Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post Reply
XXS

#1251 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by XXS »

poznanik wrote:
Dozer wrote:...
- Zasto Alija, kao zvanicni predjednik medjunarodno priznate drzave, nikada nije SDS proglasio teroristickom organizacijom? JNA jeste proglasena agresorom, i to je tako i trebalo biti i jeste bilo, pa odatle i agresija na BiH iz Srbije, jer je JNA od marta '92 bila strana vojna sila na tlu druge priznate drzave, a to JESTE agresija...
Vrhovni sud Republike BiH je još 1993. godine Srpsku Demokratsku Stranku BiH proglasio nezakonitom, zabranio joj rad!

Neovisno od činjenice da je SDS svoje političko djelovanje provodila isključivo na području paravojno okupirane i administrativno-politički nelegalne paradržavne organizacije Republike Srpske, SDS je u to vrijeme i do presude suda, bila legitimna i legalna politička organizacija na području BiH, i Vrhovni sud je imao sve ingerencije za ovu presudu.

Presuda o zabrani djelovanja SDS znači i njen pravni prestanak, što znači i gubitak svakog legitimiteta predstavnika SDS i osoba prethodno registriranih za zastupanje te političke organizacije, odnosno - znači da su svi pregovori koje su vodili Karadžić, Plavšićka, Koljević, Krajišnik, Buha itd., itd. sa predstavnicima legalno izabrane vlasti RBiH, kao i pregovori sa svim međunarodnim predstavnicima - nelegitimni! Kao i sva potpisana dokumentacija, u kojim stoji potpis predstavnika SDS-a.
Nakon svega ovoga sto ti napisa, Aljo i Haris sjedose sa doticnima i potpisase Dayton, pa se rukovase u Parizu, pa odbise US ponudu da se SDS ukine, pa podjelise vlast nakon rata izmedju SDA, SDS, HDZ, pa ....
Oh ja, nije se moglo drugacije....
Dozer

#1252 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Dozer »

Mala napomena:
"Nezakonita" i "teroristicka" u sebi nosi ogromnu pravnu razliku. NIsam bez razloga napisao "teroristicka".
veljaca

#1253 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by veljaca »

smurf wrote:Svega ti o kakvoj vecini ti ovdje pricas veljaca? :shock: Jesi li ti bio na Dobrinji u aprilu, maju, junu '92.?
Da bio sam ....
Tea lana

#1254 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Tea lana »

ova tema je postala smjesna javljaju se kojekakvi luzeri koji su naculi price i sad ih pricaju kao da su ih dozivjeli,javljaju se podrumasi
smjesni ste ljudi vise se zamarate nekim nebitnim stvarima nego temom
a da ne kazem kako se pojedini upale kad im postavis direktno pitanje
Bodkin

#1255 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Bodkin »

Dozer wrote:Mala napomena:
"Nezakonita" i "teroristicka" u sebi nosi ogromnu pravnu razliku. NIsam bez razloga napisao "teroristicka".
teroristicka nikako ne moze biti ali to nije tema tako da necemo razradjivati, mozda neki drugi put :)
smurf

#1256 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by smurf »

veljaca wrote:
smurf wrote:Svega ti o kakvoj vecini ti ovdje pricas veljaca? :shock: Jesi li ti bio na Dobrinji u aprilu, maju, junu '92.?
Da bio sam ....
Pa kako onda tvrdis da smo se svi organizovali kada nas je bila saka jada koji smo letali kao muhe bez glave? To sto smo u aprilu ubacili kontejnere na ulazna vrata, sto smo fol neke straze pucali, varili resetke i kako se vec "spremali" je padalo u vodu kada dodjose bradate spodobe i izvedose ljude ispred zgrada.
22. maja, TO je koliko brojala naoruzanih pripadnika? 102 ili 112? Za informaciju i ja sam bio medju naoruzanim jer sam imao pistolj. Medju naoruzanim su bili i stabski misevi koji metka nisu smjeli opaliti a kamoli ganjati petu kolonu ili poletiti ka vodovodu, petici, aerodromskom...
veljaca

