Fakat mrzim te priče ŠBB-KBB, teorije zavjere i td. ali haj' ti budi lud pa šuti kad pročitaš neke postove.
Daleko od toga da su sportska takmičenja generalno (završnice, kvalifikacije, olimpijade, turniri...) 100% regularna. Međutim, nisu ni neregularna u tolikom procentu koliko se to nastoji prikazati. Poraženi se uvijek žale, to je normalno - ko gubi ima pravo da se ljuti.
Ja se ne sjećam NIJEDNOG Svjetskog ili Evropskog prvenstva, niti sezone Lige šampiona da se treneri ili igrači, brat bratu 8-10 timova, nisu žalili na neku "višu silu" nakon ispadanja.
Što je najgore, prođu (lupam) četvrtfinale golom iz naknadno utvrđenog čistog ofsajda i nedosuđenog čistog penala za protivnika, da bi nakon ispadanja u polufinalu zbog slične stvari (samo ovaj put u korist protivnika) bacili i drvlje i kamenje na UEFU, FIFU, asocijaciju sudija, Pentagon, NATO pakt, Moskovski lobi, Masone, Arapsku ligu, Džingis Kana, He-mana, Chuck Norrisa...
Ali jooook

o tom četvrtfinau se ni "a" ne prozbori, to se zaboravlja, to je ono kao "normala"
Da li su sudije sklone naknadnim kompenzacijama poput gore navedenog primjera, to niko ne može potvrditi 'crno na bijelo', mada zaista često izgleda i ispada tako. Međutim, kada se sve sabere i oduzme; jesu li te ekipe zaista oštećene ili ipak "pogurane" na neki način?
Ili su svi poraženi toliko etični da kažu "bolje da na onakav način nismo ni prošli četvrtfinale kada smo na isti taj način ispali u polufinalu"? Ma jesu qrac
Kao registrovani član sam novi na forumu ali sam već nekoliko godina ovdje (relativno često) kao posjetitelj i nisam vidio (možda je i do mene) da se na ovom forumu previše spominje suđenje sa onih utakmica protiv Bjelorusije?
Po meni je suđenje bilo OK, možda je to i subjektivno, ko zna. A sada pitam i Vas i sebe: da li bismo mi bili zadovoljni suđenjem iz tog dvomeča da smo kojim slučajem Bjelorusi? Ili bismo rekli "onaj penal sudija vala i nije morao dosuditi, ali šta ćeš kad nas ta UEFA mrzi..." ili "dobili smo direktan crveni za šta se u 90% slučajeva daje samo žuti, pa onda onaj drugi žuti i novi crveni... evidentno je da hoće ciljano da naš oštete na razne načine, šta ćeš..." itd.
Pa ako već guraju velike protiv malih, što ne poguraše Francuze da makar jednu tekmu dobiju protiv Bjelorusa?

Za to bi im bio sasvim dovoljan jedan penal u 20 i nekoj minuti pri rezultatu 0-0 (kao onaj nama) zar ne?
Pristrasnost je prirodna osobina svakog čovjeka, pa i sudija i jako ju je teško eliminirati na profesionalnom planu, bez obzira koliko se to "moralo". Svesti se na neku minimalnu razinu sigurno može ali i totalno potisnuti, čisto sumnjam...
Dalje, ta prevaga na nečiju stranu sigurno ne nastaje zbog toga što je npr. igrač koji traži prekršaj ružan, ima lošu frizuru, što je jevrej, hindus, musliman... već zbog toga što je možda od ranije poznat sucu kao 'dobar glumac' ili što mu je onaj koji je napravio taj prekršaj dobro poznat od ranije i samim time ima više povjerenja u njega.
Mnogi igrači često zloupotrebljavaju to svoje povjerenje (koje se nerijetko pretvara i u nesvjesnu 'simpatiju') koje uživaju kod sudaca. Toga će uvijek biti i šta se može.
Međutim, ako je neka ekipa dovoljno kvalitetna i hrabra pa zapne i zabije 2-3 gola, taman da babo od sudije igra u tom gubitničkom timu, ti neki sitni detalji (jedan-dva faula na sredini terena) nikako ne mogu biti presudni.
Hoćeš da te sudija poštedi faulova za protivnike? Pa onda budi mangup pa čuvaj loptu u svom posjedu a ne nabijaj je napamet đe stigneš, čuj... pa onda kažu "ne možemo je čuvati jer Portugalci nas ubiše a sudija ništa ne svira" pa onda još jače zapni, grizi taj jebeni teren

ali jok, lakše je pomisliti "ma ne isplati se ovo ni igrati..." i samog sebe unaprijed "obezMuditi" i osuditi na poraz...
Da skratim (iako je već kasno za to

): Ne postoji ekipa koja nikada nije 'pogurana' ali istovremeno ni oštećena! Sve to, mnogo više nesvjesnim nego svjesnim greškama sudaca.
E pa to isto važi i za (ne)regularnost takmičenja. Ponavljam, neregularnost postoji! Ali ne kao smišljeni projekat neke asocijacije, ustanove... već jednostavno kao plod pojedinačnih grešaka sudaca.