Trudnjače i porodilje online
Moderator: anex
-
baby24
#1251 Re: Trudnjače i porodilje online
ako nije nesto do trudnoce, mislim bolovi od toga, Masic ce te poslati specijalisti za to... ja sam skoro imala problem sa aritmijom i mooja dr koja vodi trudnocu naravno ne zna sta smije dati jer nije specijalista za srce, ali zato mi dala odmah uputnicu kod interniste i ovaj uzme u obzir trudnocu naravno kad vrsi pregled, postavlja dijagnozu i daje terapiju.... nemoj na svoju ruku.... a dok ne odes nemoj jaku hranu, pohovanu, przenu, masnu, a nemoj ni kupus, grah i sl, jer to nadima i tesko se vari, ja to poslije opracije vise nikad ne jedem, mislim na grah, kupus nisam ni prije heeh:-))
-
LaCici
#1252 Re: Trudnjače i porodilje online
Hvala ti puno. 
-
baby24
#1253 Re: Trudnjače i porodilje online
ispade da se ja pravim vazna i pametna i imam odgovor na sve zivo, ali slucajno se potrefilo da imamo neke slicne probleme i situacije, pa eto reko' da kazem
) sretno i sve to sredi na vrijeme zbog svog malog pileta:-))
- Alhemicarkaa
#1254 Re: Trudnjače i porodilje online
LaCici, ja sam imala kamenčiće u žući i operisala to. Ja sam imala mučnine, povraćala, i jake bolove u leđima. Elem, za to nema terapije i to je jedna od rijetkih bolesti koja se ne može liječiti nikakvim lijekovima već samo operativnim putem i eventualno dijetom. Pošto kod tebe operacija ne dolazi u obzir, pripazi na ishranu, jaja, pohovano prženo izbaci, luk isto, sama ocjeni od čega se nadimaš i šta ti teško pada na želudac. Možda da provjeriš i nivo triglicerida i holesterola u krvi jer je i to pokazatelj da žuć nije u redu. I ne idi specijalisti na Koševo, ja sam imala jako ružno iskustvo (bolje rečeno nestručnost je bila u pitanju). Mada ne vjerujem da ti specijalista išta može pomoći osim propisati dijete, jer nema lijeka koji razbija kamenčiće, nažalost. Ali to nije ništa strašno. Ljudi godinama žive s tim jer ih strah otići na operaciju, ja sam baš zbog trudnoće otišla da to operišem.
U svakom slučaju se nemoj sikirati, znam ženu koja je iznjela cijelu trudnoću sa konstantnim jakim napadima i sve je prošlo uredno. Dobro pazi šta jedeš.
E da, wewa

U svakom slučaju se nemoj sikirati, znam ženu koja je iznjela cijelu trudnoću sa konstantnim jakim napadima i sve je prošlo uredno. Dobro pazi šta jedeš.
E da, wewa
-
LaCici
#1255 Re: Trudnjače i porodilje online
Malo ste me smirile.
Nisam sigurna da je zuc, jer nisam bila jos na pregledu ali prema svim simptomima mislim da je to. Planiram otici u Vojnu bolnicu na pregled ili negdje privatno, vidjet cu. Malo sam se zabrinula jer sam tek u 5. mjesecu, pa sam se zapitala sta ce biti poslije kako pupa bude rasla. Ali uvest cu sebi tu dijetu pa valjda cu nekako izgurati. Hvala na savjetima. 
- yellow cat
#1256 Re: Trudnjače i porodilje online
kod nas na trudnički tečaj se ide poslije 30. tt..
@wewa super su ti savjeti, tako nešto nam je i patronažna na tečaju objašnjavala.
Ja se ovih dana bavim robicom.. imam nekih stvari što sam dobila, pa sam uzela iglu i sa različitim koncima iza na etiketi kod vrata obilježavam čije je šta. Možda je jednostavniji način da od svakog poslikam robicu pa je ubacim u foldere pod imenom, ali meni je ta mala robica sva ista.
Kolica kupili, krevetić isto, sad poslije NG mu moramo kupiti posteljinu i ogradicu
I dekice. I moj skočimiš može van. 
@wewa super su ti savjeti, tako nešto nam je i patronažna na tečaju objašnjavala.
