Uvoz auta

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Optimist

#1251 Re: Uvoz auta

Post by Optimist »

rexandroid wrote:mozeli iko linkovati na detaljan tutorijal oko uvoza auta?
hvala
Ima na ovoj temi napisano do detalja. Malo prelistaj unazad.
rizibizi

#1252 Re: Uvoz auta

Post by rizibizi »

Izvinjavam se sto upadam u padobranac, prelistao sam temu, ali kako se kod nas zakoni mjenjaju brze od carapa kakva je situacija s uvozom auta na povlasticu. Komsija je civilna zrtva rata, provjerio je moze da uveze auto na povlasticu, papiri posto nije RVI valjda kostaju 200 KM i nudi ko hoce da u komsiluku da uveze auto.
Kako ide oko uvoza na povlasticu sada
jel se oslobadja i carine i PDV-a,
jel i dalje registracija nesto jeftinija kad je auto uvezen na povlasticu,
da li i dalje 3 godine od uvoza auto ne moze da se prepise na drugu osobu bez da se plati carina i PDV,
moze li se preci granica s autom koje je uvezeno na povlasticu, citam ove starije postove kao moze, pa onda kao ne moze BIHAMK nece da ovjeri medjunarodnu punomoc za auta uvezena na povlasticu?

Zamolio bih nekoga ko je upucen, ili ko je vec uvozio auto na tudju povlasticu za iskustva.
Danguba

#1253 Re: Uvoz auta

Post by Danguba »

rizibizi wrote:Izvinjavam se sto upadam u padobranac, prelistao sam temu, ali kako se kod nas zakoni mjenjaju brze od carapa kakva je situacija s uvozom auta na povlasticu. Komsija je civilna zrtva rata, provjerio je moze da uveze auto na povlasticu, papiri posto nije RVI valjda kostaju 200 KM i nudi ko hoce da u komsiluku da uveze auto.
Kako ide oko uvoza na povlasticu sada
jel se oslobadja i carine i PDV-a,
jel i dalje registracija nesto jeftinija kad je auto uvezen na povlasticu,
da li i dalje 3 godine od uvoza auto ne moze da se prepise na drugu osobu bez da se plati carina i PDV,
moze li se preci granica s autom koje je uvezeno na povlasticu, citam ove starije postove kao moze, pa onda kao ne moze BIHAMK nece da ovjeri medjunarodnu punomoc za auta uvezena na povlasticu?

Zamolio bih nekoga ko je upucen, ili ko je vec uvozio auto na tudju povlasticu za iskustva.
Male pare da bi se peglao sa tim.
Mislim da to niko nije uradio a da se kad-tad ne pojave neki problemi.
rizibizi

#1254 Re: Uvoz auta

Post by rizibizi »

Ma nisu male pare na auto vrijednosti minimum 10-15 milja maraka, plus registracija, a jedini trosak ove 2-3 stoje za papire. Jedino ovo oko zakona, propisa i pravila, posto je kod nas sve uredjeno gore nego u Tadzikistanu i svako tumaci zakon kako je raspolozen u datom trenutku, e to je problematicno.
ado-šampion

#1255 Re: Uvoz auta

Post by ado-šampion »

Ne placas PDV s povlasticom.

Da ti se to isplati, gore trebas naci auto na kojem mozes dobiti povrat poreza (od handlera - firme samo), platiti bruto cijenu (s porezom) i onda kad ga prijavis ovdje tek mozes odraditi povrat poreza, tj. trebas nekoga da ti uzme pare gore i donese (ako je nekom usput) ili da ponovo ides po pare. Imas probne table tamo koje kostaju 350 eura (koliko znam) i plus troskovi puta i tih 200 maraka.

Druga solucija je da ne ides na provat poreza, svakako imas povlasticu ovdje, ali onda platis auto koliko bi ga platio i ovdje bez povlastice i plus imas ove sve troskove iznad gore.

