Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
@mba

#1251 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by @mba »

pratim ovu temu, i moram reci da ima dosta komentara i razmisljanja za :thumbup:
Canton

#1252 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Canton »

novi.dan.nova.nafaka wrote:Ama, Bog ti dao, i ako je potrebno šta para za revitalizaciju Krivaje, Ei (koji btw radi i zarađuje pare) i masu drugih firmi - to je sića u poređenju sa autoputem. I što je najvažnije, uloženi novac se puno brže vraća. No, nije sve u parama - ja sam mislio i na POSVEĆENOST vlade tim problemima, kao i birokratsko-zakonskim začkoljicama o kojima sam pisao u prethodnim postovima....
Evo ja te pitam... Koja su to sredstva potrebna za revitalozaciju npr. Krivaje
Koliko bi se uloženog novca vratilo i za koji vremenski period.
Incubus

#1253 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Incubus »

fortaleza wrote:
Incubus wrote:Ma ne znam ljudi kao da ne shvaćaju. Stalno se govori "ma samo treba u drzavne firme dovesti kvalitetan kadar" i tako vec 20 godina čekaš kvalitetan kadar a stalno se krade i uništava... pa eno hrvatska je prodala svoj telekom i danas taj HT ima novca da moze kupiti i BHT i Slovenski telekom bez problema, a i mi i slovenci hocemo da taj telekom bude i dalje "naš" a i kod nas i u sloveniji kradu iz telekoma političari.
Off... HT (dojče telekom) ima novca? :lol: Pa kakvu korist imaju hrvatski građani od toga, ide li u proračun, muzu pare koje odoše izvan države...Isto tako mogu reći da Bill Gates ima 50 milijardi pa kakve mi koristi? Pa i telekomi u BiH uvode polako VDSL i veće brzine interneta od svoje dobiti, dok će u Hrvatskoj to doći dosta kasnije jer HT (u prijevodu Deutche Telecom) ima monopol nad svom optičkom infrastrukturom i ne želi ulagati u tamo neku Hrvatsku pa će Hrvatska morati osnivati novu tvrtku (novog providera koji će biti u državnom vlasništvu) koji će raditi infrastrukturne projekte i to sve će doći iz proračuna.

Da ne govorim o brzinama interneta, uslugama, cijenama ( 30 Mbps za 500 kunića :oops: ) i mutnim poslovima gdje ispaštaju krajnji korisnici. Govorim iz iskustva.

Sagledaj to ovako, polovicu udjela u vlasništvu HT Eroneta drži taj isti T-HT ali je svakako Eronet možda najlošiji od sva tri operatera u BiH po ponudi, a i u dugovima je, a vjerojatno će i zadnji od ova tri uložiti u infrastrukturu kao što su bili posljednji i sa 3G-om, IPTV-om, net-om itd. Kako to objasniti? :oops:

Sorry na offtopiku, morao sam na ovo odgovoriti..
1. HT ne ulaze zbog glupog regulatora koji hoce da HT ulozi i da onda mora dati svoju infrastrukturu drugim telekomima (iza nekih tih telekoma stoje i političari npr. Škegro)

2. HT ulaze u optiku gdje god moze tj. gdje god regulator ne sere po HT-u

3. Ja imam samo pozitivna iskustva s HT-om (i mobitelom i internetom).

4. Taj novac itekako služi hrvatskoj. 49 % je u vlasništvu hrvatskih građana i hrvatskih penzionih fondova. Na toj dionici niko nije izgubio koju je kupio na IPO-u.

5. Pogledaj šta je npr. HT odradio od COMBIS-a http://www.combis.hr/ nakon što ga je preuzeo.

6. HT ulaze i npr. u cloud sada.

A što se tiče Bill gatesa i opcenito bogataša za svaku državu je dobro da ima što više bogatijih i uspješnijih ljudi i firmi koji ako i ne ulazu taj novac drže ga u bankama i time povećavaju likvidnost banaka i time snajuju kamatne stope i ostaje više novca i taj novac je jeftiniji novim poduzetnicima. Osnove ekonomije.
155_mm

#1254 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by 155_mm »