Ja se ovih dana bavim robicom.. imam nekih stvari što sam dobila, pa sam uzela iglu i sa različitim koncima iza na etiketi kod vrata obilježavam čije je šta. Možda je jednostavniji način da od svakog poslikam robicu pa je ubacim u foldere pod imenom, ali meni je ta mala robica sva ista.
Kolica kupili, krevetić isto, sad poslije NG mu moramo kupiti posteljinu i ogradicu
-
suza81
#1257 Re: Trudnjače i porodilje online
@yellow... posteljina i ogradica su nesto na sta sam sasvim bespotrebno bacila oko 100 KM, a mislila sam da se ne smijem ni pomisliti poroditi dok sve ne bude kupljeno. Male bebe ne koriste jastuk, a ni jorgan koji dodje uz posteljinu prvih nekoliko mjeseci, ogradicu sam stavila neki dan (bebi je oko 6 mj.)a i ona mi je vise neki estetski dodatak, jer beba spava najvise sa mnom. Od svega mi je za prvo vrijeme trebala samo jogi plahta i puno dekica, tako da ti savjetujem da se ne opterecavas sada sa posteljinom.
Kada bebi pocet stavljat jastuk???
- yellow cat
#1258 Re: Trudnjače i porodilje online
slažem se, ali ta se posteljina valjda kupuje u komadu.. a odvojeno nisam nigdje vidjela. (hajd dobro, nije da sam se raspala tražeći
) Nego, koliko koštaju te dekice i koje su najbolje? Jesu 3 dosta? Ja sam vidjela neke i od 15 km, i od 25-30, ne planiram štediti na tim stvarčicama, jer će to dugo koristiti, ali baš su mi sve iste. Nikako mi ne ide razlučivanje kvaliteta kod nabijanja cijena, a svi znamo da kolju na dječijim stvarima.
-
Zoya
#1259 Re: Trudnjače i porodilje online
Poslije prve godine. Za pocetak mu/joj pelenu pamucnu preklopljenu na pola podbaci pod glavom.suza81 wrote:@yellow... posteljina i ogradica su nesto na sta sam sasvim bespotrebno bacila oko 100 KM, a mislila sam da se ne smijem ni pomisliti poroditi dok sve ne bude kupljeno. Male bebe ne koriste jastuk, a ni jorgan koji dodje uz posteljinu prvih nekoliko mjeseci, ogradicu sam stavila neki dan (bebi je oko 6 mj.)a i ona mi je vise neki estetski dodatak, jer beba spava najvise sa mnom. Od svega mi je za prvo vrijeme trebala samo jogi plahta i puno dekica, tako da ti savjetujem da se ne opterecavas sada sa posteljinom.
-
LaCici
#1260 Re: Trudnjače i porodilje online
Evo mene sa UZV, nije zuc ni jetra, nego desni bubreg. Uvecan je i beba ga toliko pritisce da ga gura prema gore pa sam zato imala osjecaj da je zuc. Posto imam povisene i leukocite kao normalno je da mi je i bubreg uvecan i pod upalom. Za sada mi je preporuceno da pijem caj od persuna, kojeg mrzim, ali sve za bebicu.
Ako imate kakve savjete sta jos piti u ovom slucaju, pisite. 
- niko_niko_kao_ja
#1261 Re: Trudnjače i porodilje online
zar se smije piti caj od persuna u tudnoci?LaCici wrote:Evo mene sa UZV, nije zuc ni jetra, nego desni bubreg. Uvecan je i beba ga toliko pritisce da ga gura prema gore pa sam zato imala osjecaj da je zuc. Posto imam povisene i leukocite kao normalno je da mi je i bubreg uvecan i pod upalom. Za sada mi je preporuceno da pijem caj od persuna, kojeg mrzim, ali sve za bebicu.Ako imate kakve savjete sta jos piti u ovom slucaju, pisite.
