Prokletstvo vodosnabdijevanja u Sarajevu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
sheilak

#1251 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by sheilak »

Filter wrote:kupaonska galanterija, katalog 2012/13

Image
a jel' imate ovo i u crvenoj boji? :D

Inace, izjave, tj. obrazlozenja redukcija vode su im prilicno montipajtonovska.

I ko kaze onda da nasi nemaju smisao za humor?
Filter

#1252 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Filter »

sheilak wrote: a jel' imate ovo i u crvenoj boji? :D
naravno, sve za nase cijenjene musterije :D
Image

objasnjenja su vjerovatno tacna, kao i uzrok... ali niko nista, ni repom da se mrdne :-) to je problem.
ok situacija je gutava, stara mreza, novi korisnici na losu infrastrukturu... ali se nista ne cini :-) :-)

sto bi reko J. Nicholson u jednom filmu "I'm drowning here, and you're describing the water"
nermin.padez

#1253 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by nermin.padez »

KAd sam vidio ovo koliko je zapusteno i voda curi na sve strane :-) :-)

http://www.klix.ba/vijesti/bih/katastro ... /121007094
amko76

#1254 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by amko76 »

...
sir_oliver_oliver

#1255 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by sir_oliver_oliver »

Day after day, day after day,
We stuck, nor breath nor motion;
As idle as a painted ship
Upon a painted ocean :bih: :bih: :bih: .

Water, water, every where,
And all the boards did shrink;
Water, water, every where,
Nor any drop to drink :D :D :D :D
Nisrin

#1256 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Nisrin »

Najjace je kad se pocnu vaditi na suse, pa susa je bila i u drugim bh. gradovima, ali bogami i svjetskim pa opet snadbijevaju bez problema milione ljude BEZ REDUKCIJA!

Kod nas jeste osnovni problem dotrajalost cijevi, a ne sama susa, jer imamo vise izvora nego mnogi drugi gradovi, i ovo ce potrajati dokle god im vlada ne odobri milione/milijarde za popravku tih cijevi i oni ce na onaj nacin vrsiti pritisak, a cijela ova situacija me podsjeca na GRAS, kukali su i propustali voznje dokle god im nisu nabavili nova prevozna sredstva i otplatili dug od 27 miliona KM...
Vodovod se ugledao na njih te i oni vrse pritisak!
Dotad ce njihov prosjecni radnik, sa jedva zavrsenom srednjom skolom imati platu 1000+ i tako njih 1000!

Ovo je SRAMOTNO da u 21. vijeku mi imamo redukcije vode, ne zbog nedostatka vode, nego ZBOG GUBITKA VODE OD IZVORA DO POTROSACA I ZBOG DOTRAJALOSTI VODOVODNE MREZE...uzas!!! Ljudi zive u pustinjskim krajevima gdje su temperature 40-50 stepeni, milioni stanovnika pa imaju REDOVNO snadbijevanje vodom, a Boga mi i dosta manje izvora nego mi...
Zatamnjena stakla

#1257 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Zatamnjena stakla »

Joj kad mi neku noć nestade vode u 23h a ja se kupam :lol: :lol:
Dobro pa sam se skont'o, imao u flašama hladne vode i poljevaj :lol:
Oj drame ocam'.
VjecitiStudent

#1258 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by VjecitiStudent »

Zagreb ima oko 800 000 stanovnika - zaposlenih u vodovodu je 1400
Sarajevo ima oko 400 000 stanovnika - zaposlenih u vodovodu je 1000.
Orahovo lišće

#1259 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Orahovo lišće »

OVO JE SRAMOTA !

nema vode od 09 - 19 h , dodje malo poslije 19 h, ne mozes se ni okupati i opet od 00-06 h nema vode !!!!!!!!!!!!!!!!!!!

tek sad razumijem ljude koji kazu da treba bjezat iz ovog zanzibara od drzave !
Orahovo lišće

#1260 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Orahovo lišće »

pa da bar ima vode od 10 do 18, kljucno vrijeme,,al jok... :x :x :x :x :x :x :x :x :x
Orahovo lišće

#1261 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Orahovo lišće »

Jel u citavom gradu (kantonu) nema vode, dakle ilidza, vogosca, stup, brijesce ?

treba ostat normalan poslije svega ovoga...
miki.ba

#1262 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by miki.ba »

Gledao sam baš na tv-u neki dan kako popravljaju cijevi u Njemackoj.
Uglavnom ne kopaju ulice nego imaju neku masu koja se sa unutršnje strane navuce kroz cijevi, ta se masa napuše kao balon, a naknadno se stvrdane tako da ne ostaje ni najmanja rupica.
Kad odrade jednu cijev daju garanciju 50 god. i fakticki imaš novu cijev unutar stare.
Baš sam tražio video al ne nađoh.