Nafaka lijepo sam zamolio da neki poznavalac hrvatskog duga kaze koliki je udio otisao na autoceste.
Ja nisam poznavalac hrvatskog duga niti sam poredio hrvatsku sa nama. To si vise radio ti.
Pa sam se i od tebe nadao da vec to znas jer dajes utisak da si mnogo proucavao hrvatske greske i zelis ds spases bosnu od hrvatske katastrofe. Kad ono ni ti neznas koliko je otislo u puteve.
A o kom pretjerano ubrzanom tempu izgradnje autocesta u bosni govoris?
novi.dan.nova.nafaka

#1255 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by novi.dan.nova.nafaka »

155_mm wrote:Nafaka lijepo sam zamolio da neki poznavalac hrvatskog duga kaze koliki je udio otisao na autoceste.
Ja nisam poznavalac hrvatskog duga niti sam poredio hrvatsku sa nama. To si vise radio ti.
Pa sam se i od tebe nadao da vec to znas jer dajes utisak da si mnogo proucavao hrvatske greske i zelis ds spases bosnu od hrvatske katastrofe. Kad ono ni ti neznas koliko je otislo u puteve.
A o kom pretjerano ubrzanom tempu izgradnje autocesta u bosni govoris?
Pogledaj emisiju što je čovjek link postavio pa će ti sve biti jasno. Mislim da su njih autoputevi koštali 9 milijardi €, što bi trebala biti 5-ina ukupnog duga.
http://www.hrt.hr/index.php?id=enz&tx_t ... 87a5aa7cb7
fortaleza

#1256 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by fortaleza »

Incubus wrote:1. HT ne ulaze zbog glupog regulatora koji hoce da HT ulozi i da onda mora dati svoju infrastrukturu drugim telekomima (iza nekih tih telekoma stoje i političari npr. Škegro)

2. HT ulaze u optiku gdje god moze tj. gdje god regulator ne sere po HT-u

3. Ja imam samo pozitivna iskustva s HT-om (i mobitelom i internetom).

4. Taj novac itekako služi hrvatskoj. 49 % je u vlasništvu hrvatskih građana i hrvatskih penzionih fondova. Na toj dionici niko nije izgubio koju je kupio na IPO-u.

5. Pogledaj šta je npr. HT odradio od COMBIS-a http://www.combis.hr/ nakon što ga je preuzeo.

6. HT ulaze i npr. u cloud sada.

A što se tiče Bill gatesa i opcenito bogataša za svaku državu je dobro da ima što više bogatijih i uspješnijih ljudi i firmi koji ako i ne ulazu taj novac drže ga u bankama i time povećavaju likvidnost banaka i time snajuju kamatne stope i ostaje više novca i taj novac je jeftiniji novim poduzetnicima. Osnove ekonomije.
Pa u čemu je problem? Kad se prodavao hrvatski telekom nije bilo naznačeno da je uključena sama infrastruktura, sad kad je prisvojio dojče telekom zašto ne uloži u tu istu infrastrukturu i jednostavno ne iznajmi svoje vodove drugim operaterima kao što to sad radi? Jer ne želi. I dolazimo do toga da će optičku mrežu raditi država dok u BiH to čini sami Telecom od svoga profita. (I vjerojatno će za par godina iznajmiti svoju infrastrukturu drugim operaterima, doći će i to).

A taj regulator postoji zbog tržišne utakmice jer bi u suprotnom monopol bio još veći.

Nisam dovodio u pitanje stabilnost same usluge nego monopolistički položaj nacionalnog telekoma te sukladno tome i najviše cijene usluga u Europi i gledajući trend tako će i ostati. Negdje sam pročitao podatak da godišnje ulažu oko 30 milijuna kuna (8 milijuna KM) što je sitnica s obzirom koliki im je profit.

U to ulazi i HT Eronet koji je zadnji u svemu od ova naša 3 operatera.