- wewa
#1262 Re: Trudnjače i porodilje online
da, i meni se cini da je persun kontraindiciran u trudnoci.
ima jedan mix koji je bezbijedan u trudnoci, sastoji se od origana, majcine dusice, pirike i zecjeg trna, po 10 grama, piti po solju dnevno. a najbolje se posavjetovati s farmaceutima u herba shopu kod katedrale, oni su tata-mate za cajeve
ima jedan mix koji je bezbijedan u trudnoci, sastoji se od origana, majcine dusice, pirike i zecjeg trna, po 10 grama, piti po solju dnevno. a najbolje se posavjetovati s farmaceutima u herba shopu kod katedrale, oni su tata-mate za cajeve
-
LaCici
#1263 Re: Trudnjače i porodilje online
Nije Masic, nego doktorica koja mi je radila UZV. Uh sad me zbuniste.
Znala je da sam trudna, ne bi mi valjda rekla to da pijem ako se ne smije. Nista, onda cu nastaviti samo sa brusnicom dok ne odem na kontrolu kod Masica. A ja sam procitala i da je origano i majcina dusica zabranjeno zato ne bih ni sa tom mjesavinom dok se ne konsultujem sa ginekologom. Hvala vam na info, ja vec kupila persun i kontala sad da napravim caj.
- wewa
#1264 Re: Trudnjače i porodilje online
javi sta kaze Masic, a evo ti info o cajevima, autorica je mag. farmacije Ines Buhac:LaCici wrote:Nije Masic, nego doktorica koja mi je radila UZV. Uh sad me zbuniste.Znala je da sam trudna, ne bi mi valjda rekla to da pijem ako se ne smije. Nista, onda cu nastaviti samo sa brusnicom dok ne odem na kontrolu kod Masica. A ja sam procitala i da je origano i majcina dusica zabranjeno zato ne bih ni sa tom mjesavinom dok se ne konsultujem sa ginekologom. Hvala vam na info, ja vec kupila persun i kontala sad da napravim caj.
http://www.poliklinika-harni.hr/cgi-bin ... vito+bilje
- niko_niko_kao_ja
#1265 Re: Trudnjače i porodilje online
ja sam cula da se persun ne smije ni pod razno u trudnoci, a cini mi se ni puno origana i majcine dusice. tebi je najbolje da pijes sto vise tecnosti bilo kakve, a Masic ti je veceras dezurni gore na 2. spratu, pa odi posavjetuj se sa njim, primice te bez problema, ne moras mu se najavljivati.
-
LaCici
#1266 Re: Trudnjače i porodilje online
Evo i ja sam sad na internetu nasla da persun izaziva kontrakcije. Nista, necu ja to za svaki slucaj uzimati, samo vodu i brusnicu. A Masic je sutra na kabinetu pa cu vidjeti da se raspitam ili cu cekati do sljedece redovne kontrole 09.01. jer mi nije toliko kriticna situacija. Javim svakako sta je rekao. 
- niko_niko_kao_ja
#1267 Re: Trudnjače i porodilje online
zna li neko da li danas ima termin za vjezbe u Skerlicevoj ili samo cetvrtkom i petkom?
- Felidae
#1268 Re: Trudnjače i porodilje online
super je to,ali ja mu od prvog dana to radim, prvo pumpicom navucem, dok ne bude onaj tanki mlaz,tako da mu je odmah na izvolite, ali on prvo place nekih par minuta, pa onda povuce jednom dva puta, pa pomodri od placa kad vidi da nema, pa ja opet pumpicom navucem i to sve onako pravo dugo traje, a on cijelo vrijeme vristi...jucer sam ga toliko izmaltretirala sa dojenjem i toliko je plakao, da kad sam mu dala hapu tako je halapljivo jeo da je sve bukvalno ispovracao iz sebe kad sam ga podigla da podrigne...danas sam narucila patronaznu da dodje, platicu joj da mi pokaze gdje grijesim, jer na izmaku sam snage. nakon svakog tog kao dojenja, ja uzmem pumpicu pa tako skupljam mlijeko i od prilike mu uspijem dati dva obroka mog mlijeka...ali nije ovo rijesenje, pokusavam ga dojiti skoro sat, pa dok mu hapu napravim i nahranim - pola sata, pa onda pumpica - malo vise od pola sata....i cijeli dan tako, nemam bukvalno vremena ni da odem u toaletotherside wrote:tek sad procitah ovo.Felidae wrote:evo nadjoh vremena da procitam vase odgovore..jos uvijek muku mucimo sa dojenjem i naravno poslije svakog podoja dodajem formulu jer se bojim da je dijete gladno ostalo. ono sto ja izvucem izdajalicom nije dovoljno za bebaca, ali vidim da pisete da to nije bas vjerodostojno stanje mlijeka u grudima, moj mali doji po sat -dva ali vecinu vremena prespava od umora, nije lako doci do mlijeka kod menei ja mu napravim hapu i on slatko i nju pojede....kontam pa je li pojeo ista kod mene
vjecita dilema
ali samo da vidite koja skika nastane kad mu dajem da doji, valjda je dosad povezao da je to ona spora varijanta obroka. mene samo muz ohrabruje da dojim, svi ostali su u fazonu " joooj vidi ga kako place, pa gladno dijete, treba mu flasicu napraviti"![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
ista stvar mi se desavala dok na kraju nisam nasla jednostavno rjesenje.