Što se tice vodovoda, ovo je vještacka nestašica vode, jedini cilj ovoga je novo poskupljenje vode.
Vec 15 godina gubimo vodu na putu do potrošaca,a nikad nisu bile redukcije, moje mišljenje je da ce poskupljenje bar za 50 %. u narednih 2 god.
plemba

#1263 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by plemba »

Orahovo lišće wrote:pa da bar ima vode od 10 do 18, kljucno vrijeme,,al jok... :x :x :x :x :x :x :x :x :x
kakvo kljucno vrijeme...

meni je kljucno vrijeme od 7 poslije podne do 7 ujutru, tad sam u stanu, a ovo u toku dana mi nije bas nesto kljucno :x :x :x :x

al' zalosno majke mi. u glavnom gradu drzave koja se nesto koprca da bude clan EU redukcija vode kao u ratu. pa u BiH ima opstina koje su ruralne, gdje od 75 000 stanovnika samo 7 000 zivi u gradu, a ostali na selima, i svaka od tih kuca na selu ima gradski vodovod i nema redukcije :x :x :x :x
VjecitiStudent

#1264 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by VjecitiStudent »

miki.ba wrote:Gledao sam baš na tv-u neki dan kako popravljaju cijevi u Njemackoj.
Uglavnom ne kopaju ulice nego imaju neku masu koja se sa unutršnje strane navuce kroz cijevi, ta se masa napuše kao balon, a naknadno se stvrdane tako da ne ostaje ni najmanja rupica.
Kad odrade jednu cijev daju garanciju 50 god. i fakticki imaš novu cijev unutar stare.
Baš sam tražio video al ne nađoh.

Što se tice vodovoda, ovo je vještacka nestašica vode, jedini cilj ovoga je novo poskupljenje vode.
Vec 15 godina gubimo vodu na putu do potrošaca,a nikad nisu bile redukcije, moje mišljenje je da ce poskupljenje bar za 50 %. u narednih 2 god.
Voda i grijanje poskupiti moraju, no bilo bi zanimljivo vidjeti koja ce kantonalna vlada smjeti da to uradi.
S druge strane, nagomilani su toliki dugovi koje je sve teze i teze krpati, tako da je izvjesno da je trenutak istine i za potrosace i za ove na vlasti, sve blizi i blizi.
VjecitiStudent

#1265 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by VjecitiStudent »

plemba wrote:
Orahovo lišće wrote:pa da bar ima vode od 10 do 18, kljucno vrijeme,,al jok... :x :x :x :x :x :x :x :x :x
kakvo kljucno vrijeme...

meni je kljucno vrijeme od 7 poslije podne do 7 ujutru, tad sam u stanu, a ovo u toku dana mi nije bas nesto kljucno :x :x :x :x

al' zalosno majke mi. u glavnom gradu drzave koja se nesto koprca da bude clan EU redukcija vode kao u ratu. pa u BiH ima opstina koje su ruralne, gdje od 75 000 stanovnika samo 7 000 zivi u gradu, a ostali na selima, i svaka od tih kuca na selu ima gradski vodovod i nema redukcije :x :x :x :x
Decenije loseg ili nikakvog odrzavanja infrastrukture sada dolaze na naplatu.
Krajnje je vrijeme da se pomirimo s cinjenicom da zivimo u zemlji treceg svijeta.
Orahovo lišće

#1266 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Orahovo lišće »

plemba wrote:
kakvo kljucno vrijeme...

pa dobro nije bitno...al je problem sto nema vode skoro nikako...a potrosaci ispastaju...isto ko sa grasom, ko s plinom, sad s vodom...jebo im konj mater...
Orahovo lišće

#1267 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Orahovo lišće »

ma kakva eu, sta ce nam eu...sve je to isto sranje...
citam bas neki dan slovenija u teskim govnima, a lafo u eu...da ne pricam o grkoj, italiji, spaniji, portugalu...

samo je njmacka normalna drzava eu i mozda francuska i svica..ovo ostalo je sve buranija...i svugdje su problemi ko kod nas...

ne treba nama eu, to se narod samo lozi bezveze...to je vise psiholoski...al nikakvog pokrica nema..

tako da..

nista,,,izvaditi stare cijevi , postaviti nove u sto skorijem vremenu i to je to...

al sto je najgore sad ide zima.. jadna nam majka...
Orahovo lišće

#1268 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Orahovo lišće »

jeste li vi pitali kad dolazi voda..ja sam zvao oko 11h :roll: i kazu dolazi za 3 sata..znaci oko 2 sata ce "mozda doci"...
miki.ba

#1269 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by miki.ba »

Orahovo lišće wrote:ma kakva eu, sta ce nam eu...sve je to isto sranje...
citam bas neki dan slovenija u teskim govnima, a lafo u eu...da ne pricam o grkoj, italiji, spaniji, portugalu...

samo je njmacka normalna drzava eu i mozda francuska i svica..ovo ostalo je sve buranija...i svugdje su problemi ko kod nas...

ne treba nama eu, to se narod samo lozi bezveze...to je vise psiholoski...al nikakvog pokrica nema..

tako da..

nista,,,izvaditi stare cijevi , postaviti nove u sto skorijem vremenu i to je to...