Ja nisam uvozio auto ali razmisljao sam o toj soluciji i nisam nasao racunicu. Po meni isplati se ako uvozis madje auto od firme (staro 5-6 godina) s nekih 300 k na satu, mozda malo i zagrebano, a hoces dobru cijenu i da si siguran u tih 300 k.
ranger

#1256 Re: Uvoz auta

Post by ranger »

kakva je situacija za carinu kad se uzimaju auta od međunarodnih organizacija (nato, osce, diplomate)..
znam da se mora pdv platit, ali nisam siguran moze li se izbjeci carina jer je roba EU Porijekla? al opet nije to klasicni uvoz..?
ranger

#1257 Re: Uvoz auta

Post by ranger »

ranger wrote:kakva je situacija za carinu kad se uzimaju auta od međunarodnih organizacija (nato, osce, diplomate)..
znam da se mora pdv platit, ali nisam siguran moze li se izbjeci carina jer je roba EU Porijekla? al opet nije to klasicni uvoz..?
iko?
madner

#1258 Re: Uvoz auta

Post by madner »

Placas isto kao da se auto uvozi.
lavic

#1259 Re: Uvoz auta

Post by lavic »

Carina + PDV.
Prakticno je nemoguce dobiti EUR1, tako da idu sve obaveze.
ranger

#1260 Re: Uvoz auta

Post by ranger »

ccc dzaba sto je auto eu porijekla, skroz nelogicno.
honey33

#1261 Re: Uvoz auta

Post by honey33 »

Pozdrav svima

Nadjoh na OLX-u dobar Audi A3, 2008 god za baš dobru cijenu. Na stranim je tablama, Švedska. Prodavač se za 5 dana mora vratiti u Švedsku i nema vremena da ga carini i ostalo.
Mene zanima, zna li neko koliko bi me, otprilike koštale dadžbine? Sutra cio dan radim i ne mogu nikako naći vrijeme da odem negdje i pitam. A pazario bih ovo odmah sutra večer, ako se budem našao u ukupnom iznosu.
Hajd please, ako neko zna da mi javi... Barem približno.
ranger

#1262 Re: Uvoz auta

Post by ranger »

honey33 wrote:Pozdrav svima

Nadjoh na OLX-u dobar Audi A3, 2008 god za baš dobru cijenu. Na stranim je tablama, Švedska. Prodavač se za 5 dana mora vratiti u Švedsku i nema vremena da ga carini i ostalo.
Mene zanima, zna li neko koliko bi me, otprilike koštale dadžbine? Sutra cio dan radim i ne mogu nikako naći vrijeme da odem negdje i pitam. A pazario bih ovo odmah sutra večer, ako se budem našao u ukupnom iznosu.
16% carine na katalosku vrijednost, 17% pdva na ovo prethodno, 200-300 homologacije i registracija.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#1263 Re: Uvoz auta

Post by mali_milojica »

honey33 wrote:Pozdrav svima

3000+ ako nemas EUR1 papir. Do registracije. Racunaj oko 4000 sa registracijom. Ako Imas EUR1 papir racunaj 1000-1500 manje
honey33

#1264 Re: Uvoz auta

Post by honey33 »

On bi tablice nosio sa sobom da ga gore odjavi. Može li mi naknadno poslati Euro 1 obrazac? Mogu li barem ugovor odraditi u Din-u dok je on tu, pa da ostalo radim naknadno, kad on taj obrazac pošalje?
mali_milojica