prije podoja uzmem izdajalicu i "navucem" mlijeko tako da se beba ne muci i fino rucki.
nadam se da ce ti pomoci. probaj, neces nista izgubiti![]()
i da...pusti zene generacije nasih majki...slabo koja je od njih dojila, u to vrijeme se nije pridavala tolika vaznost znacaju dojenja.
nazalost, stalnim prihranjivanjem flasicom ne samo da neces rijesiti problem dojenja vec si na najboljem putu da ga u potpunosti prekines.
postoji doktorica koja ima privatnu ordinaciju na Grbavici i kojoj se mozes obratiti ako imas dileme koliko ti je dojenje produktivno. na kraju krajeva, mozes kupiti digitalnu vagu i mjeriti dijete prije i poslije podoja da budes sigurna koliko podoji. znam da zvuci komplikovano ali neki su i to radili![]()
svaka majka zeli debelu, rumenu bebuali takve su sklone zaostajanju u motorici i oboljenjima disajnih organa (ovo mi je rekla pedijatrica, da se razumijemo).
treba reci da beba prva 3 mjeseca nema razvijen imuni sistem i jedini izvor imunoglobulina, tj.zastite su joj upravo i jedino u majcinom mlijeku. tek nakon treceg mjeseca beba pocinje graditi vlastiti imunitet.
preporuka WHO je iskljucivo dojenje prvih 6 mjeseci.
- wewa
#1269 Re: Trudnjače i porodilje online
patronazna ti sigurno nece predloziti, ali mislim da je ovo dobro rjesenje za vas problem:

ako hoces, povezem te s nekom od sarajevskih savjetnica za dojenje?
http://www.roda.hr/tekstovi.php?TekstID ... &Show=2396DOHRANJIVANJE NA DOJCI UZ POMOĆ SETA ZA RELAKTACIJU
Ovaj set zgodna je alternativa bočici u slučajevima kad je dodatno hranjenje potrebno bebi na duže vrijeme, tj. nekoliko tjedana ili mjeseci.
Sastoji se od dva dijela: spremišta za mlijeko (koji može biti ili bočica ili plastična vrećica) i duge tanke plastične cjevčice.
Može se koristiti za hranjenje bebe na dojci ili neovisno o podoju, pomoću prsta ili tako da se sama cjevčica stavi bebi u usta. Kad se koristi na dojci, beba sisanjem cjevčice sisa i dojku te stimulira proizvodnju mlijeka kod majke. Ali ako majka nije dostupna ili beba ima problema sa sisanjem ili jednostavno odbija dojku, može se koristiti tako da se cjevčica postavi na jagodicu kažiprsta, koji se onda bebi ponudi, tj. umetne u usta (nokat prema jeziku). Beba usisa prst i obuhvati ga jezikom, kao što bi napravila na dojci.
Postoje razni tipovi ovih setova, ovisno o proizvođaču. Neki imaju spremišta za mlijeko koja uz pomoć uzice vise oko majčinog vrata. Neka spremišta za mlijeko imaju na sebe pričvršćenu spojnicu koju je onda moguće zakačiti za odjeću. Neki imaju dvije cjevčice koje je onda moguće prije podoja staviti na obje dojke, tako da majka može lakše promijeniti dojku tijekom podoja bez uznemiravanja bebe. Neki imaju više cijevi različitih promjera, koje majka bira ovisno o tome koliko dobro beba siše i koliko joj dodatnog mlijeka treba (kroz širu cijev teče više mlijeka). I spremnici za mlijeko mogu biti različiti: bočica, plastična vrećica, ...