Neću više oftopičarit. :D
saibaba

#1257 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by saibaba »

jefferson wrote:
Ja sam recimo za brzu privatizaciju svih ovih poduzeća. Pa mi da smo prodali telecom na vrijeme imali bismo puno bolje usluge interneta i taj telecom bi investirao u razvoj mreze i svega ostalog. Ovako 50 % ostane u telecomu a 50 % pokradu ovi političari.
Bosnalijek - strašno šta se tamo radi.
Elektroprivreda - dobiti praktički nema a monopolist - nevjerovatno..
Kad sam ja govorio da se sve treba rasprodat.
ALi valja politicke partije podmiriti, a ove firme poput GRAS-a, BH Airlinesa i slicno, tu su sve dok je poreskih obveznika da se mogu dupelizci uhljebiti u fotelje.
Da smo BHT prodali 1999 mogli smo napraviti tada pola auto puta.
Nisam za prodaju ... Jesam za uvodjenje reda ... Recimo da se zaposli nezavisna konsultantska kuca koja ce da sreze troskove u tim firmama i otpusti visak ljudi ... Zasto bi prodavali nesto sto donosi korist drzavi ?
Ako rasprodamo Telekom, Elektroprivredu... i damo hidropotencijale pod koncesiju nekoj velikoj firmi zavrsicemo kao africke zemalje ...
Kod njih je sve privatizirano sve je pod koncesijama velikih firmi a narod umire od gladi ...
tec

#1258 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Gray wrote:
Nije sve što direktor Autocesta kaže tačno, tako da mu se ne treba vjerovati svaka riječ. Uostalom, bit će vjerovatno još o ovome.
A najmanje je istinito ono sto slobodne bosne i sda prosipaju.
Jeli ti razumijes da IM je EIB odbio ponudu ne samo jp autoceste odnosno dva puta im je odbijena zalba. Kad se pojave razlike onda ne samo jp autoceste provjerava ponude nego i INVESTITOR odnosno EIB. Ovo nije prvi put da Pizzarotti&C.S.p.A i Salini S.p.A. ucestvuju u tenderima u BiH ali do sada su uvijek bili ubjedljivo skuplji od drugih ponuda. Dovoljno je bilo da prihvate svoju prvobitnu ponudu za sve radove ili isprave svoju ponudu ali oni to nisu prihvatili. Ni prvi ni zadnji put da to rade italijanske firme u BiH.
VjecitiStudent

#1259 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

Ima li igdje na netu Studije izvodljivosti koridora Vc?
tec

#1260 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

VjecitiStudent wrote:Ima li igdje na netu Studije izvodljivosti koridora Vc?
http://www.mkt.gov.ba/aktivnosti/Archiv ... ageIndex=1 Ovdje bi trebao biti.
VjecitiStudent

#1261 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

tec wrote:
VjecitiStudent wrote:Ima li igdje na netu Studije izvodljivosti koridora Vc?
http://www.mkt.gov.ba/aktivnosti/Archiv ... ageIndex=1 Ovdje bi trebao biti.
Hvala, medjutim, ovdje je samo dio studije, uvod i zakljucci, no samih podataka, koji bi se trebali nalaziti u vec misterioznom glavnom dijelu studije, na osnovu kojih su zakljucci o "profitabilnosti" na kraju napravljeni, nema nigdje.
tec

#1262 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Ovdje mozete vidjeti slike Sarajevske zaobilaznice iz zraka od 01/02/2013:
OD clana bhradar.com sa Skyscrapercity.com http://www.skyscrapercity.com/showpost. ... ount=11153 Ako ikoga interesuje.
tec

#1263 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

VjecitiStudent wrote: Hvala, medjutim, ovdje je samo dio studije, uvod i zakljucci, no samih podataka, koji bi se trebali nalaziti u vec misterioznom glavnom dijelu studije, na osnovu kojih su zakljucci o "profitabilnosti" na kraju napravljeni, nema nigdje.
Trebas traziti reviziju juni 2007 i ima 349 stranica trebalo bi biti site-ova koji ju jos imaju.
VjecitiStudent

#1264 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

tec wrote:
VjecitiStudent wrote: Hvala, medjutim, ovdje je samo dio studije, uvod i zakljucci, no samih podataka, koji bi se trebali nalaziti u vec misterioznom glavnom dijelu studije, na osnovu kojih su zakljucci o "profitabilnosti" na kraju napravljeni, nema nigdje.
Trebas traziti reviziju juni 2007 i ima 349 stranica trebalo bi biti site-ova koji ju jos imaju.
Tražio jesam, našao nisam, svugdje samo ova skraćena verzija.
Alfons Kauders

#1265 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

tec wrote:Ovdje mozete vidjeti slike Sarajevske zaobilaznice iz zraka od 01/02/2013:
OD clana bhradar.com sa Skyscrapercity.com http://www.skyscrapercity.com/showpost. ... ount=11153 Ako ikoga interesuje.
Hvala, zanimljive slike.