Jedina razlika između nas i eu građana je u tom što oni znaju braniti svoja prava.
Tacnije da se njima dešavaju ovakve stvari narod bi ih zapalio (foteljaše).
Ja bi sad ruku u vatru stavio da se kod nas živi gore nego u Grckoj, al et. :(
Orahovo lišće

#1270 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Orahovo lišće »

ja zivim na 6 spratu, kako je onima sto zive u hrasnom na 14 om hehehe ili koliko vec ima ?? :-) :-)
VjecitiStudent

#1271 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by VjecitiStudent »

tako da..

Jah, kiselo je grozdje.
Porediti nase probleme sa problemima pojedinih zemalja EU (sa izuzetkom djelomicno Grcke) je smijesno, ali zaista smijesno.

Postaviti nove???? Ako se sutra krene odlucno kopati i mijenjati koliko ce vremena trebati za zamjenu 1050 kilometara cijevi sarajevskog vodovoda?
Orahovo lišće

#1272 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Orahovo lišće »

VjecitiStudent wrote:

tako da..

Jah, kiselo je grozdje.
Porediti nase probleme sa problemima pojedinih zemalja EU (sa izuzetkom djelomicno Grcke) je smijesno, ali zaista smijesno.

Postaviti nove???? Ako se sutra krene odlucno kopati i mijenjati koliko ce vremena trebati za zamjenu 1050 kilometara cijevi sarajevskog vodovoda?

nije bitno koliko ce trebati.. mora se pocet sto prije...nema nista od odgadjanja ,samo se onda gomilaju problemi...

samo je sad oktobar..pa nisam bas siguran da ce poceti...a narod glup i i spasta..nikakvog pritiska , nicega..samo suti i trpi... :x
Dozer

#1273 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Otprilike...
Medjutim, nije VIK tu kriv, da i tu budemo nacisto. Kriva je vlast koja upravlja VIK-om, jer VIK sam ne moze uraditi nista. Ni bilo kakve krupnije popravke, ni bilo kakve investicije i rekonstrukcije bez odobrenja kantonalne vlade/parlamenta/skupstine...cega vec.

Dakle, ne branim VIK u ovom slucaju, ali to je realnost. Vrlo se dobro sjecam kako je sve islo sa Butilama i Crnom rijekom tamo '98/'99... VIK je, tada s Pilavdzicem na celu, objerucke i bez ikakvih dodatnih pitanja prihvatio uslove japanskog kredita od 76 miliona DEM za Butile, i 100 miliona DEM za Crnu rijeku, znajuci, sa strucne strane, da je to to.
Medjutim, onda je Mujezinovic, kao guverner kantona ispred SDA, sve to hladno odbio, i to samo iz jednog jedinog razloga - jer Japanci nisu htjeli nasim vlastima predati izvodjenje radova. Ovo je vec i pisano nekada na ovom forumu...
Ukratko, nasi su tada trazili donacije za ove dvije stavke od Japanaca, Japanci dosli i uradili studije izvodljivosti, a onda, posto su na kraju studije iznosi prelazili maksimalne iznose koje Japanska vlada moze dati kao donaciju (do 20 miliona), ponudili su nam sve kao 2 kredita u navedenim iznosima, uz uslove od 10 god. grace perioda sa 1% kamate i onda 30 godina otplate, takodjer sa 1% kamate, ali i uz klauzulu o mogucnosti odbijanja ostatka duga nakon otplate od 15 godina. SDA je to, naravno, hladno odbila jer Japanci nisu htjeli dati sve to nasima na upravljanje, upravo radi tog dijela o odbijanju ostatka duga, koji bi, u stvari, predstavljao donaciju.

I tako, Crna rijeka ni danas nije zavrsena, precistac u Butilama ne radi ni sa 1% kapaciteta (koji je, btw, jedan od eko uslova na putu ka EU), gubici vode za koje su japanci jos tada utvrdili da su oko 50% sada su povecani na 70%, a mi imamo uredne redukcije u vecernjim satim, s tendencijom da se prosire i na dnevni period.
Sve u svemu, jos jedan od vrhunskih uspjeha "snage BiH"...
neki

#1274 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by neki »

Jedna stvar treba da se rascisti. Ovih 70% gubitaka ne odnosi se samo na suplje cijevi nego i na masu objekata sa ilegalnim prikljuccima. I to nisu samo kuce po brdima nego i masa zgradurina po gradu koje imaju legalni prikljucak kroz koji prodje par kubika mjeseceno i ilegalni kroz koji prodje 90% potrosnje
Dozer

#1275 Re: prokletstvo vodosnabdijevanja u sarajevu

Post by Dozer »

Tacno. Medjutim, ipak je vecina tih gubitaka na mrezi, pogotovo onoj u Starog gradu, ali i po ostalim padinskim dijelovima grada. Sto se tice nelegalnih prikljucaka, e, tu je vec VIK kriv jer njihova sluzba treba uredno da sve to obilazi, kontrolise i naravno iskljucuje nelegalne, uz prijave sudu. Ne smiju sami to da rade jer ce neko pucati u njih? OK, onda se to radi s murijom. Ne moze ni to? Ok, onda Tihica i Bakira za vrat pa neka oni licno sve obidju i rijesr probleme.
Post Reply