Prednosti:
ne može se dogoditi tzv. "konfuzija bradavice"
beba neće početi odbijati dojku
i beba i majka uče dojiti
beba određuje brzinu hranjenja i količinu pojedenog
beba uzima majčino mlijeko istovremeno s dohranom
potiče majčine grudi da stvaraju dovoljno mlijeka
omogućuje bebi mnoge prednosti dojenja, jer dojenje je više od samog hranjenja
Nedostaci:
majka će možda trebati nečiju pomoć da dobro namjesti bebu i set na dojci
može proći više vremena da majka i beba nauče koristiti potrebnu opremu
oprema za ovakvo hranjenje često dosta košta
Kako dohranjivati bebu na dojci:
Možete prvo podojiti bebu na obje dojke, a zatim primijeniti set, a možete koristiti set i cijelo vrijeme podoja, ovisno o tome koliko je bebi potrebno dodatnog mlijeka.
Ako set želite primijeniti tek kasnije, onda prvo pravilno postavite bebu na dojku i pratite njeno sisanje i gutanje. Kad beba prestane aktivno sisati, radite kompresije i neka doji dok god može, a zatim je stavite na drugu dojku da se nasiti do kraja (i na drugoj dojci po potrebi radite kompresije). Ako beba još uvijek nije sita ni nakon druge dojke, vratite je na onu prvu, ali koristite i set za relaktaciju, neka se beba najede do kraja.
Set se koristi na sljedeći način:
ako vam je tako lakše, zalijepite cjevčicu uz dojku (nekim majkama ovaj korak nije potreban) i to tako da je traka zalijepljena na kožu dojke uz rub areole (pazite da ne zalijepite na osjetljivu kožu areole), a cjevčica prati bradavicu i ide u kut bebinih usta (neka ne prelazi bradavicu, dovoljno je samo da prođe između bebinih čeljusti - prema nekim istraživanjima najbolje je da bude oko 6 mm iza vrha bradavice)
stavite spremnik za mlijeko oko vrata (ako ima pogodnu vrpcu) ili u džep svoje odjeće, ili ga naslonite na stol – bitno je samo da je otprilike u razini bebine glave ili niže (ako ga je potrebno podignuti iznad bebine glave, vjerojatno nešto nije u redu)
postavite bebu u položaj kolijevke ili položaj nogometne lopte
neka beba pravilno prihvati dojku
dok beba siše, pratite znakove koliko brzo guta, odnosno, ide li joj mlijeko prebrzo ili presporo
Ako mlijeko ide prebrzo, spustite spremnik za mlijeko malo niže ili ga podignite više ako vam treba brži protok. Ako imate nekoliko cjevčica različitih promjera, a treba vam brži protok mlijeka, odaberite širu cjevčicu. Za sporiji protok odaberite užu cjevčicu. Ako imate set s 2 cjevčice, a treba vam vrlo brz protok mlijeka (beba jako slabo siše), iskoristite obje.
Općenito za korištenje ovog seta vrijedi pravilo da je bolje koristiti set za svaki podoj, nego jednom na dan. Ako beba treba npr. 240 ml dodatnog mlijeka dnevno, bolje je da popije po 30 ml u 8 podoja, nego po 120 ml u 2 podoja. Također, ovaj set nije potrebno koristiti jako dugo tijekom podoja jer je bebi obično dovoljno 15 do 20 minuta (najčešće i manje od toga) da popije 30 ml dodatnog mlijeka iz spremnika. Ako joj treba duže, znači da nešto nije u redu: ili beba ne prihvaća dojku dobro ili cjevčica nije pravilno postavljena uz bradavicu, ili oboje.
Održavanje:
Set se prvo opere hladnom vodom (da bi se spriječilo grušanje proteina), a zatim toplom vodom s deterdžentom (pustite vodu i kroz cjevčicu). Nakon toga ga dobro isperite i osušite na zraku. Spremnik za mlijeko se ponekad može iskuhati (provjerite u uputama), ali cjevčica se sigurno ne iskuhava. Cjevčica je često takva da postane neupotrebljiva nakon tjedan dana korištenja.