#1257 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by veljaca »

smurf wrote:
veljaca wrote:
Da bio sam ....
Pa kako onda tvrdis da smo se svi organizovali kada nas je bila saka jada koji smo letali kao muhe bez glave? To sto smo u aprilu ubacili kontejnere na ulazna vrata, sto smo fol neke straze pucali, varili resetke i kako se vec "spremali" je padalo u vodu kada dodjose bradate spodobe i izvedose ljude ispred zgrada.
22. maja, TO je koliko brojala naoruzanih pripadnika? 102 ili 112? Za informaciju i ja sam bio medju naoruzanim jer sam imao pistolj. Medju naoruzanim su bili i stabski misevi koji metka nisu smjeli opaliti a kamoli ganjati petu kolonu ili poletiti ka vodovodu, petici, aerodromskom...
Zbog korektnosti - odgovoricu ti .....

Da, dobro smo se organizovali na Dobrinji. Mislim i na civilni i vojni dio .... A ja nisam rekao u kom periodu ( kako ti navodis april, maj, juni ) ..... Ja sam mislio na period 92 - 95 godina ....
Veliko hvala za tebe u POCETNOM periodu .... Taj period je bio jako vazan, kao i kasnije svaki dan do kraja 95 godine ....
I da se nismo dobro organizovali SVI - ne bi bilo ni nas a ni Dobrinje ....
smurf

#1258 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by smurf »

Druze sa tribine (iako si na Sjevernoj :D ) ja niti sam ocekivao niti ocekujem da mi se neko zahvali za ucesce jer sam radi svoje guzice izasao iz kuce i izigravao klovna. Prvo radi sebe, pa radi malog brata, svojih rahmetli roditelja, radi svoga Rajvosa pa tek onda nekada radi drzave na koju sam bio ponosan i spreman halaliti glavu. Nikada se nisam borio ZA vec PROTIV kao vecina mojih saboraca i svi mi znamo i vidimo da je politika upravljala jebenim cirkusom koji nazivamo rat. 40.000 (dobro, nesto manje) je stanovnika nase rukovodstvo otpisalo i dok nismo organizovali krizni stab, sjebali vodovod na Mojmilu i zauzeli Dobrinju 5 istom tom rukovodstvu drzave nije bilo ni na kraj pameti da ista uradi. Ali nije samo Dobrinja iznimka, bilo je jos naselja u nasem seheru a da ne pricamo kako su ljudi nadrljali u drugim dijelovima BiH radi nerazmisljanja politickog vrha. Ma jah, cuj nerazmisljanja, eto oni sada ispadose glupani, to im prvi mandati pa su greske moguce... Klikeri su to veliki, niko od njih nije glup samo su neki bili jako bezobrazni pa se pravili Tose.
Nesto se dofatiste na prethodnim stranicama oko trgovine izmedju zaracenih strana, ama to je sve tako sitno i zanemarivo sta se radilo. Jasta nego je sve bilo kupljeno i prodano, samo sto u nekim stvarima je presudnu bitku odigralo nase srce i inat pa smo "zajebali" plan i program.
Puno mojih jarana sa Bistrika strada u povlacenjima jer su dobili naredbu iz Vrhovnog staba a nikome se od njih nije povlacilo. Nikada niko od njih prezivjelih ne dobi odgovor zasto su se povukli jer su vidjeli da se linije mogu odrzati.