Posto si bolje upucen, sta se ovdje desava?

Image

Sjecam se da je bilo neke price oko uklanjanja objekata i sl, znas li dokle je to doguralo?
Alfons Kauders

#1266 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Alfons Kauders »

saibaba wrote:
jefferson wrote:
Ja sam recimo za brzu privatizaciju svih ovih poduzeća. Pa mi da smo prodali telecom na vrijeme imali bismo puno bolje usluge interneta i taj telecom bi investirao u razvoj mreze i svega ostalog. Ovako 50 % ostane u telecomu a 50 % pokradu ovi političari.
Bosnalijek - strašno šta se tamo radi.
Elektroprivreda - dobiti praktički nema a monopolist - nevjerovatno..
Kad sam ja govorio da se sve treba rasprodat.
ALi valja politicke partije podmiriti, a ove firme poput GRAS-a, BH Airlinesa i slicno, tu su sve dok je poreskih obveznika da se mogu dupelizci uhljebiti u fotelje.
Da smo BHT prodali 1999 mogli smo napraviti tada pola auto puta.
Nisam za prodaju ... Jesam za uvodjenje reda ... Recimo da se zaposli nezavisna konsultantska kuca koja ce da sreze troskove u tim firmama i otpusti visak ljudi ... Zasto bi prodavali nesto sto donosi korist drzavi ?
Ako rasprodamo Telekom, Elektroprivredu... i damo hidropotencijale pod koncesiju nekoj velikoj firmi zavrsicemo kao africke zemalje ...
Kod njih je sve privatizirano sve je pod koncesijama velikih firmi a narod umire od gladi ...
Ja bi bio za prodaju da su neka bolja vremena. Sad se vise ne moze dobiti dosta love kao 2007, a tu je dodatni problem - sta poslije s parama? Ako cemo prodati telekom i spickati sve u gluposti kao RS, neka hvala. A to bi se i kod nas desilo, mozda bi cak bilo i gore, jer ima vise stranaka i dva naroda koje valja podmiriti.

Medjutim, da smo npr. prodali telekom kad i RS, da smo dobili milijardu eura (preoptimisticno, al et) i da smo ulozili tu lovu npr. u izgradnju novih blokova u Tuzli i Kaknju, u par desetina kilometara autoputa, vec danas bi osjetili razliku, i to veliku.

Problem je sto bi se te pare upumpale u javni sektor i do danas bi potpuno iscurile iz drzave, sto vec vidimo u RS. Zato sam sad protiv prodaje bilo cega, osim ako ne nadjemo nekog idiota koji bi kupio firme tipa GRAS-a. :D
VjecitiStudent

#1267 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

Alfons Kauders wrote:
Ja bi bio za prodaju da su neka bolja vremena. Sad se vise ne moze dobiti dosta love kao 2007, a tu je dodatni problem - sta poslije s parama? Ako cemo prodati telekom i spickati sve u gluposti kao RS, neka hvala. A to bi se i kod nas desilo, mozda bi cak bilo i gore, jer ima vise stranaka i dva naroda koje valja podmiriti.

