ultima_palabra wrote:Dobro, to sa svjetskim prvacima je malo pretjerano... ipak ljudi su fulili pet zadnjih velikih takmičenja, trebaju prvo odrasti kao ekipa i naučiti igrati velike utakmice. Ali imaju individualni kvalitet strašan... doduše nije dobro raspoređen, npr. imaju tri stopera svjetske klase, a beka nijednog.
Oni su zadnjih 10 godina imali manjak talentovanih igraca i zato se nisu kvalificirali. To je mala zemlja i logicno da ne mogu biti uvjek pri vrhu. Uz to imali su dosta problema i u savezu i sa selektorima i to se odrazilo na cjelokupnu situaciju.
No sada imaju sjajnu generaciju koja tek dolaziu najbolje godine.
Zivio sam u Liegu 10 godina i upoznao sam dosta ovih igraca koji su igrali za Standard : Witsel, Defour, Fellaini,Camargo... Preko jednog prijatelja izraelca sam upoznao Salima Toamu koji je igrao jedno vrijeme u Standardu i tako sam imao pristup lozama i igracima. To su igraci iz iste generacije i treba pogledati gdje su oni svi dospjeli... Mislim napravili su veliki iskorak. Pisem ovo da bih rekao da pratim ove igrace odavno.
Belgijanci su dobro igrali i u proslim kvalifikacijama ali su primili gomilu glupih golova koji su vise stvar neiskustva i naivnosti. Sad su dosta zreliji i nema sanse da se to ponovi.
I vec u prvoj poruci sam napisao sam spomenu Nizozemsku i euro 2012 s kojeg su otisli sa 0 bodova.Isto vazi i za Belgijance. Trebaju dokazati taj talenat na terenu. Samo sam rekao da belgijanci imaju ekipu koja po kvalitetu moze biti svjetski sampion. Definitivno. Ja sam ubjeden da ce oni biti pri samom vrhu svjetskog fudbala u narednih 5-6 godina.
I bitno je istaci da su oni korjenito promjenili nacin igre. Prije je Belgija igrala engleski fudbal. Jaki dueli i duge lopte. Sad vise igraju na spanski nacin. Sad su u ekipi vecinom igraci imigranstkog porijekla i to su uglavnom juznjaci koji vise igracju tehnicki fudbal. I Edenov mladi brat, Thorgan je potpisao za Chelsea tako da bi za par godina mogli igrati zajedno.
Sad cemo vidjeti sta ce uraditi protiv Hrvatske. Pratim situaciju i prilicno je "uzavrela atmosfera" u Belgiji. Sposobni su dati 3-4 gola bilo kome tako ako Hrvati ne smire igru mogli bi biti potpuno potopljeni. Ovi ce vrsiti pritisak od prve sekunde.