Zato ovaj jebeni protekli rat i nazivam cirkusom a nas sve klovnovima. Bilo je isuvise prljavo sa svake strane, ali opet smo spremni stati na prag odbrane. Danas, sutra, za sto godina...
veljaca

#1259 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by veljaca »

smurf wrote:Druze sa tribine (iako si na Sjevernoj :D ) ja niti sam ocekivao niti ocekujem da mi se neko zahvali za ucesce jer sam radi svoje guzice izasao iz kuce i izigravao klovna. Prvo radi sebe, pa radi malog brata, svojih rahmetli roditelja, radi svoga Rajvosa pa tek onda nekada radi drzave na koju sam bio ponosan i spreman halaliti glavu. Nikada se nisam borio ZA vec PROTIV kao vecina mojih saboraca i svi mi znamo i vidimo da je politika upravljala jebenim cirkusom koji nazivamo rat. 40.000 (dobro, nesto manje) je stanovnika nase rukovodstvo otpisalo i dok nismo organizovali krizni stab, sjebali vodovod na Mojmilu i zauzeli Dobrinju 5 istom tom rukovodstvu drzave nije bilo ni na kraj pameti da ista uradi. Ali nije samo Dobrinja iznimka, bilo je jos naselja u nasem seheru a da ne pricamo kako su ljudi nadrljali u drugim dijelovima BiH radi nerazmisljanja politickog vrha. Ma jah, cuj nerazmisljanja, eto oni sada ispadose glupani, to im prvi mandati pa su greske moguce... Klikeri su to veliki, niko od njih nije glup samo su neki bili jako bezobrazni pa se pravili Tose.
Nesto se dofatiste na prethodnim stranicama oko trgovine izmedju zaracenih strana, ama to je sve tako sitno i zanemarivo sta se radilo. Jasta nego je sve bilo kupljeno i prodano, samo sto u nekim stvarima je presudnu bitku odigralo nase srce i inat pa smo "zajebali" plan i program.
Puno mojih jarana sa Bistrika strada u povlacenjima jer su dobili naredbu iz Vrhovnog staba a nikome se od njih nije povlacilo. Nikada niko od njih prezivjelih ne dobi odgovor zasto su se povukli jer su vidjeli da se linije mogu odrzati.

Zato ovaj jebeni protekli rat i nazivam cirkusom a nas sve klovnovima. Bilo je isuvise prljavo sa svake strane, ali opet smo spremni stati na prag odbrane. Danas, sutra, za sto godina...
:thumbup:

I ja sam sa Bistrika dosao u Dobrinju u aprilu 92 godine ....

Ovo zadnje je tacno 100% :thumbup:

Meni licno smeta kada neki govore o nekakvim dogovorima. Bilo je toga na visokom nivou, ali mi sitna raja smo se itekako odbranili ( i opet bi ) ......

A ovo Sjever - cemer ..... nismo mi tako losi .... naprotiv ...

:bih:
smurf

#1260 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by smurf »

Pa dragi veljaca o dogovorima na visokom nivou i pricamo/pisemo, to je ono sto je Dozer i spomenuo i sto covjek tvrdi. Razumijem ja da je mnoge stvari jako tesko prihvatiti isto kao recimo sto je mojim starcima bilo nepojmljivo da ce poceti pucati po Sarajevu a sin im se u tajnosti mjesecima "sprema", cak lazira LK da bi bio punoljetan bla bla bla Dio familije koji su heroji u bijelom i dan danas se zgrazavaju na bilo cije ucesce u oruzanim sukobima jer tolike godine uce da sprijece i saniraju povrede a odjednom eto im posla preko glave. Oni ne poznaju granice, niti ih interesuje ko je kriv, mi smo svi insani i etika im nalaze da nas lijece. Sve ja to kontam... Prvi PM M84, poznatiji medju rajom kao sijac smrti koji je dosao na "barikadu" je kupljen od cetnika. Za kes. Navodno je taj serijski broj bas onog sijaca na Vidikovcu... Ma bjez' ba, bezze se osafunjah, odoh ja sta raditi, ako se navijem otici cu beli u helac.
agent_zero