Medjutim, da smo npr. prodali telekom kad i RS, da smo dobili milijardu eura (preoptimisticno, al et) i da smo ulozili tu lovu npr. u izgradnju novih blokova u Tuzli i Kaknju, u par desetina kilometara autoputa, vec danas bi osjetili razliku, i to veliku.
...
Dobiti novac za zamjenu TE Kakanj i Tuzla, to je prioritet.
U suprotnom i tu cemo se morati naguziti, na nacin da stranom investitoru ode sav profit, a nama ostane svo zagadjenje.
tec

#1268 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Alfons Kauders wrote:

Problem je sto bi se te pare upumpale u javni sektor i do danas bi potpuno iscurile iz drzave, sto vec vidimo u RS. Zato sam sad protiv prodaje bilo cega, osim ako ne nadjemo nekog idiota koji bi kupio firme tipa GRAS-a. :D
Prodati ne prodati od kad je rs prodao kontrolu telekoma 2007 BHT je imao neto dobit od 445mil eura od cega je trebalo pripasti fbih kao vlasniku 90% nesto vise od 400mil eura. Gdje su? U budzet nije otislo ni cetvrtina. A prema isplati dividendi malim dionicarima trebalo najmanje skoro 70% te sume. Sto nije otislo sve u razvojni fond da se ne bi trebali traziti inostrani koncesionari za izgradnju novih blokova termoelktrana. A to znas da nije moguce jer za prvu dionicu koju je pocela graditi alijansa sa dobiti bht neke stranke i njihovi glasaci su posizili kako se gradi autoput u Kantonu Sarajevo a dobit bht dolazi iz svih kantona (skoro).
tec

#1269 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

Alfons Kauders wrote:
tec wrote:Ovdje mozete vidjeti slike Sarajevske zaobilaznice iz zraka od 01/02/2013:
Hvala, zanimljive slike.
Image
Sjecam se da je bilo neke price oko uklanjanja objekata i sl, znas li dokle je to doguralo?
To ti je vec slavni lot 2 cija trasa je skoro gotova do gdje treba da se gradi vijadukt brijesce (treba da pocne na desnoj strani te slike). Sto od 2008 ne uspijevaju rijesiti otkup nekoliko objekata.
fantom slobode

#1270 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by fantom slobode »

tec wrote:
Alfons Kauders wrote:

Prodati ne prodati od kad je rs prodao kontrolu telekoma 2007 BHT je imao neto dobit od 445mil eura od cega je trebalo pripasti fbih kao vlasniku 90% nesto vise od 400mil eura. Gdje su? U budzet nije otislo ni cetvrtina. A prema isplati dividendi malim dionicarima trebalo najmanje skoro 70% te sume. Sto nije otislo sve u razvojni fond da se ne bi trebali traziti inostrani koncesionari za izgradnju novih blokova termoelktrana. A to znas da nije moguce jer za prvu dionicu koju je pocela graditi alijansa sa dobiti bht neke stranke i njihovi glasaci su posizili kako se gradi autoput u Kantonu Sarajevo a dobit bht dolazi iz svih kantona (skoro).
znaci telecomove pare grade autoput....smeta sto se pravi cesta oko Sarajeva, razumljivo...koliko ja shvatih dobro je sto se telecom nije prodao, pametni ti Slovenci, davno su oni nama rekli, ne prodajite svoj telecom, dolaze pare stalno...pa malo za ceste, pa malo za termoelektrane...onako nula bodova, jednom se uzmu pare i to je to. Shvatam da neki podrzavaju tu opciju, draze im da se drzava sto vise zaduzi...a i da manje ceste bude oko Sarajeva, tesko je to, glavni je grad...
Incubus

#1271 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by Incubus »

fantom slobode wrote:
tec wrote:
Alfons Kauders wrote:

znaci telecomove pare grade autoput....smeta sto se pravi cesta oko Sarajeva, razumljivo...koliko ja shvatih dobro je sto se telecom nije prodao, pametni ti Slovenci, davno su oni nama rekli, ne prodajite svoj telecom, dolaze pare stalno...pa malo za ceste, pa malo za termoelektrane...onako nula bodova, jednom se uzmu pare i to je to. Shvatam da neki podrzavaju tu opciju, draze im da se drzava sto vise zaduzi...a i da manje ceste bude oko Sarajeva, tesko je to, glavni je grad...
Dobit telecoma iz Slovenije nije išla ni u termoelektrane ni u ceste. Sve se gradi kreditima.
Dobit telecoma slovenije je išla u budžet iz kojeg se dijelila na administraciju koja je kao i u BiH zaposljavana po stranačkom ključu i išla je u dzepove direktno političara. Tako da to nema veze s vezom.