Kada vratiti bebu isključivo na dojku:
Set za relaktaciju je dizajniran tako da omogućuje bebi da kod efektivnog sisanja uzima sve više i više majčinog mlijeka direktno iz dojke. Najčešće tijekom prvog i drugog tjedna hranjenja uzima više dodatnog mlijeka, a manje vašeg, ali nakon tog razdoblja sve više i više uzima vaše mlijeko, a sve manje dodatno. Vrlo je važno da beba dobro prihvati dojku. Međutim, nekim je bebama potrebno više vremena. Majka u takvom slučaju može npr. izabrati užu cijev ili spustiti spremnik za mlijeko na nižu razinu, tako da se beba mora više potruditi i sisati efektivnije. Ponekad ni to ne uspije, neke bebe i majke se toliko naviknu na ovakav način hranjenja da cijelo vrijeme dojenja koriste ovaj set. Ako se bebino sisanje ne poboljša tijekom nekoliko tjedana, bilo bi dobro da se majka konzultira s pedijatrom i potraži stručnu pomoć.

ako hoces, povezem te s nekom od sarajevskih savjetnica za dojenje?
- putujucidzindas
#1270 Re: Trudnjače i porodilje online
utorak i cetvrtak 16:30, petak 11:00niko_niko_kao_ja wrote:zna li neko da li danas ima termin za vjezbe u Skerlicevoj ili samo cetvrtkom i petkom?
- Felidae
#1271 Re: Trudnjače i porodilje online
ovo se cini zanimljivo i mozda bi cak i upalilo, a kako ovo nabaviti, nekako neznam gdje bi ovo mogla traziti uopste.
javim ti se u vezi ovih savjetnika kad vidim sta ce mi patronazna danas reci.
- niko_niko_kao_ja
#1272 Re: Trudnjače i porodilje online
hvala punoputujucidzindas wrote:utorak i cetvrtak 16:30, petak 11:00niko_niko_kao_ja wrote:zna li neko da li danas ima termin za vjezbe u Skerlicevoj ili samo cetvrtkom i petkom?
- niko_niko_kao_ja
#1273 Re: Trudnjače i porodilje online
neku vece meni mama spomenu da su njoj davali neke kapi koje nakapas u nos i mlijeko samo procuri, davali su joj i kad je rodila sestru, a i mene. da li postoje sada te kapi? nesto ne mogu da vjerujem da danas ne postoje, a bilo ih je prije skoro 40 godina. pitala sam mamu kako se zovu, ali zena se ne moze sjetiti. 
- wewa
#1274 Re: Trudnjače i porodilje online
evo jedan slucaj nalik na tvoj, pa da vidis da nisi jedina i da uvijek ima nekakvo rjesenjeFelidae wrote:ovo se cini zanimljivo i mozda bi cak i upalilo, a kako ovo nabaviti, nekako neznam gdje bi ovo mogla traziti uopste.
http://forum.roda.hr/threads/18273-trebam-vasu-pomoc!
a evo surfam da vidim gdje bi se mogao naci set i cinimise najbliza je austrija - pa ako imas koga da ti kupi i posalje?
to je syntocin, sintetizirani hormon koji olaksava otpustanje mlijeka. ne skodi probati, ako ga se moze naci kod nas - dostupan je u spreju.niko_niko_kao_ja wrote:neku vece meni mama spomenu da su njoj davali neke kapi koje nakapas u nos i mlijeko samo procuri, davali su joj i kad je rodila sestru, a i mene. da li postoje sada te kapi? nesto ne mogu da vjerujem da danas ne postoje, a bilo ih je prije skoro 40 godina. pitala sam mamu kako se zovu, ali zena se ne moze sjetiti.
- wewa
#1275 Re: Trudnjače i porodilje online
vidi, nasla sam zastupnike medele u BiHFelidae wrote:ovo se cini zanimljivo i mozda bi cak i upalilo, a kako ovo nabaviti, nekako neznam gdje bi ovo mogla traziti uopste.
http://www.medela.com/IW/en/breastfeedi ... erzegovina