#1261 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by agent_zero »

smurf wrote:Pa dragi veljaca o dogovorima na visokom nivou i pricamo/pisemo, to je ono sto je Dozer i spomenuo i sto covjek tvrdi. Razumijem ja da je mnoge stvari jako tesko prihvatiti isto kao recimo sto je mojim starcima bilo nepojmljivo da ce poceti pucati po Sarajevu a sin im se u tajnosti mjesecima "sprema", cak lazira LK da bi bio punoljetan bla bla bla Dio familije koji su heroji u bijelom i dan danas se zgrazavaju na bilo cije ucesce u oruzanim sukobima jer tolike godine uce da sprijece i saniraju povrede a odjednom eto im posla preko glave. Oni ne poznaju granice, niti ih interesuje ko je kriv, mi smo svi insani i etika im nalaze da nas lijece. Sve ja to kontam... Prvi PM M84, poznatiji medju rajom kao sijac smrti koji je dosao na "barikadu" je kupljen od cetnika. Za kes. Navodno je taj serijski broj bas onog sijaca na Vidikovcu... Ma bjez' ba, bezze se osafunjah, odoh ja sta raditi, ako se navijem otici cu beli u helac.
Prijatelju, bolje ti je odustani, džabe se trudiš :)

Nekima ovdje izgleda treba crtati neke stvari ili im je mozak i dan danas ispran raznoraznom propagandom i mitovima. Naravno da nije sve crno-bijelo, ali mnoge stvari su danas i više nego očite. Tad nisu bile. Tad je bilo puko preživljavanje. Za većinu. Za neke vrijeme bogaćenja.

Neka ih, neka žive u svom svijetu i svojim uvjerenjima.

A tema neka ide svojim tokom, Dobrinja i njeni heroji to zaslužuju i upravo radi njih ne treba "trovati" više temu raspravama o igrama iza kulisa.
SmokingMan

#1262 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by SmokingMan »

Chmoljo wrote:
drndalo wrote:Komsije naravno, u sinergiji sa "vanjskim elementima"...
ali najjače je - ma to su bili Kruškini, Jukini... oni su :lol:

ono što znam da su odnijeli vojnici bila je uniforma koju je stari imao još iz vojske, gas masku, jer je bio u toj jedinici, valjda, i svu hranu. i halal im sve to bilo.

ali najjače je bilo dređene komšije viđati u svojoj odjeći :mrgreen: i da njihova djeca okolo dijele tvoje igračke :mrgreen:
Pa i moju kuću na Stupskom brdu blizu prve linije sa kasarnom Nedžarići su opljačkali naši,moj otac Ahmet.rahmetullahi alejhi,je nedugo nakon Dejtona vidio lika na pijaci Ali-pašino polje kako nosi njegov džemper...imam još da pročitam tonu postova a tek sam na 13 stranici...Odlična tema
sparky

#1263 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by sparky »

sjecam se onog caja odvratnog sto je bio u cini mi se "metalik" sivim kesicama pa se prokuha u serpi vode i nakon toga ti hala ne treba narednih 7 dana ali ti ne treba ni zivot jer je najgadnije sto sam probao u zivotu ali za s-sranje je odlican :lol:
Bosanac27

#1264 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Bosanac27 »

Tea lana wrote:ova tema je postala smjesna javljaju se kojekakvi luzeri koji su naculi price i sad ih pricaju kao da su ih dozivjeli,javljaju se podrumasi
smjesni ste ljudi vise se zamarate nekim nebitnim stvarima nego temom
a da ne kazem kako se pojedini upale kad im postavis direktno pitanje
TeaLana

Kad ce tvoji postovi sto si govorila da ces staviti na papir?
smurf

#1265 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by smurf »