Slovenci planiraju privatizaciju telekoma i žale što to nisu uradili prije.
DON_eARL

#1272 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by DON_eARL »

tec wrote:
Alfons Kauders wrote:
Hvala, zanimljive slike.
To ti je vec slavni lot 2 cija trasa je skoro gotova do gdje treba da se gradi vijadukt brijesce (treba da pocne na desnoj strani te slike). Sto od 2008 ne uspijevaju rijesiti otkup nekoliko objekata.
Da li se radi o legalnim ili nelegalnim objektima?
fantom slobode

#1273 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by fantom slobode »

Incubus wrote:
Dobit telecoma iz Slovenije nije išla ni u termoelektrane ni u ceste. Sve se gradi kreditima.
Dobit telecoma slovenije je išla u budžet iz kojeg se dijelila na administraciju koja je kao i u BiH zaposljavana po stranačkom ključu i išla je u dzepove direktno političara. Tako da to nema veze s vezom.

Slovenci planiraju privatizaciju telekoma i žale što to nisu uradili prije.
Sve se gradi kreditima? Znaci borba protiv korupcije je rjesenje zar ne, pa nece ici u dzepove politicara... a nesto se i izgradilo od tog telecoma...ili ne...pravi li on dobit ili gubitke?
A nema veze s vezom: anonimno sa balkona, sa 13 komentara na forumu... Izadji kad sve znas javno pa prikazi svoje kvalitete...ovako gubis vrijeme, steta za drzavu.
VjecitiStudent

#1274 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by VjecitiStudent »

tec wrote:
Alfons Kauders wrote:

Neto dobit bh. telekoma se zadnjih godina, pa i 2007., vrti oko 150 miliona. Nije samo alijansa gradila parama telekoma, vec i vlade iza nje, dionice Ilijas - Visoko i Visoko - Kakanj su gradjene iz budzetskih prihoda.
U budzetu FBiH za 2012. se nalazi i 130 miliona maraka prihoda pod stavkom "prihodi od dividendi i udjela u profitu u javnim preduzecima i finansijskim institucijama"

A ovdje se nalazi vrlo zanimljiva (i vrlo nepismena) prezentacija o nasoj putnoj infrastrukturi iz ruke ministra nam Damira Hadzica
http://www.revicon.info/dokumenti/pdf%2 ... uktura.pdf
tec

#1275 Re: Autoputevi u BiH - pregled izgradnje

Post by tec »

fantom slobode wrote: znaci telecomove pare grade autoput....smeta sto se pravi cesta oko Sarajeva, razumljivo...koliko ja shvatih dobro je sto se telecom nije prodao, pametni ti Slovenci, davno su oni nama rekli, ne prodajite svoj telecom, dolaze pare stalno...pa malo za ceste, pa malo za termoelektrane...onako nula bodova, jednom se uzmu pare i to je to. Shvatam da neki podrzavaju tu opciju, draze im da se drzava sto vise zaduzi...a i da manje ceste bude oko Sarajeva, tesko je to, glavni je grad...
Procitaj malo bolje ono sto sam napisao alijanse (za promjenu) je otpocela izgradnju prve dionice sa sredstvima iz dobiti telekoma, stranke koje su tada bile u opoziciji su odmah pocele protestirati i digla se velika o tome. Tako da je na izborima koji su bili 2002 porazena alijansa i prva stvar sto je nova vlada uradila je ukinula odluku o koristenju para iz dobiti telekoma i odlucili da sredstva obozbjede iz budzeta fbih. Izgradnja je potrajala do 30/06/2003. A otplata do budzeta 2004 godine. A sljedeca dionica se otvorila tek 10/07/2006 naravno financiranoj iz budzeta.
To je bio prvi i zadnji put da je neko predlozio koristi sredstva dobiti telekoma.
Samo mala ispravka sadasnji krediti za autoceste se ne placaju iz budzeta nego iz prihoda jp autoceste. A ti slovenci su se sami presli sa vinjeta-ma jer sredstva od vinjeta ne pokrivaju niti kredite koje imaju a kamoli za izgradnju.
Post Reply