#1265 Re: Uvoz auta

Post by mali_milojica »

honey33 wrote:On bi tablice nosio sa sobom da ga gore odjavi. Može li mi naknadno poslati Euro 1 obrazac? Mogu li barem ugovor odraditi u Din-u dok je on tu, pa da ostalo radim naknadno, kad on taj obrazac pošalje?
Kako ce te napraviti izlazne papire iz EU i ulazne u BiH ako auto bez tablica ne moze maknuti iz tvog grada.
Idite u Gradisku,nadjite Marinka i Dejana,oni ce ti sve zavrsiti oko uvoza. Tamo ih svi znaju. Ne mora auto biti ni odjavljeno,samo je vazno da nema teret na sebi. Vozite gore na tim tablicama i zavrsite to u ovih 5 dana dok je covjek ovdje.
honey33

#1266 Re: Uvoz auta

Post by honey33 »

Ne zna covjek proceduru, kao ni ja. Gradiska mu je blizu, u BL je. Ima li iko ikakav kontakt tih ljudi?
Hvala ti Milojica :thumbup:
mali_milojica

#1267 Re: Uvoz auta

Post by mali_milojica »

honey33 wrote:Ne zna covjek proceduru, kao ni ja. Gradiska mu je blizu, u BL je. Ima li iko ikakav kontakt tih ljudi?
Hvala ti Milojica :thumbup:
Ja sam imao broj,ali kako sam mjenjao telefon izgubio sam ga. Prijatelju su uvezli auto,Golf V 2007 godiste. Auto bio na AUT tablicama,nije imao ni EUR1,sve zavrsili do registracije za cca 1000 €.
astala_vistala

#1268 Re: Uvoz auta

Post by astala_vistala »

Pitanje za upucene.

Koje godiste auta je granica za uvoz? Ili tip motora ? Hvala
drndalo

#1269 Re: Uvoz auta

Post by drndalo »

EUR 3 motor...
Suicidal Siberian

#1270 Re: Uvoz auta

Post by Suicidal Siberian »

Jedno pitanje...kao strani državljanin sam vlasnik firme u BiH. Da li sam oslobodjen PDv-a kod uvoza auta koji bi bio u vlasnistvu firme?
ranger

#1271 Re: Uvoz auta

Post by ranger »

Suicidal Siberian wrote:Jedno pitanje...kao strani državljanin sam vlasnik firme u BiH. Da li sam oslobodjen PDv-a kod uvoza auta koji bi bio u vlasnistvu firme?
ako je firma pdv obveznik i ako ce firma biti vlasnik auta, da, placas pdv.
bullmastiff

#1272 Re: Uvoz auta

Post by bullmastiff »

jedno pitanje:

Peugeot 307 hdi, je li bolje uzeti preko mobile.de iz njemacke ili traziti nekoga da uveze iz Francuske?
Znam da je kod svaba ocuvano becinom, i da su podaci tacni na mobile.de (nema namjestanja km na satu i sl.)

Zna li neko je li kod francuza slicna prica?
drndalo

#1273 Re: Uvoz auta

Post by drndalo »

bullmastiff wrote: Znam da je kod svaba ocuvano becinom, i da su podaci tacni na mobile.de (nema namjestanja km na satu i sl.)
Ih jasta... Mo's' mislit... Nema tamo nasih lopova, turaka, rusa, poljaka ? Nema ni svaba koje su u sivoj zoni ? :run:
direstraits0078

#1274 Re: Uvoz auta

Post by direstraits0078 »

drndalo wrote:
bullmastiff wrote: Znam da je kod svaba ocuvano becinom, i da su podaci tacni na mobile.de (nema namjestanja km na satu i sl.)
Ih jasta... Mo's' mislit... Nema tamo nasih lopova, turaka, rusa, poljaka ? Nema ni svaba koje su u sivoj zoni ? :run:
Nemoj tako, Svabe su postene. Pogledati pod Volkswagen emissions scandal. :D
Danguba

#1275 Re: Uvoz auta

Post by Danguba »

Meni kako je poznato to je u D zakonom kaznjivo dok recimo u NL nije.
Za 25 eura ljudi ti nastimaju koju hoces kilometrazu a svaka ozbiljnija kuca ce te odbiti.
Za Fr ne znam kako je.
Post Reply