kemalba wrote:Al Jazeera Network je najavila skoro otvaranje novog televizijskog kanala, Al Jazeera Balkan, koji će emitovati vijesti i aktuelna zbivanja za gledaoce u regiji na lokalnim jezicima, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Srbiju i Crnu Goru. Osim zemaljskog emitovanja u Bosni i Hercegovini, Al Jazeera Balkan će biti dostupna na glavnim kablovskim operaterima u regiji kao i na satelitu i trebala bi krenuti sa emitovanjem krajem 2011. godine. Nastavljajući tradiciju Al Jazeerinog nezavisnog novinarstva, Al Jazeera Balkan će gledaocima ove regije biti ključni izvor međunarodnih i regionalnih vijesti. Al Jazeera Balkan također će koristiti postojeće resurse i materijale s Al Jazeerinih kanala na arapskom i engleskom jeziku. Sa svojih 65 međunarodnih ureda Al Jazeera posjeduje jedan od najvećih izvora informacija u svijetu.
Očekivao sam od ovako organizirane i finansijski moćne TV stanice da mnogo više donosi i gledaocima daje informacije "uživo", da reporterima i javljanjima "s lica mjesta" gledaocu pruži vjerodostojnu i ažurnu informaciju, da njeni novinari reporteri budu prvi, i da s takvim načinom izvještavanja bude sadržajnija, naročito imajući u obziru činjenicu da tehnički mogu pokriti kompletno balkansko područje, ali i šire, Evropu, USA, Daleki Istok itd. Očekivao sam da svako malo izlaze sa brzim najznačajnijim vijestima na nekoliko minuta, npr.
Gledaocima s Balkana mogu biti zanimljive emisije o našim ljudima u dijaspori i događajima u njihovim životnim sredinama, o političkim, kulturnim i socijalnim vezama s domovinom, itd.
Vijesti koje Al Jazeera Balkan danas daje svojim gledaocima su iste kakve oni dobijaju i od drugih TV stanica. Nikakvih ekskluzivnosti nema, nema "top-tema"... Čak se neke bolje informacije mogu naći na internet portalima, nego što ih tim profesionalnih novinara sa AJ daje gledaocima. I ako bude izuzetaka, rijetki su
Jednom rječju, nisam zadovoljan kvalitetom Al Jazeera Balkan. Mene pretjerano ne zanimaju istorijski dokumentarci, posebno oni koji vrše ideološku promociju religija, imam takve sadržaje na drugim kanalima, zanimaju me dnevno-političke i slične aktuelne teme iz moje okoline, upravo sa Balkana. Volio bih pogledati kako žive Makedonci, koje su najznačajniji događaji kod Crnogoraca, u Sloveniji, pa i u Rumuniji, Moldaviji, itd. A toga i takvih tema - nema.