Uuuuuu sjecam se ja tih s-sranja, do duse mene je zaobisla ta baaja, ali kraj proljeca '93. pokusavamo preci pistu medjutim pukla mjesecina a oni se sa transporterima uzvrtili k'o ludi. Idemo jaran i ja uz ogradu niz ogradu, puzemo bolje reci ali nema sanse. I kada vidimo da krene neka ekipa, kontamo evo nam sanse jer ce njih jedan dva transportera uhvatiti pojave se nova dva. Ja zapalio i gledam prema C5 i snimim tresnju, rodila samo tako. Haj'mo mi ba u tresnje, nista od ovog veceras, predlozim mu i odemo... Kako smo se obzderali, jedva sam dosao do baze i wc-a :-) Sutradan, opet pukla mjesecina, ma idemo mi na nasu "kotu" ali cemo veceras kao biti pametniji, jes' vraga, ja sam jedva uspio sici pod tresnju, a on je u posljednji cas uspio raskopcati kombinezon. Sreca moja pa sam bio sa druge strane krosnje :D
adnandus

#1266 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by adnandus »

smurf wrote:Druze sa tribine (iako si na Sjevernoj :D ) ja niti sam ocekivao niti ocekujem da mi se neko zahvali za ucesce jer sam radi svoje guzice izasao iz kuce i izigravao klovna. Prvo radi sebe, pa radi malog brata, svojih rahmetli roditelja, radi svoga Rajvosa pa tek onda nekada radi drzave na koju sam bio ponosan i spreman halaliti glavu. Nikada se nisam borio ZA vec PROTIV kao vecina mojih saboraca i svi mi znamo i vidimo da je politika upravljala jebenim cirkusom koji nazivamo rat. 40.000 (dobro, nesto manje) je stanovnika nase rukovodstvo otpisalo i dok nismo organizovali krizni stab, sjebali vodovod na Mojmilu i zauzeli Dobrinju 5 istom tom rukovodstvu drzave nije bilo ni na kraj pameti da ista uradi. Ali nije samo Dobrinja iznimka, bilo je jos naselja u nasem seheru a da ne pricamo kako su ljudi nadrljali u drugim dijelovima BiH radi nerazmisljanja politickog vrha. Ma jah, cuj nerazmisljanja, eto oni sada ispadose glupani, to im prvi mandati pa su greske moguce... Klikeri su to veliki, niko od njih nije glup samo su neki bili jako bezobrazni pa se pravili Tose.

:thumbup: :thumbup:
veljaca

#1267 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by veljaca »

agent_zero wrote: ...................

A tema neka ide svojim tokom, Dobrinja i njeni heroji to zaslužuju i upravo radi njih ne treba "trovati" više temu raspravama o igrama iza kulisa.
:thumbup:
PM72

#1268 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by PM72 »

SVAKA ČAST!
:bih:
hamza_sa

#1269 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by hamza_sa »

Zna li iko sta bi sa Muamerom Puskom?!?
felsh

#1270 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by felsh »

Onaj janjetinu ovaj tresnje,ma jaaaaa :D :D :D

Pitanje za raju koja su branila dobrinju: Kad vam je bio trenutak situacija da ste kontali to je to,kraj,ulaze,ne moze se vise nista uraditi?
hamza_sa

#1271 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by hamza_sa »

JUZNA_STRANA!

Jesi li to razgulio na more????
smurf

#1272 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by smurf »

