cyprus wrote:jeza u ledja wrote:cyprus wrote:
To da je Orebro jača ekipa, odnosno favorit nije bilo samo moje mišljenje. Kladionice su ga također proglasile favoritom. Ja sam samo ovdje na forumu mogo pročitat kako je Sarajevo jače
OK, ova ekipa očigledno jeste u užasnoj formi, pa je to vjerovatno olakšalo poso Sarajevu, ali mislim da su generalno jači nego što su se prikazali u duelu sa nama. Da smo se susreli s njima prije mjesec, mjesec i po, moguće da bi sve ispalo dosta drugačije...
Pa ti pratis to sve matematicki na papiru. Na papiru je FKS jace.
Od Helsingborga bilo jace. Sta treba jos kao dokaz?

Da, na papiru je Sarajevo jače na osnovu UEFA-inog koeficijenta i činjenice da je bilo nosilac. Međutim, kako pored sljedećih parametara da Sarajevo proglasim favoritom:
- Örebro ima skuplju ekipu (duplo)
- Örebro igra u jačoj ligi
- Örebro je u jačoj ligi ostvario sličan plasman kao Sarajevo u slabijoj
- Örebru je sezona u punom jeku, a Sarajevo neuštmano, sa burnim periodom iza sebe
- Örebro je bio u strašnoj formi kad su parovi izvučeni (to što su u međuvremenu otišli u drugu krajnost je drugi par čarapa)
Za mene nema nikakvih dilema da je Sarajevo prošlo
jaču ekipu.
Sve je ovo važilo i za Helsingborg, koji je bio i veći favorit od Örebra...
Skuplja ekipa stvarno, ali stvarno ne znaci nista. Ta je ekipa skuplja samo zato sto su u Svedskoj. Kad skontas da je tamo standard ne duplo, nego pet puta veci, onda ta ekipa i nije skuplja. Da je to ekipa u kojoj igraju sve sami stranci pa i nekako, a ne lokalna svedska boranija.
Jaca je liga u Svedskoj, ali zaboravljas cinjenicu da nase ekipe dobro igraju protiv skandinavskih. To nema nigdje 'na papiru', odnosno nije objasnjivo brojkama, ali je tako. (Lillestrom, Helsingborg, Aalborg i Akranes su dokaz za to).
Orebro je ostvario slican plasman, ali opet preskaces cinjenicu da je Orebro u Svedskoj kao Modrica u nasoj ligi. Nije isto kad igras sa velikom ekipom i kad igras s prosjecnom, bez obzira na trenutni plasman u ligi. (navodio sam ranije primjer - Bayern je zavrsio iza Dortmunda, da li to znaci da Dortmund ima vece sanse za osvajanje Lige Sampiona?)
Ovo zadnje stoji, njima je sezona u punom jeku, ali kao sto rece - ljohnuli su u zadnjih mjesec dana samo tako, prema tome grehota bi ih bilo nepobjedit.
Mislim, vidjelo se danas na utakmici sasvim jasno da postoji razlika u kvaliteti. Zamisli ej, Sarajevo sastavlja kraj s krajem, plate igraca su vjerovatno 4-5 puta nize od njihovih, a svaki maltene igrac FKS je kvalitetniji od njihovih na istoj poziciji. Njima igraci poput Kojasevica, Suljica, Scepanovica, Torlaka, su misaone imenice.
To ti je onako, realno.