubila tu bitku, ali neću da pristanem na SIS-ovu podmetnutu logiku, debilne falsifikate i nelogična tumačenja. Armija u Žepču nikog nije dirala mjesecima nakon što je već trajao sukob u Hercegovini i u Srednjoj Bosni.

Dervišić mislim da je u Žepču. Što nije izveden na vojni sud - ne znam. Je li neko iz Armije od oficira uopšte izveden pred sud za slična djela?
Hvo_Bobovac

#1275 Re: Srednja Bosna(sukob sa HVO)

Post by Hvo_Bobovac »

kosava wrote:Tnnt Komusinu ste pustili u ruke cetnicima da spale samostan , a za Borovicu priupitaj Kuzmana kopilana koje prvi pobio Brnjicane u Borovickoj sumi ?
Pročitaj moj post od prije gdje i kako su Borovičani ubijeni.
Post Reply