Evo ti jos jedna u vezi klope, Decembar '92., rahmetli mama sa malim bratom ne Bistriku, rahmetli tata i ja na D5. Mama radi, bori se ko lavica, nesto firma i zaradi, naplati u glavnom u feta siru, konzervama, ponekad cigaretama i strasnim bonovima za koje nista ne mozes kupiti... Pozelila ona nas dvojicu, dodjemo mi do carsije ali hoce mama i stan da vidi (vjerovatno da nam tersa sto u cizmama gazimo perzijaner), kupi ona dva karnistera pive, meni flasu viskaca, tati loze i raji zvekana, natrpa konzervi, sira, lunch paketa, zacina, cigareta, ma svega natrpala u dvije transportne vrece, asortiman izuzev visokotarifne robe je iz humanitarne pomoci, organizuje prijevoz i dodje da nas iznenadi. Kaze, ulazim ja u ulaz kada mirise cimbur :shock: A kontala je da kupi i par jaja medjutim ne bi ih taj dan na Markalama, jos je crnjak zgombao jer joj je jedan malac maznuo karnister pive, ali ide ona da svoje "junake" obidje i kako se penje sprat po sprat miris cimbura sve intenzivniji. Dodje, ne pokuca, udje u stan a mi se razbaskarili, przimo jaja, havljamo suho meso, travnicki sir, kisele paprike i krastavice... Uuuuuu kako je povilenila tada, a sama je kriva, da nam je rekla nakanu mi bismo joj rekli da nista ne tegli, osim pive i alkohola, a i po to bi sutradan dosli :D
Ja tada taman dobio prekomandu, pretrcao pistu tamo-'vamo i prva stvar koja je bila da kupim jaja, puter i kinder ladu :-) Trazio sam i bademe ali ih ne bi :-)
Bolje Vam je da me ne teglite za jezik sto se tice ratnog menu-a, pocet cete se ranjavati 20. godina poslije :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
juzna_strana

#1273 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by juzna_strana »

hamza_sa wrote:JUZNA_STRANA!

buraz ove godine jedino mogu do Visokog na more,haba me budzet :D
juzna_strana

#1274 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by juzna_strana »

smurf wrote:Evo ti jos jedna u vezi klope, Decembar '92., rahmetli mama sa malim bratom ne Bistriku, rahmetli tata i ja na D5. Mama radi, bori se ko lavica, nesto firma i zaradi, naplati u glavnom u feta siru, konzervama, ponekad cigaretama i strasnim bonovima za koje nista ne mozes kupiti... Pozelila ona nas dvojicu, dodjemo mi do carsije ali hoce mama i stan da vidi (vjerovatno da nam tersa sto u cizmama gazimo perzijaner), kupi ona dva karnistera pive, meni flasu viskaca, tati loze i raji zvekana, natrpa konzervi, sira, lunch paketa, zacina, cigareta, ma svega natrpala u dvije transportne vrece, asortiman izuzev visokotarifne robe je iz humanitarne pomoci, organizuje prijevoz i dodje da nas iznenadi. Kaze, ulazim ja u ulaz kada mirise cimbur :shock: A kontala je da kupi i par jaja medjutim ne bi ih taj dan na Markalama, jos je crnjak zgombao jer joj je jedan malac maznuo karnister pive, ali ide ona da svoje "junake" obidje i kako se penje sprat po sprat miris cimbura sve intenzivniji. Dodje, ne pokuca, udje u stan a mi se razbaskarili, przimo jaja, havljamo suho meso, travnicki sir, kisele paprike i krastavice... Uuuuuu kako je povilenila tada, a sama je kriva, da nam je rekla nakanu mi bismo joj rekli da nista ne tegli, osim pive i alkohola, a i po to bi sutradan dosli :D
Ja tada taman dobio prekomandu, pretrcao pistu tamo-'vamo i prva stvar koja je bila da kupim jaja, puter i kinder ladu :-) Trazio sam i bademe ali ih ne bi :-)
Bolje Vam je da me ne teglite za jezik sto se tice ratnog menu-a, pocet cete se ranjavati 20. godina poslije :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ovo je bilo brutalno :D Sto bi rekli nadrealisti,bezobrazno je to Alene,bezobrazno :D
hamza_sa

#1275 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by hamza_sa »

juzna_strana wrote:
hamza_sa wrote:JUZNA_STRANA!

buraz ove godine jedino mogu do Visokog na more,haba me budzet :D
I, pa i to je dobro, samo ce ti plaza biti daleko. :lol: :lol: :lol: :lol:
Post Reply